Keresés

Részletes keresés

Elnok ur Creative Commons License 1999.10.08 0 0 79
Hali.
Tud valaki valamit a Deep See buvarbolt turairol? Pozitivum/negativum?
Miert van az, hogy oktober kozepen merulesenkent 26 DM-t kernek???
ccsa Creative Commons License 1999.10.01 0 0 78
Nem az utolso honapban volt, bar en ugy gondolom, ha egy kismamanak meg van erre kedve/energiaja, akkor miert ne. A legfobb gond inkabb az, hogy az utolso honapban annak a neoprennek az ujjaban, amelyik jo lesz a pocakra, egy egesz barracuda csapat eluszkalhat :)))) Es hat ilyen allapotban ugye nem melegit valami sokat.
Előzmény: creatine (76)
creatine Creative Commons License 1999.10.01 0 0 77
Kezdoknek ajanlva:

Ki kell probalni. Tok mindegy melyik iskola (PADI, CMAS, SSI, NAUI etc.), inkabb a normalis oktatora koncentraljatok. Azert erdemes nagy iskolat valasztani, mert az ott letett vizsgat mindenutt elfogadjak (->felszerelesberles feltetele a kepzettseg)

PADI vs. CMAS
En azert preferalom a PADI-t, mert nehany napos tanf. utan mar ketten a haveroddal elmehettek egyedul merulni, mig a CMAS-nal kulonbozo konvenciok vannak (milyen csillagos buvar merulhet egyutt - minimalis megengedett csillagszam stb. ugytudom).
A PADI kifelyezetten hobbibuvarkodas celjara keszult. A biztonsagot tartja a szem elott, igy nem enged meg un. dekompresszios meruleseket ergo barmikor feljohetsz a felszinre (normalis emelkedesi seb-gel persze) Igy a merulesi limit is max. 40m. A CMAS megenged nagyobb melysegeket is, es felkeszit deko merulesre is, de mivel ez veszelyes dolog ezert a vizsgakat merulesi szamhoz kotik stb.

A viz alatt azonban csak emberek vagyunk. Ugyanazon fizikai, fiziologiai torvenyek ervenyesek a CMAS-os meg a PADi buvarra is, mint az osszes tobbire, szoval barmit is allitanak az iskolak melysegekrol stb, ne ez befolyasoljon a valasztasban. Szerintem fokent az egyeni tapasztalat, racionalis, nyugodt gondolkodas szamit a melysegben.
A buvarbalesetek 99%-a a melymerulesek miatt tortenik, raadasul a latnivalok 80-90%-a <30m-en van.

Ciao.

creatine Creative Commons License 1999.10.01 0 0 76
Szevasztok Buvartarsak,

Terhesseg: cssa igazad van. A buvarkodas (suritett levego belegzese viz alatt) viszonylag uj keletu dologl, nagyreszt tapasztalati tenyekken alapszik az egesz. Terhes nokkel, magzatokkal meg ugye nem szivesen kiserletezik senki; ezert azt mondjak (tanitjak), hogy terhesseg eseten keruljuk a merulest. SZVSZ elfogadhato a max. 10m es/vagy 30min. persze nem az utolso honapban.

Udv, Creatine (PADI rescue)

Előzmény: ccsa (60)
amadeus Creative Commons License 1999.09.30 0 0 75
Megkezdtem a webesítést. Néhány év és kész.

Ancs: hol bújkálsz ma egész nap?
Előzmény: Ancs (73)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.28 0 0 74
Meg nincs konkret celpont. Valahova az Adriara szeretnek. A barataim sajat csonakkal onszervezodve akarnanak menni, de engem a tapasztalataim inkabb a szervezett utak fele hejtanak. Van ajanlatom Krk-rol, Losinj felol, de a Kornatok sem hangzik rosszul. Konkret celod is van, vagy meg csak egy ohaj a dolog?
Előzmény: Ancs (73)
Ancs Creative Commons License 1999.09.28 0 0 73
A túra jó volt, kissé hányatott (szó szerint:), de túléltem.
Merülni meg megyek Kaprje szigetére (Kornátok) októberben.

Elnök úr, te hova készülsz helyileg??

amadeus,
a képek tutti jók, csak lesz egy kis gond a vízalatti felvételekkel:))

maradok szimplán sexy cool :)))))

Előzmény: amadeus (72)
amadeus Creative Commons License 1999.09.27 0 0 72

Na megejtettük az Adria túrát, a vitorláson sajnos nem nyílt sok lehetőség a töltésre, ezért csak afféle abc cuccot tudtunk vinni. Azért a vitorlás út sem volt rossz, ha lesznek kész képek, megadom az URL-t.

ccsa Creative Commons License 1999.09.22 0 0 71
Annyira azert nem faj a szivem, mert h anagyon hianyerzetem van, akkor levetithetem magamnak a sok szaz diat, ami megorokiti szebnel szeb elmenyeinket. Meg ugye a babavaras legalabb er annyit, mint egy buvarkodas :))) Es ha a baba is ugy akarja, akkor nem all szandekomban kihasznalatlanul hagyni majd a buvarreflexeit, ugyhogy hamarosan mar harman merithetjuk habtestunket a vizbe:))
Előzmény: Elnok ur (70)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.22 0 0 70
Most latom, hogy a kerdesem hulyeseg volt. Nem akartam fajditani a szived.
Bocsi
Előzmény: ccsa (68)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.22 0 0 69
Szia ccsa!
Sajna el sem mentem. Mult szerda hajnalra terveztuk az indulast, de kedden a fonokeim lefujtak a szabimat (magam is saros voltam),. A tobbiek elmentek nelkulem, bar fizikai valomra nagyon szamitottak a csonakcipelesnel (hiaba na ennyit tudok). Utolagos beszamolojuk alapjan csodas idejuk volt, de a meruleseik nagy reszet elcsesztek, mert nem emlekeztek a pontos helyre, csak naggyabol... Egyre inkabb hajlok affele, hogy szervezett turara kell menni, vagy vezetot fogadni aki ismeri a terepet. Halistennek iden nekem nem volt ilyen "felrement" merulesem. Igaz igy tobbe kerul, de szerintem megeri. Valamikor oktoberben azert a megmaradt szabimat meg elmerulom. Te tervezel meg valamit, vagy mar vege..?
Előzmény: ccsa (68)
ccsa Creative Commons License 1999.09.22 0 0 68
Elnok ur,
Megjottel mar? Milyen volt?
Előzmény: Elnok ur (66)
MILO Creative Commons License 1999.09.10 0 0 67
Hello bugyborekolok,
Csinaltam meg reges reg egy igenytelen lapot egy horvat buvar turarol soksok keppel, ha valakit erdekel nezze meg: http://www.extra.hu/ltimar
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.09 0 0 66
Szerintem az olyan kispenzu buvarnak, amilyen en vagyok ez, az ido "idealis" a turara, mert ilyenkor az arak mar megfizethetobbek. Tomeg sincs, csak az a sok magyar buvar...:-))
Az Adriara iden ezen kivul meg egyszer tervezek menni, valamikor oktober elejen. Titkos vagy telen egy Voros tenger, de ezt meg nem mertem otthon eloadni. ;-(
ccsa Creative Commons License 1999.09.08 0 0 65
Micsoda mazlista, aki meg mehet buvarkodni. Nekem egy darabig csak a diak nezegetese marad :( Majd irjal rola milyen volt. Jo merulest.
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.07 0 0 64
ccsa:
Koszi a mailt. A jovo heten kiprobalom oket.
Elnok ur
ccsa Creative Commons License 1999.09.06 0 0 63
Legyszi akkor add meg nekem annak a mo.-i borgyogyasznak a cimet, aki kezelt mar tengeri rozsa csipest. Az enyem nem latott meg ilyet. Gyulladasban meg eppen nincsen. Amugy a konyvek pedig azt irtak, hogy rogton amonias vizzel kellett volna kezelni, amit elmulasztottam. Meg egy lanynak amugy is nehezebb lepisilnie a karjat :)))
amadeus Creative Commons License 1999.09.06 0 0 62
>A szakkonyvek nem nyujtottak sok segitseget
A bőrgyógyász viszont igen. Viszont kipróbálhatsz néhány gyulladás csökkentő krémet is.
ccsa Creative Commons License 1999.09.05 0 0 61
Nem reg irtam, hogy Horvatorszagban megmart egy rozsa. A tettes pontos megnevezese viaszrozsa/tengeri krizantem (Anemonia sulcata). Ez az a szep rozsa, aminek sokszor lila a vege es sok viszszinu tapogatoja van. A csipes eloszor feldagadt es nagyon egett. Nehany ora mulva a dagadas eltunt, a helyen a tapogato alakjat jol koveto voroses seb maradt, ami kesobb behegedt. A hegek nem folytonosak voltak, hanem tobb kicsi es egy nagy pont. Majd ezek leestek. Ezzel azt hittem elmult. De a sebek ujra megduzzadtak, viszketnek es reszlegesen gatoljak a csuklom mozgasat. Van valakinek tapasztalata mennyi ido alatt mulik ez el es mivel lehetne gyorsitani rajta es tenyleg maradando nyoma lesz-e? A szakkonyvek nem nyujtottak sok segitseget.
ccsa Creative Commons License 1999.09.01 0 0 60
"Amikor a felesegem terhes volt, az orvosunk es az oktatonk tanacsara a felesegem nem merult"

Az orvosaim semmit sem ertenek a buvarkodashoz, az oktatomnak fogalma nincs a terhessegrol. A doki nyilvan tiltja, neki ez az egyszerubb es nem hiszem, hogy egy oktato magara veszi azt a feleloseget, hogy o "megengedte". Amugy en ismerek mas kismamat, aki buvarkodott. Es persze az ember meg korultekintobb, mint maskor. En nem mentem 10 m ala, nem maradtam 30 percnel tovabb es nem mentem capak koze :))) A nagyobb neoprenen kivul mar csak az olmokat kellett athelyeznem a hasamrol a mellenysebbe.

Elnok ur Creative Commons License 1999.09.01 0 0 59
Szia Zsozs!
Dobj mar meg legyszi a parameterekkel! Kie a hajo, hol lehet ilyen turara jelentkezni...
Koszi
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.01 0 0 58
Mares felszereleseket Triesztben a Bignami boltban lehet legolcsobban vasarolni. A magyarorszagi viszonteladok is ott vasarolnak, neha a magyarorszagon megvett cuccokat is bignamis reklamszatyorban adjak ki. Az Adria fele pont utbaesik a varos (kis kitero) es ha ket buvar osszeall a felszerelest kevesebb mint felaron (mo-i arhoz kepest) lehet megszerezni. Van honlapjuk is latogassatok el ra.
Itt a cim:
http://www.trieste.com/bignami/Inglese/Bignami.htm
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.01 0 0 57
Nem minden tipusu maszkba lehet dioptrias lencset kapni. Maszk vasarlasakor kerni kell az eladot, hogy olyan maszkot ajanljon, amelyben a csere lehetseges. Nekunk Technisub LOOK es IDEA tipusu maszkjaink vannak (mindketto cserelheto lencseju), ezekhez a lencset rendelni kell (belerakni 2 perc) es darabonkent 5100 Ft.
Szerintem a jo maszk az egyik legfontosabb felszereles, hiszen azert merulunk, hogy lassunk..
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.01 0 0 56
Kedves ccsa!
Dobj mar meg legyszi azzal az emillel.
Kisbetus:
Amikor a felesegem terhes volt, az orvosunk es az oktatonk tanacsara a felesegem nem merult.
Koszi
amadeus Creative Commons License 1999.09.01 0 0 55
Végleges vitorlázási infó: görög helyett Adria, 35 lábas hajó, kb. 600 DM pro hét.

Zsozs Creative Commons License 1999.08.30 0 0 54
Ancs, Amadeus! Sziasztok! Tegnap jöttünk meg az Adriáról! Megígértem, hát jelentkeztem. Na, szóval, volt megint egy király hetem. Mi hajós safarikat szoktunk nyomni. Ha van lehetőségetek, akkor a búvárkodás ezen formáját válasszátok! Nem kell minden reggel a felszerelést hurcolászni, és a lényeg, hogy így a napi 3 merülés is kényelmesen belefér, nem beszélve a feelingről, amit egy hajós kaland nyújt! Visszatérve a mostani túrához, nagyon jól sikerült, Cutin-ban nyomtuk a legjobb merüléseket. Itt van egy emléktábla 40,4m-en. Ez hatalmas merülés volt, 30-35m-en nagy falak mellett úszva mész lefelé, majd egy gyors megtekintés után indulsz is vissza a mélység miatt. A computerem kicsit meglepett, a 17perces Deco idővel, amit nekem szánt, (ismételt merülés volt, 30m-es,25 prec surf time-al), de gond nélkül kidecóztuk, nem gyenge fényképeket csinálva közben! Ha meglesz, akkor publikálom majd! Hogy hozzászóljak a Vörös Tengeri eszmefuttatásokhoz, ha valaki már ott van akkor vétek nem lemerülni a mélybe... Ajánlom a Sharm EL Sheik-ből induló safarikat! Van minden: áramlatos merülés (hatalmas élmény), roncs, blue hole, stb..... üdv Mindenkinek: Zsozsi
Ancs Creative Commons License 1999.08.29 0 0 53
amadeus,
engem érdekel. Mail megy.

Szeptembertől minden hónap első szerdáján indul a Tengeri-show az ELTE biosz szakának előadótermében. Én néhányszor már voltam (régebben), és elég érdekes szokott lenni, bárki, aki gondolja, hogy van a többiek számára érdekes mondanivalója + képek+videó+diák+stb. az tarthat előadást. Itt láttam egy nagyon jó filmet+élménybeszámolót a Szent István csatahajót feltáró búvárcsoporttól is.

ccsa Creative Commons License 1999.08.29 0 0 52
Jelentem megjottunk a buvarkiruccanasrol. Pocaklakom es en is jol vagyunk, ugy tunik elkerultuk a nyavalyak osszeszedeset a kolcsonneoprenbol. Viszont a csuklomat szetmarta valoszinuleg valami tengeri rozsa. Ha valakit erdekel a hely Krk szigeten irjon emilt. Elozetesen annyit, hogy szallas lakokocsikban, kozos zuhanyzo, konyha. Napi 4 tura, ha az idojaras engedi Zodiaccal, ha nem kocsival a sziget olyan reszere, ahol eppen jo az ido. Palack kolcsonzes/toltes 15 l palack 9 DEM, ha hajoval mesz veluk, akkor 15 DEM es benne van a palacktoltes. Szerintem ezek jo arak. A repertoar: 2 roncs es szamtalan koral fal es szirt, barlang. A latotavolsag 12-20m kozott, atlagos. A viz minosegerol csak annyit, hogy egy Glavotok nevu helyen nehany meterre a parttol, kismelysegben 10 cm-es csikohalak legelesztek. Szezon majus kozepetol oktober kozepeig.

Voros-tenger:
szerintem, ha mar eljutsz oda, erdemes legalabb ott helyben egy gyorstalpalo tanfolyamot elvegezni, hogy 5-10m lemerulhess, mert csodas dolgokat latni. A ferjem nehany eve 11 tekercs gyonyoruseggel tert haza onnan. O Hurghada es Safaga nevu helyeken volt.
Ha csak a partrol akarsz snorkelezni, akkor azert eleg keves a latnivalo, vagy jol kell szallodat valasztani :))))
De kineztem neked nehany kis melysegben is latvanyos helyet a RED SEA DIVER'S GUIDE-bol, ime:
1. Eilat, Coral Beach, 6m-ben mar szep dolgok vannak, partrol elerheto
2. Eilat, Dolphin Reef, errol mar volt szo
3. Taba, partrol elerheto, mar 1m-en is latvanyossagok.
4. Marsa el Muquabila, egy egesz partszakaszon, sok latnivalot iger 3-6m kozott
5. Ras Burka, zatonyos part szakasz, 1-6m is szep

Eilat kornyeken ennyit talaltam, ha meg erdekel irjal emilt.

amadeus Creative Commons License 1999.08.25 0 0 51
szeptember végén megyek 2 hétre vitorlázni görög szigetek felé. Van lehetőség búvárkodni is néhány helyen. Eddig vagyunk 5-en. További utitársak jelentkezését várom.
Ancs Creative Commons License 1999.08.23 0 0 50
amadeus,
aha, pontosan. befogta az orrat:))

Vörös tenger:
egyik ismerősöm készített klassz vízalatti képeket a Vörös tengeren (-ben) kérdeztem ezt merrefelé sikerült? Mire válasz: lementem a szálloda partjánál a vízbe. Hát igen...

Egyébként állítólag a Vörös tengernek is már vagy csak 30 éve van hátra főleg a szennyezés miatt. Egy magyar búvárcsoport készített erről egy filmet, amiben bemutatják, hogy hol/hogy engedik a szennyvizet az egyiptomiak a tengerbe, illetve, hogy a hajósok hogyan kötnek ki, azzal a módszerrel, hogy bedobják a horgonyt, és addig vonszolják a tengerfenéken, amíg meg nem akad valamiben. A koráll meg csak hullik mindenfelé...

Apropó szokott valaki menni a Tengeri-Show-ra? Régebben az ELTE biosz szakán voltak búváros témában előadások, kb. havi 1x, nem tudom az létezik-e még???

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!