Nem az utolso honapban volt, bar en ugy gondolom, ha egy kismamanak meg van erre kedve/energiaja, akkor miert ne. A legfobb gond inkabb az, hogy az utolso honapban annak a neoprennek az ujjaban, amelyik jo lesz a pocakra, egy egesz barracuda csapat eluszkalhat :)))) Es hat ilyen allapotban ugye nem melegit valami sokat.
Ki kell probalni. Tok mindegy melyik iskola (PADI, CMAS, SSI, NAUI etc.), inkabb a normalis oktatora koncentraljatok. Azert erdemes nagy iskolat valasztani, mert az ott letett vizsgat mindenutt elfogadjak (->felszerelesberles feltetele a kepzettseg)
PADI vs. CMAS
En azert preferalom a PADI-t, mert nehany napos tanf. utan mar ketten a haveroddal elmehettek egyedul merulni, mig a CMAS-nal kulonbozo konvenciok vannak (milyen csillagos buvar merulhet egyutt - minimalis megengedett csillagszam stb. ugytudom).
A PADI kifelyezetten hobbibuvarkodas celjara keszult. A biztonsagot tartja a szem elott, igy nem enged meg un. dekompresszios meruleseket ergo barmikor feljohetsz a felszinre (normalis emelkedesi seb-gel persze) Igy a merulesi limit is max. 40m. A CMAS megenged nagyobb melysegeket is, es felkeszit deko merulesre is, de mivel ez veszelyes dolog ezert a vizsgakat merulesi szamhoz kotik stb.
A viz alatt azonban csak emberek vagyunk. Ugyanazon fizikai, fiziologiai torvenyek ervenyesek a CMAS-os meg a PADi buvarra is, mint az osszes tobbire, szoval barmit is allitanak az iskolak melysegekrol stb, ne ez befolyasoljon a valasztasban. Szerintem fokent az egyeni tapasztalat, racionalis, nyugodt gondolkodas szamit a melysegben.
A buvarbalesetek 99%-a a melymerulesek miatt tortenik, raadasul a latnivalok 80-90%-a <30m-en van.
Terhesseg: cssa igazad van. A buvarkodas (suritett levego belegzese viz alatt) viszonylag uj keletu dologl, nagyreszt tapasztalati tenyekken alapszik az egesz. Terhes nokkel, magzatokkal meg ugye nem szivesen kiserletezik senki; ezert azt mondjak (tanitjak), hogy terhesseg eseten keruljuk a merulest. SZVSZ elfogadhato a max. 10m es/vagy 30min. persze nem az utolso honapban.
Meg nincs konkret celpont. Valahova az Adriara szeretnek. A barataim sajat csonakkal onszervezodve akarnanak menni, de engem a tapasztalataim inkabb a szervezett utak fele hejtanak. Van ajanlatom Krk-rol, Losinj felol, de a Kornatok sem hangzik rosszul. Konkret celod is van, vagy meg csak egy ohaj a dolog?
Na megejtettük az Adria túrát, a vitorláson sajnos nem nyílt sok lehetőség a töltésre, ezért csak afféle abc cuccot tudtunk vinni. Azért a vitorlás út sem volt rossz, ha lesznek kész képek, megadom az URL-t.
Annyira azert nem faj a szivem, mert h anagyon hianyerzetem van, akkor levetithetem magamnak a sok szaz diat, ami megorokiti szebnel szeb elmenyeinket. Meg ugye a babavaras legalabb er annyit, mint egy buvarkodas :))) Es ha a baba is ugy akarja, akkor nem all szandekomban kihasznalatlanul hagyni majd a buvarreflexeit, ugyhogy hamarosan mar harman merithetjuk habtestunket a vizbe:))
Szia ccsa!
Sajna el sem mentem. Mult szerda hajnalra terveztuk az indulast, de kedden a fonokeim lefujtak a szabimat (magam is saros voltam),. A tobbiek elmentek nelkulem, bar fizikai valomra nagyon szamitottak a csonakcipelesnel (hiaba na ennyit tudok). Utolagos beszamolojuk alapjan csodas idejuk volt, de a meruleseik nagy reszet elcsesztek, mert nem emlekeztek a pontos helyre, csak naggyabol... Egyre inkabb hajlok affele, hogy szervezett turara kell menni, vagy vezetot fogadni aki ismeri a terepet. Halistennek iden nekem nem volt ilyen "felrement" merulesem. Igaz igy tobbe kerul, de szerintem megeri. Valamikor oktoberben azert a megmaradt szabimat meg elmerulom. Te tervezel meg valamit, vagy mar vege..?
Hello bugyborekolok,
Csinaltam meg reges reg egy igenytelen lapot egy horvat buvar turarol soksok keppel, ha valakit erdekel nezze meg: http://www.extra.hu/ltimar
Szerintem az olyan kispenzu buvarnak, amilyen en vagyok ez, az ido "idealis" a turara, mert ilyenkor az arak mar megfizethetobbek. Tomeg sincs, csak az a sok magyar buvar...:-))
Az Adriara iden ezen kivul meg egyszer tervezek menni, valamikor oktober elejen. Titkos vagy telen egy Voros tenger, de ezt meg nem mertem otthon eloadni. ;-(
Legyszi akkor add meg nekem annak a mo.-i borgyogyasznak a cimet, aki kezelt mar tengeri rozsa csipest. Az enyem nem latott meg ilyet. Gyulladasban meg eppen nincsen. Amugy a konyvek pedig azt irtak, hogy rogton amonias vizzel kellett volna kezelni, amit elmulasztottam. Meg egy lanynak amugy is nehezebb lepisilnie a karjat :)))
Nem reg irtam, hogy Horvatorszagban megmart egy rozsa. A tettes pontos megnevezese viaszrozsa/tengeri krizantem (Anemonia sulcata). Ez az a szep rozsa, aminek sokszor lila a vege es sok viszszinu tapogatoja van. A csipes eloszor feldagadt es nagyon egett. Nehany ora mulva a dagadas eltunt, a helyen a tapogato alakjat jol koveto voroses seb maradt, ami kesobb behegedt. A hegek nem folytonosak voltak, hanem tobb kicsi es egy nagy pont. Majd ezek leestek. Ezzel azt hittem elmult. De a sebek ujra megduzzadtak, viszketnek es reszlegesen gatoljak a csuklom mozgasat. Van valakinek tapasztalata mennyi ido alatt mulik ez el es mivel lehetne gyorsitani rajta es tenyleg maradando nyoma lesz-e? A szakkonyvek nem nyujtottak sok segitseget.
"Amikor a felesegem terhes volt, az orvosunk es az oktatonk tanacsara a felesegem nem merult"
Az orvosaim semmit sem ertenek a buvarkodashoz, az oktatomnak fogalma nincs a terhessegrol. A doki nyilvan tiltja, neki ez az egyszerubb es nem hiszem, hogy egy oktato magara veszi azt a feleloseget, hogy o "megengedte". Amugy en ismerek mas kismamat, aki buvarkodott. Es persze az ember meg korultekintobb, mint maskor. En nem mentem 10 m ala, nem maradtam 30 percnel tovabb es nem mentem capak koze :))) A nagyobb neoprenen kivul mar csak az olmokat kellett athelyeznem a hasamrol a mellenysebbe.
Mares felszereleseket Triesztben a Bignami boltban lehet legolcsobban vasarolni. A magyarorszagi viszonteladok is ott vasarolnak, neha a magyarorszagon megvett cuccokat is bignamis reklamszatyorban adjak ki. Az Adria fele pont utbaesik a varos (kis kitero) es ha ket buvar osszeall a felszerelest kevesebb mint felaron (mo-i arhoz kepest) lehet megszerezni. Van honlapjuk is latogassatok el ra.
Itt a cim:
http://www.trieste.com/bignami/Inglese/Bignami.htm
Nem minden tipusu maszkba lehet dioptrias lencset kapni. Maszk vasarlasakor kerni kell az eladot, hogy olyan maszkot ajanljon, amelyben a csere lehetseges. Nekunk Technisub LOOK es IDEA tipusu maszkjaink vannak (mindketto cserelheto lencseju), ezekhez a lencset rendelni kell (belerakni 2 perc) es darabonkent 5100 Ft.
Szerintem a jo maszk az egyik legfontosabb felszereles, hiszen azert merulunk, hogy lassunk..
Kedves ccsa!
Dobj mar meg legyszi azzal az emillel.
Kisbetus:
Amikor a felesegem terhes volt, az orvosunk es az oktatonk tanacsara a felesegem nem merult.
Koszi
Ancs, Amadeus! Sziasztok! Tegnap jöttünk meg az Adriáról! Megígértem, hát jelentkeztem. Na, szóval, volt megint egy király hetem. Mi hajós safarikat szoktunk nyomni. Ha van lehetőségetek, akkor a búvárkodás ezen formáját válasszátok! Nem kell minden reggel a felszerelést hurcolászni, és a lényeg, hogy így a napi 3 merülés is kényelmesen belefér, nem beszélve a feelingről, amit egy hajós kaland nyújt! Visszatérve a mostani túrához, nagyon jól sikerült, Cutin-ban nyomtuk a legjobb merüléseket. Itt van egy emléktábla 40,4m-en. Ez hatalmas merülés volt, 30-35m-en nagy falak mellett úszva mész lefelé, majd egy gyors megtekintés után indulsz is vissza a mélység miatt. A computerem kicsit meglepett, a 17perces Deco idővel, amit nekem szánt, (ismételt merülés volt, 30m-es,25 prec surf time-al), de gond nélkül kidecóztuk, nem gyenge fényképeket csinálva közben! Ha meglesz, akkor publikálom majd! Hogy hozzászóljak a Vörös Tengeri eszmefuttatásokhoz, ha valaki már ott van akkor vétek nem lemerülni a mélybe... Ajánlom a Sharm EL Sheik-ből induló safarikat! Van minden: áramlatos merülés (hatalmas élmény), roncs, blue hole, stb..... üdv Mindenkinek: Zsozsi
Szeptembertől minden hónap első szerdáján indul a Tengeri-show az ELTE biosz szakának előadótermében. Én néhányszor már voltam (régebben), és elég érdekes szokott lenni, bárki, aki gondolja, hogy van a többiek számára érdekes mondanivalója + képek+videó+diák+stb. az tarthat előadást. Itt láttam egy nagyon jó filmet+élménybeszámolót a Szent István csatahajót feltáró búvárcsoporttól is.
Jelentem megjottunk a buvarkiruccanasrol. Pocaklakom es en is jol vagyunk, ugy tunik elkerultuk a nyavalyak osszeszedeset a kolcsonneoprenbol. Viszont a csuklomat szetmarta valoszinuleg valami tengeri rozsa. Ha valakit erdekel a hely Krk szigeten irjon emilt. Elozetesen annyit, hogy szallas lakokocsikban, kozos zuhanyzo, konyha. Napi 4 tura, ha az idojaras engedi Zodiaccal, ha nem kocsival a sziget olyan reszere, ahol eppen jo az ido. Palack kolcsonzes/toltes 15 l palack 9 DEM, ha hajoval mesz veluk, akkor 15 DEM es benne van a palacktoltes. Szerintem ezek jo arak. A repertoar: 2 roncs es szamtalan koral fal es szirt, barlang. A latotavolsag 12-20m kozott, atlagos. A viz minosegerol csak annyit, hogy egy Glavotok nevu helyen nehany meterre a parttol, kismelysegben 10 cm-es csikohalak legelesztek. Szezon majus kozepetol oktober kozepeig.
Voros-tenger:
szerintem, ha mar eljutsz oda, erdemes legalabb ott helyben egy gyorstalpalo tanfolyamot elvegezni, hogy 5-10m lemerulhess, mert csodas dolgokat latni. A ferjem nehany eve 11 tekercs gyonyoruseggel tert haza onnan. O Hurghada es Safaga nevu helyeken volt.
Ha csak a partrol akarsz snorkelezni, akkor azert eleg keves a latnivalo, vagy jol kell szallodat valasztani :))))
De kineztem neked nehany kis melysegben is latvanyos helyet a RED SEA DIVER'S GUIDE-bol, ime:
1. Eilat, Coral Beach, 6m-ben mar szep dolgok vannak, partrol elerheto
2. Eilat, Dolphin Reef, errol mar volt szo
3. Taba, partrol elerheto, mar 1m-en is latvanyossagok.
4. Marsa el Muquabila, egy egesz partszakaszon, sok latnivalot iger 3-6m kozott
5. Ras Burka, zatonyos part szakasz, 1-6m is szep
Eilat kornyeken ennyit talaltam, ha meg erdekel irjal emilt.
szeptember végén megyek 2 hétre vitorlázni görög szigetek felé. Van lehetőség búvárkodni is néhány helyen. Eddig vagyunk 5-en. További utitársak jelentkezését várom.
Vörös tenger:
egyik ismerősöm készített klassz vízalatti képeket a Vörös tengeren (-ben) kérdeztem ezt merrefelé sikerült? Mire válasz: lementem a szálloda partjánál a vízbe. Hát igen...
Egyébként állítólag a Vörös tengernek is már vagy csak 30 éve van hátra főleg a szennyezés miatt. Egy magyar búvárcsoport készített erről egy filmet, amiben bemutatják, hogy hol/hogy engedik a szennyvizet az egyiptomiak a tengerbe, illetve, hogy a hajósok hogyan kötnek ki, azzal a módszerrel, hogy bedobják a horgonyt, és addig vonszolják a tengerfenéken, amíg meg nem akad valamiben. A koráll meg csak hullik mindenfelé...
Apropó szokott valaki menni a Tengeri-Show-ra? Régebben az ELTE biosz szakán voltak búváros témában előadások, kb. havi 1x, nem tudom az létezik-e még???