Keresés

Részletes keresés

ccsa Creative Commons License 1999.10.16 0 0 88
tofi,
szvsz egy kezdonek minden merules elmeny, megha nem is lat sokat a vizben, mert hogy latni is meg kell am tanulni. Egy tapasztalt buvar sokkal tobb mindent lat ugyanazon a helyen mint egy kezdo. A gyakorlasert pedig szerintem nem erdemes vagyonokat adni es a vilagvegere utazni, megteszi pl. a Bugyi horgaszto is (ha bp.-i vagy). Az meg hogy megfagysz-e felszerko kerdese. A felszerko pedig kolcsonzes kerdese. Szoval szerintem, menjel inkabb tobbszor kozelebbre kezdoknek valo terepre merulni jo kolcsonzott cuccban (pedig utalom a kolcsonzest, de mondjuk szaraz ruham nekem sincsen).

andala,
ez a vita a "legkepzettebb buvaroktatorl" eleg ertelmetlen es teves, merthogy ez az x csak PADI redszerben a legkepzettebb esetleg, ezt azert illenek hozzatenni. Es akkor mi van? A rendszereket igy eleg nehz lenne osszehasonlitani, de ha megtennenk is biztos, hogy a "gyoztes" nem egy rekreacios rendszerben vegzett valaki lenne. Szoval hogy kinek hany padiplecsnije van nem mervado. Es hat ugye a tapasztalat rohadt sokat szamit.

andala Creative Commons License 1999.10.15 0 0 87
OFF: Ebben igazad van, tényleg megszállott vagyok ezen a téren...... :)))

ON
Hévíz valóban nem kezdőknek való, nem árt hozzá zárttéri merülésekben szerzett tapasztalat. De a legjobb, ha barlangi vizsgád van. Egyébként ha igazán jót akarsz itthon merülni, akkor menj el dorogi jég alatti merülésre min. 15 cm-es jégnél. Na, az aztán már valami! És ott még látótávolság is van, mert a jég alatt nagyon jól leüllepszik minden. Csak igyekezz nem felkeverni, mert akkor az utánad merülőknek nem lesz túl nagy élvezet. Kezdő merülőknek ez sem ajánlott, minimum haladó fokozat kell hozzá. (no meg egy jég spec....)

Előzmény: Elnok ur (86)
Elnok ur Creative Commons License 1999.10.14 0 0 86
Nem szeretnek senki lelohasztani a magyarorszagi merulesekkel kapcsolatban, de megszallott a talpan, aki a Lupan, vagy Gyekenyesen... merul. Latotavolsag nulla, elvezeti ertek meg meg nullabb. Talan Heviz johet szoba, ahol ertelmeset lehet merulni, de arrol azt hallottam, hogy kezdoknek nem ajanlott. Sajna tudomasul kell vennunk, hogy telen csak az merul, aki a Voros tengert megengedheti maganak.
Előzmény: andala (85)
andala Creative Commons License 1999.10.14 0 0 85
Tofi, itthon is van lehetőséged merülni, többek között Budakalászon a Lupa szigetnél, Ecséden (nem ajánlom, mert csak tavaszra fog letisztulni a vize, és ráadásul nagyon hideg), Gyékényes vagy Dorog. Dorogon van szauna is, van lehetőség a kibérlésére, úgyhogy merülés után egyből mehetsz felengedni. Ha bővebb infóra van szükséged, akkor hívd Nagy Balázs oktatót (PADI) a 06-20/9384-822-es számon, ők szoktak ilyen merüléseket szervezni.
Előzmény: Tofi (84)
Tofi Creative Commons License 1999.10.13 0 0 84
Hali!
Én idén raktam le az alapvizsgát (PADI Open Water), de sajnos ezzel el is fogyott a pénzem, így a betervezett merülés az Adrián nem jött össze.
Ki tudja milyen lehetőségek vannak itt Mo-n merülni még ilyenkor? Csak uszikban, vagy van esetleg olyan hely, ahol valamiért nem fagy szét az ember?
Köszi

tofi

andala Creative Commons License 1999.10.13 0 0 83
Tengermély tiszteletem, búvártársak!

Én csak most fedeztem fel ezt a topicot, de máris odavagyok érte!
Macskamatinak: A Budapest Búvárcentrumot ismerem, elég jó és megbízható hely, de én a Deep Divers' College búvársulira esküszöm. Ott tanultam, és azóta is folyamatosan tanulok. Jövőre teszem le a divemasteri vizsgám.

Vajknak: nem Black, hanem Blue Hole...... Még egy apró megjegyzés: Azt hiszem, tévedésben vagy, nem Mátrai Gábor, hanem tényleg Dóra Gyula Magyaro. legképzettebb oktatója, PADI Master Insructor.

A többieknek: ha tényleg igényes és normális sulit kerestek, akkor a Deep Divers' College sulit érdemes felkeresni, nevezetesen Nagy Balázst. Könnyű megközelíteni, pesten van a Teréz körúton, folyamatosan szerveznek horvát túrákat, márciusban és októberben pedig egyiptomit. (plussz még felszerelést is vehettek) Ja, egyébként ha Egyiptomba mentek, akkor szerintem Sharm el Sheik-et ki ne hagyjátok, ez az egyik legnagyobb búvárparadicsom! Amikor én voltam, jött velünk egy helybeli merülésvezető, és a legtutibb helyekre vitt bennünket. Az ilyen isemretlen helyeken egyébként célszerű egy helyi merülsévezető segítségét kérni, nehogy úgy járj, hoyg kifizetsz egy csomó pénzt, aztán abszolút nulla helyekre mész merülni (bár a Vörös-Tengernél ilyen nem sok van...).

Elnok ur Creative Commons License 1999.10.13 0 0 82
Szia ccsa.
Sajna ezt a 60 Pf-es tarsasagot meg nem volt modomban kiprobalni, de az oktober vege most biztosnak tunik, ugyhogy lassan megint felveszem veluk a kapcsolatot. Legutobb mikor erdeklodtem naluk epp egy tengerbiologiai "kongresszust" tartottak, s emiatt nem igertek, hogy tudnak velunk foglalkozni.
Előzmény: ccsa (81)
ccsa Creative Commons License 1999.10.12 0 0 81
Nekunk is kuldi a Deep Sea mindig az ajanlatait, de nem veletlen, hogy eddig meg sosem valasztottuk oket. Az arak nagyon huzasak szerintem is. Igaz persze, hogy tapasztalatbol nem tudom, hogy mit nyujtanak erte. Ha valaki tudja, tenyleg jo lenne, ha irna rola. De valahogy nehezen tudom elkepzelni, hogy 2 DM-ert jobb levegot kapok mint 60 Pf-ert :))))
Előzmény: Elnok ur (79)
creatine Creative Commons License 1999.10.12 0 0 80
Hello Elnok ur,

Sajnos, nem tudok. Hol kernek 26DM-t? Es mi az ami az arban foglaltatik? Mert igy elso hallasra kicsit huzos.
En egyebkent jobban szeretem, ha sajat magam szervezem meg a turat igy tobb a mozgaslahetoseg, rugalmasabb es szerintem olcsobb is.

Tenyleg! Voros-tenger novemberben? Valakit erdekel?

Előzmény: Elnok ur (79)
Elnok ur Creative Commons License 1999.10.08 0 0 79
Hali.
Tud valaki valamit a Deep See buvarbolt turairol? Pozitivum/negativum?
Miert van az, hogy oktober kozepen merulesenkent 26 DM-t kernek???
ccsa Creative Commons License 1999.10.01 0 0 78
Nem az utolso honapban volt, bar en ugy gondolom, ha egy kismamanak meg van erre kedve/energiaja, akkor miert ne. A legfobb gond inkabb az, hogy az utolso honapban annak a neoprennek az ujjaban, amelyik jo lesz a pocakra, egy egesz barracuda csapat eluszkalhat :)))) Es hat ilyen allapotban ugye nem melegit valami sokat.
Előzmény: creatine (76)
creatine Creative Commons License 1999.10.01 0 0 77
Kezdoknek ajanlva:

Ki kell probalni. Tok mindegy melyik iskola (PADI, CMAS, SSI, NAUI etc.), inkabb a normalis oktatora koncentraljatok. Azert erdemes nagy iskolat valasztani, mert az ott letett vizsgat mindenutt elfogadjak (->felszerelesberles feltetele a kepzettseg)

PADI vs. CMAS
En azert preferalom a PADI-t, mert nehany napos tanf. utan mar ketten a haveroddal elmehettek egyedul merulni, mig a CMAS-nal kulonbozo konvenciok vannak (milyen csillagos buvar merulhet egyutt - minimalis megengedett csillagszam stb. ugytudom).
A PADI kifelyezetten hobbibuvarkodas celjara keszult. A biztonsagot tartja a szem elott, igy nem enged meg un. dekompresszios meruleseket ergo barmikor feljohetsz a felszinre (normalis emelkedesi seb-gel persze) Igy a merulesi limit is max. 40m. A CMAS megenged nagyobb melysegeket is, es felkeszit deko merulesre is, de mivel ez veszelyes dolog ezert a vizsgakat merulesi szamhoz kotik stb.

A viz alatt azonban csak emberek vagyunk. Ugyanazon fizikai, fiziologiai torvenyek ervenyesek a CMAS-os meg a PADi buvarra is, mint az osszes tobbire, szoval barmit is allitanak az iskolak melysegekrol stb, ne ez befolyasoljon a valasztasban. Szerintem fokent az egyeni tapasztalat, racionalis, nyugodt gondolkodas szamit a melysegben.
A buvarbalesetek 99%-a a melymerulesek miatt tortenik, raadasul a latnivalok 80-90%-a <30m-en van.

Ciao.

creatine Creative Commons License 1999.10.01 0 0 76
Szevasztok Buvartarsak,

Terhesseg: cssa igazad van. A buvarkodas (suritett levego belegzese viz alatt) viszonylag uj keletu dologl, nagyreszt tapasztalati tenyekken alapszik az egesz. Terhes nokkel, magzatokkal meg ugye nem szivesen kiserletezik senki; ezert azt mondjak (tanitjak), hogy terhesseg eseten keruljuk a merulest. SZVSZ elfogadhato a max. 10m es/vagy 30min. persze nem az utolso honapban.

Udv, Creatine (PADI rescue)

Előzmény: ccsa (60)
amadeus Creative Commons License 1999.09.30 0 0 75
Megkezdtem a webesítést. Néhány év és kész.


Ancs: hol bújkálsz ma egész nap?
Előzmény: Ancs (73)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.28 0 0 74
Meg nincs konkret celpont. Valahova az Adriara szeretnek. A barataim sajat csonakkal onszervezodve akarnanak menni, de engem a tapasztalataim inkabb a szervezett utak fele hejtanak. Van ajanlatom Krk-rol, Losinj felol, de a Kornatok sem hangzik rosszul. Konkret celod is van, vagy meg csak egy ohaj a dolog?
Előzmény: Ancs (73)
Ancs Creative Commons License 1999.09.28 0 0 73
A túra jó volt, kissé hányatott (szó szerint:), de túléltem.
Merülni meg megyek Kaprje szigetére (Kornátok) októberben.

Elnök úr, te hova készülsz helyileg??

amadeus,
a képek tutti jók, csak lesz egy kis gond a vízalatti felvételekkel:))

maradok szimplán sexy cool :)))))

Előzmény: amadeus (72)
amadeus Creative Commons License 1999.09.27 0 0 72

Na megejtettük az Adria túrát, a vitorláson sajnos nem nyílt sok lehetőség a töltésre, ezért csak afféle abc cuccot tudtunk vinni. Azért a vitorlás út sem volt rossz, ha lesznek kész képek, megadom az URL-t.


ccsa Creative Commons License 1999.09.22 0 0 71
Annyira azert nem faj a szivem, mert h anagyon hianyerzetem van, akkor levetithetem magamnak a sok szaz diat, ami megorokiti szebnel szeb elmenyeinket. Meg ugye a babavaras legalabb er annyit, mint egy buvarkodas :))) Es ha a baba is ugy akarja, akkor nem all szandekomban kihasznalatlanul hagyni majd a buvarreflexeit, ugyhogy hamarosan mar harman merithetjuk habtestunket a vizbe:))
Előzmény: Elnok ur (70)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.22 0 0 70
Most latom, hogy a kerdesem hulyeseg volt. Nem akartam fajditani a szived.
Bocsi
Előzmény: ccsa (68)
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.22 0 0 69
Szia ccsa!
Sajna el sem mentem. Mult szerda hajnalra terveztuk az indulast, de kedden a fonokeim lefujtak a szabimat (magam is saros voltam),. A tobbiek elmentek nelkulem, bar fizikai valomra nagyon szamitottak a csonakcipelesnel (hiaba na ennyit tudok). Utolagos beszamolojuk alapjan csodas idejuk volt, de a meruleseik nagy reszet elcsesztek, mert nem emlekeztek a pontos helyre, csak naggyabol... Egyre inkabb hajlok affele, hogy szervezett turara kell menni, vagy vezetot fogadni aki ismeri a terepet. Halistennek iden nekem nem volt ilyen "felrement" merulesem. Igaz igy tobbe kerul, de szerintem megeri. Valamikor oktoberben azert a megmaradt szabimat meg elmerulom. Te tervezel meg valamit, vagy mar vege..?
Előzmény: ccsa (68)
ccsa Creative Commons License 1999.09.22 0 0 68
Elnok ur,
Megjottel mar? Milyen volt?
Előzmény: Elnok ur (66)
MILO Creative Commons License 1999.09.10 0 0 67
Hello bugyborekolok,
Csinaltam meg reges reg egy igenytelen lapot egy horvat buvar turarol soksok keppel, ha valakit erdekel nezze meg: http://www.extra.hu/ltimar
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.09 0 0 66
Szerintem az olyan kispenzu buvarnak, amilyen en vagyok ez, az ido "idealis" a turara, mert ilyenkor az arak mar megfizethetobbek. Tomeg sincs, csak az a sok magyar buvar...:-))
Az Adriara iden ezen kivul meg egyszer tervezek menni, valamikor oktober elejen. Titkos vagy telen egy Voros tenger, de ezt meg nem mertem otthon eloadni. ;-(
ccsa Creative Commons License 1999.09.08 0 0 65
Micsoda mazlista, aki meg mehet buvarkodni. Nekem egy darabig csak a diak nezegetese marad :( Majd irjal rola milyen volt. Jo merulest.
Elnok ur Creative Commons License 1999.09.07 0 0 64
ccsa:
Koszi a mailt. A jovo heten kiprobalom oket.
Elnok ur
ccsa Creative Commons License 1999.09.06 0 0 63
Legyszi akkor add meg nekem annak a mo.-i borgyogyasznak a cimet, aki kezelt mar tengeri rozsa csipest. Az enyem nem latott meg ilyet. Gyulladasban meg eppen nincsen. Amugy a konyvek pedig azt irtak, hogy rogton amonias vizzel kellett volna kezelni, amit elmulasztottam. Meg egy lanynak amugy is nehezebb lepisilnie a karjat :)))
amadeus Creative Commons License 1999.09.06 0 0 62
>A szakkonyvek nem nyujtottak sok segitseget
A bőrgyógyász viszont igen. Viszont kipróbálhatsz néhány gyulladás csökkentő krémet is.
ccsa Creative Commons License 1999.09.05 0 0 61
Nem reg irtam, hogy Horvatorszagban megmart egy rozsa. A tettes pontos megnevezese viaszrozsa/tengeri krizantem (Anemonia sulcata). Ez az a szep rozsa, aminek sokszor lila a vege es sok viszszinu tapogatoja van. A csipes eloszor feldagadt es nagyon egett. Nehany ora mulva a dagadas eltunt, a helyen a tapogato alakjat jol koveto voroses seb maradt, ami kesobb behegedt. A hegek nem folytonosak voltak, hanem tobb kicsi es egy nagy pont. Majd ezek leestek. Ezzel azt hittem elmult. De a sebek ujra megduzzadtak, viszketnek es reszlegesen gatoljak a csuklom mozgasat. Van valakinek tapasztalata mennyi ido alatt mulik ez el es mivel lehetne gyorsitani rajta es tenyleg maradando nyoma lesz-e? A szakkonyvek nem nyujtottak sok segitseget.
ccsa Creative Commons License 1999.09.01 0 0 60
"Amikor a felesegem terhes volt, az orvosunk es az oktatonk tanacsara a felesegem nem merult"

Az orvosaim semmit sem ertenek a buvarkodashoz, az oktatomnak fogalma nincs a terhessegrol. A doki nyilvan tiltja, neki ez az egyszerubb es nem hiszem, hogy egy oktato magara veszi azt a feleloseget, hogy o "megengedte". Amugy en ismerek mas kismamat, aki buvarkodott. Es persze az ember meg korultekintobb, mint maskor. En nem mentem 10 m ala, nem maradtam 30 percnel tovabb es nem mentem capak koze :))) A nagyobb neoprenen kivul mar csak az olmokat kellett athelyeznem a hasamrol a mellenysebbe.

Elnok ur Creative Commons License 1999.09.01 0 0 59
Szia Zsozs!
Dobj mar meg legyszi a parameterekkel! Kie a hajo, hol lehet ilyen turara jelentkezni...
Koszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!