Keresés

Részletes keresés

parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 14
Figyejjmárrám!!!! :)))

Még mindig a következő a bajom:
Ha jól értettem a három fajta a következő: Magyar tejelő fehér, barna, tarka. Ezekből lehet hosszú szőrű.... Ahhha! Namármost ezek a magyar parlagi -köztük a tincses- és az anglo-núbiai meg az ezazamaz keresztezésével nemesítődtek ki.
Namármost: ha ezek a védettek, akkor akár lehetnek hosszúszőrűek, akár nem, a tenyésztés során nem az ősi, hanem a keresztezéssel létrejött fajták génállományát őrizgetjük.
Ha pedig Magyar Parlagi Tincsesről beszélünk, akkor pedig törekedjünk arra, hogy a Magyar Parlagi Tincses génállományát sikerüljön továbbörökíteni. Most hagyjuk azt, hogy nincsen pedigréje egy tincsesnek sem, mert némely leírásokat alapul véve össze lehet írni egy fajtaleírást. Az egyedeket ennek megfelelően kiválasztani és kezdődhet egy sziszifuszi szarakodás :)
Értem én, hogy a tincses elnevezés a szőrzetre vonatkozik, de akkor tincses a toggenburgi is, mégsem őshonos magyar kecske. Aztán arra is kitérnék, hogy mekkora ostobaság őshonosnak nevezni egy még száz éve sem kinemesített fajtát.
Na most akkor mi a fontos? Legyen egy kecske, amit úgy hívunk, hogy MAGYAR kecske, vagy az, hogy megmentsünk egy ősi, értékes génállományt?
Most már azt sem tudom, ki kit nem ért... A Te lapod címe: "Tincses az igazi magyar kecske?" Hopp, ott az a kérdőjel! Akkor a kérdésre adott válasz: NEM?
Most már kezd az egész nevetséges lenni!
Leírnám akkor az én verziómat:

Létezett egykor egy nagyjából homogén állomány, mely őseink által hozott és a Kárpát medencében megtalálható állományból alakult ki.
Ollóztam egyet a Dr. Kiszely István által leírtakból:

"...krónikásainktól tudjuk, hogy őseink hoztak is magukkal kecskét meg találtak is itt a Kárpát-medencében. Tenyésztése őseinknél feltehetően jelentéktelen szerepet játszott, bár a kelet-európai majacki és dimitrovói lelőhelyen a kecskeállomány jelentős volt. Őseinknek ázsiai tartózkodási helyén feltehetően a közép-ázsiai aegagrus (bezoárkecske) és prisca típusú kecskéi lehettek...
...A honfoglalás korában a Kárpát-medencében élő népcsoportok már foglalkoztak kecsketartással; az itt még nem céltudatos tenyésztői munkával kinemesített magyar tincses vagy parlagi kecskét "őshonosnak" szokták határozni. Ennek ősei a Capra hircus (a kaukázusi és közép-ázsiai házikecske, amely viszont a capra aegagrustól, bezorákecskétől származik) és a Capra falconeri (a közép-ázsiai dugóhúzószerűen pödröttszarvú kecske) voltak. A Capra hircus főleg Nógrád, Heves és Borsod megyékre jellemző rövidebb szőrű típus, a szarva párhuzamos sarló alakú, bakoknál fölfelé álló, pödrött. Színük évszak-függő; télen ordas, nyáron vöröses a hátoldalon fekete szíjazással.

!!! MOST FIGYELJ !!!

"A Capra falconerire is kétféle szín jellemző, és ez is tájfüggő. Tarka típusa gyakoribb, fehér változata ritkaságszámba megy és csak sík területekre jellemző. A Körösök mentén szírkecskének nevezték. Szőrzetük hosszú hullámos volt, a bakok szarva hosszú, pödrött-csavarmentes volt. Mivel szügyükről is hosszú tincsek eredtek, ezért olyanok, mintha szoknyájuk lenne. A magyar tincses méreteiben leginkább hasonlít a juhhoz, de testének vonalvezetése finom, törzse hosszúkás, széles és mély, mellkasa széles, a mar kiemelkedő. A fej körvonalai határozottak, a szemek élénkek és tiszták. A széles és hosszú far kedvező tőgyalakulást hozott létre. A magyar tincses tájfajtáit sohasem ismerték el. Jelenleg ismerjük a magyar tincses jászsági tincses, fehér tincses, tarkatincses, ordas tincses és magyar gatyás kecske tájváltozatát."



Ebben is vélek hibát felfedezni, mert valahol (talán a Kecsketenyésztés-ben) úgy olvastam, hogy a gatyás kecske a tincses átmenet a rövid szőrű parlagi és a tincses között, ahol a hosszú szőr csak a hátsó lábon maradt meg.
Ha azonban a fajta kialakulásának Dr. Kiszely István által, leírt történetét elfogadjuk (én úgy látom több helyen, hogy elfogadják), akkor ez lenne a magyar parlagi kecske TINCSESnek nevezett változata. Én egyenlőre nem végeztem komoly kutatómunkát, ehhez kértem a hozzáértők segítségét. Eddig ilyenirányú segítség még nem érkezett, ha így marad, majd nekiállok. (A leírást összevetem pl. Molnár Józsi bátyánk leírásával), aztán tovább...

Ami a tincsességet illeti, a tincses attól tincses, hogy:

"... felszőreit NEM KÖTI ÖSSZE fátyol és kötőszál, így a hosszú szőrszálak tincseket képeznek."
Vagyis, a szőrszálak tulajdonképpen külön-külön lobognak, a tincsek pedig olyanok, mint az ember hajtincsei, azaz az egymáshoz közel növekedő szőrszálak, azonos irányban, azonos formában hajladoznak :) tehát csoportokat (tincseket) képeznek.

Ha mindezeket végigszöszmötöljük, kialakulhat az a bizonyos fajtaleírás. Molnár József nekem azt mondta, hogy amit ő a kecsketenyésztésben leírt, az érvényes. Többször átfutottam ugyan, de (szégyen-gyalázat) nincs az agyamban és a könyv sincs most kéznél (pesten vagyok), így nem tudom most összevetni a fentiekkel.

Én ezt a kecskét nevezném MAGYAR PARLAGI TINCSES KECSKÉNEK!

Ezt a kecskefajtát próbálnám meg "regenerálni", ahogy megtették -sikerrel- például a komondorral. (Hiába mondják a magukét az okoskodók, a komondor esetében a pár tíz egyeddel kezdődő tenyésztés igenis sikerrel járt, a kutya maximálisan teljesíti a régesrégi leírásokban található ismérveit.)









Előzmény: bandi48 (5)
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 13
Na nenyomd le az íkúdat ennyire !!! A kérdésem a miért pont kecske 8801 re vonatkozott.Válaszoltál igaz kérdésben a válaszom igen vóóót. Rakd össze!!
Előzmény: parlagi (11)
bandi48 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 12
Nem akarom én temetni öket. De azt a gátlástalanságot amit csináltak z OMÉK után. Járták végig a gazdákat  ahol tölük vettek tenyész állatot és be léptették az ASZE-ba mer csak úgy minösitették le a bakját.Igy növelték a tag létszámukat és az állat létszámot.A tagság az oké állampolgári jog hogy ö hova lép be. De mikor lessz abból az 50 db. magyar kecskébből alpesi mert 2 éve alpesi bakkal pároztat.Ezt céltudatosan csinálták hogy mire kenyértörésre került a sor a MKSZ-l legyen hívatkozási alapjuk.Igy is csorognak lassan vissza a tagok. Ha lessz öshonos támogatás igen csak meg gondolja az a200 kecskét a hortobágyon legeltető gazda aki még nem is fej eladja az alpesi bakját és magyar bakkal pároztat.
Előzmény: andreja (8)
parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 11
Ez válasz? Akkor nekem leesett az íkúm...
Előzmény: ca-kó (4)
parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 10
Sőt! Kérjük! :)) Asszem szükségünk van észrevételekre, kritikákra, parázs vitákra, attól jönnek a gondolatok.
Előzmény: kicsiwuki (7)
bandi48 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 9

 Te nagyon jól tudod hogy a védett öshonos állatoknak nem atermelési értékét veszük figyelembe mivel az sokszor elenyésző hanem a genetikai értékét .Mivel a termelési érték elenyésző a tenyésztök és a tenyésztö szervezetek ezt őn eröből nem tudják megoldani ezért támogatni kell.A redelet igy redelkezik.

4. § A védett őshonos és a magas genetikai értéket képviselő veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez külön jogszabály szerint az állam támogatást ad.

Na ezt a külön jogszabály kell megkeresni.

 Ez nem üzlet hanem a magyar Kecskének a fentmaradásának a lehetősége.

 olvastad a tenyésztési programot mint ha az ASZE-k diktálták volna.Ha az öshonosság megörzése érdekében megszüni a lehetőség hgy a magyar fajtákra fevigyék az ASZE tenyészbakjait.hova teszi a tenyész állatait.DE ez a támogatás fügvénye.

Előzmény: ca-kó (6)
andreja Creative Commons License 2007.10.24 0 0 8

Nem feltétlenül kell temetni a bakgyárosokat. Ha a kecskének olyan jövedelemtermelő képessége lenne idehaza, mint amekkora egyes országokban van nekije, akkor a jó minőségű tenyészállatot könnyen el lehetne adni, mindenféle támogatás nélkül, illetve a kevésbé jó termelésű de támogatott őshonossal szemben is versenyképes lenne. Lennének, akik a tejből, tejtermékből élnének meg, mások meg az őshonos állatok tartásából, és az arra kapott támogatásból. Talán lenne valami metszete a két halmaznak, de alapvetően azért két halmaz lehetne.

Ha lenne a feltételes mód néhány mondaton belüli gyakoriságának Guiness-rekordja, az most akár meg is dőlhetne.

Előzmény: bandi48 (5)
kicsiwuki Creative Commons License 2007.10.24 0 0 7
Mivel én nem értek nagyon a kecskékhez és a tincseshez sem nagyon,azért irhatok ide nektek néha?:)))))
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 6
Bandi már megint üzlet?? és nem szimplán kecske??
Előzmény: bandi48 (5)
bandi48 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 5
Amit már a másik topikban le irtam.ITT a védett öshonosság mindent iberel.AZ hogy minek nevezzük a kecskét az másodlagos. Most indúlásnál a tenyésztő szervezetnek lessz nagy szerepe. Fel kell dolgozni ezt a meglepetés szerü ajándékot.11 éve mióta kecskét tartok mindig ezért harcoltam  és most hirtelen nem tudunk mit kezdeni vele. Azért itt még utánna kell nézni ,hogy a fenti fejekben mit is jelen az hogy Magyar Kecske. Ha erre valamilyen támogatást lehet a gazdáknak juttatni a külföldi vérvonalú kecske tenyésztöknek be fellegzet mivel nem tudják eladni a tenyész állataikat.
Előzmény: parlagi (-)
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 4
Igen.
Előzmény: parlagi (3)
parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 3
Egész pontosan melyik sületlenséget a sok közül, amit írtam?
Előzmény: ca-kó (2)
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 2
Voltál Bösztörön? Ott hallotad ezt a sok sületlenséget?
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 1
Szeva! Lekéstem a nulláról.
sneci Creative Commons License 2007.10.24 0 0 0
Eddig 0 vita.
Előzmény: parlagi (-)
parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 topiknyitó
Először is én kérek elnézést, hogy ismét önkényesen, a Tincses honlap után, most a topicot is létrehoztam :), de remélem túlléphetünk azon, amivel a "Miért pont kecske?!" topicot terhelhetjük.
Mivel kezdenek konkrét javaslatok, vélemények és ellenvélemények megfogalmazódni a MAGYAR KECSKÉK tenyésztésére vonatkozóan, úgy láttam itt az ideje...
Amennyiben a tincses.hu fórum oldala elkészül, áthelyezhetjük a parázs vitát az említett oldalra!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!