"Teljes értékű só alatt azt értem amelyben megtalálható minden olyan ásványi anyag nyomelem amelyre a embernek szüksége van"
ilyen só nem létezik. mutass már nekem olyan sót, amiben elegendő vas van. de még kalcium sincs! a tengeri só majdnem teljesen nátriumból áll, van benne kevés kálium, magnézium, és kalcium. anionjait tekintve főleg klorid, kevesebb szulfát. egyéb anyagok alig vannak benne. ez igen távol áll a teljes spektrumtól.
1. nátrium ion oldódik vízben, szinte nincsen olyan környezet, amiben ne oldódna. a szervezetben is szabadon van jelen, nem képez komplexet. kálium dettó.
2. kalcium jobban felhasználható, ha szerves komplexben van, de valamennyi oldódik anélkül is.
3. "elemista kémia dogmát" ??? neked a tudomány az dogma? akkor mi a fenét keresel itt? nem látod, hogy ez a tudomány fórum? el lehet menni a boszorkányság fórumba, ott lehet hülyeséget beszélni. mellesleg: elemi iskola nagyon régóta nincs.
4. szerinted mennyi foszfor van az ivóvízben? (kis segítség: kalcium ionok is jelen vannak, a poszfor pedig szerves molekulákban illetve foszfát formában szokott előfordulni.)
5. mit mutatnak a számok? azt mutatják, hogy a vízben van oldott só, amit az ember részben vagy egészében fel is tud venni. meg még azt is, hogy nem éppen a kalcium és magnézium túltengés szokott veszélyt jelenteni, hanem inkább a hiányuk. tehát drága pénzért kivonni a vízből hasznos ásványi anyagokat nem túl értelmes dolog.
Teljes értékű só alatt azt értem amelyben megtalálható minden olyan ásványi anyag nyomelem amelyre a embernek szüksége van kérdés az hogy ez milyen hatékonysággal képes felszívódni Pl megeszel egy vasszöget az nem javítja az esetleges vérszegénységedet, azonban ha ezt a szöget (szögeket) almába nyomod vársz néhány napig majd megeszed az almát a hemoglobin szinted megemelked
Kérdésedre válaszolva: Kémiából ? : míndig jeles ,szaktárgyi versenyeket nyertem ,feleségem anyósom kémia tanár, vízminőségvédelmi szakértő vok
Természetesen ha az ionos kovalens és hasonló rendszerben gondolkodsz akkor nincs mindossze a szervezet szempontjából szokták megkülönboztetni ,ilyen módon az ásványi anyagok hozzáférhetőségét l ha ez neked nem tettszikakkor ok,ne használjuk írjuk hosszasan körül.
Szerves kötés -az ásványi anyag szervesvegyületekhez kapcsolódik Szervetlen kötés -szervetlenhez kapcsolódik
de nem ezeken kell vitázni hanem a tényeken:
a vízben lévő magnézium nem elég ,mert 2l viz a napi szükséglet 10-ét sem fedezi az sem tud úgy felszívódni mint szerves vegyületek kötésében ( így jó?) 2l ivóvíz a maga kb 60-120 miligrammjával szintén anapi szükséglet tizedét képes fedezni Az ívóvíz a napi foszforigény legkisseb hányadát sem biztosítja Öszsegezve nem az elemista kémia dogmát kellene itt megvitatni mert a lényeg nem az,hanem az ,hogy aszámok mit mutatnak. Semmiképpen nem azt ,hogy az ember az ivóvízzel fedezi az ásványi anyag igényét.
mindenesetre javaslom a google-ba beütni:
ásványi anyagok szerves kötésben
akkor nem intézed el egy ilyen Kelvini mondattal Lord Kelvin a királyi akadémia elnöke mondta:
"Márpedig a levegőnél nehezebb dolgok nem tudnak repülni és nem is fognak"
nincs szervetlen kötés ? no ez érdekes nagy kár hogy semmit nem értettél meg a leírtakból de ez a Te prolémád? ki beszélt itt 2 dl -ről ? a tengeri sö nem teljes értékű ?
nincsen olyan, hogy "szervetlen kötésben vannak". a vízben szimpla ionok vannak. mivel oldódnak vízben, megemésztésük nem probléma. amire te gondolsz, az az lehet, hogy bizonyos ionokat (pl vas) szerves komplex vegyületként tudunk főleg megemészteni. de ez nem vonatkozik a nátriumra, kalciumra, ami a vízben jellemzően van.
a víz sótartalmából nem a nátrium és a kálium a lényeges, ami a konyhasókban van, hanem a kalcium és magnézium.
2dl desztillált víznek nincs kockázata, ilyet nem is mondott senki.
Elolvastam jó néhány hozzászólást jókat mosolyogtam páron különösen a ne főzz kávét desztvizzel mert az nem jó fekiáltáson,mintha a kávéfőzők zöme nem maga desztillálna és ilymódon szüksészerúen desztvizzel készül java részük no de e helyett a bosszankodás helyett nézzük a tényeket:
1. A csapvizek általában 3-400 mg/l odott anyagot tartalmaznak 2. Az oldott anyagok szervetlenek ezért nyílván szervetlen kötésben vannak 3.Naponta átlagosan (aki nem sört vagy bort iszik :) 2l vizet iszunk. 4.Ezáltal naponta 0,6-0,8 grammnyi szervetlen ásványi só kerül a szervezetünkbe 5.Európában átlagosan a 3 g ideálistól eltérően 6-9 grammnyi konyhasót fogyasztunk,jó estben tengeri sót. 6. Ez kb 10 szer annyi mint amit vízben veszünk magunkhoz és átlagosan 2 szer több az ideálisnál 7.Ha tengeri sót használunk akkor a só összetétele közel ideális ,ha egyszerű konyhasó akkor kevébé de nyilván ez sem tiszta NaCl. Eddig jó közelítéssel mondhatjuk hogy az átlagos fogyasztót nem károsítja a desztvíz fogyasztás a vízmérgezést csapvíztől is lehet kapni mert ott egy egészen más szituációról van szó
9. Most jön azonban alényeg,a szervezet ugyanis a szervetlen kötésben lévő ásványanyagokat rendkívül rossz hatásfokkal hasznosítja a szervetlen sók ezért esetleg lerakódhatnak a szervezetben hozzájárulhatnak a a vér húgysavszinjének emelkedéséhez (ez így nem pontos),továbbá a vérnyomás emelkedéséhez
10.A szervezet főleg a szerves, kelátkötésben lévő ásványi anyagokat tudja hasznosítani amelyek csaknem kizárólag az élelemben találhatók.
Összegezve: a szervetlen sókra a szervezetnek inkábba vér fiziólógiás jellege miatt lehet szüksége a hasznosított ásványi anyagokat nem a vízből nyeri. A szervetlen sók bevitele az éllelem sózásával megoldható ,de a egy 46 éves ismerősöm 33-nak néz ki 15 éve nem eszik sót, és nagyon szép és jól van,mellesleg alacsony oldottanyagtartalmú forrásvizet iszik !
A fentiek miatt a desztillált víz fogyasztás nem lehet káros! egyébként próbaként reggeltől eddig 2l desztvizet ittam a 7,5 dl bor helyett és semmi bajom :)
Mert a desztillált víz legveszélyesebb méreg aki iszik belőle azonnal szőrnyű halált hal és rettenetes kínok között pusztul el. Testfelületre kerülve azonnal szétmarja a bőrt hamarabb mint a sósav. Azért tetetnek kocsiba vasalóba desztvizet hogy tönkremenjen és vegyél újat. Nagyon vigyázzon mindenki mer az életével játszik.
A Duna vize –víz. A desztillált, RO víz – tiszta víz. A kettőt a szennyeződés foka különbözteti meg. Addig, míg a testbe élelmen, levegőn keresztül bejutott „szennyezés” nagyobb mint a vízben levő, - egykutya milyen vizet iszunk. Természetesen, eltekintettem a bakteriális, vírusos fertőzés lehetőségétől.
Az állítás, hogy a deszt./RO víz finom, badarság. Semmi íze sincs. Egy víz ízét a benne oldott ásványok adják. Én személyesen nem mondanék le a 18-as keménységű, ellenőrizett mélykútvizemről, csak azért mert az RO víz fertőződésmentséget szavatol. Mert, hogy ez utóbbi kioldaná szervezetemben lerakódott köveket, az csak "szőke" csajoknak lehet téma. Vagy RO készülékeket forgalmazóknak...
Erről jut eszembe, tudtátok, hogy a magyarok ősei terjesztették el Európában a főzés kultúráját? Előttünk, csak sütőtték a húst.
Erről, meg az jut az eszembe, hogy Bulcsú Vezér és egézs serege az instant leves ősének ( szárított hús porrá őrölve és fűszerezve ) , és persze szervezés, logisztika segítségével úgy kelt át az Alpokon, hogy utánna rögtön gyöztes csatát tudott vívni. Hannibálnak nem sikerült! Ez a tény az amerikai West Point Katonai Akadémiai tananyag része. Ott ezt tanítják!
Szerintetek erről szó esik a mgyarországi Zrinyi Miklós Katonai Akadémián? ..,és ha nem, úgy miért nem?
Akkoriban a leesett csapadékot, havat még tényleg desztillált víznek lehetett tekinteni, nem volt a levegőben annyi szennyezőanyag, mint most. Úgy látszik Bulcsú Vezér és harcosainak nem ártott a szárított húshoz hozzákevert hó.
Egyébként sok helyen a világban ciszternákban fogják fel az essővízet, ívóvíznek, ami végeredményben desztillált víz.
Az eszkimók egész életükben olvasztott havat isznak, azzal főznek, ami szintén desztillált víznek felel meg.(más kérdés, hogy az utóbbi két evszázadban lehüllott csapadék, vagyis desztillált víz mennyire szennyezett?) eddig még nem hallottam, hogy rengeteg közöttük az érelmeszesedésben, magas vérnyomásban szenvedő, vagy túl sok lenne náluk az infarktusban elhalálozottak száma. Nem úgy mint nálunk! Valami nincs rendben ezen a téren sem, SZERINTETEK A VÍZMÚVEK FEJLESZTÉSÉRE FORDÍTOTT ÖSSZEG ELEGENDŐ, VAGY AZ ÉHES BENDŐKET TÖMENDŐ PÉNZ KELENDŐ?
Sajnos olyan világot élünk, hogy majdnem mindenben, így víz kérdésben is meg vagyunk vezetve, elhisszük, mert el akarjuk hinni, (nem akarunk még ezzel is foglalkozni) hogy minden rendben, a magyaroszági víz tiszta, egészséges, hiszen "Magyarország híres a vízeiről". Ez sajnos nem ilyen egyszerű, jobban körbe kell táncolni ezt a témát: MIT ADAGOLNAK A VÍZBE, ÉS MENNYIT? ENNEK MILYEN HATÁSA LEHET AZ EMBERI ÉLETMÍNŐSÉGRE HOSSZÚ TÁVON ? 0-90 évig. SZERINTETEK VALAKI, VAGY VALAKIK EZT VIZSGÁLTA, VAGY VIZSGÁLJA? VAGY LEGALLÁBB IS BÍZTOK BENNE? MINDIG VAN AKI GONDOSKODIK RÓLATOK HELYETTETEK? NINCS! NINCS!
Az autódat, és a vasalódat kímélendó, azokba persze desztillált vízet teszel?
Te tudod mi az, hogy H-O-H? Amennyiben nem, úgy segítek: VÍZ - MINDENFAJTA MÁS ANYAG NÉLKÜL, tehát desztillált víz, amibe nem pisilt, kakilt bele senki a Duna felsőbb folyásánál, de azért te csak nyugodtan fogyaszd -- bízva a Vízművek, és az ÁNTSZ hurrá optimista nyilatkozataiban, és az az ellenvélemény, hogy én csak sört, bort, pálinkát iszom, az nem ér, ugyanis anyukád, vagy feleséged biztos szokott neked ételt készíteni olyan vízből, amibe legkevesebb 4 000 000 ember már elvégezte szükségletét, a gyárak beleengedték a szennyezőanyagot ( szerinted a Rába nem a Dunába folyik? ) stb. Azért ezt nem kell ám kellő körültekintéssel végiggondolnod, hörpölj jóízűen a vasárnapi bablevesedből. "Egészségedre" !
Én több mint egy évig desztillált vizet ittam (http://www.desztillaltviz.hu/), teljesen egészséges vagyok, pedig sportoltam ezerrel! Tévhitek amit összehordtok a desztillált vízzel kapcsolatban. És JÓ szomjoltó is. Tavaly tavasz óta RO vizet iszom, azért váltottam mert a deszt. víz előállítása drága volt a RO hoz képest... Én teljesen meg vagyok elégedve, és tapasztalatból azt mondom, a ivóvíz legyen minél jobb oldószer, legyen a legtisztább ! az RO rendszer az egyik legjobb megoldás szerintem. Lágy vízből könnyű meginni napi 3-5 litert is :) És ráadásul finom is, nemcsak egészséges!
A műanyag palackokkal mi történik? Hogyan hasznosítják újra, mennyit hasznosítanak újra, mennyi természetes vizet (és természetet) szennyeznek el az palackgyártás és újrahasznosítás mai méreteivel? Lehetséges, hogy ez egy viszonylag tiszta iparág?
Egyetértek, a desztvíz fogyasztás finoman szólva valóban ésszerűtlen dolog. Viszont nem értek egyet az alábbival:
"A rohadt tisztaságmániával megmérgeztük a Földet! Az indiai a Gangeszban lubickol a tehenével együtt, hörpöl belőle egy kortyot, de mégsem lesz semmi baja. "
Nem a tisztaságmániával van a baj, hanem a népességgel és az ipari teljesítménnyel. Ami némiképp összefügg, de a Föld népességének elhanyagolható része engedheti meg a sterilizált környezetet. Az indiai analógia sem stimmel, 5 évet éltem Indiában és elmondhatom, hogy igenis lesz baja, sőt van is. A szennyezett víz a legnagyobb probléma minden fejlődő országban és nagymértékben összefügg a várható élettartammal.
Ha desztillálni nem is érdemes, de tisztítani mindenképpen kell. Az ivovíz hormonkoncentrációja (női, fogamzást gátló, növekedési, stb) eléggé magas. A régi, ólomcsövek sem túl biztatóak. Meg az sem, hogy a vezetékes víz hálózati ellátó rendszere nem egészen tömör.
Én a szénsavval dúsított ásványvízre szavazok, a savazás bizonyítottan csökkenti a csíraszámot.
Űbersajtkukac, liberális pint Úr/Asszony/Homokos Maga csk lágyítsa a vizét mágnessel és fogyasszon desztvizet, sőt ajánlom önnek a steril húgyutakon érkező ~36°C-os pisit.