Engem vonzanak valamiért a jelvények,gyűjtögetem is őket,de nem mindenfélét ,legfőképpen a hazai turistamozgalmakhoz kapcsolódóakat.Kitűzők kevésbé érdekelnek,de azok közt is vannak szépek.
A FKTV jelvényedet ha jól emlékszem már láttam,nem is régen teljesítettétek csoportosan ugye?És betetted ide a képét.
Viszont a Balatoni Kéktúra kitűzőjét megnézném,olyat még nem is láttam,esetleg egy fotó róla...? Please!:-)
Ez attól is függ hogy mikor kérted a jelvényt. 2010.januárjában mikor ott voltam akkor azt mondták hogy ezentúl már csak az eredeti kéktúrás füzeteket fogadják el igazolásképpen,régebben elfogadták a fénymásolt lapokat is,de azokkal túl sok volt a visszaélés,és sajnos már túl kevés a jelvény.
Nem tértünk ki arra hogy mi lesz ha elfogy a jelvény...biztosan csináltatnak újakat,bár ismervén a mai trendeket azok már csk kitűzők lesznek.Kár lenne.
Mert ez is egy motivációs tényező egy turistának ha nem kitűzőt hanem jelvényt kap,ezt tudom,sok vélemény alapján is.
Sajnos kevesen áldoznak pénzt egy túramozgalom kapcsán egy szép jelvényre mint Ti a "Fejérkőtől Tündérvölgyig" mozgalom elismerésére!Tervezem is!:-)
Elfelejtettem mondani hogy mindhárom jelvényért kell fizetni,de ez mindössze pár száz forint,nem emlékszem pontosan mennyi,de egy sem volt 800-nál több asszem.
A szegedi Dorog-Nógrád jelvényből ottjártamkor sem volt már túl sok (2010 január) arra nem tértünk ki akkor hogy mi lesz ha elfogy...úgyhogy jó lesz igyekezni!
Nekünk háromféle jelvényünk van meg a résztávokból,a "Dorogtól Nógrádig",a "Bükk-Mátra útjain" ,és a "Nógrád Megye Természetjárója".Ezekért mindért személyesen mentem el a füzetekkel,kocsival,de lehet postán is.
Legnehezebb talán az első megszerzése volt,a "Dorogtól Nógrádig" jelvényé,amellett hogy leutaztam érte Szegedre (a Csongrád megyei Természetbarát szövetség a kiíró) vártam másfél órát,mert csak egy(!) embernek volt joga átnézni a füzeteinket és rá várni kellett,sőt az MTSZ tagságon is lovagoltak kicsit,de tudtam igazolni.Az OKT füzettel lehet igazolni a teljesítést.,ebbe ők is pecsételnek a saját pecsétjükkel,tehát nem lehet elsütni többször.:-)
A "Bükk-Mátra útjain" jelvényért Egerbe mentem,a Heves megyei szövetséghez,ott gyorsabb volt az ügyintézés,és ott nem is kell az MTSZ tagság,azt egyedül Szegeden kérik.Itt is az OKT füzet kell igazolásképpen.
A "Nógrád Megye Természetjárója" jelvény picit volt csak bonyolultabb,de ezt megkönnyítette Gubola István hozzáállása,aki még vasárnap is fogadott otthonában,átnézte a füzeteket és odaadta a jelvényeket.Ez az a jelvény ahol nem elég az OKT füzet,itt a Bányász-körút teljesítését a saját füzetével kell igazolni,a kéktúra nógrád megyei szakaszára jó az OKT füzet is.
Másik lehetőség a Karancs-Medves 35 túra teljesítése,akkor nem kell füzet...én is így csináltam,és mivel vittem a kéktúrás füzetemet is erre a teljesítménytúrára így már a célban megkaptam a szép tűzzománc jelvényt is a K-M 35 kitűzője mellé.
csak a pontosság végett: a kohász-kéknek semmi köze az országos kékhez
Nógrád megye természetjárójához kell az OKT Nógrád megyei szakasza (+a bányász körút), ennek van külön füzete is de tudomásom szerint itt is (mint az összes többi esetben) elfogadják az eredeti kéktúra füzetet/teljesítést.
Sziasztok, Azt szeretném kérdezni, ha valaki teljesíti a Kéktúrát (eredetit vagy az alföldit) akkor ő a kéktúra jelvény mellett megkapja a kisebb túrák jelvényét is. Pl: kéktúra -> kohász kéktúra, Veszprém megyei kéktúra, Dorogtól Nógrádig kéktúra Alföldi kéktúra -> Csongrád megyei kéktúra, Hajdú-Bihar megyei kéktúra Vagy ezeknek a kisebb résztúráknak saját külön igazolófüzetük van és külön kell teljesíteni is?
Igen, megjelent már, létezik a 2011-es kiadás (az, amelyiknek már nem üres a hátulja). Ma hoztam el Berki Zolitól egy teljes garnitúra turistatérképet a TTT részére, és ebben már új fajta a Cserhát. Azt nem tudom, hogy a Cartographia boltjain kívül hol tudod beszerezni. A Cartographia webáruházában is régebbi verzió van fenn, bár lehet, hogy már a legújabbat szállítják.
"Aztán Álmosdon a Kölcsey múzeum gondnoka azt mesélte, már nagyon fáradtnak látta, de ő még sok km-t tervezett aznapra, s amúgy meg értetlenkedett a gondnok, miért lehet jó egyedül túrázni."
Ez akár én is lehettem. Aznap két szakaszt gyalogoltam, megvolt már a Ludas-csárda-Vekeri-tó-Haláp 25 km, előtte éjszakai vonatozással, Halápról pedig átbuszoztam Álmosdra, múzeumnézés, Oázis kocsma, majd gyaloglás Létavértesre. A végén tényleg kivoltam, ráadásul Létavértes felé haladva a kerékpárút mellett megállt egy autós, mindenképp be akart fuvarozni a faluba (városba), teljesen hülyének nézett, miért nem ülök be mellé. Pedig az a kerékpárút tényleg nem túl lélekemelő gyalogosan.
Remélem ezért még ennél részletesebben is olvashatunk az Ak teljesítésedről.
Megnéztem a túrafórumon Kepecs-tagot, ha jól veszem ki, több mint egy éve nincs ott a bélyegző. Ráadásul túraszervezők vihették el. No comment.
(Van ott egy nagy ismertető tábla. Miért nem lehet oda egy fémládikós-láncos bélyegzőt kitenni???)