A régi igazolvány érvényesítési díjai lényegesen alacsonyabbak, de nem tartalmaz bíztosítást, és azzal a Magazin kedvezményes előfízetése nem lehetséges.
Hagyományos MTSZ tagdíjak:
Felnőtt tagdíj:1.200 Ft/fő/év Nyugdíjas tagdíj:600 Ft/fő/év Diák tagdíj:300 Ft/fő/év
Ez így igaz, kizárólag a tagsággal rendelkező egyesületbe lehet belépni, a szövetségekbe, legyen az városi, megyei, regionális, országos már nem. Az is tény, hogy az egyesületek tagságának nem 100%-a rendelkezik hívatalos MTSZ tagsággal csak aki ezt kéri. Ezért van az egyesületeknél is sok helyen külön kiemelve az MTSZ érvényesítés díja.
Alföldi kéktúrás tekerésünk első részéről olvashattok a mai Magyar Nemzet 19. oldalán. (Sajnos kicsit rövidebb fért csak bele, mint amit megírtam, így néhány számomra fontos rész kimaradt, de majd talán közzéteszem az eredetit is.)
Azt hiszem, megyei természetbarát szövetségnek sem lehetsz közvetlenül tagja, csak egyéb szervezeteknek, akik az MTSZ szövetségébe tömörülnek. Erről így szól az Alapszabályzat:
"A szövetség – elnevezéstől függetlenül - a természetjáró tevékenységet folytató társadalmi szervezetek, a természetjáró szakosztályokat (szabadidős sportcsoportokat) működtető egyesületek, valamint a természetjárással rokon jellegű tevékenységet folytató egyéb társadalmi szervezetek önkéntes tömörülésén alapuló országos szövetség."
Viszont az általad fizetett díj tartalmazza az MTSZ tagdíjat, és a saját egyesületed tagdíját is. Tehát, amikor az egyesületedben év elején tagdíjat fizetsz, annak egy része az egyesületnél marad, egy részét pedig befizetik az MTSZ kasszájába. De nem minden természetjáró egyesület tag az MTSZ-ben, úgy gondolom, erről asciimo többet tudna mondani, ha egyszer majd errefelé is elő fog fordulni.
Nem kell hogy kifejtsd a véleményed ennek kapcsán az MTsz-es tagság dologról,elég lenne annyi hogy megmondod mit kell csinálni és hogyan.
Ha ez még most is így működik (MTSZ-tagság) mint akár harminc éve,akkor ezt el kell fogadnunk,és együtt kell élnünk vele ha tetszik ha nem.
Egyáltalán nem dupla vagy semmi dologról van szó,én a Nógrád Megyei szervezet tagja vagyok és ennek következményeképpen az MTSz-é is,és sehol nem írtam alá duplán semmit,és nem is kértek tőlem ennek kapcsán semmit kétszer.
Tehát nincsen dupla vagy semmi ...Az van ami van,MTSZ tagság megyei szervezetek által,vagy nem.Ha nem vagy megyei szervezet tagja,akkor az MTSZ-é sem.Ennyi.Nem kell túlkombinálni.Egyszerű dolog ez.
A tagszervezetek pedig általában különböző turista egyesületek, ahová ha belépsz, és kifizeted az MTSZ tagságot is válsz taggá. Egyénileg sajnos nem lehet.
Közvetlenül nem, csak MTSZ tagszervezet tagjaként. Hogy miért alakult így, arról vannak elképzeléseim - minden esetre idejétmúlt dolognak tartom ezt a dupla vagy semmi dolgot.
És egyébként, hogy lehet valaki MTSz tag? (Csak mer akárhogy nézem az oldaluk sehol sem találok erről infót. Nincs semmi, hogy hogy lehet belépni hozzájuk.)
Az MTSz tagság nem kötelező sehol sem a jelvényhez,kivéve a Csongrád megyei szövetség által kiadott Dorogtól Nógrádig jelvényhez kérik.Benne van a kiírásban és eléggé ragaszkodnak hozzá.
Értem! Köszi a választ. Annyit még, hogy kötelező-e az MTSZ tagság, hogy akár Kéktúra, akár valamelyik megyei szövetség túrájának a jelvényét megszerezze az ember? (Csak mert írtad, hogy MTSZ tagságon is lovagoltak kicsit. Én pedig nem vagyok MTSZ tag.)
(Nekem csak egyetlen jelvényem van – inkább kitűző az – és az is vízitúra emlékére, nem pedig szárazföldi.)
Engem vonzanak valamiért a jelvények,gyűjtögetem is őket,de nem mindenfélét ,legfőképpen a hazai turistamozgalmakhoz kapcsolódóakat.Kitűzők kevésbé érdekelnek,de azok közt is vannak szépek.
A FKTV jelvényedet ha jól emlékszem már láttam,nem is régen teljesítettétek csoportosan ugye?És betetted ide a képét.
Viszont a Balatoni Kéktúra kitűzőjét megnézném,olyat még nem is láttam,esetleg egy fotó róla...? Please!:-)
Ez attól is függ hogy mikor kérted a jelvényt. 2010.januárjában mikor ott voltam akkor azt mondták hogy ezentúl már csak az eredeti kéktúrás füzeteket fogadják el igazolásképpen,régebben elfogadták a fénymásolt lapokat is,de azokkal túl sok volt a visszaélés,és sajnos már túl kevés a jelvény.
Nem tértünk ki arra hogy mi lesz ha elfogy a jelvény...biztosan csináltatnak újakat,bár ismervén a mai trendeket azok már csk kitűzők lesznek.Kár lenne.
Mert ez is egy motivációs tényező egy turistának ha nem kitűzőt hanem jelvényt kap,ezt tudom,sok vélemény alapján is.
Sajnos kevesen áldoznak pénzt egy túramozgalom kapcsán egy szép jelvényre mint Ti a "Fejérkőtől Tündérvölgyig" mozgalom elismerésére!Tervezem is!:-)
Elfelejtettem mondani hogy mindhárom jelvényért kell fizetni,de ez mindössze pár száz forint,nem emlékszem pontosan mennyi,de egy sem volt 800-nál több asszem.
A szegedi Dorog-Nógrád jelvényből ottjártamkor sem volt már túl sok (2010 január) arra nem tértünk ki akkor hogy mi lesz ha elfogy...úgyhogy jó lesz igyekezni!
Nekünk háromféle jelvényünk van meg a résztávokból,a "Dorogtól Nógrádig",a "Bükk-Mátra útjain" ,és a "Nógrád Megye Természetjárója".Ezekért mindért személyesen mentem el a füzetekkel,kocsival,de lehet postán is.
Legnehezebb talán az első megszerzése volt,a "Dorogtól Nógrádig" jelvényé,amellett hogy leutaztam érte Szegedre (a Csongrád megyei Természetbarát szövetség a kiíró) vártam másfél órát,mert csak egy(!) embernek volt joga átnézni a füzeteinket és rá várni kellett,sőt az MTSZ tagságon is lovagoltak kicsit,de tudtam igazolni.Az OKT füzettel lehet igazolni a teljesítést.,ebbe ők is pecsételnek a saját pecsétjükkel,tehát nem lehet elsütni többször.:-)
A "Bükk-Mátra útjain" jelvényért Egerbe mentem,a Heves megyei szövetséghez,ott gyorsabb volt az ügyintézés,és ott nem is kell az MTSZ tagság,azt egyedül Szegeden kérik.Itt is az OKT füzet kell igazolásképpen.
A "Nógrád Megye Természetjárója" jelvény picit volt csak bonyolultabb,de ezt megkönnyítette Gubola István hozzáállása,aki még vasárnap is fogadott otthonában,átnézte a füzeteket és odaadta a jelvényeket.Ez az a jelvény ahol nem elég az OKT füzet,itt a Bányász-körút teljesítését a saját füzetével kell igazolni,a kéktúra nógrád megyei szakaszára jó az OKT füzet is.
Másik lehetőség a Karancs-Medves 35 túra teljesítése,akkor nem kell füzet...én is így csináltam,és mivel vittem a kéktúrás füzetemet is erre a teljesítménytúrára így már a célban megkaptam a szép tűzzománc jelvényt is a K-M 35 kitűzője mellé.
csak a pontosság végett: a kohász-kéknek semmi köze az országos kékhez
Nógrád megye természetjárójához kell az OKT Nógrád megyei szakasza (+a bányász körút), ennek van külön füzete is de tudomásom szerint itt is (mint az összes többi esetben) elfogadják az eredeti kéktúra füzetet/teljesítést.