A kéményről a méretéről nem tudok semmit. 4 emeletes ház. Mindenkinek a fürdőszobában van a gázbojler. Egy kéményen 5 lakás van, amibe lakásonként be van kötve a konyhai, fürdőszobai gázfűtőkészülék és a gázbojler.
Azt észrevettem a bojlerek adatlapjain, hogy a kisebb készülékek 110mm-es, a nagyobbak 130 mm-es kéményt igényelnek.
Ha lebontom a bojler kémény bekötő csövét meg tudok valamit mérni ?
Ez eredetileg egy szögletes téglakémény amin pár éve az előírások miatt valamit csinálni kellett azt tudom. Majd felhívom a közös képviselőt hátha tudja mi a mérete.
"gáztervező, gázszerelő, kéménybélelő , kéményseprő, gázszolgáltató, villanyszerelő és még a készülék üzembehelyező."
Villanyszerelő minek kell ? Most nincs semmi ami az elektromos hálózatra van kötve. Vagy már a modern készülékekhez az is kell.
Bocsánat, de tényleg nem értek hozzá. Ha felkeresek egy korrekt engedéllyel rendelkező gázszerelőt akkor az végigcsinálja nekem ezeket az ügyintézéseket ?
Ez egy 1973-ban épült 4 emeletes ház első emelete.
Ez már a második bojler amit elhasználtunk.
Kémény van hiszen most is ilyen rendszerű bojler működik csak már 20 éves Elektrolux és már 4 éve is hatalmas gond volt a javítása és nem akarok már tovább rá költeni.
Minden évben jönnek kéményt ellenőrizni.
KW igény, hát ezzel vagyok nagy bajban. Fogalmam sincs elég e a 18-19 KW-os ami elvileg 10-11 litert tud, vagy érdemes feljebb menni a következő lépcső 21-23 KW-os készülékek ami már 13-14 litert tud.
Már megengeded , de egy lakás vízmelegítője nagyjából 20 kW -ot igényel. Azt meg minden gázrendszer tudja, mivel a legpicikébb is úgy 40 - 50 kW energiát enged a rendszerbe.
Nem cégek csinálják az ilyen cseréket, hanem jártas és engedélyes gázszerelők. De a cserének több feltétele is van.
Így a biztonságos égéstermék elvezetés, a biztonságos levegő utánpótlás aztán a gáztömör szerelés és a villamos hálózat megfelelősége.
A legegyszerűbb ha egy gázszerelőhöz fordulsz.
De a közreműködő sok lesz és ezek egymástól nagyjából függetlenek.
A közreműködők :
gáztervező, gázszerelő, kéménybélelő , kéményseprő, gázszolgáltató, villanyszerelő és még a készülék üzembehelyező.
"javaslatok milyet érdemes venni, hatalmas a kínálat."
Hát olyant ami nektek szimpatikus, de vegyél olyant ami régen volt. Vegyél FÉG- készüléket.
Amúgy nincs millió engedély, csak pár feltétel, amit teljesíteni kell és a teljesítést természetesen igazolni kell... na kinek ? Hát a gázszolgáltatónak.
Különben nem ád gázt.
Ha véletlen találsz egy céget, nagyjából ezt csinálja, így jobb ha képben vagy.
Sziasztok ! Egy kis szakmai tanácsot kérnék. Van egy már nagyon öreg átfolyós gázbojlerem és most már nem javíttatnám tovább. Mit javasoltok ? Nézegettem a Bosch és a FÉG készülékeit. Inkább legyen mint most őrlángos vagy inkább már ne. Kellenénk a tapasztalatok, javaslatok milyet érdemes venni, hatalmas a kínálat. Teljesítményben is van különbség. Ha túljutunk a készülékválasztáson, hogy érdemes ezt kiviteleztetni, hogy minél gyorsabb legyen ? Nem ismerem ezeket a millió ilyen engedély olyan jóváhagyás stb... Ismertek olyan megbízható céget akik ezt normálisan, gyorsan, átverés nélkül végigcsinálja ?
3 brigádból valamelyik azt mondta ennyit tud a rendszer és most ez az újabb állítja megoldja.... 150 ért.
Meg kell oldatni velük, ki kell fizetni a kért munkadíjat, de csak akkor ha működik és dokumentálják a hibát. Majd az eredeti felelősöket perelni ( de előtte felszólítani a számla állására. )
Köszi a választ, ma nagyobbra állítottam! Holnap megnézem a légtelenítőnél is!! Az tűnt fel ha a szivattyú elindul a nyomásmérő óra mondjuk 1,4 ről leugrik 1,2 re és ott marad amíg meg nem áll. Ez normális?? A szivattyúnak mindegy, hogy függő v. vízszintes??
En is azt irtam, ha jol meretezett a cso es a tomegaram, akkor lenyegeben kellene futenie a radiatoroknak. Viszont, ha alulmeretezett , vagy a szivattyu gyenge , akkor hiaba kotik barhogyan is a radiatorokat.
elvileg ( állítólag ) működni kéne ennek a bekötésnek is , levegős nem hiszem , hogy kéne legyen hiszen a tetején megy ki a víz a levegővel együtt, ha ŐK a végpont inkább arra gondolnék hogy kevés a mennyiség ami kering ,és ha a legvégén laknak a rendszernek az áramlás megforgatása sem fog segíteni rajta.
ha az egész lépcsőházat keringteti 1 szivattyú akkor máshol is kéne jelentkezni problémának, de feljebb kell venni a teljesítményét a szivattyúnak 1-2 napra és kiderül .
vagy csak simán beszabályzási probléma, túl sok víz forog le a többi lakó lakásában hozzá már nem jut ( megint mennyiség )
sajna előfordul máshol is .
ha nincs rá már gari akkor a mostani szerzödött karbantartó céget/magánszemélyt kell zaklatni , közös képviselőt mivel az Ő feladata.
és megint a végére hagyom a lehúzásos lehetősséget , lehet, megcserélik a csöveket, közben lemennek a hőelosztóba/kazánházba/hőközpontba és feljebb tekerik a szivattyú teljesítményét................... biztos jó lessz
Nem tudjuk, milyen messzirol jottek, meddig tartott a hibat feltarni, plusz a helyreallitas, amihez ujra kikell jonni. Tehat sok tenyezos az arkepzes. Valamint a lakonak a 3 szezonon keresztul okozott gond. Ezert irtam, hogy fizesse ki a generalkivitelezo, ha olyan bena szakemberei vannak, hogy mar probafuteskor nem jottek ra ,hogy valami galiba van. Aztan mint laikus kerdezem, ha ok az utolso lakok a legfelso szinten, egy probat nem erne meg a radiatorokon levo torlokat teljesen kinyitni? Mert azert ha jol van megtervezve a csomeret a tomegaramhoz, akkor azert szerintem a radiatornak meg igy megforditott helyzetben is nagyobb reszben kellene melegnek lennie mint az egy harmad. Elvegre naluk fordul meg a rendszerben a viz. Azert szokott sokszor problema lenni a tobbi lakonal is, ha nincs legtelenitve jol a fenti lakoknal a rendszer. Megegyszer mondom, laikus vagyok a radiatoros futesben, igy lehet, hogy hulyeseg amit irok.:)
Azt elfelejtettem írni , hogy 6 éve nem sikerült rájönni mi a baj, 3 brigád nézegette és azt mondták ez ennyit tud a rendszer. Már a kellékszavatosság is lejárt róla, de azért ki fogok valamit találni mert ez botrány hogyan tudnak ennyire eltolni valamit aztán ennyi ideig értetlenül állni a helyzet előtt.
Sajna nem tudom mi az a "Vakdugó"!?
Igen sokallom az árát. OLYAN "húzzuk le a srácot ha már eddig szívott legalább elégedett lesz mert megcsináltuk" SZAGA VAN.
Miert nem fordulsz a kapott arajanlattal a generalkivitelezohoz? Vagy oldjak meg ok a sajat koltsegukon es fizessek ki a masik cegnek a hibafeltaras koltseget, vagy fizessek ki ok helyetted a szamlat, miutan a masik ceg valoban elharitja a hibat a Te megelegedesedre.