Hello!
Nekem az OTPnél van számlám, de nagyon nem vagyok megelégedve velük. Gondoltam, hogy átmegyek a CIBhez, mert róluk még nem hallottam rosszat, igaz lehet, hogy ez csak véletlen...
Aki esetleg használ CIB bankot az mondja meg, hogy mennyire jó, jobb-e az OTPnél, magyarul nem esek-e csöbörből vödörbe, ha bankot váltok? Ja, lakossági számlám van.
Kösz!
Sajnos sok bank emelt a számlavezetési díjakon, hiába válság van.. Allianznál egyébként nincs SMS díj, havi 200 Ft a számlafigyelés, 100 Ft pedig a kártya, csak akit érdekel, én meg vagyok velük elégedve.
Nemrég vettem fel ennél a banknál hitelt. Más banknál is szokták korrigálni a számlázási és a teljesítéskori árfolyam a különbségét? Nekem ezt mindig a következő havinál teszik.
Minden nem azonnali árfolyam megállapításakor úgy járnak el a bankok, hogy
összesítik a megbízásokat, kiszámolják, hogy a nettó vételi vagy eladói oldalon állnak az adott devizanemben és ennek megfelelően határozzák meg azt az árfolyamot amelyen neked átváltják a pénzt.
Tehát ha te kereskedelmi árfolyamon szeretnél HUF-t EUR-ra váltani, úgy hogy a banknál rendelkezel HUF és EUR számlával is, kiadsz egy megbízást, mondjuk hétfő délelött. A bank másnap délelőttig összesíti a megbízásokat és ezeknek fügvényében határozza meg az aznapi (keddi) árfolyamot, amit mondjuk kedd kora délutánig hirdet ki. Ahhoz hogy te a keddi árfolyamon tudj váltani, már hétfőn ki kellett adnod a megbízást. Ezért lehet a kereskedelmi árfolyam marzsa szűkebb mint mondjuk egy pénztári árfolyam marzsa. A hiteltörlesztési árfolyammal hasonlóan tudnak számolni a bankok, mivel előre tudják, hogy mikor és milyen összegű váltást kell elvégezniük.
Az, hogy az ő saját treasuryjük milyen árfolyamot számolt ki éjszaka nem csak azon múlik, mi a helyzet a devizapiacon. Nyilván nem független attól, de lehet, hogy ő aznap 1-2 forinttal drágábban kapott eurót. A reggelre kiszámolt árfolyamtól pedig nem lehet számon kérni, hogy magasabb a napközbeninél. Éjszaka, előző nap nem tudják a treasuryben, mi lesz másnap a devizapiacon.
Devizahitelem van, ezért mostanában jobban követem a deviza árfolyamokat. A CIB-nek hogyan sikerült kiszámolnia azt, hogy amíg a pénteki deviza eladási árfolyam 299 ft, addig a mai 301 ft???? Miközben a ft folyamatosan erősödik, ma, hétfőn is! Ennek egészen véletlenül nem az az oka, hogy mára esik igen sok adós hitelének a fordulónapja?
Vagy egyszeruen nem rad mereteztek. Nekem pl a K&H es a Rafi lenne dragabb... (kartyatranzakciok nelkul is havonta 15-20 tranzakcio van a szamlamon amirol kapok sms-t, igy nagyon durva hatranyban vannak az uzenetdijas szolgaltatasok).
Hát ez az, én nem online számlán vagyok cibnél, mert tudnám teljesíteni a 150 Ft-os számlavezetés feltételeit.Ja amúgy kandh-nál meg nincs éves kártyadíj.Van raiffeisen számlám is, ott meg 150 Ft az SMS szolgáltatás, plussz 20 Ft/SMS.Számomra ezek elfogadhatóbbak, igy kb annyit fizetek a számlavezetésért a kandhnál, mint cibnél csak az sMS szolgáltatás.Elszabták ezt na:)
K&H: 429ft szamlavezetes + 55 mobilinfo havidij + 20ft/uzenet vagy pedig 549ft szamlavezetes + 10ft/uzenet
CIB: 149ft szamlavezetes (ugyebar nem nagy qnszt online szamla eseten ezt elerni) + 400ft mobilbank havidij
A K&H elso verzioja valoban olcsobb - ha havi 4 sms-nel kevesebbrol van szo :)
Allianzot meg azert nehez osszehasonlitani, mert az mas kategoria, ott pl nem ingyenesek az utalasok.
Mindenesetre hiba egy kiragadott szolgaltatas alapjan itelni, az adott felhasznalasi modhoz tartozo teljes szamlakoltseget kell figyelembe venni. A fentieken kivul meg: kartyak eves dija, ingyenes keszpenzfelvetelek szama, stb.
Azért pl Allianz Banknál 200 Ft és nincs SMS díj, vagy kandh-nál elektronikus számlavezetésnél a kártya és számlafigyelés 50 Ft!! az SMSek meg 10 FT.Cib azért ezt elszabdta egy kicsit.
Szerettem volna számlafigyelő SMS szolgáltatást igényelni, de kiderült, hogy 400 FT, ami enyhén szólva is túlzó a többi bank hasonló szolgáltatásához képest.