A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Gondolom a robusztára gondoltál. Nem egészen értem ezt a mítoszt az arabika körül. Beszéltem néhány kávés üzlet dolgozójával, egybehangzóan az volt a véleményük, hogy a robusztából is kiváló kávét lehet készíteni.
A legjobb vízterítése mindenképp a gyári alunak van, de annak hitvány az anyaga. Én még ezen kívül csak az Expolygonos 4 lukas és a Danettis 6 lukas rezet próbáltam. Mindkettő viszonylag oké volt gyári felsőszűrővel. A réz - alu párosítás valóban lehet para, de nincs vele hosszútávú tapasztalatom, mert nekem elég hamar rézbojler került anno a Gaggiámba.
Én használok pl. , nagyon sokat javít a vízterítésen, nincs csatornásodás még az én híresen rossz vízterítésű ECM gépemnél sem. Továbbá igen, tisztán tartja a felsőszűrőt is.
Gaggia classic-be tett valaki 6 lyukas felső szűrőtartót? Vettem egy gépet, de hiányzik róla, és arra gondoltam lehet érdemesebb lenne azt venni a 4 lyukas helyett, talán jobb a vízeloszlás ezzel.
Azért sem tudunk nagyon válaszolni az eredeti kérdésre, mert nem nagyon szoktunk őrölt kávét venni. Inkább szemeset, és azt frissen őröljük, függetlenül attól, hogy aztán mivel készítjük el. Régebben, amikor még vásároltam őrölt kávét, akkor nekem a Lavazza Crema e Gusto bejött, sőt, az később szemesben is ízlett. Ha kotyogós (vagy annak mondott) kávéfőzőt akarsz, akkor szerintem egy Bialetti Moka Express megteszi, az a klasszikus olasz kávéfőző. Van belőle sokféle méret. Arra kell figyelni, hogy annyi kávét és vizet tegyél bele, amekkora a kapacitása, ne kevesebbet.
"erre lehetett volna reagálni, de úgy látszik, a kávét kedvelőket nem a kávé minősége érdekli, hanem az, hogy legalább félmilliós kütyükkel állítsák elő, ettől érzik jól magukat."
Ilyen esetekben érdemes egy kicsit még tájékozódni, elolvasni 1-2 általános bevezetőt a témához, mielőtt újra megfogalmazod a kérdésedet, mert ha nem kaptál rá választ, valószínűleg nem volt jó az eredeti kérdés. (A köznyelvi "erős"-ön mindenfélét értenek, e helyett a kávéhoz már valamennyire értők több, pontosabb kifejezés közül szoktak választani.)
A félmilliósozás elég rosszindulatú trollkodásnak hangzott, amit ez egyszer még elengedtünk a fülünk mellett.
Az tökmindegy, hogy a fedelet emelgeti-e a gőz (egyébként nem szokta, ezek nem zárnak annyira jól), annak semmi köze a kávé milyenségéhez. Hogy milyen egy súlyszelep, azt könnyen megnézheted a YT-on a Bialetti Brikkára keresve.
Ha rákeresel a kotyogós szóra, akkor rengetegféle kávéfőzőt találsz, amelyiknek könnyű fém fedele van, amelyiket a kifolyó forró kávé lötyögtet.
Az elején írtam, hogy erős kávét keresek, a boltokban lévő csomagokon jelzik, hogy saját skálájukon hatos, nyolcas, stb. az erősség, de mivel minden cégnek saját skálája van, erre lehetett volna reagálni, de úgy látszik, a kávét kedvelőket nem a kávé minősége érdekli, hanem az, hogy legalább félmilliós kütyükkel állítsák elő, ettől érzik jól magukat.
Amúgy sajnálom a kávé kedvelőket, hallottam nagy káromkodásokat, hogy tavasszal 400 körül voltak kávés akciók, ma már ezresbe kerülnek a negyed kilós őrölt kávék és ez még csak a keydet.
Az nem a török módszer, hanem leginkább német. A török kávét nem szűrik, csak óvatosan leisszák a zaccról. Lényege a nagyon finomra őrlés, törökhöz előre daráltat itt nem kapsz a boltokban. (A délszlávoknál igen.)
A szarvasi Kotyogós kávéfőző, a kategória névadójátt ajánlották neked, de azt már nem gyártják, nem fogsz kapni. (Bár ezen a néven szívesen rádsóznak vmi kínai vacakot.) Az utolsó éveiben (-tizedeiben?) már az eredetiben sem volt súlyszelep.
A súlyszelepes kategória egyetlen képviselője manapság a Bialetti Brikka, de azt pár évente teljesen újratervezik (egyre spórolósabb megoldásokkal, bár nem olcsó termék), nem követem már, hogy mostanában éppen jó-e.
Az előző hozzászólóval nem értek egyet annyiban, hogy szerintem a Lavazza kotyogós kávéfőzőkbe teljesen megfelelő minőség.
Nem akarok vitát generálni, csak jelzem, hogy eddig többnyire "törökös módra" ittam a kávét, forró vízzel leöntve és leszűrve ivás előtt.
Tapasztaltam, hogy kotyogóssal kicsit jobb az íze, végig olvastam a főcímben ajánlott weboldal cikkeit és az ottani linkeket is megnéztem, de félmilliós vagy csak százezres gépek beszerzése nincs arányban egy kicsit még jobb kávéízzel.
(Az ominózus weboldalakon is kicsit dilettáns a szemlélet, technikai dolgokat átugorja és a pénzre helyezi a hangsúlyt, miközben minden értelmes ember tudja, hogy a technikai paraméterek tartósan fontosak, míg az árak mindig változnak, kéne szólni neki, hogy ha még írja a weboldalt, erre figyeljen.)