Keresés

Részletes keresés

Inner Circle Creative Commons License 2003.01.06 0 0 351
Meggyőzve én is csak erős költői túlzásképpen vagyok. Főleg hogy ha elkezdeném ezt nagyon nyomni, akkor az alien-profik darabokra szednének (miután én csak az első két könyvet olvastam és a harmadik filmet láttam...). :))

De most őszintén, az alien kialakulása természetes módon kb. annyira reális, mint az űrcsigaé a Star Wars-ban.
Egyrészt túlságosan "profi" munka. Ha egy élőlény ilyen tökéllyel gyilkol, akkor kiirtaná a zsákmányát, ergo kihalna maga is - de amint egyre gizdábbá fejlődik, úgy fogy a zsákmány, úgy esik vissza a lény... sz'al ha egy oroszlán megtámad egy zebrát, az tíz esetből (mondjuk) kilencszer megpattan. De ha egy alien támad meg valamit?... Annak kampó. Azt tudja csinálni, mint az Acheronon: kiirt mindent, aztán tojásként él pár (ezer) évig. Szerintem ez teljesen nonszensz. Csak akkor életképes a dög, ha az eredeti zsákmányai mondjuk savállóak és ki tudják köpni a tojást, vagy ilyesmi. Ez az egyik lehetőség: hogy ahol természetesen kialakult, ott van ellenálló prédája is.
Ez vezet a másik okhoz is: egyfelől ugyan profi, másfelől viszont amatőr, mert a szaporodása nagyon sebezhető. Emiatt is nagyon kényelmesen elejthető zsákmányra van szüksége (már részleteztem, hogy miért), ami viszont szöges ellentétben áll azzal, hogy a zsákmánya alkalmazkodott hozzá és védekezni tud ellene.

De ha meggondoljuk, hogy mesterséges lény, éppen olyan biológiai fegyver, mint amilyennek a Társaság szerette volna felhasználni (és asszem később mindenféle spin-off könyvekben át is machinálják a génjeit), akkor mindenre választ kaphatunk.
Nem fejlődhetett ki? Hát nem is, ilyennek csinálták, mint a kocka alakú paradicsomot.
Idióta szaporodása van, ami speciális hordozót igényel? Persze, azok ellen csinálták. És miért kell minden egyesnek egy hordozó, ha nem is igazán használja ki?* (Miért ne fejlődhetne ki a dög is tojásban, mint az arcmászó?) Mert gyilkosoknak tervezték őket, és a legjobb módszer a gyilkolásra, ha a szaporodás vágya hajtja őket! Ennél hatalmasabb hajtóerőt nem tudtak volna beléjük programozni!

*Tudom, átveszi az alany tulajdonságait, de ez megint afelé mutat, hogy mesterséges alkotmány. Ugyan mi haszna lenne egy tökéletes gyilkológépnek, a helyi csúcsragadozónak abból, hogy a prédájához kezd hasonlítani? De ha intelligens lényekre vadászik (és intelligens lények ellen fejlesztették ki), akkor ez nagyon hasznos!

Sz'al kábé ennyi. Nem is azért mert olyan meggyőző érveim vannak arra, hogy mesterséges, hanem mert annyira kártyavár lenne azt megmagyarázni, hogy természetes. :)

Előzmény: Tabby (350)
Tabby Creative Commons License 2003.01.06 0 0 350
A polip csak analógia volt, egy példa hasonló lényre. Bioszból én leragadtam az elsődleges és másodlagos nemi jellegek tanulmányozásánál. ;) Egyébként tudtommal az óriáskalmárok a fejüknél fogják le az áldozataikat (halakat), innen erednek a régi tengerészlegendákban olvasható óriáspolip vs cet sztorik. Mindegy, belátom, rossz példa volt.

Szóval arra akartam kilyukadni, hogy én nem vagyok meggyőzve arról (az érvelésed alapján), hogy mesterséges lényről lenne szó. Mi a célja? Mire kellett? Miért pont olyan arcszerkezetre (akkor viszont a kutyás esetet nem értem)? Miért olyan savas a vére? Stb...

Előzmény: Inner Circle (348)
aliens.scifi.hu Creative Commons License 2003.01.06 0 0 349
"földi polipféle"

az olyan mint egy arcmászó?

meséljetek még, a földi fajokat nem ismerem annyira...:)

mano

Inner Circle Creative Commons License 2003.01.06 0 0 348
Te hiányoztál azon a biológiaórán, mikor a polipok életmódját tanították? Nagyon profi én se vagyok a témában, de a lényeget tudom: a polipok NEM tapadnak más élőlények arra alkalmas végére. Néha sem. Nem a stílusuk. Sőt, be vannak tojva a nagyobb élőlényektől! :))))
Előzmény: Tabby (347)
Tabby Creative Commons License 2003.01.05 0 0 347
Ilyen alapon pl. egy közönséges földi polipféle sem létezhet. :) Ezt sztem gondold át még egy kicsit. ;)
Előzmény: Inner Circle (342)
aliens.scifi.hu Creative Commons License 2003.01.05 0 0 346
igen láttam!
köszi, el is kezdtem ott válaszolni, de [OK] nyomás előtt fagyott az explorer...
majd holnap újra próbálkozom!
Előzmény: Inner Circle (345)
Inner Circle Creative Commons License 2003.01.04 0 0 345
Nem, ezek nagyrészt elvi hibák, amiket már olvasás közben sem értettem. De lehet hogy fennakad a történet, mert pl. Newt és Ripley magzat-anyai kötődésének taglalásához elég minimális kedvet érzek. :)

Ezt láttad a másik topikban?


(Contest of Champions II./1.)

Előzmény: aliens.scifi.hu (344)
aliens.scifi.hu Creative Commons License 2003.01.04 0 0 344
naszóval.
nekem feladtad a leckét, mert azóta is a "reply"-n gondolkodom, és gyűjtöm a megcáfolhatatlant...:)

és várom, mit írsz végének.
mert ugyebár ennyi év távlatból még szép hogy minden hiba felszínra kerül..:)

mano

Előzmény: Inner Circle (343)
Inner Circle Creative Commons License 2003.01.02 0 0 343
Addig-addig gondolkoztam ezen a dolgon, hogy bár nem vagyok valami nagy Alien-fan, találtam néhány elég komoly hibát (SZVSZ) az Aliens-ben, és elkezdtem megírni a végét úgy, ahogy szerintem logikus lett volna, onnantól felvéve a fonalat, hogy a leszállóhajó felrobban és a túlélők visszavonulnak a vezérlőbe.
Most aztán kapnak a pofájukra a büdös dögök! :) Ha kész lesz, megmutatom. :)
Inner Circle Creative Commons License 2002.12.28 0 0 342
És még valami: az arctámadó "kéz"-alakja szinte csak emberi arc ellen hatásos, aminek nincs kiálló orra és fogsora, mint a legtöbb állatnak. Azért nincs, mert a fejformája a gondolkodást támogatja. Hol talált ez a lény olyan közeget magának, ahol ilyenné fejlődhetett, ahol a legtöbb zsákmánya ilyen volt? (Például vízi élőlények ellen teljesen hatástalan.)
A méretei, az arányai és az életmódja olyannyira egyértelműen az ember (és hasonló lények, pl. vukik és vulkániak) ragadozójává teszik ezt a lényt, hogy logikusan végiggondolva SZVSZ természetes úton nem fejlődhetett ki! Viszont mivel ilyen lény "létezik", szerintem mesterségesen tenyésztették ki valakik, valahol... aztán persze megbánhatták...
Előzmény: Inner Circle (341)
Inner Circle Creative Commons License 2002.12.28 0 0 341
Na jól van, gyerekek, esküszöm, mindjárt elhiszem nektek hogy az Idegen sava erősebb a kénsavnál, reflexideje jóval nulla alatti, gyorsaságáról elég annyi hogy Suzukában tele hassal is hat másodpercet ver Michael Schumacher tavalyi legjobb idejére, míg a bőre a legpofátlanabb magyar politikusok arcbőrénél is ellenállóbb... mindez oké, de azt azért ne akarjátok beadni nekem, hogy még intelligensebb is, mint Neumann János! :)))

Ahogy az imént mondtam, akármilyen érzékszervei vannak, honnan tudhatná, hogy egy teljesen másik világból származó organizmus van becsomagolva ellenálló anyagba? Ezt ránézésre még egy képzett ember is nehezen állapíthatná meg! És ez a vacak egyáltalán nem képzett, ennek csak néhány primitív ösztöne van.

Csak úgy tudom elképzelni a Kane elleni támadást, hogy az Idegennek egyszerűen mázlija volt: ugrott, mikor mozgást érzékelt, Kane pont odahajolt, épp elég volt a sav hogy a sisakot átolvassza, Kane-t megbénította a rémület stb. stb., de ha nincs óriási peche, az Idegen nem jár sikerrel.

"Az arctámadónak a "csöve" visszahúzható... tehát mindaddig le sem nyomja az áldozat torkán, amíg az el nem kábult!"

Neeemisigaz! Előkapartam a könyvet:

"A tojás felrobbant. Az összecsavarodott farok hirtelen fölszabaduló energiája kiröpítette a kezet, amely széttárt ujjakkal ráugrott. Karját maga elé rántotta, hogy kivédje, de elkésett. A kéz rátapadt a sisaküvegére."

Mégis hogyan? Teljesen sima volt! Tapadókorongja is van?

"Elszörnyedve látta, hogy a tenyér közepéből kiálló cső az orrától néhány centiméterre vonaglik az üvegen."

Tehát már ki volt eresztve a cső, mikor ugrott, és próbálta lenyomni, csak nem sikerült!

"Sistergést hallott, s már szét is mállott az üveg. Páni félelemben próbálta letépni magáról."

Tényleg nem veszem be, hogy miért nem sikerült neki. Erős ugyan a dög, de a kétségbeesett ember ereje is megsokszorozódik, és a dögnek nincs mibe kapaszkodni! Akármilyen erős egy kézforma, ha megfogom és eldobom, nincs mihez képest erőt kifejtenie. Az ujjaival pedig nem akaszkodhatott bele az űrruhába, mert azokat Kane fejére tartogatta.

"Már az üveg mögött volt. Nyers, idegen atmoszféra vegyült a belélegezhető levegőbe. Ájulás környékezte, miközben egyre erőtlenebbül húzgálta magáról a kezet. Valami ellenállhatatlanul rátapadt a szájára."

Vagyis Kane egyértelműen az idegen bolygó levegőjétől lett rosszul, kábításról még szó sem volt, mikor a lény már támadott a csővel.

"Szinte már nem is érezte az iszonyatot, ahogyan ide-oda tántorogva próbált megszabadulni az undorító lénytől. A hosszú, érzékeny ujjak besiklottak a nyitott sisak mögé, átfonták a fejét, a tarkóját, s a vastag farok mint valami kígyó tekerődzött a nyaka köré."

Kb. most jöhetne a kábítás, de Kane mostanra már totál ki van ütve!

"Fulladozott, amikor a szörnyű cső, mint kövér hernyó, lecsúszott a torkán; felbukott a saját lábában, s hanyatt zuhant."

Vagyis még eszméletén volt, mikor jött a cső, korátsem volt külön kábítás.

"Miért? Mert ha a nyakadat kapja el a farkával, és minden egyes ütésnél szorít rajtad egyet, akkor reflexből nem ütöd tovább"

Én talán nem, de egy ragadozó állat igen. Különben is az elsősorban a fogával harcol, és elég egyszer beleharapnia, hogy valószínűleg ne élje túl a kalandot.
De azelőtt még el is kell kapnia! Mire megy egy ilyen dög mondjuk egy farkassal? Semmire, mert az nem olyan hülye hogy közel engedje magához, vagy ha mégis, hát egyikük biztosan ottmarad!

Ami kihúzhatná az Idegeneket a csávából, az a kaptártársadalom, mikor a harcosok nyakoncsípik szegény áldozatokat és feltálalják őket az arctámadóknak. De SZVSZ leginkább ez is csak emberekkel megy: minden más állat sokkal jobban felkészült a természetes fenyegetésekre, és ha mást nem tud, hát elszalad. Az Idegenek csak a technikája nélkül védtelen emberrel szemben ilyen nagy legények!

Előzmény: aliens.scifi.hu (339)
Inner Circle Creative Commons License 2002.12.28 0 0 340
Tabby: "Te honnan tudod megállapítani, hogy amit megérintesz, az élő, vagy élettelen? Sztem elég jó eséllyel el tudod dönteni"

Ja, itt a Földön általában igen, de az Idegentől olyan messze esik az űrruha sisakja, mint Makó Jeruzsálemtől, és Hicks-ék nem is tudták eldönteni, hogy az a gusztustalan anyag, amibe bezárták a telepeseket az idegenfészekben, szerves vagy szervetlen-e. Ráaádsul az Idegen az űrruhánál a puszta élő-élettelen azonosításnál jóval tovább ment: rájött hogy egy élő, hordozónak alkalmas valaminek a különösen ellenálló, élettelen külső burka. Mindezt gyorsabban, mint ahogy Kane gondolkozott, azért ez nem semmi!

Előzmény: Tabby (338)
aliens.scifi.hu Creative Commons License 2002.12.26 0 0 339
> Inner Circle
Szia itt is! :-)

Az arctámadónak a "csöve" visszahúzható... tehát mindaddig le sem nyomja az áldozat torkán, amíg az el nem kábult! Tehát mielőtt a fogai közé merészkedne már kábít!

Az idegeneknek nem rendelkeznek látószervekkel, viszont sokkal kifinomultabb tájékozódási rendszerük van, mint amit mi emberek érzékelhetünk. Ebből az következik, hogy nemhogy azt látja, hogy élőlény van a közelében, hanem azt is, hogy valami védi. Részlet: „A lény nemcsak érzékeli az agyhullámokat hanem arra is képes, hogy a beérkező jelek alapján képet alkosson a hullámokat kibocsátó élőlény fizikai megjelenéséről.” Bár ez egy kifejlett példányra vonatkozik, szerintem ugyanígy működhet az arcmászóban is.

Hogy hogy nem marta meg Kane-t?
Részlet: „A kifolyt sav/vér egy idő után vagy a különféle anyagokkal való állandó kölcsönhatás miatt merül ki, vagy egyszerűen elveszti az erejét és elmúlik a maró hatás.” Tehát elképzelhető, hogy elkezdte kiválasztani a savat, és mikor már eléggé lyukasra marta abbahagyta a kiválasztást… talán ezzel magyarázható az is, hogy eltűnt Kane arcáról a bőrsisak. :-) De. mint látható volt, a luk nem volt nagy, épphogycsak akkora, hogy betuszkolja elsőként a farkát, mellyel rögtön rátekeredett a nyakára, majd a testét. És szegény Kane miért nem rúgkapált és kaparta le magáról? Az még látható, hogy elesett. Azt tudni, hogy ezek speciális kamrák voltak az idegen tojások számára, raktár volt, melynek a padlója kitudja milyen trutyival volt borítva, mely rögzítette a tojásokat az utazás és a becsapódás során (hiszen ez egy lezuhant űrhajó volt, a landolás során keletkezett résen másztak be) és abba ragadhatott bele Kane, akit a társai szabadítottak ki…

"felhasználó" elméletedre vonatkozólag a megoldást lásd kapásból az első filmben.
Ő csak petét rak, mert neki ennyi a dolga! Csak egy hordozó, semmi más. Ezért van belőle (és tojásból) rengeteg. Hasonlat: a pitypangnak is millió és millió szálló kis micsodája van, mert csak így tudja magát fenntartani...:-)
"Pofon"... ez nem is rossz, de minden élőlény kapásból leszedni akarja magáról ami megtámadta, nem egyből megsérteni. Miért? Mert ha a nyakadat kapja el a farkával, és minden egyes ütésnél szorít rajtad egyet, akkor reflexből nem ütöd tovább...

A Kelepce és társa, a Túlélők majdhogynem tényleg átírják a „történelmet”, hiszen ezek magyar találmányok. Semmi közük az Alien és Predator, de az AvP univerzumhoz sem!

> Tabby : Ezt honnan vetted, hogy bénító tüske van az arcmászó farka végén? Elég régóta vagyok a "szakmában" de ilyet még sehol nem hallottam. Valószínűleg azért mert... nincs? Még a kikelt idegen (mellkasrobbantó) sem használja a farkát, csak a felnőtt harcosok és királynők...

mano

Tabby Creative Commons License 2002.12.22 0 0 338
Te honnan tudod megállapítani, hogy amit megérintesz, az élő, vagy élettelen? Sztem elég jó eséllyel el tudod dönteni. Pedig neked, mint embernek egy tapizás alkalmával nem csak kizárólag a szaporodáson jár az eszed. Persze, vannak olyan helyzetek is, de akkor még jobban meg tudod különböztetni a kettőt, nem? :P Az arctámadó érzékszerveiről meg szinte semmit sem tudunk.

A 2. részben Ripley távol tartotta magától az arctámadót, nem az arcáról kellett leszednie. Egyébként pont a könyvekben van az benne, hogy lebénítja az áldozatait (bár régen olvastam őket, de nekem nagyon úgy rémlik). :)

Az a Gáspár András-féle kétkötetes AvsP, ami az eredeti Dark Horse képregénysorozat alapján készült, de a sztori alaposan át lett írva.

Előzmény: Inner Circle (335)
condriXM Creative Commons License 2002.12.22 0 0 337
Hogyan is volt a harmadik reszben? A kutya morgott az arctamadora, aztan meg jol ossze volt marva ugye?...
Előzmény: Inner Circle (335)
condriXM Creative Commons License 2002.12.22 0 0 336
Nem nem...
Hanem most sikerult megkapnom a masodik resz rendezoi valtozatat asszem dvd ripp, mindjart indulok megnezni.
Előzmény: mioko (333)
Inner Circle Creative Commons License 2002.12.22 0 0 335
Szóval a savval maratta át, ez OK. Kukacoskodásból kérdezhetném, hogy Kane arca hogyhogy nem kapott belőle. :) De nem kérdezem, inkább azt, hogy honnan tudta a lény, hogy amire rátapadt, az nem az élőlény, hanem a ruhája, és azalatt már élőlény van?
Ugye a mozgást érzékeli, látja Kane-t (ránéz a "szem"), gondolom azonosítja hogy alkalmas gazdatestnek mert nagydarab és szája van (reflex), aztán ráugrik - eddig értem. Aztán lekoccolja az üveget, és mivel még nem érte el a lényt, kibocsát egy kis savat? (Nem szőrszálhasogatni akarok, csak próbálom megmagyarázni. :) )

Ha tud bénítani, a 2. részben miért nem tette? Ripley azzal volt elfoglalva, hogy a csövet távol tartsa, a tüskéről szó sem esett. (Az egyik kedvenc részem, mikor Hudson benéz, letörli a párát, aztán szétlövi az üveget és beveti magát. :) ) Logikus LENNE hogy elkezdi fojtogatni az áldozatot, belevágja a tüskét, aztán petézik, de a "klasszikus" könyvekben NEM ezt csinálja.

AvsP akkor aláhúzza az Idegen működésképtelenségét. :) Én csak a "Kelepce" vagy melyik részt olvastam, mikor az újra életre keltett Arnie seregei élén kiirtotta az Idegeneket egy telepről, közben meg Bishop és egy nő menekült a ragadozókkal az űrhajójukon, aztán le kellett csapnia egy ragadozót, vagy ilyesmi.

Előzmény: Tabby (334)
Tabby Creative Commons License 2002.12.20 0 0 334
Ahogy egy űrruha sisakja nem áll ellen egy pisztolygolyónak, úgy a savnak sem, vákuum ide, abszolút nulla oda. :) (A 2. részben ott volt a vizsgálati eredményben, hogy a "vérét" ki tudja választani.)
Az arctámadó gyors és bikaerős (ld. pl. dettó a 2. részben, mikor Ripley-t és a kislányt bezárta a Társaság embere az orvosi szobába), valamint ő is tud bénítani a farka végén lévő méregtüskével, így sztem mondjuk hihető, hogy el tudta kapni a kutyát is. Elvégre azt csinálja, hogy rábukik az áldozat arcára, a farkát rátekeri a nyakára, megbénítja és utána dugja le a tojócsövet, nem?
Az "elkábított növényevőt felfalja a ragadozó"-ra van példa az AvsP sorozatban, nem is egy.
Előzmény: Inner Circle (332)
mioko Creative Commons License 2002.12.20 0 0 333
Amikor a macsek ráprüszköl a sárgavérüre?
Előzmény: condriXM (325)
Inner Circle Creative Commons License 2002.12.19 0 0 332
Hali! Többen mondtátok, hogy az Idegen milyen tökéletes... szerintem meg épp elég szerencsétlen konstrukció. OK, a harcos formája abszolút halálos, de az a kis szerencsétlen arctámadó elég szánalmas. Bár elég impresszív, hogy egy abszolút nulla foknak és vákuumnak ellenálló űrruha sisakját csak úgy átolvasztja. Ezt azóta sem értem, nem magyarázták meg, hogy csinálta, és ugye ezen az egy sisakrostélyon múlik az egész sorozat - milyen ciki lett volna, ha ráugrik Kane-re, vonaglik egy kicsit, aztán Kane szépen szétlövi a sugárpisztolyával, mikor meg kimászik a többi, akkor felhúzza magát a hágcsón. Fel a Nostromóra, ennyi. :)
Szóval védtelen ember ellen hatékony ugyan a dög, de az ellen a tigris is az, vagy akár a pitbull. Bármi mással már gondjai lehetnek, pl. azt sem értem, hogy a kutya miért nem harapta le kapásból a tojásrakó csövét. Gondoljatok bele, esetleg növényevőkkel próbálkozhat, de ragadozó állatok rögtön beleharapnak, amitől ugyan szétmarja őket a sav, de egyrészt ezt nem tudják előre, másrészt attól hogy meghalnak, az arctámadó még hoppon marad. Miféle jámbor teremtményekre van ez optimalizálva? :)
A másik meg, hogy csak egy tojást rak. Borzasztó szaporátlan, és mivel csak nagy élőlényeket tud elkapni, sokkal nagyobb az esélye, hogy ő húzza a rövidebbet. De még ha győz is, valószínű hogy kap néhány fülest a felhasználótól, amitől elkezd vérezni, amitől felhasználó kikészül. És a tojását már lerakta, szóval ismét game over.
Ez az egész dolog csak akkor működne, ha valahogy el tudná kábítani az áldozatot, MIELŐTT a fogai közé merészkedik. Mert ez ugye olyan, mintha egy férfi egy kannibál nőt próbálna erőszakkal orális szexre bírni... nem egy életbiztosítás. :) A pókokba petéző darázsfajok is megbénítják az áldozatot, és utána petéznek bele, és akkor se a csáprágóik közé. Nade az Idegenek eddig sosem kábítottak (mármint az arctámadók, mert egy harcos elaltatta Gormant), illetve az áldozat csak akkor lett kiütve, MIUTÁN megtámadták. Ez megint nem a legjobb, mert a vadonban elkábított növényevőt a konkurrens ragadozó idegenfiókástul felzabálhatja.
Végső soron az a benyomásom, hogy az evolúció ezt a lényt főleg űrhajós emberek elpusztítására alkotta meg. :)
condriXM Creative Commons License 2002.12.18 0 0 331
De inkabb Ash...
Előzmény: tsabee (329)
condriXM Creative Commons License 2002.12.18 0 0 330
majdnem...
Előzmény: tsabee (329)
tsabee Creative Commons License 2002.12.18 0 0 329
amikor Kane feldobja a talpát?
Előzmény: condriXM (325)
condriXM Creative Commons License 2002.12.18 0 0 328
HGHRRRRR....
condriXM Creative Commons License 2002.12.18 0 0 327
Na, azt kikockaztam :-)))))
Előzmény: aliens.scifi.hu (326)
aliens.scifi.hu Creative Commons License 2002.12.18 0 0 326
amikor Ripley alig semmiben bekászálódik az űrculájába...:)))
Előzmény: condriXM (325)
condriXM Creative Commons License 2002.12.18 0 0 325
Hihi, pedig van ketto :-)))
Na de beszeljunk komolyan. En meg '78-ban vagy '79-ben lattam premier elott az Alien-t. Azota ment tv-ben, videon, most megvan DVD-n, de meg mindig van egy resz aminel becsukom a szemem. Mit gondoltok hol?
Előzmény: aliens.scifi.hu (324)
aliens.scifi.hu Creative Commons License 2002.12.17 0 0 324
> tsabee
tudom tudom.
de még ftp-vel sem tudtam felmenni, hogy kiirjam "NemÜzemel..."
de hamarosan javul a helyzet!

> condriXM
nem szeretnék a leszármazottad lenni..:)))

mano

tsabee Creative Commons License 2002.12.17 0 0 323
hö, király!
Előzmény: condriXM (322)
condriXM Creative Commons License 2002.12.17 0 0 322
Lehet hogy mar jonnek a telepatikus sugarak a kiralynotol? Hamarosan talalkozunk...
Előzmény: tsabee (321)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!