Keresés

Részletes keresés

hupm Creative Commons License 2007.11.28 0 0 419
én sem azért mondtam, mert vitatom, benne volt a szerződésben, hogy nem kerül levonásra. Csupán a helyzet egyoldalúságára szerettem volna rávilágitani.
Előzmény: Paco155 (416)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 418
Bocsi, az összefoglaló lemaradt:

Tehát ez az én értelmezésemben azt jelenti, hogy az illeték mértéke 30 milla alatti lakás esetén a 15 millát meghaladó rész 6%-a, 30 fölött pedig a 4 milliónak 2%-a plusz az azt meghaladó rész 6%-a.

A mélygarázs-beálló esetében pedig a 10%
Előzmény: Paco155 (413)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 417
De, volt ilyen problémám, én is el akartam tüntetni a legkisebb radiátort. Nekem annyit mondtak, hogy akkor hőtechnikailag át kelene számolni az összes radiátort és méretet változtatni rajtuk, vagy nyilatkozatot aláírni, hogy ha fűtési problémám van akkor enyém az összes felelősség így inkább annyiban hagytam, és csak átrakattam a másik falra ahol nincs útban.
Előzmény: Belabatyo (415)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 416
Ezt már fel sem mertem vetni, mert a műszaki leírásban benne van, hogy "amit a vevő nem kér, az nem kerül leszámításba a vételárból, illetve nem kerül bele az ára más plusz kérések elszámolásába". De az arrébbrakás sem plusz, sem hiányzó elem, így elvileg az alapárban kellene benne lenniük.
Előzmény: hupm (414)
Belabatyo Creative Commons License 2007.11.28 0 0 415
Paco, szerintem ez azert ugy fog mukodni, hogy figyelembe veszik, hogy te mondjuk csak nehany helyen modositasz es csak kisebb dolgokat. Mi pl.: falakat mozgattunk, ajtokat rakattunk at, ezert sok elektromos dolog is mashol kellett menjen, esetleg manifesztalodjon (pl.: kapcsolok)
Futotestek: a mozgatasukkal nem volt problema. A gond akkor kezdodott amikor azt mondtam, hogy nekem nem kell "az" a radiator. Err volt a valasz, hogy DE KELL!!! Sajna nem tudtam lebeszelni oket rola, de ALbert technikailag tenyleg segitett, otletekkel. Csak az epulet-gepeszet tervezojet nem akarta elem hozni. Pedig szerettem volna, nagyon.
hupm Creative Commons License 2007.11.28 0 0 414
... a vésés plusz ára különösen úgy érdkes, hogy közben nem kérsz esetleg ajtókat, ami nem pár száz forintos megtakarítást jelent a cégnek.
Előzmény: Paco155 (412)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 413
Az illeték biztosan ennyi?:)
A lakástulajdon és a hozzá kapcsolódó jogok visszterhes vagyonátruházási illetéke
Illeték alapja:
Lakástulajdon szerzése esetén az illeték alapja az ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke.

Illeték mértéke:
Az illeték mértéke 4 millió forintig 2 %, a 4 millió forint fölötti résznek pedig a 6 %-a. Amennyiben az illetékfizetésre kötelezett a lakásnak csupán a résztulajdonjogát szerzi meg, a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2 %-os illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 6 % illetéket kell fizetni.

Forrás:
www.ingatlanjog.hu

DE!

Az új lakásokhoz kapcsolódó illetékmentességek és kedvezmények változásai 2005-től

Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló 2004: CI. tv. átírta az illetékekről szóló törvény egyes rendelkezéseit, így többek között az új lakás megszerzéséhez kapcsolódó illetékmentességet is. A korábbi szabályozás szerint vagyonszerzési illeték megfizetésétől mentes volt, ill. 2004. hátralévő részében továbbra is mentes, a vállalkozó által újonnan épített vagy építtetett lakás megszerzése, amennyiben annak forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. Ez változik a lakásvásárlók számára kedvezőtlen irányba, mivel az egyéb feltételek változatlansága mellett a 30 milliós értékhatár 2005. január 1-től lecsökken 15 millió forintra.
A korábbi szabályozás szerint, ha az új lakás értéke pl. 30,1 millió forint volt, úgy nem csak a 30 millió forintot meghaladó részre, hanem a teljes vételárra az általános szabályok szerinti illetéket kellett megfizetni. Ez természetesen előmozdította az építtetők és a vevők ügyeskedését, hiszen a vevő érdeke a vételár harmincmillió alatt tartása volt, amelyben a konstruktív és a vevőt megtartani akaró eladó, esetleg némi plusz előnyért, igyekezett partner lenni. (Megjegyzés: 30 millió forintos vételár esetében a fizetendő illeték 1.640.000 Ft.) Az egybeeső érdekek következtében színlelt háttér-megállapodások rendezték a felek közös és illetékmentes szándékát.
Ezt a problémát is orvosolná a módosított jogszabály következő fordulata, mely szerint 15 millió forintot meghaladó ingatlanérték esetén, ha más lakástulajdon nem került eladásra, azaz a vevő nem veszi igénybe az ún.: cserepótló illetékkedvezményt, nem kell megfizetni a 15 millió forintra jutó illetéket. E lehetőség alkalmazásának korlátaként a törvényhozó azonban továbbra is fenntartja a 30 millió forintos értékhatárt, tehát, aki 2005-ben 30 millió forintot meghaladó értékű lakást vásárol. az egyéb feltételek teljesülése esetén is, köteles lesz a teljes érték után vagyonszerzési illetéket fizetni.
A korábbi tervekkel és sajtónyilatkozatokkal ellentétben nem módosultak az illetéktörvénynek azon rendelkezései, amelyek az ún.: első lakásszerzéshez kapcsolódó illetékkedvezményt határozták meg, tehát a korábbival egyező módon nyolcmillió forintot meg nem haladó forgalmi érték esetében 40.000 Ft vagyonszerzési illetékkedvezményre jogosult az a tulajdonszerző, aki a 35. életévét az illetékkötelezettség keletkezésekor még nem töltötte be és korábban nem volt lakástulajdona.

Forrás:
<a href="http://www.ingatlanjog.hu/index.php?adv=&action=25&tema=10" target="_blank">www.ingatlanjog.hu</a>
Előzmény: Picurka31 (403)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 412
Értem. Nos ha így van akkor technikailag korrekt a dolog, de mindenképpen érdekes hogy 15-30 millió forint vételár mellett nem fér bele a költségvetésükbe 700-1000 forintnyi plusz vésés.
Előzmény: Picurka31 (411)
Picurka31 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 411
Hát nem tudom.
Pl. az egyik helységben a mennyezeti kiállást vittük arréb egy picit (szerintem kevesebb, mint 1 métert), és felszámoltak a vésést. Nem vagyok villanyszerelő, ezért nem értek hozzá, de gondolom, hogy mivel a doboztól távolabbi helyre került a kiállás, ezért kell fizetni a vésésért.
Előzmény: Paco155 (410)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 410
"Áthelyezésnél én úgy számoltam, hogy kell fizetni vésési, kábelezési díjat."

Na ezt vajon miért? :P Lehet hogy hosszú levelezésem lesz.......
Előzmény: Picurka31 (409)
Picurka31 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 409
Áthelyezésnél én úgy számoltam, hogy kell fizetni vésési, kábelezési díjat.

Peternek:

A módosításokat külön kell fizetni, semmi köze a lakás árához, nem is a Liliomdomb Kft-nek hanem a Murusnak fizeted.

Ha semmit sem változtatsz az eredeti állapothoz képest, akkor szerintem nem kell fizetned pluszban. Hiszen nekünk is csak a plusz dolgokat számolták fel.
Előzmény: Paco155 (407)
peter_agardi Creative Commons License 2007.11.28 0 0 408

Köszönöm a válaszokat, remélem másoknak is segítettek a kérdések. Azt hiszem meggyőző érvek szólnak a D helyett az E mellett. Én jelenleg 5 percre lakom a Pannónia utca magasságában (tehát feljebb is) és ott nem hallatszik semmi, maximum néha a vonat halkan. Így szerintem zavaró lenne ha az ablak alatt buszok zúznának el. Viszont annak örülök hogy nem hallatszik fel a Nagytétényi út.

A módosítások (fal, dugalj) értékét külön kell fizetni valakinek, vagy hozzáadódik a lakás értékéhez, tehát a rá felvett hitelhez? Gondolom igen. Igen? :)

Abban a nem létező esetben, ha én mindent alapból elfogadok és semmit nem kell módosítani, akkor is ki kell fizetni az "alapcsomagban" benne lévő dugaljak és egyebek telepítését?

Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 407
A vésést kicsit soknak találom, de a többi korrekt árnak tűnik. A kérdés csak az, hogy ezeket mire számolják rá, csak a bővítésre vagy az áthelyezésre is..... ~:o)
Előzmény: Picurka31 (406)
Picurka31 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 406
Persze :-)

Tehát ezek mind pluszban kért dolgok, nettó összegben:

mennyezeti kiállás: 2274
dugalj: 1770
vésés: 1000/m
védőcsövezés, kábelezés: 625/m
váltó kapcsoló: 1874
riasztó védőcsövezés: 625/m
tv csatlakozó: 3034

Egyébként mi már megkaptuk az árajánlatot, és mikor azt elfogadtuk, a szerződést is.
Előzmény: Paco155 (405)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 405
"Szerintem alapban kevés dugalj van betervezve, mi elég sokat kértünk pluszba, áthelyeztünk lámpahelyeket, + lámpahelyeket kértünk, + tv csatlakozókat kértünk, riasztó védőcsövezést, stb.

Így első körben a sok módosítás miatt 200e felett lett a végösszeg."

És ebből tudnál csepegtetni némi információt, hogy mi mennyibe került? ;)
Előzmény: Picurka31 (403)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 404
Egyelőre mi is csak az épületgépészetről egyeztettünk.
A tervezési díjat ha lesz ilyen, kapásból visszautasítom, hiszen egy darab konzultáció és az ahhoz tartozó apró változtatások ingyenesek (tervezési díj szempontjából) legalábbis a műszaki dokumentáció szerint. Persze ez akkor értendő, hogy nem tervezed át az egész lakást, máshová a falakat, más szobakialakítás stb.... A második illetve további áttervezésekre kell tervezési díjat fizetni. Ugyanígy ingyenesnek kellene lennie a konnektor és radiátor áthelyezéseknek hiszen az hogy jobbra vésnek két métert a doboztól, vagy balra - nekik hótmindegy. Amiért szvsz pénzt kérhetnek el, az a pluszban beépített anyag, és az azokhoz tartozó munkadíj, de ezt is illik egyben megadni, tehát nem úgy, hogy plusz egy konnektor 5000 ft + 3 folyóméter vésés 3000 ft,+ 3 méter MTK kábel 1000 ft, hanem egyben pl így (egy db plusz konnektor 9000 ft.) És az összes konnektorra ennyi. Vagy egy db plusz menyezeti kiállás 6000 ft, stb... Bár most hogy belegondolok, lehet hogy mégis korrektebb részletezve megadni. :) Ugyanígy díjköteles a plusz áramvételezés, (a 2x16A helyet 3x16A vagy több), hiszen ezt eleve az ELMÜ-nek is pengetni kell, mint közműfejlesztési díjat, ennek a felszámítása is jogos.

Van egyébként fűtőtest áthelyezésem, de csak annyi hogy az egyiket elfordíttattam, a másikat pedig egy másik falra rakattam, szó nélkül elfogadta az egyeztetésen, nálunk simán ment minden.

Te kaptál már árajánlatot vagy csak az egyeztetés volt meg?
Előzmény: Belabatyo (402)
Picurka31 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 403
Sziasztok!

Lakásszerzési illeték: 4 milka után 2%, a feletti részre 6%, garázsra, tárolóra 10%. Lehet halasztást kérni, ha van eladandó lakásod, és persze részletfizetést is. Ezeket általában megadják. Kérelmet kell írni, formanyomtatványt beadni, munkáltatói igazolást mellékelni.

Módosítások: az első körben 5 témában megy:
- falak, ajtók mozgatása, áthelyezése
- erősáram: konnektorok, kapcsolók, lámpahelyek
- gyengeáram: tv, telefon
- víz: kiállások helye
- fűtés: radiátorok helye

Minden témában a módosítási díj 10e/db, tehát 50e Ft + áfa összesen. Tehát ez a minimum, ha mindenhol van módosítás.

Szerintem alapban kevés dugalj van betervezve, mi elég sokat kértünk pluszba, áthelyeztünk lámpahelyeket, + lámpahelyeket kértünk, + tv csatlakozókat kértünk, riasztó védőcsövezést, stb.

Így első körben a sok módosítás miatt 200e felett lett a végösszeg.
Ebben a körben még szó sincs csempékről, parkettáról, szaniterekről, az majd később jön, gondolom ha már állnak a belső falak, és a fenti munkákat befejezték.

Én is szoktam olvasgatni a többi lakópark fórumjait, hátha megtudok valami okosságot, amire figyelni kell, és elég siralmas a helyzet szerintem is.
Az én szakmámban is ha már csak 1 napot is csúszok a határidővel, komoly következményei vannak.
Persze itt van a kötbér, de az már lassan lejár, mármint a max összeg, utána mi a helyzet? Hiszen akár még hónapokig csúszhat az átadás.

Előzmény: gpz (396)
Belabatyo Creative Commons License 2007.11.28 0 0 402
Sziasztok!

Paco, a MURUS-sal egyelore csak epiteszeti valtoztatasokat egyeztettunk. Azt, hogy milyen kad lesz, mibol es mekkora, meg nem kerdezte senki. Ugyanigy nem tudunk meg semmit a konyharol vagy a belteri burkolatokrol.
A valtoztatasoknak tobb resze van. Eloszor is ha valamihez hozzanyulsz (szerkezet, erosaram, gyengearam, epuletgepeszet) akkor arra a teruletre kell fizess egy tervezesi dijat. Azutan pedig mindennek megvan az ara. Veses fm/HUF, dugalj elhelyezese, kapcsolo elhelyezese, menyezeti lampa kiallas, stb...
Korabban mar leirtam, hogy nekem volt problemam a futotestek elhelyezesevel. Kivancsi lennek, hogy neked volt-e ilyen jellegu bajuszakasztasod. Albertre nem mondhatok semmi rosszat. Jol turte (tul jol) az atkokat, de a MURUS szamomra rugalmatlannak tunt e teren.
Gabek7 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 401

Az lehetetlen...szerintem, mert van olyan hiba, ami csak használat közben bukik ki.

De ez mindenütt így van, minden építkezésen, hogy átadás után elkezdődik a küzdelem a lakók és a beruházók ill "mesteremberek" között. Több kollégánk ill ismerősök beszámolói alapján mondom.  Ami persze engem NEM vígasztal inkább dühít, hogy ez miért így van. Ahogy már többen is megírták, próbálnék meg én, a saját munkahelyemen így dolgozni. Az építőipar miért más?

Előzmény: Paco155 (400)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 400
Tehát az egyes ütemben lévő lakók azt tanácsolják tanulságként, hogy lakást átvenni csak és csakis akkor szabad, ha minden hiba amit a műszaki bejáráson felvettek már meg van oldva...?
:D
Előzmény: Gabek7 (399)
Gabek7 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 399

Szia Peter,

a zajokra - saját tapasztalatok alapján -  tudok válaszolni.

Külső zajok:

A mi hálószobánk az őrbódé felé néz, így reggel felesleges az óra, mert pontosan tudom, hogy lassan kelni kell, mert megérkezett a váltás....szóval kicsit hangosak, de azért nem zavaró.

Valamint van a Nagytétényi sarkán egy használtautó-kereskedés, aminek a riasztója néha bekapcsol, persze hajnalban a legszebb álmom közepén. NA EZ ZAVAR!

És igen, a busz is zajos, a lakásunk egyik része a Rózsakert utcára néz, és nagyon behallatszik a busz zaja. Persze mindez csukott ablaknál értendő. A főutat és a vonatot nem halljuk. 

De mindezek a zajok - kivéve azt a **** riasztót - minket nem zavarnak, hozzátartozik a lakáshoz, de gondolom, mindenkinek más a zavaró, máshol van a határ.

Belső zaj:

Hát szerintem nem olyan zsúfolt az az A épület, én úgy vettem észre, hogy bár át vannak adva a lakások, nem sokan laknak ott. Nekünk se alattunk se felettünk nincs még lakó. Melletünk az egyik ott lakik, őt nem szoktuk hallani. Remélem, hogy minket sem, mi ugyanis elég zajos egy család vagyunk.  ( Bár nem 5.1-en nyomjuk:-) )

Amúgy a múltkori beírásomnak egyetlen következménye volt, hogy megcsinálták az ajtónkat. A történetben itt is volt egy kis gubanc. Konkrétan: Ha nem kérjük el Ilonától az ajtós telefonszámát, és nem beszélünk vele személyesen az időpontot illetően ( 2szer is ), akkor egész szombaton otthon ülhettünk volna és várhattunk volna. Mert persze nem jött a megígért "szombar délután"-on, csak hétfőn. Azt ugye mondanom se kell, hogy hónapokkal előre megbeszélt programunk volt arra a szombatra. De megcsinálták, és mi ennek nagyon örülünk, főleg, hogy az ajtós szerint a kiesett zsanér "SOS javítási munka":-)

De változatlanul nem tudok semmit a konyháról, a fűtésről.

G

Előzmény: peter_agardi (393)
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 398
Az ötös pontot azóta kiderítettem. A szeméttárolók a garázsszinten vannak leválasztva.
Paco155 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 397
Szép jó napot.

A MURUS által a műszaki egyeztetés után adott ajánlat anyagi részéről érdeklődnék. Meg tudná nekem valaki mondani, hogy mennyibe kerül egy plusz konnektor, egy fal áthelyezés, a feláras csempék, egy műanyagra cserélt kád, a feláras lamináltpadló, stb... a már megkapott ajánlatban? Mert előre nem mondanak semmit.
gpz Creative Commons License 2007.11.28 0 0 396
Bocsánat, pontosítok: a 15 milliós összeg fölötti részből még le lehet vonni a vásárlás előtt max. 1 évvel eladott ingatlan vételárát, és csak a megmaradó összeg után kell illetéket fizetni.
Előzmény: gpz (395)
gpz Creative Commons License 2007.11.28 0 0 395
Én csak a 4-es pontra tudok részben válaszolni. Csak a 15 millió forint fölötti rész után kell illetéket fizetni, viszont tudomásom szerint erre már semmilyen kedvezmény nem vonatkozik. A garázs után magasabb a százalék (pontosan nem tudom, mennyi), és ott nincs sem összegkorlát sem kedvezmény.
peter_agardi Creative Commons License 2007.11.28 0 0 394
... az 1)-ben pont felcseréltem, "azért akarunk az E-be menni a D helyett ... D zajosabb" akart lenni.
peter_agardi Creative Commons License 2007.11.28 0 0 393

Sziasztok!

Mi több hetes gondolkodás után a napokban foglaltunk le egy lakást a D-ben (amiből aztán lehet hogy mégis E lesz), remélhetőleg minden rendben megy és lakóparktársak leszünk.

Végignyálaztam a fórumot, a legjobban a földcsuszamlós urban legend tetszett, már épp kezdett szorulni a gyomrom amikor Varga úr rendbe rakta a sztorit. :-) Szóval egy-két kérdés azért lenne, főleg a már beköltözöttektől.

1) KÜLSŐ ZAJOK

Azt észre lehetett venni Leonóráék irodájában is, hogy zárt ablaknál szinte teljesen csönd van a kinti kopácsolások ellenére is, DE mi főként azért akarunk most inkább a D-be menni az E helyett, mert azt feltételezzük, hogy az E zajosabb lesz a felkanyarodó buszok miatt. Van ennek értelme szerintetek? Mi a tapasztalat? A főút, vonat, busz mennyire hallatszik be nappal / éjszaka ? Mennyire zavaró nyitott / zárt ablakoknál?

2) BELSŐ ZAJOK

Tudom, hogy ez szomszédfüggő, de talán a kicsit sűrűbben lakott A épületben már van tapasztalat: mennyire hatékonyak a "hangszigetelt téglák"? Mennyire hallani az általános (járás, tologatás, stb.) dolgokat és az extrémeket (filmnézés 5.1-en hangosan, stb.).

3) KONYHA

Említettétek, hogy a konyha "alapból" elég szegényes, mind bútorban, mind gépekben. Mennyire? Itt mit módosítottatok főként ami feláras volt?

4) INGATLANSZERZÉSI ADÓ

Ez az ingatlanszerzési adó pontosan hogy néz ki? A teljes vételár 10%-áról egyszercsak jön egy csekk? Ez mindenkire vonatkozik, vagy van ennek valami megtámogatott formája (elsőlakás, stb.)? Ezt most itt a fórumon olvastam először, sem a megbeszélésen, sem a pénzügyi egyeztetésen nem mondta senki. Van még ehhez hasonló izgalmas kiadás?

5) SZEMÉT

A szemetes kérdésre ha jól láttam nem jött válasz - hol vannak a szeméttárolók? Zavarják bárhol a belső udvar képét?

Köszönöm a válaszokat!

Pár aktuális kép a helyszínről:

http://picasaweb.google.com/peter.agardi/20071118Liliomdomb

hupm Creative Commons License 2007.11.27 0 0 392

Körülöttem van "papírral" rendelkező kertész is, meg jó pár hobbi kertész is, így nyugodtan mondhatom, hogy hozzáértő kertész nem gondolhatja komolyan a kis cserjék elültetését ilyenkor. Örülhetünk, ha az a pár nagyobb facsemete megmarad tavaszig... Majd a lakóközösség pótolja a közös költség terhére? Arra is kiváncsi leszek. Sajnos az is elmaradt, hogy futó-típusú, vagy leboruló növényeket ültessenek a már sokat emlegetett "betonbástyák" fölé (és közé), így minden szép szürke lesz, függetlenül attól, hogy felette az a pár cserje megmarad-e.

Előzmény: Gabek7 (390)
sancarlosp Creative Commons License 2007.11.27 0 0 391
Nem tudom, hogy ahhoz kell-e szakértelem, hogy eldöntsem, hogy a B lépcsőházból kivezető egyetlen egy utat eltorlaszolva ott hagyok-e 2 napig 2 fát föld labdával együtt… (elültetni kb fél óra, arrébb rakni kb. fél perc lett volna).
Szerintem ahhoz sem kell szakértelem, hogy ne olyan tujákat vegyek, amik már el vannak félig vagy teljesen pusztulva…

Ehhez nem szakértelem, hanem odafigyelés kell, illetve megfelelő hozzáállás, de legalább egy kőkemény főnök, aki azt mondja az embereinek, hogy akkor mennek haza, ha „ez” és „ez” készen van, illetve ha rendet raktak maguk után…
Előzmény: Gabek7 (390)
Gabek7 Creative Commons License 2007.11.27 0 0 390
Én azért remélem, hogy aki  ezt elrendelte, illetve az aki ott terelgette a munkásokat az ültetésnél, az egy hozzáértő kertész volt...... vagy nem?
Előzmény: hupm (389)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!