Keresés

Részletes keresés

SiriusBlack Creative Commons License 2010.01.21 0 0 274

a kínaiaknál is azóta van a sok szív/érrendszeri betegség, amióta kinyíltak a határok, és beáramlott a nyugati kultúra. a zöld tea helyett kóla, a hagyományos kínai kaja helyett fast fodd, és iszonyúan dohányoznak. bár speciel nekem a dohányzásról más a nézetem. a 100+ évesek japán vizsgálatában 12 főt vizsgáltak, (lsd. a könyvben) amely 12-ből 5 dohányzott. mindegy. ez mellékes.

 

én arra lennék inkább kíváncsi, hogy ki konkrétan miért kezdett bele a paleolit táplálkozásba. mert ez nem egy könnyű diétafajta.

 

én azért kezdtem el, mert egyrészt unom a kajálás körüli nagy cécót, már megbocsássatok, de én furcsállom, hogy az inputtal nagyságrenddel többet foglalkozunk a táplálkozás terén mint az outputtal. én utálom a gourmandkodást. szeretek minőségi alapanyagokból egyszerű dolgokat csinálni. szóval a konyakban pácolt szarvasgombás aszaltszilvás libamájas bélszín nekem irtó nevetséges. de hangsúlyozom, ez az én szempontom. egyetértek sz.g.-ral abban, hogy a gourmandság arra való, hogy a nem éhes emberek étvágyát felkeltse. részemről az evést a test fentartásának egyik feltételeként kezelem. de ezt egyszerű dolgok is jól szolgálják. étteremben pl. azért nem nagyon eszem, mert nem tudom hogy mit használnak. valamennyire mindig rosszul vagyok még a legjobb helyek kajáitól is, nyilván azért, mert régóta csak tesztelten minőségi alapanyagokból főzünk, és valószínűleg megérzem a másmilyet. vagy nem tudom. lehet hogy pszichéesen vagyok negatív.

 

ezen kívül meg szeretném az elmém állapotát megőrizni teljes élethosszig ha lehetséges. és persze a testem állapotát is úgy optimalizálni, hogy ne akadályozza az életemet. de mondjuk nem biztos hogy szeretnék 100 évig élni. vagy fene tudja. van olyan 80 év körüli tudós ismerősöm, aki olyan tuti állapotban van, hogy azt szívesen vállanám majd annyi idősen.

Előzmény: Zsákk Dömolé (269)
Evicke Creative Commons License 2010.01.20 0 0 273
az. mert bár ez is egy téma, csak nem ezé a topiké. el tudod olvasni a topik-címet?
Előzmény: Zsákk Dömolé (272)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.20 0 0 272

Célom? A világhír.

Ettől függetlenül nem lehet társalogni a témáról? Bomlasztó hatású?

Előzmény: szpsz911 (271)
szpsz911 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 271
Dömölé! Célod?
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.20 0 0 270
Ja, és mielőtt ezen túlpörögnénk, a glutén (kenyér) úgy viszonyul a nátrium-glutamáthoz, mint a mák(os bejgli) a heroinhoz.
Előzmény: Zsákk Dömolé (269)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.20 0 0 269
Hát, a glutén az természetben maximálisan megtalálható (gabonafélék), míg a nátrium-glutamát mesterségesen szintetizált vegyület. Vannak természetes glutamátok, pl. a paradicsomban, halszószban, egykét ecetben (balzsam, pl.), érlelt szójaszószban, ezeket lehet nyugodtan használni, sőt.

Egyébként van a földön egy igen nagy nemzet, amelyik nem nagyon él a kenyér- és tésztafogyasztás örömeivel, ez a kínai, és, hát ott is ugyanolyan civilizációs betegségek dúlnak, mint mondjuk nálunk.
Előzmény: szpsz911 (268)
szpsz911 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 268
Pont erről van szó, így írtam: "nem minden méreganyag acéloz", azaz a természettől eltérő vegyianyagok nem tesznek jót. Nálam ilyen kategória a glutén is meg a nátrium-glutamát is. Amíg a paleo gyerek szájba vette a fadarabot, az valóban stimulálta az immunrendszerét, de ha a mai gyerek a szájába veszi a domesztosos flakon kupakját... hát, nem biztos, hogy jól jár vele.
Előzmény: Zsákk Dömolé (267)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.19 0 0 267
Hát, a gyerekeket szokták. A túltakarított, tisztítószerekkel sterilizált (és terhelt) környezetben felnövő gyerekek hamarabb lesznek allergiásak, mint azok, akik egy kis mocsokkal erősítik magukat. A gyerekek mindent a szájukba tevő reflexe is ide vezethető vissza.
Előzmény: szpsz911 (264)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.19 0 0 266
Egyetértek veled, azzal a különbséggel, hogy a durvább immunreakciók (allergia, asztma, stb.) egy olyan "edzés" során alakulnak ki, amelyet test- és természetidegen anyagok okoznak, pl. ólom, szálló szilikátpor, mesterséges ízfokozók, tartósítószerek, fluor, stb.. Természetesen ezek az anyagok olyan értelemben természetesek, hogy a természetben megtalálhatóak, tehát nem mondjuk az asztáciumról beszélek, de ilyen formában és mennyiségben az ember csak az elmúlt 50 évben találkozott velük.

És a gondolatodhoz azt is hozzátenném, hogy a "mit nemnél" még egy másik fontosabb dolog van, nem csak a "mit igen": ez a milyen minőségben esszük, amit eszünk. Próbáltam feszegetni itt a témát, de úgy látszik, nem vagyok elég szendigáboros, és így abban maradt a tisztelt pro-paleolit társaság harciasabb zöme, hogy menjek én a hülye nagyképű pesti dumámmal, pedig - mondjuk - Kecskeméten szerintem könnyebb jó bárányhúst beszerezni (olcsóbban), mint Budapesten. De hagyjuk is, hiszen ez mellékszál.
Előzmény: PETYUS (263)
Zsákk Dömolé Creative Commons License 2010.01.19 0 0 265
"ti mind egyéniségek vagytok!"
"én nem!"

:-)

Egyébként az úr (SzG) írásaiba beleolvasgatva nem feltétlenül igaz, amit mondasz, az a fajta imperatívusz, amit használ, az sokszor vált be a világtörténelem során. Szinte vonzza a bizonytalankodóakat, megnyugtatóan kitölti a kognitív űrt :-)
Előzmény: pucros (261)
szpsz911 Creative Commons License 2010.01.19 0 0 264
Azért a méreganyagok nem mindegyike acélozza az immunrendszert. Még a végén odajutunk, hogy direkt "edzeni" kell magunkat minden sz...ral? :-)
Előzmény: PETYUS (263)
PETYUS Creative Commons License 2010.01.19 0 0 263
Régóta a bögyömben van már egy felismerés, most közzéteszem:
Nem az a fontos, hogy mit ne együnk, hanem az, hogy mit együnk.
Ugyanis a szervezet megbirkózik sok haszontalansággal is ha a szükségest megkapja. Ellenben ha a szükséges táplálékfajták közül valamelyik tartósan hiányzik az étrendből, az biztos megbetegedéshez vezet, ami a hiány további fennállása esetén végzetes lehet.
A haszontalan táplálék pedig hasznos lehet az immunrendszer edzésben tartásával.
Evicke Creative Commons License 2010.01.19 0 0 262
hát nem szerencsés túlzásba vinni a rajongást. :-) vagy mit jelent ez az "-ista"? ha valakivel egyetértesz, egy véleményen vagy, ha kedvenc íródnak szívesen olvasod a könyveit, akkor "-ista" vagy?
remélem, hogy Sz.G. legtöbb olvasója nem feltétlenül tekinti prófétának, "csak" egy olyan embernek, aki közvetít egy világszerte elterjedőben lévő elvet a valóban egészséges táplálkozásról. nagyjából hasonló érvényes a példára, amit a "ne higgy az uralkodó nézetnek" -gondolkodásmódra mutat.
remélem, a "hívei" nem olyan értelemben hívek. hanem olyanok, akik gondolkodnak, kételkednek, kérdeznek és nem vesznek át mindent azonnal kritikátlanul. mindenesetre aki hosszabb távon figyelemmel kíséri, láthatja, olvashatja Sz. G. megnyilvánulásait, annak számára hiteles embernek tűnik. számomra legalábbis egyelőre mindenképpen.
Előzmény: pucros (261)
pucros Creative Commons License 2010.01.19 0 0 261

Hmm... szerintem nagy szendigáboristák per definitionem nincsenek, tekintve hogy amit Szendi Gábor képvisel, az épp az, hogy ne higgy senkinek hanem nézz utána magad.

 

Esetleg úgy lehetnél, ha titkolnád? De hát az meg kriptoszendigáborizmus akarna lenni, és az se fér a definícióba.

 

Nem jó ez sehogy sem...

 

Nem igazán szeretnék Gábor bőrében lenni, igazán nyomasztó lehet a prófétai szerep amit ráosztanak a rajongók.

Előzmény: szpsz911 (258)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.18 0 0 260
Csatlakozom, bár a a csoki-kenyér-tészta trió néha kifog rajtam.
Üdv. apukának :-) Szeret olvasni? :-))
Előzmény: szpsz911 (258)
Evicke Creative Commons License 2010.01.18 0 0 259
a tészta érdekes módon nekem sem (kivéve a sztrapacskát, a kedvencemet! - no azért néha be fogom játszani...), de a kenyér az azért hiányzik még, bár már egyre kevésbé. imádom a pogácsákat (ezért is sütöttem már többször paleós savanyú káposztásat), de már el tudok menni egy Fornetti előtt erősebb vágyakozás nélkül. :-)
Előzmény: szpsz911 (258)
szpsz911 Creative Commons License 2010.01.18 0 0 258
Sziasztok! Örömmel fedeztem fel a topikot, ai Iwiw-en én követtem el. Én nagy SzendiGáborista vagyok. Nem okozott nagy nehézséget az átállás, mivel sosem voltam nagy kenyeres. Nekem az a tapasztalatom, hogy sokkal jobban érzem magam, nem hiányzik a kenyér és a tésztafélék. Egy kritikát kaptam, apámtól, miszerint hülye vagyok, hogy nem eszem kenyeret. Mivel eddig is ette az emberiség és nem okozott gondot. No comment.
Evicke Creative Commons License 2010.01.18 0 0 257

csatlakozzatok, hogy ezáltal is többen ismerhessék meg a paleót:

http://iwiw.hu/pages/community/comdata.jsp?cID=2795562

(jobbra fent a + jelre kattintva lehet megnézni az alapadatokat, már aki nem ismerné... :-)

mineralwasser Creative Commons License 2010.01.15 0 0 256
Szerintem értelmetlen az a vita, hogy a műkaja vagy a nem paleo az egszségtelenebb, mert a paleo nagyon is arra épül, hogy kerüljük a mesterséges adalékokat, és minden hasonlót, helyette pedig próbáljunk természetesen nevelt növényeket, tenyésztett állatok húsát enni. Az a bizonyos youtube os Paleo dióhéjban pontosan erről is szól. Na most persze lehet vitatkozni arról, hogy melyiknek van prioritása: jó alapanyagokat használni, vagy kizárni a nem paleo alapanyagokat, de szerintem felesleges erről a vita, hiszen akettő nem zárja ki egymást.

Én is szívesen hallanék már komoly ellenérveket, de eddig még senki sem tudta azt mondani, miért ne lenne ez egászságes, mert nincs ellenérv.
Evicke Creative Commons License 2010.01.15 0 0 255
most volt a rádióban beszélgetés Frank Júliával. nagyon zsírellenes, kifejlesztette az abszolút zsírmentes paprikás csirkét. :-)
viszont legalább nagyon margarinellenes is - és sok zöldséget használ.
Evicke Creative Commons License 2010.01.15 0 0 254
medveanyám! nem tetszik neki, hogy nem lehet bármit enni. :-))
hát ez akármilyen diétára igaz.
ez milyen ellenpélda már?
olyan, mint a kedves olvtárs-hölgyé, akinek a hsz-ára kattintottál. a hónap vicce volt az is.
Előzmény: malócz (253)
malócz Creative Commons License 2010.01.15 0 0 253
Megerősítő példa:

365 napig tartó blogolása az étrendnek:
http://paleoeater.blogspot.com/

Annak aki nem bírná az angol nyelvet, dióhéjban az utolsó bejegyzés (ami 2008.11.01-én történt):
56 éves férfi állt át egy évvel ezelőtt a palo étrendre.
Kezdő súlya: 105 kg
Végsúly: 72.5 kg
Kettes típusú diabéteszt állapítottak meg nála.
Kezdő vércukor szint: 218 ml/dcl
Már kb. 7 hónapja ennyi, vagy alacsonyabb: 104 ml/dcl
Testzsírszázalék: 10.9%
Kezdeti vérnyomás: 180/90
Egy évvel később: 115/72

Azt mondja, ha néha eszik pizzát, vagy péksüteményt, azonnal felszökik a vércukra, és egész nap vacakul érzi magát.
Egyébkét sokkal fittebb mint valaha, úgy érzi magát, mint a harmincas éveiben.


Ellenpélda:
30 nap után feladta a paleot:
http://www.colinmcnulty.com/blog/2009/09/14/30-day-paleo-diet-experiment-terminated/

Emberünk két és fél éve a zóna diétán él, ami annyit jelent, hogy bármit lehet enni, csak az adagokkal kell trükközni. Ő a paleóból csak annyit értett meg, hogy ez is egy fogyási technika lehet, neki ez a fontos és a zóna diéta működött nála.
A palóban nem tetszett neki, hogy nem lehet bármit megenni (ő sem nagyon gabonázott egyébként).

A paleo lényeg (ahogy az egyik hozzászóló is írja) nem az hogy mennyit eszünk, hanem hogy mit.

Egyébként próbálok keresgélni kritikákat, de eddig még semmi olyat nem találtam, amit komolyan lehetne venni, vagy egészségügyi kockázatokat tárgyalna.

Előzmény: ámuló60 (222)
Evicke Creative Commons License 2010.01.14 0 0 252
köszi, közben már kiokosodtam: a Tewástól mégiscsak jóval gazdaságosabb a DM-es saját márkás, abban 180 mg EPA van/kapszula, db-ja 15 Ft-ra jön ki.
Előzmény: tyafi16 (251)
tyafi16 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 251
Én az Energy cég termékét fogyasztom.
Abban is egy kapszula 500 mg halolajat tartalmaz, melyből min 18% ,azaz 90mg az EPA. Napi adag 2db 1-3 alkalommal. Vagyis ha 6db a napi adag, akkor össz.: 540 mg.

Szerintem ugyanez van az előzőn is.
Segítettem?
Előzmény: Evicke (250)
Evicke Creative Commons License 2010.01.13 0 0 250
meg ezt is be kellene másolni, léééégyszi:


ez van a TEVA-s tájékoztatóján:

100 db 699 mg-os kapszula
500 mg halolaj kapszulánként
Nettó tömeg: 69,9 g
Felhasználási javaslat:
Felnőtteknek: 3-szor 1-2 kapszula. A készítmény alkalmazása kúraszerűen javasolt, a kúra időtartama 2-3 hónap.

Összetevők:
tengeri halolaj koncentrátum (500 mg/kapszula), zselatin, nedvesítőszer (glicerin, szorbit), tokoferol (E vitamin).

A napi adag (6 kapszula) tápanyag tartalma:

(Mennyiség 6 db kapszulában /Ajánlott napi bevitel % (RDA)*)

Energia 138,12 kJ (32,88 kcal)
Fehérje 0,768 g
Szénhidrát 0,355 g
Zsír 2,94 g

Ebből:
Telített zsírsav 741 mg
Egyszeresen telítetlen zsírsav 703 mg
Többszörösen telítetlen zsírsav 1293 mg
Ebből: EPA 529 mg
DHA 353 mg
E-vitamin 6 mg - 60% RDA

* RDA a felnőtteknek ajánlott napi bevitel %-a

na akkor most ezen igazodjon ki az ember....
2-félét ír: 1× azt, hogy 500 mg/kapszula, utána meg, hogy 6 db-ban van 529 mg EPA
Előzmény: Evicke (249)
Evicke Creative Commons License 2010.01.13 0 0 249
sziasztok ma is!

ez a tetves freeblog egyik percről a másikra nem enged hozzászólni. :-(
lenne olyan kedves valaki beírni oda Simon Péternek, hogy deigenis jól számoltam és a tevás Omega3-ban nem 6 db adja ki az 500 mg-ot, hanem 1 db! rajta van a dobozon is, hogy 1 db 699 mg-os kapszulában van 500 mg EPA! a 6 db csak az általuk ajánlott napi mennyiség.

meg hogy itt megtalálnak Evicke néven! :-)

köszi!
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 248
Okés, most már tudom :-)
Előzmény: Evicke (247)
Evicke Creative Commons License 2010.01.12 0 0 247
(E, mint Evicke, az evickél-ből :-)
Előzmény: olvaso2010 (242)
tyafi16 Creative Commons License 2010.01.12 0 0 246
A ponty nagyon finom, de mivel melegvizű hal, nem sok omega 3 olajat tartalmaz,
hisz azt tudtommal csak a hidegvizű halak tartalmaznak.
Egyébként nyílván egészséges mind a kettő.
Előzmény: Zsákk Dömolé (235)
olvaso2010 Creative Commons License 2010.01.12 0 0 245
Igaz. A valódi friss nekem is túl nagy feladat, a pácolt cuccoktól meg nagyon beindul a nyáltermelésem :-)
Előzmény: SiriusBlack (244)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!