Ebben a topikban kívánom összegyűjteni azokat az információkat és tapasztalatokat, amelyek a szabadföldi kaktuszok tartásával kapcsolatban segítséget nyújthatnak.
Én még nem tartottam szemlét, nem olvadt le teljesen a hó. A rozmaring elfagyott, az messziről is látszik, persze a takarás alatt még lehet benne élet, azt nem néztem. A hatalmas Cylindropuntia imbricata messziről épnek tűnik, de annak nem ez volt az első -25 fokos tele.
Nálam is van fagykár, egy tövises déli típusú O. engelmannii , egy Debreczy Zsolttól származó tövises O. engelmannii forma(elképzelhető, hogy ez a két növény egy klón) fagyott szét a másfél hónapig tartó hideg időszak végére, -16 c° volt a leghidegebb hajnalokon, két nap!
Opuntia lindheimerii két tele után, a mostani 3.-on dobta be a kulcsot, hosszú ideig tartott a mostani hideg periódus, szerencsére erről van biztonsági mentésem.
Cylindropuntia spinosor-októl fájó búcsút veszek, a szabad ég alatt és a fólia alatt is végük lett!
Kettő Echinocereus coccineus-om esett áldozatul az idei télnek, és még tavaszig a többi elválik.
Túlélők:
Az Opuntia flavescens, opuntia déli típusú kevésbé tövises engelmannii típus láthatóan sérülés nélkül bírták, Opuntia cyclodesek is meg vannak, a homokba telepített tövises O. engelmannii-k a hó ráfagyása után szenvedtek fagysérülést az éretlen hajtásaikon! Nem is jó helyen vannak, innen áttelepítem tavasszal egy sokkal naposabb helyre ezeket! Úgy is felszabadul sok hely, mert az Opuntia phaeacantha-k ki lesznek telepítve a sziklakertből, nagyon elszaporodtak!
Ez a tél(legalább is nálunk) nem a hidegei miatt lesz emlékezetes, hanem a tartós fagyos napjai miatt, itt már közel másfél hónapja fagyott a talaj, az idő is ritkán engedett azóta fel egy-egy rövid időre!
Talán túlélik, de biztosan sérüléssel kezdik a tavaszt, pedig ez még nem is volt annyira kemény hideg, -16 c° volt a leghidegebb éjszakákon, hajnalokon. Volt már az alföldön -23 c°-nál hidegebb is!
Azokért a gyönyörű kenderpálmákért nagy kár lenne ha tönkre mennének. Reméljük nem kell a helyükre ültetned semmi mást, továbbra is díszíteni fogják a kertedet.
Szerintem nem sokat ártott nekik! A kenderpálmáim viszont cudarul néznek ki, ha kimennek csak törzses jukkákat ültetek helyettük!
2004-2005 tele nagyon hideg volt -20 c° nappali és -28 éjszakai minimumok voltak (kelet Békésben) képek itt Akkor egy kaktuszom sem fagyott ki tavasszal szépen virágoztak!
Örülök neki, hogy volt már rajtuk termés és megmutatták, hogy milyen lesz!
A magot most kellene edénybe vetni kitenni a fagyra(hogy puhuljon a kemény maghéj), napos helyre kellene, hogy ha nappal kicsit olvad és éjszaka fagy az hatásos! Vetni sekélyen kell, igazából úgyí érdemes, hogy (az előzőleg megnyomkodott) homok:virágföld(2:1) keverék tetejére szórod, amit kb 0.5 cm vastag homokkal fedsz, a talaj nembaj ha nedves és bele fagynak a magok, tavasszal az enyhülés után szépen csíráznak a magok!
O. engelmannii északi formából lesz biztosan tövem tavaszra, déliből nem biztos!
Az O. flavescens-t 2007 óta nevelem kerti körülmények között, azóta volt néhány szigorúbb tél, az engelmanni északi változata is azóta megvan, a déli engelmannii variáns is ismerősömnél évtizedek óta növöget, az enyém az Övéről van szaporítva, tehát -20 c °-t biztos kaptak már.
Igaz a tavasz dönt el mindent, most teszt alatt O. cantabrigiensis van, O. lindheimerii is kapott -16 c°, a szölőterületen lévő flavescense-k kaptak -20 c°-t biztosan!
-A tavaszon tőled kapott kaktuszok megmaradtak flavescens / phaeocantha. Fűtetlen helyen cserépben teleltetem őket. Idén aszem végleges helyükre kerülnek. Mindkettő virágzott egyet-egyet de csak az egyik érett be me a másik termése véletlenűl megsérült letörött.
-Amelyik beérett megszedtem a magját hogyan csíráztassam?
-A különböző fajták nem e szokták véletlenül megtermékenyíteni egymást így hibrideket létrehozni vagy más a virágzásuk idelye és így kizárt a keresztbe porzás? Ültethetem egymás mellé őket ha fajta azonos utódokat szeretnék?
-Örülnék ha idén esetleg hozzájuthatnék engelmanni- hoz tőled vagy bárkitől!
Hoztam néhány tegnapi képet ebben a dermesztő hidegben, tegnap a legmelegebb időszakban -7 c° volt az árnyékban, napon is -2 c°-t mértem, hajnalban -12-14 c° volt:
Azért nem annyira egyszerű a dolog :-), mert a kaktusz nevelésnek is vannak buktatói. Pl. a mostani téli időszakban nem szabad öntözni a (klasszikus, tövises) kaktuszokat, hanem pihenőre kell őket kényszeríteni, ami a kevés fény, és az alacsony hőmérséklet miatt is hasznos, mert ha növekedne a mostani téli időszakban, akkor az a növény legyengüléséhez vezetne, utána a kártevők pusztítanák el tavaszig.A megnyúlt kaktuszok csúnyák is a lengyengülésük mellett! Lehetőleg hűvös helyen kell teleltetni, ha sötét helyünk van ami ilyen az is jó! Tavasszal virágzással fogják meghálálni, miután ismét öntözni kezdjük őket!
(Ez amit leírtam a szobaiakra igaz, a télállók maguktól leálltak a mínuszok beálltával)
Én a mamámtól kaptam 6 kaktuszt mert azt legalàbb nem nyírom ki és szeretem!Kb fèl éve! Neki van egy ilyen 1 méteres kaktusza is amit tèlen beszokott hozni! Minden hèten vasàrnapon öntözöm őket meg ha nagyon szàraz a föld! Nagyon szèpen,sokat nőttek!