Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Az úgynevezett "éles" helyzetben pl Paksot is Győr védte és védi
Igen, az egyszem maradék.
A 90-es évek elején azért a KUB mellé NYEVÁt is telepítettek a repterek (Taszár-Kecskemét) védelmében.
Az tény, hogy az amcsik legjobban a KUB-tól féltek mind közzül. Annak ellenére is, hogy NYEVÁval szedték le a Jugók az F117-est.
Az amcsi ew egyesület (old crows) tagjai szerint (akik azért sokszor ültek ezeknek a komplexumoknak a "célkeresztjében"), a KUB azért gáz, mert a zavaró gép könnyen a zavarással magára vonhatja a rakétát.
Az Izraeliek állítólag eleinte egyáltalán nem is merték zavarni.
Nem tudom, valakit érdekelnek- e egyáltalán ezek a régi dolgok, mert akkor szívesen leírom az élményeimet, de ha nem akkor nem kívánok úntatni vele senkit sem.
A nickemhez hűen én alulnézetből tudok néhány adalékkal szolgálni a topic témáját illetően.
Meglehetősen furcsa érzés volt beleolvasni ebbe a topicba nekem, aki a 70- es évtized elején töltöttem sorkatonai szolgálatom az MN 3011 Nagytarcsa ezrednél. Annál is inkább, mivel a 12- évről szóló papírt természetesen én is elolvastam, de lévén civil foglalkozásom, erről idáig sem nagyon beszélgettem senkivel. Légvédelmi tüzérségi felderítő katona voltam, tervtábla kezelői szakképesítéssel.
Ez annyit tesz, hogy feladatom az általános légihelyzetet nyilvántartó "tervtáblán" (ami gyakorlatilag a mi ezredharcálláspontunkon egy kb. 2,80 x 4,00 m nagyságú plexi lapra rajzolt és hátulról megvilágított térkép volt, ami kb. Augsburgtól Munkácsig ábrázolta Európa egy részét) kellett a rádiótechnikai csapatoktól géptávírón érkező adatok alapján az általános légihelyzetet ábrázolni. A géptávíró irodában 3 katona olvasta be a folyamatosan érkező jelentéseket, amit mi -tervtáblakezelők- fülhallgatóval hallgattunk és vittük fel az adatokat zsírkrétával a tervtáblára. Egyes távírász katonák, olyan rohadt gyorsan olvasták a jelentéseket (ami kb. 12- 14 számjegyből állt), hogy néha alig tudtuk azokból felírni az adatokat.
Feladatunk kizárólag a polgári gépek figyelemmel kisérése volt, a katonai gépekről csak a gyakorlatok alkalmával kaptunk adatokat. Izgalmat csak az jelentett, ha néha- néha 1 -1 gép -nyilván véletlenül- jelentősebben letért a kijelölt légifolyosóról. Ilyenkor nagyritkán előfordult, hogy Pápa vagy Taszár gépeket emelt fel, ezeket aztán már mi is figyelemmel kisértük. Ilyen eset a 21- hónapos szolgálatom alatt talán ha 3- 4 alkalommal, ha előfordult.
Nem tudom, emlékeztek-e még arra, amikor 1972 Karácsonya előtt a MALÉV Berlinből hazatérő két IL 18- as gépe közül az egyik Ferihegyen lezuhant? Akkor én voltam éppen szoliban és éppen azon a csatornán, amelyik ennek a gépnek az útját ábrázolta. Láttuk, hogy egymás után jön a két turbólégcsavaros gép. Az egyik rövid körözés után kelet felé kiment a szektorunkból (Debrecenbe repült át leszállni), de a másik kb. 20- 25 percig körözött, olyan 10- 15 km átmérőjű elliptikus köröket írt le. Aztán egyszer csak nem kaptam több jelzést róla. Másnap bemondták a hírekben, hogy a reptéren lezuhantak. Még a kapitány nevére is emlékszem: Szerencsés Andrásnak hívták. Hát neki nem lett szerencséje.
Nem tudom, valakit érdekelnek- e egyáltalán ezek a régi dolgok, mert akkor szívesen leírom az élményeimet, de ha nem akkor nem kívánok úntatni vele senkit sem.
Kérdés:tudtommal Szabadszállást a 80-as évek végén számolták fel,a te felsorolásodban viszont már a korszerűsítésnél sem esik szó róla,vagy a könyvben erre is választ kapok? ..amúgy szégyen és gyalázat,hogy egy jól műkődő rendszert így felszámoltak..:(
Hmmm...
... most megfogtál.
Mindenesetre 1983-ban ők is megkapták a legkorszerűbb Sz-75M3 Volhovot, és a rendszerváltás környékén szerelték le őket.
Jó ez a topik is,de remélem nem fogod hanyagolni a másikat(talán ma már meglesz nekem is a könyv..). Kérdés:tudtommal Szabadszállást a 80-as évek végén számolták fel,a te felsorolásodban viszont már a korszerűsítésnél sem esik szó róla,vagy a könyvben erre is választ kapok? ..amúgy szégyen és gyalázat,hogy egy jól műkődő rendszert így felszámoltak..:(
Jól értelmeztem, hogy mára csak csapatlégvédelmi eszközök - Kub és Mistral - maradtak ( azok is Győrben ) és az _összes_ korábbi, fixen telepített, vagy mobilizálható rakéták - Nyeva, Volhov, Vega, stb. - felszámolásra kerültek?
Igen. 2000-ben megszűnt a 11. légvédelmi rakéta (akkor már) ezred.
Ha így van, Paksot, Százhalombattát, Ferihegyet mivel védik?
Semmivel. (A NATO véd minket :)
És a 11. dandár felszámolása azt jelenti, hogy ezentúl Budapest fölé is bármi berepülhet?
Ígyvan.
Ha éles helyzet van, akkor a 12. ezred KUB ütegei települnek.
2004. október 14-15-én rendezték meg hazánkban a baloldali vezetők csúcstalálkozóját. A találkozó helyszíne a balatonöszödi kormányüdülő volt. A „Haladó kormányzás” konferencián résztvevő országok képviselőinek védelme érdekében – melyben a dandár is fontos feladatot kapott – a helyszínt és a légteret szinte hermetikusan lezárták. A dandár kijelölt alegysége hétfőn kombinált menet végrehajtásával kezdte meg a számára meghatározott körlet elfoglalását. A Molnár Sándor alezredes – az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnoka – által vezetett több mint 200 fős vegyes kötelék a technikai eszközök megérkezése, illetve a harcrend elfoglalása és az állomány körleteinek elfoglalása után október 12-én 12.00-ra elérte az elrendelt készenléti állapotot.
A zord időjárási és elhelyezési körülmények ellenére a három különböző alegységből összeállított csapat kiválóan helytállt. A kötelék október 16-án szombaton visszatért a helyőrségbe.
Jól értelmeztem, hogy mára csak csapatlégvédelmi eszközök - Kub és Mistral - maradtak ( azok is Győrben ) és az _összes_ korábbi, fixen telepített, vagy mobilizálható rakéták - Nyeva, Volhov, Vega, stb. - felszámolásra kerültek? Ha így van, Paksot, Százhalombattát, Ferihegyet mivel védik? És a 11. dandár felszámolása azt jelenti, hogy ezentúl Budapest fölé is bármi berepülhet? Leszámítva persze a még üzemképes 3-4 darab MiG-29-est, mert _nekik_ nem szabad... :-(( Üdv:
Amikor a Varsói Szerződés többi tagállamával együtt az albánokat is ellátták Dvina komplexumokkal, akkor a legközelebbi dísszemlén felvonultatták a dolgokat. De nem ám úgy, ahogy mi. A kabinokat is, az indítóállványokat is, egyszóval mindent. És cefetül büszkék voltak, hogy nekünk aztán már van rakétánk. A nézőtömeg meg teli pofával üvöltött, hogy "Rohadt olaszok! Most ugráljatok! Most aztán tönkre lőjük Rómát!" A tudatlan hegyipásztornak mindegy volt, hogy mi az, csak rakéta legyen. Hogy ez csak védekezésre alkalmas? Hát az meg kit érdekelt. Nos hát mi azért nem így voltunk vele. Tudtuk, hogy ezzel csak azt lehet támadni, aki közel jön. Nem akarunk háborút, de ettől más még akarhat. Ha meg nem tudunk adott esetben visszavágni, akkor valahogy gázos a dolog. Az meg csak duma, hogy nekünk nincs ellenségképünk, minket nem akar megtámadni senki. A román "forradalom" idején is, meg a szerb háború idején is közel voltunk hozzá, csak egy begőzölt fejű szerb, meg egyéb tábornok kellett volna hozzá, és ha átjönnek, az isten sem fogja meg őket. A koszovói háború idején magyar oldalról mindössze 2300 körüli magyar katona volt valamilyen szintű készenlétben az egyórástól a kéthetesig. A túloldalt meg had ne soroljam, mi minden volt. Tehát mi nem készülünk semmi ilyenre de attól még nosztalgiázhatunk. Van a sokadalomban olyan is, akinek hozátartozik az életéhez.
1971-ben megkezdődött a komplexumok középjavítása.
A legelsőnek érkezett, addigra erősen leamortizált 5 kabinos Dvinát a Zalka KMF kapta meg. Ezzel megszűnt a 104/6 légvédelmi rakéta osztály MN3372, Táborfalván.
Hogy legyen egy tartalék technika (forgóalap) a javítások idejére, ezért megszüntették a 105/4 légvédelmi rakéta osztály MN4417, Aszalón.
1959 és 1962 között hérom légvédelmi tüzér ezredet fegyvereztek át SzA-75M Dvina komplexumra.
Budapestet-Dunaújvárost nyugatról a
11. Légvédelmi rakéta ezred (fedésként tüzérezred volt a megnevezés) MN5011 védte. Harcálláspontja Budapesten (Kinizsi laktanya), tartalék harcálláspontja Veszprémben volt.
Osztályai:
11/1 technikai osztály MN1027, Börgönd
11/2 légvédelmi rakéta osztály MN1059, Börgönd
11/3 légvédelmi rakéta osztály MN1107, Vértesacsa
11/4 légvédelmi rakéta osztály MN1124, Sárbogárd
11/5 légvédelmi rakéta osztály MN1159, Úny
11/6 légvédelmi rakéta osztály MN1196, Dunaföldvár