A nyulaknál,ami egy öreg disznóól,meg a macskák az ügyeletesek.Ilyenkor télen be vannak éjjelre szoktatva,még a szalmabálák közt szivesen is éjszakáznak.Igy jól járok én is,meg ők is
Látom ti is a patkányokkal harcoltok. Nálunk se veszett fajuk tavaly ota.Nekem is állando problémát okoznak igy ősszel,mikor már üres a határ. Az alább belinkeltem egy képet a phostoxin tablettárol,amit eredetileg a gabonaszáritokban használnak zsizsik ellen.Na én ezt a zöld tabblettás anyagot évek ota sikerrel használom a patkik ellen is.Egyszerüen bedobok a patkánylyukba belöle 3-4 szemet,papirdugóval bedugaszolom majd földdel betaposom.Levegövel érintkezve gázosodik. Zárt helyen pl. ólban,ahol állatok is vannak nem alkalmazom,nehogy azok is megfulladjanak. Nekem bevált.Elötte füstpatronozni szoktunk,de nem a legjobb,mert pár hét elteltével ujra volt mozgás a járatokban.
Nem ismerem a medvecsapdát, de megnéztem az interneten.
Nekünk egérfogóhoz hasonló van, de nagyobb és erősebb szerkezet.
Ma reggel 2 növendéket fogtak.
Jön a hideg s a patkányok keresik a helyeket, ahol házi állatok mozgását érzékelik.
Aki teheti, az jó ha tart házi állatokat. Az állattartás napi készültséget igényel, amire idővel nem minden idős ember képes már. Nem tudom ki a szomszédod. Mi a kertszomszédainkkal keressük és megtaláljuk a közös hangot. Mindenki írt, igyekszik úgy gazdálkodni, hogy békében éljünk. Segítünk is egymásnak ha úgy adódik. Mindenki dolgozik, ahogyan tud, ahogyan ideje van rá. Összejárásra, bulizgatásra senkinek sincs ideje. Legfeljebb 1 pohár sört/bort isznak meg a férfiak, aztán mindenki megy a dolgára.
Az egyik szomszédom, ahol állatok vannak, folyamatosan irtja. Mérget használ és "medvecsapdát" - legalábbis arra is jó a mérete alapján. Mikor ott voltam, pont volt benne egy nagyon nagy patkány ( két félkör, közepén billenőlap, biztos láttál már ilyet). A másik szomszédnál nincsen állat csak macska, de nem is foglalkozik semmivel sem... nála nyugodt körülmények között vannak a patkányok. Ahogy ismerem, nem is fog tenni semmit.
Természetesen a csapdázás nálam is folyamatos lesz.
Köszönöm a beszámolót! Jó volt elolvasni, mert ezzel is tanultam a patkányirtási lehetőségekről és azok gyakorlatáról.
A patkányirtás nálunk folyamatos. Most a csapdázás van soron, ami mindig sikeres ha ért hozzá az ember. A párom nagy mester ebben és kitartó. Van, hogy napokig, hetekig semmi sincs, aztán megint folyamatos a "termés".
Tegnap reggelre 4 db növendék patkány volt a csapdákban, melyeket szerte a mozgástereiken helyezett el. Az előző napokban csak egy db. növendék volt. Öregek már régebben nincsenek. Valószínű a régiek kipusztultak, új területfoglalók pedig nem érkeztek.
A csapdákba szalonnabőrt szokott tenni, a jófogások viszont száraz kenyérrel történtek. Az nyulaknál megfigyeltem, hogy amivel kicsi korában etetem, azt mindig szívesen megeszik (persze személyfüggő kivételek, azért akadnak). A száraz kenyeret viszont imádják ropogtatni kivétel nélkül és bármikor.
A szomszédban elég nagy a rendetlenség az állattartás körül. Sok száraz kenyeret szoktak tartani. Gondolom a patkányok könnyen hozzáférhetnek, de ott több kutya van szabadon s így a nyugisabb körülményeket nálunk keresik. A járataik, a kerítés mentén felfúrt nagy lyukakról ezt látom.
Összességében azt gondolom, hogy neked is folyamatosan kellene csapdáznod és a szomszédot is valahogyan rávenni, hogy ő is irtsa a patkányokat. Igaz patkányok mindig előfordulnak, ahol ennivalót találnak, ahol állattartás van de ha mindenki írtja őket, ahol előfordulnak, akkor nem kell az időnkénti inváziótól tartani.
hétfőn összejött a görényes patkányirtás! Fehér színű, kistermetű, tapasztalt görényt hozott az ismerősöm. 2x2m-es, 30 cm-es alappal ellátott tyúkól, mellette 3x2m-es nyúlszín a helyszín.
Az előkészület sokáig tartott, mert mindent el kellett az útból pakolni, ill. a lyukakat 1 kivételével eltorlaszoltuk téglával. A szabad lyukon beengedtük a görényt és hallgatóztunk meg izgultunk h mi lesz. Az lett az első, hogy a szomszédból szedtük össze a görényt, mert a patkányok nem ismerik sem a kerítést, sem a porta határokat - átfúrtak a szomszédból vagy a szomszédba. A következő menetben már megtalált egy fészket a földpadlós ólban, kb 30 cm mélyen. Dobogás és küzdelem hallatszott, amit a haveromtól tudok, mert én a szomszédnál vártam a menekülő patkányokat egy bottal, a görényt pedig egy vastag kesztyűvel a kezemen - ha megint átjönne. Végülis a járatok kiásása után 1 anyát meg egy fiatal patkányt találtunk, nagyon durván "elintézve". A kispatkányhoz hasonló méretű 5 db-t fogtam azóta, csapódós fogóval (aszpikos kutyatáp csalival) és hörcsögfogóval (szalonnabőrke csalis), de túrás nyommal nem találkoztam. Lehet h érzik a görény-szagot? pedig (nekem) nem is volt hagyományos görény szaga.
Megnyugtatott a haverom az akció során, h a szomszédoknál van a sok patkány, nem nálam. Rendes volt h ezt mondta, de nem igazán nyugodtam meg. Tehát 1-2 havonta érdemes ezt az akciót megismételni, hátha elkerülik a nyulaimat és tyúkjaimat. Közben 2 kismacska is került a házhoz (2 gyerek-2 cica) csak felnőnek és vadászni fognak... mert a moszkvai őrkutya párom csak kergeti a patkányokat, megfogni csak a "szédült, lassú"-akat szokták.
... hát, ennyi volt. Érdekes volt, de tizenezreket nem fizetnék ezért;
bár aki ezzel foglalkozik, az megérdemelné a munkája miatt mert nem egyszerű...
Valódi fajtatiszta angóra kisnyuszik eladók. Fekete és fehér színben. Szőrük heti fésülést igényel. A kifésült szőr fonásra, nemezelésre használható. Érdeklődjön: edelenyi.barbara@gmail.com.
Mások a nézeteim ez tény. alkalmazok is tápot csak nem azon hízlalok. De ha abtáp olyan jó akkor mitől zsugorodik össze a tápozott pl disznó vagy csirkehús sütés közben?
Nyilván azért lesz kisebb sütés után mert optimális az összetétele.
Mértékkel alkalmazva nem okoz nyilván gondot, de azt senki se beszéli be nekem,hogy a nagyüzemi tápozott hús jobb mint abházi mert az állat optimális összetételű táplálékot fogyasztott.
Nem a táp létével van a bajom,hanem ahogyan azt alkalmazzák . magam részéről inkább ráhúzok még két hónapot 20-24 hetesen legkésőbb vágásérettek.
És? Mostanában csak olvasok és nem írok, de vannak kivételek, amikor nem bírom ki, hogy nem szóljak. A tápok mende-mondákról az ismeret hiány az ok! Tessék elolvasni! Aki gyorsan eredményre jutni, táppal etet. Akinek ráér a növekedés, leszólja a tápot. A GMO nem ördögtől való, Magyarországon sem tiltott, sőt az egész Európai Unióban sem! Nem kötelező alkalmazni.
Én is tartok bőven nyulakat, igaz én sem tápozok, a környezetemben fellelhető takarmányokkal etetek. Nekem ráér a hús. Szerencsére évek óta a myxó sem jelentkezik. igaz, nem tudok róla, hogy a környezetemben valaki nyulat tartana.
Így készül a virsli amit boltban vezetsz igaz nem műanyag, de sosem tudod mit keverneknés hogyan.
Felvidéken lakom itt minden nyúltápon ott feszít a génmódosított összetevőt tartalmazó aprónetűs felirat!
És akárhogyan is veszem a házi,vagy újabban kézműves termékek sokkal jobb ízűek.
Nyilván ennek oka van. Másrészről miért ne adjak az állataimnak termeszetes táplálékot olyat amin a fajuk kifejlődött.
Ha az ember is azt enné amihez alkalmazkodott,nem pedig azt amit ma akkor.nem lenne ennyi betegség,pl a cukorbetegség néhány évtizede elég ritka volt.
Pl a gyümölcs egészséges de a gyümölcslé már nem,túl sok kalóriával terheli hirtelen a testet. Mert egy kiló gyümölcsöt tovább tart megemészteni mint egy liter gyümölcslevet. Hasznos anyag van mindkettőben de nem ugyanazt a hatást fejti ki.
Olyan mintha megiszogatnál szépen egy üveg bort,vagy hirtelen egyszerre legurítanád az egészet.
Az állat is másként fog fejlődni,mást fog beépíteni.
A nézeted alapjából hibás. A nyúltáp összetevői megegyeznek azzal, amit alapból adnál nekik, gabona, lucerna, korpa, répaszelet, lenmagpellet, mcp.,só, premix. Mindezek granulálva, könnyen ehető formában. Melyik összetevő "műanyag" ? Javaslom tanulmányozni a Holdas féle "A nyúltenyésztés kézikönyve 1978 " munkát például, vagy a Környei Mg. Kombinát szakcikkeit, vagy a korabeli angol irodalom adatait, abból az időből, amikor még gyerekcipőben járt a keveréktakarmány gyártás. Akkoriban az volt csak a vitatéma, hogy gőzzel, vagy hidegen préseljék a granulátumot.
A mai világban már lassan a csapból is műanyag folyik.
Minden felvan pumpálva és közben apró dolgok kimaradnak.
Persze szép nevet adunk a műcuccoknak, meg mindenhonnét az folyik,hogy jobb mint az igazi.
Ezért íeják,hogy margarint tartalmaz és ez jó neked mert szívbarát,nem pedig azt,hogy tiszta 100% transzzsír és valódi hidrogénezett növényi zsiradék, ami bizonyítottan rákot okozhat, legalább is közre játszik,de legalább jó lesz a koleszterined.
Ebben a világban ahol az embereknek szánt ételt is hamisítják, hogy olcsóbb legyen előállítani,na akkor mi kerülhet egy tápba.
Nos ebben a világban szeretnék valami ORGANIKUSAT fogyasztani.
Önmagával a táppal nincs bajom,szoptatós anyáknak adom,hogy kíméljem őket, hozam csökkenése nélkül.
Ha teljesen kizárom a tápot azzal csak magammal szúrok ki.
De ne tápotól nőjjön fel a nyulam.
Mondok egy példát erre,így érthetőbb lesz.
Tudtad,hogy a mamgalica zsírja egészséges?
És azt,hogy ez csak az eredeti,makkoltatott szabadtartásra igaz?
Mert ha kedvére legelhet akkor a zsírja teli lesz olyan zsírsavakkal amire az embernek szüksége van optimális arányban.
A zöld növényeket legelő állatok húsa teli van omega 3 zsírsavakkal.
A gabonamagvakon hízlaltaké pedig hiányos omega 3ban,így te is hiányos leszel ha ilyeneket eszel omega 6-ból meg túladagolt.
Tudom nem nyulat kellene tartanom,de másra nincs módom/helyem.
Ezért érdekelnek azon korok tudásanyagai,amikor még hagyományos alapanyagokból próbálták kihozni a maximumot.
De amúgy a nyulak csőztek meg mert két combal elteltem,mikor ezy fél tápozott csirke is lement volna.
Én is adom nekik bár most szünet van, mert jolovitot kapnak pár napig.
Én kompakt izzót használok de váltani akarok ledre.
Az Obiba vettem egy 700 forintos időkapcsolót azon keresztül működtetem, így biztosított a sötét is, kb kéthetente kell utánálítani fél órát, szóval használható, de nem egy atomóra.
Használj fejre állítható üveges itatót. Nekem az vált be, mikor kinti ketrecben voltak a nyulak. Egyébként én annak a híve vagyok, hogy kell nekik épület, s nincs gond. Gondolok itt nyárra és télre egyaránt.
Nekem vannak szétfagyott példányok, bár nem ugynilyen mint amit linkeltél. alul ahol a fém érintkezik a műanyaggal megrepedt a műanyag egy ideig még használható maradt, utána már túl erősen szivárgott.
Egyébként nem kell fűtött helység, én a régi disznóólban rendeztem be a nyúlászatot. gondoltam ha egy disznó is befűtötte annyira, hogy sosem fagyott bent, akkor a nyulaknak is menni fog.
6x3,5 méteres helység kétméteres belvilággal, kisssé huzatos a széllebegteti bent a pókhálókat.
De így is +10 fokvolt bent mikor kint -4, pedig a padlás is csak egy sor hézagos deszka.
A tegnapelőtt születetteket beleszámítva 84 darab nyúl alkotja a fűtést.
Ha minden igaz, az egyik ismerősöm hétvégén jön 1 görénnyel meg 1 kutyával patkányozni!!!!
A hétvégén olyat láttam, amit még soha: kb 10 cm-es kispatkányt fogott meg a hörcsögfogóm, és a farkánál! Mégis elpusztult. De a testvéreivel tegnap délután (tehát a sötétet sem várják meg) találkoztam, mikor észrevettek túlságosan nem is siettek elpucolni. Úgy látszik bátrak, vagy vakmerőek...
Valahol azt olvastam elég kényes, emiattelveteztemaz ötletet, meg amiatt mert a pannon nagyon bevált. De személyes tapasztalatom mincs a debrecenivel. Érdekelne mennyire igényes,mivel nálam tápot nem kapnak. Szigorúan árpa+ széna diéta egy kis vitaminnal megküldve, nyáronpedig sok zöld takarmány és igen néha friss lucerna is.
Eddig ez bevált olcsó és költséghatékony és a pannonok jobban bírják mint a keverék nyulaim, szebben fejlődnek.
A kifutókon kívül helyeztem el, háttal a nyulaknak, szemben a patkány várható érkezési irányának. Így nem zavarta a nyulakat csak a patkányt. Az éhes patkányt elzavarni nem lehet. Ha máshol nincs mit enni, akkor a végtelenségig próbálkozik.
Ca. 2 hete azon kaptam 2 fiatalt, hogy az átlátszó tetőről trappoltak lefelé s az zajosra sikeredett. Onnan lesték ki az etetést s azt, hogy mikor végzek. Ezután kezdtem figyelni a használaton kívüli kifutók közötti friss járatkaparásaikat. Kövekkel torlaszoltam és deszkával borítottam. A nyulak közé fedezék nélkül nem próbáltak bemenni. A kerítések és ajtók alatt minden járatot leromboltam, eltorlaszoltam.
Van egy jelző kutyánk, jó patkányvadász. Mikor vége a szezonnak, nagy szabadságot kap a kertben. A kertünk végén egy vízelvezető sekély kis patak van. A kirafinált öreg patkányok a patak másik oldalán szoktak tanyázni. A kutyát naponta rájuk eresztem, amikor a nyulaknál vagyok. A sok patkány odamegy és ott szaporodik, ahol van mit enni. Ha mindent elzársz, akkor tovább vándorolnak. A szívósokat viszont irtani kell.
Ne számíts arra, hogy gyors sikerekkel jársz! Mindig figyelni kell a kaparásokat, lyukakat a falak mentén és nem szabad a nyulak közelében menedéket, fedezéket nyújtó dolgokat tárolni.
ezt is csináltam, ezek szerint nem kellő kitartással. Jó ötlet a szalonnabőr csali! Csak az a baj, hogy én is szeretem! A nyuszik elszeparálása szinte kész, még 1 ketrec van hátra.
A riasztót kölcsön kaptam, de vszínűleg - sőt biztos - nem veszek mert úgy észleltem, zavarja a nyulakat (kiborították a vizes edényüket és mintha nyugtalanok lettek volna).
Köszi az ötletet T-omti, nekem is eszembe jutott a hatékonysága miatt. Hódmezővásárhelyen élek, idáig nagy a távolság és ezt sztem rendszeresen kellene csinálni. A szomszédaim is tartanak állatokat, aki nem, annak meg sok háborítatlan sufnija (kupival) van, ahol tudnak szaporodni. Vszínű keresek itteni görényest.
Csapdával és méreggel lehet őket a leghatásosabban irtani. A riasztóval legfeljebb terelgetni tudod, de ha éhes - márpedig éhes - akkor úgyis a nyulaknál köt ki. A patkány, vakond riasztó semmit sem ér. Kár érte pénzt kidobni.
A nyulakat reggel s este jól etesd meg, aztán zárj el mindent, amit a patkány szívesen eszik. Széna, lucernaszéna legfeljebb fészekrakáshoz kell neki, de nem télen. Fényes nappal ritkán merészkedik a nyulak etetőjéhez.
Ha kiéhezteted, akkor megzabálja a mérget előbb utóbb. Nekem ez jól bevált.
A férjem csapdázni szokott szalonnabőrrel. 10 csapdája van, amit mindenfelé szétrak, ahol a patkányok járnak. Neki ez segített egy patkányinváziónál.
A földalatti járatokat érdemes rendszeresen vízzel elárasztani. Megpróbáltam a kénlapos füstölést is.
Tanulmányozd a patkányok életvitelét és figyeld, hogy mire hogyan reagálnak az adott környezetben.
Bő két hétig szívóztam a patkányokkal. Nekem ez a kiéheztetési módszer vált be. Az egyébként kifutóban szétengedett növendék nyulakat éjszakára bezártam a ketrecekbe, ahová a patkány nem tudott, de nem is mert bemenni. A járatait naponta romboltam, torlaszoltam és mindenhová tettem a patkányméreg granulátumot kis nyúletetőkbe. Most azt eszik. Azelőtt a fészertetőn ülve várták, hogy mikor megyek el. Én meg csodálkoztam, hogy a nyulak olyan kis girnyók holott annyi abrakot adok nekik.
nálam is sok a patkány (a négylábú kártevő) és nehéz őket irtani mert "rájönnek" hogy méreg, csapda, stb és elkerülik. Van-e valakinek tapasztalata a 20-40 kHz-es patkányriasztó hatásáról? Nincs rossz hatással a nyuszikra?
Üdvözletem olvasgatom a fórumot és segítséget kérnék van 3 fehér házinyulunk vennék vagy cserélnék 1 bak nyúlat. Tápiógyörgye környékén van e valaki. Tapasztalatszerzés és tanács is elkelne :-) Köszi
Bécsi kéket tart esetleg valaki Gy-M-S megyében? Szeretnék egy párat,bejárható közelségben,meg szívesen olvasnék tapasztalatokat tartóktól,mennyire érzékeny,kényes,szapora,stb.
Saját tapasztalatom szerint a nyuszik a meleget nem bírják, a hideget viszont igen ( mínusz 5 fokban is fialt már, semmi probléma nem volt, nyáron viszont a 37 fokos melegben 24 szopósból 5 maradt meg mert túlhevültek és el is pusztultak szegények).
Tudomásom szerint minden élőlénynek van ún. "optimális érzeti hőmérséklete", amikor a legkevesebb energiát fordítja a szervezete a hűtésére vagy melegítésére. A szarvasmarhánál ez a hőmérséklet +4 C-fok, de a nyuszinál nem tudom. Erre én is kíváncsi vagyok.
Ha fűtesz rájuk, akkor szerintem ne sokat és nagyon vigyázni kell a használt, baktériumos-fülledt- stb levegő gyakori cseréjére. Hiába nem fáznának, ha közben lebetegednének.
JÓ ESTÉT MINDENKINEK.Érdeklődnék szokott e valaki fűteni a nyusziknak télen,csak azért kérdezem mert nekem a lehetőség adott hozzá.Meg gondolom hogy jobban éreznék magukat,most még jó idő van náluk ojan 13-14 fok de később ha bejönek a hidegek ez a helység is hideg szokot lenni.Válaszokat tanácsokat előre is köszönöm.
Hasba vágó kérdésem van: ivarérett, két éves bak nyúl húsa alkalmas-e fogyasztásra, nem büdös??? Szomszédom nekem adná, tenyészteni nem akarom, de egy pörköltet csinálnék belőle.
2 bak és 3 anyának való közül lehet választani, 17. hetesek. + van néhány anyának való, amelyek 75 % debreceni fehér + 25 % német tarka óriás. Ezek nagyobbra nőttek ugyanannyi idő alatt.
Mostanság a fű már egész későig nyirkos, de remélhetőleg a hónap végéig még szedhet/nyirható lesz. Azonban a nyuszkóknak -és tárolni sem- egészséges a nyirkos fű.
(Meg azután előfordulhat esős nap is.)
Eszembe jutott a régi cséplőgépek szemtisztitóját fúvó ventillátor megoldás. Alap egy régi Hajdu centrifuga motor, aminek a fordulata megfelelő, meg egy kicsi asztalosmunka, és egy már nem használt malterrosta.Kb negyedórás fúvatással egynapi szükséglet nedvessége eltüntethető vele.
Keresek tenyésztésre alkalmas tetovált, származási lappal rendelkező eladó nyulakat, Újzélandi fehér, pannon fehér, Bécsi kék, Újzélandi vörös fajtákat. Anya, bak, tenyészpárok érdekelnek. Kizárólag tetovált, tenyésztési lappal rendelkező érdekel, ha még nem tenyészérett az sem baj.
Átadnám ,akinek szüksége van rá ,nyúlketrec gyártáshoz , 2,2 mm-es horganyzott huzalból készült pont hegesztett rácsaimat. Méret 100 X 60 cm és 100 X 76 cm.Lyuk osztás: 15 X 50 mm.
56 éves, de nyúltartásban tapasztalatlan rokkantnyugdíjas vagyok.
Saját felhasználásra próbálkozunk nyúltartással. Jelenleg egy anya, 9 db 50 napos szaporulata,és egy bak az állomány. még két anyát szeretnék beállítani. Ezek olyan mindenféle keverék nyulak, a kérdésem,hogy a szaporulatnak, milyen súlyúaknak kell ,kellene lenniük így 7 hetesen. Tápot, búza, árpa, kevés kukorica, zab keveréket,és fű szénát kapnak, 5 hetesen lettek elválasztva.
Ha valakit érdekel,van még 4 db. Debreceni Fehér fajtatiszta,2,1 kg,átlagsúlyú nyulacska ,1600 Ft darabáron,továbbtenyésztésre felajánlom.Esetleg felszabadult ketrecek(2db) is ,igen baráti áron,horganyzott ,pont hegesztett padozattal.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy a vedlés mennyire befolyásolhato,ugyanis egy honapmulva kiállitás és elkezdtek vedleni,mint az őrült. Elég ha csak simán fésülöm meg kapnak olajos magvakat (napraforgot)?
Én magamnak készítem az etetőket annál olcsób nincs de nem tudnám elképzelni ,hogy több napra őrizetlenűl hagyjam az állataimat. Naponta minimum kétszer etetek a növendékeket akár háromszor is , és bár szinte minden önjáró az itatórendszert is beleértve feltétlen kell a jelenlétem, máskép ez nem megy szerintem.
Szia! Szerintem piszok kényelmetlen lesz mivel csúszós és ha megrágják okozhat más problémákat is . Nekem a fa vált be a legjobban mióta kapnak különböző rágófát békén hagyják az ólat is.
Sziasztok.Szeretnék érdeklődi, nyúlólat akarok csinálni,padozatnak lehet e műanyag lemezt használni?Osb lapra gondoltam ráfogatni3/4 részbe,a többi része rácsos lenne,szeretnék véleményeket kapni,jó ötlet vagy nem jó a műanyag.Köszönöm a hozzászólásokat,véleményeket.
A javítás nem rosszindulatú megjegyzés, csupán segítőkész figyelemfelhívás a rosszul használt szavaknál . Én legalábbis így fogom fel és bárhol beszélgetek, köszönettel veszem ha segítőkészen vagy automatikusan kijavítanak.
itt mindenki mennyire fél a fertőzésektől....nekem a nyulaim az év nagy részében szabadon szaladoznak a kacsákkal,meg a pipikkel és még a myxomatózis sem okozott soha veszteséget,ami problémát okozott az pont a bezárt kisnyulaknál az esetleges kokcídiózis/szerencsére nagyon ritka/
-inkább a felfúvódás/ritkán/ és sajnos gyakrabban a ragadozk....:(
400 négyszögölön ugrálnak,csak az anyákat és a kisnyulakat zárom ketrecbe,illetve ,ha fajtatiszta utódokat akarok,akkor az anya+bak duókat
Mindenképp tartsunk bakot (a szakember szerint legalább kettőt), mellyel csak saját anyanyulainkat párosítjuk, idegeneket nem. Így nagymértékben tudjuk csökkenteni a fertőzések veszélyét. Ha betartjuk a fent leírtakat, vesztességeink elenyészőek lesznek írja honlapján Sólyom Zoltán.
Seiasztok!van valakinek új zélandi vörös bakja budapesten.csak egy pároztatásra vinnék hozzá egy nyuszit,egy pároztatás miatt nem akarok venni egy ilyen bakot
ELSŐNEK ELNÉZÉST KÉREK. SE BEMUTATKOZÁS SE ADATLAPTÖLTÉS CSAK MÁRIS KÉRDEZEK.Péter vagyok somogy megyéből,nem sok nyúllal csak 4 anyával-1 növendék bakkal-plusz 2 anya szaporulatával,meg a törpékel amikről irtam.Végig olvastam több oldalt és látom hogy mindenki ugyanaval küszködik nem lehet értékesiteni,én tölem is csak háztól viszik el,a másik a betegség lekopogom nálam még nem volt gond,pedig csak szunyogháló meg ez a kéken világitó bogárfogó lámpa van.képeket fogok mihamarabb feltenni a nyuszikról meg a ketrecekről.---------------------------------------Még egy kérdésem lenne kinek mi a véleménye tapasztalata a szabadtartásról,jobb e mint a ketreces.
A nyusziknál könnyen előfordulhat a keveredés ha az ajándékba kapott kedvenc túl nagy szabadságot kap, beltenyészeti korcsosodás sincs kizárva ha a nyúltartó figyelmetlen/lusta a bakcserével.
Jó, hogy a falutokban legalább 1 ember tart nyulat :)
Ha nekem csak annyiból állna, hogy a ház mögé kellene kimenni a nyulakhoz, akkor még bottal is kibotorkálnék hozzájuk ha majd ott tartok a korban.
Zöld trágyának ajánlott ez a növény. Arra acélra használd s a levágásig pedig a nyuszik is kaphatnak belőle.
Én tavasszal próbáltam ki ezt a növényt átmeneti elő sövénynek, árnyékolónak és jellegét látva a nyusziknak is adtam belőle, amikor virágzó állapotban kiszedtem.
Köszönöm a gyors választ,tenyésztésre biztos hogy nem maradnak,máma 3-bol rántott nyuszi lett meg leves,még öten vanak.Nem értem a genetikát de job is.nem találkoztam még ilyenel,meg nálunk a faluba nem is nagyon tartanak mások nyulat valahogy belekeveredett ez a törpe fajta.
Törpe keverék lehet bennük. Ez már olyan, amilyen. Ne mérgelődj! Vágd le őket! Véletlenül se hagyj meg ezekből egyet sem további tartásra, törzsállományba!
Jó napot sziasztok. sok év kihagyás után újra vannak nyulaim sima keverékek nincs is gond ezek szépen nevelik a 8 as almokat.DE van egy csapat süldő úgy 4-5 hónaposak de 1-1,50kg főlé nem tudom hizlalni őket,étrend;táp-búza-árpa-széna.Ezek a nyuszik máshonnan kerültek hozzám,már vágtam belőlük mert mérges voltam de semmi belső elváltozás nincs,még a beleket is főlvágtam hátha férgesek de semmi.tanácsokat megköszöném,hátha okosab leszek
Adott egy nagyobb kert, gondoltam beültetem zöldtrágyának fehérmustárral, még időben lennek és október elején még le is vághatnám mint zöldtakarmányt és addig se a télre elrakott széna fogy.
Csak azt nem tudom hogyan fogadnák a nyulak,puffaszt e?
A föld is javulna és a nyulaknak is teremne kaja.
Azért fehérmustár mert ez a leggyorsabb növekedésű.
Kérődzőkkel etetik de azok talán kevésbé kényesek.
Én is ábrák alapján tanultam meg a beazonosítást. A viselkedések értelmezését pedig a gyakorlat hozta.
A nyuszik sok érdekes dolgot tudnak ám produkálni, ezért nyugodtan lehet kérdezni a fórumon ha valami szokatlan.
A fiatal baknyuszi pl. körbe ügeti a csizmám ill. a cipőm, ahogyan a nőstényeknek udvarol. Időbe telt, míg megfejtettem, hogy ez engedély, engedmény kérés. Szeretne kint rohangálni, a nyuszilányhoz bemenni. Vagy csak azt szeretné, hogy most vele foglalkozzam.
Nem vagyok nagy nyúlszakértő de hasonló leírások, képek alapján nősténynek azonosítottam be én is meg tőlem tapasztaltabb ember is... csak engem megzavart a viselkedés...
Amíg az ivarszerveket nem tudod pontosan megállapítani, addig a testvérek maradhatnak együtt.
Hogy lehet megkülönböztetni hogy lány vagy fiú a nyúl?
Alul található a végbélnyílás, és felette az ivarszerv. Az ivarszerv enyhe nyomásra láthatóvá válik. A hímek ivarnyílása teljesen kerek, míg a nőstényeké kerekded formájú, és egy vékonyka vonallal elnyúlik a végbélnyílás irányába. Ezenkívül a női ivarszerv közelebb helyezkedik el a végbélnyíláshoz, míg a hím ivarszerv messzebb. Az ivarszervek megkülönböztetését kettő hónapos kortól tudjuk megállapítani , a nőstény nyulak ivarszerve hosszanti irányban enyhén szétnyílik , ezzel ellentétben a bakok ivarnyílása kerek és az enyhe nyomásra egy picike kis hímvessző bukkan elő.
Az a gondom, hogy most nem tudom eldönteni, hogy ey a nyulam aki bakként viselkedik, az tényleg bak?... csak még annyira fejletlen az ivarszerve, hogy nem látszik rendesen?
Amíg egymásban nem tesznek kárt (verekszenek, megmarják egymást), addig nem kell velük foglalkozni. Majd eldöntik, hogy ki a főnök a ketrecben s aztán nyugi lesz.
Egyébként az egymás gyömöszölése már a 4 hetes kis szaladgálóknál is előfordul.
Sajnos fel kell számolnom a nyulazást és a baromfitartást is ,nem várt ,a családban történt megbetegedés miatt.Lényegében a ketrecek is eladók alkalmi áron. Egyszerűen nem jut rá idő ,és hát a hangulatom se a legjobb ilyesmihez. Amúgy nagyon sajnálom mert ezek a nyulak csodálatosak.
Nincs bajom a nyúlhússal ,én is nagyon szeretem! Csupán azt jeleztem ,hogy 10 anya szaporulata sok 1 családnak( szerintem) ,eladni meg reális áron legalább is az én lakókörnyezetembe lehetetlen!Nálatok persze lehet ,hogy más a helyzet!
Én mindenesetre kevesebbel kezdenék és ha igény van rá bővíteném az állományt!
Igazából tényleg fantázia kérdése, létezik pl nyúlkolbász is.
De tervezek mellé a későbbiekben kakasokat természetesen nem táposokat, meg brojlert hanem igazit, mert annak összehasonlíthatatlanul jobb az íze, főleg tejfölös pörköltnek nokedlivel.
A másik indokom a táp ellen,hogy az állatok zsírtartalma is eltérő, tápon és gabonán hizlalt állat zsírja csupa omega6, míg azok amik legeltek jócskán tartalmaznak omega 3 zsírsavakat is.
Nekünk embereknek pedig 1:1 arányban lenne az ideális.
Gabonát persze kapnak a nyulaim, de mellé rengeted zöldet és szénát is.
A 3. okom pedig vegyél a boltban egy kiló tápon nevelt bármilyen húst!
Tegyél mellé normál koszton hizlalt állat húsát és süsd meg.
Volt időszak, amikor mi a teljes hússzükségletünket nyúlhúsból fedeztük. A frissen vágott nyulat 3 napig érleltem a hűtőben s csak azután dolgoztam fel. Így nem volt szálas, száraz. A szokásos fűszerekkel + kerti zöldfűszerekkel bármit lehet belőle készíteni egy kis fantáziával.
A táppal az a baj, hogy nálunk erdélyben az egyik nagynevű cég által gyártott nyúltáp a különböző magkeverékek, kokcitózis elleni gyógyszer és lucerna mellett tartalmaz csontlisztet, növekedésserkentőt meg antibiotikumot...
Nekem az a szerencsém, hogy ahonnan veszem az egy kis üzem, alig pár alkalmazottal, őket ismerem gyermekorom óta... itt keverik és nekem nem teszik bele az utolsó három összetevőt.
És mit kívánsz csinálni ennyi nyúllal ? Nyul átvétel nincs, a magyar nem igazán nyúlhús fogyasztó és végül nem tudja vagy nem akarja megfizetni a nyúlhús termelési költségeit!
Én itt az ország keleti végén 2 anya szaporulatának a saját fogyasztás feletti részét sem tudom eladni 750Ft/ kg áron sem ,ez alatt meg már nincs olyan jövedelem amiért érdemes nyulat tartani. Pedig ezek fajtatiszta ( Debreceni Fehér),továbbtenyésztésre alkalmas nyulak!
10 anyát terveztem jelenben van 5, meg még 2 darab amiről majd kiderül milyen lesz.
A régi disznóólat alakítottam átt, de még sok munka van vele, minden rést megtalálnak a nyulak, és ha kis kapaszkodójuk van simán átjutnak egy másfél méter magas korláton is.
Évente 300 vágónyúl és 20-30 törpe felnevelése a cél.
30 szelepet szereltem fel, 20 méternyi csővel, az egész rendszer 11200 forintba került, lehetett volna olcsóbb, ha máshol veszem a tömlőt.
Elvileg minden káros dolgot megöl a vízben a nyúlra nézve, javítja az emésztést és vitaminkiegészítés gyanánt is szolgál, ezenfelül karbantartja az itatórendszert.
Cél a nem tápozott minél egészségesebb hús előállítása, tápot max a nagyon kicsiknek és az anyáknak adok.
A télen még nem agyaltam, meglátjuk mennyit fűt ennyi nyúl, egy disznó simán befűtött annyira,hogy sosem fagyott be semmi.
A rendszert természetesen leereszthető.
Ha fagy akkor kapnak tálban, meg mellé répát, almát, vagy ami épp lesz és lédús.
Nagyszerű! Jót nevettem, hogy milyen apróságon múlik a rendszer és örülök, hogy sikerült.
Biztos gondolsz a téli időszakra is, ahogy elnézem nem fagybiztos helyen könnyen szétfagyhat a vezeték.
Praktikus ez az itató rendszer. A nagy hőségek idején pedig egyenesen áldás.
Időnként azért nem árt majd karban tartani, mert lerakódások, baktériumok a vezetékben keletkezhetnek.
Hány itatót szereltél fel, mennyi nyuszit akarsz ellátni ezzel a rendszerrel? Csupán érdekel. Nálunk az itató edények megfelelőek a kifutókban. Van hely mindent elébük rakni.
A kínaiak kézzel széthúzzák a rugót a biztosító csavart meg tövig betekerik.
Szétszedtem a szelepeket, vágtam el a rugókból és kézzel belőttem az erősséget.
Hiába tűnt jónak kézzel, a nyulak annyira gyengéden érnek hozzá,hogy nem billentették meg a szelepet.
Egyébként órák alatt megtanulják a használatát, hihetetlenül kiváncsi természetük lévén.
Mivel a nyúl mindent megkóstol illetve megrág, így csak órák kérdése,hogy megtaláljon bármilyen szelepet, ha meg jön belle valami, akkor nem is hagyja békén, amíg teli nem itta magát.
Nekem van német lepketarkám amit rácsozaton tartottak... mikor hozzám került szegénynek olyan hosszúak volt a körmei hogy azonnal manikűröztem. Nálam fa padlón van és szépen kopik a körme.. ami oldalra állt a túlnövés miatt az is vágás után a fa padlón mostanra már rendben van...
A megfelelő ketrecmagasság ezeknek a nyulaknak szerintem 50cm...
Az nemigen számít, hogy látják egymást. A hallás annál fontosabb. Minden idegen/hirtelen/egyéb neszre reagálnak. Ami szokatlan, attól megrémülnek. Fontos, hogy fialáskor egy védet sötét lyukban legyen az anya.
Nálam az idén előfordult, hogy az álvemhes anya szőrrel bélelt fészkében patkánypiszkot találtam.
A kifutóban ugrándozó süldők zaja egy kis ideig lehet zavaró, a kezdetekkor. Később megszokják. Fűkaszálás, kalapácsolás, fűrészelés, fúrás s hasonló zajosabb munkák zavaró hatással vannak.
Szintén az idén történt. A kertünk mögött egy hatalmas fát vágtak ki, patakot is tisztítottak egy kis kotróval. A fiatal lepketarka bakunk egész nap a ketrec alatt reszketett. Estefelé etetéskor úgy kellet kihúzni és megnyugtatni, holott a munkások már rég elmentek.
A 4. éves új-zélandi anyánk viszont egykedvűen feküdt a szokásos helyén.
Tulajdonképpen a felnőtt nyuszinak újra meg kellene tanulni szopikázni, mint pici korában automatikusan tette.
Szerintem száraz eleséggel jó etesd meg, aztán vezesd rá, hol van a víz. Nyomd oda az orrát! Állítsd be az itatót, hogy mennél könnyebben engedje a vizet.
Ez talán egy kicsit időigényes. Attól is függ, hogy mennyire kezesek a nyulaid. Minden esetre, akkor csináld, amikor van rájuk időd gyakoroltatni és figyelni.
Feszegetném még egy kicsit a nyúl fialtatási problémákat ha nem zavar titeket!?
A patkány zavaró tényező... de nálam a nyulak látják hallják egymást... nyúlketrec 3 szintes és mellette van egy nagyobb un. kifutó, ahol a süldő nyulak ugrándoznak szaladgálnak... ez is lehet zavaró?
Nálatok az anya nyulak mennyire vannak különválasztva a többiektől...
Én próbálkoztam szelepes önitatóval, de volt amelyik nem tudta megtanulni... illetve elég rossz minőséget kaptam, néha kifolyt a víz belőle ezért visszatértem a cserépedényekhez... naponta kétszer cserélem nekik a vizet...
Régi nyúl tartó vagyok mivel megszűnt a felvásárlása más eladási lehetőséget keresek.Szeretnék olyan szemméjtt találni aki feldolgozva tudja értékesiteni szerintem össze kel fognunk csak igy
Nálam is eddig a láda vált be.. főleg nagyobb testű anyáknál. De most ezzel a problémával küszködve arra gondoltam mégis csak megint kellene a fialtató doboz, szűk bejárattal... zárt sötét, mert az üregi nyúlnak biztosan az kell, de ezek a mieink, már annyira elszakadtak a természettől...
Szóval tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban is... de akkor marad a láda...
Nálam is műanyag zöldséges láda van. Előnyei, amit már Deryan felsorolt. Annyi változik, hogy nekem elég nagy termetű anyáim vannak, így volt, ahol a narancsos ládát le kellett cserélni, mert nem volt az anya elégedett a mérettel, és folyton borogatta, rángatta. Végül utolsó pillanatban kapott egy nagyobbat, azt rögtön telehordta szénával, másnap meg lefialt. Tudta ő, hogy a kisebb láda nem lesz elég :D
Általában akkor szoktam a rekeszt betenni, amikor elkezd fészket építeni. Néha van egy kis harc köztünk, hogy hol legyen a fészek. Elég nehéz időnként némelyiket meggyőzni, hogy a telepadlós rész a jó hely. De végül mindig én győzök fészek helyét illetően.
Na, tegnap mondtam, hogy van egy kis előhasim, ami augusztus 20-ra van kiírva.
Ehhez képest, tegnap úgy lapult nekem, simogatás közben, meg emelgette a farát, hogy kíváncsiságból beraktam a bakhoz. Hát pillanatok alatt felvette kétszer. Se menekülés, se sírás, se semmi.
Szóval, majd kiderül, hogy mikor is lesz legkorábban kisnyúl a portán...
Nálunk a középtestű anyáknak a ketrec sarkába egy szénával bélelt kis műanyag zöldséges láda van. A ketrecek felfelé nyithatók.
Előnye, hogy a műanyag láda alatt bármikor könnyedén lehet a kicsik alatt takarítani a fészek megbolygatása nélkül. A ládát mindenestől ki lehet emelni a ketrecből.
Az üvegeket a patkány simán kipakolja a járatokból.
Zárj el minden termény, kenyérfélét. Éjszakára ne hagyj kint semmit az állatok előtt se! Figyeld meg a közlekedési vonalat s tegyél ki granulátos mérget! Ha patkány, akkor rá fog járni s aztán elmarad, de jöhet a következő...
Nálunk a nyulak egymástól elhatárol ketreces kifutókban vannak. Éjszakára felülnek a ketrecük tetejére. Ha patkány közelít dobolnak. Mindig tudom sötétedés körül és után, hogy van patkány. Bemenni ugyan nem nagyon mernek, de próbálkoznak.
Méreggranulátot rendszeresen tartunk kint, aztán a kutya is ki szokott tenni magáért.
Egy alkalommal hajnali fialáskor zavart meg egy jól fialó s nevelő anyánkat a patkány. Az anya a kifutóban szétszórva fialt. A fele almot megmentettük, felmelegítettük és a fészekben rátettük az anyát. Azonnal elfogadta. Érdekes eset volt. Sokat tanultunk belőle.
Szerintem házinyúl tartásának a módszerével - nem nagyüzemi módon tápon tartva - az anya 8-10 kisnyulat simán fel kell hogy neveljen. Számomra 8 db az ideális. Szépek, fejlettek és az anya sincs lefárasztva, kizsigerelve.
Szerintem az az anya fizikálisan le van merülve s az ösztönei sem működnek. Az extrém időjárás állatot embert egyaránt megvisel.
Én anyát ill. fajt cserélnék ennyi próbálkozás után.
A tartás-, kezelésmódodban nem találok kifogásolni valót.
Én Glodacid nevű zselés tasakos patkánymérget használok. Próbáltam több félét, köszönték, jól voltak, desszertnek jó volt. Ez viszont bevált. Olyan helyre rakom, hogy a tyúkok, amik a nyulak körül vannak, ne tudjanak hozzáférni, de látványos a fogyás, vagyis szem előtt van. A patkányt nem akarták felfalni a tyúkok, és azért valljuk be, ezek a dögök meg elvonultak megdögleni. Egy komplett család volt, anyástól, meg anyányi fiastól.
Kutya nem valószínű, hogy zavarná a nyuszikat, főleg a szomszédé.
Nálam, még mielőtt lettek volna tyúkok, a németjuhászomnak szabad bejárása volt a nyuszikhoz, a ketrecek közé. Állati nagy pajti volt a nyulakkal.
Még nem volt tökéletes a ketrec, vagy kelekótya módon elfelejtettem bezárni rendesen, volt, hogy a nyuszik kiszöktek. Volt olyan, hogy reggel kinn az udvaron békésen, összebújva aludtak az egyik nyúlmamával, ahogy észrevette a kutya, hogy kimentem, akkor nagy hivatástudattal úgy tett, mintha hajkurászná. Volt, hogy verte a konyhaablakot, hogy kinn van kisnyúl a ketrecből :D De hát ez a jószág minden háziállatot a magáénak tud. Ahogy jöttek sorban, mindegyiket meg kellett ismerni, szagolni, nyalogatni. Utána már tudta, hogy miénk, nem bántjuk :D még a szaporulatot se, ugye, az is a mi kutyánk kölyke :D. Állandóan ott lebzselt a nyusziknál.
Akkoriban, mikor még bejárása volt a nyuszikhoz, csak úgy tudtam vágni, ha előbb elzártam a kutyát. Ahogy kiengedtem, azonnal létszámellenőrzést tartott, kereste a növendékeket. Utána meg napokig búskomor volt, hogy hova lettek a pajtik. Nem is volt akkoriban patkány, egér, ilyesmi. De mióta a tyúkok lettek, ki van rekesztve, így a kapu előtt ülve mozizik csak.
Én kaptam egyik kertész ismerőstől pár éve fémdobozba szürke tablettákat (valami karbid alapú cucc), be kel tenni a pocok járatba. Kertészetekben a fák kérgét sokszor elrágják a pockok, az ellen lett kitalálva...
Azt mondta patkány / vakond ellen is hatásos.
Ha én megtalálnám a járatokat biztosan tennék bele... de nálam eddig csak békajárat van...
Nálam is befúrta magát valami a tyúkokhoz és a nyulakhoz is ! Törtem üveget a furatokba,azt is kikaparta,viszont kárt még nem tett az állatokban. A kirakott kis tasakos , pépes méreghez hozzá sem nyúl. Mi a fene féreg lehet ez ?
Célszerű rágcsálóirtó pépet alkalmazni, az késleltetett hatású, véralvadás gátló, pár nap fogyasztás után elgyengülnek a dögök. A sertés ilyenkor megeszi, abba pusztul bele.
Azt hittem ha nem jut be a ketrecbe, csak kívül ólálkodik akkor a nyulakat nem zavarja.
Gondoltam ha van is patkány, mivel nem jut be, a nyúl megszokja a jelenlétét. Biztosan van a környéken egy két példány, mert fogtam már, meg van hol megbújjon nálam is, a szomszédoknál is van elhanyagolt zóna, régi 20 éve nem használt csűr tele-tele lomokkal.
Az ötből csak három a fajtatiszta kettő "parasztnyúl"...
A fajtatiszták közül van egy lepketarka aki eddig kifogástalan volt... olyan jámbor nyugodt nyúl... mikor már azzal is probléma volt gondoltam, hogy valami külső befolyásoló tényező lehet, csak nem tudtam rájönni mi az.
A patkányokat egereket eddig nem nagyon irtottam méreggel... Kicsit félek a méregtől, mert a patkány nem jut be de az egér igen. Nem hordják be az egerek a mérget a lábukon... hasukon...
Gyermekkoromban volt sertésünk és nem egy alkalommal történt, hogy szomszédba mérgezték a patkányokat azok meg behordták magukon a disznók etetőjébe és megdöglöttek a disznók is.
Akkor még egy kérdés, a kutya mennyire gond? Van a szomszédba de azt nem látják a nyulak viszont halhatják, kb 20m tőlük. Nyugodt egy állat az is, ritkán ugat...
Meg sok olyan helyre is befér, ahova nem is gondolnánk. Az elején nem is gondoltam rá, csak nagyon nyugtalanok voltak a nyulak, borogatták a fészkeket, zajongtak, ugráltak. Végül úgy derült ki, hogy az aljzat ujjnyi széles rései közé beszorult egy nagyobbacska, félig megrágott gyerek, és visított, mint akit nyúznak. Mire kirohantam, a 12 gyerekből már csak 7 volt, szanaszéjjel, kettő el is pusztult. Na, akkor kezdtem patkánymérget lerakni, három napig négy óránként pótoltam, mire végre nem fogyott tovább. Végül megtaláltam a járatot is. Kopp-kopp, azóta időnként megkínálom a betévedő idegeneket némi csemegével. Ha nem fogy, azt jelenti, béke van :D
Plusz az egér is zavaró. Egyszer nálam is felszaporodtak mire észre vettem, ki-be járkáltak a ketrecbe, etetőbe, minden hová. Úgyhogy sürgősen intézkedtem. Ősz a kritikus ebből a szempontból.
Még az is eszembe jutott, hogy mennyi idősek az anyáid? A harmadik évre nálam a korábban jól fialó, jól nevelő anya teljesítménye is romlott, úgyhogy ment a fazékba.
Igaz, nekem utcabeli keverékeim vannak, kivéve a bakot, az most egy német nagyezüst, de nem volt fialásos, szétszórásos gondom. Lehet, ha valami fajtatiszta csapat, ott is lehet a gond.
A szemes alapból tritikálé de ez hetente egy alkalommal kukorica egy alkalommal búza helyettesíti és kéthetente egyszer a kukorica mellé szoktam adni a napraforgómagot.
A széna az szintén cserélődik egyszer lucerna egyszer fű, száraz után zöld, zöld után száraz...
Amikor száraz szénát kapnak akkor szoktam mellé adni almát, nyáron, ha van.
A tormalevél lehet semmiben nem segít, de annak idején nagyapámék béltisztítónak adták, akkor még nem tudták a betegség nevét, de kokcitózis ellen. Az almaág a csicsókalevél mindig a zöld lucernával vagy fűvel egyszerre, a lucernát füvet mindig fonnyasztom...
Télen csicsókát, céklát, ritkán sárgarépát szoktak kapni a széna+szemes mellé.
A nyúltápot (gyógyszeres granulátum), nem a tápanyagtartalma miatt, nem hizlalás szempontjából, csak kizárólag kokcitózis ellen szoktam adni. Havonta egyszer a reggeli szemes takarmány helyett 1 hétig ezt kapják.
Lehet kicsit bonyolult a leírás, de maga a folyamat a sorrend egyszerű, próbálom változatosan etetni őket.
Szerintem nem tápanyaghiány, nem fehérje vagy vízhiány.. szerintem... de azért próbáltam leírni ezt is hátha pont ebben van a hiba...
Nem csak most a melegben van ez a probléma, hanem már koratavasz óta.
A patkány mennyire zavaró? A ketrecbe nem tud bejutni, de a ketrec körül / rajta lehet jár éjszaka... fogtam már a környéken szóval lehet hogy a ketrecen mászkál... Ez lehet gond?
A jól nevelő, fialó anyák nem szoktak egyik idényről a másikra elromlani.
Valami oka van.
Én minden esetben zavarásnak, ne adj isten, patkány, egér zaklatásnak gondolom. Mindenképpen kihelyeznék csapdákat a környéken, hátha kiderül, mi lehet az ok.
A kajájukat nem tudom értelmezni, legalábbis leírásod alapján.
Én a hasas, meg a nevelő anyáknak kétszer adok naponta bőségesen szemest, nyúltápot akár, széna mindig van előttük, lucernám általában télen van, azt is bőséggel kapnak. Nálam a menü árpa zömmel, meg nasinak mindenféle zöld a kertből, konyhai hulladék, gyümölcs, zöldség. De ez csak nasi. A hasas-és szoptatós anyáknak sok fehérjére van szükségük, a havi egy hétig adok nekik számomra nem világos a hogyan, miértje.
A napraforgót én télen keverem az abrakba, magas energiatartalma jól biztosítja az alacsony hőmérsékleten a szükséges fűtőanyagot. Nyáron szerintem csak zsírosítja őket.
A másik, ami szerintem fontos, hogy nyáron elég nekik életben maradni nagykabátban, nem még vemhesnek lenni, esetleg fiakat nevelni. Nálam csak áprilisig fialnak. Most van ugyan egy előhasi kis anyám, augusztus 20-ára van kiírva. Ő próba-cseresznye alapon lett bepároztatva. Ha sikerül, és az idő is kedvező lesz, akkor örülök, ha nem, nem szomorkodom. Ő előtte mindig van szemes, széna. Annyit eszik, amennyit bír és akar :D Mondjuk, a vége felé már nem nagyon szoktak enni az utolsó pár napban. Olyankor csak kis nasi, mángold, karalábélevél, répa, amit szívesebben esznek.
Az idén tavasszal az egyik anya nálunk is eljátszotta ezt. Nem rakott fészket, nem takargatta be a nem túl sok (8-9) utódot. 3x próbálkoztunk, aztán likvidáltuk. :( Az okát nem tudom. Nem az idén állt csatasorba.
Sziasztok. Már kérdeztem itt tőletek, de most ujra megteszem, mert az utóbbi kérdés óta csak fokozódott a problémám. Ebben az évben öt anyanyulammal, hét esetben történt ugyanaz, van amelyik sok (13-17) utódot fial, de van amelyik 10-nél kevesebett de kivétel nélkül mindel hasonló a probléma. Ahol nagyon sok a kisnyul, legalább a fele holtan jön a világra, de a többit sem neveli. Ahol 10 alatt van a kicsik száma ott is az anya teljes nemtörődömséggel megtapossa, figyelmenkivűl hagya hogy kisnyulai vannak. Nem neveli őket, nem rak fészket, nem tépkedi a szőrt magáról. Mi lehet az ok? Eddig ilyen nem volt. Van olyan anyanyulam amelyik tavaly tökéletes volt, nyugodt, de most a nyugalma melett nem törődom lett. Nem éheznek, van vizuk, nem falják fel a magzatokat, csak nem nevelik, nem óvják őket. Gondoltam étrendre, külső befolyársra, de nem tudok rájönni az okára. Mind myxio és rhd ellen oltott, kokcitózis ellen nyultápot kapnak. Teljes étrendjuk:(napi kétszer kapnak enni / reggel-este) - fonnyasztott illetve száritott lucerna, - fonnyasztott illetve száritott perjefű + néha van benne keves citromfű, - néha (utóbbi kb 1 honapban) csicsóka levél, - kevés magnélküli alma, - néha egy kis almaág, - néha egy kevés tormalevél, - tritikálé, - heti egy alkalommal kevés buza, - heti egy alkalommal kukorica, - kéthetetnte egyszer nyulanként kb. 50g feketenapraforgómag, - nyultáp 5-7 napig havonta egyszer
Gratulálok, hogy ilyen magas szinten űzöd ezt a szép mesterséget és köszönöm, hogy az érdeklődőkre is időt szántál, megnézhettük a ketreckészítés munkafolyamatát.
Külön szeretném kiemelni, hogy a bemutató film légkörét a munka zaja és lényegre törő kísérő szöveged nagyon jól megteremti. Kellemes oldás benne kislányod jelenléte (a nyuszikkal!) és a cica megjelenése.
A cica teljességgel magát adta, ahogyan rátelepedett a munkadarabra.
A film maga is határozottan tetszett. Ha valami trendi aláfestő zenét tettél volna bele, akkor most mérsékeltebben lelkesednék.
Visszaolvastam korábbi beszélgetésünket :)
A kislányod azóta megnőtt és szép nagylány lett. Kis irányítással szépen megtanulja a felelősségteljes állattartást.
Később, szívesen olvasnék 1-2 hozzászólást a nyuszik életéről ebben a szép ketrecben.
Amit hiányolok, egy rövid bemutatkozás az adatlapodon + e filmed linkje. :)
Szúnyog szerintem, a szemhéjuk is orruk is pirosra dagadt lenyúztuk mind a kettőt sajnáltam volna ha elpusztulnak :// Egyébként eddig én se oltottam de most már lehet fogom.
Szia. Van több nyúl is.. majd teszek fel képeket... nyulakról is ketrecről is...
... bár mostanában valami gond van a fialással, mert nem birok rájönni mi okozza, most már több anyanyúl is hasonlóan viselkedik.. lefial de fészket nem rak, nem tépkedi magát és nem foglakozik a nyulaival, tapossa őket mintha alom lenne...
Eddig csak az első modul készült el a ketrecrendszerből. 2m széles 0,7m mély kettőbe osztva. A teteje lemezelt eséssel és egymásra pokolható...
Mint korábban említettem nyúlketrec építésébe kezdtem. A napokban fejeztem be a munkálatokat, tegnap már a két nyuszit is meghoztam!
A ketrec készítést lefilmeztem, ha valakit érdekel hogyan készítettem el, szívesen megmutatom. A film még nincs teljesen készen, de egy-két nap múlva elkészülök azzal is.
Van két belga óriásom (nem törzskönyves) különböző helyről, mindkettő túl a második fialáson és mindkettő mindkét fialáskor nagyrészt halott fiókákat hoz világra, de ami életben van azokat sem etetik, próbáltam mesterséges módon, az anyát a hátára fordítani és rátenni hogy szopjon, de úgy tűnik nincs tej, próbáltam tejpótlóval is.. úgy tűnik egy sem fog megmaradni.
Valahol már olvastam hasonló problémákat belga óriással. A kérdésem, hogy csak véletlen egybeesés, az általam talált cikk, illetve az én két nyulam esete vagy ez a fajtára jellemző probléma.
Amit még olvastam valami régebbi szakkönyvbe, hogy van olyan hogy az anya és a bak valamilyen (nem betegség) vércsoport összeférhetetlensége miatt nem életképes utódok születnek. Van ilyen?
Szerintetek próbálkozzak még ezekkel az anyákkal, másik bakkal, vagy nincs értelme mert az anyákkal van gond.
Táplálék / vitaminhiány szerintem nincs, mert másik anya ugyanazzal az étrendel, rendesen fialt, neveli utódait.
Nálunk a nyuszik kifutóban vannak, mert a kert mellett már se ereje se ideje nincs az embernek egyedül nyulazni. Ha ketten vagyunk, akkor vannak kisnyuszik is bőven tavasztól késő őszig.
A táppal etetésnek is megvan a maga helye és jelentősége. Saját használatra és nem fajtiszta kiállítási nyulaknál jó a háztáji vegyes koszt.
Akinek az elfoglaltsága, munkája ugyancsak behatárolja a tartási formát, ott jó a táp.
Én is most vagyok benne a nyúlketrec készítésben. Én a szénabehúzó vaspálcáit sok tanakodás után végül 3,2 centiméterenként raktam. Először 3,5 cm-re akartam rakni, de miután kimértem nagyon nagynak tűnt a vaspálcák közötti távolság. Ezért inkább 3,2 cm távolságra raktam, de a nyuszi még ezen is kényelmesen betudja húzni a szénát (gondolom én). Persze a patkány ekkora réseken biztosan betud majd menni. Szerintem ha a pálcák közötti távolság 2,5 cm, akkor a nyúl már csak nehezen tudja a szénát behúzni, viszont a patkány még ekkora résen is át tud mászni.
Jó olvasni, hogy van még olyan aki nem táppal eteti a nyulakat. Nálunk is hasonló a menü, csak annyiban különbözik, hogy van zab is benne és nagyon pici napraforgó. A zöld meg ilyenkor a legfontosabb. Nálunk mindig van előttük, a kicsiknek először azt adom.
Alap hogy fa / deszka legyen, az ajtók belülről rácsozva, hegesztett fémhálóval, mert az bárhol vágható, nem szúr, nem sérti meg a nyulat és nem bomlik. Azért rácsozom, rácsoznám belülről, mert a mostani kívülről van és a deszkák, lécek sarkát a nyuszik rendesen lekerekítették.
A mostani ketrecek méretei 160 cm széles x 50 cm magas x 70 cm mély. Mind kettő osztható, ha szükséges.
A probléma hogy sok van egybeépítve és nem mozgatható. Az újaknál úgy gondoltam a dobozok (box-ok) egymásra tehetőek kellene legyenek, néha kell költöztetni, mert az udvar még nem végleges elrendezésű.
A ketrecen szükséges a nyári időszakra még egy rácsos rész az ajtón kívül a szellőzés miatt?
Az alja hány százalékban legyen rácsozott? Kell rácsozni? Rá lehet szoktatni őket hogy oda ürítsenek?
A szénatartók kívülre gondoltam, függőleges rácsozással elválasztva a széna és a nyúl között! Jó ez így? Ha igen mennyi hely kell a rácsok között?..., hogy pl. patkány ne tudjon bemenni, de a nyúl a szénát tudja behúzni.
Még agyalok rajta hogyan oldjam meg azt hogy a ketrecek teteje fémlemez legyen eséssel de egymásra rakhatóak legyenek.
Bármilyen vélemény / észrevétel / tapasztalat érdekel!
Minden elismerésem, hogy ilyen szorgalmasan és szisztematikusan utána nézel a nyúltartás gyakorlatának.
Nyulak etetésénél nálam az a meghatározó, amihez a környezetemben a legkönnyebben hozzájutok és a legkevesebb költséggel jár, de a nyulak változatosan esznek és jól tápláltak.
Szemes takarmány: árpa, tritikále és rozs
Ezt veszem a táposnál. Árpa mindig van, a másik kettő csak helyettesítő ha árpát nem kapok.
Kukoricát én sohasem adtam a nyulaknak, mert az összértékelésnél ez már az elején kiesett nálam.
(Akinek a gazdaságában adott a vegyes termény, az a saját keverésű abrakjába tesz kukoricát is kisebb %-ban.)
Tápot csak a kis nyulaknál veszek, a kicsiknek gyógyszeres tápot, az anya is eszi ha nagyobbak, akkor hizlalót adok. A kicsiket a tápról szoktatom rá az árpára.
A szemes, száraz mellé mindig kapnak "salátát". Különösen télen. Ez frissen összevágott kerti, konyhai zöldség, alma, marharépa. A keverékre több kevesebb korpát is szoktam szórni a "saláta" nedvességének a felszívására. A nyulak szívesebben eszik ha nem tocsog. Összeköti a nem kedvelt anyagokat s a nyúl nem válogatja ki hanem eszi együtt a keveréket. A nyusziknál is előfordul, hogy valamit nem, szeretnek.
A marharépát marha reszelőn szoktam lereszelni. Korpával elkeverve igazi téli csemege, de nem szabad túlzásba vinni, mert a bélműködést megzavarhatja ha a nyúl túl jó étvágyú.
A kertből, a mezőről szezonban mindig kapnak friss zöldet, kaszáltat. Lucernát frissen kaszálva nem kapnak csak más vagy 1/2 naposan fonnyasztva.
A kertünk tele van mángolddal. Már nem ültetjük, magától nő elszóródott magokból. Kapor úgyszintén. A nyulak mindkettőt nagyon szeretik. Csicsókát is tartunk a nyulaknak a kert végén vadon nőve.
Káposztaféléket is szoktunk ültetni. Nagyon jó az őszi/téli kelkáposzta, leveles kel és a kelbimbó, aminek a növénye hatalmasra megnő.
Méhlegelőnek repcét is ültettem néhány m2-nyit. Mivel nem permetezhettem, így a nyulak kapják. Nincs annyi, amit meg ne ennének. A fokozatosan egyelt marharépának a levelét is feletetem velük.
Ha van kert is, akkor ezekre érdemes odafigyelni.
Tavasszal, amikor még alig van zöld, a közeli folyómederből a frissen kihajtó tarack fű igazi kora tavaszi friss zöld csemege. Később már a tarack tartalmatlan, amikor bőven van mindenféle zöld.
A ketreceiddel kapcsolatosan annyit jegyeznék meg, hogy a drótpadlón legyen pihenő deszka is. Az óriás nyulaknál a telepadlót szokták ajánlani, mert a nyúl lába könnyen felfekélyesedhet.
Szép nyulaid vannak. Ha jól viseled gondjukat, akkor sok örömed telik majd bennük.
A téli itatás miatt mi nem aggódtunk. A nyulak reggel és este kaptak friss vizet és annyi salátát, amit rövid időn belül megettek. Ha a víz befagyott, akkor a jeget nyalogatták ha inni akartak.
Ha Te meg tudod oldani a víz fagypont feletti felmelegítését, az kellemesebbé teszi a nyulak téli időszakát.
Mindennél fontosabb, hogy állandóan legyen előttük széna egyik étkezéstől a másikig.
A szeles, nedves időszakban külső ketreceknél sokat segít a dekornádas védelem az oldalaknál. Felfogja az esőt, szelet, havat és elegendő friss levegője is van a nyulaknak. Vigyázni kell, hogy a helyük ne legyen huzatos.
Nagyjából ennyi a mi gyakorlatunkat számba véve így összefoglalva.
Köszönöm az elismerésedet.
Örömmel olvasom, hogy egyetemi hallgató vagy és a nyúltartás is foglalkoztat. A tanultakat pedig nyusziknál is alkalmazni tudod. Biztosan lesz még egy pár dolog, aminél a tanulmányaidat jól jöhet.
Érdemes a youtube-on is nézelődni. Az oroszoknál lehet jó dolgokat látni a nyúltartással kapcsolatban
Kértetek képet a tenyészállományomról, csatoltam 10 képet, köztük a ketrecről is, bármilyen észrevételt és építő jellegű kritikát szívesen fogadok/fogadunk! :)
A ketrecek saját készítésűek, hétfőn készítünk egy harmadikat is, ami emeletes lesz, mint a bal oldali. Ez a két konstrukció van amit eddig készítettünk, és nekem az emeletes jobban tetszik, mert bár alacsonyabb, de az alapterülete sokkal nagyobb a jobb oldali, nem emeletes társától. Ti melyiket javasoljátok? Anya nyusziknak fog készülni és azok szaporulatának. :)
1 hét telt el azóta, nem lustaságból nem reagáltam azonnal, hanem visszaolvastam a fórumot 1 évre visszamenőleg, mert volt még néhány zavarosabb dolog, amivel kapcsolatban sok az eltérő vagy hiányos információ, és gondoltam először keresek, utána kérdezek. A keresés közben viszont nagyon kellemes volt a felismerés, hogy van néhány tag, aki gyorsan és korrekten igyekeznek segíteni mindenkit, akiknek segítségre van szükségük, szóval a közösség nevében is köszönöm Tőletek, Deryan és még sokan mások!
Szóval jelenleg két dolog, amit nem értek. Az egyik a kukorica. Sok helyen azt írják, hogy a kukorica egy tökéletes közeg a bélrendszerben lévő, nyuszi számára káros baktériumok számára és kellően elszaporodva mérgezően hatnak, amibe a nyúl elpusztulhat. Mások pedig kifejezetten javasolják, mint tökéletes szemestakarmány, még itt a fórumon is. Ezzel kapcsolatban mi lehet az igazság? Szárított takarmánykukoricára gondoltam.
A másik pedig, télen hogyan oldjátok meg az itatást, amikor pillanatok alatt befagy minden? Valóban csak jeget kell adni a nyulaknak, és ezzel az itatás megvan oldva? Én kültéren tartom őket, télére esetleg OSB lapokkal körbe tudom őket keríteni, hogy védettebb helyen legyenek, de így sem garantálom, hogy nem fog befagyni a víz.
Egyébként a hétvégén kísérleteztem egy magam által épített itatóvíz-fűtő berendezéssel (kb. 50 Ft/itató önköltség :) ) - a fagyasztóban teszteltem és -18 fokos külső hőmérsékleten is sikerült 1-2 fokon tartani a vizet. (BME-n vagyok villamosmérnök hallgató, innen az ihlet). Szerintetek használható lehet ez a gyakorlatban?
Nem vagytok tapasztalt tenyésztő, csak amolyan hobbi gazdálkodó. Sokat olvasgatok aztán sokhelyen sok a hülyeség amiket írnak... de hát ilyen ez az internet.
Gyermekkoromban, tavasszal etettük a nyulakat akáclevéllel soha nem volt semmi bajuk, mostanában meg azt olvasom, hogy mérgező. Az akkori ketrec egy elég bokros környéken volt ahol minden évente levágtuk - szinte kaszáltuk - a gombamódra a földől előtörő rengeteg orgonahajtást, aztán a nyár közepére már megint minden tele volt vele, sokszor ha kiengedtünk 1-2 nyulat, kedvükre lakomáztak belőle... sosem döglött egy sem.. most meg azt olvasom az orgona levele is mérgező. Lehet mindkettő igaz... de az a baj, hogy nem tudom mi az a nálunk őshonos növény amit egyáltalán nem szabad nekik adni.
30-50 cm-el kurtítom meg a csicsóka szár tetejét, hogy aug.-ban oldalágakat fejlesszen és ősszel is legyen friss zöld levél a nyulaknak, amikor már minden egyéb elszáradt.
Ma este éppen ezt kaptak vacsorára. Nagyon szeretik.
Szárastól rakom be nekik a levelet.
Nyugodtan adhatod nekik a csicsóka levelet, szárat.
... gyökerét / gumóját télen szoktam nekik adni, de a levelét még nem adtam. Gondolom az sem mérgező, de ugye itt sok tőlem tapasztaltabb tenyésztő van, hátha van valakinek konkrét tapasztalata.
Több mint három éve vannak nyulaim, már a második bakot fogyasztom, de heréket én még nem láttam :D
Nekem is újdonság volt, hogy nem láthatóak olyan látványosan, mint mondjuk, egy kutyánál. Aztán a tőlem tapasztaltabb nyulas barátném megvilágosított, hogy felnőttkorban is simán visszahúzzák, ha úgy gondolják, hogy veszély fenyegeti:D
A sok-sok ugrifüles kisnyuszi azonban kétséget nem hagyott arról, hogy azért termékenyek voltak a bakok.
A Pestorin Mormix-ot valóban ismételni kell, cserébe nem csak a mixomatózis ellen véd, hanem a vérzéses tüdőgyulladás ellen is.
Szerintem szépen felkészültél a nyúltartásra és alapjában tudod mindazt, ami az induláshoz szükséges. A többit majd hozza gyakorlat.
A bak nyuszi miatt ne aggódj! Adj neki mozgási lehetőséget, amikor takarítasz. Hadd szaladgáljon, szaglásszon, ismerkedjen a körzettel.
A nyusziknál fontos a tisztaság, a jóltápláltság és főképpen eleinte minden apró eltérésre érdemes odafigyelni. Ha időd van olvasgass vissza a fórumban, a problémákat keresd vissza kulcsszavas keresővel, de kérdezhetsz is, viszont azonnali válaszra a nyári időszakban ne várj, mert ilyenkor itt nincs nagy nyüzsgés:)
Sok sikert!
Fotókat azért hozhatsz a nyulaidról, a helyükről :)
Tapasztaltabb nyúltenyésztőktől szeretnék kérdezni néhány dolgot!
Júniusban kezdtem foglalkozni a nyuszikkal, kizárólag családon belüli felhasználásra. 3 anya nyuszi és egy bak van, ezzel a felállással indítottam el a hobbitenyészetem. Az anya nyulak keverékek (német óriás lepketarka anya + német óriás szürke apa) illetve a bak elvileg fajtatiszta szürke német óriás. A nőstények március 15 körül, a bak pedig február 15 körül született. Tenyésztésbe leghamarabb szeptember elején lehet bevonni mindenkit, gondolom én, viszont kicsit elbizonytalanodtam a bakkal kapcsolatban. A helyzet az, hogy ő most 5 hónapos és a nemiszervét illetően egyértelműen bakról van szó, azonban heréi abszolút nem látható azaz gondolom még csak nem is ivarérett, nemhogy tenyészérett lenne, ebben valaki erősítsen vagy cáfoljon meg Kérem! Az én elképzelésem az lenne, hogy valóban német óriás és mivel csak 4 kg, kell neki még legalább 3 hónap amire eléri a 6-7 kg-os tömeget amire férfiassága is látható lesz valamint bevonható a tenyésztésbe.
A keverék nőstény nyuszik 3.5 és 4 kg között mozognak illetve 4 hónaposak - feltételezem nekik elég lenne egy másfél hónap amire tenyészanyákká érnek, igaz? Rokoni kapcsolat természetesen nincs a bak és nőstény nyulak között, a nőstények pedig testvérek de ez lényegtelen.
Tovabbá oltottam mind a 4 nyuszit Pestorin Mormyx-szal, ezzel kapcsolatban van valami tapasztalata valakinek? Valóban ismétlő oltást kell adni egy hónappal később?
Köszönöm mindenkitől aki időt fordított a kérdéseim megválaszolására!
Egy kettő hónapos csupafűl élettel teli vidám nyulam pár órája szinte pillanatok alatt megdöglött.
Mikor észrevettem, hogy lefekszik kicsit el van nyúlva, nem jók a reflexei , rohantam vele az orvoshoz (tudom ezt tőlem tapasztaltabb nyúltartók másként oldják meg...) Ott a dokinéni, tűvel a hátsó lábait kicsit megszúrva nézte a reflexeit. A bal lábára elég jól reagált de a jobb lábánál alig volt reflex. Adott neki B vitamint... de... fokozatosan csak romlott az állpota, mire kijöttünk a rendelőből, már látszott hogy nem marad meg.
Van négy testvére azok látszólag jól vannak...
Hogy mi az okozó... nem tudta megmondani...
Szerintetek mi lehet? A meleg? ... agyvérzés? hőguta?
... esetleg az ételben lehetett valami? ... pár napja szúnyogok ellen permeteztek, repülőről (eddig nem tudtam)... lehet a kint száradó széna tartalmazott annyi mérget?
Nekem is van lepketarka anyanyulam, talán fajtatiszta mert fülében van tetoválás. Állomány frissítésekor kaptam. A kicsi már keverék, de ha lenne valakinek hozzám közel (Nagykároly-Erdély) fajtatiszta bakja akkor az jó lenne...
Mindig nagyon vár, amikor meghallja, hogy belépek a fészerbe, máris rohan az ajtóhoz. Amikor belépek hozzá a kifutóba ficánkolva körözni kezd a lábaim körül.
Ha ki szeretne menni akkor 8-asokat leírva szaladgál a lábaim körül.
Mint írtam ketrec készítéséhez fogtam és mivel nem kaptam választ kérdéseimre a ketrec padlózatán a deszkák között 22 milliméteres rést készítettem. Úgy gondolom ez megfelelő távolság. Viszont amiben még tanácstalan vagyok . A ketrec elején a vaspálcák között mekkora távolság legyen, hogy a nyúl a szénát, vagy a zöld füvet a szájával betudja húzni? Úgy tervezem a pálcák között 35 milliméter távolságot fogok hagyni. Nektek mekkora ez a távolság?
Tisztelt Hölgyek Urak!Szarvason 2016 Július 16.-án börzét tartunk reggel 6-órai kezdettel az állatvásár téren .Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Bővebb felvilágosítás a V-62 egyesület facebook oldalán,illetve Gazsó Vince: 06-70- 566-70-19 vagy Szenci János 06-20-945-51-11.
Elkezdtem készíteni egy nyúlketrecet, a ketrec elején vaspálcák lennének. Azt szeretném kérdezni, hogy a vaspálcák között mekkora távolság legyen, hogy a nyúl a szénát, vagy a zöld füvet a szájával betudja húzni?
A ketrec padlózata fából lenne, és a deszkák között rések is lennének, hogy a vizelet és a nyúlbogyó leguruljon. Nagyobb testű óriásnyulat akarunk tartani. Én úgy gondolom a deszkák között 22 milliméter távolság lesz. Elegendő ez a távolság?
Hasonlo a helyzet, a termeles 15-20%-at viszik el, a tobbit mi esszuk meg.. de legalabb egeszsegesen etkezik a csalad, es egyre tobb nyulreceptet tudunk kiprobalni :D
A Ti környezetetekben is behalt a nyúlpiac? Nemhogy vevő ,de még érdeklődő sincs!Nem egy nyúlhús fogyasztó nép a magyar! Úgy tűnik sok nyúlhúst eszem mostanában!
Nekem tavaly nyáron, az első kánikulai napon hullott el, minden előjel nélkül a 2 éves debreceni bak. Semmi vér, semmi hasonló,egyszer csak ott feküdt megmeredten.
Tavaly előtti évben egy kiváló debreceni anya,alatta a 30 napos alommal ugyanígy hullott el, ott feküdt a kicsik között, amikor mentem, semmi vér, semmi előjel...
A paszteurellára és a fülrühösségre is fokozottan érzékeny a debreceni fehér.
Valószínűleg a szervezeti szilárdság nem szempont egy nagyüzemi nyúl kitenyésztésénél, legalábbis nem olyan szinten, mint egyéb fajtáknál. Nagyüzemben egy anya jó, ha megél 4 fialást (11. napon fedeztetve), nagyon nagy a fluktuáció, egyszerűen nincs is szükség arra, hogy a nyúl "tartós" legyen. Aztán, az idő múlásával, ahogy ez a tenyésztési szempont folyamatosan nem tényező, nem is lesz meg a nyúlban egyáltalán.
Nagyon szép, mutatós nyúlfajta a debreceni, kitűnően termel, nagyon meg voltam elégedve a fajtával, amíg tartottam, de - tetszik vagy nem, jó ezt kimondani vagy nem - nem háztájiba való.
ui.: szerény véleményem szerint, Juráskóék sem foglalkoznak eleget magával, a fajta nemesítésével, erősebbé-jobbá tételével, sőt....
Szeretnék segítséget kérni. Kisebb kihagyásokkal 30 éve nyulat tartok saját részre most már, régebben Környére szállítottak, ahova leadtuk.
Most viszont meg állt a tudomány! Eldöntöttem hogy beállítok egy olyan állományt ami a "legkevesebb" energiát és munkát igényel, és ez mellet higiénikus is amennyire az állat tartás lehet.
Van egy 3x7m-es helyiség mennyezetig csempézve, 2 sorban egymástetején poliészter trágyagyűjtővel elválasztva ami a rácsokon át lepotyog, a vizeletüket pvc csatornarendszer vezeti el 6db anya ketrec 110x50x60cm elletőfakkos tolóajtóval lezárható, rácsos pihenő deszkás, szopókás itatórendszer, etető fedeles ügyesen felnyitják majd magától lecsukódik a belepiszkítás ellen. Növendékeknek gyári tyúkketrec van átalakítva.
Etetés: széna, táp, zab, árpa búza, v tritikálé, kukorica.. nyalósó a vízbe egy kevés. havonta.
egy éve: 100 körüli nyulam hullott el 8 hetesen, 10 h, 12h, 16h, teljesen rapszódikusan.
4db állatorvossal különböző szerek megetetése v. itatása. semmi változás.(cocciodózis dagnózis)
ketrecek pörkölővel kiégetése, semmi. plusz hipós-klóros fertőtlenítés. semmi
tavasszal tenyészbak csere. semmi.
most ott tartok vettem anyának valókat. ????? majd elválik.
Sziasztok. Óriás kosorrú nyulat szeretnék tartani, és kérném a véleményeteket hogy érdemes e ezt a fajtát tartani és ha igen akkor milyen színűt és származási laposat vegyek - e ?
Az érdekelne a belinkelt ketrecekkel, hogy mennyire hasznosak. Nem rágják szét a műanyag rács aljzatot?
A fa ketreceket folyamatosan eszik, még akkor is kapnak rágni valót.
Az 50x50 cm nem kicsi egy anyának, főleg amikor előjön az alom is az ellető ládikóból? Na és persze ez a műanyag ellető láda is, nem melegszik fel nagyon? Szellőzése milyen, kapnak kellően levegőt a kicsik?
De mondjuk a süldők tartására is a 75x50 cm nem kicsi? Mondjuk ezt tudom elképzelni az anyáknak is. Jelenleg a házi építésű amit használok 75x60 cm, a süldőké duplája. Csak sajnos nagyon leromlott az állapota, újra kellene építeni. Ezt akarom elkerülni valami jó megvásárolhatóval. (időhiány az építéshez...)
Az etetőből ha kikaparják a szemes takarmányt (sok helyen ezt olvasom, itt is sokan írtátok a kikaparást, a belepiszkolást....), ettől van jobb ötlete valakinek mint ezeken az épített ketreceken látható önetető?
Minden vélemény érdekelne. És esetleg fotók is méretekkel, ketrecekről. Tud valaki az alábbihoz hasonló ketrec építéssel foglalkozó helyet?
Ezt a fajta itatot tevizidejen hasznalom mert meg mielott elfagyna ki tudjak inni, de ha megis befagy konnyen kiolvad.
A linkelt ketrecekbol is van idehaza, a tapasztalat az hogy hasznalhatoak, habar a bakknyulak erosen kivizelnek belole :D Amugy konnyen takarithatok, es a muanyag racs benne meg magyaroriasok szamara sem kenyelmetlen. A tragyatalca leejtese arra jo, hogy a vizelet lecsurogjon rola, de a szilard urulek nagyresze fennmrad, en azt hetente 2szer takaritom aloluk.
Sziasztok! érdeklődni szeretnék hogy ti hogyan oldjátok meg a nyulak etetését 2 műszakos munkarendbe a reggeles az még oké de a d.u az kérdéses vagy van aki besegít nektek ebbe? bocs ha hülyeséget kérdeztem és előre is köszi a válaszokat
Az ilyen itatók max. egy törpenyúlnak megfelelők. Az alga nem káros, nem kell vele foglalkozni. A ketrec méretek is hasonló nagyságrendű állatoknak valók. Építs egy rendeset. :-)
Ha használtok ilyet, hogyan oldjátok meg a tisztán tartását, és hogy ne algásodjon. Reggel este cserélem a vizet és pár nap használat után elkezdett zöldülni.
Aztán érdekelne még, hogy van e valakinek ilyen ketrece?
Nem vagyok nagy nyultenyésztő, ez kb egy hónapos kép. Most is van egy amelyek fel van üzetve, de elég nagy mostmár a hőség... tőlem tapasztaltabb tenyésztők inkább az átmeneti tavaszi őszi időszakot ajánlják.
de majd csinálok füstölőt mert majd saját házi disznó kolbászt is akarok füstölni.
előbb még kipróbálnám igy is, még vennem kell hurkatöltőt, mert amik a rokonságba vannak,azokat már vagy 15 éve nem használtuk,inkább legyen saját töltö:))
és ha füstölöd menyi ideig tart? és milyen fával? pl. akác? nekem ami volt régebbi füstölő az falécekből volt, de papirral körberagasztottam a szigetelés miatt, és kb, 1.5 méter volt a füstvezetö a földben.
Szeretném megtudni milyen nyulak a képen láthatók? Egyik kedves ismerősöm szülei lebetegedtek és emiatt kellett eladni az itt látható nyulakat. Jó lenne tudni milyen fajták mert ők nem tudják csak szépek aranyosak és ennyi! Annyi bizonyos (szerintem)hogy nem törpe oroszlánfejüek mert legalább 2,5kg a súlyuk a nagyoknak. Szóval tud nekem valaki segíteni?
Jogos az észrevétel ! :-) Legutóbb 7 nyúlból készült a kolbász. Élősúlyban 15 kg voltak, vágva 7.5 kg. Ebből 4 kg kolbászkészítésre alkalmas színhús lett, ehhez adagoltam 1,30 kg hasaalja szalonnát és fűszereket. A végeredmény 5,5 kg kolbász lett. Tőlem az élő nyulat 1000 Ft/kg áron viszik, tehát 15 ezer Ft lenne maga a nyúl. A szalonna 650 Ft, a fűszerek, fokhagyma, bél 400 Ft. Tehát 16700 Ft = 5,5 kg kolbász önköltsége, azaz 3040 Ft/kg. A munkadíjat nem számítom, viszont maradt másra 3,5 kg húsos csont és belsőség. ( Francia mustáros nyúlragu ! ) 3000 Ft alatt nem adtam volna el a kolbász kilóját, de erre nem volt szükség, megette a család és megszabadultam hét nyúltól. Szerintem marhaság felvásárlónak odaadni negyed áron, ha akartam volna lett volna vevő a füstölt nyúlkolbászra, ami füstölés nélkül, grillezve is fejedelmi étel ! :-)
Ugyan tudom hogy nonprofit a farmod, es nagyon szep, vadregenyes, de ez 2000 nem olcso kicsit? Ha azt nezem nalunk 2300 a sertes kolbasz, es a te altalad hasznalt receptbe emlekeim szeint csak 1/3-ad a disznotermek, a tobbi nyulbol van, ami filezett aron eleg dragara jon ki, es meg akkor nem is szamoltunk a rengeteg munkaval amit bele kell olni...
szia!meg kérdezhetem hogy kell ahoz valami orvosi vagy más engedély ,hogy árulhasd a kis piacokon a nyúlhúst vagy a kolbászt?mert én is szeretném igy el adásra vinni. vagyis először a vevőkört meg találni.köszi!
Attól hogy megszűnik a leadás, a nyúlhús ára is jelentősen emelkedni fog. Sokan kiszállnak belőle, megítélésem szerint. Ha felhív egy vevő az újságból, tételezzük fel, azt mondom neki hogy élősúlyban 8-900 Ft / kg. Erre ő azt mondja, hogy elmegy inkább a leadásnál megveszi, mert ott csak 440 Ft. Aki eddig leadott, eddig sem értettem, hogy hol éri meg neki!! Nekem van saját termelésű széna, szemestakarmány. Aki megveszi a bála szénát, tápot, és még ha a saját munkánkat nem is számoljuk, mert azért csináljuk, mert szeretjük, akkor sem értem hogy hol éri meg neki!
szertintem mar olvastuk toled ezt a lehuzas dolgot, csak nem ertem. Nem volt kotelezo leadni a nyulat! Nah arrol meg nem is beszelve hogy ezutan ettol miert lenne jobb azoknak akik leadtak? A vevokor nagyon nem azonos a kistermelo meg a vagohidnal, szerintem.
igen probaltam. de mivel maga is ugy van hajtogatva hogy 14 cm a tetejetol a nyilas alaso resze, valomt az eteto akasztos, es az ajton van ezert minimum 20 centire van a tetotol, ami az aljatol is nagyabol annyi, ez egy kifejlett magyar oriasnak nem akadaly a kapargalashoz. Az egyetlen eddig mukodo megoldas hogy nem rakok bele 1 adagnal tobb etelt. Illetve meg mindig nem jutottam el odaig hogy a sarokba befaragjak valami "ivesitot" hogy ne tudja ott felrantani.
Probaltad mar feljebb, magasabbra rakni, akasztani az onetetot? Ha nem par cm magasan van, hanem ot, ahova a nyul feje er, nem nagyon fog kikaparni semmit, uis felfele eleg nehez kaparni :)
Azert azt lassuk be ahova a nyul feje befer oda a laba is ;) Nalam se kobos hordobol esznek, hanem a kiss fele etetobol amibe szepen belefer a feje, de a laba is kaparasra. Most probalom a sarokivesiteset, mit ahogy itt egy kollega is csinalta.
Szerencsére vége a felvásárlásnak. Mindenkinek megérte, csak nekünk, termelőnek nem. Újságos hirdetés útján, kialakult vevőkörnek bármennyit el tudok adni, a felvásárlási árnál jóval magassab áron.
Üdvözlök mindenkit! Azt szeretném megkérdezni, hogy mit hallottatok nyúl felvásárlásról, Szolnok megyében megszűnik a felvásárlás júniustól. Érdeklődni szeretnék mit tudtok esetleg erről a dologról? A vágóhidak nem vesznek át kistermelőtől nyulat, és nem tudom mit csináljak az állománnyal. Válaszokat előre is köszönöm!
Ennel sokkar szomorubb az a tapasztalat, hogy ha nem keversz semmit tehat csak tapot vagy csak szemest adsz akkor is kaparnak. Ez nekik valami oszton... Van olyan anyam ami bele se szagol a kajaba, beleontom es az ez elso hogy 5 masodpercig kaparja anelkul hogy beleszagolna mi is az.
Saját tapasztalat! Kár erőlködni az összekeveréssel,mert ők szétválogatják és ami nem ízlik nekik az bizony ottmarad,sőt ha csak tudják ki is kaparják az etetőből és megy pocsékba!
Nem lehet, mert nem tudsz granulálni és körülményes a premixet beszerezni, pontosan adagolni.. A keverék poros,, ha benedvesíted, akkor megromlik. Jobb a kész táp.
Húsra a pannon,debreceni a legjobb,saját részre húsra nem is érdemes nagy pénzeket kiadni egy nyúlért ezért ebből a szempontból az óriás kevésbé előnyösebb,nem beszélve arról,hogy neki még több igénye van a tartással szemben.Én saját részre fehér hús anyát rá valami óriás bakot tartanék vagy igénytelen keverék nyulakra rávinném az óriást vagy pannont,hogy legyen mindenféle színű.Igaz a kaszrojba igencsak mindegy,de unalmas az az egyöntetű fehér,ez nem nagyüzem:)
Én a táp vs. egyéb takarmány témában írtam, kizárólag erről szólt a hozzászólásom. Szó nem volt az állomány, tenyészet gazdaságosságáról (persze, ezt a takarmányozás döntően befolyásolja), az egy külön tanulmány.
A fentiekkel kapcsolatos kételyeket szerettem volna eloszlatni, segíteni a kevésbé határozottaknak.
Nálam még jobban a tápetetés javára billen a mérleg nyelve, mert a keverőnkben a ht. nyúltáp 98,04, a gyógyszeres 107,06 Ft. Szemes terményt 40-50 Ft között veszem a termelőktől.
Igen en is ugy kozelitem, nem ertem miert vetodott fel benned barmi is, de ezt a reszt hadjuk, nem szemelyeskedes hanem szakmaisag erdekel. Korrektnek, korrekt a szamitas abbol a szempontbol hogy az adott novendek nyulak mennyit fogyasztanak amig elerik tapon az 2,5 kilogramoss sulyt. De ez nem a tiszta nyereseg, mivel fenn kell tartani a tenyeszallomanyt is, illetve a novendekek mar 42 nap elotti idoszakban is fogyasztanak (legalabb is nalam) a tap/abrakbol. Nalam mar olyan 19-20 napos kroban megfigyelheto hogy eszik a szemest. Ezert gondolom hogy ugyan nem tetemes, de van akkor is fogyasztas, es az anya es bak is hozzatartozik a nyeresegszamitashoz. En magyaroriasokat, es pannont tartok. (sajnos bakbol csak magyarorias van) 28 naposan valasztom oket, hogy pihenni tudjanak az anyak, mert kulonben egesznap zaklatjak a kicsik a szopasprobalkozasokkal annak ellenere hogy mar folyamatosan szilard takarmanyt fogyasztanak... Mindezt irom teljesen laikuskent, mivel nem rendelkezem allattenyesztoi vegzetseggel, csak 20 ev cegvezetoi tapasztalattal, es azzal szemlelem a gazdasagossag szamitasat. Jah es meg mindig csak az etetesrol beszelunk! egyeb koltsegeket, koltsegnemeket direkt nem kevertem ide, csak tisztan a takarmanyfogyasztast akartam nezni.
Választás, azaz 6 hetes kor (42. nap) utáni időszakkal számoltam, így kapható korrekt eredmény, nincs benne az anya fogyasztása stb...
A számításnál, ha figyelmesen olvastál, láthatod, hogy 2 hét továbbtartással számoltam. KETTŐVEL. Azt írtam, hogy véleményem szerint amúgy nem 2 az a kettő, hanem inkább 3 lesz. De kettő héttel számoltam.
Segítségként írtam, tárgyilagosan, korrekten. Remélem, te is így közelítettél a hsz.-hoz.
Erdekes szamitas, ezek szerint te csak a 42 nap utani reszt nezed, es a tenyszallomanyt nem szamitod hozza, raadasul a minimum 2 hetet 3 hetnek szamoltad ;)
Kizárólag táppal a debrecenik nálam a 70. napon 2,5 kg átlagsúlyban voltak (egy-egy alom).
Ha naponta 15 dkg tápot (vagy keveréket) számolunk fejenként, akkor egy nyúl 4 hét alatt (42-70 nap közötti idő) 4,2 kg tápot eszik meg. Ez 140 Ft-os táp árral, 588 Ft/nyúl.
Ha ugyanennyi táp+árpa (50-50%) számolsz 30 Ft os árpaárral (boltban 65 Ft), ez ugye 85 Ft/kg ár a keveréktakarmánynál, és minimum 2 hetet hozzáadsz (ennyivel minimum tovább kell tartani, láttam is, gyűjtöttem is adatokat olyanoktól,a kik tőlem vittek nyulat, és így tartották), de 3 hetet is nyugodtan lehet, akkor az 6,3 kg/nyul a 6 hét alatt. Ez pedig 510 Ft/nyúl.
Különbség: 78 Ft. Ha ezért valakinek megéri kevergetni a tápot, idegeskedni, hogy kikaparják, válogatnak, takarítgatni, szétrakosgatni a bakokat egymástól, nőstényektől...stb...akkor lelke rajta, mindenki a maga ura :)
Mindez debreceninél, és akkor ha csak 2 héttel kell tovább tartani (de nem annyival, hanem 3 héttel minimum).
A saját termelésű, így olcsóbb termény már természetesen más eredményt hoz a számításnál. Én a 65 Ft-os árpa, 130-150 Ft-os táp árakkal számoltam. És persze debreceninél. Más, kevésbé intenzív fajtánál nyilván nincs akkora jelentősége a kiemelkedő beltartalmú (takarmányokhoz képest) táp etetésének, hiszen nem tud olyan eredményt produkálni (sem a nyúl, sem a táp), mint egy intenzív fajta. Sőt, szerintem egy tarkabarka keveréknyúlnál nincs is sok értelme a kizárólag táppal etetésnek (de a tartási körülménynek igen).
Egy biztos. Aki nevelt már almot, takarítgatta, itatgatta, etetgette, ápolgatta, ha kellett gyógyította, az tudja, mekkora munka még 3-4 hét tartás, plusz a hely is kell a következő garnitúrának.
A debreceni kifejezetten mutatós húsnyúl fajta. Zömök, széles, rendkívül formás, puha a szőre.. :)
Én kizárólag táp+széna menüvel tartottam a növendékeket, és egész szép eredményeket produkáltak (néha adtam nekik egy nagyon (!) kevés fonnyasztott zöldet is, hogy ha véletlenül valamelyik új gazdához kerül, ismerje a zöldet is :D). Vezettem az almokat egy-egy word dokumentumban, meg van minden eredmény. Meghálálja a fajta az igényes tartást, érdemes ráfordítani az energiát.
Erdekes a felvetesed/szamitasod, mar en is gondoltam ra hogy kiprobalom parhuzamosan 2 alomnal a csal tapos etetest, kontra teszttel. Az valoszinu hogy tovabb kell etetni mondjuk arpaval mint tappal, de abban azert nem vagyok biztos hogy a 25-30 forintbol eloallitott sajat termesu arpa es a 140 forintos babolna tap/kilo kozott a vegen csak 100 forint lenne a kulombseg.
Amúgy meg semmi értelme ennek a mániákus kevergetésnek. Nem tudom, ki és honnan szedte ezt a butaságot, de ez amolyan igazi magyaros okoskodó valami lehet.
Kiválogatja, kikaparja, és még nem is fejlődik rendesen, mellé pedig egyáltalán nem gazdaságos. Egyszer kiszámoltam, levezettem itt, 2,5 kilós nyúlnál kb. 100 Ft a különbség, a mérleg másik serpenyőjében pedig a 2-3-4 héttel tovább tartás van (etetés, takarítás, betegség előfordulásának a lehetősége, ivarérés miatti szétválasztás....). Persze, mindenki maga dönti el, lehet a száraz kenyér-fű-kerti hulladék kombót is választani.
A debreceni fehérnél pedig fokozottan érvényes fent leírtak. Sőt! Kizárólag az igényes, az adottságainak megfelelő tartásmód mellett képes produkálni a standard eredményeket. De tovább megyek, az igénytelen, mély almon (szar meg húgy, csak a magyarok önkíméletből mély alomnak nevezik), kiszuperált lábosból itatós, vájuszerű földre tett etetőből abrak és ürülék keverékét etetős, összeugrált-vizelt-szart szénát padozatról felevő tartás mellett még gyengébb, sokkal gyengébb eredményt hoz, mint egy keverék nyúl.
Ez van. Ha tetszik, ha nem (nem neked "üzenek", nem személyeskedésnek szánom!!!). Sajnos (nem sajnos) a jó eredményhez jó munka is kell. Semmiből nem lesz valami.
Sok szerencsét és sok örömöt kívánok neked a debrecenikhez, leld örömöd bennük!
A gabonát ad libitum adod nekik vagy adagolva ? Ha adagolva adod kialakithatsz nekik egy programot pl. hogy reggel táp este gabona. Ha ad libitum adod önetetőben akkor szerintem ne darával hanem simán árpa/zab+táp keverékkel próbálkozz. Az én nyulaimon azt figyeltem meg hogy nem annyira élvezik a darát, őrleményt, inkább megeszik simán. Ez egy saját vélemény de megéri megpróbálni.
Darát én sosem adtam nekik. Ezek is kiválogatják, de másnap reggelre elfogy az árpa is, na akkor adok nekik újra. Megeszik az árpa, zabot is ha megéheznek :-)
Nyulaim ,táp-árpa-zab és néha kukorica darából álló keveréket kapnak,de az a gond ,hogy a tápot kiválogatják a többi összetevő közül és lényegében csak azt fogyasztják el.Mit lehet tenni ,hogy ne csak a tápot egyék?
Persze kapnak szénát ,fonnyasztott füvet is.
A szénát se igazán eszik, gondoltam megvonom a tápot de azt meg megsínylik a 3 hetes kis nyuszik.
Sziasztok van egy bécsi kék Bakom és egy pannon anyám szerdán leellett az anya és még egysem döglött meg elsöre nevelö anya nah most az lenen a kérdésem h legkozelebb ettöl a baktol ugyanilyen kékes szinu kisnyulak lesznek ?
Szerintem mindent meg lehet próbálni, amit a nyulak békésen elfogadnak.
Mi ketrecekkel kezdtük, aztán a ketrecekhez kifutókat alakítottunk ki egy fészerben. A ketrecek helyett elég lett volna néhány fialtató rekesz és elbújva pihenéshez pedig egy pár falhoz támasztott faros lemez.
Ezek a nyuszik a ketrec tetején is nagyon szerettek pihenni. Volt egy külső elkerített, fedél nélküli kifutó is. A kis ajtó a fotón nyitva van. Odakint a nyuszik faros lemez lapok mögé bújva szunyókáltak napközben.
Nagyon szuper ez a megoldás. Tutti hogy stresszmentesek ezek a nyuszik! Az almozást hogyan oldod meg és milyen rendszerességgel (tudom, létszám függvénye is)? Milyen padozat van alattuk, tégla?
Szia, énnekem 4 anya nyulam volt egy helyen, nem bántották egymást, közel azonos időben , pár nap eltéréssel fialt meg mind a négy. és ha egyik másik kis nyuszi a szomszéd anya nyúlnál szopcsizott, azt is megengedték egymásnak.
Anyáknál egyszerre fialtatva volt, ahol 2 anya nagyszerűen megvolt együtt, de többnyire már ivaréretten kezdődött az elkülönülés, hierarchia. Végül az elkülönítések mellett maradtunk.
Almokat sem érdemes összecsapni, mert ha megijednek, akkor a bandába rohangálásoknál a kicsiket lenyomják de egymást is megsérthetik.
A ládát én személy szerint akkor veszem ki, amikor a kölykök szinte mindig kint vannak. A pároztatást csak 5 hetes korban ajánlom, a bak szaga miatt megvadulhat az anya. Nekem már volt ilyen sajnos.
Szeretnék nyulakat tartani vágás céljából, mivel elég sok hús fogy nálunk.
Régen voltak nyulaink de egy járvány ha jól.selytem mixomatozis vagy valami hasonló a neve végzett velük. Szinte az egész faluban kipusztiltak anno a nyulak.
Régen ketrecben tartottuk őket, most szeretnék megpróbálkozni a mélyalmos tartással, álatbarátabnak tűnik és akad hely bőven, üres a disznó ól.
Csak aztnem tudom,hogy mélyalmos tartásnál az anyák és a bak külön ketrecekben vannak vagy lehet mindenki egy helyen is? Egyben addiggondoltam amíg elnem érik az ivarérétt kort? A többi anya vagy a bak megölné e esetleg a kicsiket?
Most vannak előszőr nyulaim és 3 hónaposak. Azt hallottam hogy beszokták oltani szúnyogok ellen(mytoxózis), meg a májbetegség ellen, stb.
Olyan oltóanyag érdekelne engem ami több dolog ellen is jó, vagy mi ellen érdemes még beoltani őket? Oltóanyag nevét irtok nekem, és mennyibe kerül, hol hogyan tudom beszerezni?
Hová kell szúrni?
Valamint még milyen immunerősítőt, vitamin érdemes nekik adni?
Előre is köszönöm a válaszokat! Tanácsokat írjatok légyszíves ezekkel kapcsolatban!
gondom van a nyuszikáimmal, szegénykék nem tudják milyen jó soruk van és folyon pazarolják a szárított szénát, lucernát. nagyüzemi kerteceket alakítottam át. négyesével vannak a növendékek elhelyezve és minden csoportnak megvan a maga kis szénazsebje. emelett még önetető és önitató is van nekik. Arra gondoltam, hogy leszecskáznám a szénát, lucernát és mint az abrakot a kívúlre felhelyezett ömnetetőbe tenném..egyik nap abrak (árpa búza, zab...másik nap aprított lucerna....mit gondoltok, működhet a dolog. valakinek tapasztalata-e téren? esetleg valami tanács, hogy ne pazaroljanak annyit?
Nagyon szép bak, különleges hogy a szeménél szív alakú a fekete folt! Nekem is a bundaváltás tetszik (+ a végleges színe). A nagyezüst és a világos nagyezüst az ugyanaz?
köszi a linket. Megnéztem, de a bcsabai-val úgy jártam, mint egy másik listával: a telószám nem a tagé, és főleg nem Bcsabán él és nem is nyulazik és nő, nem ffi. Előző listán Szarvason jártam úgy, hogy már régen más fajtákat tenyésztenek. Még nem mondok le róla, malya77 hátha tud segíteni.
3 anyát szeretnék beállítani. Mostaniak közül egyet le kell cserélnem, helyette szeretném a különleges színű nagyezüstöt. Pannon fehér (3-4 éves) bakom van, őt cserélném le debrecenire. Ezeket érzés alapján gondolom, nem sok "tudományos" indokom van. A közelemben van nagyezüst tenyésztő, de nem tud nekem adni mert előttem lefoglalták a kisnyuszikat. Az ország másik felében csak októberben fogok járni, az meg már késő. De lehet hogy átgondolom és mégsem lesz késő. Köszi hogy reagáltál!
tudnátok segíteni? Német világos nagyezüst anyának valót keresek. Ha lehet, Csongrád megyéhez minél közelebb. Őszre már szeretném fialtatni, de csak magunknak mert mi a húsnyulat szeretjük...
Köszönöm a választ, megpróbálom akkor picit erőszakosabban:( persze ésszerű keretek között! Sajnálnám őket mert nagyon zsép díjnyertes szülőktől való alom, bár azon is gondolkoztam, hogy hagyom a természetre és ezt az anyát többet nem vemhesítem, de olyan aranyosak, hogy nincs szívem otthagyni....MA reggel is az egyiket megint a ketrec közepéről szedtem össze. Bár még élnek, biztos nem tesz jót nekik, hogy az anya állandóan kikaparja a fészekből őket...
A másik kérdésem, van két 16 napos nyuszi testvérpár, az egyik már 11 naposan kinyitotta a szemét a másik még mindig nem:(( Meddig kell várni, mikor kell orvoshoz fordulni vele, mert sajnos erről sem találtam sehol infót...
Nekem is volt már ilyen 2 hete, sajnos itt nem kaptam választ:( Bár törpe nyulam van, de elő fordul, hogy 12 órán belül még egyszer ellenek. A baj az hogy mindenhol csak arról írnak, hogy fél órán belül lezajlik az ellés normális módon ok, de arról sehol nem találsz infót, hogy bizony vannak nyuszik akik "több részletben" ellenek.
Van egy pannon fehér és német óriás keverék anya nyuszi aki pannon fehérrel lett pároztatva.Ma reggelre megfialt 32.napra,ez az első fialása. 3 kisnyúl lett de mindegyik halott volt,néztem az anya hasát nagy és érzek még benne mozgást.
Nekem is az volt eloszor a tapasztalatom hogy nem eszik, aztan amikor kieheztek, olyanok voltak mint egy vakumcso, levegot se vettek csak szivattyuztak :D Persze sokszor ha nem volt idom 1,5 orat szorakozni veluk akkor jott a fejmegfogos, szabarakos (gumicicirol beszelunk, nem seretett semmit) modszer, amikor meg par csepp tej a szajukba jutott maris rakaptak az izere. Sokszor annyira hogy meg utana is kellet tolteni a 35ml-es flakkont. Ha nem betegek akkor az ehseg nagy ur, vegulis a szilard takarmanyra is azert szoknak ra mert elapad vagy kevese a tej es eheznek.
ismét szeretnék SOS segítséget kérni, hátha most kapok választ is...
Hétfőn megellett a nyuszim, első ellése volt, 4 kicsi lett ( törpe rex nyuszi) mire hazamentem a fészekben volt 3 szépen betakarva, egy a ketrec közepén de visszatettem óvatosan. Feltűnt, hogy szerintem nem szoptatja őket:((
Sőt, másnap reggel kikaparta őket a fészekből csak repültek:( Tegnap este kivettem az anya nyuszit, lefogtam és alátettem a kicsiket hagytam kb 2-3 percig szemmel láthatóan kigömbölyödtek:) Majd visszatettem őket. Mit tehetek, ha magától nem hajlandó szoptatni őket???
Abszolút tisztában vagyok a csalán jótékony hatásaival. Nem csak tea-ként fogyasztható. Minden tavasszal amikor még van friss apró csalán főzünk levest vagy főzeléket. Visszatérve a nyulakra, velük sosem tudtam megetetni nyersen. Ahogy előbb irtad prüszlölve otthagyják még ha csak egy szál is van a füvükben. Én száritva és összezúzva kevertem bele a gabonába. Pl. reszelt répával is lehet keverni mint a korpát. Nálam hálistennek myxo még nem fordult elő, erdélyben élek, nem nagy a veszély. Tavaly leoltottam a nyulakat, idén passzoltam.
Sok info van a neten a csalánról, szánj rá néhány percet/perecet. Persze nem az árvacsalánról, hanem a csípősről írtam. Rendszeresen szoktam tisztítókúraként inni a teáját, nekem jó. A nők viszont vigyázzanak vele, mert "meghozhatja" a menzeszt. Ez is tapasztalat, csak nem a saját:D.
Egyébként nagy nyúlállománynál nem hiszem hogy alkalmazható a csalán etetése, de a kisebbeknél megoldható.
Sziasztok, a mixo-t (nem voltak beoltva a nyuszik ellene) én speciálisan kezeltem. Az eredmény: 17 nyusziból 1 azaz egy! nyuszi pusztult el (4 hetestől 1 évesig korúak voltak). A betegség első jelétől kezdve a szemestakarmány mellé csak csalánt adtam nekik! Naponta fél zsáknyi zöld csalánt ettek meg, és olyannyira tetszett nekik, hogy az utolsó darabkáig megették. A környékünkön lévő csalán telepeket nyirbáltam meg 2 naponta. A nyuszikon segített és az én kezemnek sem volt ízületi gondja, mert etetéskor kesztyű nélkül adagoltam. Nem tudom megmagyarázni sem tudományosan, sem anélkül hogy miért volt eredményes, de működött... és legközelebb is így fogom csinálni ha szükség lesz rá! Egyébként mielőtt megbetegedtek volna, már akkor is adtam nekik néhány szál csalánt és akkor nem ették meg, hanem prüszkölve ott hagyták.
Sok sikert annak aki kipróbálja, de kívánom hogy inkább ne legyen rá szükség!
Az éjjel megfialt a Debreceni fehér anyanyuszi,11 vagy 12 kicsit.
Tudom itt többen 8 darabot hagynak meg a többit eldobják . Megpróbáltam,de egyszerűen nem tudtam megtenni. Mit gondoltok ,jó kajával, odafigyeléssel képes ekkora almot felnevelni?
Annyit tudok infóként még közölni,hogy ez a peremes félköríves lemez eredetileg a Hajdú automata ( kocka) mosógép üstjének a leeresztő csonkja én kettéflexeltem és hozzászabtam az etetőhöz.Méretben pont jó!
A MÉH telepen szinte mindig van kidobva ilyen üst és rozsdamentes anyag.
Koszi az infot. Akkro barkadcsolok en is valami ilyesmit a kisetetokhoz, mert van 1-2 hely ahol iszanyat mennyiseget kikaparnak meg a napi adagbol is. Ha tobb napi van benne akkor legalabb a fele megy az alomba.
ha jol latom most sincs benne tul sok tap. Azt probaltad hogy mukodik amikor feltoltod rendesen? tehat amikor nem csak annyi van hogy hatulrol mar nem kap utanpotlast? mert most kvazi egy etetesnyi anyagot latok benne, ha nem csalnak szemeim.
Ezt én is legyártottam de kikaparta tápot a bak belőle, magaféle ,sarok irányba..Így aztán két oldalra raktam félköríves ,lefelé álló peremmel +ba kaparásgátló lemezkét. Így már tökéletesen szuperál.
A hat nyúl adott volna 8 kiló húst, + hasalja szalonna, azaz lett volna kis munkával 12 kiló nyúlkolbászod, amit el lehet adni füstölés után 24 ezerért. Ezzel szemben kaptál kb. 4 ezret. Számolni érdemes ! :-)
A nyulakat a "hormon ingadozás" nagyon tudja befolyásolni. Van ilyen, hogy tüzeléskor, párzás után, ellés után fellép egy egy ilyen "személyiség váltás", ez aztán lehet pozitiv vagy negativ . Ha hozzányúlsz, felülről közelits ne nyúlj az orra elé, az zavarja őket.
Van egy hasas (remélhetőleg) nyuszim,(bécsikék) Múlthónap 15.én pároztattam, még nem fialt egyszersem, kb pározás után egy héttel elkezdett morogni rám, ha megakarom simogatni akkor elhúzódik szaglészni kezd és rá mar a kezemre, volt hogy megharapott,
Ez minek a jele?
pedig kiskora óta kiveszem őket simogatom szoktatom az emberhez, nagyon kezesek, de már egy jó ideje ilyen.
Tudna nekem valaki nyúl elléssel kapcsolatban segíteni. Tudom itt általában nem törpe nyuszival kapcsolatban beszélgettek, de szerintem, ha valaki rutinos tud nekem segíteni :))
Tegnap hajnalban (05.--én)30. napra pontosan törpe kosorrú nyuszim megellett 3 picikét (tényleg elég picikék, ahhoz képest, hogy a mama majdnem duplájára nőtt. Tegnap este fél 10 felé észrevettem, hogy az anya ismét tépi magáról a szőrt nagy hévvel. Jómagam mivel nem vagyok szakértő és jobb a békesség, mostanában hobby nyuszi tenyészetemben azt a módszert választom a várandós anyanyuszi kiszűrésére, hogy leülök a ketrec előtt és mereven nézem a hasfalát, nagyon szépen lehet látni ahogy a kicsit mocorognak, rugdosnak, persze ezt csak az utolsó héten.:) Tehát a mama nyuszim elfeküdt oldalra miután tetemes szőrt kitépett magábó ismét, hát látom hullámzik a hasa nem is kicsit. Így hát magára hagytam hogy ne zavarjam, biztos voltam benne hogy még 3-4 pici bent van. Reggel mikor mentem ki hozzá látom semmi jele újabb bébiknek :( Megint elfeküdt néztem vagy egy fél órán keresztül látom hullámzik a hasa továbbra is mocorgás van. Szóval kérdésem, hogy elképzelhető hogy ma még elleni fog?? Vagy most ilyenkor mi a teendő? Vagy mi ez?? Nem hinném hogy bélmozgás, az nem "vándorol" így a hasán. Mindenhol sajnos csak azt írja a szakirodalom, hogy kb 1 óra alatt lezajlik a szülés, arról sehol nem találtam infót, hogy mi van akkor ha nem egyszerre születnek meg a picik??
Üdv, valakinek gödöllői hév vonalán lenne egy baknyula amivel fedezést vállal? húsnyúl kéne debreceni fehér anyához, adok cserébe kisnyulat vagy pénzt vagy puszit ami kell :)
pápailepketarka A szemhélya van begyulladva. Pirosas-rózaszines. Belül a szeme nem gennyes. Nincsenek rajta duzzanatok. Az orra meg van dagadva,fehér pörkös,orrváladék nincs.A füle sebes,már gyógyul.Néha még vakarózik de már kevesebbet. Mozgékony,eszik,iszik, de inkább a zöldre vágyik. Reteklevelet és kis almát,répát szokott kapni. A szemét most kamillázom és ezüst kolloidozom,picit javulni látszik.
Kamillás öblítés a szemére, a fülére egy kis étolaj. A fején,orrán fülén vannak duzzanatok? Ha eddig nem kapott zöldségeket, gyümölcsöt akkor meg majd ha hirtelen abból kap egy nagyobb mennyiséget, akkor amiatt pusztul el, felfúvódik.
Sziasztok. Látom itt van sok hozzáértő nyúltartó. Segítséget szeretnék kérni. Március 16.án vettem egy törpenyuszit. Sajnos mivel 1 nyuszim így nem tudtam hogy mihamarabb oltani kellett volna... Sajnos valószínűleg myxomatosist kapott. :( De mivel nagyon nagyon aranyos és jó fej és nagy benne az élni akarás én szeretném megmenteni. Tudom hogy nincs sok esély..de itt a neten olvastam már sikersztorikat,hogy a nyuszi kigyógyult belőle. Voltam vele dokinál, a beteg szeméről (varr vagy pörk..nem tudom) mintát vett,keddre derül ki hogy mi a baja. Addig is kezelgetem, a szemét betadinnal illetve canesten cseppel,ill. kamillával, a fülét canestennel mert nagyon vakarja (és a doki tanácsára is mert említette hogy gomba is lehet vagy rüh..). Abban szeretnék segítséget kérni..hogy milyen dolgokkal tudom elősegíteni a gyógyulást? Gondoltam ezüst kolloidra (nekem hatott mandulagyulladásnál), bioptron lámpára.. ? Miket adjak neki? olvastam hogy talán ilyenkor a sok zöldség,gyümölcs segíthet.. ? Kicsit el vagyok keseredve mert nagyon cuki és féltem.
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni!! Szereztem két anyának való nyulat kb 5 hónaposak és 4kiló körül vannak, beraktam őket a bakkhoz és valamiért nem akarnak űződni leülnek vagy forognak nem hagyják magukat ... sose tapasztaltam még ilyet. Szerintetek mi lehet a baj ?
legjobb az oltás, de nagyon jó a neostomosan is, 1 ampula 1/2 liter vízben, bele egy pumpás flakonba, és mehet a fülbe, pár nap és nyoma sincs az atkának.
Most már tenni semmit nem tudok, reménykedem benne, hogy nem az, borzasztó sok munkám van ebben az állományban, lehet, hogy nem oltom le őket ezzel a myxovac-al, hanem kedden, ha megmaradnak beszerzek pestorin mormyxet. Köszönöm, hogy írtál.
Inkább bemásolom : RHD vagy a nyulak vérzéses betegségeKokozó: Calicivírus Tünetek: Az RHD halálos, gyógyíthatatlan, rendkívül tünetszegény, gyors lefolyású bóretegség. Lappangási ideje 24-48 óra. Tünetei a láz, a táplálék visszautasítása, levertség, elkékült nyálkahártyák, nehézlégzés, idegrendszeri problémák, sárgaság, nyálkás hasmenés, habos vérzés az orrból és/vagy a végbélből. Boncolással kimutatható a hatalmasra duzzadt, gyulladt, a májsejtek károsodása miatt elhalt, sárga vagy fakóbarna máj; a belső szervek vérzése; a pirosas foltos vesék; a megnagyobbodott lép; az orrüreg, a légcső és a tüdő habos vérrel teltsége és a vérerek falának károsodása. Megelőzés, kezelés: A betegség gyorsan terjed a vírussal fertőzött zöldfélével, szénával és takarmánnyal, valamint trágyával és ragályfogó tárgyakkal. A állomány védelme érdekében tartsuk távol a rovarokat, rágcsálókat, a lakásból kijáró kutyákat és macskákat! A nyulak egymást a légúton, sérüléseken, bőrhorzsolásokon keresztül, valamint testnedveikkel, vizeletükkel és székletükkel fertőzhetik. A bemeneti kapu többnyire a száj, ahol a vírus bejutva gyorsan szétszóródik a szervezetben. Zárt állomány, fertőtlenítés, higiénia. Védőoltás, pl. Pestorin mormyx vakcinával.
Sziasztok. Tapasztaltabb nyúltenyésztők véleményét várom. Tegnap este elég bágyadt volt az egyetlen újzélandi vörös nyulam. Reggelre az orrából folyt hab szerű folyadék, a szájából vér ömlött. Ilyennel még nem találkoztam. Ötletek?
Két nyulam fialt a napkban, az egyik alig, a másik egyáltalán nem tépett szőrt. Valahol a neten olvastam korábban (lehet hogy itt), hogy ilyen esetben segít a vatta.
Apróra szaggatva takartam be öket, és minden tökéletes azóta.
Bátran merem javasolni annak, akinek ilyen gondja van.
A fülatka el távolitására legjobb az étolaj!Tollal tyúktollal vagy erős galamb tollal egyszerűen be kell ecsetelni a fül belsejét és az atka szépen eltűnik!
Sziasztok! Egyszer már írtam ide régebben ezzel a problémával kapcsolatban, de most újra előjött, így gondoltam hátha okosodhatok még kicsit.
Fül atkára milyen megoldást tudtok? Sebes belül a füle, most megpróbáltam leszedegetni róla a varos részt (előtte 'beáztattam' -aloeverával-, hogy könnyebb legyen), de attól persze még ugyanolyan csúnya vörös a füle. Mit csinálhatnék, ami biztos megoldást nyújtana?
Akármilyen helyen is vannak a nyulaid, nemhiszem, hogy megfagytak volna. 2014.december 31-én nálunk reggelre mínusz 18 fok volt, és akkorra ellett meg az egyik anyám, erre jól emlékszem. mindenféle gond nélkül felnevelte az almot.