Bizony ezért fognak az én libáim is egy pár méterrel lejjebb költözni, amit sikerül bekeríteni azt a részt...:-) A férjem már előre örül, mert ott többnyire ő szokta vágni a füvet, kézikaszával, de még azzal is nehéz.. Azt mondja inkább jöjjön a kerítés és a libák:-)
Ha jól emlékszem az iwiw-en látott képeidre, oda én sem engednék kecskét:-) Ne hagyd magad rábeszélni!!!!! Na persze..ha szereted kecsketejet, sajtot, túrót...akkor meggondolandó....-)
A fenéket büdös ,csak a bak.Ha vannak nyulaid azok büdösebbek.Nekem is kinnt van a tyukok közt egész nap.Majd elléskor zárom a helyére aztán egy hét után mehet a gyerekekkel a tyukudvarba futkorászni.
Nagyon szívesen tartanék én is kecskét a tejéért, de a férjem azt mondja, hogy büdös. Meg hogy lelegelné az összes virágomat. Úgyhogy meggyőzött. De ha lekerítenék valahol egy részt...
Sziasztok,nem tudja valaki hogy falun mennyiért mennek a napos brahmák és a napos, magyar kacsák, vadas színűek.Ilyeneket szeretnék venni egy háztól, a gazda reális árat kérne de nem tudja hogy mennyi is az? Köszi a választ!!
Hát ez az...ettől félek én is:-) Nem is megyek kecskés helyre mostanában az tuti:-) Amikor még nem voltak állataink, még tervben sem, akkor akart adni valaki egy kis kecsót, olyat mint Jucusé a kis barna...tüneményes volt. Azt mondta ha nekem nem kell a kondérba kerül...Én nem tudtam akkor még hova tenni, meg dolgoztam 8 órában így nem hoztam, el de azóta sem mertem megkérdezni mi lett vele... A gyógyszert holnap váltom ki, majd megírom a nevét.
Szia! Amit tegnap írtál brahma hirdetést az expreszen emlékszel?Na engem hívott előtte a srác mert már ismert ,hogy vannak neki eladók.Tegnap voltam is nála és vettem egy kakast a haveromnak de mondhatom szépek nála.De valaki már megelőzött Zalából mert korán elvitt egyet .
Az amit láttál nagy valószínűség szerint egy kékes réti héjja volt!októbertől a tavaszig van nálunk.apró madarakkal ,rágcsálókkal táplálkozik.marha szépen tud vitorlázni én is láttam tegnap egyet.A galambokra nem jelent veszélyt.Ma reggel meg egy kis karvalyt találtam a házunk előtt elpatkolva,valószínű verebészés közbe benézte a villany drótot!
Még nincs ,Először szülessenek meg .Meg legyünk túl az első két három napon.Majd utána lehet róla beszélni.Előre nem iszunk a medve bőrére mert mindig azzal történik valami.(Murphy)
Igy igaz.Mint te is irod ez csak egy a 100 lehetőség közül.Az egésznek a lényege nem kell túl variálni ,csak a könyvekben leirtak után menni.Minnél jobban bonyolitluk a dolgokat,annál több a hibázási lehetőség.Azért irtam én hogyan csinálom pofon egyszerüen.És nagyon sok hibalehetőséget ezzel kizártam.
Dehogynem akarsz ha meglátnád rögtön akarnád én azért nem megyek ilyen helyre mert nem bírnék ellenállni a kecske egy szuper jószág. Milyen gyógyszert kell adnod a pipiknek ?
Ez ugye egy Óriásbrahma/kékarany-világos/ akkor a holland törpe kakasom is kékarany-világos miként viselkedik egy ilyen színű kakas fekete tojóval mit hoz ? esetleg kékkel, splash-el ????
Sziasztok.Nem a Zsolt volt beszéltem vele pont, mert egyik közös ismerősünknél voltam fotókat késziteni a Zsolt részére és ez pont az nap volt:)Nekem a lovak voltak ismerősek a tv-ből,de mondta a Zsolt hogy nem ő volt,én is ráhibáztam:))
Én sem vitatkozásképpen de én annyit írtam hogy a páramérővel beállított keltetőtér esetén ki lehet zárni a nem megfelelő páratartalomból adódó befulladást illetve nem megfelelő kelést. Röviden ha a pára már tuti jó akkor lehet más okokat keresni a sikertelen keltetésre.
Nem vitatkozni akarok veled Mariann.De ha egy páramérőt beteszel a gépbe azzal megoldódik a rossz kelés?Mert szerintem max egy gond a lehetséges 100-ból,amiért rosszul kelnek a tojások.Nekem igaz egy saját gyártásu 540 db-os gépem van.Abban sincs páramérő,mégis tökéletesen müködik.Bujtatóm nincs tehát folyamatosan üzemel a gép.Mégis a fias tojások kelési aránya90-95%-körül mozog.Van benn egy 3 részes párologtató tálca vagy kettő vagy 3 rész van felöntve.Attól függ van-e kelés vagy nincs.Ugye a kelési arányok (aki dolgozott keltetőbe az tudja)Átlagban annyi tojás fullad bele ,hal el kelésig ,mint amennyit lámpázáskor kiszedtünk.Azaz egy nagyüzemi keltetős már lámpázáskor meg tudja mondani mennyi csirke fog kelni keléskor,99%-os biztonsággal.Most ezzel nem oktatni akarok senkit,de ha nem muszály akkor ne bonyolitsuk tul a dolgokat.Minél bonyolultabb valami annál több a hibalahetőség.Én mikor inditom a gépet beállitom 37.5-37.8-ra.Mivel ennyi a hőjáték a gépemben.Felöntön a vizet,beálliton a szellőzést aztán hozzá sem nyulok a szezon végéig.Csak a vizet pótolom meg a szellőzéssel játszom.Csak azért kell beállitanom mindig kezdéskor mert holtidőben ,aszalásra ,száritásra is használom(gyümölcs ,gomba,füszerek,zöldségek,paprika,stb.)Ezt a Hsz-t nem kioktatásnak hanem okulásnak szántam.Csak azt irtam le tömören én hogyan csinálom.
Sajnos hiába mondom a páromnak menjen ki oszlopot lebetonozni nem akar menni ha fagyott a föld !!! Már a tervek megvannak de addig csak egyedeket tudok külön tenni a randa bandát nem :D A többit nem kergetik de pont ott voltam mikor a kakas ágaskodott az egyik pulyka kakasnak na ezzel hadba is állt mert a pulyka nem felejt.
Na látod nálam ebből nincs gond:D a pulykák egyhangúan bántanak minden baromfit ami betéved hozzájuk így nálam fel se merült,hogy együtt legyenek:D
Multkor is csak hallom pittyegnek vadul a csirkék meg ép transzformálódnak vmi repülő madárrá:D Az édes kis pulykák kinyitották az ajtót és bementek szadizni a csirkék közé:D
Büntiben van míg ki nem cserélem a marans kakasokat ami most szabadlábon van marans kakas azt folyamatosan kergetik a pulykáim és a kis jérce is beszállt a buliba bezártam egyébként sem árt neki egy kis külön tuning a három tojóból ő a legkisebb olyan mintára mintha bronz lenne de barnás vöröses a színe.
Ha jól tudom, akkor Zsolt az Apukájával eteti a vadakat, legalábbis itt azt írta a múltkor. TEhát nem a főnök volt "csak" a fater... Persze nem biztos:-)
Hétvégén nem Dani Zsolt volt a híradóban,mikor Gemencről készítették a riportot?Üldögélt a háttérben a bakon,a főnöke meg szórta a kukoricát a vadaknak.
Kíváncsi lennék a főnök akkor is megfogja-e a vödröt,mikor nincs ott a TV?!
Csak szabadon :) Marans, itáliai ezüst,itáliai fogoly, 1 arany vállú itáliai kakas (gyerek) 1 erdélyi kopasznyakú fehér kakas, itáliai kettőshasznú keverékek, itáliai kopasznyakú keverékek, japán törpék, holland törpék fekete , cifra, vörös vállú, kék , zengők kendermagos, sárga ,kék, splash,griss bare kettőshasznú kendermagos és egyéb sárga kopinyakú fekete kopinyakú jércék, bronz cirmos pulyka kakas, fehér pulyka tojó kék pulyka tojó bronz réz keverék tojó. Ezen kívül brahma kolumbián szín kolumbián színhibás 3 db, brahma fekete jérce 2 db, 2 keverék sárga nem tudom miből lett ilyen :( brahma fogoly kakas, kék színhibás kakas, töpre selyem kopasznyakú kék kendermagos, fedett nyakú fehér, fekete, kék, színhibás kék, cirmos ja és gigant gyöngyösök sima fehér gyöngyösök egy ezüst gyöngyös. Biztosan kimaradt valami de ez csak így szabadon......hát persze a két törpe wayandotten jérce :)
Tegnap elfelejtettem említeni,nagy ribillió volt a tyúkudvarban!
Elvitorlázott egy bazi nagy ragadozó madár az udvar felett.De fogalmam sincs mi lehetett.Nem találom a határozó könyvemet,és a neten sem találok semmit.
Sas nagyságú volt,tiszta hófehér,csak a két szárnya vége,és a feje volt szürke.
USA-ban kialakított fajta. Tojó hasznú fajta, évente 180-200 db tojást termelhetnek a tyúkok melyek fehér színűek. Csak egy színben tenyésztik. Jól repül.;)
Nem:)) Ha gonosz vagyok arról szólt kinek porosodik a polcán tavaly óta és ki szokta lapozgatni:D De ismerjük meg jobban a fajtákat nem árt egy kis ismeretanyag bővítés:d
Jóvan ám..az egész arról szól, hogy ki tudja gyorsabban lapozgatni ohiki könyvét....! Mindamellett gratulálok a megfejtőnek! :-) ( mellesleg én ennyi idő alatt addig sem jutottam el, hogy mi az a k.k kiadvány:-)))
Na ez az amit viszont tényleg nem kell túlkomplikálni 0-19.napig 70 % pára 19-21. napig 75-80 % vagy ilyesmi kinek hogy jó nekem a hőmérséklet állítgatás is egyszerű beállítom 38 fokra és jónapot de ez az én keltetőmre vonatkozik. Viszont ha több a tojás vagy kevesebb a páramérő tájékoztatást ad róla hogy tegyek még be vizet vagy takarjam le esetleg spricceljem a tojást mert sűrűn nyitogattam és keléskor a következő csibére rászárad a cucc. Nekem kettő is van mert külön bújtatót használok ha többen kelnek egyszerre vagy több korosztály van a keltetőben.
Na lássuk kit is keresünk a leírás alapján. Várom a megfejtéseket. Ime a segítség;)
Félvad kettőshasznosítású fajta, melyek a házak, porták körül szaladgálnak az őshazájukban. Külsejében aurtralorphoz hasonlít de semmi rokoni kapcsolat nincs köztük. Lábai tollatlanok, fekete színűek. Csibéi kotlossal jobban kelnek,mint keltető géppel. Európában nem találkozhatsz vele.
Na várjunk egy picikét.A vályúk feltőltése az oké,de ahhoz ki kell nyitni a fedelet.
3-fokozat mivel 3 vályú.De csak 3 fokozat!!
Na ezzel megvagyunk. Hőmérséklet és a víz felület álltal van egy naggyából a fokozatokhoz tartozó páratartalom.
Némely szekrényes megoldásnál fokozatok nélkül lehet állitani a párát,üzem üzem közben.Az ajtót ilyenkor nem szükséges kinyitni,csak a tojások ellenörzéséhez,vagy a víz pótlására.
Jövő héten mindenképpen hoz mert kell nekünk is más dolog ugyanonnan. A páratartalom a keltetés elejétől a végéig hatással van a tojásra ha most magas akkor nem megfelelő a tojás kipárolgása sok nedvesség marad benne amitől a pipi nem tud majd megfelelően kelni belefulladhat a fennmaradt többletbe. Alacsony pára esetén a túlzott párolgás miatt nem marad elég nedvesség a tojásban a pipinek és ez okoz gondot.
A kis gépben is ugyanúgy lehet szabályozni a párát mint a nagyban a kicsiben 1-2-3 vályú vagy mi feltöltésével a nagyban ugyanezen az elven nagyobb kisebb párologtató felület kialakításával vagy félre értettelek ?
Hát szerintem a kicsi gépekbe nem látom értelmét,csak ha magadat szeretnéd megnyugtatni.
A nagyobb szekrényes gépekbe ahol üzem kőzben tudod állitani a páratartalmat ott szükséges.De mondjuk ott lehetőség is van a párolgási felület változtatására.
Nekem is mutatós van betekered vizes rongyba akkor 100 % a pára akkor gyorsan kiveszed és óvatosan eltekered a 100 -hoz ha nem ott állna ennyi az enyém szerintem jól működik alapból.
Szép napot mindenkinek! Szombat reggel indítottuk a keltetőt, nem tudom, van-e értelme sietni a páramérővel? Mármint úgy értem, hogy miattam ne menjen el venni. Monoron meg úgyis találkozunk.
Sziasztok-Szia Mariann--Pontosan hogy megy ez a kalibrálási dolog a páramérővel/nekem mutatós van/????Nekem is van kiváncsi lennék jól mükszik-e???kösszi
Az meg minek kell bele?(mármint a páramérő).A leirásában le van irva hány csatornát kell feltölteni,és mikor. Az éppen megfelel, az optimálisnak.Ilyen dolgokat beletéva csak bonyolitassz a helyzeten.Én személy szerint soha nem használtam.(régen és most sem)Tapasztalatból tudom hogy kettő ,keléskor meg három csatorna kell hogy tele legyen vizzel .Minél jobban bonyolitod,annál rosszabb.A kelésed hogy olyan rossz volt az nem biztos hogy a pára számlájára irható.Sőt!Nagyon sokminden lehet még más tényező is.Pl .Tojások frissessége,vitamin hiánya,nem megfelelő hőmérséklet,stb.Többet nem irok mert csak még jobban összezavarlak.
Szia! CSináld meg azt amit itt írtak, hogy vizes ruhába tekered, és utána állítod be. Próbáld azt hogy most megnézed, hogy mennyit mutat. Utána megcsinálod a kalibrálást és megvárod amig megint szépen beáll a helyes értékre. Akkor meglátod, hogy a beállítás előtt, és utána mennyit mért és eddig mennyit tévedett.
Hát mindig tanul az ember,elővettem ezt a páramérőt és megtaláltam rajta a csavart.Ezt a mérőt a második keltetésre vettem,és én nem tudtam,hogy ezt lehet állitgatni is.Lehet ez volt a baj,mert ehez igazodtam.
Ica nem biztos hogy a kakasoddal van baj.Nyird körbe őket ugy mint a chochinoknál szokták.Figyeld meg bejön.Tapasztalat!Én még a Jerseyeknél és az Austráloknál is megcsinálom.Azóta 30%-al nőtt a fiasság.
Te a babos alatt a porcelánt érted? Mert a képeiden inkább olyanokat láttam, mint babosat... :-) Hozol ki ilyen színűeket a börzére? Ha igen, akkor róluk lécci tegyél fel képet, mert megnézném őket és ha olyan a színük, akkor akár még igényt is tartanék rájuk. ;) Köszi! :) Üdv.
Hát most képzeld el, ha a tyúkra mondják, hogy buta tyúk, mert pici az agya....akkor mekkora lehet egy fürjnek?? :-) Ezek után amiket itt olvasok róla, lehet, hogy mégsem szeretnék annyira fürjet is tartani...?:-) Azért az apró tojásért, meg kevéske husiért ennyit szenvedni... Akkor inkább pulyka...mert ha a méreghányást túléli, nyert ügyünk van, tuti kijön belőle a karácsonyi ebéd:-))
Majd írok ha tudom pontosan mikor megy a párom venni páramérőt jövő héten valamikor aktuális el is tudom majd postázni ha sürgős. Olyan mint a képen amit feltettek nekem is olyan van.
Lesz még más is nálam idén. 2 projecten dolgozom,ami nem új,csak szeretném fellendíteni,meg mellette a szokásosak.Azért ha valami kell,szólj! Édes Tyúkmamidtól még VÁROM a levelet,lehet abban lesz valami titok.Khm,khm,Tyúkmami vetted a célzást.....
Gyöngytyúkosok: "A másodlagos ivarjelleg szerint való ivari megkülönböztetés többféle módon lehetséges.A kakas fején lévő "sisak",(szaruképződmény) hátrafelé nyújtottabb,míg a tojóknál kevésbé. Az áll alatti bőrképlet a kakasnál mélyebben lehúzódik a nyakra,és inkább "spiccben" végződik.Ezeknél a jellegeknél azonban sokkal megbízhatóbb támpont az áll-lebeny alakulása. Míg a kakas áll-lebenye nagyobb,és rendszerint szétálló,a tojóé kisebb,és inkább az arc vonalát követi. Az áll-lebeny alapján való ivari megkülönböztetés fiatal állatoknál,valamint olyan törzseknél ,ahol idős tojók között fiatalok is vannak,sokkal nehezebb. Egy 3 éves tojó áll-lebenye sokszor legalább annyira fejlett,mint az 1 éves kakasé. Az áll-lebeny alakulásnál említést kell tenni az ún. felemás áll-lebenyről.Ilyenkor az állat egyik áll-lebenye nagyobb,mint a másik,vagy az egyik szétálló,míg a másik laposan követi az arc vonalát.Ez a kakasnál ,és a tojónál egyaránt előfordulhat,az ilyen egyedeket,zárjuk ki a tenyésztésből." "Az ivari megkülönböztetés,a termelési időszakban a fan-csontok távolságának elbírálása alapján meglehetősen könnyű. A kakasnál a két csont közötti távolság egészen kicsi,majdnem összeér,és közéjük egy ujjunkat alig tudjuk beszorítani. Ugyanakkor a termelésben lévő tojó fan-csontjai tágak,a közötte lévő izomszövet rugalmas,és legalább 2 ujjunk kényelmesen közéjük fér. A fan-csont,és a mellcsont vége közötti távolság is jóval nagyobb a termelésben lévő tojónál,mint a kakasnál.Ez a megkülönböztetés sokkal nehezebb,mikor nem termelnek a tojók." A fancsont közti távolságot díszmadaraknál is szokták használni,de tapasztalataim szerint csak a törpe-papagáj féléknél megbízható,de ott sem 100%-ra. Na,én ezt vallom.Nézzétek meg a tegnap felrakott képeimet,és próbálgassátok.
:) Kivételesen nem csak kék. Nagyon szép különlegesek nekem a tyúkjaid meg a kakasod. Egyik nagy szerelmem volt mindig is a kendermagos, meg sztem egy édes Tyúkmamim már el kotyogott neked egy két szót:)
Nekem is tetszik, szép formás és amint látom rád is hatással van a babos szín. Ha rámegy a sárga lábú kiskakas, akkor talán az utódok is szép világító sárga lábúak lesznek, ha meg nem akkor lehet rájuk szelektálni, ha esetleg neked is tetszenek a sárga lábúak. Ha csinálok képeket azokról amiket kiviszek a börzére majd küldöm őket, de nem lesz sok talán 1-2 kakas és 1-2 jérce.
Körülnézek itt a környéken,hátha itt is találok közelebb.A tojás is jó lenne,de még visszatérünk rá. Még elő sem vettem a keltetőt,nem is akarom,de máris úgy érzem,hogy ismét zsúfoltság lesz az udvaromban!!
Az jó . Szia Zsuzsi ! Van már kakasom a lazacokhoz is . 1+6 az arány . Én is lámpáztam a sajátból kettő esett ki . A többi változó . Az Ara mind kijött , lecseréltem a kakast .
Igen ide minden évben hoznak Csürök Zoliék.Azt nem tudom honnan.De lehet hogy én is megpróbálkozom megint az idén,és akkor szívesen rendelek neked is.De ha nekem ez az egy ami megmaradt tojni fog,én is szívesen adok tojást ha gondolod.A kakas már udvarol,de a tyúk még nem lapul előtte.Kitudja a hibridnek hogyan kegyeg a biológiai órája?!
Teljesen mindegy:D Zsuzsi azt se venné a szájába:D
Nekem van egy hibrid tojó ha tojni fog és nem zavar,hogy réz úra van a tojikkal bűvészkedhetsz nekem nem hiszem kelleni fog. Most más jön a pulyka tavaly volt.
Minden darabot kikeltetek tőle !!! Majd megkereslek a börzén de remélem amit kiviszel előbb lefotózod nekem nehogy eladd mielőtt odaérek :D Most őt várom a csapatba remélem a gazdája nem gondolja meg magát :D
Egyenlőre még nem a valós helyükön vannak.Oda péntek éjszaka fognak kikerülni,és hétvégén tudom őket figyelni. Attól félek,hogy az egyik kakasnak olyan a lába,mint amit feltettem,és nem tud majd megkapaszkodni a tojó hátán párzáskor. 6 darab körülit szeretnék.Lehet ott felétek kapni valahol?Vagy van tipped honnét lehet venni ezeket? Majd annyit esznek,amennyit kapnak.Lehet megpróbálnék én is 1-2 tojót meghagyni,a bronz kakasnak.Akkor viszont nem baj,ha a tojó nem pumpálva nő fel.
Drága Ákosunk mondta régebben,hogy a külső jegyek alapján nem biztos a meghatározás.Ő tud egy speckót,de hiába mutatta meg már annyiszor,nekem nem megy.De saját tapasztalat,a hang alapján is szinte 100%-osan meg lehet tudni ezt.Neked ezek alapján van 1 tyúkod,és 1 kakasod!
Lehet én is be fogok nálad nevezni búbos, kopasznyakú, sárga lábú, gatyás, rózsás tarajú, kispipire. Tavaly sajnos nem jött ki olyan egyed ami búbos is lett volna, de a többi extrával rendelkező jérce azért lett kettő, az egyik fehér a másik babos. Megjegyzem soha nem volt babos színű japink, de gondolom Adam18 hatására nálunk is kelt 2db babos színű egyed. Sőt még vettem pár darabot vérfrissítésnek, de már azokból is szelektálok, pár darabot lehet viszek a Monori börzére, talán március 14-én lesz, ha jól tudom.
Annyira nem is esznek sokat:DD Amióta ily szépen találgatok ki dolgokat miket tartsunk már rég nem számoljuk mennyi eleség fogyott el:D De 5 pulykusz jó pár zsák uni-t megevett:D
Sziasztok! Remélem, most tud már valaki segíteni! ARAUCANA tyúkot keresek! Megvásárolnám, vagy talán van egy fogoly színű holland törpe pár érte cserébe! E-mailben jelezzen, aki tud! Köszönöm!
Örülök hogy beilleszkedtek ,remélem tudsz majd keltetni tőlük.
A meglepi a big6-os lett volna,de sajna kicsit krákog,és nem akartam így küldeni hozzád.Mennyit szeretnél a big6-osakból?Mert azt tudnod kell hogy nagyon sokat esznek ám,nem is esznek szinte zabálnak:)
Nem tudom milyen világítás kell a fürjeknek, de nekem is kelt pár db és a törpe csibékhez raktam, de mindig bujkáltak. Külön tettem őket és a lámpára (égőre) alu fóliát csavartam (VIGYÁZZ nehogy a foglalaton bellül hozzáérjen a érintkezőhöz, mert ráz!)Nem kell odáig Hangulat fény van náluk és semmi bajuk nem bujkálnak. Különben a nagyobb csibéknél amikor még kell a meleg éjszakára ezzel a megoldással szokom szoktatni őket a nappalok - éjszakák változásaihoz.
Szia. Valóban nem vettem észre. Jól van,látom nem csak én vagyok szórakozott!! Ha esetleg meg tudod oldani,és lesz egy használható géped,meg időd,jó lenne mindegyikről küldenél egy portrét,elölről,és nem árt ha van mindegyikről oldalról is. Tudom,hogy ez nem egyszerű dolog,csak akkor csináld,ha van hozzá türelmed,és időd! Az igaz hogy a gigantoknál több kakas kell a tyúkokra mint a simáknál,na de ennyire..... Az enyémekkel meg vagyok elégedve.Egész jól belakták a helyüket,vidáman kiabálnak a többieknek.Nem is vadak,csak tartózkodók.A lisztkukacot imádják.Azt hiszem ezzel fogom szelidíteni őket.
Drágám az szinte LEHETETLEN!Semmit nem kell tenned,csak állj nyugodtan,és hallgasd hány kiabálja azt hogy:pu-pá,pu-pá,pu-pá.Amelyik ezt teszi,az mind tyúk!!!
Köszike de épp az az,hogy kakast kaptam ,bár láttam a tieidet nagyon szépek nekem igen tetszik a rózsatarajú baromfi.Tehát én most mindenképp tojót keresek egy kakas bőven elég,majd ha lesz róla kép azért tehetsz fel és mégegyszer köszönöm.:)
Jó a páratartalom mérő, amig nekem nem volt, sok olyan csibém kelt aminek a szikzacskója nem volt felszivódva. Akkor javasolták a mérőt. mindenkinek ajánlom mert sok évig jó és kell. Az első 10 napban 56% nak kell lenni azt beállitani kb nem lehet. Ha viszont az első napokban nem kell sok nedvesség, hogy a légkamra nagysága nőjön legalább duplájára. A friss tojás légkamrája kb3-4mm az első 7-10 napban legalább 6-8mm re kell nőni (tyúk tojásnál) . A páratartalom függ a környezeti levegőtől is a szellőzőnyiláson a többlet pára elszáll ill. párás helyiségben több lesz.
Szia! Hát kakasaim vannak eladók, és az egyik jérce is esetleg. Ha a kakasok érdekelnek teszek fel ide, vagy küldök képet, a járcéről majd csinálnom kell.
Én elég sokat "megpucoltam" de nekem is csak 1-2 vérzett be.. Mondjuk annak is lenne értelme, hogy amit az ember kibont, azt megjelöli, hogy vajon hány napig húzza utána... A páratartalom mérős kérdésemhez nincs véleménye senkinek?
Gyönyörűek, mindig nézem a képeket amiket felteszel, ha van időm és keresem rajta őket, de még úgy emlékszem egy képen sem láttam őket. De végre most. Felteszek képet a mostani csapatról.
Skolikagi olyan helyzetbe kerültem ,hogy egy ismerősömnél,akinek anno én adtam törpetyúkokat most sok kakas lett. Én már nem tartottam ,de most egy kakaska nálam kötött ki nem akarta levágni így elvállaltam ,de egyedül nagyon magányos és akinek a környékemen van itt zalába az irigy és nem ad el.Esetleg nem tudsz valami jó tippet adni,hogy hol tudok szerezni viszonylag közel hozzám,esetleg valami ismerős errefelé én ugye lentiben lakom és hosszabb utat most nem tudok sajnos bevállalni leginkább egészségügyi okok miatt.A segítséget előre is köszönöm.
A büdös tojás téma érdekelne mert az nálam is probléma volt a nyáron. Már vagdalni akartam az állományt amikor ahogy jött úgy el is múlt a gond. Pedig figyeltem hogy melyik tojás az de nem tudtam rájönni mert mindig másik volt.
Mi valami ehhez hasonló páratartalom mérőt használunk, mi sem bíztunk a tálkákba és a feleségem nagyon precíz:) Használat előtt kalibrálni kell (be kell csavarni egy vízes törölközőbe, egy ideig bent hagyni, és a mutatót beállítan 100%ra, utána rá a tojásokra és mindenki megnyugodhat, hogy megvan a megfelelő páratartalom:)
Nem, de azt mondta a doki, hogy le kell őket itatni valami gyógyszerrel. Amit észrevettem az csak az hogy néha van egy-egy büdi tojás, ami teljesen friss és mégis büdös..Azt mondta a doki hogy ezt is meg fogja oldani a gyógyszer...
Nálam 2 szer produkáltak ilyet mind a kétszer vizes volt az alom mert kifolyta víz az itatóból. Egymást taposták mint a nem normálisok. Most mikor már a kis szárnyukon nő a toll már csak 25-ös izzót kapnak mert eddig sok gondom volt a túlzott fény miatt is, de a doboz teteje nagyrészt le van fedve sűrűbben kell takarítani de nem kell nagy izzó most a pici fürjek alá a macska alomra esküszön ez bírta eddig a legtovább természetesen az olcsó tes..s nem a szilika géles !!!!!
Reménykedhetsz,addigra tutira a többiek is elkezdenek tojni.Majd szólj rám emiatt! Itt a méret,bár ahogy nézem,ez most kisebb lett mint általában.Akkor vagy egy fiatal tojta vagy pedig az idősebbnek ez a prototípusa.
A te géped is ugyanúgy működik, csak nálad a nedvesítéssel éred el azt, ami más használati utasításban a páratartalom növelésével ér el az ember; ez kevésbé macerás, mint spriccelni a tojásokat, de a végeredmény ua. kell, hogy legyen.
Hát igen. Bár szerintem mindenkinek meg kell ezt tapasztalnia, mert ha nekem mondja valaki lehet hogy nem halgatok rá és úgyanúgy kibontom, mondván hátha nálam máshogy lessz.
Köszönöm...hősi halált halt szegény, mert így most tudjuk, hogy nem egészséges a banda, vagy legalábbis esélye van annak hogy a többi is beteg, úgyhogy gyógyszerezés lesz...
Na, ma kimentem, hogy én is lefényképezzem a gigantokat neked, hátha a portrék alapján meg tudod mondani a nemüket!! DE sokadszorra ismét sd kártya nélkül vittem ki a fényképezőgépet, mert az megint a laptopban maradt :(((((
Jó, akkor alaposan megnézem magamnak őket, gondoltam! És ha az alapján kell eldöntenem, amit te mutattál, akkor 4 kakas és egy tyúk maradt nálam XD
Nem akarok hülyeséget modani, de vadon a fürjek minding megpróbálnak takarásba kerülni, mármint a fentről való támadás miatt. (Ez amúgy nálunk a gyöngyöspipéknél is előfordult, be akartak bújni a dobozukba tett asztali hőmérő mögé.) Szóval szerintem meg lehetne próbálni egy kis takarást készíteni nekik, mondjuk egy kartonlapból, ami alatt árnyék van és nem "veri" őket közvetlenül a fény, egy próbát megérne, de ha nem jön be, akkor gőzöm sincs. Üdv.
Szia. Én az idén megfogadtam hogy soha többet nem segítek, max annak aki már elvégezte a nagyját. Az első fészekaljnál úgy bontogattam őket és mind gyenge maradt. Mára el is mentek. Szóval szerintem bízd a természetre bármennyire is nehéz.
Szia. Fogalmam sincs melyik!Bár először a 2 éves tojót kezdte cicerélni. Igazából azt sem tudom hányan vannak!Egy 2 éves kakas,meg egy 2 éves tojó biztos,ezenkívül van kb.7-8 tavalyi tyúk. A múltkor nem figyeltem melyik volt bent a szénásban,de azt hiszem az öreg tojó. Tegnap viszont az egyik fiatal tojó guggolt le a kakas elé. Ha jól emlékszem a fiatalok tavaly májusiak lehetnek.Ezek közül egy nagyobbat láttam leguggolni a kakas elé.Azt nem láttam hogy pározta-e,de ha igen,szerintem 2 hét múlva lehet tojás.
Szia. Igaz nekem még nem voltak fürjeim, így nem igazán ismerem a viselkedésüket. Véletlenül nem próbáltad nekik a sarkokat lekerekíteni? Mi vmikor csirkéknél is csináltuk ill. a fácán neveldében is nagyon bevált. Szerintem egy próbát megér.
Nem igazán!!!! Max akkor amikor már körbevágta, körbefordult a csibe, de már az ereje elfogyott és nem tudja szét tolni a tojáshéj alját a tetejétől. Akkor néha kihúzom....
Nem szabad piszkálni, mert a kitörés után még jó pár óráig a szikzacskó a testen kívül van és még erek is futnak a tojáshéj hártyájában... Csak lassan szívódik be a hasüregbe.... de mire körbefordul, addigra begyógyul a nyílás és az erek is elhalnak..
Az sem igazán jó ha segítesz neki.. van egy jópár óra amikor pihen, de akkor húzódik vissza a szikzacskója!
A túl magas pára viszont a belső hártyát teszi gumiszerűvé ami rátapad mint egy úszósapka és attól sem tud mozogni..
Itt a fórumon hallani sokféle technikát, van aki még permetezi is őket!!!
Én sosem szoktam!!! A két legbelső vályú van feltöltve elejétől a végéig...az utolsó napokon pedig a felszáradó csibéktől emelkedik meg. Viszont amikor kiszedem őket akkor szellőzik is kicsit a gép, tehát lecsökken újra!!!
A tojáshéj elméletileg az utolsó napra elvékonyodik, mert a csibe a csontjaihoz abból vonja kia Kalciumot!!
Szijó István! Melyik kezdett el tojni? Idősebb vagy a fiatalok közül? Szted mikor reménykedhetek tojást a réz illetve a hibridtojótól?:D 7-8 hónaposak kb.:D
Én is kétszer forgatok. De azt írtad, hogy az első keltetésed sikeres volt és a másodiknál mindent ugyanúgy csináltál. Akkor talán mégis a tojások nem voltak jók valami miatt? Esetleg nem jól tároltad őket? Nem tudom, de csak valami ilyesmire tudok gondolni.
természetesen sajnálom szegény fürjeket is, de bevallom jobban sajnálom hogy az egyik amrockot és egy törpe new hampshire-t is maguk alá temettek...
Most kiszedtem a maradék 7 csirkét a lámpa alá egy külön dobozba, a fürjek pedig sötétben lesznek... lámpa nélkül.. már tollasok, gondolom nem igénylik annyira a meleget!!! de majd még lemegyek hozzájuk, és max kapnak egy 60 w-os izzót..
Tölts fel 2 vályatot.. abból még nem lesz baj...a keléskor viszont én nem szoktam +párásítani, mert a kekeltekről úgyis kerül annyi a légtérbe a száradás során.
Jelenleg, páramérő híján nem is tudok mást tenni! Csak egy bibi van. Kezdésnek egy vájatot kell vízzel feltölteni, így írja. Aztán azt, hogy egy-két vájat legyen feltöltve. Nem tudom, melyik a jó. Nekem most egy van feltöltve. Nem segített volna, ha szétszeded őket, hogy ne legyenek egy kupacban? Már bocsánat, hogy okoskodom. Vagy ezeknek már mindegy lett volna?
A túl kevés forgatás miatt is előfordul hogy a csőrük nem jó helyre kerül és nem képesek kitörni a tojást.. A chabonál pedig genetikailag fullad bele egy részük.. lehet hogy a szülök sem voltak jók!!!!
Nekem is ugyanilyen gépem van, igaz kör alakú, de nekem sincs páramérőm. A két legbelső vályút töltöm meg vízzel.
Tedd azt ami a leírásban van és akkor az jó lesz!!! :))
Más:
Pastörellózis??
..és hogy meséljek én is valamit! Azok a k..a fürjek, ismét olyat mutattak amit még soha nem láttam házityúknál..
Az egyik sarokban, egymás tetejére ugrálnak és egyszerűen agyon nyomják egymást!!!! Először azt hittem melegük van és a lámpa miatt gyűlnek oda. lecseréltem az izzót kisebbre... aztán később már levettem a doboz tetejét is hog ytöbb levegőt kapjanak... de amikor most este benéztem hozzájuk, megint ott nyomorogtak egy kupacban... már 20-nál is többet kellett a macskáknak kidobni... de már nem is idegesítem magam miattuk...
Én még ennyire hülye tyúkalkatúakkal nem találkoztam!! A csirke is hajlamos ilyenre ha megijed, de ezeket semmi meg sem ilyesztette..
Bocsi,nem teljesen értem,akkor van felesleges kakas?Itáliai jérce lesz eladó május körül?Naggyából +néztem az eddig felrakott képeket,és gratu,hogy ilyen szép minőségben +található minde1ik baromfi.
Zombori bóbitás keresgélés közben találtam ezt a linket, hasonló, vagy teljesen ugyanaz a fajta lehet. Sajnos Szerbiából nem sikerült eddig még tojást szereznem.
Ez a páramérő jó téma, már éppen kérdezni akartam:-) Amikor megvettétek, akkor mondták a boltban hogy be kell állítani, hogy rendesen mérjen? Mert nekem azt mondták, hogy be kell csavarni vizes ruhába és így hagyni, majd a mutatót visszatekerni a 90 %-ra, és utána fog csak pontos értéket mutatni. Ezután itt nálunk majd minden helyiségben valami brutál 80% körüli értéket mért, és a férjem meg van róla győzödve hogy tuti nem jól mér.... Na most akkor lehet-e hinni neki majd a keltetőgépben?
Mint már mondtam volt, ez lesz az első keltetésem, úgyhogy csak tippelni tudok - esetleg nem volt elég pára és kemény maradt a tojás héja, ezért nem tudták feltörni? Elnézést, ha butaságot mondtam.
Kelés gyenge....sajnos..... Annak így is úgy is annyi, ha kibontod max 1-2 napot még talán húzza, de az sem biztos. Persze ennek sok oka lehet, de többnyire én a tojásban keresném a bibbit, illetve a szülőpároknál. Akár nem jó táplálás, akár a szülőknél előforduló betegség, stb., stb.....
Szerintem lecsapok az ajánlatodra!:-))) Utálom a bizonytalanságot! Amúgy is szeretnék majd "komolyabb" tojásokat keltetni, amit veszek, no, ott aztán végképp nem akarok kockáztatni! Köszönöm!
Sajnos se sárga-kolumbiánt,se sárga-kéket nem találok a környéken,csak láttam egy régebbi képedet,azért gondoltam hátha van.Kép van esetleg a ferde farkúról?
Én a befulladásnál arra gondoltam,amikor teljesen kifejlett a csirke és hallom,hogy csipog,és mégis belefullad,nem birja kitörni a héjat.Ezen lehet segiteni.
Xenon lámpával 3 naposan megmondom elindult -e benne az élet ! Más lámpázóval 7-10 napig is van, hogy bizonytalan vagyok.... De ezeket már leírtam. Ja és azt a 4 rugót is csak egyszer kell kifizetni ! Aztán akár több szezont is végig vihetsz vele.....de te tudod.
Azok zsír gépek,semmi gondd velük,nekem is van belőle 2:) Mivel tavaly nagyon bejött az idénre is rendeltem 1-et még:)Na jó az idén az emuknak rendeltem külön gépet és forgatót:)
Szia Gagi ! Jó volna egy páramérő , mert az Én keltetőmbe nem elég a víz ami a papíron van . A keltető kerek és négybe kell vizet öntenem , hogy a páratartalom 55-65 között legyen . A kelés vége előtt két-három nappal pedig 70-80 a páratartalom . A tiedet Neked kell kitapasztalni , ezért jó a páramérő .
Ne aggódj,ha úgy csináltad ahogyan a leírásban szerepelt,akkor enm lesz semmi hiba,gyönyörű csirkéid fognak kelni.Ami esetleg befullad,vagy nem fejlődik normálisan ki ,az meg valószínű tojás probléma lesz.De ha úgy ahsználod ahogyan leírták,akkor azzal semmi gondd nem lesz,ez tuti,ők már anno ki kisérletezték valószínű:) Milyen géped van amúgy?
Na beszéltem a dokival.. Azt mondta hogy több baja is volt a pipinek és a szive mondta fel a szolgálatot. Mivel a doki igggen gyorsan beszél, ezért csak a felét értettem annak amit mondott, de a hozzáértők majd segítenek megfejteni:-) A gumborot azt megjegyeztem -erről már hallottam-, de mondott még valami pa-val kezdődő betegséget is, és azt hiszem ez volt a súlyosabb. Egy vényköteles gyógyszert kell itatni velük 3 napig, amit majd kiváltok és akkor a nevét is meg tudom mondani.
Általában idős tojás, szélsőséges körülményeknek kitett tojások a keltetés alatt vagy az állomány ha öreg illetve beltenyésztett akkor jelentkezhet ez, hogy nem életképesek az embriók. Mivel nincs magzatmonitor tojásra, hogy a csirkét nézhesd csak a jó szerencsében bízhatsz és, hogy 21 napig normálisan ment a géped.
Szia! Nem elég fertilis, vagyis nem elég termékeny, nem életképes. :) Nekem is volt, ami befulladt tavaly, azt is mondták nekem akkor, hogy nem volt megfelelő a páratartalom. Az új keltetőben, amibe vettem p.mérőt, nem is volt befulladt tojás, csak 1 a 40-ből. De a tapasztaltabbak majd még biztosan megírják, mi lehet még az oka!!! :)
Szia! a befulladt csibékre okok lehetnek a nem megfelelő páratartalom, a hőfok megváltozása az utolsó napokban. Vagy lehet, hogy a tojásba nem voltak elég fertilisek az embriok csak egyszerűen. De még bizos kapsz pár ötletet. Üdv.
Szia! Jól sikerült az első keltetésed! A befulladással kapcsolatos kérdésedre sajnos nem tudom a választ, mert én most keltetek először... de engem is érdekel a válasz.
Már rég olvaslak benneteket,de most szántam rá magam,hogy irok,nekem is vannak tyúkjaim,van egy pár db disztyúk is,meg mindenféle baromfi ami egy tyúkudvarban elfér.Amiért irok az a keltetéssel kapcsolatos,tavaly már próbálkoztam keltetéssel,vettem egy háztáji keltetőt.Első keltetés alkalmával 50 tojásból 45 db kelt ki,aminek nagyon örültem.A második keltetésre csak a fele kelt ki,a többi befulladt,pedig mindent ua. csináltam. Mitől tud befulladni a csibe?
Lehet ezt már kérdezték,de akkor én azt a részt kihagytam
Idén is szeretnék keltetni és nem tudom mit nem csináltam jól.
Ő barneveldert keres, az más tészta, de azért köszi, hogy szóltál:-) Egyébként ez egy nagyon szép pipi nézz utána a wikipedián..mármint a barnevelder:-)
Valahogy sejtettem! :) Meg múltkor asszem mondtad is, hogy ő annyira szelíd... A másik az itt nálam se volt valami ragaszkodó típus, egyszerűen félénkebb. :) Egyébként a szelídebb tyúkocska az én vállamra és fejemre is fel szállt, de sose gondoltam volna, hogy esetleg így akarja tudtomra hozni, hogy mi kéne neki. :-) Azt hittem, hogy csak simán kedvességből teszi. :D Őt fiatalon vettem és nálam cseperedett fel, ezért lett ilyen barátságos! ;-)
Arról bizony amit tőled vettem amin nincs gyűrű mintha itt kelt volna ha valami gondja van már száll is fel a vállamra aztán találhatom ki mi a gond :) Egyébként bármikor fel tudom venni a gyűrűs az kezdettől fogva félénkebb az nem barátkozik.
Az egyik ismerősöm keres vadkacsa tojót.A Keszthely Bpest.,Keszthely-Dunaföldvár -Kecskemét-Kiskőrös-Szeged ,Keszthely -Sopron utvonalon vagy mellett.A telefon száma:06 30 746 5690.Akinek lenne kérem jelezze.
Persze hogy tollasak szilveszter éjjelén keltek pici koruk óta azzal szórakoztak ,hogy a nagyobb marans és kettőshasznú hátára felugorva lovagolták meg az ilyedt áldozatot A tojó anyjuk is így hívja fel magára a figyelmem ha valami nem stimmel, mikor a kicsiket kivittem nem raktam neki rögtön tojó dobozt mert az előzőt kitettem addig nem hagyott békén a fejemen vállamon ült amíg a fürjeket etettem hiába tettem le vissza szállt. Mikor hoztam a másik tojó dobozt és beletettem kis tereprendezés után bele is tojt. Eddig 11 poronty kelt tőle és megint tojik de ezt már nem veszem el jóból is megárt a sok ezt költse ki ő legalább addig se tojik :)
Nekem brahmák vannak csak---nagyon dús a tolluk mindenhol-ott is--a lényeg az ügyes kakasokon meg a jó összhangon van:)))Volt béna kakasom pár éve --az olyat nem tartom meg.Ilyen tulajdonságot ne örökitsen nekem!!Ezért hagyok több kakast minden évben...
Ha készítek képet a gyöngyöseimről, meg tudná valaki szakérteni, hogy fiú-e vagy lány, vagyis, hogy melyik melyik? Nem merek belőlük levágni, nehogy az egyik ivarfélét lenullázam.
Kérdésem lenne azokhoz, akiknek vannak orpingtonjai, selymei,vagy egyéb dús tollú szárnyasai. Le szoktátok vágni a tyúkok hátsójáról a tollat a biztosabb megtermékenyülés érdekében?
Van egy másik is, valaki a jó múltkor linkelte be. Azt megnéztem, aztán gondoltam, nézelődök még. Nem kellett volna. A következő videónál majdnem rosszul lettem, végig sem néztem. Gondolom kínaiak válogatták a pipiket, a kakasokat egyből elgázosították meg bezúzták, az ember ott söpörte őket össze. Szörnyű volt!
Szia! Belinkelni nem tudom, rákerestem a gugliban, hogy youtube csirkekeltetés. Az elsőt néztem, magyar szöveggel megy. Szárnytoll alapján szelektálnak.
Szia, lehet hogy Amarylllra gondolsz? Nem vagyok biztos benne, de ha Tünde ajánlotta akkor igen:-) Priviben megírom a nevét, ő beoltatta tavaly a bandát, az tuti!
Köszi a választ. Igen, aztán én is arra gondoltam, hogy a hungarocell nem valami jó erre a célra, ahogy te mondtad. Ha megépítjük, valószínűleg tégla lesz. Csak ezt még párommal meg kell beszélni. Tegnap azt mondta, hogy ő se lenne képes megölni őket. Hát akkor marad az az alternatíva, hogy vagy én megcsinálom (de jelenlegi álláspontom szerint én is úgy látom, hogy képtelen lennék megtenni), vagy megkérem a szomszédot. Sztem a szomszéd örömmel megcsinálná, főleg, hogy adnék nekik tojást is cserébe, meg mindenfélét. Igen, gondolom, hogy ezek a házi tyúkok sokkal jobb körülmények között élnek, mint az ipari tenyészetekben. Szóval csak azzal vígasztalnám magam, ha sor kerülne a vágásra, hogy addig viszont arany életük volt.
Nem is igaz...! Bár ott jó sörök vannak:-) Az véletlen volt, már kitöröltem és otthon vagy. Igaz utcára pontosan nem lőttem be, azt majd megcsinálom este:-)
Szia, feltettelek, de szerintem az inkább napocska mint búzakalász. Traktort nem találtam. Majd ha lesz egy kis időm leírom hogy hogyan lehet feltenni valakinek "magát" a térképre, de mosr rohanok:-) A dokilátogatásról majd beszámolok, de nem csibe, hanem egy törpetyúk a beteg:-(
Megnéztem tegnap este a youtobe-on a szexálást. Hát én nem is tudom, hogy fogjam meg a lehető legóvatosabban a tojást, a kiscsirkékről még nem is beszélve, úgyhogy nagyon rossz volt nézni azt a sok pipit a futószalagon, estek, keltek, zuhantak, csoda, ha maradt egy ép tagjuk!
Jó reggelt Mindenkinek! Ma rengeteg dolgom van, de azért egy hsz erejéig még itt vagyok. Így írnék pár általatok föltett kérdésre.
Első, hogy a libától nem kell félni. Meg kell találni a gúnárral a megfelelő hangot és ha még mi is neveltük fel, akkor tuti jó barátságban leszünk vele. Az idegenekre ez már nem vonatkozik, valójában jobb házőrző mint sok kutya (szerintem).
Mark, Fecoboy az általatok említett gép hirdetőjével beszélem a múltkoriban. Azért kerül ennyibe mert közvetlenül ő a gyártó, tehát nincs aki még rátegye a maga haszonkulcsát. Többféle gépet készít, postázza is, de azt hogy hogyan is váltak be a gépei nem tudom, olyannak még nem beszéltem aki rajta kívül tudott volna referenciát adni róla. Minden esetre egy telefont szerintem megér. Nemcsak azokat a gépeket készíti amik fenn vannak képen a hirdetésben.
Gabi. Nyugi, meglásd, sok-sok szép kispipid fog kelni. Az utolsó tavalyi kelésnél nálam bejött ez a szárny módszer. A kis kakasoknak cikkcakkos volt a szárnya tolla, a jércéknek egyenesebb, napos korukban, de a kakasoknak a taraja már kicsinek nagyobbacska és nem látszik úgy a farkincájuk. A jércéknek inkább van farkincájuk. Na ez az én laikus véleményem, de nálam nagy %-ban be szokott jönni ez a taraj-farok dolog.
Most már mennem kell. További szép napot Mindenkinek! Tünde
Szia! Írd meg email-ben -ha ide nem akarod- a címedet és akkor felteszlek.:-) Amúgy jó reggelt mindenkinek! Ma viszem bieleldi kispipimet a dokibácsihoz....-(
Sziasztok! A Tárnokiról én is jókat hallottam. Én tavaly használtan egy olasz gépet vettem, de nagyon bevált. Higanyos a hőmérője, automata forgatós, páramérőt kellett külön vennem. Itt egy tavalyi kép:
Szia! Tárnoki 140-es. Kézi forgatás. Közös családi program...:-) Azért vettük ezt, mert többen mondták, hogy jó. Megbízom a fórumban, kísérletezni nem volt kedvem. Láttam én is olcsóbbat, de referencia nem volt.
én: A sárga fehér tollú hova lett? otthoniak pironkodva: véletlen beszorult az ólajtó közé a nyaka le keleltt vágni, hogy vetted észre a 40 csirke között?
és tényleg nem tudom h hogy szúrja ki az ember de simán észreveszem én is!
Én otthon nem számolom de tudom ha vki hiányzik:D Sose tudnak sumákolni otthon ha vkit ér vmi:D Lehet 1 hónapig se jutott eszembe de azonnal pont azt keresem amit baj ért.
Nohát, nem volt túl nehéz rábeszélni!!!!:-))) most meghálál neked mindent, a küzdelmet az életéért, meg, hogy megmentetted a késtől és gyártja neked a szebbnél-szebb gidácskákat!!!!!
Köszönöm, de ezt neked is köszönhetem...ha te nem beszélsz rá,most itt állnék jól ba....szó bak nélkül:(((Eddig mind lyányka,de még gömbölyödnek pocakok:)))
Egy cseppet ha van benne forgató versenyképesebb. pl a 90-es forgatóval 26eft-ért nem lenne rossz ha valóban jó gép. de a 130-as forgató nélkül 21 eft-ért meg a Tárnoki 31ezerrel szemben. Az a kérdés a technológia jó-e? Meg szerintem a Tárnoki gép se jobb ott is a márkanév amit megveszed jó pénzért.
Hát az első eresztés már nálam is kikerült,de amit akkor hoztunk Chowtól amikor Nálad is jártunk,azok még most is benn vannak a konyhába.Igen,nagyon furcsa olyan üresség marad amikor már kikerülnek védőszárnyaink alól.De azokat ott nálad mint észre is vetted,órákig eltudtam volna nézni,el sem tudtál onnan vontatni.Igazán gyönyörű,egészséges csibéid vannak!!
Most bizony kevesebbet vagyok gépközelben, ezt most ki kell élveznem,mert a gidák játéka mindig elbűvöl...
Értem. Amúgy is sötét héjuk van a tojásoknak. Azzal nem leszek előrébb, ha hamarabb lámpázok. Csak magamat idegesítem (tovább) azzal, hogy nem látok tisztán.
Igaz, biztosra kell menni kicsi fehér tojás( pl galamb) 3 nap látszik a vérér de sötétebb héjnál már később lesz biztos. 10 nap az már igazán valószinü ezt még nagymamámtól tanúltam pedig Ő nemigen tanulta ezt iskolában.Valamint kissé zordabb tartási körülmények szévédett, száraz hely nem vetik vissza a teljesitményt.Lehet befolyásolni a tojásrakás időpontját megvilágítással ezenfelül a jobb takarmány vagy fütés esetleg hozamfokozó.
Tükörtojást nem csinálok belőle és tudni szeretném szemes -e a tojás és minden rendben van -e ha szép egészséges pipik kelnek belőle akkor adok megigértem.
Azt hiszem jól választottál,mert ő egy szarvatlan nőstény lesz,de még messze nincs vége az elléseknek,és ha már ennél tarkább nem lesz,akkor amit választasz az lesz a tiéd!
A pulykák nagyon aranyosak picinek mint egy esetlen kíváncsi kis csirke de ragaszkodóbb mint egy csirke könnyen az ember szívébe lopja magát amikor meg elkezdenek nőni a bibircsókok rücskök az arany kis fején akkor meg kimondottan örülni fogsz a dolognak mert az aszt jelenti hogy a picikéd túlélte a méreg hányást és ő a legszebb az udvarban.
Próbáld ki 7 naposan. Aztán pedig újra 10 naposan. ...és majd magad is rájössz hogy neked melyik technika jön be jobban, melyik a biztosabb,, de én van hogy még 10 naposan is csak forgatom a tojást!!! Lesek mint a vett malac a csomagtartóban.....hogy akkor most ezt dobjam, vagy hagyjam!!
Nos, nem kell dupla falú ól, hungarocell meg egyáltalán nem kell közé. Ugyanis ha ilyet csinálsz, akkor gyakorlatilag egy egér Hiltont fogsz csinálni. A környék összes egere nálad fog héderezni rövid időn belül... Össze vissza furkálják majd...
Sima deszka ólat csináljatok... sokan azonosulnak a tyúkokkal ezt már észre vettem.. nem kell nagyon mélyen belegondolni a helyzetükbe, nem fáznak ugyanis.. Mert a toll az egyik legjobb hőszigetelő anyag ugyanis... ha nem az lenne, akkor tavaszra nem lennének madarak a természetben. Bőven elég ha szélvédett és csapadék mentes a helyük... és ha belegondolsz hogy még a mi tyúkjaink enni és inni is kapnak szemben a vadon élő madarakkal, akkor nagyságrendekkel jobb helyzetben vannak még ígfy is náluk..
A deszka ólak azonban könnyen tetűfészkek lehetnek nyáron, így vagy permetezitek azokat vagy mésszel alaposan lekezelitek.
Egyáltalán nem bonyolult a tyúk tartása.. nem szabad túlkomplikálni. Minél egyszerűbben és minél természetszerűbben, de számodra minél praktikusabban old meg.. tető és oldalfalak és jó drót vagy rács hog yéjjel ne szedje össze őket semmi.
Hidd el egészségesebbek lesznek mint azok akiket bezárnak egy épületbe és gyógyszerezik őket.
Nekem is volt az egyik gigant lábán ilyen elváltozás fagyás miatt de nem volt ilyen vészes és lassan gyógyulgat de lábszépségversenyt ő sem fog nyerni csak japánban :(
Már én is nagy biztonsággal látom a négy naposban a csodát ..... amíg be nem tettem a marans tojásokat semmit se látok napokig semmit tiszta ideg voltam :D
Szia. Nem bántom őket,mert lehet még megy vissza egyik kakas Kacolához. Úgyis vissza kell neki vinnem a ládát,majd akkor megnézzük az övéit is. Egyenlőre maradnak bent.Majd szombaton elrendezem a 14 normált,és akkor mennek ki a gigantok. Gyönyörűek a gidák!Tiszta apja egyik-másik!Már én is alig várom az enyémeket! Ráérsz írni.
Teljesen igazad van,a pulyka még sosem kergetett meg,míg a gúnár igen.Ezt a pulyka kakast is tőled kaptam tojás formájában,most őt teszem az egy megmaradt hibridtyúkra.remélem sikeres lesz a nász!!
6-7 naposan is csinálhatod de egy kezdőnek biztosabb ha később kezdi lámpázni mert akkor már jobban észre veszi. Van aki 4 naposan is megnézi már és szelektálja az üreseket. De ami később indul annak is adj esélyt;)
A cirmos kakasnak most nem volt jó kedve de ha elkerül a fehér biztosan átveszi a hatalmat. A fehér nagyobb is egy kicsivel de már eligértem a neve Alfonz és egy kedves fórumoshoz költözik ott már vár rá a háreme :D Napok óta az 1. számú marans kakast kergetik minden nap.
Bizony! Én ma egy kapával tartottam távol magamtól, és azt harapdálta a gyagya:-) De különben nem nagyon vad, csak úgy immitálja szerintem a bántani foglak-dolgot:-) Legalábbis velem, mert mással gorombább:-) Hirtelen mozdulatot nem ajánlatos tenni, kiabálni, hadonászni sem, hanem szépen a lelkére kell hatni:-)
Azt mondod? Félre ne érts, nem ellentmondani akarok, de itt a fórumon is, meg a keltetőgép leírásában is 6-7 napot mondanak. Az még szerinted egy kezdőnek korai?
Szia István! Hát lehetséges:))Majd amit szebbnek találsz azt tartsd meg,a többenek meg vasat adj!!Remélem tavasszal sikeresen tudsz tőlük keltetni.Az elmaradásom meg mindenképpen pótolom a napokban!!!
Kedves Laci.Megjöttek az újabb csöppségek,Boróka és Jázmin!Remélem ők már elég tarkák és tudsz közülük választani.Még várom a többi anyánál is az ellést ha még ettől is tarkábbak lesznek,és persze lyánykák,akkor a bőség zavarával fogok küzdeni!!
Köszönöm Jucus! Kacola,szerencsésen hazaérkeztem a 2 kakassal,és a 3 tyúkkal!!! :-) :-) :-) Iderakom a portréjukat.Mit szólsz?? :-) Az egyiknek tök érdekes bumszli a lába.Ilyet még nem láttam.Yeti volt az apja?
Sziasztok-Napos korban a szárnyon lévő tollkezdemények hosszából lehet biztosan tudni kakas vagy tyúk---ha azonosak ezek a pici tollak akkor kakas ---ha eltérő hosszuak akkor tyúk lesz---99%-de lehet tévedek és forditva van:))üdv.
Ha csak nem olyan fajta,ahol a kakas és a jérce más-más színű pihetollal születik,vagy,ha japán szexáló mester vagy,akkor máshogy sehogy! Min.pár hét,ahol már a taréj nagyságából és színkülömbségéből-talán!-lehet következtetni.
Köszönöm a választ. Nekem is van parlagi gyöngyösöm, itt keltek nálam, és még egy sem repült el belőlük. A kerítésen kirepülnek, estefelé bejönnek és mind megvan. A szomszédok csak tavasszal, az ültetés idején szólnak, hogy vágjuk le a szárnyukat, illetve mi sem szeretnénk ha kikaparnák a veteményt. Nagyon jó jelzők, előbb észreveszik az idegen macskát, kutyát mint a mi kutyáink.
Ha a dek-es gportál oldalon annyiért hirdeti akkor 99% majd előtte felhívom hogy legyen is mire megyek érte. 12 cm vagy 18 cm-es kell neked ?? ár ugyanannyi.
Tüszinyuszi, gratula a liba-nászhoz:-) Nálunk is volt ma két tojás, igaz az egyik alig volt nagyobb, mint egy jól megtermett tyúktojás. Viszont a bielefeldi tyúkom gyengélkedőn van...nem tudom mi lesz vele:-((
Szia Zsuzsa! Az Arák folyamatosan tojnak,egész télen is tojtak.A többi még csak potyogtat,a fodrosok még egyáltalán nem.Az Ara tojásokkal egyenlőre a még nem győzött tavalyi megrendelést pótlom márciusban,utána tudok már adni.
Csak a súlya a takarmányozása tartása megedgyezik a simával persze ha nem tudunk neki kellő bogarászási lehetősséget biztosítani a magasabb fehérjetartalmú táp jót tesz a súlygyarapodásuknak.
Nekem is ez volt a bánatom volt hogy egyszerüen 1-2 el is repült. Most is van sima fehér 4 -ből 1 már meg is pattant, a gigantok egy jó ideje nem szállnak fel még a kisház tetejére sem szerinem a súlyuk miatt. Ők itt is keltek nem hiszem hogy elmennének.
Sziasztok + jó estét. Gyöngyös kérdés: a gigant gyöngyi is ugy repked mint a ,,sima' ? Nekem tetszenek tartanék is de egyszer volt sima és azzal telt az este hogy a szomszéd fájáról vadásztuk le őket. A gigant is ilyen?
Tisztelt Kovács Gábor disz baromfi tenyésztő! Én uj vagyok itt és senkit nem ismerek innét még személyesen. Sokáig csak olvasója voltam e Topicnak. Kb a faterod lehetnék, tyukjaim is kiskorom óta voltak az elmult 4 év kivételével. Disztyukom csak egy éve. Azt hittem értek az állatokhoz aztán rájöttem mégse. Én nagyon sokat tanultam Töled is. most már nem csak a tyukokról de emberségböl is! Ezt muszaj volt leirnom. Jó ez a topic ugyhogy rakjátok a képeket befele fiatalok és öregek. Tikosok meg Libások is!
Hát igen, igazán alkalmazkodnak atermészethez. Én még párzáson sem kaptam az enyémeket, csak ezek elég kistestűek, szeretnék nagyobbakat. Tavalyiak, úgye belevágnak azért a lecsóba már?
Húúú...megszólalhatok? Én assetudom miről van szó...
Csak annyit akartam, mert ígértem, hogy beszámolok a libapárom, Galiba és Galibáné családi helyzetéről. Megtörtént a nász. :))))) Nagyon korán reggel, friss víz után azonnal. Hiába, viziszárnyasok:))) A Zuramat nézem, mit lopakodik annyira az ólnál, mint aki valami csalfintaságra készül, és kimentem, végignéztük (pironkodós emotikon) :-)))) Hiába, aki korán kel, ....;-) libanászt lel. Egyenlőre ennyi, majd folytatom a családregényt, legalábbis remélem.
Több levelet kaptam "mind 2 tábortól"! Mindegyik majdnem levél lejáratta a másikat!Elegem van ezek olvasásából!Ezt a topicot ohiki nem azért hozta létre hogy mi itt szidjuk egymás fejét!Erre találták ki az Emailt! 2 hete nem olvasok mást csak egymás szipulását!Nem hiszem el hogy 20 évestől 40 évesig nem birjuk felfogni hogy ez nem vezet semmire! Én 14 éves fejjel felbírom fogni!Sajnos elég sok pofont kaptam az élettől ilyenek miatt! Ez a topic a madarakról szól nem pedig a veszekedésről! Aki veszekedni akar menjen csináljon egy topicot VESZEKEDJÜNK címmel! De ide akkor vissza se jöjjön! És nincs olyan hogy egyik tábor meg másik tábor! Mi mind értelmes emberek lennénk de úgy látszik van akinek nincs elég munkája és csak ezekkel tud mit kezdeni!
Nem kívánok ehez a témához többet hozzászólni!! remélem sokan értenek velem egyet és nem egy embernek nyitottam fel a szemét!
Elnézést kérek mindenkitől, aki tegnap délután, ill. este e-mailt küldött nekem, de sajnos tegnap is nagyon nehezen, ma pedig egyáltalán nem tudok belépni a freemailre.
szia! potyogtatnak, de bokáig ér a sár, hatalmas a víz, jég is van még és hó. Szerencsétlenek alig látszanak ki a mancsból. Még én is csak dagonyázok benne. MOst mennem kell, valszeg csak szerdán jövök.
Hello! Most már Te is Rám pályázol? Majd meglátjuk! Remélem Te is hoppon maradsz a Barátnőddel együtt! Az fair szerinted,hogy e-mail-ben uszítjátok az embereket? Én legalább a fórumon megírtam,amiben semmi olyan nem volt,ami nem igaz.. Utána is lehet nézni.. Azt élvezitek,ha kitiltattok mindenkit? Arra hivatkoztok,hogy a másik tábor milyen gonosz.. Hello! Most már Te is Rám pályázol? Majd meglátjuk! Remélem Te is hoppon maradsz a Barátnőddel együtt! Az fair szerinted,hogy e-mail-ben uszítjátok az embereket? Én legalább a fórumon megírtam,amiben semmi olyan nem volt,ami nem igaz.. Utána is lehet nézni.. Azt élvezitek,ha kitiltattok mindenkit? Arra hivatkoztok,hogy a másik tábor milyen gonosz.. Ha Ti nem szervezkednétek,akkor senkinek nem lenne semmi baja.. Neked hogy esne,ha valaki alaptalanul megvádolna mások előtt? Gondolkodj,mielőtt cselekedsz! Mi a bajod Velem egyáltalán? Én nem emléxem,hogy valaha is bántottalak volna.. De írd le légyszíves,ha tévednék...
heló István! körbe érdeklődtem vajon kinek lehet óriás brahmája,és sikerült szereznem 1cimet hogy kakasa van e felesleges nemtudom,de próba-cseresznye ahogy szokták mondani:) jerausek lászló (nagykanizsa-kiskanizsa) 93/319-352(vezetékes) tavaly biztos hogy hozott börzére árulni,és mintha mondta volna hogy még van neki eladó ennyit tudtam tenni ügy érdekébe jah és más téma: -egyik ismerősömnél van eladó 4chabó kakas babos fodros nyirfa vörös fekete 2000ft/dbos áron esetleg tyúk is kapható kakassal párba én ma néztem meg őket,tényleg szépek ha küld képet akkor teszek fel
Köszi szépen a linket! Még mindig vinnyogok a röhögéstől. :D Volt humorérzéke a fickónak. Mikor a felénél tartottam, a hátam mögé állt a kolléganőm, és elkezdte ő is olvasni, min röhögök ennyit. Aztán a végére már ő is könnyezett. :D Na ezt kinyomtatom kedves páromnak, hogy lássa, milyen feladatok fognak rá várni... :D
Szia seriff72. Ha jól látom pl maschine kerek alakú keltetőd van. És látom a képekről hogy elég szépen kelnek vele a pipik. Ilyet szeretnék venni,csak eddig nem mertem mert nem ismertem mennyire működik jól a gép,tehát hogy kelnek benne a pipik. Pár mondatban segítenél nekem hogy mik a tapasztalataid a géppel kapcsolatban. Milyen a kelési arány.Pára-hőfok állítása mennyire bonyolult stb.. Köszi.
Sajna otthonról nem tudok netezni, és esélytelennek tartom az összes hszt visszanézni, hiszen majdnem 10 oldalt írtatok, ami nem baj, mert látom, hogy pörög az élet topikon.
Szóval én úgy 10-15 db tyúkkal gondoltam kezdeni, egyelőre megismerkedni velük, a tartásukkal, meg a satöbbivel. Valszeg csak nyáron fogok belevágni, mert most még elég zord a környezet is nekik.
Akkor kezdem az óllal. Ennyi tyúknak mekkora ól kell? És hogyan kell megcsinálni? Én arra gondoltam, hogy valami faanyagból, de úgy, hogy dupla fa fal között valami hungarocell szerű anyag vagy ilyesmi, hogy télen se fagyjanak oda. A fészket hogyan kell megcsinálni? Minden tyúknak külön? Valaki tenne fel erről képet? És mekkora "kifutó" kell nekik?
Páran említettek pár fajtát. Tényleg olyan kéne első körben, ami jól bírja a gyűrődést, és jól tojik is. Ha esetleg vágásra kerül a sor, akkor még a húsa is elmegy.
Azokra fájhat is a fogad,mert azokból tutira nem eszel.. ;) Köszönöm szépen! Örülök,hogy tetszenek.. Volt 5 tojás,de azóta semmi.. Ez a hideg nem tesz jót nekik..
Hali. Szerintem ugy lehet hogy a kopasz nyakuság a domináns de lehet fedett nyakuság hordozóság benne. Nálam is volt ilyen mikor még volt kopi nyakum. Lehet hogy a kopinyakeszu fedett utódja utodjanak meg ujra kopi nyaku csibéje lesz. Pld kanariknal van olyan hogy 2 bubost nem jó párba rakni mert akkor a fele utód kelés elött meghal a tojásban. De én sem értek hozzá többet mint Te. Mi van a szép kacsáiddal?
A fodros toll mennyire domináns jelleg az öröklés során? Építő jeleggű észrevételeket várom szeretettel, tudom sok ember fantáziáját mozgatja ez a kérdés:)
A Tyúklelexikon szerint kettős hasznosítású fajta. Fehér és kendermagos színt ad meg. A neten eddig csak sárga színűt találtam. Szóval nem sok infó van, pedig engem is érdekelne. Sajnos nem tartják számon magyar fajtaként, fajtaleírást nem találtam sehol. Egy kollégám ment haza Szerbiába(Vajdaság) megpróbál utána kérdezni tenyésztőnek. Állítólag náluk ismert fajta. Ha sikerül neki találni tenyésztőt, akkor talán tud átcsempészni tojást a határon. Plusz van egy debreceni tenyésztő, aki tart, de még nem vettem fel vele a kapcsolatot. Az oldalán a fajtaleírás alatt sajnos nem szerepel semmi. Amúgy érdekes lehet a fajta történe, utánanéztem és még trianon előtt jelentős német ajkú lakosság élt Zomboron. A fenti könyv szerint a fajta csak lábszínében különbözik a stájer bóbítás fajtától (erről a fajtáról is jó lenne adat, gondolom gyakoribb lehet, mint a zombori). Nem ártana visszacsempészni az országba, parlagi fajták között ki lehetne próbálni, dísztyúknak sem lehet ronda a kép alapján.
Ha a debreceninek nincs fehér tyúkja (a kendermagos színt nem szeretjük, a sárga színből meg elég a magyar sárga), akkor mindenkép megpróbálok vajdasági tenyésztőt keríteni. Ha érdekel a dolog, dobj egy emailt és ha megy az üzlet, akkor szólok. Üdv.
Jó Estét mindenkinék! Ma erkeztem körutamról. A freemail -emről senkinek sem tudtam irni.Keresek egy (62)-. egész és három negyedet. Ha utolérte önmagát jelezze!
Voltam V-kinél, tyúkjai hörögnek és sováyok orpik, mi lenne a gyógyításuk? Szeretnék segíteni rajtuk (Főleg a tyúkon)