Van benne egy vízjárat a hf. közepén és állítólag hajlamos csak úgy berepedni... ez gyári konstrukciós hiba. Síkolni is csak 3 tizedet szabad, mert utána olyan vékony lesz a kipufogó járat fala, hogy szét bír szakadni (hagyok időt, 3 tized! )
Igen, olyan ez mint egy agyonhúzott A-s motor, csak azokat 500 versenykilcsi után ropira bontják.
Hibái lehetnek még a beleszakadó hf. csavarok, a blokkon a hengerfuratok között is van egy vízjárat, az is be tud repedni azt mondják. Egyszóval gyönyörű egy motor....
Köszönöm! (kissé megkésve) A hibakódokat kiolvasva a főtengely pozíció jeladója hibát jelzett, ahogy mondtad. Ezt ki kell cserélnem szerinted? Nem szokott csak ritkán jelentkezni a tünet.
Ha rossz a jeladó, akkor mitől csak részlegesen jön elő? Mi köze ennek a meleg motorhoz?
Kérlek pár szóban ezt ecsetelni, hogy tanuljunk belőle. (legalábbis én :):))
Erős túlzás lenne azt mondanom, hogy rutinos vagyok benne, főleg mert távolt tartom mostanában magam ezektől a motoroktól. :)
Hogy mitől repedt el, innen nem tudom megmondani, de nem csodálkozom. Igazi állatorvosi ló. Nagyon okos konstrukció, de mindene határon van, és olyan hibákat tud produkálni, amit szinte soha nem látni.
Mindenképp tegyél rá egy bontott hengerfejet, mert ez így csak egy zacskó csavar, értéktelen.
Soha nem lesz megbízható szerintem, szabadulnék tőle, amit lehet.
Szerintem meg nem. Nyílván minőség függvénye is. Sok éve használjuk, napi szinten,semmi gondja. Amennyiben a pneumatikus része megadja magát úgy természetesen használhatod kézi módban mit,ha ott sem lenne a pneumatika.
Nem a legolcsóbbat kell megvenni ,ha komolyan gondolja az ember,hogy dolgozni akar vele.
Kisa és Cam aro urakhoz ill. PSA-BMW prinz motorban rutinos emberkék véleményére lennék kíváncsi!
(előzményem 182120 hsz. aug.21. beesett fagydugó)
Létezhet olyan, hogy ennek a drágalátos motornak a hengerfeje csak 1 szerelést bír ki? Összerakást követően kb. 180 km-t ment a motor, mire újra elkezdett a víz az olajba menni. a hengerfej csavarok mellett van megrepedve, onnan folyik át.
Most vagy ekkora feszültség maradt a túlhevült hf-ben, és kezd szét és szana repedezni, vagy létezhet, hogy olyan gyenge sz.r anyag, hogy nem bír ki egy újabb összerakást??? Már semmin nem lepődnék meg....
Lenne egy bontott hf. amit megvennék, és csak adnék még egy esélyt ennek a kocsinak, de további nagyobb összegeket feleslegesen nem dobnék ki az ablakon.
Az úgy már érdekes lehet. A 2.0-s LF motornál ugyanúgy az emelő tőkéket kell cserélni, mint pl. az 1.5 dci-nél a szelephézag-állításhoz. Viszont ilyen emelő tőkéket, vagy nem tudom, hogy mi a használatos neve "tappet" nem találok egyik alkatrészkereskedésnél se. (unix, szakálmetál, kovácsautó, zsu.hu) Csak gyári, márkaszervizből?
Vezérlés rögzítőszerszámai, és a főbb csavarok nyomatékai is megegyeznek vajon?
Holnap megnézem a dugulást, átfújom a csövet. Kíváncsi vagyok, mert a vízpumpa is kb 2 éves, és talán 20 eret ha futott. Viszont nem tudom milyen, nem én raktam bele.
Szeretném a tanácsotokat, segítségeteket kérni. Kínlódok egy ideje a Z14XEP motoros 2007-es H Astrámmal. A hűtővizem 95 és 98 fok között van szinte mindig. 92 fok a gyári előírás) Csak akkor hűl lejjebb, ha bekapcsol a ventilátor. Olyan mintha a menetszél egyáltalán nem hűtené vissza a motort. pl 60as tempónál, vagy akár 100 nál sík úton simán felmegy 98-100 fokra, és azt tartja. Nyáron azt gondoltam meleg van, de most már nincs. Ráadásul egy Astra fórumról több tulaj is jelezte, hogy szinte sose megy 92 fölé, 89-94 között mozog terheléstől függően, ha dugóba feljebb is megy, rögtön visszahűl 92-re, ha a kocsi elindul.
Amit cseréltem eddig: termosztátot 4x (2 gyári, 1 wahler, 1 motorad), összes vízcső (gyári), kiegy tartály kupak (gyári), fagyálló. Hűtőt kimostam, lamellákat bogároldóval kimostam, klíma hűtőt is, hátha fogja a menetszelet. Nincs változás. Viszont a tapasztalatom, hogy a vízhűtő levegőtlenítő csöve, ami a kiegy tartályba megy, mindig hideg marad. Mintha ott nem folyna semmi.
Én nem csavargattam az biztos,egyszer csak magától kezdte el csinálni ezt a fajta hülyeséget...
Amúgy az enyém Bosch adagólóval van szerelve,az a minimális elektronika pedig Hitachi ezekben a régi Isuzu dízelekben..Gondolok itt:generátos,önindító,relék stb...már amiket találtam benne:))
Köszi a tippet...de.. létezik hogy télen-hidegben akár 5-6percig is megy az izzítás??? Számomra ez hihetetlen...Mivel gyújtásra teszem,és akármilyen hideg is van 8-10másodperc után kattan a relé és nem izzít tovább..
Műhelyprés vásárlását tervezem, de nem tudok döntetni, hogy melyiket érdemes választani. Személyautó szilentek és csapágy ki- és bepréseléséhez szeretném használni. Láttam a neten sima emelőből összeállított verziót és rendes munkahengeres kivitelt is mérőórával. Mekkora az az erő ami kellhet egy-egy szilent vagy csapágy préseléséhez? 20 tonnás prés elég lehet?
Szerintem meg szarabb sokkal az élmény. Lehet gyorsabb a kocsi, de semmi élmény kívülről. Mintha matchboxokat távirányítana valaki valahonnan.
Néztem pár éve élőben egy hegyiversenyen a Rimac Tajima e-runnert. Ne volt semmilyen élmény. Csak érdekes volt, hogy aránylag gyorsan jön-megy és centrifuga-szerű hangja van.
Némi jóindulattal hasonlít a hang, csak 150 decibel van közte :-)
Gyakorlatilag a kipufogógáz visszavezetése miatt olyan lerakódás jön létre a szívósorban, a hengerfejben amit bontás nélkül nem tudsz kitakarítani. A rossz olajválasztás miatt, a hosszúra hagyott olajcsere periódus miatt szintén lerakódás jön létre az olajszivattyúnál, a turbócsőnél, az áteresztő csavaroknál (az alsóban van egy szűrő ami eltömődik - ezt szinte soha senki nem szedi ki és tisztítja, mivel szar helyen van). Alapból cserélni kell a turbó olajnyomó csövét (módosított), annak áteresztő csavarjait (módosított). A fék szervópumpájánál is van egy finom szűrő, ott is lesz lerakódás. A vez. tengelyek is képesek elkopni a himbás görgőkkel egyetemben. A szelepfedéllel egybekötött PCV szelep sem ártana kidobni, bár csak 95 ezer forint :( Ez a motor addig jó amíg keveset fogyaszt, aztán kuka...
Az izzítógyertya ha már egy ideje nem megy, tuti, hogy kiszerelésnél alul kettétörik, így veheted le a hf-t.
Igen, olvastam, hogy át tud égni a befecskendező tömítése, kifúj, ami irdatlan nagy mennyiségű homokszerű kokszos lerakodást okoz, a hengerfejben és az előszűrőben... ki kell pucolni az előszűrőt, mindent és a réztömítéseket cserélni...
135 ezer a zsír új Garrett turbó a Ferrykernél, de ha nem csinálod meg a beépítés előtt elvégzendő teendőket (tisztítások az olaj és szívórendszerben, az azóta módosításokon átesett alkatrészek cseréje) ennél a köztudottam hibáktól szenvedő motoron, akkor az is gajra megy hamar és elutasításra kerül a garanciális csere. Mindez kb. felér egy motorgenerállal ami ilyenkor az emberre vár :(
Sziasztok, valakinek utángyártott turbókkal van tapasztalata?! Nekem most egy 1.6 HDI-ben egy Garett GT1544V megkotlott 235.000-nél.. (Nem tudom volt e valaha korábban javítva, felújítva, vagy még az eredeti volt-e benne) de most a további lehetőségeken gondolkozom... (Egyelőre felújított garis Garett 180 eur, az új, de nem gyáriak 200 körül mennek.. a gyári új Garett 500.)
Ma ultem egy 135i m seriesben.
Jol lep a gep 60 felett, alatta gondolom dolgozik a darwin dij controller.
(mert ott csak nyulik)
De lenyeg nem is itt, hanem a parkolo segedben.
Ugy konkretan szep a kijelzo, fasza kis 3d kockakat is feltud rajzolni random jellegel a kijelzore..
Dehogy ezzel nem fogsz tukor nelkul beparkolni az biztos.
Nembaja,, jol nez ki. :)
Nem tudom minek ezegyizomautoba...
—---------_---_---------
Értem...köszönöm szépen..:)) Na ettől legalább okosabb lettem...hogy nem csinálok magamból hülyét mikor odaállok egy műhelyhez,hogy Tech-2-vel vizsgálják az autómat::)))
Neked esetleg valami tipped,az alapjáratom hülyéskedésére??
Hááát, erősen úgy tűnik, ez a dolog rendesen túl lett "gondolva". Vidd el lakatoshoz/fényezőhöz és az itteni elmélkedés helyett megmondják hogyan és mennyiért.
Értem, de akkor mi a helyes technológia. Egy két tenyérnyi sérülés miatt mégsem akarná az ember telibefújni az egész autót. Ha pedig nem fújjuk telibe, csak az a kérdés hogy egy kis folt fog elütni, vagy az egész elem a kasztni többi részétől. Szerencsére személyautókon nem erőltetik ezt a piros színt.
Majd CIF-el fogom mosni a frissen fényezett részt, hogy hamar hozzá mattuljon a környezethez :)
Amúgy meddig terjedjen a fényezés, h ne üssön el a környezetétől?
Mindkét hátsó ajtó?
Gyanítom, h nincs tökéletes megoldás, csak kompromisszumos.
Arra pedig szükség lesz.
Nos,értem....de de nem éppen ilyen válaszra számítottam:(
Akkor nyílván elviszem olyanhoz,akinek van Tech-2-es műszere...
Olyasmire gondoltam,hogy esetleg már valaki találkozott ilyen hibával-ilyen típusú autónál,és tud konkrétumot mondani!:)
Hogy pl."cseréld ki első körben a motor hőfok jeladót",vagy mondjuk az "adagolónál a fűtőpatront" stb...
Mivel nem egy általános hibajelenségről van szó szerintem,mint mikor mondjuk a"rángat az autóm menet közben"vagy "nem indul be az autóm" stb.. na puff,ilyeneknél azért millió meg egy hibalehetőség lehet...
Itt azért nálam szerintem szűkebb a kör...
Na mindegy,azért köszi....bár ettől nem lettem okosabb:)
Nem a szín a gond, inkább az, hogy nagyon fényes lesz a mellette lévő matt felülethez képest a fényezett elem. A polír meg tart kb. fél évig és előjön újra a különbség. Ezért nem szeretem a csak beleködölünk-összepolírozunk megoldást. Hamar kibukik és marha ronda lesz :(
Ha a felület mattul be, akkor segít a polírozás. Ha a pigmenteket fakítja ki a nap ( mint a piros Opel Astra F szériánál)
nem a felület és nem bemattulás. a felső réteget roncsolja az uv sugárzás és kiszürkül. de ezek elég vastagok ahhoz hogy egy polírozás lehántsa és előjöjjön alóla újra a szín.
ez nem metál, sima színeknél nagyon ritka az olyan ami bázis+lakk. szóval nincs itt gond
Kezdésnek akkor, hogy nézni tudj jeleket, értékeket stb. melyeket a motorvezérlő a különböző szenzoroktól kap illetve ad pl. üzemanyag rendszer egyes alkatrészeinek, vegyél egy TECH 2 vagy egy OP-COM diagnosztikai készüléket, mellyel az adatlistákat böngészve, az ott mutatott adatokat értelmezvén szűkítheted a talán, esetleg listát :)
Először is az autó: Opel Astra F 1,7TD Isuzu (82LE) 95évjárat..
Furcsa hibajelenség: Hidegen beindítva 600-650 az alapjáratom,mikor meg bemelegszik hirtelen felugrik 900körülire a fordulat!
Lehet rosszul tudom,de ennek nem FORDÍTVA kéne működnie??
Hogy hidegen értelemszerűen magasabb,majd meleg motornál beáll a normál tartományba?
Amúgy indul könnyen,jól húz,ezen kívül semmi bajom vele,csak ez az alapjárati hülyeség bosszant egy kicsit!!
Volt már pár dízelem,de mindegyik fordítva viselkedett hidegen mint ez::))
Mi lehet a probléma?? Valami jeladó,adagoló stb..???
Mielőtt elkezdenék ész nélkül mindenféle jeladókat-érzékelőket cserélgetni,meg adagolóshoz rohanni,nem ártana ha el tunék indulni valamilyen szálon..hátha itthon a garázsban is tudnám orvosolni a problémát saját kezűleg.. ha lenne valakinek valamilyen tippje-megoldása..
ha betartják a technológiai időket ,akkor ott kell kerülgetni.
Dehogy. A nedves-nedves technológia, és a rövid edzök/hígítók világában a kerülgetésre jut a leg kevesebb idö. Egy fényezökamrában, ahol fel tudják nyomni a kamrahömérsékletet 60 °C-ra, (spot-nál meg IR szárítás) föleg nincs kerülgetés. Söt, van kifejezetten "garázsfényezésre" is alkalmas lakk (MIPA CC8+kurz edzö,+kurz higító) forszírozott szárítás nélkül is gyorsan térhálósodik. Melegszívvel ajánlom minden olvtársnak aki foglalkozik ilyesmivel.
Az biztos. Ugyan arra az autóra Magyarországon évi 17000Ft biztosítást fizettem, Ausztriában 76€/hó. Ha a magyar súlyadót is beleszámolom, akkor is legalább 8-10-szer drágább itt a biztosítás+adó. Egy szerelőhöz elmész, számlásan 80-120€/óra a munkadij. A fényezőműhelyek, karosszériások javarészt a biztosítási eseményekből élnek. Itt csak az összeget kell ráírni a számlára, a biztosító meg löki a pénzt. Nem avultatnak meg b@szakodnak a bontott cuccokkal, hanem kifizetik a javítás teljes összegét. Szóval van előnye is, meg hátránya is.
Szerintem sem kellene leszedni az ajtót. Simán ki lehet maszkolni a nem javítandó részeket. Azt nem tudom hogy a nem metál fényezésnél hogy igazítják össze a szineket. Ha a felület mattul be, akkor segít a polírozás. Ha a pigmenteket fakítja ki a nap ( mint a piros Opel Astra F szériánál) ott nem segít. Metál fényezésnél nem opció a polírozás, mert ott csak a felső fedőlakkot lehet polírozni. Gondolom telibe fényezik az ajtó külső részét, 1-2 decivel több festék kell, de nem megy az idő a maszkolással, meg a felületek összedolgozásával. Ha meg csak spot javítást csinálnak, egy kis Beispritzlakk az átmenetre, és szépen összedolgozódik a javított és a régi fényezés felülete. Fényezőműhely kérdése, ki hogyan javítja.
Üdv. Mindenkit! Aki tud azt kérem segítsen! Egy Opel Zafira a 1.6 16v eco motoros kocsiról van szó.
Amikor egy lejtőn orral lefelé megállok nagyon nehezen indul be. (2-3 perc köszörülés) Egyébként nincs vele gond. Nem tudok rájönni mi ez és nem vagyok tőle nyugodt, mert legutóbb a határán volt, hogy lemerüljön az akksija. (a tank sosincs lefogyva, max a feléig)
Urak, egy G astránál (2005 / Z16XEP 220eKm) KB melyek az elfogadható lambda szonda értékek amik még elfogadhatóak? Egy van a katalizátor előtt és egy a középső dobon ha jól tudom (nem vagyok szakmabeli...) A két érték közötti arányból szá,olja az ECU a kipufogógáz károsanyag kibocsájtását és a katalizátor hatásfokát gondolom én... Az alapjárati dadogás még mindig nem szűnt meg, most a lambda szondára hibájára gondolok és van egy OBDII olvasóm amivel van elehetőségem online adatokat is kiolvasni, csak nem tudom milyen értékek az elfogadhatóak.
még valami. nem feltétlen kell olyan műhely ahol tokától bokáig végigcsinálják, legtöbb karosszériás műhely csak összedolgozik fényezőkkel és fordítva is.
bocs hogy belevau. aki ezért a javításért leszereli az ajtót megérdemli.
ekkora felületet nem feltétlen kell kamrában sem fújni, ha véletlenül néhány porszem kerül bele kb tíz perces polírral eltűnik és mint beszéltük nem telifény tehát a polírozás amúgy is opció.
Accord gephaztetö telibe fujva kivül-belül, nemi gittelessel, lökös szinten gitteles-csiszolas-szin, 80 ropi ismerösnel.... szamlara több, ha müanyagoshoz kellet volna vinni a lököst, akkor az meg 20-25ezer.
Nyar elejen erdeklödtem itt fenyezes arak utan. Amit utolertem autot, annak a hatso lökösnel szinten müanyagozas, fenyezes, lökös merevitö csere ujra, mindenm sallanngal együtt 160000 ft volt egy budapesti mühelyben.
Latod Quattro mester, en kapom az ivet es meg ti sem egyeztek:)))
En az iden amit javitattam-fenyeztettem, az alapjan azt mondom, hogy ezt a melot idegen helyen, rendes mühelyben 80-100e ft alatt nem csinaljak meg. Haveri alapon meg okosba lehet olcsobb, ahogy irtam.
Amúgy szgk, tudom kategória :)
Sztem egy 2m magas autó befér a kamrába.
A leszedés után meg a rögzítő csavarokról lenyúzódik a festék, amit ritkán szoktak lejavítani.
Szóval nehéz ügy mindennek megfelelni.
Számomra elfogadható kompromisszum, ha el van ragasztva és összedolgozva a rendszám alatt.
Én pont egy hónapja javítottam a fényezést a korábban kérdezett 2001-es Passatomon. Bordó/ piros metál fényezés. Kb. 22.000 Ft volt a csináld magad szett, amiben benne van minden ami kell naggyából gyári színkódra kevert sprayvel természetesen és kb 1,5 napom ment el 3 sárvédőelem részleges és pár kavicsfelverődés javítására. Először csináltam ilyet, a festés teljesen jó lett, a lakk az nem szép, de hozzáértőkön kívül senki sem veszi észre. Egy profi valószínűleg anyag költségben és idő mennyiségben ennél jobb tud lenni, de neki meg is kell élnie ebből és akkor még a pisztoly és egyéb kellékekről nem is beszéltünk.
Igaz kb 10x annyi munkaidőbe és 3x annyi pénzbe került mint amit a fényező kért volna érte. A szerszámokat nem számolva amiket meg kellett vennem pluszban mert az megmaradt és máskor is tudom használni.
Mi az oka annak hogy a piros a leg kényesebb szín? Ha a kikevert színt hozzáigazítják az autó jelenlegi szinéhez, akkor is nagy lesz a kontraszt a többi elem mellett? Én úgy tudom hogy a metál szinek, abból is az ezüst a kényes.
Mi teljesen el vagyunk tévedve. Egy átlag felhasználónak azért kellenek ezek a mutatós izék, mert jól néznek ki.
A gyártók is design miatt teszik oda, álljon középen, vagy kicsit a közép alatt, az megnyugtatóbb, mert van benne tartalék.
Mára már elvárás, hogy ne neked kelljen nézned, hanem figyelmeztessenek a hibára hangjelzéssel, fényjelzéssel.
Ha ez nincs akkor minden oké. A gyártónak fáj, ha a tulaj öli a -5C fokos olajjal a 130 literteljesítményű turbómotort?
Ki fogja bírni 3 évig, aztán kalap-kabát, elengedi a kezét. Az autó ma már csak egy használati tárgy, nem egy jelentős vagyontárgy. Legalábbis nagyon sok országban.
Megveszik hitelre, használják pár évig, aztán visszaviszik és kihoznak egy újat a szalonból. Közben fizetik a soha véget nem érő hitelt, azaz inkább bérlik, nem megvásárolják. Havi 250-350 Euro, fizetik, mint a villanyszámlát.
Jól elkanyarodtam, csak azt akartam mondani, hogy eladni kell az autót a többi nem érdekes.
Pár évvel ezelőtt még óriási jövedelme volt a gyártónak a javító iparból, de ma már nem ez a tendencia.
Amikor régen ment az Autókereskedők sorozat, még onnan Angliából, mindig mondtam az épp elhangzott munkadíj spórolás hallatán amit Edd China mondott, hogy bárcsak annyit, annak a felét akár itt el lehetne kérni érte. Még messze vagyunk e téren a nyugattól, de lassan, nagyon lassan közelítünk.
A Transit fényezéséhez pedig, pont a piros a legkényesebb szín. Telibe fújás után, akkora lesz a kontraszt a többi elemhez képest, hogy csak na. Lehet utána az egész autót telibe polírozni.
Nem veszélyes azért a 90 fokra állított hőmérő (túlhűtött motort azért látod, nekem az A4-es 77 foknál áll be középre). Laikusoknak direkt jó. Sok autóban nincs is hőmérő műszer. Sőt, olajnyomás jelzés sem. Már olajnívó pálcát is kispórolják.
Kisteher, le kell venni az ajtót, ahhoz szét kell szedni valamennyire, biztos megy bele madzag azt kifűzni...stb.
Ezzel biztos nem állnak be a kamrába, na meg kimaszkolni ugyan ennyi meló lenne.
Nem a felület a lényeg, hanem az előkészítés, ami sérült elem javításnál több időt vesz igénybe.
Egy új elemet is kell gittelni (kittelni), de sokszor elég neki a szóró.
Sok munkaúra belemegy ám egy ilyen fényezésbe, és nem is csak effektív, hanem, ha betartják a technológiai időket ,akkor ott kell kerülgetni. Aztán polírozás...stb. Nyűgösebb színeknél még a mellette lévő elemeket is megfújják, mert árnyalatnyi eltérés mindig van. Nagy tapasztalat kell ahhoz, hogy pontosan ugyan olyan legyen a szín, hiába keverik ki pontosan, nem mindegy mit fújsz alá, milyen lakkal dolgozol...stb.
Szerintem a minőségi fényező munka megéri a 10EFt körüli óradíjat, de sok esetben ennél több idő is lehet egy ilyen fényezés.
Szétszedésre, egyengetésre, összerakásra, a jónapotkívánok és a viszontlátás közti idő is újabb pár óra, így simán kijön az 50 pénz. Akkor még a kényes kérdésekről, mint a számla, nem is beszéltünk.
Persze meg lehet ezt oldani egy szombat délután is a haverokkal 5000 Ft-ból, mert van egy jókezű cimbora, aki lakatosnak tanul, még tavalyról maradt itt egy kis gitt, na meg kevertettem spray-be festéket, benne van a lakk is...
Nem is neked mondom Cam, nyilván tisztában vagy ezzel.
Jó, akkor végső érvként bevallom, hogy anno tanultam műszertervezést és lehet, hogy csak emiatt berzenkedem.
És igen, az is tökéletesen igaz, hogy ha már a tipográfiát mindenképpen meg akarta tartani akkor is egyszerűen csak a végére 130-at kellett volna írni.
Nem értettem félre szerintem, az osztás értelmezhetőségével van bajod, nekem meg azzal, hogy hiába áll a 90-re szögezve a mutató, ha köze nincs a valós értékhez, mi több egy túlhűtött motor sem látszik rajta.
Ezért mondtam, hogy teljesen mindegy mit mutat, ha használhatatlan.
(a tervezőmérnöke meg a marketinges biztos elmagyarázná, hogy sokkal jobb/olcsóbb 125-öt írni oda, mint 130-at:-DD)
Több Fordnál szervizmenüre is kapcsolható a műszerfali kijelzőpanel,rá is lehet indítani,így aki kíváncsi rá,sok más adat mellett nézegetheti akár fokonként hogy hogyan melegszik a motor.
Félreérted. 'Szomat sem érdekli, hogy pontosan hol áll a mutató. 409 jól mondta, indikátorműszer. Magáról a számlapról van szó. Az emberi agy viszont úgy működik, hogy értelmezni akarja amit lát akár tetszik a tulajának akár nem. És nem mindegy, hogy 17,25-ösével ugrálsz felfelé a skálán vagy huszasával, az utóbbi tizedannyi időt vesz igénybe.
Rendes srácok, nagyon sokszor fényeztettem náluk, komolyabb gond nem volt, ha mégis, akkor kijavították soron kívül.
Sajnos mindig tele vannak 2 hétnél előbb nemigen tudnak nekilátni, ha esetleg a lakatolást nem vállalják, azt megcsináljuk mi, de az hamar megvan, a fényezőkkel kell egyeztetni.
Köszönöm a véleményeket, amúgy én is így gondoltam a dolgokat.
Egy ilyen ajtót 100k magasságában adnak a bontókban, a sérülés meg nem akkora és nincs olyan xar helyen, h ne lehetne normálisan megcsinálni.
Amúgy az autó tip-top busz, nem egy moslékos kordé.
Nincs valaki É. pesten, aki bevállaná?
Simán meg lehet ezt csinálni, nem olyan nagy kihívás, de 30-40-ből én nem tudnám kihozni. Csak a fényezőknek fizetnék 25-30 körül. Én az 50-60-at is reálisnak látom, ha becsületesen megcsinálják, garanciával..stb.
normálisan kiegyengető, csak nem a szomszéd józsit kell megkérni hanem karosszéria lakatost és a vizszintes él alatt elég javítani a fényezést. nem tudom miért ördögtől való a szemedben hogy gitt kerül rá, csak nem vakolat vastagon kell ezért nem mindegy hogy ki egyengeti le.
C4-es Citroen 2011, 1.6 benzin. A motorja valami Bmw-vel közös gyártmányú. Kegyetlen eszi az olajat, kipuffon is látszik. Netán típushiba? Szelepszárszimering?
Szerintem nem javitjak, max takoljak ma mar az ilyet.Valoszinüleg olcsobb bontobol szinazonosat szerezni...
Takolas alatt ertsd: valamennyire kiütik, gittet huznak ra es megködölik. Meg lehetne normalisan is csinalni, nem lenne sokkal több idö-penz, csak talalj ra szakit. Meg okosba is vagy 30-40 ropi...
Nem volt ilyen. Az 1.6D volt adagolóról hajtott veztengelyes, de az adagolót ott is fogaskerék hajtja. Az 1.8-asok szíjasok, mind a veztengely, mind az adagoló tekintetében.
Üdv srácok! Help! Hátha itt valaki jártas a témában..., Létezett-e,és ha igen melyik típusban (ford 1.8D/TD)olyan adagoló amit lánc hajt a főtengelyről(onnan ugye a szíj továbbhajtja csak a vez.tengelyt,DE BOWDENES!) ??? Egy focust ('99 1.8 tddi) szeretnék átalakítani. Köszönöm az esetleges építő tippeket előre is!
Üdv.urak! Peugeot 307,1.6 hdi,ajtónyitásra elindul a ventillátor,ha nem inditom be, le sem áll,akkut is lemeríti.Valaki találkozott már efféle problémával?Köszönöm előre is.
Mértünk utólag benzinnyomást., Ok volt ., kb 400.000km körül ez böven indokolt is lehetett, nagy kő esett le a szivemről., mert előzőleg már sok időt invesztáltunk a javitásba : Végtelen idejű guglizás+Szivósor-fojtoszelepház tömitéssor csere .,rezonátor ház megragadt pillangószelep javitása stb...,ezek cseréje hozott ugyan mérhető , némileg észlelhető avulást konkrétan : Az eddigi totáll stabil 0.1V lambda .,müködő értékekre változott ., bár nagyon lassu frekivel., a rövidtávú üzemanyag kiegyenlités sem lépte már túl az eddigi 30 fölötti kritikusnak mondott értéket stb.., de az abszolult lényegen , a hirtelen gázadáskori megtorpanáson semmi változás nem történt!!!
Mint irtam a MAF villamos jelei minden elérhető adatlapon megjelölt., három ponton tesztelve, multiméterrel és szkóppal. és persze élőadatban referencia értéken belül voltak!!! Természetesen tisztitással is probálkoztunk.
Egy nagyon toyotás "sugására" hallgatva : Mindezek ellenére ., 100%-os MAF , a problémamentes Celicáról levett donor MAF.-!!!
Ugy légyen, öt perc a csere , az autót mintha kicserélték volna---tökéletes.
Viszont úgy néz ki hogy a termosztát le van ragadva. Reggel elég nehezen, és alig melegedett fel a motor.
Keresgéltem a könyvben, de még nem találtam módját a hűtőrendszer légtelenítésének.
Kell légteleníteni, vagy kidolgozza magából a levegőt? Ha kell, akkor hol vannak légtelenítő szelepek?
(Mazda MX5-NC, 1.8, L8, 2006.)
Bevált hűtő folyadékot tudnátok ajánlani? Kommerszebb kocsikba/gépekbe az "AZ" -72 fokos kék fagyállóját szoktam használni, felesben desztvízzel. Az nagyon gáz?
A töltőfesz 3V lépésekben van skálázva, illetve annak feles osztásai - első ránézésre tudod mennyi, nem kell számolgatni.
Az üzemegyagszintnél 0 és 100% között jár a mutató - szintén azonnal olvasható.
És a legszebb. A vízhőfoknál ha megnézed szintén nincs érték odaírva. Ez a valódi indikátorműszer, nem kell tudnod mennyi az annyi - csak azt hogy középen áll. Ha a kifogásolt műszer is így lenne vele tehát azt a két hülye számot nem írták volna oda azzal sem lett volna bajom.
"alapjáraton megy az autó, ugye ilyenkor semmi hűtés nincs. A ventim bekapcsol"
Ez így elég ellentmondásos. És jobb ha tudod, ventillátor nélkül is van hűtés. A "csak" menetszél léghűtéses motorok sem döglenek meg állóhelyzetben, még alapjára felett sem.
Értem én, hogy ez egy indikátorműszer, ettől függetlenül amikor a mérnök a számlapot tervezi, illik az osztásokat egész számokra, lehetőleg kerek értékekre rakni.
Ez egy mezei Ford motor, papírforma szerint 5W-20, 5W-30, 10W-40 ezen az éghajlaton jó bele, min SL minőség, de ilyet talán már nem is gyártanak. Láncos motor lévén, ha nem zörög, nem kell vele foglalkozni.
Diffibe GL-5 olajat ír a data. !! Kormányba Dexron III ATF.
Tök mindegy hogyan rovátkázza, egyrészt nem lineárisan mozog, másrészt távolról sem a valóságot mutatja. Elég annyit tudni a vezetőnek, hogy középen állva az üzemi tartományban van.
Addig-addig agyaltam a BMW Z3 vásárlásán, míg a végén lett belőle egy MX5 - NC - 1.8 - 126 póniló - 2006-ból - fekete.
Következik a szervizelés:
Van olyan motorolaj, amit ezek "szeretnek"? A könyvekeit nézegetve arra jutottam, hogy motul 5w40 C-cess-t tennék bele. (vagy inkább legyen 5w30? - 5w30-at, és 10w40 is ír a könyv...)
Váltóba, difibe, kormányszervóba van valami olyan olaj, amit ajánlatok/bevált?
1 használatot multikban legolcsóbb pumpás permetezőflakon is bír valami 1-2e forintért. Én a fürdőszobai tisztítót fújom ilyenből, ha benne hagyom, pikk-pakk szétkapja a pumpa fém részeit. HA csak használom, bírja sokáig. Ebből max mosószert tudsz rájuttatni, ahhoz hogy ezzel mosd le a komplett motort, kicsi is, macerás is.
Használt már köztetek valaki Ks.Tools 150.8251 szóróflakonhoz hasonló terméket? Motor külső mosásához lenne szükségem rá.Tudnátok esetleg véleményt mondani róla?
Még egy kérdés, mi oka lehet annak, hogy kisebb vagy nagyobb gázadás után nem a normális alapjárati fordulatszámra esik vissza a motor, hanem alá, olyan 400-500 környékére, majd vissza korrigál 800-850-re. Azt vettem még észre, hogy a fordulatszámmérő kicsit akadozik ez nem tudom mitől lehet.
Sziasztok! Mi lehet az oka annak, hogy a vízhőfok mutatóm kb. indítás után 10 perccel felmegy kb. 78-80 fokra és onnan meg sem mozdul? Még akkor sem amikor egy hosszabb menet után alapjáraton megy az autó, ugye ilyenkor semmi hűtés nincs. A ventim bekapcsol, de ez sem látszik a mutatón. Se lejebb, se feljebb nem megy. Mellékeltem egy képet, hogy hol szokott állni. (Chevrolet Lacetti 1.4)
Az lenne a kérdésem,hogy passat 1.9pdtdi miért "zakatol " alapjáraton?
Ilyenkor mikor hidegebb reggelek vannak, beindítás után röviddel ilyen "zakatolós" hangja van.
Gázadásra elmúlik, de kisidő múlva megint visszatér, de csak amíg benem melegszik.
Tavaly télen kezdte,és most a hűvösebb reggelekkel megint kezdi.
Nyáron nem volt észrevehető.
Mitől lehet ez?
Porlasztó talán?
Légtömeg mérő?
Az a 2.2 Dci egy betegágy, nem szabad rá költeni! Most ismét megcsinálod, rendesen, síkolva, aztán a dög meg majd a legváratlanabb pillanatban fogja a hajtókart kiküldeni a blokk oldalán.
nem volt síkolva, de tükörfényesre lett takarítva a felület, és mérőléc alá 0.01,2,3 as hézagmérő fért alá. elméletileg 0.05 az már nem jó. akkor a gyári elektromos hálózatot a hűtési oldalt nem piszkálom,., de most kiveszem a motort, és a blokk is a szokott tortúrán át fog esni.
sziasztok kollégák, , adott 1 autót, mondjuk, 2004es renault espace, 2.2dc i G9u motorkod. arra várok választ, Ti mit gondoltok arról, hogy 95°c-on kapcsol az alacson fordulatú hűtő ventillátor, 102°c-on a nagy. az autó 3adszor lett hengerfejes az, elmult 5 évben, kapott már 2db masik h. fejef, ha ez a hűtési kapcsolási pont szerintetek magas, hogyan lehet alacsonyabb hőfokon kapcsoltatni a rendszert?
Valami talán félreértödhetett erősen---,megvallom ezt a "minuszoló" jelzőt nem tudom hová tenni..., gondolom én most .., miután teljesen elvesztettem a fonalat , a minden bizonnyal nekem cimzett leveled után...,
Mindig hangsulyozottan megköszöntem., és értékeltem az önzetlen, messze az átlag fölötti segitőkészséged...,ami nem mindenkire jellemző itten...,
Ez a ViaSat-os viccelődésem talán félreérthető volt??? Jópofaságnak szántam mindenesetre...,esetleg ennek ellenére rosszul sülthetett el?
Mindenképp egyik legszimpatikussabb forumozónak tartalak, ezért nagyon sajnálnám., ha valamit félreérthetően adtam volna elő.., ha igy történt akkor van egy valódi és öszinte bocsánatkérésem Tőled.
Kicsit félek hogy böjtje lesz annak hogy ezen a legegyszerübb nyomásmérés irányon túlléptünk sebesen..., bár a megszorult levegőcsapantyu javitása és tömotések cseréje nem fölösleges ., állapotukat figyelembe véve...., pláne hogy azóta elég sokat olvastam erröl a P0171 szegény keverék lehetséges okairól..., ahol preferálva van a benzinnyomás is elég hangsulyosan...
ugy rémlik irtam annó .,hogy még a régi tipusú köradagoló van rajta
nem. nem írtad anno, annyit írtál, hogy nem cdi-s, de van rajta ecu, és leállítószelep hibakód van benne, meg egy utólagos vezeték gyújtásárammal.
Innentől még mindig 3 lehetőség van, soradagoló elektromos vezérléssel, köradagoló elektromos vezérléssel, vagy utólagos bowdenes adagoló.
mostazténinnen nem tudom kitalálni, hogy te ott melyikkel nézel farkasszemet. esi szerint vp37 van rajta gyárilag, ezt is hoztam fel példának, nem tiltakoztál ellene.
ezzel viszont nem passzol a "nem edc-s egyébként" megállapítás, a régi típusú köradagoló meg nem tudom mit takar, sprinter szerintem nem jött ki bowdennel gyárilag, max utólag rakta rá valaki.
Kurvanehéz így segíteni, ha le se tudod írni, hogy milyen autót javítasz.
Jogos ,de Még nem mértünk..,ezeket a tömitéscseréket most már megvárjuk.., fölmerült egy esetleges üzemanyagszürő cserével egyetemben.., az üzemanyagszürő lehet hogy csak a tankba lévő AC -val egybeszerelt cserét jelenti? vagy valahol külön is van még gyárilag üzemanyagszürő???
mea culpa--mea maxima culpa.., de tényleg .., ezzel a mostani utólagos EDC-s beszurásommal bevittelek az erdőbe akaratlanul.., ugy rémlik irtam annó .,hogy még a régi tipusú köradagoló van rajta.,akarván mondani hogy még nem CR-is., irtad is , hogy a mostani képen látható adagolóból jövö csati szokott kontaktos lenni.., fényszóró vidékén található irtad..., meg is leltem ott ,de jó volt.
Egyelőre ez a hiba biztos : A videon látható légszürőház alsó részében található "pillangószelepnek" alaphelyzetben zárva kell lenni., rendes gázadáskor pedig a másik szélső helyzetbe kell mozogni---már ha előirásszerüen müködik.., a csappantyút egy vákumdoboz mozgatja egy drótón keresztül.., nálunk mechanikusan totáll mozgásképtelenség van ,ugyanis kézzel se lehet megmozditani..., jelenleg beáztatás alatt van...,
Egy szivócső és fojtoszelep tömitést rendeltünk mindenképp..,aztán meglátjuk...,ez a P0171 szegény keverék Celicáéknál elég gyakori előfordulásu..., eddigi olvasmányaim szerint.
Igazad lehet: tullihegtem ezt a lambda 0.1V-et...., egy inkább csak kisérő-ráutaló jelenség ., de nagyon nem valószinű hogy csak ezért hörög le ha rálépsz a gázra.., majd megirom hová "fejlödtünk"...
Ettől sokkal cifrább dolgok is történtek már itt bármelyikőnkkel, szegény a keverék, azért jelez 0,1-et a szonda, mérjél benzinnyomást, keress falslevegőt, map szenzor ha van, légtömegmérő stb, ja elsőre fújj egy kevés féktisztítót a szívócsőbe, hogy bedúsítva felmegy-e a szondafesz 0,9V környékére, egyáltalán jó-e a szonda.
Pont nem jelent semmit, hogy van-e hibakód vagy nincs, attól még sok helyen lehet rossz.
És ezt így utólag már hajlandó is vagy közölni:-))
Mindenféle bántás nélkül kérdezem, ha azt se látod onnan, hogy milyen adagoló van rajta, akkor hogy vársz segítséget innen?(eddig arról volt szó, hogy sima edc-s adagoló, ami a VP37 forgóelosztós/HDK-s* villanyadagoló hétköznapi elnevezése (182302)
A sprinter megjárta a márkaszervizt.., adagoló belső nyomás stb hibára "saccoltak" nagy valószinüséggel..., de tekintettel az autó km (7-800.E.) és életkorára és egyébb állapotára ,csak egy másik bontott jöhetne szóba stb az irreális költségek miatt..., autobontóba leadás lesz a vége.., nem EDC-s volt egyébbként...
R-megane 2. Dci 1.5 , az ominozus szervizkulcs+DF301-el stb ...,de 100%-ig tökéletes menetteljesitmények most is..,egyelőre boritékolva..,egyébbként találtam egy BillGates fiókát..., csak annyit kérdezett hogy milyen számú EDC-s...,sima ügy szerinte a DF301.., már "javitotta" ezt a számu kodót .
Kifejtenéd kérlek bővebben, mi a teendő ilyenkor? A netes infóim alapján nem egyedi eset, sőt talán típushiba (bár nekem nem állt le, és indítási problémám sem volt). Ha jól sejtem ez az a hiba amikor az óra söpört hátulján újra kell forrasztani vmit....?
Celica 1.8/105 Kw. T23. 1ZZ .2000.06. 300.000Km. . Gázadáskor megtorpan--lehörög.., indulás., alapjárat jó..., hibakód nincs.., történt már ilyesmi valamelyiktőkkel??
Majd elfelejtettem : Érkezéskor volt egy P0171 , szegény keverék(?) hibakód benne ,check lámpa égése nélkül., törlés után nálunk sosem jött vissza, igaz csak állóhelyzetben probálgattuk, érdekes módón az első lambda érték mindig és minden körülmények közt szegénynek látszik ,kb 0.1V.,élőben és pl analóg multival nézve is....
Ertekelem hogy ennyit tudsz /.. semmit. / '409 munkassagarol 15+ ev forumos viszonylatban...!..de kifejtened bovebben?
Hogy a viharba kovetkezik a szint ido nem tartasabol a ciganymunka?
(ugyanitt, nem artana valami referencia magadrol,, mert ha mar bealltak fikazni, tudjuk hogy honnan teszed.
koszi.)
Ha ez megnyugtat, nem csak te, de más sem. Vannak olyan szintidők, amiket akkor sem teljesítesz, ha nincs berohadt csavar, és doksi olvasás sincs, mert fejből megy minden. Ilyenkor jönnek a cigánymódszerek.
Szerintem nyiss egy autószervizt, ha már ennyire képben vagy, úgy is kevés a jó hely.
Aztán karfás székben ráérsz matekozni, hogy mi mennyi, a pénz meg csak dől.
Lassan el kell engednünk az embert, Ő már lejátszotta a saját 3 autóján, hogy is kell alkatrészt beszerezni, valamint cserélni is könnyedén.
Az, hogy az itthon forgalomban lévő 3000-féle autó 3.000.000 példánya esetleg teljesen más körülmények között javul, az lehetetlen, mert Ő még nem látott olyat.
Ez tud történni, szelepek elgörbülve nem zárnak, nincs kompresszió, és a veztengelyen (ha még forog) sincs számottevő ellenállás, hisz a lent beékelt szelepeket már nem kel a rugó ellenébn nyitnia.
Nyilvánvalóan csak kombinál (mivel nincs képen a működéssel) a kompresszió hiányból. Úgy véli, ha a dugók mozognak, van kompresszió, ha az nincs, akkor a dugók állnak.
Ennél az 1,5 dci 65L változatnál is van ék? többet nem tudok írni róla. Indítózok, a hangja olyan, mintha az önindító csak magában forogna. A v. szíjat hajtja. üzemanyagot nyomja a hengerhez, nagynyomású megy.
Csóka mondja a futóművesnek, hogy az autón a szettben lévő féltengely gumiharang bilincset nem tudta meghúzni, mert nagy, így azt kábelkötegelővel rögzítette, mert el kell jutnia valamivel a boltba bilincsért. ... Kérdezem tőle, Te csináltad ugye a melót, cseréltél féltengely rögzítő csavart? Mekkora nyomatékra húztad? Válasz, nem cseréltem, légkulccsal húztam. Na ez a szereld magad otthon :(
Persze, hogy eltöri a szomszédom a gömbfejkinyomómat. Igaz, ő csak kézi erővel dolgozik.
vezérműszíjat forgatja, de a dugókat a hengerben nem ... Az autó még nincs megbontva ... Vezérmű tengely törés volt már valakinek
Ezt így, hogy?
Indítózáskor az önindító forgatja a főtengely egyik végét, közben a dugókat, a másik végén a vez. bordáskereket, az a vez. szíjat, így a vez. tengely bordáskerekén keresztül a vez. tengelyt. Asszem :) Röntgen szemed van, hogy látod nem mozogni a dugattyúkat megbontás nélkül? Péntek van, este... még nem fogtam fel, bizti nálam a hiba.
Tapasztalt már olyat valaki bármilyen autónál, hogy menet közben leállt a motor, és indításnál a vezérműszíjat forgatja, de a dugókat a hengerben nem? Így jártam. Vezérmű tengely törés volt már valakinek?
Az autó még nincs megbontva, megy majd szerelőhöz. 1 hónapja vettem, és mentem vele eddig 600 km-t azóta. Semmi előjele nem volt. Rendbe lett téve a futómű, most jött volna a vezérlés csere.
"és reggel indítsd el, amikor beérsz a céghez. Mérd az inproduktív időt "
Igazából én a produktív időt szoktam mérni , ugyan nem sakk-órával, de azért szo-szo pontosan, úgyhogy sajnos tudom mennyi idő megy el mindenféle másra, mint effektív szerelésre. Persze az alkatrész keresgélést, stb. stb. nem mérem.
fiat albea 1.2 16V 2005, 300 ezer km, nem volt még babrálva rajta semmi.
Üzemanyag szivattyú felől hosszabb állás utáni indításkor ~2 másodpercig erősebb hangot hallok. (Nem sokkal régebb óta ég a csekkendzsin is, lehet épp a nyomás miatt.)
Kiszednétek a pumpát tisztítani és szűrőcsere, vagy egyből venni egy újat a régit pedig jobb kézzel bal váll felett?
Persze hogy minden költséget le kell fedjen az óradij, plusz nem árt ha haszon is van.
Minden további dolog ügyfélkör, és helyi specialitás kérdése. Aki csak a 10-30 millás autókat szereli, ki tudja számlázni a Jónapot kívánok!-ot is. Persze ilyen műhelyt csak nagyvárosban érdemes csinálni.
Az a műhely, akinek Borsod egy eldugott falujában kell megélnie más árszabással kell dolgoznia.
Mi már többször is kipróbáltuk különböző cégeknél: vegyél egy sakkórát, és reggel indítsd el, amikor beérsz a céghez. Mérd az inproduktív időt (beszélgetés az ügyféllel, alkatrészböngészés, stb) és a produktív időt, amikor konkrétan lógsz a csillagvilláson.
Ezt aztán később lehet elemezni. Az inproduktív időnek mely részét tudnád átadni nálad kevesebbet kereső kollégának, pl. titkárnőnek. Vagy éppen megoldást keresni arra, hogy az inproduktív rész csökkenjen. Pl. egy jól megtervezett adatlap, amit a kedves júzer önállóan kitölt, és csak utána zavar téged a bajával.
Voltam nemrég olyan műhelyben, ahol volt egy 5000 Ft / órás tanácsadás díj. Ezt arra használják, amikor a júzer "csak meg akarja kérdezni, hogy hogyan tudja otthon megjavítani"... és bevált nekik, Havonta 10-20 órát ki tudnak ezzel számlázni.
Egyszerűben be kell vezetni. "autó átvételi díj", "ügyintézési díj", vagy valami jó névvel. Rögtön szűröd vele egy kicsit az ügyfélkört, és maradnak a jobb ügyfelek. Rossz autó mindig lesz. Aki 3000 Ft-on szőrözik, abból nem élsz meg. Nálunk a cégnél alapból van beeső ügyfeleknek egy 5000 Ft+ áfa ügyintézési díj. Ha egy 2 cm-es heftet kell készíteni, akkor is. Na, ez mindjárt vissza is fordítja a beesők 80 %-át. A maradék meg örömmel megfizeti, mert megéri neki (is). Visszajáróknál, nagyobb megrendelőnknél természetesen nem alkalmazzuk ezt a díjat. Sőt, mondanám azt is, hogy néha kb. "pofára".
Olyan kérdésem lenne, találkozott e már vki U001 és U0155 hibakódokkal? 2006-os 1.6 benzines kombi fokus, motorkód HWDA6B09327.
Hibajelenség: menetközben felvillant az ESP visszajelző, ESP Fehlerhaft üzenettel a kijelzőn, és el s vette a teljesítményt, nem akart kipörögni. Újraindítás után az ESP hibaüzenet már nem, de a motorjel folyamatosan világított. A kiolvasás a fenti két eredményt hozta.
Minden műhely kiszámláz egy-egy szerelésért egy összeget. Az bizony tartalmazza még a vécésnéni fizetését is, ha tetszik a júzernek, ha nem. Teljesen mindegy, hogy minek nevezzük "alkatrészárrés", "óradíj", "kezelési költség", stb., és hogy az az óradíj honnan számít. Lehet, hogy az ügyfél csak a konkrét szerelés idejét látja a számlán órában kifejezve, de az összeg az bizony küszöbtől küszöbig kell, hogy betakarja a költségeket.
Minden műhely maga dönti el honnan ketyeg az óra és mit fizettet ki, milyen áron. Ismerek Budapesten olyan műhelyt, ami nem foglakozik 10 évesnél idősebb autókkal, pont a berohadt csavarok miatt.
Önmagában az a tény, hogy hány db csavart kell kiszedni, nem sokat mond. Van amit letekersz a géppel néhány mp alatt, és van amit kínozni kell. Öreg autóknál a futómű csavarjai természetesen nem gyári állapotúak. Ilyen berohadt futómű csavaroknál kellene kipróbálni az indukciós melegítő cuccost. Állítólag nagyon jó. Jók lehetnek a vibro impackt szerszámok is, de csak műhelyeknek éri meg. Egy izzítógyertya kiszereléséhez való légkulcs kb 200€. Szerintem a műhelyek nagy részében sincs ilyen szerszám.
De szép is lenne, ha mindezt fel tudnánk számolni az ügyfélnek !! Persze igazad van, csak a valóság nálunk nem teljesen ez - sajnos. Mondjuk ismertem olyan márkaszervizt, ahol külön tétel volt a számlán a csápos emelőre állás / használat, (3500,- Ft) és a műszaki átvétel (3000,- Ft), ami annyit takart, hogy az emberünk körbejárta az autót, megnézte, hogy minden kerékcsavar a helyén van-e, meg, hogy nem lett-e sérülés a kocsin a behozott állapothoz képest. Na, mi ilyesmiket sem tudunk felszámolni, pedig igény lenne rá - a részünkről. :-P :-D Természetesen márkaszervizben az ilyen tételeket zokszó nélkül fizetik az ügyfelek, nálunk még azt is megkérdezik, hogy ha bontóból én hozok cuccot, akkor az miért kerül többe, mint amennyiért a bontós adta. Persze magától jött el idáig a cucc, és időt sem emésztett fel a dolog. :-O
Nem tudom milyen autóhoz kell a PCV szelep, de nekem is ezt mondták mindenhol hogy csak szelepfedéllel együtt ami 100e... . Végül az ebay en 6 GBP ért dobtam a kosárba a PCV szelepet és angliából itt volt 4 nap alatt... LOL
Minden megvolt amiket írtál, a komplet szívósor le és szét volt szedve twinportostul... EGR kitisztítva, szívósorban EGR csatornák kitisztítva.. stb. Twinport műanyag rudazat, szelepek és forgóalkatrészek is épek.
Az óra onnantól ketyeg, hogy belépsz a műhelybe, és elkezded mondani a kocsi baját, egészen odáig, míg kijársz a kocsival, és a következő júzer belép... Ez mind a szerelő (fizetett alkalmazott) munkaideje. Ne csak a nettó szerelés idővel számolj, hanem a teljes idővel, amíg veled foglalkozik a műhely.
"csak félig volt erőszak, csak ő nem akarta..." :-) Jó hangulatú szerelés volt. Nyomjuk ki, üssük ki, na menjünk el új alkatrészért, ezt meg vágjuk ki a ..csába. (bátyám autója)
Ez a hét valahogy így sikerült. Máskor egy hónap alatt se fogy el ennyi flex korong, mint most 1 hét alatt. Sorba jöttek az ilyen szét/levágós munkák. Pedig mind csak egy kis karbantartásnak indult.
Akkor mérd le hány perc alatt tekersz ki 4-6db lemezcsavart, mennyi idő alatt tudsz kipattintani egy pumpát az ablakmosó tartályából, és mennyi idő lehúzni róla a csatlakozót, meg a gumi csövet.
Még a kereket sem kell levenni hozzá, elég jobbra kitekerni a kormányt. Ha ez nálad több mint 10 perc...
Egy javitás az előző postomhoz: a szelepfedélből a kartergáz a turbó szivó oldalára megy, nem a nyomó oldalra. Igy viszont borul az eddigi elméletem, mert minimális olaj volt a turbó szivó oldalán, vagyis esélyesebb, hogy a turbó engedi az olajat. Meg kell néznem a turbónak a hűtő felé elmenő cső elejét is, hátha okosabb leszek.
Biztos van ilyen is, nem tudom ezeket ki és mi alapján határozza meg.
Nekem egy lámpamosó pumpáját akarták úgy kicserélni, hogy leveszik az elsö lökhárítót. Néhány csavart kellett csak kivennem a kerékdobból, hogy annyira félre lehessen tolni hogy elérhetö legyen a pumpa. Szó szerint nincs 10 perces müvelet.
Ismeri valaki a p307 2.0 HDI üza rendszerek rejtelmeit? Melegedés és vízelfolyás hibával hozták. Az alap hiba az üza szűrő tömítetlensége volt. A csöpögő gázolaj szétmarta a vízcsöveket. Tettem rá új komplett szűrőházat. Az új is szivárgott. Vákummal lepróbáltam, hibátlannak tűnt. Hozattam rá másikat, azzal jó lett. Egy hét múlva telefonál a tulaj, hogy újra csöpög a gázolaj. Próbálom kitalálni, miért nem bírják a szűrők a nyomást. Azon agyalok, létezhet, hogy járó motornál le kellene kapcsolnia az AC-t? Emlékeim szerint létezik ez kézi pumpás változatban is. Az is megy AC nélkül. Vagy szimpla nyomás szabályozó hiba lehet? Netán kétféle szűrőház létezik hozzá? AC-s és kézi pumpás?
Az ilyen viták rövidre zárására kezdj el fotókat gyűjtögetni az olyan munkákról, amiket szintidőre számláztak ki (gondolom megfordulnak nálad márkaszervizes autók). Aztán dönthet az ügyfél, hogy gyors munkát akar-e, vagy minőségit.
ha a túl magas karternyomás miatt nem tud "kiesni" az összes olaj a turbó visszafolyó oldalán akkor benyomja többet nyom el a tengely labirint tömitései mellett a sűritőkerék mellett illetve a kipufogó oldal felé is.
Köszi a választ! Porsche Pest felette a kezét, az alkatrészes kollega sem tudta megmondani, hogy mi a helyzet a 25. szám alatt lévő alkatrészekkel. A kartergáz nyomást gondolom csak szakszerviz tudja megcsinálni, mivel valószinű, hogy csak ők tudják, hogy mely értékek jók a fordulat függvényében (gondolom én). Vagy van más lehetőség a mérésre?
A lecsapató szerintem arra mindenféleképpen jó, hogy csökkentse a szivó oldalra jutó olaj mennyiségét. Ha a CCV a ludas, akkor viszont arra lesz jó, hogy jelezze (megjelenik tempósan az olaj a lecsapatóban), mikor adta meg magát a CCV.
A turbóval kapcsolatban segits lszi megérteni a helyzetet:
ha a karter gáz nyomás magas, akkor vagy a CCV szelep nem nyit ki, vagy túl sok gáz keletkezik a dugattyú gyűrűk csökkent tömitése miatt. Ha nem nyit ki a CCV, akkor kevés vagy semmi kartergáz megy ki az intercooler felé és a CCV kimenetén magas vákuum értéknek kell lennie a fordulatszám függvényében. Ebben az esetben viszont nem lehetne a rendszer tele olajjal, - ha a turbót egyenlőre kizárjuk-.
Ha a CCV ki van nyitva, akkor az a kérdés, hogy lehet-e olyan eset, hogy a karter gáz vissza nyom a turbó kimeneti oldalára. Ez szerintem csak akkor állhatna fenn, ha a karter gáz nyomása nagyobb lenne a turbó nyomásánál (kis fordulat, pl. alapjárat?) és az intercooler felé menő ágban dugulás lenne (pl. a trutyi miatt a levegő elosztóban jelentősen lecsökkennének a keresztmetszetek. Ebben az esetben a turbó olajtömitések sérülnek? Vagy máskor is? Nem vagyok szakember, csak tippeltem, jó lenne, ha valaki tudná tisztázni ezt a témakört.
Én se csinálom meg a gyártói norma idő alatt és ebből van a baj elszámoláskor. A tényleges időt nem fizetik meg, az adott idő meg lópikula. Bár ha a gyári óradíjat vehetném figyelembe, kb. kiegyeznék egy döntetlenben, de ugye az ügyfél ilyenkor hebeg habog, hogy na az nem úgy van. Sajna ilyen ez a szakma :(
A lecsapatóval sem jutsz előrébb, ha a PCV szelep rossz. Elsőre kartergáz nyomást kellene mérni. A magas kartergáz nyomás turbó problémákat is okozhat.
Nincs külön PCV szelep, csak a szelepfedéllel egybe.
Igen, ez lesz a következő ellenőrzendő. Amikor levettem a turbóról a levegő csövet a turbó fémkivezető csőcsonk aljában egy tűnyi széles olajcsikot láttam. A kartergázcső viszont bőven olajos, gondoltam ezért a CCV-vel kezdek. Ma bemegyek megrendelni a Porsche Pest-hez a kartergáz csövet, amit a lecsapatóhoz fogok használni. Rákérdezek a CCV szerelhetőségére, ill. hogy van-e cikkszáma.
Még nincs MIL, de az autó elkezdett nagyon lassan indulni - első fordulat lassú, majd 2-4 fordulat múlva röccen be. Ez inkább meleg motornál jön elő. Először inditó motor csere, helyzet változatlan. EGR hűtő szelep csere miatt le kellett venni a levegő elosztót, akkor derült ki, hogy tiszta olaj-korom keverék az egész. Kitisztitottam, visszaraktam és az autó pöccre indult utána, mint új korában. Pár ezer km után viszont ismét előjött a lassú indulás. Megbontottam a szivócsövet az EGR becsatlakozás előtt és a helyzet siralmas. Ugyanakkor nem eszik sok olajat. 15ekm / liter.
Ok, jelzek majd, ha van valami és meg köszönöm a segítséget . Németországban sajnos elég borsosak az óradíjak. Az elöző autómon mindent én csináltam amit tudtam,meg volt hozzá szerszámom. Azon így sokat spóroltam,meg mint írtam is érdekel a dolog. Anno autószerelő szerettem volna lenni, de abban az időben csak protekcíóval lehetett bekerülni(1990-ben). Az meg nekem nem volt sajnos. Persze azon is a komolyabb dolgokat szerviz csinálta.
Egy kis segítséget (ötletet) szeretnék kérni az alábbi problémával kapcsolatban.
Megígérem, hogy megpróbálom értehetően leírni :)
Tehát a kocsi Peugeot 406 2.2 HDI (szürke :) )
Antipollution fault hibát jelez (mondjuk ez a tipusnál bármit is jelenthet). Menet közben 1500 és 2000 közötti fordulaton letilt a motor és persze kapom a hibaüzenetet, viszont arra már rájöttem, hogy egy hosszabb motorfékezés után feloldja a tiltást és újra megy a gép. (hozzáteszem, hogy alapból nagyon gyenge a motor a korábbi állapotához képest - a tempomat sem bírja tartani a sebességet már egy kisebb emelkedőnél sem)
És a részletek:
Ha Diagbox-szal (PP200) kiolvasom a hibatárolót, akkor az EGR szelep levegőoldali hibát adja ki (P0401 a kód)
Ameddig eljutottam:
- Az EGR szelep jó - alapból zárva van, de ha direkt vákuumot adok rá, akkor kinyit (a vákuum rendszer jó - most már, két repedt csövet is kicseréltem)
- Az EGR-t szabályzó mágnesszelep kivezérelve látszólag működik, bár hogy pontosan teszi-e a dolgát azt nem tudom kimérni.
Ha járatom a motort, akkor az aktuális adatok közt az EGR-re vonatkozóan két RCO (%-os) adat van ami szembetűnően nem mozog együtt. Alapjárattól 1500-as fordulatig többnyire együtt mennek de 1500-tól az alsó adat (és most elnézést a szövegezésért de nem tudtam kilogolni a képernyőt és nem is tudom pontosan mi az az RCO) leesik 5%-ra, míg a felső a fordulattól függően változik, majd amint eléri a 2000-es fordulatot, akkor az utóbbi adat is magára talál és ismét együtt mozognak. Tehát itt látható a hiba, csak nem tudom, hogy mit látok.
Mi az az RCO?
A két jel közül az egyik az EGR-től jön de honnan jön a máik? Milyen adatot vesz figyelembe? (légtömeg mérő? MAP szenzor? gázpedál jeladó?)
Elsőre ennyi lenne, de lehet hogy ha haladok vele, akkor lesznek még kérdéseim.
Értem én, nem szeretnék húst vinni az étterembe. De,ha ettem egyszer egy jó rántottát náluk és vezetnek egy illyen fórumot, akkor talán nem ördögtől való elkérni tőlük a receptet,itt. Azt vagy megadják,vagy nem. Mindenkinek szíve joga. Talán nekem sem tilos itt kérdezni. Vagy,ha igen jelezni kell, vagy leállítani a követést .
Ok ezer bocsánat, de mint írtam lehet sokszor mást tesz ki és más formában mint ahogy én gépeltem. Lehet a telefon miatt és pc-n másképpen jelenik meg. Majd jobban odafigyelnek.
Sziasztok, Z16XEP alapjárat alacsony + a motor dadogva jár vezérlés csere után. A légtömegmérőt ha lehúzom mintha semmit sem csináltam volna, ugyanúgy jár. A vezérlés lenne félre rakva avagy a légtömegmérő hibája lehet?
Meg a mondatok közötti üres helyeket is ki kellene hagyni, ez nem egy sms. Meg úgy általában a mondanivalót strukturálni, nem egy tömbben behányni ide.
Ezek miatt is olvashatatlan az írásod, így sokan nem i veszik a fáradtságot, hogy kibogozzák "mire gondolt a költő amikor ezt írta?"
Húú most olvastam vissza, tényleg van jónéhány hiba.Sokszor talán rosszul is teszi ki a fórum, meg telefonról írok és melléütök.A fékfolyadékot pl jól írtam és mást tett ki helyette.
Akkor bocsánat a hibáért!Más egyebet úgy sem tudok.Nem voltam a helyesírás bajnoka sosem, de ennyi talán elnézhető nekem.Gyorsan írtam és erre nem figyeltem oda, azt így jött ki.
miért mit vársz, amikor olyanokat nyomnak "olyan hosszú mint egy Boeing" az pl miféle mérőszám? Ok ki lehet guglizni de miért nem lehet értelmesen megadni.
sajnos ilyeneken szocializálódnak manapság, de érzékenyek arra ha rájuk olvassák.
Jesszus atya gatya. Még olvasni is fájt :) Már csak egyre vagyok kíváncsi... mikor szül a macsek? Quattro..., vonyítottam. Eddig csak a bele volt összecseszve, mostantól már minden egyéb. Még jó, hogy nem járok arra felé :) :) :) Horst Fuchs, jááááj..........
Akkor tessék szépen leírni hol is van pontosan, meg ha van valami amire ügyelni kell az olajcserénél.Már ha van ilyen?Az e91 en mindig én cseréltem, meg sok minden mást is, szeretem csinálni, meg mindig is érdekelt a dolog.Azon az összes gátlót a kerékcsapágyakat, fútóműt stb stb stb én magam .De mivel profi nem vagyok meg nem ebből élek ezért kérdezek olyat aki tudja és szívesen segít.Köszönöm!!!
Ezekkel nagyjából én is képben vagyok.És igen, már volt rajta félholdasék cserélve,60 ezernél dsg váltóban olaj, meg minden amikor kell.Mint írtam az összes számla minden papír az akkori km álás12sal mellékelve a műszaki vizsga papírjai is.Persze majd viszem átnézetni, de eddig teljesen rendben van az autó igaz csak 1200 kmt mentem vele eddig.Tudom, az ördög sosem alszik, de remélem minden ok az autóval a km-el.Abban a városban vettem ahol dolgozom és a főbérlőnk munkatársa volt kb 20 évig akitől vettem, úgyhogy nem teljesen vadidegentől.Ja, 72000 az igen gyanús, de nem hinném hogy manipulált lenne, ők tuti nem, igaz ők is egy évesen vásároltál.De ott is mindent elmondott honnét származik, papirok minden.
A kiscvt jazzünket 12 ésesen vettük 20500kmel egy 83nénié volt :).Az is gyanús volt persze.De 3 éve használjuk minden megfelel az adott kmnek, most van benne 52 ezer:) 2004escautó.Fél évig vadásztam rá szó szerint, mire nyertem.A jó kocsikat itt percek alatt elviszik.Ha ez a passat fele olyan lesz mint amilyen legenda lett a jezz autós körökben,akkor minden ok.Szerintem nincs jobb kisautó mint a jazz, ami nem is olyan kicsi.
Ja, jut fejembe a múltkori alkatrész beazonosítós mizéria kapcsán.
Egyik nagy autóalkatrész kereskedő cég autója, ők hozzák hozzá az alkatrészt. 4nap alatt sikerült nekik, első kérdés, mikor lesz kész. -Majd akkor, ha az autóhoz való alkatrészeket hoztok-....... Pedig kaptak cikkszámos listát is.
Vidd el egy szakszervízbe és nézeds meg rendesen az autó, ki kell törölni a hibatárólóját, meg kell nézni a részecskeszűrő telitetségét (és hogy mikor reg. utoljára) és sokminden mást. Tele van szenzorokkal a kocsi. Meg kell nézetni a vezműszíjút is, mert elvileg 5 év vagy 25oe km, de ott van a hosszbordás szíjú is.
Fékolajad is a előszőr a harmadik évben kell cserélni, utánna két évenként, annak is itt az ideje.
Tegyenek bele olyan olajat és szűrőt, ami bele jár és csértesd ki az összes szűrőt. A fékpofák nem biztos, hogy tartanak még sokat, nem szabad vasra koptatni, mert akkor a tárcs is kell, én 78e km cseréltettem, egy hasonló Skodánál, ami kézi váltós, de az is 2015-ös. Abból is meg kell venni a gyárit. A DSG-ben 6oe kilométerenként kell olajat cserélni.
Jó autó, de nagyon figyelmesen karban kell tartani.
Az enyémbe 86e km van és kizárólag kirándulni használtuk és a szabikon. Volt másik autónk futkosni, a munkaautómba évi 7oekm belemegy. A németeknél nagyok a távolságok és szeretnek utazni.
Úgy hogy kétszázkilencvenháromezernél cserélték egy olyan tárcsára amihez félár vagy kevesebb akcióban jutottak hozzá mert már 4 éve ott rohadt a polcon. :P
Sziasztok!
Lassan 3 hete van nálam egy 2015-ös Passat kombi, 2literes dízel,150le,Dsg váltós,Comfortline.72000km van az autóban, végig vezetett szervizkönyves.El akartam vinni átnézetni, de ahogy átnéztem, meg beszélgettem a tulajjal, ők egy évesen vették szintén, így ezt feleslegesnek tartottam.Első féktárcsák még nem voltak cserélve, 11 nappal fiatalabb gyartásuak mint az autó, ez is jó megerősítés volt,mert itt is sajnos szèp számmal visszatekerik a km-t, plusz az összes számla Tüv papír mellèkelve.Kint vettük Németországban és itt is fogjuk használni.Annyi a bibbi, hogy rendesen szervizelték, de nekik csak használati tárgy volt csak, és simàn bevágták a csomagtartóba a két elektromos kerékpárt.Ez latszik kicsit a tetőkárpiton és jól összekarcolták a hátulját, szerencsére semmiféle horpadàs benyomódás nincs.
Szerintem egy darabig én is viszem majd márkaszervizbe a szervizkönyv miatt,de én és sokak szerint is a 30 ezres olajcsere nem egy jó dolog.Szóval, félúton én szeretném ezt elvégezni.Így jót teszek az autónak is meg a pénztárcámnak is.Kerestem az olajszürőt, de nem találtam, gondolom.alul van.Olajleeresztő csavar is van remèlem nem mint sok audinál , úgy kell kiszivatni , Bár ahogy néztem itt ez nem is lehetséges, úgyhogy lenni kell.Vagy kell e olajcserénél valami extrával számolni?Ha minden igaz az olajszűrő cseréhez is van szerszámom.Egy Bmw E91 320dből ültem át ebbe és még ahhoz rendeltem, de pl a feleségem Honda jezzéhez nincs a készletben sajnos, remélem ehhez lesz.Évek óta Fuchs olajat használok az ára miatt, meg kiváló olaj szerintem, mann szűrőkkel, de ennél lehet kicsit jobbra váltok most(Motul, Castrol).Mert ha jó lesz ez az autó, amiben nagyon bízom,akkor 6-8 év minimum nem cserélek.Röviden egyenlőre ennyi.:)Vagy ha valaki értí a tipust a tipushibákat, akkor szivesen hallgatom.
Tulaj olajcserén felül megkért egy pollen-levegősz.ellenőrzésre.Nem tudta megmondani mikor volt utolján.Vödörbe mertem a ganyét.Annyit mondott erdő mellett lakik. Befuvó venti sirva nyüszit minden fokozatba.Ez jött ki :
Van esetleg valakinek tapasztalata a következő problémára? Audi 3.0 TDI, 2013-as 180KW-os CDUC kódú dizel motor. A szivósor, levegő elosztó nagyon gáz, tele volt-van olajos trutyival. Amit tudtam kipucoltam, de pár ezer km alatt gyorsan visszadolgozta magát. Tervezem egy olajfogó beépitését, de jó lenne rájönni, hogy miért ilyen sok az intercooler-en átmenő levegőben az olaj. Ez elegyedve az EGR körön érkező korommal zselészerűen von be mindent a levegőelosztón és a szivó szelepsoron.
Első lépésben a CCV-t szeretném ellenőrizni. Az egyes hengersor szelepfedelében van a CCV szelep a tűzfal felőli oldalon a mellékelt ábra szerint, a 25-ös csoport. Érdekesség, hogy a listában nem szerepel a 25-ös sor, ki van hagyva, igy nincs cikkszám hozzá. Tudja valaki, hogy ez a szelep szerelhető-e? Próbáltam lecsavarni, de nem erőltettem, nem akartam eltörni. Jó lenne megnézni, hogy nem-e szakadt a tányért ill. nincs-e teljesen elkoszolódva, beragadva.
Kapott egy bontottat ABS elektronikát., és most minden Okés.., valószinüleg a vezérlőnek kakukk..,érdekes módón tökéletesen kitudtam villogtani az ABS-t., a gyári diagjával teljesenegyezően...,ennek a Mitsunak a vezérlőjét ugy néz ki hogy egyedül a gyári progija kezeli profin .., mellesleg azzal se lehett törölni egy kódót se.
Sziasztok, még mindig az alapjárattal kinlódom. Ami nincs. Annyit észrevettem hogy a szívósor aljáról megy egy vékony, kb 3mm átmérőjű 40cm hosszú kemény műanyag cső a szívósor oldalára felcsavarozott kütyüre amire megy egy kábel. Fogalmam nincs mi ez, egy patko alakú 10mm átmérőjű rövid cső van rajta, a szívósor oldalára csatlakozik és alatt van egy kb 20mm es lyuk amiben van egy "O" gyűrű. Mi ez a kütyü, beleszólhat e az alapjáratba? A vékony cső másik fele a szívósor aljára csatlakozik egy gumi csöcsbe, de nem tudom bedugni csak kb 5mm ert. Így ez a cső állandóan kiesik a helyéről, ez probléma lehet? Mélyebbre kellene dugni a csövet? Nagyon nem eröltettem de nem is nagyon menne beljebb... Help please... Thx.
Elképzelhető, ezért ugrottam neki még1x a témának.
A pumpa két vezetéke fekete/sárga és fekete/fehér.
Én az utóbbit azonosítottam testként multival és a leddel is.
Próbalámpával nem mertem neki menni, h terheljem.
Így van, nekem voltak szövegértési problémáim. :)
Úgy volt ahogy írtad, 5-ös 20A -es biztosíték, ez adja tápot a T20 relé külső lábára. A belső láb az elmenő, ami a meghúzó lábakhoz van kőzelebb.
Lent a hasa alatt széthúztam a fáklya csatit és multival ellenállásra vissza ellenőriztem.
Értettem a kérdést és a számodra szükséges minden adatot megadtam. Hogy melyik a reléje, azt magadnak kell kimérni. Nem bonyolult, mert az 5-ös biztosíték csak annak a relének ad tápot.
Szia, köszönöm a választ.
Azt hiszem rosszul tettem fel a kérdést, mert a rendszerben a fáklya izzító gyertyája a nagy fogyasztó.
Igazából ennek a reléje érdekelt volna.
A cél annyi, h egy ledet rákössek a kimenetre, h lássam mikor regenerál.
Most a led lent a szivattyú két vezetékére van kötve, de országúti 800 km alatt nem jelzett egyszer sem.
Rákötéskor a testet ki tudtam mérni, tehát polarítás helyesen van bekötve.
Lehet, h nem érintkezik rendesen de nem gondolnám.
Az autóban 60e Km van, és ilyen körülmények között nem tudom, h mennyi idő alatt éri el a regenerálási telítettséget a DPF.
A led ugye a folyamatos kontrollt szolgálná.
A pumpának nincs külön reléje, a főreléről működik. A 17-es biztosíték tartozik hozzá.
A fáklyának az 5-ös a biztosítéka (a képen hiányzó nagy) és a 2, 17, vagy 20-as reléhelyen van a reléje. A biztosítékának kivételével kimérhető a helye.
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Az alany egy Peugeot Boxer 2.2 Hdi 2013-as.
A motorkód elméletileg 4H03 96Kw
Ez egy Ford Tdci Puma engine, Euro5 besorolású.
Amire szükségem lenne, a motortéri biztosíték dobozban, melyik a DPF fáklya illetve a szivattyújának a reléje.
Mobilról vagyok, csak linket tudok beszúrni a fuse boxról.
Köszi a válaszod---,igaziból nem értem teljesen ezt a "kiemelést": Kiszerelve az elektronikát ? és ugy diagolni ujból??? Olyasmit olvastam egyébbként , hogy ha vészüzemmódba került .,akkor nem lehet hibákat törölni? meg mindenféle praktikákat kód törléshez :Pl különböző idejü tápelvétel , utána meg meg X-idejü járatás-autózás esetleg----- de semmi eredmény...
"A kiindulási alap: "Jövőre szeretnénk egy használt autót venni. Kb. 2005-2010 közöttiek érdekelnek, nagyjából 500 ezer körüli áron. Normál 5 személyes családi autó, ami nem fogyaszt sokat és nem drágák hozzá az alkatrészek." "Nem értek a kocsikhoz, a férjem se nagyon." "én azt se tudom mi a különbség a benzines és dízeles között. A dízelessel mi a baj?" "Mi a baj az AAA Autóval?" "Magyarországon újonnan üzembe helyezett" - Ez azt jelenti, hogy külföldről hozták be? "a mi kocsink milyen típus volt? Csak annyit tudok, hogy 87-es Golf."
Nem értem, hogy... ott a hahu ugye, értékhatár beírva s ott a kínálat, vagy ott a népítélet rovat, ahol egy adott típusra ott van leírva, hogy jó e vagy sem. De itt egy link a hölgynek:
Ha szerelmes vagy az autóba akkor motorgenerál vagy kalodás gyári motor. A bontott motor 50/50%. Lehet szar is de lehet, hogy olyan ami kimegy a világból. Eladás: hmm., add el akár azon az áron, hogy szar, max. később látod, hogy ugyan ebben az állapotban drágábban fogják árulni, vagy add el nem tudván a bajairól, drágábban. Mindez attól függ milyen a lelkiismereted, hogy akarsz aludni. :)
Sziasztok! Sajnos elég nehéz helyzet elé állított a Lacettim amit nemrég vásároltam. Szerelőhöz elvíve kiderült, hogy a motor erősen kopott, hajtókar csapágy+eszi az olajat, füstöl, tehát vagy motorcsere vagy motor generál. Kereskedő nem elérhető, pereskedni nincs kedvem. Adjam el (kb. 200at érne max.) vagy vágjak bele a generálba vagy inkább teljes motorcsere. Ötletem sincs. Tudom hülye voltam és már csak rossz megoldás van. De vajon melyik a kisebb rossz?
Mondjuk én nem igazán értem, hogy egy autóvásárlás előtt álló hölgy miért pont az autószerelő műhelyben érdeklődik. Pláne úgy, hogy szó szerint nulla az érzéke hozzá. A forma ahogy nézem ami megfogja. Itt kb. minden autóra azt mondjuk, hogy így szar meg úgy szar, úgyhogy lehet soha nem vesz semmit. Ha meg igen, tuti a legrosszabbat mert ilyenkor ez szokott lenni :) Szerintem van olyan topik, hogy autót de milyet, de ...
Vagy igen, vagy nem. Nem tudjuk ( miért is mondaná el :/ ), hogy hol van a 3mm különbség. Ha a nyomólap és a szerkezet felfekvőfelülete között, akkor tényleg baj. Ha csak a ház magasabb ennyivel, akkor nincs jelentősége.
Egy G astrában kotyoghat/kopoghat a kormánymű? Csak rázós, szutyok úton hallani. Kutyacsontra nem tippelnék. A kormánymű viszont 3 helyen engedi az olajat.
Ez a fojtószelepház meglepően tiszta volt belül, a pillangószelepet elég lett volna tisztítani de ha már leszedtem gondoltam megnézem mi van a fekete műanyag házon belül. Csak pár darab rugós pattintófül fogja össze. Semeddig nem tart szétszedni. Se kosz se korom..stb. Viszont csont száraz volt, ezért zsíroztam be. Eredetileg is ingadozott már az alapjárat, most átesett a motor egy komplett szívósor tisztításon, EGR csatornák kikapargatása (fullra el volt kokszosodva minden) EGR kipucolva. Hengerfejig szét volt szedve a szívósor + szívósor is szétszedve és újra tömítve minden. Szelepszár szimeringeket is kicseréltem, ahogy a régieket elnézve rájuk fért. Az eredeti problémát (hirtelen kék füst, fulladás.. stb) egyébként a PCV szelep durva átszakadozása okozta mert a szívósorban 1 liter olaj volt kb... A többi munka csak járulékos volt. De lehet kár volt érte ha hazavágtam a fojtószelepházat.
Rohadt erős rugók vannak ezekben, inkább az odasült koromtól tud akadni maga a fojtószelep torlólapja kis szögeknél, alapjárat környékén.
A fogaskerekekre gyárilag szoktak minimális hőálló szilikonzsírt tenni, sima gépzsír ide nem igazán jó.
Általában már az segít, ha szétszedésnél máshogy van összerakva.
Mivel ezekben kommutátoros DC motor van többségében, hogy gyors legyen és erős, viszont az alapjárat nagyon kis elmozdulás és mindig ugyanoda esik, ugyanazon a tekercsen kommutátorszeleten "visít" a motor keféje, alapjáraton, lámpánál, dugóban, ...éveken át.
A másik gondjuk a helyzetérzékelő kettős potméter szokott lenni, ahol vagy a pálya elkopik, vagy csak elöregszik, de láttam már leszedő kefét spontán tőből letörni is, egészen elképesztő játékbolti konstrukciók vannak manapság.
Kemény danamid (nem fehér hanem a bézs színű) fogaskerekek vannak magában az alapjárati motorban, mindenféle kenőanyag nélkül. Lehet nem véletlenül... ? Mindegy, kipucolom féktisztítóval lesz ami lesz alapon. Mentem vele 2 km t kb, de ugyanúgy leállt mire visszaértem.
Szerintem akkor annak annyi. Az ott egy precíziós cucc. Én soha nem szedtem szét, de, ott nem ilyen általános zsír van az tuti. Amúgy ha már mentél vele, akkor már rég be kellett volna tanulnia az alapjáratot.
Köszönöm, hazaértem akkor próba... Még egyre gondolok. A fojtó szelep házat szétszedtem, kipucoltam és lehet nem jól tettem de a benne lévő fogaskerekeket bezsíroztam mert tök szárazak voltak. Most esett le hogy lehet a zsír miatt ragadnak a fogaskerekek és azért nincs szabályzásom?
Akkor ezek szerint bármennyire is nem akarod, de vagy Te vagy más igenis leveszi a váltót és tesz bele egy megfelelő szerkezetet vagy a régit vissza. 3mm különbség rengeteg :)
Van egy G astra 16V 2005 Twinport Z16XEP motorral. A hiba jelenség hogy kb fél évig le volt véve vaz akku saru, most visszatettem de nincs alapjáratom. A motor csak gázadásra indul hidegen melegen is, 4 - 500 körülire esik le az alapjárat majd dadogva leáll. Olvastam hogy elvileg meg lehet tanítani az ECU nak az alapjáratot mert hosszabb áramtalanítás után hajlamos azt "elfelejteni". Kérdésem hogyan? Semmit nem találok róla. Tud valaki erről bővebbet? Köszi
Csavaros a feltengely mindketto oldalon M8x1.5 onzaro anyak fogjak ossze. A kinyomo csapagy gyari fiat , pontosan ilyet csomagoltak anno ahhoz a valeo szetthez ami benne volt regen.( Az a szett ugy volt csomagolva hogy fiat-valeo) Tehat lenyegen ugyan az a felallal csak azzal a kulonbseggel, hogy a szerkezet maradt sachs , az osszes tobbi a regi valeo szettnek megfelelo. Azert nem egyben vettem mert mar nem lehet kapni. A sachs szerkezet es a regi 100.000km futott valeo szerkezet kozott 3mm volt magassagban kulonbseg. De ezen kivul felepitesileg , kulsore is egyformak .
Én mérnék egy olajnyomást. A gomba által lekapcsolt lámpa nem támpont. Lehet az is szar, olajpumpa is lehet, lehet nagy mértékű olajszennyeződés lerakódás és lehet ha neked van igazat, kell egy főtengely köszörülés. Adat szerint normál esetben a főtengely ki/be 7.2/8.2 óra. Sajna támpontot nem adtál, ez 1.4-re igaz, klímátlan és klímásra. A többi anyag, illetve némi tisztítás, arra számolj min kettő órát.
Sziasztok! Nagyságrendileg mennyibe kerülhet egy hajtókar csapágysor csere? Mennyire kell ehhez megbontani a motort? Onnan gondolom, hogy ez a gond, mert meleg olajnál villog alapjáraton az olajkanna... tehát elmegy melegen a nyomás. Olajcsere és szűrő csere megvolt. .Chevrolet Lacetti 2006-os évjáratú.
Sziasztok . Van egy bmw F10 520d N47 25 ezerrel ezelőtt csapágyas lett. Megjavitottuk, most jön az ügyfél lassan egy évre rá , hogy az utóbbi napokban egyre erősebb ketyegős hangot hall, és hogy mondták neki hogy kuppan befele , de ez a hang már egy ideje van csak most erősebben hallja. Kiemeltem a motrot , le a kartert , semmi fémreszelék, a csapágyak rendben, dugó szoknyája ami lejön sérülésmentes, ugy mint a henger. A balansz tengelyek tűcsapágyon vannak, picit kotyognak de nem hiszem hogy ütemes ketyegést adna. Még hozzáteszem hogy alapjáraton nem, csak gázadásra hallani főleg terhelésnél, hidegen erősebben, melegen gyengébben. Valakinek valami tapasztalat? Igy mostmár porlasztóra tippelnék, de elég fém hangnak hallatszott. Köszi
Amikor még a Hyundai Gallopereket javítottam, (2.5 D motor) előfordult hogy túlfutott vezérműszíj csereperiódusnál, vagy más okból, szétbontásnál derült ki hogy a balansztengelyek fogasszíja elszakadva pihen a háttérben.
Soha nem volt panasz rezgésre vagy ilyesmire.
Ez ugye a Misu motor másolata volt. Csak eszembe jutott.. :)
Ez olyan filléres tétel, hogy én ezeknél a 'keleti' autóknál, ilyenkor simán bemegyek értük a márkakereskedésbe. Ott van, hisz ez folyton kell. Amúgy az összes méret ott van előtted :) Sőt, a nagy titkot elárulom neked. Az Unix-ot felhívod és az alvázszámod alapján kikeresik a gyári számot, bereferenciázzák és ha van félre teszik neked, vagy akár megrendelik neked a gyárit. Igaz abból nem kapsz kedvezményt. Most ilyenkor elgondolkozom azon, hogy vajon drága e a percdíj vagy mi :( Küldhetsz egyébként e-mailt is nekik ha igen.
"Csápos emelőn lógva volt egy próba indítás még bal futómű és féltengely nélkül."
Ezt soha ne csináld, ne csinálja senki, kivéve ha olyan a féltengely mint a VW csoportnál - csavaros. Ismerősöm tudna róla mesélni, igaz nála mindkét féltengely kint volt. A bolygómű, ha olyan, elfordul, szétesik belül a váltóban, majd az alkatrészek helyet keresve maguknak, hamarosan a váltóházon keresztül távoznak az összeférhetetlenség miatt.
Vettél egy Sachs szettet amiről kiderült, hogy sem a tárcsája, sem a csapágya nem jó az autódba. Ezután vettél megfelelő Valeo tárcsát és számunkra ismeretlen csapágyat és összeraktad a Sachs szerkezettel? Nem lehet, hogy ott a gond?
Egy időben volt a váltó felújítása, nincs sem a szettben sem váltóban 1km sem. álló motornál semmi nem recseg szépen működik a rudazat, a váltópálcák amiket cseréltem pedig teljesen olyanok mint a gyáriak. Azokkal baj nincs, gyári szakrajzzal is összenéztem bekötésük jó. Álló motornál szép, nem lötyögős, mint régen csere előtt kb ilyen málna keverő volt a kikopott szilentektől.
Focus MK2 1.6 Ti-VCT 115LE benzin 2005 ( HXDA motorkód )önindító hibám van. Szerintem a bendix nem húz be és azért nem tekeri a motort az önindító.Valaki cserélt már otthon önindítót?
Esetleg meg is osztaná a tapasztalatát? Esetleg Hayes könyv pdf-ben valakinek?
Ha az autó felemelve máshogy viselkedik, mint leengedve, ott nem a szerkezet belseje a rossz, hacsak nem megrepedt, eldeformálódott valami.
Én a váltórudazat csere körül sejtem az okot, vagy az olaj ami belekerült, nem az igazi.
30éves autó, gyakorlatilag matuzsálem, akármivel be lehet szívni.
Ha álló helyzetben is összevissza recseg meg akad minden, miközben a kuplung szépen kiemel, nem elsősorban a kuplungcserét okolnám a nehéz kapcsolásért.
Az a váltófelújítás még a régi kuplunggal volt párezer km-el ezelőtt, vagy az is most?
Ott is el lehet ám rengeteg dolgot többé-kevésbé cseszni, +kisiparilag felújított váltó szinte mindig akadozik eleinte.
Sziasztok! Továbbra is tart a kuplung problémám, és tőletek várok ötletet, én már "feladtam"
Az autó Fiat Tipo 1990, 1.9TD 160.A6.046 motorkóddal. A váltó a ritkább típusú, hosszú 5. sebességes, típuskódja 5M C510. Röviden összefoglalva, vásároltam komplett sachs szettet, amiből először saját hibámból adódóan a tárcsa fordítva lett beszerelve ( a tárcsára írt gearbox side felirat megvezetett), természetesen nem lehetett váltani, váltó le. Közben gyári számokat kikeresgélve kiderült kettő fajta kinyómó csapággyal és tárcsával szerelték ezeket az autókat, és ehhez a ritkább váltó típushoz nekem ez a sachs szett nem lesz jó. Hiába fordítottam meg a tárcsát, ahogy illik, úgy a csillapító rugók beleértek a lendkerék csavarjaiba. Kiderült a tárcsákból két féle agyprofil létezik: 215mm átmérő, 20fogszám, eddig egyezik is, a különbség : sachs szett agyprofil: 20x23-20N , (bárdi simán hozza az 1.9TD-hez, de külföldi oldalakon 1.8-2.0 16V benzin motorhoz írja) ami nekem jó pedig jó kellene legyen, valeo típusban van egyedül melynek agyprofilja: 23,07x20,21 DBV. Rendeltem tehát egy valeo tárcsát, nem könnyen mert ez a fajta teljesen kifutott. Nem mertem a sachs szetthez adott kinyomó csapággyal összerakni mert az teljesen másképp nézett ki, mint ami benne volt korábban. Megtaláltam gyári fiatban a valeo tárcsához biztosan passzoló kinyomó csapágyat is, ami full ugyan úgy néz ki mint a régi kinyomóm. Megrendel, majd összeszerel ismét. Mellette kicseréltem az összes váltórudazatot. A váltó teljesen fel van újítva. Kapott Selenia 75W-80 friss olajat. Csápos emelőn lógva volt egy próba indítás még bal futómű és féltengely nélkül. Bovdent beállítottam, kuplung pedál nyomása érzetre végre olyan mint volt, kemény majd leküzdve a rugóerőt puhul. ( korábban a rossz összeszerelés miatt ez sem volt). Veszi a sebességeket mint a vaj, csak alapjáraton ketyegett, még kuplung sem kellett úgy is bevette. Fullba összerak, még emelőn ismét próba, kicsit nehezen de veszi a sebességet, hátramenet recsegős. Teljesen talpára leenged, keseversen erőből lehet csak váltani 2,3,4 be.. Kuplungárcsák vastagsága között ( 8,54mm ) nem volt kül. Pedál érzetre jó, most nem kell az egekbe állítani, mint a rossz összeszerelés végett korábban. Ennyi javulá történt meg hogy ahhoz képest fokkal könnyebb persze sebeségbe tenni, de nem életszerű ahogy működik. Emelőn néztem, üresbe ráindít, forgatja e a kerekeket, de nem. Bovdent nem cseréltem, 100.000km van benne nem tudom az szopat e, de szemre a kuplungvillát szépen mozgatja ( minden esetre utolsó reményként ma még azt is kicserélem). Vagy a tárcsa túl vastag és be kell kopjon... ilyen mélytorkosan még sose jártam. Cseréltem már kuplungot korábban 100.000km ezelőtt. tökéletes volt elsőre... Barátok akikkel csináltam mind utaznak hobbi autószerelésben velem együtt, egyikük járműmérnök is. Szerintük próbáljam meg, hátha összekopik és jó lesz. Egy biztos harmadszor már nem szedem le a váltót. Semmi értelmét nem látom. Nektek vmi ötlet?
Illusztrálva mellékelek egy képet a tárcsák közti különbségről is és a kinyomók közti különbségről is. A kinyomóknál a bal oldali fehér a régi-új fiatnak megfelelő ( újról nincs most hirtelen képem) , jobb oldali a sachs szetthez adott, skf csapágy egyébként.
Akkucsere után kell a BSM modulból törölni az előző aksira vonatkozó emlékeit.Törölhető diaggal,vagy annak hiányában egy egyszerű műszerfali gombkombináció nyomkodással.
Skoda Felicia utasoldali légzsákot milyen ellenállással lehetne "emulálni" a vezérlőnek? Sajnos vagy utasoldali légzsák, vagy kesztyűtartó van az autóban, egyszerre a kettő nem megy... Az autót 99%-ban 1 személy használja, aki értelemszerűen nem a jobb 1-en fog ülni, ezért kesztyűtartót szeretnénk inkább :-)
Bocsánat, de lehet rosszul tudom, mivel nem volt vele dolgom, a megfelelő akku beépítése után mindezt a motorvezérlő egységgel, vagy lehet van külön töltésvezérlő egység, esetleg más egység, amivel tudatni kell hogy új akkut kapott az autó. Lehet így van ez egy generátornál is. Mint mondottam, nem tudom, lehet.
Ja, papír jött a magas hivataltól, hogy ezentúl a cégnek alkalmaznia, vagy szerződtetni kell veszélyesanyag átadására* kiképzett szakembert. Valamint munkavédelmi kockázatelemző tanulmányt kell készíttetni.....
* azért ugye az mégsem járja, hogy csak úgy felügyelet nélkül felrakjuk ezeket az erre szakosodott cég teherautójára. ):-((
Sokáig azt hittem, már nem lehet alacsonyabb a kerítés. Tényleg megérett ez az ország a beszántásra. ://
Oké, no problem. Összehúzom épp csak hogy meginduljon a csavar majd beindítom a motort, és addig húzom amíg abbahagyja a fújást? (Nem hinném, hogy ez a jó módszer)
Jó a kérdésed,most nem volt akku csere,de négy év alatt kétszer cseréltem akkut.A megvásárlása után valamivel meghalt a gyári,ami benne volt. Az egyértelműen padlót fogott,esti leállítás után másnap reggel meg sem mukkant.Kapott egy gyári kék Fordot,az kétéves korában kezdte feldobálni a "low battery" üzeneteket,alacsony is volt a nyugalmi feszültsége, de ettől eltekintve működött,indított,viszont nagyon bosszantó volt,hogy leállítás után ha jött a felirat , olyankor le is lőtte a rádiót,meg minden más fogyasztót.Ezért tavaly vettem egy Exide-ot,ezzel egyenlőre nincs gond.
a rendszer mukodesehez eleg a 12V kornyeki akku fesz.
ehez felesleges a folyamat 14V fole huzott akku.
az intelligens jelzo valojaban megteveszto.
nem intelligens, csak ugy van programozva hogy nem csak az akku kapocs feszt veszi figyelemembe, hanem mas parametereket is, es ennek fuggvenyeben allitja a tolto feszt.
fene tudja.
jo lenne latni ehez egy 'program tablat' , abbol egyertelmu lenne.
(csak kerdes, generator javitasnal nem volt akku csere is ? )
Én nem akarok veletek okoskodni,csak érdekel a jelenség,de szerintetek lehet annyira intelligens egy töltésvezérlés,hogy egy enyhe gázadásra is leszabályozna 12,1-re? Mindig?
Egyébként az új szabadonfutóval is változnak az értékek,csak nem ilyen drasztikusan,néha 14 volt fölött van,de jellemzően 13,6-ot tart és nem reagál a motorfékre,gázadásra.
Alap esetben és a termék gyártója által javasoltak alapján igen, de van, hogy az előtted lévő szerelő éppen egy max.-ra állított légkulccsal tette fel a szíjtárcsát (meg szinte mindent) és hát a kézi erő kevés. Valóban, elsőre kézi szerszámmal, de ha nem megy...
Nem kellett hozzá padlógáz,bármilyen enyhe gyorsításra is leesett a feszültség és mondom,a leszabályozott kommutátorral,új szénkefékkel és új szabadonfutóval már nem csinálja.
A hibátlannak valóban mindegy,de az enyém ahogy írtam,húzásra is megcsúszott.A töltőfeszültség változása gázadás-motorfékre digitális mérőn napokon át sokszor leolvasott érték volt,nem álom.
Én azzal magyaráztam,hogy a gyenge töltés miatt merülő akkuhoz az erős gerjesztést kapott a generátor a húzásra megcsúszó szabadonfutó miatt lelassult,ezért volt alacsony akkor a töltőfesz,motorféknél meg talán még össze tudott zárni a hibás szabadonfutó és akkor normál fordulaton még tudott magasabb feszültséggel tölteni,de ha van jobb elméleted,nyitott vagyok rá.
A megjavított generátorral most minden üzemmódban azonosak a töltőfesz értékek.
Meg kell állni mielőtt a rugótekercsei összeérnek? Pont akkor kell abbahagyni amikor üsszeül? Vagy még tovább kell húzni?
Szégyen gyalázat, de a múltkori gép aminek levettem a katalizátorát hallani, hogy kiszelel a kat és a turbo között. Én addig húztam amíg pont összeült a rugó, ezek szerint ez kevés? A fém tömítés ami a két elem között van tök lapos volt de ugyanúgy került vissza. Rendeltünk egy újat, be is fogom rakni, de nem akarom még egyszer elkúrni.
1.Sprinter 410 D-nél szemből jobboldalt ,fényszórótól kb egy méteren belül találtam egy széthuzható ,jól látható csatit.., ez jó állapotban van .., legalábbis ha erre gondoltál Te is ...,gyakorlatilag csak egy állandó ,tényleg releváns hibakód van benne --és ez a leállitószelep hibakódja..,. de szerintem ., ez azért nem törölhető , mert a gyári vezetéken már nincs ECU-ból jövő gyujtás--. helyette behuztak valahonnét egy "pótlolagos" gyujtásszálat--. egyébbként ebben a felállásban üzemel már régóta..,,A végkifejletről mindenképp visszatudok és fogok jelezni Neked.., jelenleg nagytudásu mercis barátomnál van további vizsgálodás céljából..,majd ha végeztek a teljes hibafeltárssal megirom., egy-két hét mulva kerül sor rá.., elözmény állitólag ennyi volt : este leállitották--reggelre már levolt merülve az akksi--feltöltötték., de hiába.., többé már nem indult csak hajtotta stb.., vontatókötél lett a vége..,nem éppen az igazmomdásukról elhiresült honfitársainkról vagyon szó mellesleg...,
Ha rönö jelentkezne., már képbe vagyok miket kellene paraméterezni..., de azért ..,Te ismervén a körülményeket-elözményket..., meg mivel már jobbik esetben is csak nullszaldós a történet.., annyira nem égek a vágytól....
Az AutoCom-s menetközbeni adatrögzitési lehetőséghez sajnos senki sem szólt hozzá...,nagy fantáziát láttam benne...,pedig látom többen használják a profi verziót..,én már biztos megirtam volna okulásra stb a frankót.
Hát akkor ne cseréljen. Hallgasson rátok :) Max. majd esetleg morog előjelzésként alapjáraton a PD motornál, vagy csikorog mert néha nem teszi a dolgát a szíjtárcsa. Amúgy meg ki tudja mennyi km van a mostaniban. (Az Octavia 2003-as volt és 6 vagy 7 éves korában, 100.000km után adta meg magát a gyári szíjtárcsa. Igaz TDI volt). Nekem aztán 8.
A képek a netről vannak, egy TDI-s oldalról :) Same like mine.
Nekem nemrég Mondeón a bé verzió lett vele,hangtalanul szabadonfutó lett - mindkét irányba. Először csak az tűnt fel,hogy húzásra 12,1 V a töltés,motorféknél meg 14,3 V.
Fel lett újítva a generátor,kefére,futógyűrűre ráfért és átvételnél mutatta Lajos bácsi a Gőzös utcában,hogy a ricninél megfogva szabadonfutó irányban normálisan,húzásra meg kicsit nagyobb ellenállással,de el-elforog a szíjtárcsa.Nem lógott,nem kattogott,ja és 330e volt már benne.
Nem e? O kilométeres 'saját' autónál (Skoda Octavia) 20 ezer kilométerrel a vezérlés csere előírt ideje előtt. A múlt héten pedig épp egy J Astra-ról pörgött le :)
Hidegen egyenetlen az alapjarat, de nem ugy, mintha le akarna allni neha, hanem felugrik 800-rol 1000-re egy pillanatra aztan vissza majd 2 masodperc mulva megint fel es vissza. Aztan a motor melegedesevel egyre jobban simul kifele, es melegen mar egyenletes az alapjarat, de ha hidegen megporgetem kicsit a motort, mar az is sokat segit rajta.
Egyszer sajnos volt már, és hát mocskosul nem akart elaludni.:/ Akkor volt várás, oil service reset is, akkusaru egész éjszakára le, összeérint, helyi diagos/villamossági guru, kakas áldozása, szűz lány vérével teliholdkor meghint - de ezek nem hatottak. Végül Debrecenbe kellett vinni szakszervizbe (Nyíregyháza mellől...) mert csak ott vállalták.
Néztem külföldi fórumokat is, de semmi okosság. Oroszok nekiálltak hackolni mindenféle kábelekkel, csak vannak nyelvi nehézségeim azon a téren.:/
De most úgyis vettem egy ftdis kábelt mert nem bírok már ezzel a sok szarral nélküle (most már a családban minden autó OBDs...gyááász) és azzal elvileg akár beszélgethetek is vele. Már ha megírom a programot persze ftdi libekkel, hogy mit fütyüljön ki az obd-n mert kész program az nincs.:D
De most felmérgelt, hogy 20+ ezres sztori meg fél nap kanosszajárás, hogy a rohadt felirat kialudjon...és lesz még szerintem ilyen. Lehet egy hétvégén beülök mellé a laptoppal.
Szóval ha nincs specifikus tanács akkor az szívás.
Mi nem szoktunk kihegyezett tüskét tenni a krokodil tányérjára, hanem egy gumitéglát, hogy minél nagyobb felületen feküdjön fel. (ok, ahogy motorfelfüggesztője sincs, valószínűleg gumitéglák sem, így megfelel erre egy 15-20cm-es fenyőpalló darab is) Így aztán felénk az utóbbi 30évben egyetlen olajteknőt sem kellett ez okból cserélni. Javaslom, majd alkalomadtán próbáld ki. (értelmetlen beszólogatás helyett!)
Mazda6 2004 dízel. Jobb első motortartó bakot szeretnék cserélni otthon. Elvileg 5 csavar az egész, szóval csak krova kéne hozzá.
A motort viszont természetesen meg kéne tartani addig is. Sajnos fent van a motorvédő lemez alul, ha alul akarom megtámasztani azt még le is kell szedni, de nem vagyok benne biztos, hogy alulról az olajteknőnél kéne megtámasztani. Mi lenne, ha felülről tartanám meg? Van egy akasztó rajta ami zsiráfos kiemelőhöz való, szóval azt tudnám használni.
Lehetőségek amikre gondolnék:
- 10-10-es fagerenda keresztbe, lánc lelógatva, itt félek, hogy nem hagy elég helyet a művelethez.
- Beállok a kerti hinta alá ami brutál erős vas, és lánccal, asszem felül lehet állítani csavarral
- Veszek vagy kérek kölcsön egy célszerszámot, láttam már 17-ért neten motortartó gerendát.
Nem gondolom, hogy 60-70 kilónál többet kéne tartania.
Fizikailag a nyugalmi állapothoz képest meg kell emelni a motort, vagy elég meggátolni, hogy lesüllyedjen? Esetleg az sem baj, ha valamennyit süllyed és majd ha meghúzom a csavarokat az visszaemeli?
Sziasztok!
Nekem van egy BMW 550i GT -m
F07 2009-es.
408 Le.
Motorkódot sajnos nem tudok!
Esetleg tudna valaki segíteni milyen olajt vegyek bele?
Eddig az eredeti BMW twinturbo olaj volt benne,most viszont érdekelne,hogy valóban jó bele ez a típus vagy van ennél jobb is?!
2016 ban kapott új motort az autó,így most van benne 50ezer km.
Elég rossz gazdája volt es most szeretnék kicsit kedvezni neki.
Ezen felül 1-es hengersor 2.lamdaszonda áramkör szakadás hibát hoz.
Kicseréltem és 300km után visszaadta a hibakódot.
Amit észreveszek hogy az autó olyankor picit remeg gyorsításnál.
Talalkozott valaki ilyennel?
Köszönöm.
Kigyulladt a "check oil level" felirat a műszerfalon felszaporodó olaj miatt (tudom...nem én fasságom volt, direkt szóltam is mikor véletlen mentem vele, hogy nívó felett van csak ezt a jelzést szakszerű patópálkodás követte).
És innentől jön a gond: hiába rakom szintre vagy csinálok akármit ezt a lámpát innentől hivatalosan "csak szakszervíz" tudja kioltani.
Tényleg csak akkor van esélyem ha szerzek egy MUT-III-t, vagy képes más is MUT-ul szóra bírni ezt a dögöt?
Az esetek nagy részében azt csinálom. Csak azzal megyek mühelybe amihez nem tudok hozzányúlni szaktudás, vagy szerszám/felszerelés hiányában.
Nemrég kerékcsapágyat meg szervó szivattyút kellett cserélnem. Korábban lengökarokat meg a szilentjeit cseréltem. Meg szoktam venni a szükséges szerszámokat (kerékcsapágy ki-behúzó, stb…) aztán megcsinálgatom. Azokat a szerszámokat amire biztosan nem lesz többé szükségem, a müvelet után eladom. A futómü beállítással mühelybe kell mennem, mert azt értelemszerüen nem tudom megcsinálni.
Múlt hétvégén vonóhorgot szereltem a kisebbik autóra hogy lehessen mire tenni a bringatartót. (Gyári levehetö vonóhorog, új, autóspecifikus kábelszettel).
Stb,stb,stb...
Szóval ha valaki valamit akar, kimüveli magát az adott feladathoz, és megcsinálja. Nyilván ettöl én nem leszek képzett autó szerelö, de az ez irányú problémáim nagy részét meg tudom oldani.
Most nekünk reklamálsz, akik ide irogatunk javítóként? Oda menj vissza, ahol átvertek!
Mi nem azért csináljuk ezt, hogy lehúzzunk, átverjük az ügyfeleinket, hanem mert szeretjük, vagy szerettük a szakmánk.
Ezért irogatunk ide is, próbálunk segíteni egy átlag embernek kiigazodni ebben az autós világban.
Szerinted mi nem szívunk e maitt a sok szar szemét maffiózó bandától, ami az autóval kapcsolatos szakmák minden területén megtalálható?
Bár nézz rá bármelyik szakmunkára, mindenütt vannak élősködők. Nem arra gondolok, hogy egy-egy szerviz nem a legélesebb kés, hanem, hogy szándékosan átvernek, lehúznak.
Minket is, engem is egy kalap alá vesznek ezekkel, legalábbis legtöbb sutyerák internethuszár.
Ezt a szakmát rendersen csinálni még úgy is szopó, hogy el vagyunk látva melóval és így sem pénzeső.
Én is azt hittem hogy értek és meg tudom csinálni még azt is.Majd leestem a tetőről és rájöttem hogy ács munkát tetöfedés hiába gondolom hogy meg tudom csinálni azt mégse.
De auto téma a suzimon kopogott valami hátul kanyarodáskor .vizionáltam kutyacsont cserét szilentet bármit . Majd 409 felemelte és 10 perc vizsgálódás után a kutyacsontból kiszedett egy kővé száradt sár gaz kombót ami vándorolt a kutyacsont padlólemez felőli oldalán . Nah azóta nem fekszem alá nem szedem szét csak kurvára indokolt esetben mert a szaktudás és tapasztalat megfizethetetlen!!
A forráspontos történetben szerepel hogy évente van müszaki vizsga, és hogy nálunk ellenörzik a forráspontot. Nem magyarországi történet, tehát mindegy hogy neked mit ellenöriznek és mit nem a magyar müszaki vizsgán. Sosem tudtam volna meg hogy nem cserélték le a fékfolyadékot, ha nem ellenörzik a forráspontot. Lehet itt példálózni nyomot nem hagyó szerszámokkal, de ha a fékfolyadék forráspontja alacsonyabb mint az elözö vizsgán volt, akkor azt a folyadékot nem cserélték le.
Pont arról beszéltem, hogy abban a szerelöben tudok megbízni, aki azt az alkatrészt építi be, amit odaviszek. Van olyan is hogy ö rendeli meg a cuccot, de sosem jött ki dupla ár a netes árhoz képest. Qurvára nem zavar ha valaki rátesz 10-20%-ot, de amikor 200-300% van rajta az durva. Ott valahogy sosem szállnak el az árak, nem lesz 3000Ft egy liter hütököncentrátum, amit áfás kisker áron is megkapsz 900Ft körül, stb... Az általatok korrektnek minösített megoldásnak meg mindig lehúzás lett a vége. Ne haragudj, de igen nehéz lesz valamilyen ideológiát bújtani amögé, hogy egy neten áfásan 60.000Ft-ért megkapható szettet 4 óra alatt beépítve majdnem 200.000Ft lesz a számla vége.
Soha le nem vették egy műszaki vizsgán sem semmiről a kupakot. Nemhogy forráspontot méregessenek. Sem a mozaikban, sem a vasgerebenben, sem a kis maszeknál, aki szinte egy családi háznál működött, sem a nagy futószalag ügyfélszolgálatos szervizben (ahol üvegfalon át nézhetsz max)...sehol.
Szóval ilyen hőbörgéseket mindeki tud írni, de nem vezetnek sehova. Ha neked van olyan szerelőd ,hogy ennyire nem bízol benne, de beépíti neked a hozott alkatrészt, lelke rajta, lelked rajta.
Mivel ő keveset kér a munkáért, (mert ez olyan népi elmebaj idehaza, mint a sok tekert "megkímélt" "karbantartott" szar), és az alkatrészen keres,...
... ha ezt nálad nem tudja megtenni, valamiért mégis megcsinálja az autódat, akkor majd máshol basz át. De te tudod.
Senki nem köteles semmire, az étteremben sem szokták a kedves vendégek a saját alapanyagot beküldeni a
konyhára. Általában.
De az egy kínálati piac, az autószerelő meg -jelenleg- keresleti.
Hogy miért nem aranybánya legálisan mégsem (hülye is aki mindenben legális), kb a fodrász jobb biznic- ha tetszik ha nem- az meg már nagyon messzire vezet és tömény politizálás lenne belőle.
Vagyis az, amit ebben az országban annak hívunk, mert valójában a politizálás valami egészen más
Majd meg fogom vizsgálni mennyire szétszedhető a dolog, elsőre én azt látom, hogy a teteje össze van peremezve a fedéllel - persze lehet, hogy bontható valamilyen módon.
Ha ez a "membrán" a PCV szelep néven közismert dolog akkor mondanám hogyesetemben egy G astránál ugyanez volt a problémám. A karter gázzal együtt tolta be a szívósorba az olajat. Szerviz álláspontja : "csak a szelepfedéllel együtt cserélhető mert integrálva van... stb + 100 - 120e.kb" Nos ez kamu, lehúzás! Ez a PCV szelep (membrán) kivehető és 4,99 USD ért dobtam a kosárban az Ebayen. No comment.
Felnőtt ember, vesz X millióért egy autót, és nem néz utána, hogy milyen fenntartási költségei lesznek, azaz milyen motor, és egyéb fő dolgok vannak az autóban?
A kérdés jogos, igazad van. De Te is tudod, hogy erre nagyon sok esetben sajnos IGEN a válasz. Egy 10+ éves prémiumot nem nagy dolog megvenni. És a vásárláskor nem az a szempont hogy mennyibe kerül egy automata váltó olajcseréje, mibe kerül ha lefekszik a légrugó, ha megnyúlik a vezérmülánc, stb… Legyen prémium márka, lehetöleg fekete legyen, és nagy csicsafelnik legyenek alatta. A gumiknak csak a mérete a fontos, az állapota lényegtelen. Fontos még hogy a pótkerék helyén is mélynyomó legyen, különben senki nem veszi észre az autót. Lehetne ezt sorolni, nem ritkaság ez.
Nem gondolom hogy azok jönnek ide ilyen szinten kérdezösködni, akiknek van pénze szerelöre. Eleve benne volt a kérdésben hogy kell-e alaktrész a javításhoz. Szerinted?
Persze hogy a munkadijban minden benne van amit felsoroltál, és ezt bizony meg kell fizetni. A gond ott kezdödik, amikor nincs miböl. Majomra telik, banánra már nem.
Az is igaz, hogy csak annak lehet segíteni aki maga is tesz valamit az ügy érdekében. Ehhez viszont már kellenek ismeretek, ami általában nincs. Azért kérdeztem hibakódot, mert ebböl kiderül, hogy több info kellene.
Ha tudatlanságból nem ír motorkódot, akkor nem videókat kell felrakosgatni ide, hanem szerelőhöz kell vinni az autót.
Felnőtt ember, vesz X millióért egy autót, és nem néz utána, hogy milyen fenntartási költségei lesznek, azaz milyen motor, és egyéb fő dolgok vannak az autóban? Vessen magára. Fizesse meg a tudást, ami neki nincs meg. A szerelő órabére bizony nem csak a bérleti díjat, szerszámokat, fűtést, bért tartalmazza, hanem a sok-sok év tanulást, internetbújást, olvasást, tandíjat, szakkönyvek árát is. ...és az áfát ugye.
El kell fogadni, hogy online csak annak lehet segíteni, aki valamit tesz is az ügy érdekében. Pl. utánanéz egy kicsit a saját autójának, és megpróbál úgy kérdezni, hogy az összes vélt, vagy valóban kapcsolódó infót megadja a kérdéssel együtt.
Igen, a jelenség ugyanaz az kivéve, hogy nekem a vezérműkerék csendben marad - de ennek az az oka, hogy mivel ki van cserélve újra így nem ereszti el magából az olajat, hiszen nem kopott.