" Tehát aki a padlás felé jóvastagon hőszigetel, a pince/lábazat felé meg sehogyse, az jól átveri saját magát. "
Nem úgy van az, csak ahhoz a munkához még nem érkezett el. És van aki sohasem fog odaérni, mert nem tudja hogy azt is kellene vagy tudja csak olyan drága , hogy nem éri meg.
"Tudna erre valaki megnevezést és rétegrendet küldeni , vagy leírni?? Miért jobb ez mint a hagyományos, és költségei hogyan alakulnak??"
Nagyon-nagyon leegyszerűsítve:
a talajra le van rakva jóvastag (teherbíró) hőszigetelés, ezen van egy annyira erős vasbeton lap, amire fel lehet építeni az egész házat.
Előnye: gyakorlatilag nulla hőveszteség a talaj felé.
Hátránya: ennyire erős beton lap baromi drága, csak a bele való betonvas ára elérheti az egy millió forintot.
Ez a megoldás igen sok pénzért egyéb, olcsóbb megoldásokhoz képest csak viszonylag kevés plusz energiát takarít meg, ezért ezt a megoldást csak abban az esetben szokás alkalmazni, amikor a házon már szinte minden egyéb energiatakarékossági trükk maximálisan ki van használva. Tehát ez nem a kezdő építkezők egyik trükkje, hanem az energiavadász nagymenők egyik végső fegyvere.
Értelemszerűen méretezni kell az alapozást (statikai kiviteli terv), és addig kell gyúrni a teherelosztást, hogy az XPS teherbirását ne haladja meg a m2-kénti terhelés.
Egy "normál" családi ház tervezésére (engterv+kiviteli, épitészet+statika+energetika) lehet számolni olyan 6-800e Ft-ot.
Passziv háznál ez kb a duplája, ezt főként a statika és energetika (PHPP) többlete okozza.
Kérdésem is lenne , mert az autókhoz jobban értek mint az építéshez. Bár ez a téma is érdekel amint látjátok:))
A passzív házaknál filmen láttam hogy nem lefele készítenek 60*90 -es sávalapot majd erre a lábazatot. --hanem csinálnak az egész alapra egy kb 30cm mély teknőt. és ezt alakítják ki valamilyen réteg rendben, valamilyen anyagok váltakozásával. Tudna erre valaki megnevezést és rétegrendet küldeni , vagy leírni?? Miért jobb ez mint a hagyományos, és költségei hogyan alakulnak??
Tehát ,visszatérve az első kettő téglasorra amelyik a lábazattal padlóval érintkezik, rettentő fontos ennek veszettül jó hőszigetelő képessége. Gyakorlatilag "hiába" szigetelem kívül a falat 15 cm grafitossal, ha a téglából a "melegpont" függőlegesen is közlekedik. Jelen estben a melegpont lefele fogja a falakból "kiszívni" a hőt. Az alap -lábazat télen milyen hőmérsékletek között ingadozik?, Szigetelten , szigeteletlenül?, Na és végül valahol csak találkozik lefele a talaj tényleges hőmérsékletével is.
"és azt hiszem, hogy ott sem irta a mélyalapozót csak a nemesvakolta "elé","
Nincs olyan, hogy "azt hiszem", meg "én úgy veszem ki a szövegből" meg "én ezt úgy értelmezem".
Vagy száz százalékosan egyértelműen leírnak valamit, de úgy hogy még készakarva sem lehet félreérteni,
vagy nem írtak semmit, tehát te sem olvashattál semmit.
Első esetben szó szerinti idézetet szeretnék látni (pontos honlap megjelöléssel), második esetben pedig felejtsük el a dolgot.
Én értem, hogy azt szeretnéd, ha valaki átvállalná a felelősséget a mélyalapozás elhagyása esetére. Attól tartok, hogy nem fogja soha senki megtenni. Saját felelősségedre lemondatsz róla (és lehet, hogy igazad lesz, mert soha nem fog leszakadni a falról), másképpen kénytelen leszel mélyalapozni, akár tetszik, akár nem.
A Revco honlapján olvastam a rendzerük alkalmazásáról és azt hiszem, hogy ott sem irta a mélyalapozót csak a nemesvakolta "elé", de ezt még majd megnézem.
Hivtam a Revco területi képviselőjét is, hogy mi a helyzet ezzel az azt mondta, hogy igazából azért jó a mélyalpozó mert ha nagyon nedvszvó a felület akkor mélyalapozóval lassabban köt meg a ragasztó és kivitelező hosszabb ideig tudja álligatni a lapokat.
Nem tudom, kicsit nehéz ezt elhinnem, hogy ennyi szerepe lenne csak.
Igazat adva, sajnálatos eddig nem foglalkoztak a lábazat és padló hőszigetelésével kellőképpen. Sajnos időnként egy alulról szigeteletlen házban is lakom, és télen folyamatos hidegérzetem van. Észnélkül jön be a a hideg a házba alulról. Másik lakásomban, egyáltalán nincs hideg a kevés fűtés ellenére sem.
Ide lenne kiváló a másik topikban hiányolt habüveg , habüveg tégla. Lent a lábazat felett lehetne kétsorban ezzel indítani a falat, lezárva a hideg feljutását a falakon. Itt vannak az egyébként kiváló ragasztott eljárással falazott téglák. Alulról akadálytalanul feltud jönni rajtuk végig a hideg, egészen a födémig. Itt még habarcs sem akadályozza meg az alulról rosszul szigetelt részt, azaz a hideg akadálytalanul megy felfele. Láttam is olyan külföldi építést ahol az alsó sorok nem hagyományos téglák, hanem valszeg habüveg téglák. Azt hiszem hiába van kívülről szigetelve az alap lábazat, ha a belső oldalról is feljövő hideg lehűti azokat. Ide kellene a habüvegtégla két sor kezdéssel vagy esetleg Ytong? majd jöhet a blokktégla.
Értem! Még egyenlőre sehol nincs külső szigetelés a házon,de a lakótér alsó és felső részén beton gerenda és kb 10 cm magas betonkoszorú van..ezek hűtenék ennyire kifele a lakásunkat??
Azért nem ért semmit sem, mert a ház és a pinyó külső oldala (a járdaszinttől kb. 1 méterre lefele) korábban nem lett leszigetelve. Az 5 centis szigetelés pedig csak a kőművesnek jó. Neked mint tulajnak egészen biztosan nem. :) A külső szigetelés befejezése után javallom hogy a pincefödém szigetelését vastagítsd meg. Másik szösszenet hogy az Austrotherm ilyentájt szokott komolyabban akciózni. Én a helyedben a 10 centit vastagítanám fel és vagy a fehér helyett inkább grafit reflexet vennék azonos vastagságban. Megéri.
A pince plafont szigeteld és legalább 1m-t engedd le a pincefalra is a szigetelést. És a lábazatot is 50cm-re a talaj szintje alá szigeteld le. Ennél többet nemigen érdemes tenni.
Jó napot! A házunk 2 szintes,alápincézett,ami nincs a földbe süllyesztve! Télen +8-9 fok van csak igy a lakótér alatt!A ház oldalfalát most akarjuk 10 cm-el szigetelni, de a pincével mit kezdjünk!?
A PINCE FÖDÉMJÉT HIÁBA szigeteltük le 5 cm.el nem ért semmit sem!
Fütsük a pincét is??Vagy a lakótér Felől szigeteljük le a padlót??Minden segítség jól jönnE!köszönöm
A mélyalapozó kihagyása abban az esetben nem gáz, ha a következő ötven évben nem lesz olyan szélvihar, aminek a szívóereje letépi a hőszigetelést a falról.
- A 80 centi lábazat hőszigetelése szerintem bőven elég lesz, úgyhogy ne bántsd a járdát. A 6 centi lábazati hőszig vastagság nem túl komoly, de a semminél jóval több. Legalább az alsó 30 centi legyen xps, feljebb már lehet eps-ből a lábazat is.
- A legtöbb hőszigetelő "rendszer" valójában nem igazi rendszer, csak egy árukapcsolás. Többféle termék együtt elvileg olcsóbb kellene hogy legyen, mint külön-külön megvásárolva, de olykor a "rendszer" csupán parasztvakítás és külön-külön megvéve vagy olcsóbban megvehetjük ugyanazt, vagy jobb minőségű anyagokhoz juthatunk ugyanazon az áron.
Családi ház felújítása (40 éves ház, 38-as téglafal). Az árról még nem beszéltünk, jövő héten küldi az árajánlatot. A kivitelezőnk polifarbe hőszigetelő rendszert javasol alkalmazni. Mi a véleményetek róla? Elfogadható márka? Kb. milyen áron van a rendszer? (a neten rákerestem, de árat nemigen írtak sehol sem).Homlokzatra 15cm EPS-t gondoltam rakatni.
A lábazaton még gondolkodom, mert olvastam a korábbi hozzászólásokban, hogy nem biztos, hogy megéri. A járda szintje és a belső járószint között kb. 80cm van és a járdát sem szeretném feltörni, főleg azért nem, mert nemrég betonoztattam egy részét (az újonnan betonozott járda helyén régen terasz volt, csak elbontattam). Ha tetetek fel XPS-t, akkor is csak 6cm vastagra gondoltam.