Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Vitorla, levél meg a fonákok. Egyébként finom, sokkal jobb mint az othello, de nem tagadhatja le a felmenőit, benne van a labrusca íz rendesen. A Jupiter USA sokkal finomabb, a labrusca is háttérben van. Eddig aki nálam szőlőt kóstolt, annak nagyon bejött (Jupiter), pedig a séta végén szoktam adni, amikorra már 20-30-40 fajta kóstolásra került.
apám ha kék kell ez aztán az..héj nélkül is..csak simán kinyomod a mustját és héjon áztatás nélkül megfogja festeni a botteni öblöt 3 fürt muscat bleu ... de ha épületharcászaton veszel részt és nincs nálad egy fürt muscat bleu akkor a paintball is megteszi ..közel se lesz olyan de jobb híján elmegy
ja olyasmi ..lehet nem bolyhos csak a tapintása olyasmi de világosabb a fonákja..nem tudod lefotózni hogy megnyugodjak hogy tényleg vénuszom van és nem vadszőlőm?
Ha kék és muskotály, akkor a hamburgi muskotály verhetetlen. Nem egyszerü fajta, mert nagyon érzékeny a magnéziumhiányra és a foltosszárnyú muslica is mimádja, meg rövidcsapon nem szeret teremni, de brutálisan ténylegesen muskotályos az íze relatív nagy szemekkel és laza fürttel.
Kocsánybotritisz, magnéziumhiány miatt, ami lehet relatív magnéziumhiány is káliumtúladagolás miatt. Jövö évtöl kezdve 8mert idén már nem tudsz ellene tenni semmit) virágzás után (kötödéstöl kezdve) 3 alkalommal 5%-os keserüsóval (hektáronként 30 kg keserüsó 600 l permetlében) permetezz és meg fog szünni, feltéve, hogy nem mütrágyázol ész nélkül káliumtartalmú mütrágyával, mert akkor pipafüst az egész...
Ami minden egyes évben hozza a formáját és kék az nálam az Eszter. De én lugasra inkább a kicsivel érzékenyebb fajtákat tettem mert sokat segít. Pl a Favorit olyan szépen elvan ott hogy elképesztő.
Mi a franc lehet ez a nyavaja,botritisz vagy más??Csak néhány fürtöt érint egyelőre,de jó lenne tudni ,mi lehet ez??Soha nem volt még ennyire egészséges a szőlőm,ezt eltekintve...nincs egyetlen peronoszos vagy lisztharmatos levél vagy bogyó...keresve se lehet találni...
Annyit hozzátennék, hogy virágzás körül azért volt egy kis mizéria, de amikor láttam, hogy másoknál is hasonlóan rosszul kötődnek ugyan azok a fajták ÉS miután látom, hogy a hiányos fürtök többsége (pont emiatt) rekord (és egészséges) bogyóméreteket produkáltak, bele is nyugodtam.
De a lisztharmaton kívül (ami valóban erősebb volt idén) a többi csak mértékkel van, a feketerothadást levélen azért kiemelném. Napi szinten szedek le, de tartható.
Viszont pont ma ollóztam egy keveset, mert az eső miatt elindult a repedezés amit botrítisz fog követni.