Keresés

Részletes keresés

dragorsi Creative Commons License 2018.05.16 0 0 8328

Csak, hogy kicsit reklámozzam a következő toll találkozót, amit Június 2-re tervezünk (bővebb infó amint lesz :D), pont erre jók az ilyen találkozók. Bár nem vagyunk soha százezren, de mindenkinél mindig van egy csomó toll, rengeteg féle heggyel, így sok mindent, sok márkát ki lehet próbálni. :)

Mert nem csak az számít melyik gyártó milyen hegy vastagságot produkál, sokat számít, hogy maga a toll milyen a kézben, azt meg le lehet tesztelni ilyenkor.

prszpr Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8327

A Lamy engem is meglepett, mert mindenütt jókat írtak róla. De ezt egyszerű balszerencsének mondanám, biztosan nem általános. Viszont 3-4 féle márkájú tintával is próbáloztam, minddel ugyanazt a hibát produkálta. Az új hegy nem csinál ilyet, az szépen, folyamatosan ír és nagyon simán. Csak az én izlésemnek vastagon. EF-től nem ezt várnám, ezért csalódás számomra. A Pilot Kakuno viszont  érzésre nem sokkal ír karcosabban, pedig jóval vékonyabb. Ráadásul Monami tinta van benne, amit csak a kíváncsiság kedvéért vettem. Nem hinném, hogy az lehet a kulcs. Azért hogy ne mindig csak panaszkodjam: a Monami tinta kellemes meglepetés. A peacock green az ujjon zöld, a papíron inkább kék. Szép a színe, tetszetős az üvege és eddig a tollban sem okozott beszáradást. Igaz, csak két töltésnyit írtam el eddig. Itt a fórumon nem találtam róla írást, gondoltam megemlítem, hátha kedvet kap hozzá valaki.

Remélem Paco pedig nem sértődött meg rám, én már feldolgoztam a válaszát :)

Muszga Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8326

Szerintem a hegy vékonysága és a karcosság érzete alapvetően fordítottan arányos, azaz minél vékonyabb a hegy, annál inkább kapar, és minél vastagabb, annál lágyabban siklik. Ez feltételezi persze, hogy a tollhegy megfelelően van beállítva gyárilag, tehát szimmetrikus és kellően csiszolt. Egy japán fine szerintem ritkán vajpuha, nekem a 3776 M is karcos egy kicsit, de így szeretem. Faber Castellből a Loomból is M van, az valami eszméletlen, szóval feltételezem, egy Loom fine jó lehetne neked. Egy biztos, extrafine vonal nem fogja a vízen siklás érzését adni soha. Max a gél pen.

Egyébként a legvékonyabb és egyben legfinomabb tollam az a Wing Sung 698 F, ezt nagyon szívesen ajánlom. (Mindig meglep, ha valaki hibás Lamyt fog ki, soha de soha nem tapasztaltam tintaelfogyást, pedig gyorsan írok.)

Előzmény: Galgomar (8317)
prszpr Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8325

Nem akartalak felelőssé tenni a linkelt táblázatok miatt, szó nincs erről. Illetve való igaz, nekem csak 1-1 példánnyal van tapasztalatom. Emiatt nem mondom, hogy a Lamy rossz, pedig az én F hegyem tényleg nem írt folyamatosan. De nekem az a személyes (kis darabszámon alapuló) tapasztalatom, hogy a két német gyártó hegyei vastagabbak annál, mint amit ezek az oldalak mutattak. Pedig többféle tintával próbálkoztam, de az eredmény mindig kényelmetlenül vastag vonal F vagy eF heggyel is. Ezért javasoltam japán tollat, mert a Sailor, Pilot, Preppy tollaim minden tintával vékonyabban írnak F heggyel. 

Szóval örülök, hogy ha ilyen oldalakat linkelsz, mert én is szívesen nezegetem őket. De a személyes tapasztalatom eltérő, csak ezt akartam megosztani, hátha segít valakit a valasztásban. Pláne, hogy Lamy Alstarral és Sailor HighAce Neoval is napi szinten írok. 

Paco155 Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8324

Azokat az oldalakat nem én csináltam, nem vállalhatok felelősséget értük, de azért egyenként is van pár ezer felhasználójuk aki csak reklamáltak volna ha nagy elszúrás lenne. 

A másik pedig ahogy te is írtad:  "Más ugyan a tinta"

És én sem vitatkozni akarok, nem is fogok. Kérdeztél, valamit, válaszoltam, innentől úgy dolgozod fel magadban a választ ahogy neked jólesik. :P

Előzmény: prszpr (8322)
prszpr Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8323

prszpr Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8322

Tényleg nem vitatkozni akarok, de íme. Más ugyan a tinta, de ugyanaz a kéz. A Sailor sajnos nincs nálam. A Lamy ef a legvastagabb, dacára annak, hogy az általad linkelt oldal szerint nem kéne annak lennie.

Paco155 Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8321

Fogalmam sincs, hogy a másik kettőnek milyen vékony a hegye így azt sem, hogy a Faberé vékonyabb-e.  De ez mindig kéztartás, nyomóerő, tinta, és papírfüggő, hogy éppen milyen vastagon fog egy toll.

De itt egy lista, hogy melyik méret melyik gyártónál kb milyen valós vastagságnak felel meg. Faber ugyan nincs benne de az látható mekkora a szórás.

https://www.nibs.com/content/nib-tipping-sizes

 

Itt meg képeken hasonlíthatod össze, hogy látszatra melyik milyen vastag. Ugyanaz a tinta ugyanazon papíron. Itt pl van Faber is:

https://www.penheaven.co.uk/blog/fountain-pen-nib-width-comparison/

 

Előzmény: prszpr (8320)
prszpr Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8320

Tervben van egy Faber is, de kicsit most elbizonytalanodtam az európai gyártókkal szemben. Tud valamelyik vékony hegyet gyártani? Ha a Lamy és a Kaweco nem képes rá, akkor lehet, hogy a japán vonalon kellene nézelődnöm. Vagy a Faber hegyei véknyabbak a másik kettőnél?

Paco155 Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8319

Szerintem próbáld meg nyugodtan a Faber-Castell  acél hegyét. Nagyon sokan dícsérik.

Az Ambition egy kifejezetten letisztult toll vékony szárral,  a Loom-ot és az e-motiont annak érdemes kipróbálnia aki a vastagabb szárakat szereti. Az Essentio valahol a kettő között van. A WRITInk meg kifejezetten olcsó kategóriának tűnik a képek alapján.

Előzmény: prszpr (8318)
prszpr Creative Commons License 2018.05.15 0 0 8318

Szia! A Lamy ef hegyével tényleg nem érdemes foglalkozni, 2 hete vettem egyet, vastagabb mint az f volt. De legalább folyamatosan ír. A Sailor HighAce Neo kellemesen vékony, viszont egy kis méretű toll, nagy kézbe nem lesz jó. Plusz sokáig bizony karcol, jópár oldal kell, hogy bejáratódjon. De a tintásra is érzékeny, a Diaminet nem szereti. A Herbint inkább. Azzal nem is kapar. A Pilot kakuno f-je simábban és egy picit vékonyabban ír. Átlagos méretű toll, de kicsit gatyi műanyag érzetét kelti. A hugomnak bejott az indiai Parker Vektor. Fém, szép vékonyan ír, de nekem pl. túl kicsi. Kaweko perkeoval van meg tapasztalatom, ugyanolyan volt a hegye mint a Lamynak. De cserébe eltört a menete. Nagyon nem szerettem. Szóval nem tudok tuti vételt mondani, nekem ezekkel van tapasztalatom. Még keresem a tökéleteset. 😀

Galgomar Creative Commons License 2018.05.14 0 0 8317

Sziasztok, 
nagyon új vagyok a töltőtollak tekintetében, első körben egy Platinum Desk Pen-t vettem EF heggyel. Szép vékonyan ír, gyönyörű fekete tintával, ugyanakkor számomra  nagyon is kapar, még jobb minőségű papírokon is. 
Ma vettem egy Lamy Al-Star tollat F heggyel, T10 cartridge-el.. Elképesztően vastag számomra, nem erre számítottam. Valószínűleg nem lenne érdemes beruháznom egy EF hegyre, nagy változást nem várok tőle. 
Kiszemeltem a Sailor High Ace Neo-t Fine heggyel, szerintetek passzolhat a standard A4-es nyomtatópapírhoz például? 
Emellett mindenképpen túladnék a Lamy Al-Star tollon, hol érdemes meghirdetni? Jutányos ár, 8000-ért vettem, elmehet akár 4500-ért is, csak valamit lássak a félrelépésemből. 

dragorsi Creative Commons License 2018.05.08 0 0 8316

Igen, láttam én is. :/ Szomorú mert tényleg minőségi videókat csinált, de videókat csinálni, pláne igényeset sok idő és ha az ember már nem élvezi akkor minek. Remélem azért nem tűnik el teljesen, mert mindig értékeltem a véleményét.

 

Moonmanbe pedig elvileg jók a Kaweco hegyek is, amit majd kipróbálok, mert sikerült egy tollat postaköltség fejében megkapnom. (Mármint UK területén belüli postaköltségért, tesóm kint dolgozik így oda megy a toll majd elsőnek, én meg elhozom hónap végén).

Előzmény: Muszga (8314)
dragorsi Creative Commons License 2018.05.08 0 0 8315

Hehe, én voltam az :D

Előzmény: Muszga (8309)
Muszga Creative Commons License 2018.05.03 0 0 8314

Na, a Pen Habit-nek vége, Matt befejezte.

Muszga Creative Commons License 2018.05.03 0 0 8313

Én bírom a gyári hegyet érzésre, a színe meg nem zavar. :-) De jó tudni, hogy az FC hegyet ilyen könnyen ki lehet cserélni vele. Mert azok tényleg kiváló hegyek. És tökéletesen ugyanaz a tapasztalatom ugyanezzel a két modellel (loom és basic), mint neked, a Loom meg még használhatatlanul csúszik is a kézben. De a lényeg, hogy ez a Moonman nagyon szép kis toll, jó a fogása, és only eyedropper, azaz kizárólag csöppentősen lehet feltölteni, a mellékelt pipettával egyébként ez nagyon könnyű.

Előzmény: d3c4dent (8311)
...slr... Creative Commons License 2018.05.03 0 0 8312

Beszáradt az nekem a Quink-kel és a Pelican 4001-gyel is. Már nem használom, csak fontos és kedves emlékként tartom.

Előzmény: sultati (8305)
d3c4dent Creative Commons License 2018.04.29 0 0 8311

Egy ilyet én is beszereztem. Noha jókat olvastam a gyári, F-es hegyéről is, nem tetszett benne a sárga szín. A toll többi részéhez egy sima krómozott hegy szerintem jobban illett, ezért egy Faber-Castell Loom-ból tettem át bele hegyet. Simán illeszkedett a Moonman eredeti feed-jéhez, tök jól befér a kupakba (nem ér belülről a kupakhoz, ahogy ez más hegycseréknél néha előfordul). Ráadásul nekem a Faber-Castell mindig fekete ló volt: a hegyek abszolút legjobbak nekem, viszont a tollszárak formája, súlyelosztása valahogy sosem volt a szívem csücske (Loom és Basic esetén legalábbis). Szóval két legyet egy csapásra: végre egy kényelmes tollszár a kiváló F-C hegynek, a csini Moonman M2-nek meg fémszínű hegy ;)

Egyelőre lelkesen használom.

Előzmény: Muszga (8310)
Muszga Creative Commons License 2018.04.28 0 0 8310

Muszga Creative Commons License 2018.04.27 0 0 8309

Nézem David Parker videó csatornáján (Figboot on pens) a legutóbbi Q&A-t, és meglepődve hallom, hogy valaki Magyarországról és Orsi néven küldött neki levelet és egy rubikkockás rajzot. Na, eláruljátok, melyikőtök volt? :-)

danimad Creative Commons License 2018.04.26 0 0 8308

A tegnapi találkozón felmerültek témaként a vízálló tinták és a festés, rajzolás is.

Most hallgattam a Nib Section podcast-ot ahol erről beszéltek:

https://thenibsection.podbean.com/e/16-fountain-pens-for-artists/

 

Itt találtam egy linket, ahol mutatják hogy lehet a De Atramentis vízálló tintákból különböző színeket kikeverni:

https://janeblundellart.blogspot.hu/2014/11/mixing-document-inks.html

Előzmény: danimad (8300)
danimad Creative Commons License 2018.04.23 0 0 8307

Küldtem.

Napközben általában elérhető vagyok. :)

Előzmény: oys... (8306)
oys... Creative Commons License 2018.04.22 0 0 8306

Dobj egy tel.számot az oystercsigaindexpöttyhu-ra!

Előzmény: danimad (8301)
sultati Creative Commons License 2018.04.21 0 0 8305

Üdv!
A Parkernek sokszor voltak ehhez problémái a tollaival. A Sonnet például közrejátszott abban, hogy a Parker beszüntesse a Penman tinta szériát. 
A kupakban jellemzően van egy belső kupak is, ami rázár a fogó rész gallérjára, így biztosíva a megfelelő légzárást. Ez a belső kupak volt sokszor meg megfelelő, illetve repedt, ami miatt be is tudtak száradni tollak. Ezt ellenőrizni mondjuk szétszedés nélkül nehéz.

(Emiatt a nem megfelelő zárás miatt a picit gyakoribb takarítást igénylő, több festékanyagot tartalmazó Penman szériát a visszajelzések nyomására beszüntették, ugyanis nagyon sokat a Sonnettel együtt vettek és a tintát hibáztatták a beszáradásért.)

Előzmény: Landsmann_ (8304)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.04.20 0 0 8304

A kupakon biztos nem szelel, a ragasztás tart. Viszont nem menetes a kupak, hanem rápattintós. Azt viszont nem tudom tesztelni, hogy mennyire légmentesen zár. De ha ennyire párolog a tinta, az majdnem olyan, mintha rajta sem lenne a kupak. A ragasztás óta sem fogy kevésbé a tinta, tehát nem ott van a rákfenéje a dolgoknak. 

Előzmény: Deszek (8303)
Deszek Creative Commons License 2018.04.20 0 0 8303

Pedig én a Te tanácsod alapján UHU ragasztóval leszigeteltem a Lanbitou töltőtoll kupakját, és 1 hét használat nélküli idő után rögtön ír, és a tinta sem fogy. Szerintem jól csináltad, csak valahol van még egy (vagy több) lyuk a kupakon (esetleg a menet sem légmentesen zár).

 

Előzmény: Landsmann_ (8302)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.04.20 0 0 8302

Múltkor írtam, hogy a Parker tollból szép lassan eltűnik a tinta. A kupak lett gyanús, mert nem légmentesen zár. Akkor leragasztottam a rést. Az a helyzet, hogy a tinta ugyanúgy eltűnik. Tehát nem onnan párolog el. De nyilvánvalóan elpárolog valahogy, mivel használva nem volt. Hétről hétre egyre kevesebb benne a tinta. Heggyel felfelé van tárolva. Kifolyásnak nyoma nincs. Azt hiszem ez X aktás eset lesz. Fogalmam sincs hova lesz a tinta. Nyom nélkül tűnik el.

danimad Creative Commons License 2018.04.19 0 0 8301

A márciusi találkozón beszéltem valamelyikőtökkel (sajnos elfelejtettem a nick-ét :)) arról hogy eladná az Akkerman Indigó tintáját.

Ha még mindig aktuális, akkor engem érdekelne.

Megtudnánk valahogy beszélni a részleteket? :)

danimad Creative Commons License 2018.04.16 0 1 8300

A következő találkozó jövő hét szerdán, április 25.-én lesz 18:00-tól 20:00-ig.

Megint a Puskinban leszünk:

https://www.facebook.com/restropuskin/

 

Ismét mindenkit várunk akármikor is derül ki hogy tud jönni! :)

Előzmény: danimad (8289)
Paco155 Creative Commons License 2018.04.16 0 0 8299

Hihi, most rákattintottam megint az eredeti linkre amit ide betettem, és változott pár dolog azóta.

Egyrészt ami kellemes az az, hogy a két szín helyett most már hat van.

A másik ami kellemetlen az pedig az, hogy megjelent alul a 25 dollár feletti free shipping felirat. Ez nem volt ott eddig. Ami főleg azért kellemetlen mert ahogy számoltam pont 25 dollár fölött már valóban játszik az áfa fizetési kötelezettség.

Előzmény: danimad (8298)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!