Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Az, és a három legjobb boltos nyilatkozik benne. Jajjanyám ha ezt klf megnézi, mindjárt megy nyüszögni a modiknak hogy mennyi reklám van benne. Gondolom törlik is iziben.
"Osszeengedve a ket kardot es a hozzajuk tartozo vivasmodot, valoszinuleg a katana kerulne ki gyozteskent, ugyanis egy ketkezes kard csapasat egy rapier nem allitja meg. Lehet, hogy kozben kap egy szurast a tamado, de az meg tulelheto. "- Ezzel azert vitatkoznek!Valoszinuleg a rapier haritasa utan kard nelkul maradna a katanas (illetve egyeb hasonlo kialakitasu hardal es stilussal harcolo)! Onnantol marad a jiu-jitsu! :-D
Mas:
Nezzetek meg a fegyverfobias kisfilmet! Marha jo!
Eleg jo kepet kap az ember, hogy kitol mit varhat!
Így van. Mi pl. shinkendo-ban a tachiuchi témakörében tanuljuk ezeket. De pl. a Toyama Ryu katákban már nincs védekezés, csak megyek előre/hátra/oldalra/átlósan és vágok :oD Gyalogos rohamhoz ideális :o)
"Ami erosen keteselyes szvsz, az egy katana szembeallitva egy kozepes meretu acelpajzsal es konnyu, kozepes meretu karddal. Ebben a helyzetben nem tudom milyen eselyek lennenek. "
zeta 3 A kardnak szerintem egyenesnek kellene lennie és kétélűnek, vagy ez a japánoknál másképp van?
1. egyenes es ketelu kard az egyenes-es-ketelu-kard-hoz valo technikakkal hasznalhato hatekonyan. Az ives-egyelu kardhoz meg az ives-es-egyelu technika passzol. 2. eredetileg a japanok is egyenes es ketelu kardot hasznaltak, ami nagyon hasonlitott a kinai Csi-re. Aztan ahogy valtozott, fejlodott a technikajuk, harcmodoruk, hozzaalakult a kardjuk is. Igy lett ives es egyelu, amit a lovassagi harchoz es a ketkezes hasznalathoz fejlesztettek ki.
Hát vágni biztosan jól lehet vele, de marha nehezek ezek a kardok és esetlenek, ráadásul elég rövidek is, bár a kis sárga harcosok méretéhez biztosan passzolnak.
A wakizasi tenyleg rovid, de egy katana mar eleg hosszu. Ezen kivul nem csak vagasra, de csapasra, szurasra es vedesre(!) is alkalmas.
A japán filmekben amit látni lehet csapkolódás, az milyen stílus? Mikor előrántják a kardot és egymásnak rohannak mint két eszement, és nyissz az egyik elvágja a másikat. Ez tényleg így van, vagy csak a filmekben? Mert ez nem igazán nevezhető hatékony védekezésnek. Vagy ez csak egy japán harcos ellen működik? Egy rapieres fickónak már csak nem rontanának így neki, mert úgy végezné a szamuráj mint egy gombostűre tűzött bogár. :)
Az attol fugg, milyen japan filmet nezel. Ott is vannak B movie-k. :) A katanaval valo vivas igen intenziv, a hatasa szintugy, es az elso hiba valoszinuleg az utolso is. Ezert nem tartanak sokaig az osszecsapasok. Az a negyedoraig tarto vivogatas, amit az europai filmekben vegeznek D'Artagnan-ek, valoszinuleg azert kivitelezheto, mert a penge sulya es ereje is nagyon csekely. Konnyu tamadni vele de kunnyu haritani is. Ha a harito egy kicsit hibazik, legfeljebb megfogja a markolatvedo, vagy a borruha, vagy konnyebb serulest szenved. Ha egy katana lecsap, es nem haritjak megfeleloen, az eredmeny valoszinuleg egy sulyos eletveszelyes serules lesz. Osszeengedve a ket kardot es a hozzajuk tartozo vivasmodot, valoszinuleg a katana kerulne ki gyozteskent, ugyanis egy ketkezes kard csapasat egy rapier nem allitja meg. Lehet, hogy kozben kap egy szurast a tamado, de az meg tulelheto. Az europai hadviselesben sem allitottak szembe rapieres katonakat alabardokkal, pallosokkal, ketkezes kardokkal felfegyverzett egysegek ellen, mert ez ongyilkossag lett volna. :)
...a japán, mennyire volna hatékony más stílus és fegyver ellen, ahol védekeznek is vívás közben, nem csak támadnak.
A kendzsucu-ban is vedekeznek. :)))) Legalabb annyi fogas van vedekezesre, mint tamadasra. Ami erosen keteselyes szvsz, az egy katana szembeallitva egy kozepes meretu acelpajzsal es konnyu, kozepes meretu karddal. Ebben a helyzetben nem tudom milyen eselyek lennenek.
"Tökéletes? Hát vágni biztosan jól lehet vele, de marha nehezek ezek a kardok és esetlenek, ráadásul elég rövidek is, bár a kis sárga harcosok méretéhez biztosan passzolnak."
Mert eleve kétkezes technikákra alakították ki őket. Az én Shinto Katanám legnagyobb pengevastagsága (moto kasane) 8mm, a legvékonyabb részen (saki kasane) 6mm. A tömege kb. 1.1kg. Ezek nagyon masszív pengék, a vacakabb európai pengéket simán törik vagy akár át is vágják. A penge hossza az én kardomnál 74 cm (a habaki-t nem számítva). Persze lehet ezeket a kardokat is egy kézzel kezelni, pl. lóhátról másképpen nem is lehet.
"A japán filmekben amit látni lehet csapkolódás, az milyen stílus? Mikor előrántják a kardot és egymásnak rohannak mint két eszement, és nyissz az egyik elvágja a másikat. Ez tényleg így van, vagy csak a filmekben?"
Ez a stílus általában a párbajokra van kifejlesztve, ahol a cél az egyetlen vágással való győzelem, hiszen az ellenfél polgári ruhában van, nincs rajta páncél. Az ellenfél kardját általában nem blokkoljuk, max. elvezetjük, de inkább kitérünk előle, és vágunk :o) Vagy még szebb, ha azt akadályozzuk meg, hogy az ellenfél egyáltalán elő tudja venni a kardját :o) Ezt a stílust általában a iaido és battodo, kendo keretében gyakorolják: gyors kardrántás egykezes vágással, majd a kétkezes fő vágás, azután chiburi (a vér lecsapása a pengéről :o) és noto (a kard eltétele).
A csatákban mást stílust elkalmaztak, mert a páncélos ellenfél ellen általában nem volt elég egyetlen vágás. Ott általában nagy csihipuhi volt, hasonlóan az európai csataterekhez :o) Kaszabolás, vágd ahol éred...
Nem úgy értettem, csak nekem egy bozótvágó késre emlékeztető görbe izé nem testesíti meg a kardról alkotott elképzeléseimet. Ettől persze még lehet jó a maga nemében. Meg szép is, ha van akinek tetszik ez a forma.
A kardnak szerintem egyenesnek kellene lennie és kétélűnek, vagy ez a japánoknál másképp van?
"évszázadok tapasztalatai és fejlesztése után lett olyan, amilyen: szinte tökéletes."
Tökéletes? Hát vágni biztosan jól lehet vele, de marha nehezek ezek a kardok és esetlenek, ráadásul elég rövidek is, bár a kis sárga harcosok méretéhez biztosan passzolnak.
"A karddal együtt a kardforgatásai stílusok is alakultak, fejlődtek, a kettő összetartozik."
A japán filmekben amit látni lehet csapkolódás, az milyen stílus? Mikor előrántják a kardot és egymásnak rohannak mint két eszement, és nyissz az egyik elvágja a másikat. Ez tényleg így van, vagy csak a filmekben? Mert ez nem igazán nevezhető hatékony védekezésnek. Vagy ez csak egy japán harcos ellen működik? Egy rapieres fickónak már csak nem rontanának így neki, mert úgy végezné a szamuráj mint egy gombostűre tűzött bogár. :)
"Japán harcművészethez japán (stílusú) kardot használnak, ez evidencia."
Igen, ez érthető. Ezért is kérdezem hogy szerinted ez a stílus mármint a japán, mennyire volna hatékony más stílus és fegyver ellen, ahol védekeznek is vívás közben, nem csak támadnak.
A japán kard (nihonto) évszázadok tapasztalatai és fejlesztése után lett olyan, amilyen: szinte tökéletes. A karddal együtt a kardforgatásai stílusok is alakultak, fejlődtek, a kettő összetartozik. A stílus a kardhoz és a kard a stílushoz. Japán harcművészethez japán (stílusú) kardot használnak, ez evidencia.
Aha, és ehhez jön még az a görbe izé aminek egy tárcsa van a markolatán kézvédőnek. Hát nem csodálom hogy elveszítették a jappok a II. világháborút. :)
De komolyan, ha már ilyen komoly dolgokkal foglalkozol mint a vívás, miért nem veszel vagy csináltatsz egy igazi kardot.
Á, dehogy! Elég az én jó kis Shinto Katana-m :o) Szorgalmasan gyakorlom a Toyama Batto Jutsu-t, amit anno gyalogsági rohamra és amerikai katonák kivégzésére fejlesztettek ki :oDD
Egy ilyen eset már elég veszélyes és a megoldásához lőfegyver kellene, leginkább egy félautomata puska, de nem tartom valószínűleg hogy olyanunk lehet majd. Nem tudom mivel akartad volna lekaszabolni őket, de ha nem te vagy Conan a barbár akkor ne nagyon próbálkozz ilyesmivel, még ha esetleg jogszerű lesz az új jogszabályok szerint akkor se.
Olyan esetekre gondolok itt, amikor pl. anyámnál éjszaka felvágták a kerítést, és 4-5 gazember pakolta össze a cuccot, miközben anyám bent félt, és nem mert nekem telefonálni, mert attól tartott, hogy kiszaladok hozzá gyorsan, és felprítom a bandát, és én kerülök bajba a végén.
Akkor nem lesz érdemi változás :o( Annak kellene tükröződnie a törvényben, hogy a betörés és mindenféle személy- vagy tulajdon elleni egyéb támadás életveszélyes üzem, ugyanolyan, mint vonat elé ugrani.
Én már azzal is megelégednék, ha a rendelkezésemre álló eszközökkel védhetném meg a tulajdonomat és magamat. OK, nem kell lőfegyver, de a vonatkozó törvényen mindenképpen változtatni kell. Akkor legfeljebb nem lelövöm, hanem kettéhasítom a betolakodót.