A DVSC-ben három Bihari is volt. Meg három Antal... Ráadásul ha jól sikerült kiderítenem, akkor az Antalok között volt egy saját nevelés, kettő meg a Textilből került át. Lehet, hogy nem is voltak mindhárman testvérek.
Ja persze, erről a járműjavítóról már volt szó. Az Istvántelki az egyik legnagyobb főműhely volt. És Rákospalotán. Tehát náluk a Testvériség működött. Egyébként Nyíregyházán az iparosok sportegyesületét hívták Törekvésnek.
Hmm. Most így utánagondolva lehet, hogy hülyeséget írtam :D
De az Újpesti Törekvés SE tutira vasutas gyökerekkel rendelkezett. Újpesten a Landler Jenő járműjavító volt, leánykori nevén Istvántelki főműhely. Viszont így visszagondolva, az csak 1950-ben került a IV. kerülethez, amíg Újpest különálló város volt, addig (bár a vasúton innen volt), de Palotához tartozott. Akkor nem tudom... utána fogok járni.
És hogy mutatnád meg az 57-es zsenmint a babelfishnek?:) Ellenben az újság ma is létezik (természetesen), és van neki (természetesen) angol és orosz nyelvű oldala. Bocs az offért, csak eszembejutott ez a lap, hogy a rendszerváltás előtt hányszor hallottam a hírekben... (na nem annyit, mint a Trybuna Ludut:)
Mivel csak egy vacak kis járműjavítócska állt mögötte ("Törekvés" - az is szinte csak az alapítás környékén), így gyakorlatilag társadalmi egyesületnek számított (pl. az 1917-es díszelnök Wolfnerék is bőrgyárosok voltak, nem vasutasok). És az 1940-es, 50-es évek nem kedveztek az ilyen kluboknak. Gondolom a szokásos történet: "nem találtak bázisszervezetet" maguknak, így szép lassan kimúltak...
Az nem nehéz, mert a http://babelfish.altavista.com/ tud kínaiul :D de héberül már nem. Sőt, kínaiul és japánul beszélő kollégám is van (pedig az anyja német, az apja tót származású magyar, ő pedig az NDK-ban született, és nagyon jól beszél angolul)...
Na ehhez azért hozzátenném, hogy talán ez az egyszerűbb megoldás. Ha az Újpest 57-ben kínai túrára indul, akkor a Zsenmin Zsipaot kellene kijegyzetelned.:D
Nem lehetett, mert Grossmann Sándor volt, nézd csak meg a Bocskay-s jegyzeteid között 1926-nál :P :P :P
Egyébként meglestem az UTSE tablómat 1917-ből, azon sincsen Gulyás. Pedig elég sok később ismerté vált focista van benne. A Vasasos Laukó testvérek, a válogatott Seiden Jenő, a későbbi UTE-s Liszák Béla. Na meg a díszelnök, újpesti Wolfner Tivadar, és a dísztag újpest Wolfner György...
A barna könyv ugyanazt írja Gulyásról mint sjose (24/25 - Újpest). A másik focistáról: Hibling 1922-27 Savona. Ennyi, még keresztnév sincs.
Gulyás esetében négy dolog fordulhat elő: - hibázik a barna könyv - nem UTE, hanem UTSE vagy UMTE játékos volt - UTE játékos volt, de nem lépett pályára bajnoki meccsen (pl. ifjúsági játékos volt) - az Újpestben nem ezen a néven focizott. Pl. Grossmann nem lehetett?
Nos, egyikről sem tudok. Sőt, a másodiknál nem is jelöl Újpestet.
1924/25-ben bajnokin vagy kupameccsen ilyen nevű játékos nem lépett pályára Újpesten (sőt máskor sem).
névsor szerint, Újpest, 1924/25:
(...)
Fogl III.
Grossmann
Hermann
Jeszmás
(...)
Vagyis nincs Gulyás ebben az évben. Meg máskor sem. Két Gulyás nevű focistánk volt. Az első Gulyás Géza kapus volt az 50-es években (később FTC), a másik, Máté pedig jelenleg Pécsen szerepel kölcsönben, sajátnevelésű játékosunk.
Még a barna könyvet meg fogom nézni.
Esetleg elképzelhetőnek tartom, hogy az 1923/24-ben első osztályú UTSE kavar be, azt keverik az Újpesttel. De sajnos az ő játékosaikról nem sok információm van... még egy tablón megpróbálom azt is megnézni majd, de ne számíts túl sok jóra :D
Gyakorlatilag reménytelen feladat lett volna megtudni, hogy a nemzetközi meccseken milyen összeállításban lépett pályára a csapat. Sokszor az eredmény és a pontos időpont kiderítése is nagyon nehezen ment.
Leginkább Wilhelm I. érdekelne. Ugyanis vele kapcsolatban már a következő neveket olvastam:
Ferenc, Gyula, János (ez utóbbi elég sok helyen szerepel, holott egyértelműen a Víg II. volt a János). Egyes információk szerint 1927-29 között a Lugano játékosa volt, más információk szerint meg a Vasasé. Egyáltalán azonos-e az 1926-os újpesti Wilhelm I. a 20-as évek elejének ferencvárosi Wilhelmi I-ével?
Esetleg még utána lehetne járni annak, hogy Mándi Gyula nem ekkor volt-e kint Izraelben edzősködni. Mert akkor gondolom az ő meghívására mehetett ki az Újpest.
Ha jól tudom, akkor az első meccsen védett az a legendás izraeli kapus, aki most nemrég hunyt el. De ha megvernének se jutna eszembe a neve. A Wikipedián biztos fent van.