Keresés

Részletes keresés

Hümmögőpipőke Creative Commons License 2023.12.11 0 1 102591

Most hajlok a Hisense Wings Pro helyett a Hisense Fresh Master 3.5 KW-os klíma felé.

"Papíron" elég jó gépnek tűnik, még konzultálok egy klímással előtte a helyszínen.

https://www.albaklima.hu/termek/3067/hisense/hisense_fresh_master_35_kw_split_klima_szett_qf35xw0e?fbclid=IwAR3VZfVr1Pg7Psm06dG5KHaDUvuLy_FWLyFZZBbLeqJN2SmPA5WlAd_Gag0

Ahogy számolgatom 400ezer alatt maradok kicsivel, 85-ért szerelnek alapból, a friss levegős cucc miatt +20ezret számolnak fel.(a plusz cső beépítése)

Remélem nem lesz nagy csalódás. :)

• SEER: 8,5
  • SCOP: 5,1

Ha nem hazudtak nagyot, akkor ezek egész jó értékek.

Van valami független tesztelős oldal, ahol esetleg olvashatnék róla?

Köszi.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.11 0 1 102590

Nem volt szó könnyűszerkezetről.

Én is a saját házamról beszéltem.

Nekem a "normál" ház az NEM könnyűszerkezetes. Számomra a könnyűszerkezetes ház az pótcselekvés, lehúzás, problémahalmaz. Persze az építő/eladó jól jár vele.

Előzmény: nhggffkkk (102586)
RHDCelica03 Creative Commons License 2023.12.11 0 0 102589

"mind a hőérzet, mind a komfort, mind egy élhető, és energiatakarékos fűtésrendszer szempontjából"

Konnyuszerkezetesnel falnak hotarolo kepessege nagyon csekely, tehat hideg hosugarzas gyakorlatilag eselytelen, tehat komfortos, elheto es mivel jol szigetelt, igy az energiatakarekos futes is kivitelezheto...

A teglagyar es komuves marketing (meg a rengeteg kokler) miatt van rossz hire a konnyuszerkezetnek, amugy ha jol megcsinaljak, akkor jobb rendszer, mint a tegla nagyon sok szempontbol!

A szalmahaz... Ez most komoly? Ha sotet zold vagy akkor ertem, mas magyarazatot nem talalok!

Elnezest az offers, reszemrol befejezve!

Előzmény: klacus798987 (102588)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.11 0 0 102588

Ez éppen elég nagy elöny.. mind a hőérzet, mind a komfort, mind egy élhető, és energiatakarékos fűtésrendszer szempontjából.

A könnyűszerkezetes papírházakat a marketing jól eladja, de egy téglához képest szart se ér.

Ez az értéktartásán is látszik..

Hamar gyorsan csak befosni lehet, építeni jól nem..  osb, betonyp, préselt fahulladék, garázsnak, kutyaháznak oké...

Egy kivételt tennék, az a szalmaház, az ér valamit a téglán kívûl.. de azon is van kétszer 5 cm vályogtapasztás minimum... 

Előzmény: nhggffkkk (102586)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.11 0 0 102587

R290-es split klimáról mi hírlik?

Split vizes hőszivattyúkat már látni,, monoblokk elég sok van, de klimát nem találtam...

Ázsiában állítólag millió felett adtak el csak 2022-ben.

nhggffkkk Creative Commons License 2023.12.11 -1 0 102586

"Ezért nem szabad klímás, hőszivattyús házat hullámzóan fűteni."

A nagy hőtároló képességű házakat nem jó ötlet hullámzóan fűteni.

Amelyik háznak nagyon alacsony a hő-tehetetlensége (pl könnyűszerkezetes) azok gyorsan felfűthetők, az ilyen házakban még némi fűtés-megtakarítást is el lehet érni, ha bizonyos helyiségeket csak időszakosan fűtünk.
A nagy hőtároló tömeg csak a hőmérséklet-hullámok simítására jó, más előnye nincs.

Előzmény: Capt.IQ229 (102584)
peterch Creative Commons License 2023.12.10 0 0 102585

"  Ezért nem szabad klímás, hőszivattyús házat hullámzóan fűteni. AMit megspórolunk a hűvösebbre állított időszak kisebb hőveszteségén azt elveszítjük (ha nem többet) a felfűtési időszakban magas teljesítményen dolgozó gép rossz COP-ján, "

Pontosan így van , ahogyan írod !  Ezért van az inverteres gép . Alkalmazkodik az igényekhez .

Előzmény: Capt.IQ229 (102584)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.10 0 0 102584

HIdegsugárzásra és épületszerkezet lehűlésére is van saját tapasztalatom nap mint nap.

Van egy szobánk (ház sarka) ami az unokámnak van megcsinálva.

Ha jön hozzánk akkor szoktam felfűteni. 1-16 fokra hűl a szoba. Brutálisan látszik, hogy mekkora pillanatnyi energia kell felfűteni és utána ezt elvenni sem szabad mert a falak (sokezerszeres tömeg a levegőhöz képest) pillanatok alatt kirántják a levegőből a meleget.

Ezért nem szabad klímás, hőszivattyús házat hullámzóan fűteni. AMit megspórolunk a hűvösebbre állított időszak kisebb hőveszteségén azt elveszítjük (ha nem többet) a felfűtési időszakban magas teljesítményen dolgozó gép rossz COP-ján,

Előzmény: klacus798987 (102575)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.10 0 0 102583

Peterch 10+ métrerekre fújja el a levegőt TELJES VENTILLÁTOR FOKOZATON.

SZVSZ nincs még ember aki így használná a gépét.

Előzmény: RHDCelica03 (102577)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.10 0 1 102582

Örülünk, hogy nálad ez van.

Másnál meg más van. Másnál máshogy működik a RENDSZER.

Mindenkinél máshogy (EGYEDILEG) működik a rendszer.

Ezért kell látni, minél több adatot megismerni és abból következtetni.

Tövisnél úgy működik jól ahogy kikisérletezte, nálad meg úgy ahogy te.

Előzmény: peterch (102573)
peterch Creative Commons License 2023.12.10 0 0 102581

Szia !

Van a cső a csőben rekuperátorom . Annak a kifújó csöve hosszabb mint a beszívóé . Miért is ?  Mert a kifújásnál  gyorsan áramlik ki a levegő egy megszabott irányban , így nem tud keveredni a felette lévő beszívott friss levegővel , ami szabadon áramlik a beszívási ponthoz . A klímánál is a keresztmetszet a kifújásnál kisebb , mint a beszívásnál , ezért a levegő sebessége is . Ugyan ez van a beltérinél is . Használj füstölőt és meglátod , hol és hogyan áramlik a levegő .

peterch Creative Commons License 2023.12.10 0 0 102580

Szia !

Először is bocsi , ha valóban nem Te osztogattad a mínuszokat !!

A rétegződésről csak annyit , hogy csak ott jön létre szerintem , ahol egy nyíláson bejuttatom a meleg levegőt nem nagy sebességgel , majd az kezd ugye a fizika szerint felszállni a legmagasabb rétegekig . Ha a ház jól hőszigetelt és ezáltal a befújt levegőben lévő hőenergia magasabb mint a ház hőigénye , akkor valóban rétegződés jöhet végre ( lásd rétegtároló elve ). Viszont minden emberi mozgás ezt megkeveri .

Nálam mint már írtam többször is , a ventilátor képes a levegőt megmozgatni a tér egészében . Valóban mire a hálószobába ér , már nincs akkora energiatartalma , hogy azt is felfűtse olyan hőfokra , mint a konyhát és a nappalit, mert közben keveredik a levegő . Nálam a két ajtónyílásnál durván a ráma tetejétől kezdve 1méteres sávban áramlik a levegő . A klíma beltérijéből pedig 185cm-es magasságban áramlik ki a meleg levegő .

Ami a " rossz " telepítést illeti . Nem technikailag rossz , tehát kevés hűtőközeg például , vagy más , hanem a fűtendő helyiség adottságainak és a megrendelő igényeinek nem megfelelő . Ami a felhasználót illeti . Valóban sokan nem tudják kihasználni a klíma adta lehetőségeket ahhoz , hogy az optimálisan tudjon működni a felhasználó elvárásainak megfelelően .

A végére meg csak annyit , hogy mind a két klímámat oda szerelték , ahová én akartam . Nekem így jól működnek , éppen , ahogyan én terveztem . Tudod amikor az Ozone klímát a padlástérbe szereltettem ( kültérit ) , itt mindenki azt jósolta , hogy tönkremegy , holott mindig írtam , csak fűtésre lesz . Köszöni , ez már a 14-ik tele , ha jól tudom .

Előzmény: 1 valaki (102576)
1 valaki Creative Commons License 2023.12.10 0 0 102579

Persze, nála így működik.

De ez nem zárja ki, hogy máshol nem működik, mert nincs szigetleve, mások a körülmények.

És a magyarországi házak/ lakások kis része van szigetelve. Ez tájegységenként változó, Borsodban, Szabocsban, és Vas megyében is más az arány.

Nézd megy Nyíregyházán, és Dunaújvárosban mennyi panel van szigetelve... Az arány fordított.

Előzmény: JAMIE222 (102578)
JAMIE222 Creative Commons License 2023.12.10 0 0 102578

De, kialakul az... mivel  folyamatosan dolgozik a venti. Okoskodhatunk itt amúgy pro- kontra, de az mellett nem kellene elsétálni csak úgy,  hogy valaki így csinálja és műxik nála. Egy próbát megér bárkinél, aki nem elégedett az aktuális beállításokkal.

RHDCelica03 Creative Commons License 2023.12.10 0 1 102577

Nem ertem...

Az odaig OK, hogy a kifujt 35 fok keveredik a 24 fokkal, de mivel nalad pl a padlo es a mennyezet kozott van fel fok elteres (gyakorlatilag 0), akkor mitol hulne tovabb es sullyedne le a levego?

Azt mar nem is emlitve, hogy a klima beszivas az felul van es te felulre fujod a levegot, szoval az sem kenyszeriti egy korkoros cirkulaciora a levegot...

Egy szigeteletlen hazban termeszetesen ismet mas a tortenet.

Nalam az uj hazban (kb azonos meret tieddel, 25cm falon, 40cm mennyezetben), legcsatornas 2.5kW-os klima lesz, az elszivasi pontok tetoterben, befujasi pontok 2 foldszinten, 2 tetoterben szoval igy lesz egy altalanos korkoros circulation, ami keveri majd elvileg annyira a levegot,  hogy allando lesz a homerseklet. 

(Valamint 1valaki tanacsara a tetoterben az elszivasi pontokat is a mennyezetre fogom tenni a konnyen kivitelezheto padloszit helyett, hogy nyaron a felszallo meleg ne tudjon megrekedni)

Előzmény: peterch (102559)
1 valaki Creative Commons License 2023.12.10 0 2 102576

Kár, hogy nem használok több nevet... Sőt, reklám blokkolóval, a plusz mínuszolós mezőt is eltüntettem, nem is látom :-)

Az, hogy nálad nem rétegződik a levegő, nem jelenti azt, hogy máshol szívesen  megteszi.

És képzeld, van olyan ház, (vályogból) ahol szépen rétegződik, ha vízszintesen tereli a tulaj a levegőt. 3,5 kwos klíma nem tudja felfűteni, mert akkora a padlóból, régi 1 rétegű ajtóból, stb. adódó hőveszteség.

A padló akkor és ott 18 fokos, ha lefelé tereled a levegő rá, mert a parketta alatt semmi szigetelés, deszka és homok van.

Látod, van más a te kis élettereden kívül, a világ nagy, és sokszínű.

Csak ez létezik neked: Akkor rosszul van telepítve a klíma , vagy a felhasználó nem tudja jól használni !

Hogy is van rosszul telepítve?  Ha már mester vagy ebben (is), fejtsd már ki: Szakmailag, nem csak  euronyugdijas kanapéhuszárként.

Hogy megnyugodjon a kis szived, csinálok majd rétegződős videót, ha arra járok.

Előzmény: peterch (102567)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.10 0 0 102575

Ott van hidegsugárzás, ahol napközben hagyják leesni a hőfokot a lakásban, és pontszerűen fűtenek. A szerkezet meg tele van kivitelezési hibával...

Sok esetben szigetelt a ház, csak szarul.. élére kent szigetelőlapok.. nem megfelelő anyagok.. hôhídak..stb.

peterch Creative Commons License 2023.12.09 0 0 102574

20cm EPS a falakon és a födémen 35cm gyapot , ahol a hőcserélős cső a csőben fut , ott van ahol jóval vastagabb . :-)

Előzmény: Hooti (102571)
peterch Creative Commons License 2023.12.09 0 1 102573

Megmértem a klímától 9 méterre a hőmérsékletet a padlón és a szekrény tetején . 23,0 °C a padlón és 23,5 °C a szekrény tetején , a hálószobában , ahol a klímától 14,5 méterre van a hőmérő , ott 22,8 °C van  .

Előzmény: peterch (102569)
szilvatövis Creative Commons License 2023.12.09 0 0 102572

Mennyezet fölülről szigetelt.

Tény, hogy nálunk a komfortérzet így a legkevésbé sérült a radiátoroshoz képest. (Hibrid fűtünk.)

Előzmény: Capt.IQ229 (102565)
Hooti Creative Commons License 2023.12.09 0 0 102571

Szia

No erre azért kíváncsi lennék, ha csak nem passzívban laksz, mert hiába van agyonszigetleve a külső hőmérséklettel érintkező fal, az akkor is hidegebb, mint a belső, folyamatosan jó időt érző fal, na hajrá, jöhet :D 

Előzmény: peterch (102569)
szilvatövis Creative Commons License 2023.12.09 0 0 102570

Idegessítő fűtésnél.

Előzmény: Hooti (102566)
peterch Creative Commons License 2023.12.09 0 1 102569

Szia !

Természetesen igazad van !

A falak mentén mindig hűl a levegő , tehát ott lehet , hogy nem lesz ugyanolyan a levegő hőmérséklete , mint a szoba közepében ( megjegyzem , nálam a külső falon lévő termosztáton ugyanolyan a hőmérséklet , mint a két szoba közti válaszfalnál a bútorban elhelyezett hőmérőn . Jelenleg 23,4°C . Ha akarod , lefényképezem neked . )  :-) . Viszont nincs " hidegsugárzás " amit itt sokszor írnak a topiklakók .

Előzmény: Hooti (102568)
Hooti Creative Commons License 2023.12.09 0 1 102568

Ne haragudj kérlek, szerintem nem megtelik, rétegződve telik meg. Nem?

Ha megtelik, akkor a sarokban is 25 van.

peterch Creative Commons License 2023.12.09 -2 1 102567

Használj egy füstölőt és meglátod , hogy úgy van , ahogyan írom !  ( Megjegyzem : nálad sem rendelnék klímaszerelést ! )

Hiába használsz akárhány nick segítségével mínusz osztogatást , nincs igazad !  A többiek is ha annyira értenek hozzá ( a mínusz osztogatókra gondolok ) , akkor írják meg , hogy náluk ez hogyan működik ! Egyik sarokban 20°C van a mennyezetnél meg 25 °C ? Akkor rosszul van telepítve a klíma , vagy a felhasználó nem tudja jól használni !  Mivel nálam " jól " hőszigetelt a ház , így Elek szavaival élve , megtelik a ház meleg levegővel a padlótól a mennyezetig , mert a klíma folyamatosan fűt és így miután felfűtötte a házat , már csak a ház hőveszteségét kell pótolnia , amit röhögve győz után fűteni . :-)

Előzmény: 1 valaki (102560)
Hooti Creative Commons License 2023.12.09 0 0 102566

Szia

Esetleg legyezőben próbáltad? Alsó állású legyezőben pld.

Előzmény: szilvatövis (102555)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.12.09 0 0 102565

Kádárkocka, gondolom nem valami hőszigetelt téglából épült. Szigetelés van a falon padláson padlóalatt?

Ha nincs a mennyezetről és a falról tud olyn hidegáramlat lefelé indulni amit nem tud/kevésbé tud ellensúlyozni a klíma kis ventillátor fokozaton.

Fentre fújva pedig a két áramlat együtt, keveredve tud mozogni lefelé.

Előzmény: szilvatövis (102564)
szilvatövis Creative Commons License 2023.12.09 0 0 102564

Kádárkockában, 5x4m, de jól védett, vastag falakkal, korszerű nyílászárókkal. Infrahőmérőm van, majd próbálok rámérni néhány ponton.

Előzmény: 1 valaki (102563)
1 valaki Creative Commons License 2023.12.09 0 0 102563

Ha neked jól esik, használd így.

Kiváncsi lennék hőkamerával, mi látszik.

Azért nem értem, miért nem lábhideg. Szigetleve van a padló?

Előzmény: szilvatövis (102562)
szilvatövis Creative Commons License 2023.12.09 0 0 102562

Érdekes probléma, hova fújjuk. Ha lefele fúvatom a klíma előtt/alatt 28°C, de akárhova teszem a hőmérőt, mindenhol más értéket mér, 2-3 °C eltérés előfordul, itt-ott lobog a hajam (legkisebb fokozat).

Kínomban a föltekertem a mennyezetre, ott szépen végigterül, és valami minimális mennyiség lejut belőle. Mint a radiátoros fűtésnél is, ahol a meleg a mennyezet alatt terül szét, onnan halad lefele, de érdekes módon nem tapasztalni azt a lábhideg érzést, mint amikor lefúvatom a padlóra, ahonnan villámgyorsan fölpattan.

Lehet, hogy ez egyéni, a szoba méretétől és a klíma elhelyezésétől is függ, nem állítom, hogy ez az üdvözítő megoldás.

Előzmény: 1 valaki (102560)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!