Keresés

Részletes keresés

Platon Creative Commons License 2017.03.26 -1 0 1048

Á.... Vlagyimirt nem lehet ilyen apróságokkal zavarni, a gyíkemberektől meg még én is félek...

Előzmény: Rangun (1046)
Platon Creative Commons License 2017.03.26 -1 0 1047

Tényleg nagyon kíváncsi vagyok :)

Mi is olyan nagyon izgalmas? 

Az ígéretek? Sokan sokszor megígértek már Holdat, Marsot előtte is...

Előzmény: Rangun (1045)
Rangun Creative Commons License 2017.03.26 0 0 1046

Kérdezd meg a főnökeidet, akik Oroszországból irigykedve nézik Musk videóit, hogy mennyire forradalmi a dolog.

Előzmény: Platon (1044)
Rangun Creative Commons License 2017.03.26 0 0 1045

A Hold program óta nem voltak ilyen izgalmas idők az űrutazásban, mint manapság, és ez Musknak köszönhető, csak anno az USA GDP jelentős hányadába került a dolog, ma meg aprópénzbe.

Előzmény: kamov (1042)
Platon Creative Commons License 2017.03.26 -1 0 1043

Rajta vagyok elvtárs :) 

Éljen Oroszország anyácska :)

Ps.

Még jó hogy gyíkemberes vonalon egyenlőre nem buktunk le. A háttérhatalom már így is elég morcos.

Előzmény: Warlimont (1039)
kamov Creative Commons License 2017.03.26 0 0 1042

Ha már pénzügyek:

Amikor megtudjuk, hogy azért drága a Falcon-9 rakéta kifejlesztése, mert "a tények feltárása" címszó alatt hozzá lett csapva 12 db űrállomásra szállító Dragon teherűrhajó és rakéta költsége is;

majd pár hónappal később azért lesz drágábbnak kikiáltva a konkurenciánál jóval olcsóbb SpaceX emberes űrhajó program, mert az előbb említett teherűrhajók és rakéták költségei bízva a feledés homályában éppen most ehhez lettek hozzácsapva;

akkor az ember megint csak elgondolkodik és a trollisztika tudományának vonatkozó fejezeteit kezdi lapozgatni.

Előzmény: kamov (1041)
kamov Creative Commons License 2017.03.26 0 0 1041

Amikor ugyanazok a ugyanonan jön a nyígás, hogy a SpaceX tulajdonképpen semmit se csinált, mint ahol nemrég még azon nyígtak hogy ha GonoszMusk miatt bukik a SpaceX az mekkora veszteség lesz, akkor bizony az ember elgondolkodik a trollisztika tudományának egzakt volta felől.

Ha az ilyen van sapka, nincs sapka esetek sorozatban jönnek hónapokig, akkor még inkább.

Előzmény: kamov (1040)
Warlimont Creative Commons License 2017.03.26 0 0 1039

Figyelj Platon, beszéltem reggel Vlagyimirrel, ők hívtak a Kremlből, és azt üzeni, ha rábeszéled gacsat akárhányat itt ezen a stratégiai fontosságú topicon, hogy a Proton jobb a Falconnál, akkor megduplázza a pénzed, sőt egy új Lada Kalinát is kapsz! Az orosz anyaföldnek nagyon fontos gacsat meggyőzése!

Előzmény: Platon (1034)
Platon Creative Commons License 2017.03.26 -1 0 1038

Még egy dolog. Amikor a NASA a Boeinggel stb. építteti meg a rakétákat az se jobb történet, pont ennek kéne véget vetni bégre. De ha Elon Musk elcseszi az egészet akkor megint ott leszünk ahonnan elindultunk. Márpedig szerintem éppen ez történik most. 

Nekem pl. nem a megbízhatóság felé tett lépésnek tűnik, hogy amikor az évek óta sokak által - itt is - felrótt minőségi problémák két felrobbant rakétával döntötték el a kérdést, akkor átgondolt recovery helyett egy 3-4 hónap alatt összedobott workaround által elő. 

Ugyanez az helyzet az üzleti részével is ahelyett hogy fejős tehén szakaszba vinnék a meglévő, működő termékeket, jön az üzletileg erősen kérdéses Falcon Heavy a maga 27! merlinjével az első fokozatban, böszme, red dragon stb... És akkor a rakéta fejlesztés helyett alagút ásó gépen dolgozó rakéta mérnököket nem is említettem. 

Előzmény: ShaReRe (1027)
Platon Creative Commons License 2017.03.26 -1 0 1037

1, Hogyne lett volna. A Space Shuttle pl. még sokkal nagyobb részben volt újrafelhasználható. Értem hogy a visszatérő fokozat látványosabb, de én ezt nem tartom eredménynek, csak show elemnek. Eredmény az lenne ha gazdaságos lenne, és e szempontból édes mindegy hogy ezt ejtőernyővel vagy teleporttal érik el. Márpedig gazdaságosság szempontjából ez a megoldás igazából rosszabb mint az ejtőernyős, a lentebb kifejtett okok miatt. 

Próbáljunk meg elvonatkoztatni a látvány elemektől, és maradjunk a céloknál, eredményeknél. A cél nem a rakéta fokozat visszaszerzése, de még csak nem is az újrafelhasználás, hanem az olcsó LEO de megbízható kapacitás lenne.

És ilyen szempontból mindegy hogy azt hogy érik el. Bár elsőre a SpaceX árai ebből a szempontból jónak látszanak, azért ne feledjük ez hogy a cég folyamatosan veszteséges, még a szintén folyamatos állami tőkebevonás ellenére is. Ami ugye azt jelenti hogy a bevételek nem fedezik a kiadásokat azaz az árképzésük dömping jellegű.  Ráadásul a minőség és a megbízhatóság terén sem állnak jól.

2, A problémák feltárása nem mocskolás. Ez megint egy személyeskedő érv volt, egyszerűen azzal próbálod elintézni a kényelmetlen tényeket (minőség, támogatások, ígérgetések, és  hamis állítások (pl. Pluto ugye)) hogy az csak mocskolódás. Jelzők és minősítések nélkül is meg lehet ám ezt vitatni. 

3, Senki nem kapta meg az Elon Musk által kapott pénzek felét sem. Sőt olyan is akad, nem egy, aki támogatás nélkül alkot nagy dolgokat.

És végül hogy mi a baj szerintem a SpaceX el? Az hogy nem piaci jellegű, és a korábbi adósságokat az újabb tőke bevonásokból fedezi, ahogy egyébként a Tesla is teszi. Márpedig ez a rendszer mindig bedől végül. És amikor bedől, - ami persze nem a cég végét jelenti, csak a befektetők pénzének a végét - nem Elon Musk fog rosszul járni, hanem az egész kereskedelmi koncepció. 

Amúgy nem először írom le, de nem nagyon akar átjutni a rózsaszín ködön. Szerintem Elon Musk cégei a rendszerszintű hiba, a posztkommunista közpénz jellegét elvesztő adópénzek szocializmusa az Egyesült Államokban. És nemhogy a Marsra ben fog minket elvinni, de még a LEO bizniszt is létében fenyegeti. Szerintem.

Platon Creative Commons License 2017.03.25 -1 0 1035

és Shenzhou-10-ig (ami valóban 2013-ban volt, de itt ugye tervgazdálkodás folyik) egy újabb 19mrd jüant.

Ez biztosan nem jöhetett ki belőle mert 2012-es cikk. ;)

Ez csak egy szokásos nagyotmondás hogy mennyit fogunk majd rákölteni. Hogy aztán ténylegesen mennyit költöttek rá az ebből a cikkből ugye időrendi problémák miatt nem derül ki.

Ami pedig az emberes programot illeti, nincs igazad, abban bizony benne van a human rated rakéta fejlesztése is. 

Előzmény: ShaReRe (1026)
Platon Creative Commons License 2017.03.25 -1 0 1034

Egészen hihetetlen :) 

Előzmény: Warlimont (1032)
Rangun Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1033

Szóval az orosz rendszer feltétlen híve vagy, egészségedre.

Előzmény: Warlimont (1032)
Warlimont Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1032

Te jó ég, hová süllyedtetek? :( :( Csak mert nem bírjátok elviselni a nektek nemtetsző álláspontot, máris orosz kém, ellenség, öjjükmeg, akasszukfel????

Őrület, amit műveltek.

Előzmény: ShaReRe (1029)
ShaReRe Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1031

Ha csak a magyaros virtusról; "nézzük meg, hogy miért nem jó" vagy "dögöljön a szomszéd tehene is" azt értem, de ennél többet akarsz sejtetni. Mit?

Előzmény: kamov (1030)
kamov Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1030

Egyáltalán nem ilyesmiről akart szólni amit írtam.

Előzmény: ShaReRe (1029)
ShaReRe Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1029

A topikból nekem nem derül ki, hogy Platon fizetett orosz dezinformátor. Tudom, hogy léteznek ilyenek otthon, de innen nézve az egész egy vicckomédia.

Előzmény: kamov (1028)
kamov Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1028

Az okok szelei részben a messzi oroszhonból fújnak.

Amit a SpaceX és Musk képvisel az a mostani orosz rendszer (elsősorban az űripar, de alapvetően a problémakör sokkal összetettebb) számára olyan, mint a lassan ölő méreg.

A mai orosz rendszer feltétlen híveinek számára Musk és a SpaceX ellenség.

Persze meg lehetne próbálni nyugati gondolkodással előre mozdulva felülmúlni, amit tesznek. Ezen dolgozik Bezos és a Blue Origin.

A kelet-európai alapgondolkodás viszont alapvetően más. Felülmúlás és előrefele mozdítás helyett sajnos alapesetben hiteltelenítésben és visszahúzásban gondolkodik.

A helyett, hogy azt nézné hogyan vihet előre és hogyan építhet, arra fordítja az energiáit, hogyan húzhat mást vissza és hogyan romboljon.

Így aztán a jelenleg éppen a Kreml propaganda által is előszeretettel használt eszköztár egyes részei láthatóak működés közben.

Folyamatos (24/7), célzott hiteltelenítési kísérletek. "Tények" címszó alatt kiragadott mondatok köré épített dezinformáció; ezzel és a folyamatos konfliktusgenerálással pedig mindenféle műszaki lehetőség és ok kitárgyalásának ellehetetlenítése.

Az ez elleni fellépés egyik jó eszköze pedig az erre rámutatás, és a probléma megnevezése.

ShaReRe Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1027

Akkor csak objektíven:

1. LEO képes kerozinos rakéta: F9, booster fokozata visszatér, remélhetően újrafelhasználási szándékkal :) Ilyen még nem volt a világon, egyedülálló. Ja és teherhordozásban sem egy Szojuzról beszélünk.

2. Buta teherűrhajó; Dragon. Gondolom a buta jelzőt a "berthing" miatt kapta. Cygnus miért berthel szintén? Nem lehet, hogy NASA kérés volt? Nem tudom. Viszont, hogy többszáz kiló/tonna feletti rakománnyal tér vissza Földre, szintén egyedülálló.

Az egész thread-ről általánosan. Igazából nem értem Platont, hogy miért fordít ekkora energiát SpaceX mocskolására? Állami támogatás? Megnyert pályázati pénzek, mérföldköves teljesítéssel. Az egyéb nyertesek vagy kihullottak vagy jóval többet kaptak ugyanazért a célért. Szóval akkor miért SpaceX van kipécézve?

Részedről már többször olvastam, hogy a kommunikációjuk nem tetszik. Oké. Nekem sem tetszik, hogy állandóan csúsznak a megvalósítással, tessék már egy pezsgőm is bánja nemsokára. Ettől függetlenül ennyi idő alatt, ennyi pénzből (saját+befektetői+pályázati+kilövés előleg) egy szép pályafutást láthatunk, amit eddig két F9 robbanás árnékolt be. Reméljük tanultak belőle.

Előzmény: Warlimont (987)
ShaReRe Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1026

A link nekem kínaiul jön be, ti gugli fordítóztátok? :)

"载人航天工程目前总经费约390亿

对于航天经费问题,武平透露,中国载人航天工程目前总经费约390亿元人民币。武平说,从1992年开始实施载人航天工程,在完成第一步任务,也就是完成神舟六号任务以后,经费一共花了200亿元人民币。全部完成交会对接任务,也就是到明年完成神舟十号的任务,从预算上来讲,应该也是不到200亿元人民币,约190亿元人民币左右。"

Egy dolgot felejtetek el, ez itt csak az emberes program, amiben nincs benne a rakétacsalád kifejlesztés, az teljes egészében katonai budget. Magyarán megbecsülni is nagyon nehéz, hogy a kínaiak mennyi pénzt raktak bele. De tényleg nem is kell sajnálni tőlük, van pénz bőven.

Ja, és ami esetleg a fordításban nem jött át. Shenzhou-6-ig költöttek 20mrd jüant és Shenzhou-10-ig (ami valóban 2013-ban volt, de itt ugye tervgazdálkodás folyik) egy újabb 19mrd jüant.

Előzmény: Platon (1010)
mica-r Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1025

a hyperloop is eszembe jutott, de mindegy...

:-(

Előzmény: mica-r (1024)
mica-r Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1024

Kiváncsi vagyok 2018-ban a t3 nagy siker lesz-e?

Előzmény: Rangun (1023)
Rangun Creative Commons License 2017.03.25 0 0 1023

Egy cég értékét nem a pillanatnyi nyeresége határozza meg, hanem a jövőben várható eredménye.

Előzmény: Platon (1022)
Platon Creative Commons License 2017.03.25 -1 0 1022

Bizonyára. De továbbra is marad a kérdés hogy honnan lett pár milliárd magánvagyon, amikor a cégek veszteségesek...

Előzmény: Rangun (1021)
Rangun Creative Commons License 2017.03.24 0 0 1021

Jövőre meg az összes nyereséges lesz, de lehet, hogy már az idén is.

Előzmény: Platon (1020)
Platon Creative Commons License 2017.03.24 -1 0 1020

Azt mondod?

Érdekes, az összes cége veszteséges volt ez idő alatt...

Előzmény: Rangun (1014)
Platon Creative Commons License 2017.03.24 -1 0 1019

Pont így gondoltam....

Előzmény: kamov (1015)
Platon Creative Commons License 2017.03.24 -1 0 1018

Szerintem lelkes. Nincs azzal semmi baj ;)

Előzmény: Warlimont (1016)
Rangun Creative Commons License 2017.03.24 0 0 1017

http://index.hu/tudomany/2017/03/24/annal_rosszabb_a_tenyeknek/

Fejlődj kicsit, én tényszerű voltam.

Előzmény: Warlimont (1016)
Warlimont Creative Commons License 2017.03.24 0 0 1016

Szerinted csak trollkodik folyamatosan vagy szimplán ennyire hülye?

Előzmény: Platon (1013)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!