Kivivel kapcsolatba lenne kérdés? A lány kivi kb. 2 hete teljesen megállt a növekedésben, ez természetes jelenség? Tavaly ültettem tavasszal tőről hajtott ki, idáig nagyon szépen növögetett.
A mellette 3 méterre lévő fú nő mint a bolondgomba.
Ez évi ültetésű kivik elérték a 2 m magasságot. A napokban jelentek meg az oldal- hajtások a kialakítandó törzseken. El kell-e ezeket távolítani ahhoz, hogy az elhajtáshoz szükséges rész kifejlődjön? Úgy tudom általában el szokták távolítani, de itt nem vagyok biztos benne. Első ültetéseim...Köszi!
Pár éve foglalkoztat, hogy kertemben kivit neveljek. Pár éve készült el a házunk, melynek kertjébe már egy szép kerti tavat hoztam létre csobogóval; sok gyümölcs-, és díszfát ültettem, valamint építettem egy nagy kemencét.
Most jött el az ideje, hogy a kivire vonatkozó terveimet is valóra váltsam. Ehhez viszont semmiféle tapasztalattal, tudással nem rendelkezem.
Ebben szeretném kérni szíves segítségeteket, tanácsaitokat.
Milyen fajtájú kivit ültessek? Milyen talajt, gondozást igényel, stb. A topikot természetesen ma éjszak alaposan áttanulmányozom; biztos nagyon sokat fogok tanulni az ott olvasottakból.
Szóval a fajta kiválasztás kapcsán lenne nagy segítségemre a tanácsotok. Köszönettel: zümkobold
Nagyon bíztató. Összel feltétlenül kiszedem és átültetem.
Nem is emlékszem, hogy fajtanévvel árulták volna, ill. nem tulajdonítottam neki jelentőséget. 2002-ben a nagybani virágpiacon rendezett virágkiállításon kecskeméti, 2007-ben pedig Szöreg eleji, azóta fölszámolt kertészetben vásároltam.
Mostanra sikerült az alanti 310. sz. hozzászólásomhoz szánt képek méretét csökkenteni.
A 8 m-es telekszélesség és a zártsorú beépítés kínálta mozgásteret sikerült kihasználni. A porzó ebben az évben már a termő térfelén volt (összeértek): drasztikusan megnyestem, hogy teregetni, takarítani lehessen és inkább a lány terjeszkedhessen. Azt tervezem, hogy a 2. em-i korlát aljára felfüggesztek egy betonozásnál használt, tüzépnél kapható síkhálóból vágott 1.40 x 2.40m-es darabot, hogy legyen mihez rögzíteni az 1. em-en szabadon lógó ágakat (a végüket már lecsíptem, hogy ne nőjenek tovább). A dzsumbujt megszüntetem, megpróbálok kellő távolságot tartani, minek következtében az árnyékolás csobulni fog. Remélem viszont, hogy így az itt fejlődő vesszők is termőre foghatók
Én tízéves kivitöveket ültettem át földlabdával. Természetesen erősen visszavágtam őket. Utána brutális erővel hajtottak újra. Most már húsz éves kor felé tartanak.
Egy 3-4 éves lánytól a 115 termés igen szép teljesítmény! Milyen fajtákat ültettél?
2002-ben ültettem (Szegeden az Alföldi utcában) egy kivipárost házam tövébe, sajnos egymás mellé. Árnyékolási céllal láncon futtattam fel a 2. emelet magasságáig. A termő csenevész, valahol az 1- em. szintjén vegetál, indája mindössze hüvelykujjnyi vastagságú, még sosem virágzott. A porzótól és egy 2007-ben 7 méterrel távolabb ültetett lánytól most van először kivim: 115 db. Vajon megkockáztatható-e a 8 éves termő kivi átültetése?
Most fedeztem fel az interneten Barosi Mihály kiviről az új-zélandi Kerikeriben és Érden készült nagyon szép fotóit. Néhányukat kiválasztották a Google Earth számára is. Közreadom az elérhetőségüket, hátha valaki az esztétikai élményen túl ötletet merit belőlük a megvalósításhoz. A könnyebb megtalálás végett megadom az angol nyelvű címüket (zárójelben hevenyészett magyar nyelvű fordítással).
http://www.panoramio.com/photo/32449044
1. Kiwi plantation somewhere near Kerikeri (Kivi ültetvény valahol Kerikeri közelében) 2. Kiwi fruit somewhere near Kerikeri (Kivi gyümölcs valahol Kerikeri közelében)
http://www.panoramio.com/user/17622?with_photo_id=10701006 [ha nem nyílna meg, az alábbi 1. pont angol szövegével is el lehet jutni ugyanoda!]
1. Blooming kiwi plant (Virágzó kivi növény) 2. Leaves and flowers of kiwi plant (A kivi levelei és virágai ) 3. Branches in blooming (Virágzó ágak) 4. Bunched flowers (Virágnyalábok) 5. Bottom of the bush (A bokor alja) 6. Yelowing at the end of blooming (Sárgulás a virágzás végén) 7. Leaves and flowers (Levelek és virágok) 8. White flower of kiwi plant (A kivi fehér virágja)
Csak azt tudom, hogy én hogyan szoktam gyökereztetni a kivit.
A mini kivit igen könnyű gyökereztetni , a levelesedés indulásánál kell laza földbe 20-30 cm -re leszúrni . Újabban incittel is bekenem , de úgy láttam, hogy nincs különösebb jelentősége . Valamelyik évben tíz -ből kilenc gyökeresedett meg. Aztán minden nap locsolni , ha nem esik. Tapasztalatom az , hogy az első évben árnyékolni kel a tűző naptól. Ha magamnak gyökereztetek , akkor már a végleges helyén készítem - igy megmenekül egy átültetéstől. Már elég késő van , de még én is gondolkodom , azon, hogy az idén még készítek vesszőket.
A szőrős kivi kicsit macerásabb , végül is a fent leírtak szerint próbáltam gyökereztetni a múlt évben , hát nem nagyon láttam , hogy élnek , őszig az eredeti levelek maradtak. Meglepetésemre viszont az idén tavasszal kb. a fele szépen elindult, csak jött a víz és elpusztultak. Kísérleteztem még bujtással , az is sikeres volt , de azt is elvitte a víz.
Királyság nem is vagy oly messze van egy két ismerősöm Lovasberényből.
Mekkorák nálad a kakik és jujubák? Én tavaly kattantam rá ezekre a növényekre és az összes kertszomszédom majdnem hogy csak őrültnek néz, hogy milyen egzotikus növényeket ültetek.
Nálam a kaki sajnos elpusztult mert túl sok eső esett és a gyökerei rothadásnak indultak a pawpaw sem akar nőni megállt .
Valahogy ez az év nem igazán kedvezett a növényeknek.
Szívesen megnézném a növény kéket ha van rá lehetőség, biztos tudnál olyat mondani ami nekem új.
Örülök hogy sikerültek,nekem is kelt ugy néz ki jól vannak ,amit szabadföldbe vetettem abból is kelt,meglátjuk mi lesz belőlük,egy barátomnak termett tavaj a cserépben nevelt ,télen majd beviszem őket ,uj telefon szám:303192480 mert a régit ellopták.
a jenny kivim három hatalmas indát növesztett (meg 4 kicsit). Sajnos a három nagy indából kettőnek a vége elszáradt. Mit tegyek? Ritkitsak? Arra gondoltam, hogy a kicsiket és az egyik nagyot leteszem a földre és bujtatom, őket. Lehetséges?