Segítséget szeretnék kérni húsdarálóval kapcsolatban. Savaria húsdarálónál olyan problémám van, hogy csak csócsálja a húst, kések és rostély megélezve (szakember élezte) elején az anya teljesen ráhúzva és mégsem darál... Találkozott már valaki ezzel a problémával? Esetleg tudja valaki a megoldást?
Én ebben meglehetősen konzervatív vagyok, nem vennék kínait.
Acélt hosszú időre, a magunkfajta hobbista akár egy életre veszünk. Inkább rászánom a pénzt egy dick vagy hasonló ismert és bizonyított márkára még úgy is, hogy tudom, részben a nevét fizetem meg.
Vettem régebben egy fenőacélt ("lapos ovális")... szomszédom hentes és kezébe vette: nem csoda, hogy nem jó, el van kopva. Övével lehetett, s nekem is sikerült, bár neki jobban megy.
Érdemes ujra "vágatni", s ha igen ki vállal ilyet? Van gömbölyű-konyhai- nem sokat ér, vagy én nem tudom használni.
Szia! Ma érkezett a friss husi, pick szalámihoz, és kolbászhoz.Felcsíkoztam, rövidesen fűszerezem, darálom, holnap betöltöm, este megy a füstre, remélem, a csütörtöki hőhullámot kibírja.Az asszony segítségét csak a töltéskor veszem igénybe :-)))
Szoktam ám nézegetni a csudaszép kolbászokat, szalámikat is a fotókon.
Most már csak azért is ráveszem magam és az uram, eddig picit vacilláltam, mert majd' mindent nekem kell csinálnom, de az idő megfelelő, alapanyag csak kerül, eszközök készen állnak, a tavalyi hurka, kolbász nemrég fogyott el, csak rajtunk múlik.
Mindegy, hagyjuk. Nyilván arra mondtam a munkás kesztyűt, mikor elveszed a perzselőt a körömtől és brutál forró, ekkor használtuk a munkás kesztyűt, volt egy munkafolyamat nem nézegettük,hogy állja e már a kéz, haladt sorjában, a 16 köröm leszedése gyorsabban haladt így, mivel gyakorlatilag egyszerre 4 körmöt egy lábon le tudtál perzselni, közepén előre be volt hasitva, ezáltal jobban kifertőtlenitette a kb.900 C fokos láng,és jobban rá is lehetett fogni, a 4 köröm lecsavarasa 15 másodperc max, és nincs ideje visszahűlni sem. És természetesen a köröm leszedése után még kapott egy sor perzselést. Na ilyen körmöt nem lehet venni manapság a boltokban. Hellyel közzel van leforrázva, ujjak közt bormaradvany,szőr . Utána kell tisztítani,perzselni
Tévedsz, ebben is . Simán leszedtem puszta kézzel is, de nem vártuk meg amíg kihűl, hanem perzseles után rögtön csavartuk le , mert valahogy ez volt a szokás. Ennyi.
Próbáld meg közvetlenül a perzseles után lekapni puszta kézzel..Erre van a munkaskesztyű, mint munkavédelmi eszköz..persze heggeszteni is lehet pajzs, vagy védő szemüveg nélkül...
Pont szombaton mondtam az uramnak, h. márpedig a köv. hétvégén hurkát, kolbászt fogunk csinálni, készüljön. Lehet, veszek egy egész bőrös combot is, + néhány csülköt, esetleg egy marhanyelvet, mert füstölt hús nélkül mit sem ér az élet. Szerintem. :D
Arra már nem emlékszem, hogy elfogyott e nyárra a kukorica, de volt bőven , mert nagyapám tsz nyugdíjas volt és kaptak még haszonbérbe is. Viszont mikor volt aprószemű krumpli azt is kaptak a disznók , természetesen megfőzve előtte , nagy üstben. Szőlő kacsoláskor, ritkításkor kapták a zöldet, kedvenc csemegéjük meg a disznóparéj volt. 80 as években volt az úgynevezett háztáji kocatartás. Emlékszem , volt nagyapámnak 6 db KA-HYB fajtájú magyar hibrid kocája , azoknak vagy 60-70 malaca. Egyszer vadász ismerősök hoztak vagy 2-3 nagy búzás zsáknyi galambot, ugyanis galambgyérítés volt. A szoptatós malacos kocák pillanatok alatt becupogtatták a galambokat :-)) Akkor rá sem néztek a moslékos vályúra..
Egy gerendási ismerősöm mondta, hogy náluk mindig tyúkhúsleves/kakaspörkölt volt disznóvágáskor. Kb. 50 éves emlékek neki. Azt is hajnalban vágták le. Mire lebökték a disznót, addigra már rég főtt.
sztem nem kellett a lehuzashoz munkaskesztyu. ha jol meg volt porzsolve, konnyen lejott. a talp oldali reszen kellett esetleg egy nyisszantas. ez a korombol isszuk a pajinkat meg milyen ul mar megint? en egy erdekes sztorit tudok. egyik tavoli rokon mar elegge jol allt a laban, mire a maj is megabalodott az ustben. felszeletelte, de so helyett ultraval szorta meg. meg jo, hogy idoben eszrevettuk, habzott is a szank :)
Továbbá: a disznó előző este már nem kapott enni, hogy könnyebb legyen a beleket hurolni, gyomrát kimosni. Egy hagyományosan hizlalt disznó a 220-250 kilót több mint egy év alatt érte el. nagyapám a vágás előtt már vagy 3-4 hónappal lecsökkentette a kukorica arányt növelte az árpát,hogy finomabb legyen a hús. A moslekba való darát mi készítettük, volt nagyapámnak darálója,alapanyagok: árpa, búza,kukorica, napraforgó, borsó, heredara, futor.Persze a disznók kaptak nyáron zöldet is. Perzselesnel a disznó kormei közé bevagtunk éles késsel,hogy még jobban meg lehessen perzselni, körmöket munkás kesztyűben csavartuk le és SOHA nem ittunk belőle pálinkát, volt felespoharunk....
Anno az első feleségemmel voltunk a nagybátyjánál segíteni. A disznó félig volt szétszedve, mire a házigazda "elfáradt" és kidől. Azért lett minden, és jó is lett, de nem erre voltunk meghívva...