Beszéltünk a vállalkozóval a kivitelezésről. Gyakorlatilag mindent kimagyarázott, hogy jó ahogy csinálja. Olyan másfél óra után már nagyon unta és mondta, hogy ennyi pénzért olyan munkát amit elvárok nem tud adni. Így már értem, de akkor miért nem mondta az elején.
Egyébként valamit nagyon elszámolt mert még a hát első fele előtt valamivel elfogyott a ragasztója. Hozott helyett beltéri csemperagasztót. Szerencsére az enyém akkor már kész volt. Állítólag jön majd még anyag, de azt nem számolja fel.
A perem pont technikára azt mondta, hogy rossz mert párásodni fog a fal belülről mivel nem tud kiszellőzni.
Állítása szerint Ausztriában tömegében szedik le a perem pontos házakról a szigetelés mert tiszta penész minden.
Ez szerintem nem feltétlen helyes mert ha az a kevés pára ami ki tud kijutni a falakon keresztül az ugye megütközik a lapokon és ott páranyomás alakul ki. Egyrészt az EPS is átenged valamennyit (bár fogalmam sincs mennyit), másrészt a ragasztó szerintem át fogja engedni tehát előbb utóbb kijut a szabad térbe.
Ami vicces, hogy az összes szomszédnak ok amit csinálnak (vagyis nem ok csak nem mernek szólni).
Annyi a szerencsém, hogy az építés vezető srác nagyon rendes, akármit kérek azt megteszi. Szóval igazából az én részem ha tökéletes nem is lesz de mérföldekkel jobb lesz mint a többi lakás.
Van valamilyen oldal és ha van melyik legjobb amin minősíteni lehet a kivitelezőket? Amolyan őt ajánlom amazt nem.
ha 4-en csinálják akkor is meg kel várni a dübelezéssel a ragasztó kötést
igaz 2-3 szintbe tudnak haladni egyszerre
egyébként a ragasztó is felmelegszik még 0 fok környékén is kéz melegre vagy még melegebbre, igaz ha fent van a falon a ragasztó+dübel már nem engedi hajolni
szeptember elején raktuk, ésszel, hogy lehetőleg keveset érje a nap, falanként és az állvány miatt még pl a 2 szintes utcai homlokzatot felraktuk és felül már hálóztuk is dübelezés után természetesen
Én is akarom grafitossal szigetelni még a házat, de szerintem azt fogom csinálni, hogy én felragasztom, átcsiszolom, és jöjjön egy csapat lehálózni azonnalra.
Pedig nekem viszonylag kis felületetk vannak, mert sok a homlokzati ki-be ugrálás.
Arra kell nálad (is) nagyon figyelni, hogy több emberes csapat csinálja a homlokzati szigetelést+hálózást, mert az 1+1, vagy 1+2 emberes felállás édeskevés ahhoz, hogy megfelelő ütemben legyen behálózva a felragasztott grafitos anyag.
Most kaptam egy nem túl szabatosan megfogalmazott kiegészítést. Ezek alapján a gyártó nem is a porladó felülettől, hanem a hőtágulás miatt kialakuló illesztési hézagoktól és ennek következményeitől tart.
A ház a tervek szerint törtfehér színű lesz, szóval remélem, ez nem árt az XPS-nek. Nálam még az sem állna fenn, mint amit leírtál. Van ugyanis egy kb. 60nm-es melléképület, ami kb. 200 lm3. Ott kényelmesen átvészelhetné a nyarat. A felrakása csak szeptember végén, október elején esedékes. Most csak az akció miatt venném meg.
A kereskedő viszont azt a választ kapta a gyártótól, hogy télen sem lehet felrakni a sima grafitost, ha süt a nap. :)
Ezért kérdeztem, hogy akkor vajon mire gyártja az Austrotherm.
Köszönöm, sejtettem. Akkor utánajárok, hogy mennyi a különbség a sima és a reflex grafitos között. Ha pár % az eltérés, akkor nem cicózok. Ha több, akkor jön a sima.
Előtte állt pár nyári hónapot az udvaron. Ahol lejött a takarófólia (gyárin felül!), ott centiket tudott porladni/olvadni ez alatt az idő alatt. Ugyanakkor, nyáron nem hőszigetelünk, a falon sokkal többet porladt volna abban a hétben amíg elkészült volna a szinezés.
Szerencsére a csapat ami aztán dolgozott az anyaggal jó volt, megfelelően precízen ragasztották, jó anaygokkal illetve azt a pár napszítta lapot csiszolás után a fal felé fordítva tették fel, vagy darab anyagban használták ahol kellett vágni.
Szerintem szinezés után már 100%ban védi a ragasztó és a vakolat a grafit EPS-t, ugyanakkor érdemes kerülni a sötét színeket hogy ne legyen nyáron szélsőséges hőingás.
Most négy év után is tökéletes a falam, se repedés se mozgás jele sehol. Semmi párnásodásra utaló jel, este surlófénnyel sem.
nem tudom, van-e ilyen különbség, hogy melyiket eszi jobban.
én arra gondolnék, hogy a szürkét kevésbé eszi (a fehér hab lényegében áttetsző polisztirol plusz sok buborék, tehát mélyebben megy bele az UV, mint a grafittal (grafénnal?) dúsított szürkébe. viszont a fehér hab látványosan megsárgul az UV-től, így a hanyag melóst is rá lehet beszélni, hogy koptassa le a tönkrement részeket. a szürkén kevésbé látszik az UV okozta erózió.
a fehér/rózsaszín festék a felmelegedéstől is védi a szürke habot, és a napfény roncsoló hatásától is.
ha a festetlen hab hosszabb ideig áll szabadon, és a melósok hanyagok (LÁTTUNK MÁR ILYENT), a roncsolt (morzsálódó) felületet hálózzák, az bizony könnyen fel fog táskásodni. (különösen, ha ráterítik a hálót és abba kenik bele a glettet).
ez forditva van pont. a feheret eszi jobban az UV.
az a gond, hogy a sotet hamar felmelegszik, de csak a legkulseje, met hoszigetelo. ettol tokre parna alakura hajlik az egesz. a festek csokkenti a felmelegedest.
Konkrétan ezt a választ kaptam az egyik kereskedőtől:
"A grafit reflex helyett sima grafit homlokzatira csak abban az esetben adunk árat, ha elfogadja, hogy így garanciáját veszti az anyag. A reflex máz fontos rá."
Gyanítom, hogy ez amiatt lehet, mert nem tudja senki garantálni, hogy a felrakástól a vakolásig nem éri közvetlen erős napfény.
… hatékonyan megoldani az Ön energia-megtakarítási problémáit, és ezáltal megkímélni Önt a magas számláktól - 30% energiamegtakarítás …kivonni a nedvességet a falakból, ezzel javítva azok hőszigetelő képességét …elkerülni a hőhidak, és a penész kialakulását, így óvva meg Önt a kellemetlen allergiától …alkalmazkodni az időjáráshoz, és úgy viselkedni, ahogy azt a külső körülmények éppen megkívánják …még számos olyan előnyt nyújtani, melyek által méltán lehet büszke majd, hogy mennyire jó döntést hozott.
A hagyományos hőszigetelésnek töredékéért, tudja meg, hogy ez mennyibe kerül Önnek, MOST akciós áron:
Kültérben: 1450 Ft/nm ártól, beltérben 1200 Ft/nm ártól! Az Ön hőszigetelő bevonatokat forgalmazó és kivitelező partnere:
XY Kft. F. Géza
15 év az építőiparban,
több száz elégedett ügyfél
Egyedülálló ügyfélbarát megoldások"
ítás nem azt jelenti, hogy 30%-kal több energiát fogyasztunk?