Keresés

Részletes keresés

G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33771

Én életszerűnek tartom, eldöntöm, hogy hova megyek és telefonálok. Nekem másfél percet és 20 ft-ot megér. Mennyivel életszerűbb, hogy az erdész magához vesz 10 db táblát és körbeautózza az érintett területet, hogy kitegye a táblákat, majd - valamikor - vadászat után - amikor egyébként is más dolga van, kísérni a vadászokat, leltárt készíteni, számolni, stb - szintén körbeautózza a helyszínt és leszedi a táblákat.

S összesen mennyi tábla kell és hova? Lehet pont oda nem jut, amerre te mész, vagy más, mert pl valaki nem turistaúton érkezik, hanem műúton és onnan csatlakozik be valamelyik jelzésre.

S mi a biztosíték, hogy valamelyik okostojás gyalogos nem pont előtted szedi le a táblát, pl szerinte viccből? Ugyanúgy nem fogsz tudni a vadászatról. S ha ezek után b*asz le a vadász, akkor ugyanúgy felháborodsz, mikor lehet neki van igaza? Másrészt, b*sszon le, nem kell vele foglalkozni. Mert ennyi erőből te is leb*szhatod, hogy mit áll ott fegyverrel a kezében. (Azért gondolj bele, lesi a vadat, mozgást hall, jön egy gyalogos, mit érezhet? De jó, hogy nem lőttem? Mert eltalált volna? Hál Istennek, nem húzta meg a ravaszt! Persze, hogy idegesebb ezután, ő is csak ember, s persze, hogy nem puszit dob neked).

Nem olyan egyszerű ez.

De egy másik példa: amikor letarolta a vihar tavaly az erdők egy részét a Pilisben, Bakonyban, kint voltak a táblák, hogy hetekig tilos túrázni, mert fák még kidőlhetnek, ágak zuhanhatnak le. Ettől függetlenül hányan járták az erdőt? Az is ki volt táblázva, én is mentem, kékeztünk a keszthelyi-hegységben. Ott is volt tábla, nem is egy.

Vagy pl tűzgyújtási tilalom. Ettől függetlenül hányan gyújtanak tüzet? Tavaly húsvétkor szintén keszthelyi-hegységben ettől a táblától 10 méterre egész napos bográcsozás volt 40 emberrel, busszal a helyszínen. Jött ez erdész, hogy fejezzék be azonnal, szerinted őt hányan küldték el melegebb éghajlatra? Még jól járt, hogy nem verték meg, rendőrt hívott így is.

Előzmény: nagypapi (33768)
nagypapi Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33770

Az lehet a probléma, hogy sokan úgy gondolják, a Jagermeister nem véletlenül lett éppen így elnevezve :-)

Előzmény: Törölt nick (33769)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33769

Szerencsére soha nem volt semmi bajom sem vadásszal ,sem erdésszel az erdőben,legfeljebb hallottam messziről hogy lőnek vagy éppen fűrészelnek,közelről meg köszöntem nekik.(le is kopogom!:-) )

Nem is akarok általánosítani mert az hülyeség lenne -mindkét részről.

Csupán csak annyit akartam mondani hogy üldözési mánia nélkül is el tudom képzelni azt a szitut hogy alkoholos állapotban egy remélemilyennicknincs által említett újgazdag "vadász" megböki a puskáját egy kicsit hogy lássuk már hogy ki az úr az erdőben.

A vérbeli hivatásos vadász pedig az a típus valszeg aki megmutatta szulejmanszultannak a pecsételőhelyet.

Előzmény: G(Dzsí) (33766)
nagypapi Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33768

Tényleg életszerűnek tartod, hogy kéktúrázás előtt a túrázónak kell felhívni az erdőgazdaságot? Ami egyébként elég macerás, ha pl. nincs net, fogalmam nem lenne, hogy a Gerecse a Vérteserdőhöz tartozik. Más tájegységnél sem teljesen egyértelmű ez.

És hányan döntenek egy kirándulásról az utolsó pillanatban, (pl. hétvégén), akkor hogyan tájékozódsz?

Az MTSZ honlapján több tilalom fenn van, tök jól, közérthetően. Néhány erdészet azt is meg tudja oldani, hogy a kijelölt turistautakra nem vonatkozik a tilalom. Vagy figyelmeztető feliratokat rak ki a bejáratokhoz.

De ha nincs tiltás, nincs semmilyen értesítés, akkor ott a helyszínen ne b*sszon már le a vadász, hogy mit keresek ott. Semmi bajom a vadászokkal, vadásszanak csak, de tegyék meg a szükséges törvény által számukra előírt intézkedéseket.

Erdőtörvény

96. § Az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni, valamint figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelő tájékoztatásról.

Előzmény: G(Dzsí) (33759)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33767

Ja még egy a részeges vadászról.

A vadászathoz hozzátartozik az alkohol, a célzóvíz, de ez, ha kultúrvadászról van szó, max egy szájfertőtlenitő uncia pálesz a hajnali induláskor, hogy belülről melegítse valami, és ne remegjen a keze a hidegtől.

Az esti les után meg jön a jó vacsora, a sztorizgatás és akkor tényleg van dínom-dánom.

Én spanyol vadásszal voltam lesen, sosem volt részeg, amikor vadászni ment.

Ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy ahogy másutt is, az újgazdag, kultúrálatlan, kocavadász mértéket nem ismerve részegedik le kimenetel előtt.

Mindazonáltal a többség és az igazi vadászok a leghiggadtabb, legmértéktartóbb emberek közül valók, akiket valaha is ismertem.

G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33766

Lehet, hogy csak annak látszók, s te kikéred magadnak - én is - de pl egy erdész hogyan tegyen különbséget? Ő lát egy csomó embert, s utánuk meg egy halom szemetet, meg szétvert dolgokat. Ő, miért ne általánosítana, általánosíthatna, mikor itt is többen azt írjátok, hogy a vadászok meg mind isznak. Mi a különbség? Míg mindent csak a saját szemszögünkből nézünk, addig nem lesz előrelépés.

Már ne haragudj, de én még nem láttam senkit megbökni a puskáját, hogy ki az úr. S továbbra sem értem, ha meg is bökné, mit ér el vele? Rád lő, vagy mi? Ugyanmár.

Részeges vadász sztorik persze, hogy vannak, de részeges sofőr sztorik is. De ne állítsuk már be, hogy 10 vadászból 10 iszik. Mert ezt meg ők kérnék ki maguknak. (S ezt úgy mondom, hogy nem vadászom).

De az is lehet - esély van rá - hogy egy sör és uncsi után valaki direkt beszól a vadászoknak, ugye? (Most általánosítok és semmi bajom a sör-uncsi kombóval :))

Előzmény: Törölt nick (33763)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33765

Visztula On:

Bevallom nagyon izgultam, hogy a Téli Berek rajt legyen a listádon.

Tutajos mikor ült ki a lesre? ;)

Tehát ugye azt mondod, hogy a téli gumiról is másoktól szerzel tudomást.

Én azt mondom, hogyha természetbarát vagy, akkor kb 99 százalékos biztonsággal volt kezedben Fekete István, ahol olvashattál arról, hogy a vadászok, de legalábbis Tutajos mikor ül(nek) ki lesre. Vagyis elvileg ahogy hallasz a téligumiról, úgy valahol olvasol a vadászatról is.

Jön az október, vadászidény, te meg túrázni szeretnél - de mivel Tutajos is korán és későn fagyott oda a leshez, hát sacc per kb tudod, hogy neked sem lesz most jó éccakai túrába fogni, mert elképzelhető, hogy vastúladagolástól fogsz szenvedni...;)

De ha nagyon muszáj korán indulj és gyanús, hogy bele fogsz lógni az esti órákban, hát csak megér egy telcsit, hogy vajon tényleg lesz-e vadász a lesen vagy sem.

Hát kb ezért kérdeztem.

Egyébként idén kora tavasszal, amikor a Kelet-Bakonyban én is belelógtam az éjszakába és akkor is őz szezőn volt, bizony én is ráfutottam lesen lévő vadászra. Neki köszönhetem, hogy akkor nem Bakonycsernyén lyukadtam ki, hanem kínkeservesen visszabotorkáltam a sötétben, úttalan utakon Tésre. Nem lőtt rám, pedig igencsak zörögtem a bokorban...igaz nem is volt berúgva.

Ezt mondjuk inkább ne rizikózza senki. 

G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33764

Elhiszem Tamás, hogy 20 éves táblák. De pl. tudod miért? Pl .ezért, mert erre megy el:

http://www.orientpress.hu/87879

A cikkben szereplő összeget csak arra költik - mert felelőtlen emberek - ezt teszik, köztük kirándulók, sétálók, turisták is. (Remélhetőleg ők vannak jóval kevesebben).

Hidd el, sokkal szívesebben csinálnának ebből a pénzből pl. táblát.

Előzmény: olahtamas (33730)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33763

Van olyan túratárs aki iszik túra közben...én sört meg reggel egy uncsit.Viszont azért nagyon nem mindegy hogy puskával a kézben iszik valaki vagy túrabottal.És igen,a vadászok többsége finoman fogalmazva nem józan vadászat közben ezt meg te hidd el nekem.És teljesen elképzelhető ilyen esetben hogy megböki a puskáját finoman nyomatékosítandó hogy ki is az úr.

Részeges vadász sztorikat meg ne meséltess velem mert ahhoz új topikot kéne nyitni...:-)

Az igazsághoz hozzá tartozik hogy azért ezek a sztorik nem is annyira a hivatásos mint inkább a fizetős vadászokhoz köthetők,de jelen esetben ez tök mindegy.

Akik meg díbolnak rongálnak az erdőben azok nem túrázók.Ezt kikérem magamnak.Legtöbbször olyan helyeken fordul ez elő amely autóval is nagyon jól megközelíthető.

Ezek a figurák csak túrázónak látszó tárgyak...

Előzmény: G(Dzsí) (33758)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33762

Csak az a kérdés, hogy melyik/milyen embertől Visztula barátom? :)

Előzmény: Törölt nick (33752)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33761

Bármilyen hihetetlen, nem nyűg nekik a turistatársadalom. Nem tudom ezt honnan veszed. 

Előzmény: szulejmanszultan (33742)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33760

Köszönöm, végre valaki, aki képes a másik oldalról is megközelíteni, megérteni a dolgok lényegét.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (33736)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33759

Csak azt az egyet kell felhívnod, ahova mész. Nem az összeset, ne torzíts.

Előzmény: nagypapi (33734)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33758

Ne röhögtess. Majd fegyverhez nyúl és lelő?? Azért ne legyen már üldözési mániád. Foglalkozik azzal is, elhiheted - tudom miről beszélek - , ezt az alkohol dolgot meg el lehet felejteni. Van itt olyan túratárs, aki túra közben pl sört/bort/pálinkát iszik. Azzal nincs baj? Dícséretes, hogy te/mi nem lopni, rombolni járunk az erdőbe, de hidd el, nagyon sokan ezért. Még gyalogolnak is, nem kevés kilométert, hogy lopjanak, lefújjanak, szétverjenek asztalt, táblát, padot, stb. S ők kik? Sajnos, ilyen értelemben ők is túrázók. Igen, a vadászok fizettek a hobbijukért, nem keveset, trófeát akar hazavinni. Mi ezzel a baj? Vadászidény, vadászik. Nehogy már ez a két hónap fájjon egy évből, amikor vadásznak. Ha horgászjegyet veszel, mert halat akarsz fogni, te sem örülsz neki, ha valaki melletted - mert dögmeleg van - elkezd ugrálni a tóba...

Előzmény: szulejmanszultan (33735)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33757

S miért nem egyszerűbb megkérdezni lesz-e vadásztatás, s eleve nem ott rájönni,hogy gond van? Lehet így már eleve olyan helyre mész, ahol nem lesz gond. Nem egyszerűbb?

Előzmény: oszkar00 (33733)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33756

Hidd el, hogy a fakitermelés azért nem annyi, hogy valaki kimegy, rámutat, aztán kivágnak egy csomó fát. Javaslom beszélgetni erdészekkel, szakemberekkel, majd száz éves leírások folyományaként dolgoznak, terv szerűen, mit kell kivágni, újratelepíteni. A jövőt telepítik, 50 év múlva lesz erdő abból, amit most ültetnek! Viszont igen felelőtlenség azt állítani, hogy részegen lövöldöznek. Ennyire nem hülyék, komoly kockázata van emberéletben. (Persze, egy.kettő előfordulhat,) de ne általánosítsunk, mert nem igaz.

Előzmény: asciimo (33731)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33754

Visztula - Fekete István, Csathó Kálmán, Széchényi Zsigmond könyveket olvastál?

szulejmanszultan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33753

Igazad van, sejtettem, hogy így érted, csak még ironikusan is olyan rossz volt olvasni.

Előzmény: Törölt nick (33751)
szulejmanszultan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33749

1-et értek.

Előzmény: Törölt nick (33743)
szulejmanszultan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33748

"Tehát ezért vagyok másodrangú erdőlátogató." Bocs, de szerintem nem vagy (vagyunk) másodrangúak és nincsenek elsőbbrangúak. Csak szabályok vannak, amiket be kellene tartani, vagy ha ezek nem jók, akkor korrigálni őket. Társadalmi konszenzus alapján, nem hatalmi, lobbi erőből.

Előzmény: Törölt nick (33740)
szulejmanszultan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33747

Igazad van nagypapi.

"Az nem érv, hogy a vadászok mennyit fizettek a vadásztatásásért. Akkor az, akinek fizettek, teremtse meg a szükséges feltételeket annak érdekében, hogy a túrázók ne zavarják a vadászatat! Gyanítom, ez egyébként amúgyis kutya kötelessége lenne." Pontosan így van. Káromkodva bár, de akkor kikerülném az adott területet az általuk megjelölt úton.

Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33746

Igazam van.

Ha mások nem vigyáznak rád, te magad se vigyázol magadra?

A nagy szabály az, hogy az erdészetnek figyelmeztetni kell az erdőbe járókat a veszélyekről. Ezt vagy megteszik vagy nem. Ha nem, legyen büntetés. De legyen ám!

Bár mondom én rendszeresen látok papír fecniket kirakva, amelyek vadászatról, veszett rókáról, veszettség ellen kirakott gyógyszerről, fadöntésről szólnak.

Legutóbb Zalaszántónál  botlottam bele abba, hogy fakitermelés volt és az ösvény járhatatlan volt a ráborított fák miatt. Na de ott is ki volt rakva egy bugyizott papír, hogy vigyázat fadöntés!

Mindenesetre mint turista szintén felelős vagy a saját testi épségedért.

Szar példa, de ha neked nem mondják meg, hogy cserélj téli gumira akkor nyári gumival csinálod végig a telet, kockáztatva a balesetet, vagy gondoskodsz magadról?

Egyrészt.

Másrészt pedig tegyük fel, van egy család, akik végre úgy döntenek, túrázni fognak. MOndjuk apuka látta RP filmjét és nagy nehezen rávette a családot a kéktúrázásra. Még mondjuk az MTSZről is hallott, felment a weboldalra tájékozódni.

Milyen hasznos, és egyben érdekes infó is lenne, hogy a vadászatról is tájékoztatást kap? A vadászok és a túrázók szövetkezhetnének is akár a békés egymás mellett élés érdekében.

Na jó, megint túl messzire gondolkodtam.

Előzmény: Törölt nick (33743)
szulejmanszultan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33745

Nagyon szívemből szóltál barátom! Minden szavaddal egyetértek. Az erdők szétrombolásáról és a  Zrt-k elképzeléseiről, a vadászatról. Én ha vadásznék, csakis úgy, ahogy azt a vadászismerősöd tette. Ráadásul számszeríjjal, teljes csendben. (Jóval olcsóbb is mint a skulós) Mint az őserdőben a benszülöttek. Becserkészés mélyen az erdő mélyén és vadászat. Bár az állatok leölése nem az én világom, inkább a megfigyelés, lencsevégre kapás. A természet tanulmányozása, a szépségek megörökítése, ilyenek.

Előzmény: asciimo (33731)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33744

OFF

És akkor mi lesz a rehabilitációval?

ON

Előzmény: Törölt nick (33740)
szulejmanszultan Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33742

Az hogy nem is válaszoltak nem meglepő, nyilvánvaló, hogy számukra (általában az erdőgazdaságokra gondolok) a túrázók, kirándulók csak légy a levesben, egy szükséges rossz, egy nyűg, amit valahogy kezelniük kell. Nagy pénzekről van szó, jó haszonról, ha okosan csinálják. (Pl az Ipoly Erdő Zrt-nek írt MTSZ-es panaszlevélre sem jött válasz, amikor egy nagy területen kivágták a Kék jelzéses fákat Nagymaros felett)

"Nos mi egy olyan útszakaszon festettünk... Az utolsó 2 db fellelt tábla is minimum kb. 20 éves lehetett." Ez csak kiadás nekik. Az erdők általános állapotáról nekünk természetjáróknak jó ismereteink vannak. Padok, esőbeállók, jelzőtáblák, pihenőhelyek, áh, dehogy. Amikor elkezdtem az OKT-t valahogy én is ilyennek képzeltem a turistautakat (előtte nem sokat túráztam, inkább csak itt Budapesten kirándulgattam), aztán hamar rádöbbentem a magyar rögvalóságra és még el sem kellett jutnom a Cserehátig.

"Ha cinikus akarnék lenni azt is mondhatnám, hogy kérdezzék meg ők tőlem, hogy mikor túrázok arrafelé, mielőtt vadászatot terveznek :)" Ez persze csak vicc, ám őket is kötik az előírások és szabályok, nem lehet csak így ad-hoc módon csinálni.

"Szerintem nem ártana valami kompomisszumot találni, hiszen az erdő elég nagy." Nagyon egyetértek, köszi'!Ennek kellene lennie az alapelvnek, nem a kiszorításnak.

"pl. fordítsanak hátat a turistajelzéseknek, ha meg mindenáron azon akarnak lövöldözni, akkor azt egy hónappal előtte jelezzék, és jelöljenek ki a turisták számára max. 2-3km-es kerülőutat." Szigorú szabályok kötik őket, de ez pénz, idő, ember, macera. Helyette jön az erőből, hatalomból való megoldás.

Előzmény: olahtamas (33730)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33741

Örülök, hogy tetszik a felvetésem. Vajon mások szerint is jó ötlet lehet egy házaspáros hosszú kéktúra?

Előzmény: asciimo (33729)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33739

Ebben igazad van, de mondjuk én szoktam látni ilyen táblákat. Igaz, hogy nem minden esetben táblák, hanem egy bugyiban madzaggal a fára tekert nyomtatott A4es papírok.

Amúgy meg mi magunk is vigyázhatunk magunkra. Mondom, mi lenne, ha utánanéznénk, hogy mikor van minek a vadászidénye, hol vannak a vadászterületek. Ez akár MTSZ honlap információ is lehetne...csak hogy más farkával verjem a csalánt. :D

De most őszintén sztem a természetjáráshoz ez is hozzátartozik - hogy tisztában vagyok az erdő életével.

Előzmény: nagypapi (33738)
nagypapi Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33738

Mint alább írtam, akkor lett volna igazuk a vadászoknak, ha figyelmeztetik a túrázókat a vadászatról. Ilyen nem történt.

Nem várható el, hogy a több négyzetkilométeres erdőrészt körbekerítsék, de a jelentősebb erdészeti utak és túristautak bejárati pontjaira rakjanak már ki egy táblát.

És akkor meg is oldották/oldottuk a vitát.

Előzmény: Remélemilyennicknincs (33737)
Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33737

Hát pedig talán ez is része lenne a természetismeretnek, természetjárásnak, hogy tisztában vagyunk az erdő életével. Mikor van ideje írtásnak, palántázásnak, mikor melyik vadnak van szezonja. És ha köztudott, hogy vadászidény van, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a vadászat hogy zajlik és esetleg rákérdezni, hogyha éjszakai túrát akarunk csinálni a Zalában, akkor azon a napon van-e kint vadász.

Ez ami most van ez megint egymásnak feszülés.

Erdőjáró turista: Takarodjanak a vadászok az ösvényről, én gyalogolni akarok!

Vadászok: Takarodjanak a turisták a vadászterületemről, én vadászni akarok!

Na most ez meg mire jó....?

Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2011.09.22 0 0 33736

Hm. Azért a történet nem olyan egyszerű, hogy vigyék odébb a vadászokat, elég nagy az erdő.

Megmondom miért.

A vadleseket a vadjárásokhoz építik.

Persze erre rá is játszanak, tehát a vadlesek közelébe oda is csalják a vadat.

Ez még szabályozható lenne. Csalják máshova.

Csakhogy.

A vadászat a lesezésen túl áll a cserkelésből is, amikor nem azt várod, hogy odamenjen hozzád a vad, hanem te mész a vad után.

Voltam vadászaton és nagyon sok vadásszal, erdésszel beszéltem. Az erdei állatok biológiai órája vetekszik a mi ilyen-olyan omegánkkal.

Szinte percre pontosan lehet tudni, hogy az állatok a nap mely szakában hol szeretnek lenni. Ezt megzavarni már beleszólás a természet rendjébe. amit legalább mi ne tegyünk meg.

Ha a vendég 300gr-os bakot akar lőni, akkor az erdész tudni fogja, hogy a 300gr-os bakok mikor, hol vannak az erdőben és oda viszi a vadászt. Ha ez épp reggel nyolckor az a tisztás, ahol a kéktúra is megy, akkor oda fognak menni lőni és ez így van jól.

Ezért írtam le lejebb, hogy a vadásztatásnak mi az ideje. Ne mondjátok, hogy reggel 9től délután 4ig 5ig nem tudtok jót sétálni, pláne úgy, hogy esetleg még láthatósági mellény is van rajtatok. Bár napközben fekszik a vad és a vadász is.

Ami pedig a pénzeket illeti. Nos illúzióink ne legyenek, hogy a befolyt pénz olyan jótékonyságra megy el, mint erdei pad. Ha már erre is csurran cseppen, az külön bónusz.

A méteres árkokkal felszabdalt erdei utakat én sem bírom. Sztem ez is az utóbbi idők terméke - régebbi túratársak javítsanak ki, ha tévedek. Korábban Lada Nivával járták az erdőt, az meg nem hagy olyan vájatokat, mint a range és az egyéb roverek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!