Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1603
Ha a kivi nem jön, akkor úgy csatlakoznék rá a beszámolódra, mint amikor a szerelvényhez újabb kocsikat kapcsolnak.
Sokan úgy tekintenek az általad bemutatott olasz valóságra, mint valami, számunkra elérhetetlen álomra.
Pedig az ott látottak nagy része nálunk is megvalósítható lenne!
Ha valaki tizenöt évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy a zalai dombokon aszú jellegű desszertborokat lehet termelni, szinte évjárattól független biztonsággal, körberöhögték volna.
Van valaki, aki a körberöhögők pofájára tudta fagyasztani a vigyort azzal, hogy néhány hektár szőlővel, fehérbor kategóriában Magyarország "csúcsbor"-ra minősített borainak kb. 1/7- ét egymaga képviseli.
Biztosan minket is körberöhögnek egyesek a "déligyümölcshonosítási" törekvéseinkkel. Remélem, nincs messze az idő, amikor ezeknek a pofájára is ráfagy a vigyor.

Aszúszüret Vörcsökpusztán, Bussay doktornál:
Előzmény: ninovarga (1601)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1602
Jav.: 'unokaöcs' (nem unoka+(fr)öccs)
Előzmény: ninovarga (1600)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1601
Remélem, a kivi sem marad ki a beszámolóból!
Előzmény: jozso48 (1596)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1600
Az "egybenyitottak" nagybáty és unokaöccs. Gondolom, az öregnél voltál először.
Előzmény: jozso48 (1598)
jozso48 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1599

Itt a két ház /faenzaiak/és a köztük lévő áruda részlete,amely úgy tünt számomra,

hogy közösen művelik.Az elsőnél kell bemenni-erre gondoltál?Faenza végén Erranó

előtt.

jozso48 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1598

A Faenza szélén lévő az egyik,a másik Brisighella felé,de a faenzai sem egy,mert

a mellette lévő is az,de meg ne kérdezdd,hogy unokatestvér-e vagy fia nem tudom,

ugyanis tőlük,hoztam a gránátalmából a gigantét és átment megkérdezni,melyik az.

Kerítés nincs köztük és az áruda a két ház között van.Te is tudod ott minden második lerakat Dalmonte.Van köztük nagykeres is meg ilyen jellegű is.Van amelyik

csak kiwivel foglalkozik.De voltam Forliban is és Faenzában is egy másiknál a nevére

már nem emlékszem,ott is csodák voltak.

Előzmény: ninovarga (1597)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1597
Melyik Dalmonte-ról van szó. A dísznövényes Faenza legszélén, a pálmás attól kifelé, vagy a gyümölcsfás Brisighella feleútján? Ezek testvérek, vagy unokatestvérek és mind faiskolás, de hogy ne zavarják egymás üzletét, mindegyik más típusú növényekre szakosodott.
Előzmény: jozso48 (1595)
jozso48 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1596

A fügék már zömében leértek,de azért megnéztem a vasuti töltésen lévő bokrokat,

a szárzság ellenére szép zöldek,de azért már sok levél lehullott a termésekkel

együtt,mivel senkinek nem kellett,talán én ettem utoljára róla még a nyáron.Viszont

terzve volt a fa alatt finom aszalt fügével a levelek közt,na ebből belakmároztam.

Ez a második képen látható.Ebböl haza is hoztam ez látható a tányéron,szép fehér

aszalvány,ragad olyan édes.

A toszkán cédrusokkal sosem tudok betelni,mindenfelé láthatóak,ez egy kastély kertjében készült,fennt az Appeninekben.Kiváncsi vagyok amit a nyáron hoztam,

hogy fogja bírni a mi klimánkat.

Fagyálló banánok is sokfelé láthatóak,az első a pálmákkal együtt Klágaenfurtban,

a Minimundusban,a második Faenzában és ennek virágja látható a következő képen.A hatalmas japánnaspolya is faensai már tele bimbókkal,igaz ez már nálam

is ilyen állapotban van(csak dézsában és ehhez képest mini).

A faiskolákban látható dézsás olajfák is érőben vannak,nagy bánatomra az

enyémek közül az egyik szépen virágzott,de egy szemet sem kötött.Olajfa lige-

tekkel is mindennütt találkoztam roskadoznak a különféle gyümölcsöktől.

A citrusokat ők is becipelik,akár csak én,azok csak délebbre vannak "teljes sza-

badtartásban."Nos röviden ennyit,ismét hatalmas élményben volt részem,ebből

igyekeztem valamennyit átnyújtani.

jozso48 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1595

Egy következő kedvencemről is elmondhatom,hogy hegyen-völgyön találkoztam vele

és ez a jujuba.Hatalmas fákat látni néhol,mint pld az első képen látható vaskos törzsű példány,amely bizony tele volt gyümölccsel is (második kép).A harmadik képen termetes gyümölcsök,melyeket az üzletekben lehet kapni,a nagyobbik átmé-

rője úgy 5 cm és közel 50 gr sújú.Az arány érzékeltetése miatt mellé tettem egy

átlagos kakit és a nálam lévő magonc terméseit.A nyáron szerettem volna magammal hozni e fajtából,de hiába jártam körbe több árudát,csak nagy méretűek

voltak már,amely személyautóba egyszerűen nem fért bele (olyan 2-2,5-3 m-ek)

Náluk gyakran kis méretű fát nehezebb kapni,mint kész már termő példányokat

hatalmas konténerekben,mint a következő képen látható nyugati szamócafa,melyet

szintén a Dalmontééknál fotóztam,vagy 3 méteres,egy 80-100 l-es dézsában és

mint a közeli képen látható rengeteg gyümölccsel.

Béla1007 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1594

Ninovarga !!

Rendicsek majd hívlak.

Üdv

Béla

jozso48 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1593

Néhány szó a gránátalmáról.Már zöme beérett,ahol meg tudtam kóstólni mind nagyon finom volt,de a szárazság itt is sok kárt tett.A fényes piros gyümölcsű,mely

nálunk is kapható,ritkább,inkább a fakó színű naggyümölcsű elterjedtebb(gigante

néven árulják)Pld a város kertészeti iskolájának van egy ültetvénye és mivel ott

nem öntözték teljesen rásültek a gyümölcsök és levél sincs a bokrokon.Az első képen látható bokor,melyet a vasuti töltés mentén találtam,viszont meglepő módon jó állapotban volt és tele hatalmas gyümölcsökkel,néhány felhasadt,de nagyon finom édes volt.A második képen egy piros gyümölcsű bokor,ez kevésbbé ízlett,de

ezen is szépen volt,igaz egy hatalmas 3 méteres bokor volt.A következő képen is egy hatalmas bokor egyik udvarban.A negyedik képen ugyanez közelebbről.Majd

egy hatalmas példány,ezt a piacon vettem,ez tényleg "gigante".Íme a súlya:az

utolsó képen,azaz 716 gr.Ez a gyümölcs is olyan népszerű,hogy szintén minden

második udvarban látható egy két tő.-folyt köv.

ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1592
Nagyon örülök, mert igencsak hiányoztál. Jó, hogy csak technikai jellegű akadályoztatásod volt, mert íme, hogy az leküzdhető.
Előzmény: ragusa. (1587)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1591
Hívj, mihelyt megérkeztetek és akkor tudunk különböző programpontokat egyeztetni. Koszorúzni megyek, de tüntetni nem. Tüntetésben holnap szünetet tartok, hogy aztán az év újabb 364 napján folytathassam, többek között itt is.
Előzmény: Béla1007 (1588)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1590
Rossz képről, rossz látással, ráérzéssel, azt tudom mondani, hogy nem az évszaktól függ, hanem attól, hogy úgy veszem ki a felsorolt vizuális korlátok ellenére, hogy szerencsére nem teljesen tőben, vagy 1-2 szemnél csonkol, hanem odébb. Így, ha szerencséje van, még 1, esetleg 2 virágos rügy is beleeshet a megmaradt részbe, csak a termés többsége vész el, valamennyi azért marad. Gondolom, a lehetséges termés 10-20 %-a. Ha mégis maradt volna ép vesszője, valahogy tudatni kéne vele, hogy azt semmiképp ne termelje le róla "tavaszi kiigazító metszés" címén. Jövőre pedig ne csonkítgasson, hadd tudja meg végre, hogy mit képes az a növény teremni.
Előzmény: Papa360 (1585)
jozso48 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1589

Ismét sikerült néhány napot Olaszországban,Faenza környékén töltenem és szeret-

nék néhány tapasztalatról számot adni.Először is az időjárásról:ezen a vidéken hónapok óta nem volt rendesnek mondható csapadék.Az öntözött ültetvényeken

is meglátszott,de ahol nem öntöztek,ott egyszerűen minden kiégett fű,fa.Az a csoda

ha ezek a növények túlélik.Ezek után a bennünket érdeklő növényekről.

Megkezdődött a kiwi szüret,kezd érni a kaki és a gránátalma is.Megpróbálok minél több fotót közreadni,kezdem a kakival v.datolyaszilvával.Szinte minden második ud-

varban van egy-két fa,de még a vasuti töltés mellett is v. a városi parkokban.

Az első képen látható kis fa annyira megrakódott gyümölccsel,hogy ágát földig huzta

a sok termés(2.kép).A harmadik képen látható ág le is hasadt.Jó tudni,hogy rendkívül törékeny a datolyaszilva ága,így érdemes több termés esetén alátámasz-

tani és erre a szedésnél is ügyelni kell.Szedés közben bevallom sikerült néhányat

ágastul levenni,de utánna már ügyeltem rá.A negyedik képen is nagy tömegű gyümölcs van az ágon,az érdekessége,hogy látható egy érett gyümölcs,ezt rögtön

elfogyasztottam,rendkívül finom volt.A negyedik képen az utcát szegélyező sor lát-

ható,egy régi ültetvény része,mely a város "kezelésébe" került,ami aztán meg is látszott rajta.No itt volt az első negatív tapasztalatom,nevezetesen látható az 5. képen,hogy mi a különbség a gondozott és az elhanyagolt ültetvény közt.A két

kisebb értelemszerűen a városi nem gondozott,a harmadik a mellette lévő gondos

gazda kertjéből való.De ami még jobban meglepett,hogy teljesen meglepték a

képen látható fura csillag alakú pajzstetvek és ezek velejárója a korompenész.

Az utolsó képen a normál méretű mellett a vadkakinak nevezett(ott így hívták),

apró gyümölcsű termése látható.Ilyen fával a hegyekben is találkoztam vadon,de

például a Dalmontéék ültetvényében is láttam egy példányt,gondolom alanynak

használják a magoncait.-folyt.köv.

Béla1007 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1588

Ninovarga !!

Akkor hogy legyen a tali??

Nekem az ideális 24. péntek délután 15 óra körül lenne Fityeházán.

Hívogassalak ??

Koszorúzni-tüntetni mész???

Köszi

Béla

ragusa. Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1587

GyŐZELEM !!  draga  Extreme    ''elintezte '' )) hogy vegre belephessek a forumba . Kethonapja lassan hogy keptelen voltam belepni . KOSZONOM !!!

Előzmény: Törölt nick (1567)
Papa360 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1586
Ezeket a kertbarát köröket én csak borbarát körnek nevezem. Persze tisztelet a kivételnek, hamar elsikkadnak a hallottak. A szomszéd bácsi már hetven felett jár, ha a fiatalokat nem érdekli neki már mindegy. Bár a talicskát még ügyesen tolja. Bőven beleférhetne még a kiwi és a füge, ha nem látná a következő nemzedék érdektelenségét. 
Előzmény: ninovarga (1582)
Papa360 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1585
Jól látod tényleg van rajta csokolt vessző. Még 2005-ben beszéltem a tulajjal azaz nem négy, hanem három éve. Ő az akit említettem, hogy azóta terem a kiwije mióta nem tavasszal metszi.
Előzmény: ninovarga (1581)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1584
CO2-vel érik el zárt térben (tárolóhelyen) a csersav gyors átalakítását, anélkül, hogy a gyümölcs állaga megváltozna. Mindez a szüret után, amikor ez a fajta is, a többi, ehhez a fajtakörhöz tartozó fajta gyümölcséhez hasnlóan fanyar.
A CO2-nek a termesztéshez és a gyümölcs méretéhez nincs köze.
Itt a képen egy imént a kerti fáról válogatás nélkül levett Tipo gyümölcs. A méretét a súlyával érzékeltetem.
Előzmény: groowe (1576)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1583
Jav.: 'legszívesebben'
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1582
Az a bizonyos termés évekkel ezelőtt a teljes vessző "elhúzásának" évében lehetett. Lehet, hogy utána már csak a "lecsonkolás ínséges évei" következtek, ahogy ez az esetek 99,9 %-ában lenni szokott. Termésnek csak a növényüket "elhanyagoló", "trehány" emberek örülhetnek, olyan áron, hogy a növény telenövi az udvart.
A magyarokat meg kell tanítani a kivi művelésére!
Az második szomszéd igazán kisegíthette volna, ha az előadásomon odafigyelt. De ha nem is tudott róla, hogy van....!?

Látjátok, csak ilyen hatékonysága van egy nagyon aktív ismeretterjesztői munkának is. Az információ elakad, elakad, elakad, elakad...
Nem véletlenül érezhető ki a szavaimból, hogy legszívesebbet mindenhol mindenkit megráznék úgy, mint Krisztus a vargát(!).
Íme, ismét a hallgatagság és a passzivitás kártétele!
Előzmény: ninovarga (1581)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1581
Lehet, hogy csak a képminőség miatt, de mintha máris lecsonkolva látnám az egyébként szép, erőteljes vesszőket. A legjobb szakaszuk eltávolítva.
Előzmény: Papa360 (1560)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1580
Ha még nem fogyasztottad el, mérd meg a súlyát! Normális fajta esetében az egyes gyümölcs súlyának 30-40 dkg-nak kell lennie. Így jobban értjük, hogy mihez viszonyítunk.
Előzmény: groowe (1579)
groowe Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1579

Teljesen ledöbbentem a méretén amikor megkaptam!egyszer láttam kákit,kb 1 hónapja,de az ennek az 1/4 volt,és ízetlen.

mindegyik ekkora,vagy csak ez az egy fajta nő ekkorára?

attól félek,hogy ez amit kaptam ízben megint csalódást fog okozni,mert egészen más ize van annak amit az ember a kertjében szed,vagy éppen egy bevásárlóközpontosban lehet kapni.

Előzmény: ninovarga (1578)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1578
Pontosan. Az ideieknél a méret- és minőségi arányok ugyanilyenek. Nem véletlenül írom én szakadatlanul, hogy kákitermelő ország lehetnénk üzemi méretekben. Jövő tavasszal települ a térségemben 1 hektárnyi Sharon és egy hektárnyi Rojo. Valahol el kell kezdeni!
Előzmény: groowe (1577)
groowe Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1577
Gondolom a nagyobbik termett itthon :-)
Előzmény: groowe (1576)
groowe Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1576
Ne haragudj,hogy megkérdezem (buta vagyok ehhez),de azért lett ekkora a gyümölcs ,mert CO-val érlelték,vagy ennek ekkora a normális mérete?
Előzmény: ninovarga (1574)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1575
Tavalyi kép, két Rojo brillante-val. Találd ki, melyik termett Magyarországon és melyik Spanyolországban!
Előzmény: ninovarga (1574)
ninovarga Creative Commons License 2008.10.22 0 0 1574
Rojo brillante, CO2-vel érlelt. Nyugodtan megeheted, édes.
Előzmény: groowe (1573)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!