Látod, erre nem is gondoltam, elkerülte a figyelmemet, mert az alátétek, szíj buherával bőven elértem, meg is haladtam a kívánt sebességet.
Lenne egy kérdésem. Ma reggel hosszú percekig önindítóztam szakaszosan, mert nem forgatta meg a motort. Végre azért beindult. A kulcs forgatásakorcsak az önindító pörgött. A blendix lehet zűrös. Kivegyem az önindítót és vigyem villamosságihoz? Egyszer, kb 3 hónapja már eljátszotta ezt, azóta hibátlan volt.
Lehet, megint az lesz, de nem akarok ottmaradni vele sehol.
A kis Aixamok nem a magas végsebességükről híresek, ha az adagolóhoz nem nyúlsz 65-nél nem mennek többet. A mienk is ennyit tud jelenleg.
A variátorral nem nagyon lehet trükközni, mert a gyár leesztergálja a primer tárcsát, így nem lehet az átmérőt növelni, mert kibújik a szíj a tárcsák közül. Lehetne venni 500-as primer tárcsát, de a mienkben vadonat új a primer variátor, nem szivesen cserélném ki egy használt 500-asra, újat meg nem veszek, mert sokallom az árát.
A váltóban elég lenne csak a difi áttételt kicserélni, az kb. 25e Ft-ba kerülne.
Inkább majd veszek egy törött 500-ast, és a komplett erőátvitelt átrakom, a 9,5 kW-os 480 ccm-is motorral együtt, de majd csak néhány év múlva, ha már lesz a gyereknek B-s jogsija.
Elképzelhető hogy a Grecavnak más a végáttétele, ez nagyban befolyásolhatja a végsebességet.
Az Aixamnál 3 féle áttétel létezik, a 4 kW-os motorhoz 1:12-est építenek be, a 9,5 kW-oshoz 1:10-est, a 15 kW-os "csúcsmodelben" pedig 1:8-as a végáttétel.
Teljesen ok. amit írsz. Nem is értem viszont, a szíjad felmegy a tárcsa felső széléig?Akkor elviekben 70 fölé is mennie kellene. Nekem legalábbis ez a szitu. Ha alapjáraton belekap és erősen teszi, dobj vissza egy alátétet. Ha gyengén, éppen meggurítja, fékkel tartsd állva, bekopik. Úgy is van +2mm-ed!
Ha felmegy a tárcsa széléig a szíj, akkor nézd meg a gázbovden a pedál lenyomására teljesen tudja-e elhúzni a kallantyút a motoron, lehet-e még állítani.
Az enyémen lehetett bőven.
Több tippem nincs, ami beavatkozás nélkül megoldható lenne.
Mint írtam volt : egyik olvtársunk telekszomszédja megfelelő helyen kellően befolyásos ember , nemrégiben jelentést kért mopedautó ügyben az NKH vezetőjétől . Talán ez indította meg a lavinát .
Alfred nem írt egy betűt se, bemásolta ide a napi gazdaság cikkét . Így egyszerűbb hozzáférni , de ha valaki beírta a címzésbe a megadott elérési utat , az elolvashatta eredetiben .
Neked ez az új aixam mennyit megy ezzel a konfigurációval? Ennek a fogyasztása hogy alakul nálad? Szerinted is halkabb, kulturáltabb mint a korábbi modell?
Elképzelhető, hogy a több szálon elindított ügyek (GKM, IRM, ORFK, NKH) egy pontba futottak össze, és az érintett osztályon valamilyen heves reakciót váltott ki. Biztosan valaki az asztalra csapott, hogy hagyják már őket békén ezekkel az autóutánzatokkal, aztán gyorsan kitaláltak valami gumicsontot, amin egy jódarabig rágódhatnak a bürokraták, addig meg ülhetnek tovább a babérokon. Ha valaki megkérdezi mi a helyzet, lehet mondani, hogy ismerjük a problémát, dolgozunk a megoldáson, már folyik a tárcaközi egyeztetés, hamarosan elkészül a rendelet tervezete, stb.
Az 500.4-es Aixamban is volt egy csomó alátét. A 28,5-es furatúból 2 db volt a szokásos helyen, de találtam az acél kúp alatt is 2 db 20 mm-es furatú alátétet. Először kivettem a nagyobb alátéteket, de akkor a szíj kiemelkedett a tárcsák közül, ezért visszatettem 1 db-ot, így most éppen szintben van a max. áttételnél. Az acél kúp alatti kisebb alátéteket beleejtettem az aknába, és nem volt kedvem keresgélni a sárban, ezért anélkül raktam össze a variót, de nem vettem észre semmi változást.
A szíjnak nem igen használ ha kiemelkedik a tárcsák közül, maimotornak egy vadi új szíja valószínűleg emiatt ment tönkre.
Ahol Bander szerepel, nem mindíg hasznos, a túl támadó hangvétele miatt.
Ha csak a mopedautók kapnának vmi azonosítót, az már eleve diszkrimináció, de a lényeg akkor is azon van, h. milyet, s mi lesz a pénzügyi, ill. jogsi vonzata.
Van egy bökkenő: az 1988. évi I.törvény, ami ugye mégiscsak TÖRVÉNY. Vagyis, ha a brumik smkp kategóriák maradnak, akkor bizony vagy a törvényt módosítják - nem lesz egyszerű - vagy a 25.§ érvényben marad, s akkor ".... hatálya a smkp-okra nem terjed ki." Akkor nincs nyilvántartásba vétel, rendszám, típusengedélyezés, vizsga... stb.
Én mindenesetre már várom a beadványomra a hivatalos választ, s majd meglátom mi legyen a következő lépés. Remélem, az is sarokba szorította őket, s most nehéz a választ kipréselni.
mint irtam, a GKM honlapján azt a módositó javaslatot találtam, --de ez is csak még javaslat, --ami az EU-ban megszerzett jogokra vonatkozik. a" HIR " értéke számomra nem olyan jelentős, mivel a hiradóban ugy hangzott el, hogy "se biztositást, se parkolási dijat" nem kell fizetni. ez pontatlan , sőt rossz info-ra vall, sz.tem sokadik kézből. v.ki felkapta a hirt, értesitette sógort - komát , közben elferdült a lényeg. tudott dolog , hogy a "probléma " létezik , de hogy mi az igazság ???? azt már macerás kideriteni , utánajárni meg pláne. a lényeg az, hogy a hir valós , " oszt utánam az özönviz!!"
VIRGO I.-van szó. összességében 7!! db alátétet találtam benne. /vario/ a szij jelenleg 27.5 mm .ezt eltettem tartaléknak. eredeti méret ???? 30x14x825 lehetett.ennyinek mérték a csapágy boltban. vettem egy 32x10x850-es ipari szijat. jelenleg ez van benne. bizalmat szavaztam neki. némi "rafkót"igényelt , hogy alapjáraton ne vigye. felmegy a primer-en teljesen, a szek. is szétmegy tövig. igy megy 65-öt.a régivel 60-at ment. nem piszkálom az adagolót. korábban felvetettem a szij 28mm alá koptatásának lehetőségét, de be kell látnom tévedésem!! a variot szétszedve, 29mm -nél nem megy "összébb".jelenleg nem akarom esztergáltatni a tengelyt. az "eredeti"- ki tudja?-szij /27.5-en/ nem ment fel teljesen a primeren.a mostani 32-es 0.5- 1 mm-re kiemelkedik a primerből.meglátom mennyit tud km-ben?saját tapasztalat nincs a régivel se. igaza van Bigyo-nak, a bordák közötti berepedés fontosabb szempont , mint az oldalirányu kopás. a levett-en is jelentős a repedés, de nem használhatatlan.
1 dologra biztosan jó volt ez a riport........ Aki még nem hallott a mopedautókról lehet majd érdeklődik irántuk...... Nő a kereslet, nő a használtár......
Nem tudom mi válthatta ki ezt a nagy média viszhangot, de újságcikkek, sláger rádió, TV hiradó foglakozik a mopedautókkal. Gondolom valamilyen GKM sajtóanyag lehet a forrás. Az biztos hogy valami változás készül, de szerintem ahoz jogszabályt kell alkotni (módosítani), amit még közigazgatási egyeztetésre is kell bocsájtani. Nem tudom hol tart most az ügy, de gondolom ha már lenne valami hivatalos tervezet, annak fent kellene lenni a GKM honlapján. Remélem még időben kiszivárog a tervezet, és esetleg elmondhatjuk a véleményünket ezzel kapcsolatban. Csodát nem várok, de hát a remény hal meg utoljára.
Talán annyi haszna azért volt a "riportnak", hogy bemondták a TV-ben: ezek az autónak látszó járművek jelenleg segédmotornak számítanak:))
De majd a GKM segít a közutakat biztonságosabbá tenni, hamarosan rendszám lesz ezeken a veszélyes járműveken:))
az ujságiroi hirek ebben az ügyben elég felszinesek. akárhol találsz ilyet , mindegyikben van "tévedés" . nem fedi a jogszabályokat. hamisak. ami biztos, - és mindenki azt mond amit akar!!!!!!!!!!! az az eddig meglevő biroi végzésekben levő - a Magyar Köztársaság nevében kimondott "ámen"- az igaz!!!!!!!!!! JOGÁLLAMBAN ÉLÜNK!?!?!?!?
ha lenne rajta - szándékosan nem mondom , hogy rendszám, mert nem az kellene, - tehát ha lenne rajta ,akkor "alles oke"?? lófütty!! azért bizom az eu "jogharmonizáciojában". meg a "müszaki fejlődéshez való hozzáigazitáshoz" rendeletek módositásában. / nem igy pontos , de remélem érted!! ezek részét képezik "EUROPÁNAK"!!
Én is láttam a híradót.De csak a felét mondták el annak ami érdekelt volna. Ha már van rajta rendszám akkor most már LE-adó és baromi sok kgf -bizt. is kell? Meg átírási illeték, és reg.adó? Nehogy már a kisember véletlenül kevésbé érezze rosszul magát mint eddig!!!
ha van ami "bosszantó" enyhe voltam, felháboritó, ami a magyar kir.tel. -ban a hiradóban ma elhangzott, /remélem sikerül beszúrni a linket /- ha v.kinek sikerül "kimenteni" ezt a részletet , tegye meg .ÉLMÉNY!!!!!!!!!! BARNA PÉTER-t szem. látni és hallani!!!! no meg Bander F. se kuty. MINDENT ELŐADTAK AMI IDE TARTOZIK EGY ORSZÁGOS TV-BEN. az "idő kurzort " huzd 20 p.10 mp-re és itt kezdődik a riport. win media player játsza le. http://www.mtv.hu/videotar/?category=27
Egyébként is sok gondjuk lesz az smkp rendszámozással ...Ha jól értettem ,akkor minden (2-3-4 kerekű) járgányra rendszám kerül . A 3 kerekűek változatos csapat , van elül 1 kerék , hátul 1 kerék , van áttételes kormányszerkezettel , van anélkül , van nyitott , van zárt , van amelyikre ( Piaggio Ape 50) botor fejjel anno adtak típusbizonyítványt ....Ők főzték maguknak , agyaljanak , csak nehogy mi koppanjunk ....
A KÖHÉM szerint , ha két egy tengelyen levő kerék középvonala 460 mm-nél közelebb van egymáshoz , akkor azt egy keréknek kell tekinteni , ergo a Piaggio MP3 és a az ismer 3 kerekű kis robogók 2 kerekű járműnek számítanak .. Ezek testesebb pédányaira lehet tetőt bütykölni , bár véleményem szerint ezen járművek nagy problémája a fokozott oldalszél-érzékenység . A Segway-t illeti aligha lesz tömegesen elterjedt , Zsolt barátom (pénteken tesszük vissza az Ambrájába a hengerfejet , vetemedett volt -nem Zsolt , ahengerfej ) utána nézett , 1,5 milla+ÁFA a szentem , ....hát ennyiért , gondolom nagy élmény lehet , de ennyi pénz .
Evvel egyszerű dolga lenne , mert a KRESz is , KÖHÉM is 2-nél kezdi a számolást kerékügyben akár kerékpár ,a kár segédmotor , akár nagymotor az illető . Barnapétereknek az a problémája , hogy az idióta-meggondolatlan-felelőtlen nyugati törvényalkotók 3 , sőt 4 kerekű motorkerékpárokról is írnak ezek lajtántúliak , és hát aztatat nem lehet elvtársak....
Tegnap este megint beszaladtam a karba tett-font kézbe= karbantartás-ba..........Mit vártam , mit vártam ? Nem vártam semmit , egy ilyen zsurnaliszta egyik nap a mopedautóról tudósít , másnap a fejőnőkről , harmadnap az ír gazdasági csodáról (jó , vannak szakosodások ) , így aztán ért mindenhez .Gyakran szoktam hallgatni a Kosstuh Rádió délelőtti műsorát , feldobnak valami klasszikus gumicsontot , aztán kivesézik . Néha olyasmi jön elő , amihez esetleg konyítok valamennyire , ilyenkor felkapom a fejem az esetleges csúsztatásokon vagy nagyvonalú megfogalmazásokon ; arra gondolok , ha ebben ilyen pontatlanok , akkor a tegnapi-holnapi témában , amihez lövésem sincs is vajon ennyire megvezetnek engem ? Külön üdítő dolog volt együtt dolgozni egy fiatal helyi újságíróval , akkor kerestek fel többször , amikor kísérleteztem a városban egy veterán járműbarát egyesület megalapításával . Viktor egyáltalán nem értett a témához , azt se tudta mi az a 125-ös Csepel , de ezek után kellemes volt olvasni , hogy nem írt marhaságokat . Egyszerűen kikérdezett engem (gyakran telefonon) , és bár nem volt mindig teljesen szakszerű vagy pontos , de összességben jókat írt . Párizst járt barátaink nem vették a fáradságot , hogy érdekelt és hozzáértő körökben tájékozódjanak . Ha csak a hálón körbenéz belefut Érdbe vagy Banderbe , kicsit átfogóbb lett volna a kép . És így meg ír amit akar , senkinek és semminek nem kell elszámoljon semmivel .Mindenesetre ráirányitja figyelmet a gyenge sajtószereplésünkre . A totalcar-os cikket (2006.12.22) jobban megírták , de az tkp. hírdetés volt , Feri fizette .
Az eredeti szíj, ami rajta volt már 27mm-re kopott, így is ment vele 65 felett valamivel. 15000 km volt benne, feltehetően az eredeti szíj lehetett, csak a fogak között csaknem kettérepedt. A 2 cm -el hosszabb ipari szíj 8000 Ft-ba került, egyszerű a beszerzése, ha kibír 8000 km-t, akkor megéri. Eddig 1000 km-t mentem vele, mint írtam korábban hossza miatt alulról "támcsapágyazva" lett.
70 fölé nem merem nyomni, nehogy esetleg leszaladjon, érzésem szerint 80 körüli a vége most. Saccra ez sem kophat 27mm alá a várt km futásig
Ha lesz egy kis időm, nagyobb alapjárati csapágynak esztergáltatunk helyet a
varió tengelyen, az lesz a tuti megoldás. Igy sem rossz.
Valami nagyon nem stimmel, 60-at mennie kell minden járgánynak!
Először is nézd meg, hogy a primer tárcsán felmegy-e a szíj teljesen. Ha nem megy fel, akkor lehet még bent vannak az alátétek a tárcsák között, de elképzelhető hogy rövid a szíj. Bár 50-et akkor is megy a járgány, ha még minden alátét a helyén van.
Meg kellene nézni azt is, hogy kipörög-e a motor, ezt a legkönnyebb egy optikai fordulatszámmérővel megnézni, de azért füllel is meg lehet saccolni.
Ha tudsz normális áron (kb. 12e Ft) gyári szíjat venni, akkor az a legjobb. Az ipari szíjak olcsóbbak, de hamarabb elkopnak. Ha gyorsan kell egy szíj, akkor persze meg lehet venni az ipari szíjat is, aztán Bécsből hozatni kell egy gyárit. Itthon nagyon drágán adják a szíjat, BF 28e-ért akarta adni azt a szíjat, amit a labancok 40 euroért árultak.
Nekem most ipari szíj van az egyik járgányomon, a gyári meg a tartalék:)) Az ipari szíjjal gyorsabb volt a járgány, de 6-8e km alatt alatt annyit kopott, hogy már nem megy fel teljesen primer tárcsán. Eredetileg 30 mm széles volt a szíj, most már csak 28-28,5 mm széles. Egyéb gond nincs vele, nem repedezett a fogak tövénél, és nem vált le a felső réteg sem. A gyári szíjak kb. 15e km-t szoktak kibírni.
Legutóbb 30x10x850-es szíjat vettem az Aixam 400-ra, de most majd 32 mm széleset fogok kérni, az valószínűleg tovább fogja bírni.
Neked más méret kell, de nem tudom mekkora, mert nem mértem meg a Virgo szíját.
Ha még nem szakadt el a szíjad, akkor egy csapágyboltban meg tudják mérni. Ha csak egy kicsit hosszabb méret kapható, azt még megveheted, de rövidebbet semmiképp se vegyél.
Nem, nem akarom eladni, "családi nyomásra" meghirdettem, de azért figyeltem, hogy magasabb árat adjak meg, nehogy kapkodjanak érte :) Szóval marad a kicsike, ki is törlöm a hirdetést, ha lesz több időm. (hétvégén)
Persze remélem minél előbb rendeződik a helyzet.
Üdv
oli576 irására, én is gondolkodtam egy időben kispolszki átalakitásról mopedautóra, de én valami öninditós robogóblokkal. Egészen addig, amig nem vettem egy Piaggio Sulky-t elfogadható áron (100e), igaz mégegyszer ennit rá kell költeni hogy tip-top legyen, de könnyebb munka mint átalakitani.
Újságíró, pökhendi, cikket megírja, pénzt felveszi, kint is volt, ex-katedra nyilatkozott, osztotta az észt. Ez utóbbit abból a kevésből nem kéne, mert még nagyobb űr marad utána a fejében. Persze rendes tőle, h. abból a kevéskéből még osztani akar...
Új, B1-es kategória: jogsi kell majd a négykerekű mopedekhez? Rendszám kerülhet a quadokra is 2007. szeptember 18. 7:59
MNO A négykerekű mopedek hazai elterjedése miatt a gazdasági és közlekedési tárca tervei szerint azok vezetését is jogosítványhoz kötik 2009 januárjától, illetve a segédmotoros járművek rendszámosítását is tervbe vették. Ugyanez a sors vár az egyre szaporodó quadokra is.
A négykerekű mopedek hazai megjelenése váratlan helyzet elé állította a közlekedési rendészetet, ugyanis a kisautónak látszó tárgy a jog szerint négykerekű segédmotor, annak számtalan előnyével. A magyar jog szerint ugyanis segédmotornak számít az a két-, három-, négykerekű jármű, amelynek motorja nem haladja meg az ötven köbcentis űrmértéket, sebessége pedig óránként a 45 kilométert. Ugyanakkor az ilyen rendszám nélküli kisautók fogyasztása két-három liter, adója elhanyagolható, ráadásul parkolójegyet sem kell fizetni utána, miközben zárt utastérben két embernek biztosít kényelmet a városi forgalomban. A jogi szabályozás érdekessége, hogy ilyen módon akár a 14 éves fiatal is részt vehet a négykerekű közlekedésben már ha akad olyan szülő, aki ezt megengedi a gyermekének. Egy ilyen kisautót használtan már négyszázezer forintért is kínálnak, ennek ellenére a becslések szerint mintegy ezer darab fut az utakon.
Ezeket az uniós országokban segédmotorként kezelik, így azok is vezethetik, akik egészségügyi vagy más okból nem szerezhetnek személyautóra jogosítványt, vagy mert például bevonták azt. Magyarországon viszont a közlekedési hatóságok képtelenek elfogadni, hogy a négykerekű jószág valójában segédmotor, annak ellenére, hogy erről a KRESZ így rendelkezik. A vita végére tehet pontot most a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) azzal a javaslattal, hogy e négykerekű mopedek vezetését is vizsgakötelessé teszi, bevezetve a B1 jogosítványt, amelynek megszerzését hasonló képzési időhöz 28 órás elméleti és 29 órás gyakorlati képzés köti, akárcsak az úrvezetői jogosítvány megszerzését. E döntés jegyében a következő hónapokban megkezdődik a felkészülés, és várhatóan 2009 januárjától e járművek vezetését is engedélyhez kötik olvasható a GKM miniszteri rendeletének módosításában, hozzátéve, hogy a társtárcák más jogszabályokban is hasonló módosításokra készülnek a KRESZ-ben.
A B1 jogosítvány bevezetésén túl a GKM tervezi a segédmotorok rendszámosítását is, ez érinti majd mindazon quadokat (négykerekű motorokat) is, amelyek jogosultak segédmotoros kerékpárként közlekedni. A quadok rendszámosítása kapcsán visszatérően felmerülő igény azonban jellemzően azokra a járművekre vonatkozik, amelyek nem közúton, hanem erdőkben, természetvédelmi területeken közlekednek, némelykor komoly kárt és zajterhelést okozva. A rendszámosítást kezdeményezők célja, hogy e járművek kétséget kizáróan azonosíthatók legyenek. A quadok természetvédelmi területen történő használatával kapcsolatban az érintett tárcák szakértői között egyeztetés folyik, amelynek lezárultával születhet döntés a közúti forgalomban nem használható, technikai sporteszköznek minősülő quadok esetleges rendszámosítására véli a GKM.
A B1-es jogosítvány bevezetésére eddig is lett volna joga a kormánynak, hiszen az uniós jog szerint e kérdést nemzeti szinten kell rendezni.
A német rendszámhoz kell egy ismerős, akinek van állandó lakcíme kint. A biztosító csak a jármű adataira kíváncsi, ugyanúgy mint itthon. Ki kell küldeni az osztrák típusbizonyítvány fénymásolatát az ismerősnek, ezzel meg tudja kötni a biztosítást a saját nevére, aztán csak egy határozatlan idejű kölcsönadási szerződést kell íratni vele.
Ha itthon az idén nem rendeződik a helyzetünk, akkor jövőre csak a német biztosítást fogom fizetni, az is érvényes egész európában. Zöldkártya sincs náluk, ez csak itthon divat. Tudom kicsit drága a 20e Ft-os biztosítás, de ha így végre békén hagyják a gyereket a rendőrök, akkor ennyit még rászánok.
Ma délelőtt a Sláger rádióban nyilatkozott valaki a mopedautók és a quadok rendszámozásáról. Sajnos nem hallottam a riportot, csak áttételesen vannak információim. Jó lenne tudni ki nyilatkozott, és pontosan mit is mondott.
Állítólag nem "igazi" rendszám lenne a járgányokon, csak valami azonosító jelzés, és a műszaki vizsga sem lenne követelmény.
Ha a B1 jogsit bevezetik, és ugyan annyit kell vezetni hozzá, mint a sima B-s jogsihoz, remélhetőleg lesz valami engedmény a B-s jogsi megszerzésénél azok számára, akik már a B1-el rendelkeznek. Különben nem fog senki 1 év előny miatt 2x annyit fizetni.
Viszont találtam ugyanitt egy kapcsolódó cikket , bár 2005 februári , azért ideemelem , elég rövid : "
Az Európai Unió parlamentje igent szavazott az egységes uniós jogosítványra. Az új bankkártya méretű engedélyt 10 éven belül vezetnék be.Közös, hitelkártya jellegű jogosítványt vezetnek be az Európai Unió országaiban 10 éven belül. Az EU Parlament igent szavazott a kérdésre, ám ez még csak azt jelenti, hogy foglalkoznak az üggyel.
Jelenleg az unió 25 tagországában közel 100 különféle jogosítvány van forgalomban. Mivel az országok elfogadják egymás engedélyeit, a papírok érvényességének ellenőrzése meglehetősen bonyolult. Az új plasztik lap előnyei egyértelműek. A digitális adatok tárolására is alkalmas jogosítványok biztonságosabb adatvédelmet garantálnak, ugyanakkor az ellenőrzési folyamatot is felgyorsítják.
A közös jogosítvány bevezetésével kapcsolatban azonban olyan egységes szabályozások megalkotása is szükségessé válik, mely a robogók, motorkerékpárok és esetleg a jogosítvány nélkül vezethető kisebb teljesítményű autók használatát rendezi."
Nekem se jött be a cikk elsőre , kézzel beírtam a weblapcímet , és akkor bejött . Ez a cikk a korábban említett (Napi Gazdaság) kicsit rövidített változata , semmi új nincs benne . Viszont ugyanott ( http://www.vezess.hu/parizs/auto_jogsi_nelkul/8489 ) találtam egy beszámolót , valami párizsi autókiállítás egyik termében bukkantak rá az újságírók , és tudósítottak róla . Eléggé leszólják az egész kategóriát , és a honi forgalombahelyezéssel kapcsolatban baromságokat írnak . Kicsit bosszantó végigolvasni , de legalább megtudjuk , miből tájékozódik az átlagmagyar . A jelenség persze nem új , a formája és külső mérete után sokan autót várnak , és fel vannak háborodva , ha nem az . Sanyi barátom amikor beadta Zegen az egyik haverjához az autókereskedésbe az Aixamot , az annyit mondott : " Mi , ezért , 470-et ? Amikor egyszerre kell nyomni a féket és a gázt ebben a szörnyű traktorban ? Ha nem te hoznád ide Sanyikám , be se engedném a telepre , de ennyiért sose fogod eladni , nálam ezért a pénzért tudod milyen kocsit kapni ? " Sanyi tudta , de az Aixam a következő szerdán már nem állt ott , úgy látszik valaki nem sokallt érte közel fél millát ...a kereskedő talán még most se érti . Az nem lenne baj , de ha a közlekedési hatóság is iyen enhéz felfogású , az keserves lesz .
A sajtó pontatlansága mexokott, pongyolán, körülbelül néznek a dolgok után - általában.
A készülő rendelet szerint "közösségi jármű" a tagországok vmelyikében rendszámmal és forgalmi eng.-lyel forgalomba helyezett jármű. Kérdés, h. a kinti kicsi szám rendszám-e, ill. a könyvecs(ke) forgalmi engedélynek minősül-e. Ha igen, akkor Köz.-i jármű, de h. ezzel a rendelet tükrében mit kezdenének, s azzal, h. ez közben L2, az nagy kérdés.
Most egyelőre várom a választ a beadványomra, az zavarja a vizet, meglátom, mi lesz a hivatalos minisztériumi válasz.
A mai napon jelent meg a www.vezess.hu internetes oldalon egy segédmotorosokkal kapcsolatos cikk. Nem értettem belőle sokat ezért fordulok hozzátok hogy amit tudtok magyarázzátokel. Itt a link ---> http://www.vezess.hu/hirek/uj_jogsi_miniautokhoz/11483/
Szerintem is kicsit pontatlan a cikk. A napokban el is bizonytalanodtam, megéri-e
más feltételekkel üzemeltetni, de arra az elhatározásra jutottam, hogy megtartom
a technikát. Nagyon jó és kényelmes városban, illetve nem túl távoli kiruccanásokhoz.
Ha valójában valamiféle regisztrációs díjra sor kerül, akkor milyen dokumentumok kellenek?
Nekem csak a magyar személytől szóló adásvételim van, illetve a könyvecskéje a járgánynak.
A feszültségmérő szépen, menetközben 14 V felett mutat egy picivel, hidegindítás-
kor, gyújtáson 12 V-t. Remek az arculat, a műszerrel meg vagyok elégedve.
Az üzemóraszámláló is a vártnak megfelelően működik.
Ma a kora reggeli utazásomkor megcsodáltam újdonsült műszereim fényeit,
amik nem zavaróan, inkább zsarátnokként világítva egészítették ki a hajnali melengető napsugarat, jobb kedvre derítve, emlékeztetve, ismét elkezdődött egy nap...
Szia! Őt keresed Ifj. Tima Sándor Tata Petőfi Sándor utca 4 (34) 383-276 én már rég nem jártam feléje francia specialista még a Renault-unkat szerelte évekig. Most a kollegak meseltek hogy a kornyekbeli mopedesek nala gyulekeznek. A valtojat pedig maszekba javitgatjak asszem a Vogelnel ha a Sanyi nem boldogulna vele. Eldobhatnad ide a szamodat: matel@sch.bme.hu Felhivnalak es valamikor megcsodalnam a kicsiket ha lehet mivel en is Aixam 400-at szeretnek venni. matel
Hát elindulni lehet , hogy elindult . Pár hónapja WooDoo (mrs.Ligiernek címezve) pontosan leírta , hogy milyen jogi feltételekkel életképes a "nagy magyar közvalóságban" ez a jármű . Nos , ezt a cikket olvasva az egy szót sem ír a felrendszámozás mikéntjéről (tulajdonjog és tulajdonságok - 4 kW és egyebek - igazolása ) és főként a költségeiről . Azon felül nagyon lényeges kérdés a B1 jogsi . Pár hónapja írtam arról : tucatnyi , a motorozás iránt érdeklődő tizen-huszon éves barátom közül egynek sincs M-es jogsija , mert egy valamilyen mocira még tellett volna valahogy , de a félszázezer forintot (fél B kategória) sajnálták egy olyan papírra , ami csak pár évig él ( utána lefedi a B-s) és csak egy szezonális libakergetőt lehet vele vezetni....Az M-est az drágítja meg ennyire , hogy ugyanolyan ( sőt , ugyanazt !) elméleti tanfolyamot kell végigülni , mint a teljesítménykorlátozás nélküli 3,5 tonnás , 8+1 személyes utánfutós gépkocsihoz ( Ferrai , FIAT Ducato etc. ) vagy a teljesítménykorlátozás nélküli motorkerékpárhoz ( Kawasaki GPZ ) . A motorozásért élő-haló Szilárd barátom fél éve szerzett B-t , de az A1-et ( max. 125 ccm max. 11kW ) nem szerezte meg , pedig a motorjogsik egymásra épülnek (!) , akinek megvan 2 éve az előző , az könnyebben és olcsóbban (!) kapja meg a korlátlan A-t , Szszikét mégse érdekelte ez a kitérő - én ebben nem értettem vele egyet . Az elmélet még hagyján , az igazi költség a vezetési gyakorlat , (bérelt) robogóval+oktatókocsival és rádiós irányítással . (A képzési szintről annyit : Zsolt barátom 15 éves lánya automata robogóval nyílváníttatott hatóságilag forgalomképesnek pár hete, és most otthon , magánúton tanul kuplungolni a Simsonon -- egyyelőre kevés sikerrel) . Szóval a gyaklorlat a drága . Ezek után számoljatok , kedves olvtársaim , 29 óra gyakorlati képzés mopedautóval...és ide a rozsdás bökőt , hogy a B1-nek nem 14-15 év lesz az alsó életkorlimitje . Engem nem érint most , 2015-ig érvényes az AB , de egyrészt a jövője senkinek nincs garantálva , másrészt kötelességmnek érzem a hátrányos helyzetű társak érdekeinek képviseletét , miszerint ne kerüljenek rosszabb helyzetbe , mint bármelyik más EU-s állampolgár , de úgy látszik ezt valahol fenn megint nem így gondolják...
Jó lenne, ha a parkolási díj lenne a legnagyobb problémánk. Békéscsabán állítólag a KPM (NKH ?) szállt rá a brumikra. Egyik ismerősömet ők jelentették fel. A rendőrség beletörödött volna (többször megállították már, és a papírköteg áttanulmányozása után el is engedték mindig). Bezzeg a hivatal emberét nem lehetett meggyőzni. Az csak hatogatta a magáét: Ez szerinte szgk. Most olvastam a Napi Gazdaság cikkét ! Lehet, hogy elindul végre valami ?
Leírnál, hogy hogyan tettél szert a német alutáblára? Milyen papírokkal kell a brumi tulajdonságait igazolni? Nekünk Ausztriában kiállított típusbizonyítvány és hazai adásvételi szerződés áll rendelkezésünkre.
Szerintem, ha vki anyagilag megengedheti magának ezt a megoldást, ezzel elegáns módon lehetne borsot törni a hatóság orra alá. Igaz, hogy nekünk két érvényes biztosításunk lesz ezzel, mert a magyar biztosító is minden további nélkül elfogadta a brumit smkp-nak. Lehet, hogy érdemes velük szövetkezni, vállalják fel az azonosítási procedúrát, nekik ez profit lesz.
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso_cimoldal%20&nID=345205 kerdes, van-e mogotte tartalom, vagy csak unatkozott egy ujsagiro...
Na ja , Németországban egy iparos állítólag az okmányiroda melletti üzletben rögtön legyártja a rendszámot . Nálunk elintézték (elvágták) ezt a kérdést a közbeszerzés monopóliumával . A matrica szerintem (a hatóság szerint főleg nem) nem lesz életképes a motorokon , mert a mi gépeinken még van hely a számára , de a kétkerekűek zűrösek . Jelenleg a nagymotorosok egy része az alutáblát is leolvashatalanná teszi azzal , hogy szinte vízszintesen , felhajlítva helyezi el ; ebből gondolom , hogy a hatóság nem akar magára szabadítani félmillió olyan járművet , amelyet továbbra sem tud könnyen azonosítani . És valjuk be , hova lehetne ragasztani a matricát ? A hagyományos Simson hagyományos sárvédője jó , de egy futurisztikus robogón hátul nincs felület .A rendőrök aligha mondanak le a hátulról , messziről leolvashatóság kényelméről .Persze a biztosító is tudna táblát produkálni . Én ebben a körben a piaci alapon működő társaságoktól kevésbé tartok , mert a felelősségvállalási díjakat is kordában tartja a józan ész , a konkurrencia és baleseti-károkozási statisztika ..A jogszabály tervezetet én is így értelmeztem , gyakorlatilag annyi történt közlekedési törvényhez igazították a KÖHÉM-et . ..Ami a variátorszíjcserét illeti , nem árt az óvatosság . Pro primo : a szíjak nem egyformák , típusonként-gyártmányonként eltérnek .Pro secundo : volt már aki típus-évjárat-gyáriszám alapján rendelt szíjat ausztriából ,és sz mégsem volt jó Pro tertio : ki lehet indulni a jelenleg (eddig) fnnlévőből , bár volt már olyan , hogy eleve nem volt egészen jó a méret ( hacsak nem szalonból vette valaki 0 km-rel , hehe .) Ha valaki kicsit gyakorlott benne , meg tudja nézni a jelenlegit , hogy megfelelő-e , illetve meg lehet mérni szabócentivel , mekkora kell bele
meg ne haragudj, de ezen már túl vagyunk. nehány jogerős birósági végzés ezt támasztja alá. lassan az utas kérdés lesz kérdés. de, sz.tem ez sem kérdés. ehhez is me kell nyerni egy szab.sért.-i eljárást. kell egy "minta".
igen, ezt látom én is . az egyedi elbirálás majd "rutinná válik" előbb - utóbb. ami feltünt, az a " megszerzett jogok" elismerése!! az eljárás másodlagos. sztem jól látjuk. forgalomba helyezés bruminál / smkp/ a 35/2000 BM szerint nem kell , a VTSZ alól meg majdcsak kivakarjuk v.hogy. ------dógozni!!------
A brumik hovatartozása nem lehet téma, ha komolyan vesszül az EU-s tagságunkat. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2002/24/EK IRÁNYELVE (2002. március 18.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok típusjóváhagyásáról és a 92/61/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről ........ (3) Ezen irányelv az alábbi jellemzőkkel rendelkező négykerekű motorkerékpárokra is vonatkozik: a) könnyű, négykerekű motorkerékpárok, amelyek terheletlen tömege kevesebb 350 kg-nál (L6e kategória), a 45 km/h-t meg nem haladó legnagyobb tervezési sebességű elektromos járművek esetében az akkumulátorok tömegét nem számítva, és amelyek i. hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm≥-nél a külső gyújtású motorok esetében; ii. legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motorok esetében; vagy iii. folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében. Ezeknek a járműveknek teljesíteniük kell az L2e kategóriához tartozó háromkerekű segédmotoros kerékpárokra alkalmazható műszaki követelményeket, kivéve ha külön irányelvekben ettől eltérő rendelkezés szerepel; Csak az lehet a téma, hogy milyen sarcot találnak ki a brumit vásárlókra és használókra.
E pillanatban semmi értelme, elutasítanak. (hacsak a beadványom nem zavarta fel már az iszapot)
Várjatok kicsit, míg megjön arra a válasz!
Nem tudom itt részletezni, hosszú lenne, de amiket eddig írtam, minden benne van.
Addig a típusbizonyítványodból kijelölve a lényeges adatokat az OFFI-val azokat lefordíttathatod. Én is így tettem, s a rendőr, v. a bíróság láthatja hitelesen, h. L2, 2szem., 4kW, 350kg, megnevezése, terv.seb. stb, ami a KöHÉM-ben le vagyon írva....
Ez csak hasznos lehet. Ja, és a dok. címe: Típusbizonyítvány legyen, meg ÜRES tömeget jelöld be. Nekem először a hülyéje "Típuslevelet" fordított, reklamációval vissza is dobtam nekik, s amit szóban mondtam azért még be is perelhetnének. Kijavították (győri iroda), elnézést kértek, s csökkentették a díjat.
A lényeg: "közösségi jármű" minden olyan, melyet az EU vmely tagállamában helyeztek forgalomba. (Lali bácsi Zsigája, Peti sógor Komár smkp-ja is)
Namármost, a rendelet szerint egy közösségi jármű "szerzett jogait" el kell ismerni egy másik tagországban is.
Ha jól értjük, akkor 2008. 01. 01.-től ez tökéletesen azt jelenti, h. egy brumit, ha kintről úgy hozol be, h. minden szükséges doksid megvan hozzá, mely bizonyítja a típusát, forgalomban való részvételének jogát, akkor azt el KELL ismerni, a leírt procedúra során, de ez szgk-nál vszínűleg több, bruminál kevesebb papírt, ill. lépcsőt jelent.
Ez lenne az igazi, mert ez azt jelentené, h. ami kint 2 szem. L2, az itt is az!
Az ötlet nekem is tetszik, mint ahogy szerintem itt sok mindenkinek! Ha kell az aláírás vmi beadványhoz petícióhoz vagy ilyesmihez szívesen csatlakozom ezekhez. sajna nekem az a tapasztalatom, hogy itt piciny hazánkban sajnos nem az ésszerű ötletekből lesz gyakorlat, de ha lehet tenni vmit akkkor itt az ideje... talán még nem késő. Mi a helyzet azzal amit javaslatként felvetetetek, hogy a tipusbizonyítvánnyal vki bemegy a Terézkörútra? Lenne ennek értelme magánszemély esetében is?
Ha nevem alatt visszaolvasol, láthatod, h. többször voltam bent a megyei r.kap.-on, a közl.-i oszt.vez.-vel tárgyalni ez ügyben. Remélem, ennek is következménye, h. viszonylagos nyugalom van itt nálunk. Ha mégis gondod lenne, segítek jogi anyaggal, ha igényled. Adj tel.sz.-t e-mailemre: ombre9@citromail.hu, ha gondolod.
Egyébként általában 5-körül Síkvölgyön vagyok kint az Olasz Jani tanyáján a lovaknál, amíg nem sötétedik, itt edzünk. Itt is megkereshetsz, keresd Tamást.
A tatai szerelő Tima Sándor, látott ilyet, nem is egyet. Szerelte a motoromat, adtam neki szerelési leírást, robbantott ábrákkal. Majd megadom a tel.sz.-t
Azt gondolom, h. erre az útra kellene terelni az ügyet.
Ha megjön a GKM-től a válasz, akkor meglátjuk a következő elsődleges fontosságú lépést. Ha nem ellenzitek, botcsinálta képviselőként - ahogy most is tettem a beadványomban - megpróbálok arra javaslatot tenni, h. ha már "rendszámot" terveznek, akkor ezt a biztosítós, nem nagy költségvetésű és adminisztrációjú megoldást vegyék figyelembe. Természetesen az összes smkp-ra kiterjesztve.
A matrica esetében csak technikai kérdés, h. erre felkészüljenek. El tudom képzelni azt is, h. egy közönséges nyomtatott azonosítási számot adnának, egy öntapadó, vízhatlan átlátszó fóliával, s azzal fedve felragasztható a szám. Persze tökéletesebb lenne egy eleve jó, öntapadó matrica azonnali kinyomtatása, ez is technikai kérdés, s mondjuk legyen ez akár 5-600 Ft költséggel.
Ez évente lehetne akár u.az, legfeljebb más alapszínnel, s rögtön messziről leellenőrízhető a bizti megléte.
Szia Beta9! Örülök, h.vannak más "bolondok" is rajtam kívül ezen a környéken:-) A tatai szerelőnek-márh.van, aki látott már ilyet, örülök és szívesen bemutatkozunk Neked a kisautóval. Most ugyan elviszem szerdán egy itteni szerelőhöz a Kertvárosban, aztán meglátjuk, h.mi lesz....
Nekem egy 2000-es évj., 400-as aixanom van, kb.3 hete:-) A tatai szerelőmestered tf.számát v. elérhetőségét elkérném, lenne hozzá néhány kérdésem. Egyenlőre nincs gond a hatósággal, néhányszor mentek már mögöttem, jól megnézték az autót, aztán lekanyarodtak-hát, tartsák meg ezt a jó szokást:-)
Hogy miért kell parkolási díjat fizetni vagy sem, azt az önkormányzat határozhatja meg. Miskolc város rendeletében az utolsó mondat az, hogy a rendelet hatálya segéd- és motorkerékpárokra nem terjed ki. Amennyiben a mopedautó ezekben a kategóriákban marad, jogszerűen nem fizetünk a parkolásért. ( Miskolcon jelenleg kb négyen.) Ez azt jelenti, hogy ha fizetési meghagyást küld a parkolószervezet, az ellentmondást feltétlenül megnyerjük. Mindaddig igazunk lesz, amíg a rendeletet meg nem változtatják. Igen hangosnak kell lennie ellenségeinknek (nem ellenfeleinknek) hogy a közgyűlés 5-10 darabos minoritásért egy ilyen módosítást napirendre tűzzön és tárgyaljon. A bevétel évente akár több ezer forintra is rúghat, ha nem sikerül a mopeddel elbújnom - mint most, mert nem kívánom felhívni a figyelmet magamra feleslegesen.
Éppenséggel még lenne idő a biztosítókkal és a rendőrséggel konzultálni ez ügyben.
Ha a rendőrök annyira szeretnék a segédmotorok azonosíthatóságát, nagyon hamar ki tudnák dolgozni a megoldást. Csak az a kérdés, mennyi idő alatt készülne el a matrica, mert sokszor csak tavasszal küldik, és ha évközben kötök biztosítást, nem is mindig kapok matricát.
A németeknél a biztosítás megkötésekor AZONNAL a kezedbe nyomják az ALU táblát, de lehet nálunk hetekig tartana egy nyomorult matrica legyártása. Előre el kellene készíteni ezeket a matricákat, és a szerződéskötéskor a kezébe nyomni a tulajdonosnak, feltéve ha komolyan gondoljuk az azonosíthatóságot. Nekem tetszik a labancok megoldása is, amikor a biztosítók beírják a gépkönyvbe a tulajdonos adatait és a rendszámot, így nem kell az adásvételi szerződést hurcolászni. Persze a magyar hatóságok nemigen mernek ilyen komoly hatósági feladatot közönséges (megvesztegethető) halandókra bízni, ilyet csak az okmányirodákban lehet biztonságosan lebonyolítani, amit még egy eredetvizsgával is ellenőrizni kell:))
Amikor biztit kötsz, kapsz egy számot. Plusz kb 3oo Ft-ért mondjuk kapnál egy 10cmx15cm-es jó minőségű matricát hátra, ha kell egyet előre is, s a járművet a biztosító nyilván is tartja - mint most is, mint ügyfelet. Ehhez semmilyen egyéb fejlesztés nem kell, s ha gond van, a rendőrség símán lekérheti a nyilvántartott számot. Gondolom az EU-ban is ilyen 1szerű.
Talán ebben nincs nagy véleménykülönbség a fórumon, szinte mindenki egyetért abban, hogy a mopedautókat a személygépkocsik és a 2 kerekű segédmotoros kerékpárok közé kellene pozicionálni. Európában is ez a jellemző, és nincs is ezzel semmi gond.
A biztosítás elvileg nagyon egyszerű lenne, a biztosítóknak kellene a baleseti statisztikákból kikalkulálni a díjakat, ami lehet hogy kicsit magasabb lenne mint a robogók esetében, de jóval kevesebb kellene hogy legyen, mint a személygépkocsik esetében.
Elő lehetne írni a hatósági jelzést is, ha nem a bürokratikus és drága okmányirodákon keresztül kellene megszerezni, sokkal olcsóbb és egyszerűbb lenne a biztosítókra bízni ezt is. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a hatóságoknál senkit sem érdekel, hogy minél olcsóbb megoldást eszeljenek ki, de talán azt kellene tudatosítani, hogy ezek a járművek azoknak készültek, akik olcsón akarnak közlekedni, és ezért megelégszenek 4 kW teljesítménnyel, és 45 km/h végsebességgel.
A műszaki vizsga sem lenne nagy érvágás, és akkor legalább nem hivatkozhatnának arra, hogy mindenféle roncsokkal akarunk közlekedni.
A jogsi kérdése sem lenne bonyolult, a B1 kategória nálunk is létezik, csak még nem töltötték ki tartalommal. Az szerintem azért fontos lenne, hogy lejárt orvosival is lehessen mopedautót vezetni.
Sajnos a regadó és az eredetvizsga okozza a legnagyobb fejtörést, ez komoly költség, és az a gyanúm erről a sarcról nem akarnak lemondani, de talán a kis teljesítmény okán el lehetne érni valami kedvező besorolást, mégha a hengerűrtartalom miatt egy magasabb kategóriába kerülnénk.
Esetleg még a környezetvédelmi tárcánál lehetne lobbizni, hogy támogassák azoknak a járműveknek az elterjedését, amelyek fele annyira szennyezik a környezetet, mint egy átlagos személygépkocsi.
A postaköltséggel együtt 43 euro-ba került. Nem egészen időarányos a biztosítás, fél éves díjat kellett fizetni a hátralévő 4 hónapra.
Így már nem kötekedhet a rendőr velünk, a hatósági jelzés hiányát, és az érvénytelen felelősségbiztosítást sem verheti ránk. Szerintem még azért sem szólhat, ha a utast is szállítunk, mert a "forgalmiban" az van írva hogy 2 személyes a járgány.
Még át kell olvasni 5 oldal apróbetűs részt a biztosítási kötvényben, ami természetesen németül van, de majd valaki segít dekódolni.
Eddig nem kellett fizetnünk az iskola előtti parkolásért, de ezt a "kiváltságot" lehet elbukjuk. Bár a debreceni parkolási rendelet szerint, a segédmotoros kerékpárokkal ingyen lehet parkolni, de nem tudom ez mennyire hatja meg a parkolóőröket egy autónak látszó jármű esetében.
A parkolásért egyébként szerintem jogos lenne a pénzt beszedni, hiszen mégiscsak elfoglalunk egy egész helyet. Azt most ne feszegessük, hogy a befolyt pénzből mennyit költenek a parkolóhelyek kialakítására, és mennyit lopnak el belőle a korrupt politikusok.
A nemfizetést egyfajta polgári engedetlenségnek tartom, amiért szívatnak a hatóságok. Ha nem kekeckednének velünk, és az NKH meg a rendőrség is normálisan kezelné a mopedautókat, akkor szó nélkül kifizetném a parkolási díjat.
Egyébként Németországban is több biztosítási kategória van a mopedeknek, eltérő a díj a 2 és a 4 kerekűek esetén, és még a megengedett sebességben is két kategória van. Akinek elegendő a 25 km/h, az kevesebbet fizet, mint aki 45 km/h-val akar száguldani.
Ésszerű megoldásra nyílna lehetőség , de ebből a csapatból sok jót nem nézek ki , amit írtál az helytálló . Külön gond , hogy gyanúm szerint szét akarják szedni a kategóriát kerekenként , és a mopedautókat valahogy kivonni a smkp-k közül , és közelíteni a gépkocsikhoz . Ha lesz rá lehetőségem , akkor elsősorban ez ellen kívánok fellépni . ................Más : nagyjából elkészültem a kvaddal . Nos , azon látszik , hogy van-e töltés ? Alapjáraton cigarettaparázs a lámpa fénye ( pedig az akksi ( 3 Aó) elhajtja az önindítót ) kis fordulatszám emelésre teljesen "felvillanyozódik" .....
Nagyon jó kérdés , mi legyen Hegyeshalomnál az utassal , és egyáltalán ??? Ezek a barnapéterek nagyon nem akarják megérteni a határok nélküli Európa lényegét....Amikor a nyáron megállítottak a rendőrök Sárbogárdon , és nehezen akarták tudomásul venni a lényeget , megkérdeztem a közeget : " Ha ez a Schneiberger nem adta volna el a járgányt , még mindig ő lenne a tulaj , és itt állna az osztrák smkp papírral és smkp biztosítással , akkor mit csinálna vele?"
Ami a motorkerékpár költségeket illeti ...A Honda egy hónapja volt műszakin , ha megyéhez vittem volna , akkor a vizsgadíj 3100 Ft körül lett volna . A biztosítással az a helyzet , hogy 125 ccm-ig - 350 ccm-ig - afölött vannak szétbontva a motorok . A legkisebb kategória cirka egyezik a segédmotorral ; Pali bátyám néhai elektromos Pulija segédmotor-biztosítással futott (noha rendszámos , 7 kW-os mkp volt) , mert a biztosító így értelmezte a 0 ccm-ből adódó legkisebb motorkategóriát . Így bátyám valamivel TÖBBET fizetett , mintha rendszámos nagymotornak veszik . Én jelenleg a 218 ccm-es Piaggiómmal B5-ben vagyok ( motorral ez a plafon , mert csak néhány éve vezették be a M-B rendszert ) így egész évre 2676 Ft-ot fizetek -- a 250-es MZ ETZ ugyenez volt , tavasszal adtam el . Viszont 350 ccm-nél ez durván ugrik , a 400-as Hondára Évi 20 ezer körül fizetnék ( ha nem lenne veteránbiztosítása) .Ugyanannyit fizet a 24 lóerővel száguldozó Uralos , mit a 140 lóerőn (300 km/órával ) óvatoskodó HayaBusasás...Motoros fórumokon már kitárgyalták ezt párszor , de amikor másfél évtizede bejött a kötelező felelősségbiztosítás ezen rendszere , akkor nem álltak rendelkezésre teljesítményadatok . Hasonló szítu a gépkocsiknál is van (lomha dízel többet fizet mint a fürge benzines) , de nem ennyire ordítóak a különbségek .. . Amiatt aggasztó ez , hogy esetleg idekerül az L2-es járgányom a 4 kW-jával és az 505 ccm-jével . Lényeges szempont , hogy a motorkerékpárokon nincs (környezetvédelmi) zöldkártya , mert az is valami 8000 Ft körül van a gépkocsiknál évente . Az eredetiségvizsga egy-két ezer forinttal olcsóbb mint a gépkocsiknál , vagyis 15 ezer körül -- gondolom a hivatal logikája szerint ugyanannyit kell dolgozni a 125-ös MZ leolvasásával és rögzítésével , mint egy Mercedessel ....
Ha jól emlékszem a biológiában az ilyet ( denevér -- madár ; cetek -- halak) neveztük analóg hasonlóságnak ....A panoptikumban kiállított viaszszobrok megszólalásig hasonlítanak az emberre...Az autómakettek (1:10 ; 1:43 ; 1:87) megszólalásig hasonlítanak az igazihoz ....Az akkumulátoros hajtású gyerekjátékok minden funkcióban másolják az igazi autót : szálítanak egy embert (kisgyereket) , áttételes kormányszerkezetük van , van benne hátramenet , világítás , irányjelző , esetleg fék is ....Mégsem gépkocsik , ha elfogadjuk az NKH okfejtését , akkor ezekből is gépkocsi lenne , mert ők a nyugati szabályozásban pontosan lefektetett járműkategória-határokat tagadják , ezáltal viszont parttalanná válik minden .
Azt értem , éppen azért gondolom ,ha a 20 tonnás emeletes buszon nem végez(het)nek konstrukciós vizsgálatot , akkor nehogy már egy ilyen lélekvesztőn akarjanak ...
Az osztrákoknál van egy rendszámféleség a mopedautók hátulján, ugyanúgy mint az összes segédmotoron. Csak ezt a mini rendszámot nem az okmányirada adja ki, hanem a biztosító társaság, amikor megkötik náluk a biztosítást.
Ez nálunk is tudna működni, csak annyit kellene változtatni a mostani rendszeren, hogy ne egy pici matricát, hanem egy nagyobb alutáblát adjon a biztosító, amire esetleg minden évben más színű matricát kellene ragasztani. A járművek azonosíthatósága így meg lenne oldva, és sokkal olcsóbb és egyszerűbb lenne mint az okmányirodákban megoldani a több százezer segédmotor felrendszámozását.
Sajnos kicsi az esély arra, hogy az átlagemberek számára kedvezően alakuljanak a dolgok ebben az országban. Majd a hivatalnokok kitalálják hogyan tegyék magukat nélkülözhetetlenné, és még egy jó kis közbeszerzésre is lehet valami esély.
Ez most azt jelentené, hogy a német aki egy ugyanolyan brumiban ül, mint én segédmotorrral közlekedik itt Magyarországon, teljesen jogszerűen, míg én ha a legrosszabb verzió következik be vmilyen személygépkocsiban, vagy más járműkategóriában??? És mi van az osztrákoknál ott nincsen rendszám sem, most akkor arra kötelezik, hogy csavarozzon fel egyet Hegyeshalomnál? Ha nem akkor engem köteleznek a rendszám feltételére az osztrákot meg felttelezem nem, hogy van ez?
250-es ETZ-vel volt a fickó, lehet efölött nagyot ugrik a biztosítási díj.
Ha életbe lép a honosítással kapcsolatos rendelet, kíváncsiságból be lehetne vinni az NKH-hoz egy külföldi rendszámmal ellátott mopedautót, vajon arra hogyan reagálnának?
Szia Fireeman! Köszi, h.válaszoltál, szerencsére találtam egy korrektnek tűnő szerelőt T.bányán, csak még próbálkoznom kell az anyagbeszerzéssel...ami másnak is gondot okoz...lány létemre nem konyítok valami sokat az alkatrészekhez, de adtatok már 1-2 ötletet a fórumon, ezért hálás köszönet...Én Bicskére járok át a kis Egérrel dolgozni, kicsit aggódom mindíg, h.nehogy megadja magát az úton:-)...bár ennek jelét még nem adta... Ha szerelnünk kell valamit, fordulhatnék Hozzád jó tanácsért? És itt most kreatív ötletekre gondolok elsősorban..beszerzés kapcsán..
Nem írtad, 125, 150, vagy 250 ccm -es az ETZ-je. Egyik kollégámnak van egy 550-es KTM-je., megkérdeztem, kb 4500 FT a negyedévi biztosítása. Tehát negyedévi. A súlyadónk évi 4kwX300 Ft = 1200 FT. Zöldkártya nincs, műszaki vizsga kb 12.000 Ft Műszakival egybekötött eredetvizsgálat fogalmam nics, de újabban ez van. Regisztrációs adó egy alkalommal nem tudom hány FT.
Egy EU-s (közösségi) állampolgár tulajdonát képező járművének M.o.-i honosításáról rendelkezik, miszerint a kint mexerzett típus, ill. forgalombantartási jogát itt az NKH vizsgálat nélkül elismeri. Egy kinti tulajdonú brumit e'szerint 2 személyes smkp-nak kell elismerniük, ha a fickó idehozza, s honosíttatni akarja. Normál kocsira is, s ránk is nyilván ez vonatkozik kifelé.