A port nem csiszolnám le külön. Nagyon vékony filmszerű a porlása. Amúgy is csiszolni kell majd, csak találnék egy rendes munkát végző kivitelezőt. Néhány tábla között hézag is kialakult, de ez állítólag nem a melegtől, hanem a tábla zsugorodása miatt van. Akit megbíztunk volna a munkával inkább kifogásokat keres, hogy miért nem csinálja meg. Két réteg van. Az alsó düledezve a második réteg meg habbal ragasztva.
Egy kissé visszakanyarodva KömKel padlásszigetelési megoldásához, eszembe jutott valami amiről kikérném a véleményeteket. A szerkezet pontosan ugyan az mint az ő esetében, csak nálam a födém gerendák állapota nem túl fényes. Kb 3-4 évig kellene megoldanom a helyzetet, utána teljes felújítás lesz. Arra gondoltam, hogy az 5×15-ös pallókat nem a mostani gerendákra keresztbe (mint KömKel), hanem azokkal párhuzamosan, eltolva raknám, így levéve a padláson tárolt ezernyi cucc súlyának terhelését a meglévő gerendákról.
Egy kis ábra az elképzelésről:
A falak téglában végződnek, nincs koszorú, így a pallók a tégla tetejére kerülnének.
A gerendák, pallók közé meg mehet kb 25 centi gyapot.
Tehát ha a lapok közepe nincs elég erősen odaragasztva/dübelezve a falhoz, akkor a hőtágulás/hőkülönbség okozta meggörbülés megpróbálja letépni a lap közepét a falról.
Ha viszont fehérre van festve, akkor a külső rétegek nem tudnak annyira felmelegedni, ezért sokkal kisebb lesz a hőmérséklet különbség a lap külső és a belső fele között, tehát sokkal gyengébb lesz a görbítő erő.
A fehér EPS-t gyorsan megeszi az UV. Pár év alatt teljesen szét tud mállani. Szentendrén a Tyukosdűlő felső részén van egy (ömagában is különös arányú) épület, amire szépen felragasztgatták a fehér táblákat 2-3 éve. Most mélysárga, porló táblák takarják, egy középkori épület málló mészkőtömbjeire emlékeztet, a táblák 5-6 centisre koptak a "fugák"
A szürkét sokkal lassabban eszi a napfény (a grafit nem engedi az anyag "mélyére" az UV-t), és kevésbé látványos (picit talán sötétebb lesz a szürkesége), de azt megeszi. szóval, ha valóban a festésen gondolkodsz, le kell csiszolnod a felületéről a már szétmállott réteget. Kézzel megsimítva is porlani fog.
A gyártó (AT) szerint nem is a megolvadás a probléma, hanem a felforrósodott külső és az ehhez képest hideg belső réteg -mivel jó hőszigetelő azért- eltérő hőtágulásából adódó anyagfeszültség.
A grafitos szigetelést mivel festik be kívülről? Jön a meleg és amíg nem lesz behúzva az épület a szürke részeket jó lenne befesteni amíg nem színeznek. Diszperzites festék jó rá?
találtam egy ilyen flexibilis ragasztóhabarcs összetételt.
50% kvarchomok
15% mészkőpor
30% cement
15% diszperziós adalék
1.5% cellulóz adalék
0.5% éter
igen én is tudok összeadni :-) de a lényeg az, hogy a glettet alkotó szemcséket a cement megtartja akkor is, ha a felszínét UV fény éri és a szerves kötőanyag ott (tehát a külső felületen) lebomlik. beljebb meg nem tud menni az UV fény-
ok, szóval gondolom ott az extra fos ragasztó mállik le (esetleg hidegben csinálták és már akkor megfagyogatott) ha kgy-ra való amúgy is drágább fajtát használtam normális időben, annak nem lesz baja.
meg lehet csinálni: falazás közben soronént bepucolni a téglákat, háromsoronként betolni a kőzetgyapotot. hévízen sétálva láttam egyszer egy ilyen házat, hogy két fal között volt vagy tíz centi és mind a kettő be volt vakolva. a kamerával benézve látszott, hogy kb soronként kenték be habarccsal. Csak nehéz rávenni ilyen munkára a legényeket.