Keresés

Részletes keresés

njjana Creative Commons License 2021.08.14 0 2 58072

Szia!

Kérlek ne foglalkozz az ilyen emberekkel, ne vegyék el a kedved.  Én is a XV. kerületben vagyok (Rákospalota), és örömmel, bármikor meghallgatóm azt a bazookat. Itt rám írsz, egyeztetünk, és mehet a PMR. Igaz, a stabilban lévő 2m-70cm-es rádióm még nincs kinyitva, ezért nem engedi a PMR sávok használatát, de van kézim, és mindent megteszek a sikeres ügy érdekében. :-)

Előzmény: BGfromÉ-D (58071)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.08.13 0 0 58071

Szerintem azt én nem érem el a XV-ikből. De majd megpróbálkozom.

Az előzőt köszi! Én is büszkébb vagyok rá, mégha olyan is, amilyen, mint a pénzemre. 

Előzmény: megint itt vagyok (58070)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.13 -1 1 58070

Esetleg próbálkozz a dunaújvárosi papin, elég messziről egész jól jöttek.

446,130 MHz, 103,5 Hz CTCSS, adásra, vételre.

Előzmény: BGfromÉ-D (58068)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.13 -1 2 58069

Kapcsold csak be nyugodtan és légy rá büszke, hogy a magad által készített bazookával rádiózol.

Előzmény: BGfromÉ-D (58068)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.08.13 0 2 58068

Jó neked. Mi most jövünk haza Hajdúszoboszlóról, senkit nem találtam pmr-en sem itt, sem Debrecenben. Legfeljebb valami tanuló motorosokat egyszer. De őket nem "bántottam". :-)  Más frekin meg nem mertem keresgélni.

 

Bolti antenna: van - szintén Pesten - egy "kedves, antipatikus fiatalember, kapásból közölte velem az éterben, hogy az az antenna amit megépítettem (az a bizonyos bazooka) használhatatlan, rossz, zúg stb." Oké, öcsém, te mit építettél?" Ja, neki bolti van, pénzért...

Azóta nem is szívesen kapcsolom be otthon a rádiót... :-((

Előzmény: megint itt vagyok (58067)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.13 -1 1 58067

Most is egész szép forgalom van, pedig csak a dunaújvárosi papin áll a rádió. Asszem van nekem - sőt biztos - egy mérőszalag Yagim 70 centire SMA csatival, becsavarható a gumicsutka helyére.

Ha már így belejöttek a kollégák, akkor forgolódom vele egy kicsit.

Előzmény: DJ Szegecs (58066)
DJ Szegecs Creative Commons License 2021.08.13 0 0 58066

Ennek a nagytesója (ACY12) amolyan alapantenna volt a PMR rádiózás hazai fénykorában (2002-04 körül), amikor mindenféle csúcsdöntő kísérletek, rádiós találkozók is voltak még.

Talán a balunját lehet megemlíteni, mint gyenge pont (alacsony hatásfok), ill. a Carant által erőltetett FME csatlakozóból létezik ugyan tömített verzió, csak sehol sem találtam alkatrészboltokban, amit meg lehet kapni, az nem kültérre való...

 

Előzmény: megint itt vagyok (58065)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.13 -1 1 58065

Egész jó kis antenna PMR-hez. Most beszéltem a dunaújvárosi papin keresztül egy Bp.-i PMR-essel, aki ilyen antennát használ.

 

https://www.dnd.hu/carant-acy-7-uhf-yagi-bazis-antenna

Desert Rat Creative Commons License 2021.08.11 0 1 58064

Látod, hogy amikor rámjön a hoppáré akkor írok mindenfélét. 

Előzmény: DJ Szegecs (58063)
DJ Szegecs Creative Commons License 2021.08.11 0 1 58063

Lehetnének rendszeresek az ilyen jellegű írásaid!

Indíthatnál blog-ot, - de ha gondolod, vendégposztként szívesen kiteszem a garazs.de-re is.

Előzmény: Desert Rat (58062)
Desert Rat Creative Commons License 2021.08.11 0 2 58062

RT47 apróságok:

 

Az antenna megfelel annak az előírásnak hogy nem cserélhető, de a szabály nem írja le hogyan ne legyen cserélhető. Úgy nem cserélhető, hogy ugyan normál SMA csatlakozója van amire az antenna rá van tekerve, de az antenna csavarros részét oldalról megfúrták amiben egy csavar van és megszorítja a koax csatlakozót, amitől az kézzel nem letekerhető. Ezt a csavart meg lehet lazítani, jobb szemüveg nélkül nem láttam pontosan hogy olyan pici imbuszkulccsal amivel a Maros-D gobjait is kell, vagy nagyon vékony torch csavarhúzóval - utóbbi volt kéznél és prímán sikerült, elég egy-két fordulatot kitekerni és az antenna letekerhető. Azért is jó ez hogy szállításkor vagy tároláskor kisebb dobozba rakható leszedett antennával, de természetesen és szabálytalanul rakható rá másik antenna vagy akár magasantenna, illetve rádióengedély birtokában nem is szabálytalan a 70cm-es sávban. Úgy fest, hogy a hatóságok amúgy is hallgatólagosan elkönyvelték a PMR és FRS kézirádiók teljesítményhatárának az 5-8W-ot, kivéve a németeket, de azokról duggyukjól .... stb.

 

Ahogy sejtettem, nem gyártakank külön PMR és FRS változatot, ergo a PMR változatnak is tudnia kell a 2W-ot, illetve más frekit. A megoldás a programozó szoftvernél van, ami nem engedi hogy ezeket változtassuk, de hogy mit ne engedjen az egy setting.ini fájlban van ami szépen szerkeszthető. Ilyesmik vannak benne eredetileg:

 

freqenable=1
ctcenable=0
powerenable=1

 

Itt az 1 jelenti azt, hogy nem módosítható az adat, de a PMR előírása nem tér ki arra hogyan ne legyen változtatható - hát úgy hogy az ini-ben letiltják, maga a rádió önmagában meg olyan hülye, hogy semmi nem módosítható szoftver nélkül. Ezekhez nullát írva (engedélyezve!) a teljesítményt a programban lehet HI-re módosítani (2W), illetve a freki szabadon módosítható a 400-470MHz tartományban, akár eltérő Rx/Tx frekire.  (!! van az ini fájlban olyan adat is ahol a 1 jelenti az engedélyezést - vizágozzék száz virág!) 

 

A csatornák számát ugyan meg lehet adni az ini fájlban, de ez a program képernyőjére vonatkozik és nem a rádióra, ami utóbbi 16 megváltoztathatatlanul, illetve firmware függő ami meg nincs publikálva. Nagyon úgy néz ki, hogy az usák FRS változat is csak 16 csatornás, ami alapból elég a hagyományos 14 csatornához, de kevés a bővített 22-höz. Az usák változathoz adott programozó szoftver bitre megegyezik az európai változattal, az ini fájl adja az eltérést.

 

Sokat vártam a "Testmode" menüponttól (amit szintén engedélyezni kell az ini-ben), de sajnos adatátviteli problémát jelez minden esetben.

 

A programozó szoftver kínaias módon néha adatátviteli problémát jelez mikor a codeplug-ot feltöltenénk a rádióba, és bereseteli a rádiót, ...  amivel kapcsolatban valaki kiverte a balhét egy fórumon, de válaszra sem méltatták. Azzal lehet segíteni, hogy a rádióba való betöltés előtt kihúzzuk az USB kábelt a számítógépből és visszadugjuk, aztán mehet az adat - azaz ilyen esetekben ütni, vágni, dugni, ficánkolni kell és egyszer csak jó lesz - ez a modern számítástechnika, dont't blame me!

 

 

Scrambler:

A rádióban van beszédtitkosító voice scrambler, amivel egy kicsit el lehet bújni a szélesebb néptömegek elöl, de nem nagyon. A kódolást bekapcsolni lehet vagy kikapcsolni. Próbáltam párba a Baojie318-assal amiben szintén van scrambler, de nem volt érthető a dekódolt beszéd.

Van egy másik Retevis rádióm, egy RT87-es, amiben szintén van voice scrambler, de az állítható. Ugyanis a frekvencia-fordításnak van egy "tengelye" amitől magasabb frekik átkerülnek alacsonyra, az alacsonyak magasra - ez a tengely egy frekvenciaérték ami néhány diszkrét érték közül választható, az RT87-ben nyolc ilyen értékből választhatunk. Végigpróbáltam a 8 értéket, ami során kiderült, hogy az RT47-es rádió fix 3-as beállítással működik, a Baojie318 pedig fix 1-essel, így egymást soha az életben nem fogják dekódolni, míg az RT87-es állítható bármelyikre és kommunikálhat mindkettővel scrambler módban is.

(RT87:  https://www.retevis.com/rt87-ip67-dual-band-business-two-way-radios#A9137AX1 )

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Desert Rat (58061)
Desert Rat Creative Commons License 2021.08.10 0 2 58061

Retevis  RT647 rádió - ilyen állt a házhoz. 

https://www.retevis.com/rt647-ip67-waterproof-license-free-radio#A9163B-C9034A

 

Teljesen szabályos licence-free rádió, tulajdonképpen RT47 típusként fut, de ez az USA verzió kódja ami FRS rádiót jelent 462MHz tájékán ami 2W és 22CH. Az európai (PMR446, 0.5W,16CH) változat kódja  RT647, ahol gondolom a 6-os számjegy jelzi a 446 végződését.  Egy amerikai változat az RT47V, ahol a V minden bizonnyal a VHF-et jelzi, ugyanis a az úgynevezett MURS csatonák VHF-en vannak 151-154MHz tájékán és minössze 5 csatorna, max 2W. https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-Use_Radio_Service

 

Nekem RT646-os változatom van, tehát  Magyarországon szabályos PMR446, amihez csatolják a megfelelőségi nyilatkozatot is.   Ennek megfelelően az antenna nem levehető és szigorúan 0.5W a kimenő teljesítmény, viszont 16 csatornás. Kijelző nincs rajta, a bekapcsolást és a csatornákat bemondja angolul.  Azért van mit programozni rajta, mert CTCSS/DCS-t be lehet állítani, illetve scramblert lehet bekapcsolni ami gondolom az azonos típusú párjával szépen együttműködik, mert egy másikkal próbálva nem. 

A programozó szoftver a retevises adatlap support menüjéből letölthető, príma kínai szoftver ami többnyire működik, néha meg nem. Amikor elég sokmindent állítottam be vele és visszaírtam a rádióba, azonnal kínai nyelven kezdett beszélni az angol beállítás ellenére és semmilyen módon nem sikerült erről lebeszélni. Szerencsére a programozó szoftverhez van mellékelve egy fájl, amit betöltve vissza-angolosodik, de ez még további kutatásokat igényel.  Talán lesz chirp verzió is

 

A programkábel olyasmi mint a Motorola kézirádióié, de méretben eltér, a másik vége sima USB. Drivert nem telepítettem hozzá, ment a Baofengével (Win7)  

 

Amúgy vízálló IP67, és a Youtubon található több video is ahol ezt kipróbálják.

https://www.youtube.com/watch?v=rzt32WKK4vE - nem kell meglepődni hogy letekerik az antennát, ez VHF-es MURS modell ahol engedélyezik a külső antennát. És mivel kínai, miért ne lehetne meghekkelni!  Nekem gyanús, hogy nem gyártanak külön 0.5W-os és 16 csatornás PMR és 2W-os 22 csatornás FRS rádiót, hanem a szoftver dönti el mindezt - ez is megér további kutatásokat. Alapból azt sem hiszem el, hogy az antennát nem lehet levenni, csak valami trükk (csavar?) akadályozza ezt.

 

Mit is modjak még? 30 euro! Ennyiért nyilván lehet venni egy kétsávos UV5R-t vagy hasonlót, csak szabálytalan PMR-re. A vízállóság az lehet előny, de nem deklaráltan vízálló-gyanús a kétsávos és 5W-os RT85-is, közel azonos áron https://www.retevis.com/rt85-full-power-fpp-dual-band-ham-radio#A9195A

 

 

 

BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.15 0 0 58060

Azt csinálom. :-) 

Előzmény: XANTIi (58059)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.15 0 0 58059

Próbálj több forrásból infót szerezni a mérőkéről.

Előzmény: BGfromÉ-D (58058)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.15 0 0 58058

Az én Uv-82-esem legfeljebb tud ötöt. 

Előzmény: XANTIi (58057)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.15 0 0 58057

Jópofa. Csak azt nem tudni, mekkora teljesítménytől mér SWR-t. Ebben a 100W-os kategóriában kb.5 W szokott lenni.

Ez nem azonos a mérhető legkisebb teljesítménnyel!

Előzmény: BGfromÉ-D (58056)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.15 0 0 58056

Akkor úgy néz ki, hogy - engedelmetekkel - az elkészült bazooka antenna szépen teszi a dolgát. Meglett a helye is.

Erről a Surecom SWR-mérőről van valakinek véleménye? https://www.ebay.com/itm/363322429081

Rendeltem egyet.

 

Viszont a kollégával még mindig szakadozik a beszélgetés. Csak vele és csak nekem. 

BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.12 0 0 58055

Én hagyom, mondjátok, hogy mi a baj, mi a teendő! 😀

A csati és a talp oldalán is hibás volt. Viszont most a talpban a hideg ér nem ér hozzá semmi fémhez. Lehet, hogy túlmelegedett? 🤔

Egyébként beszél-getés volt... 😀 

Előzmény: Desert Rat (58054)
Desert Rat Creative Commons License 2021.07.12 0 2 58054

Ezért is szoktam hagyni hogy inkább a másik beszéljen.

Előzmény: BGfromÉ-D (58053)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.12 0 0 58053

Viszont a mágnestalpas nem jó. Húsz perc beszélgetés alatt lemerítette az akksimat. :-(

Előzmény: BGfromÉ-D (58052)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.10 0 0 58052

Legközelebb! 😀

Egyelőre jó lett az antenna. Swr-re is. 

Előzmény: XANTIi (58051)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.10 0 0 58051

Döntően függ a harisnyától, mennyire sűrű szövésű. Általában 1/3 hosszra össze lehet tolni, ilyenkor közel 3-szor akkora az átmérője.

Előzmény: BGfromÉ-D (58049)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.10 0 0 58050

Döntően alufóliát használtam. Nem sikerült ez a visszahúzós művelet.  Ugyanakkora hosszon befedtem, mint ahova a köpenyt kellett volna visszahúzni.

Elvileg megvan. Egy csati kell rá, mert az leszakadt az elején. 😀 Meg egy kis swr-mérés. 

Előzmény: XANTIi (58048)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.09 0 2 58049

"Teljesen rutinszerű" annak, akinek van hozzá rutinja... 😀

Már nem tudom, meddig rángattam (nem mondom, hogy mire emlékeztet a módszer... 😀), de még mindig nem sikerült.😔

Előzmény: XANTIi (58048)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.09 0 0 58048

Az a visszahúzás teljesen rutinszerű. Kivéve, ha fólia árnyékolós a kábel és csak pár szál rézdrót van körülötte. Néha a "rendes" koaxnál is előfordul, hogy rá van gyógyulva a harisnya a bélre. De ha a teljes megpucolt hosszon összetolod, az átmérő is megnő és lehet vele dolgozni. Döntően zsugorcsövet érdemes használni a rögzítésekre.

Előzmény: BGfromÉ-D (58047)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.09 0 0 58047

Majdnem. Ez krepált. Be. 😀

 

Viszont megelégeltem, hogy egy tíz centis darab műanyag védőcsövet nem lehet szerezni sehonnan, így elkezdtem, "düh-it-yourself" - jelleggel a bazooka antennát. Papírból tekertem alapot, szigszalaggal, a tekercshez, az megvan. Az a szerencsétlen megoldás, hogy visszahúzni az árnyékoló köpenyt, az még kifog rajtam... 

Előzmény: XANTIi (58046)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.09 0 0 58046

Azok pedig krimpeltek általában.

Előzmény: BGfromÉ-D (58045)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.09 0 0 58045

Közben kiderült lassan, hogy pont ez a bizonyos sma csatlakozó hibás az antennán. 

BGfromÉ-D Creative Commons License 2021.07.09 0 0 58044

Sebaj. 🙂

Előzmény: XANTIi (58043)
XANTIi Creative Commons License 2021.07.09 0 0 58043

Bocs, félreértettem.

Előzmény: BGfromÉ-D (58041)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!