Somlyóváron sokak nem kis bosszúságára legtöbbször csak a kihelyezett lebélyegzett nyalókák találhatók meg,ezeket bélyegezte le valószínűleg a társaságodban lévő úriember,majd kitette a dobozba.
Nem lenne semmi gond ezzel az eljárással ha mindig elérhető lenne minden túrázó számára ezen nyalókák egy darabja,de sajnos koránt sincs így,nagyon sokszor semmit sem találnak a dobozban az arra járók ,nem kis mérget nyelve ezzel,mert nem egy autóval utólag is megközelíthető helyről van szó.
Magyarul sokszor elfogy és nincs mód az utólagos pótlásra,csak szerencsés esetben.
Sok-sok visszajelzés ellenére sem történt még semmi ez ügyben,mintha egy szent tehénről lenne szó...lehet hogy ez az is?
Mindenesetre nekünk megvan ez a pecsét (nyalóka) is,de szerencsével,mert utánunk mindössze kettő maradt anno és velünk szemben legalább tízen mentek felfelé...
Készítettem képet a pusztamaróti pecsételőhelyről is. Az ottani pecsét is hagy némi kívánnivalót maga után. A bélyegzőről leszakadt a gumi, de szerencsére a tintapárna dobozába belerakták. Nem volt nálam ragasztó, így nem tudtam visszaragasztani a fémre.
Somlyóváron nincs kirakva bélyegző (csak a doboz van meg), de szerencsére az ottani gondnok(?) ott volt, és ő bélyegzett nekem. A bácsi épp valami papírfecnire nyomkota a pecséteket. Gondolom arra az esetre, ha ő nincs ott, és valakinek bélyegezni kellene, akkor el vihessen egyet-egyet.
Most értem haza Szárligetről. Majd töltök fel képeket a mai állapotáról. :-( (De előtte mosdás és kaja.) Nem tudok szabadulni a gondolattol, hogy a helyi tűzoltóság próbált így megszabadulni a darazsaktól. De ne legyen igazam, remélem, hogy csak a rosszindulat beszél belőlem. Írok majd egy post-ot a TTT fórumába is.
Amúgy a pecsétdoboz és a bélyegző megvan. Mivel fém bélyegző volt, ezért némi pucolás után még pecsételni is tudtam vele ma reggel. Szóval néhány csavar segítségével vissza lehet szerelni a fa maradványára.
Ma délután, amikor pecsételni akartam Tardos mellett a Bányahegyi erdészháznál, szomorúan tapasztaltam, hogy leégett a fa, amin a pecsét volt. Ottjártamkor még izzott, füstölgött. A TTT fórumán olvastam, hogy lódarazsak telepedtek meg rajta. Talán így akartak megszabadulni tőlük??? Ahogy mentem be a faluba, láttam a helyi tűzoltókat arra menni.
Reggel megnézem, hogy mi maradt a pecsétből, mert azt nem találtam, az izzó parázsban meg nem akartam keresgélni.
Reggel egy kis vonatozással kezdtem a napot, és áthaladva Magyarország leghosszabb vasúti alagutján Abaligetnél csatlakoztam egy nagyon jó hangulatú túrázó csapathoz, a sok régi ismerőst is felvonultató székesfehérvári Gyöngyvirág TE. tagjaihoz, akik Horváth Pisti vezetésével járják az RP-DDK zselici szakaszát.
A vasútállomáson pecsételtünk majd egy kis kevergés után eléggé benőtt útvonalon indultunk neki az első dombhátnak. Szép erdőn keresztűl értük el a gerincen vezető utat Szentkatalin és Karácodfa felett. A távolban kéklő Mecsek vonulatai szépen látszottak. A túraútvonalunk ezen a napon nagyrészt Baranya megye területén vezetett, szép öreg erdőben érintettük a Zselic csúcsát a Hollófészek nevű helyet ami 358 m magas. A Baranya megyei erdészet egyik nagy vaddisznós-kertje mellett haladtunk tovább és tettünk egy kis kitérőt a közeli Nagymáté-i vadászházhoz. Az itt található szép pihenőhelyen tartottuk az ebédszünetet, megnéztük a régi és még mindig kint lévő de már használaton kívül helyezett nyalókás dobozt is. Érdekes és követendő példa lehetne az itt létrehozott szép arborétum és a Fekete Istvánnak emléket állító szobrok és a tanösvény melynek egy részét is érintettük. Rengeteg erre a Zselicben védett szúrós csodabogyó, egy mély erdei völgyet keresztezve és lihegve érkeztünk meg Felsőkövesdre. Ezen a kis településen talán 20 ember él még, inkább üdülőterület jellege van. A 155 éves harangláb mellett található a nyalókás doboz amelyből elvégezhettük a füzetünk ezen pontjának érvényesítését is. A településen áthaladva leereszkedtünk a gerincről de csak azért, hogy fel tudjunk kapaszkodni a Hideg-oldalon keresztül az egykori Szabás - kihalóban lévő - település főutcájára. A szellemjárta pusztuló házak között végig haladva a Cigány-dombon keresztül érkeztünk meg Somogy -megyébe. Alattunk a kistótvárosi uradalom épületeit nézhettük a kerítésen kívülről és fájó szívvel néztük a szép magán kilátót amely szintén el van zárva a természetjáróktól, pedig csak néhány 10 méterre van a kéktúra útvonalától! Az egykori Nagytótváros teljesen elpusztult település helyét már csak néhány bucka és öreg diófák jelzik a Tótvárosi-erdőben. A hegyről meredek ösvényen ereszkedtünk lefelé egy mély szurdokvölgy peremén és az erdő alját elérve néhány perc alatt elértük Gálosfa szélén az első házakat majd megkerestük a pecsételő helyet is ahol szép eredeti MTSZ pecsét található, valamint jéghideg italok mindenféle változata is előfordul. Egy jó órát pihentünk ebben a kellemes 'pecsételőhívatalban' közben túratársaimmal megismertettem túramozgalmainkat, teljesítménytúráinkat és úgy általában a Külső-Somogy szépségeit. Remélhetőleg később többen visszatérnek majd Somogy más részeire is túrázni. Köszönöm a túrát, és hogy Veletek tarthattam!
Az a baj, hogy ide nem lehet eladni mindenféle régi fényképet (amiből van nekem rengeteg), mert tavaly a bélyegző egy másik fára költözött a magányosan álló fenyőről. Bár már stempliztem vele az új helyén, de még nem örökítettem meg az utókornak...
A képek közül egyik sem az enyém, mindet fórumozók küldték! Én csak felpakolom, ennyi.
A Gerecséről vannak képek, arra várnak, hogy eljussak odáig (összesen majdnem félezer képet kaptam...). Ami jöhetne: Pusztamarót napos, vagy legalábbis világos képek (szürkület környéki kép van).
Hasonlóan kell majd DDK és AK bélyegzőhely is. A DDK-t célszerű már egyből HEV-nek küldeni, nekem biztos nem fog beleférni.
Ahogy látom, a pecsételőhelyekről készítesz képeket. Ha gondolod, akkor a hétvégi túrámon útbaeső pontokról készítek képeket, és eljuttatom neked. Mogyorósbánya-Szárliget közti részt fogom megcsinálni. Úgy látom, hogy az oldalról ezek a képek még hiányoznak.
Köszönöm szépen a tippet. Végül itt sikerült szállást foglalnom. A telefon alapján szimpatikus a szállásadó. Megnéztem a képeidet, nagyon igényes vendégháznak tűnik.
Ma délután vettem át az MTSZ-ben a kéktúra teljesítésemért járó jelvényt és levelet. A sorszám 4751. Ára 1000 HUF volt, mint turista egyesületi tagnak.
Güsziológus!
Kösz a tippet, majd a harmadik teljesítésen felmászok oda! Most a nagypakkos befejező túrám második napjába (Mogyoróska-Eszkála vh.) nem fért bele több, mint a Regéc várához és a Nagy-Péter-mennykőre vezető letérés. Így is alkonyatra értem fel az Eszkálára, vacsora után már szinte sötétben vertem fel a sátrat. Nagyon feltartott az, hogy aznap, vasárnap csak negyed tíz előtt ért fel a gondnok a várba, én meg ott dekkoltam már fél kilenctől bebocsáttatásra várva... :-/
Két éve tavasszal mikor ezt a szakaszt teljesítettük akkor Tarjánban aludtunk a Sziget panzióban,Koldusszállásnál megszakítva a túrát.Nem pont a kéktúra útvonalán van Tarján de már akkor sem volt rózsás a szálláshelyzet errefelé,és így tudtuk összehozni.
Szállás teljesen jó volt,konyha pedig kiváló (hagymaleves cipóban meg ilyenek,nagyon finom...) viszont az árára már nem emlékszem,most 8000 ft rémlik két főre egy szoba egy éjszakára.
Köszi a tippet, de sajnos a szám már nem létezik. Felhívtam egy másik helyet is, ők viszont már két éve nem fogadnak vendégeket. A harmadik hely meg egy estés vendégeket nem fogad. Amit negyedikként hívtam fel, ott már teltház van. Szóval marad Tardos. Bár ott sem tudom, hogy melyik vendégházban érdemes megszállni. Mondjuk jelen helyzetben már annak is örülnék, ha bárhol meg tudnék szállni. :)