"Készülő terasztető 6 méter hosszú tartógerendáját mivel rögzítsem a 10 cm-es szigetelésű ház falához? kivágjam a szigetelést a rögzítésnél és távtartót helyezzek be?"
Komoly hőszigetelésnél (pl passzívházak) a terasz gerendák fal felőli végét is a padlón (tehát a hőszigetelésen kívül) álló oszlopok tartanák (hogy lehetőleg semmi se nyúljon át a hőszigetelésen).
Szerencsére a 10 centi vastagság még nem komoly hőszigetelés, ezért a végüket nyugodtan rögzítsd közvetlenül a falhoz. Maximum egy vékony (2-3 centis) hőszigeteléssel körbeburkolhatod a gerendát is a hőszigetelés felszínétől számított 20-30 centis szakaszon.
Ilyenkor kell rakerdezni, hogy a csokkentett szinvonalu szolgaltatasert ugye csokkentett osszeget kell majd fizetned? Mert ha nem, hagyjuk egymast logva, neked megrendelokent az egvilagon semmi kozod hozza, hogy a haz kezelesere szerzodott fel a szabadsagolasok alatt hogyan oldja meg azt, hogy szerzodesszeruen teljesitsen.
konzolos tetőnél a felső rögzítési ponton jó nagy húzóerők ébrednek, lent pedig jó nagy nyomóerők, mindkettő igen alapos gondolkodást igényel (rögzítőelem, erők átadása stb)
lábakon álló tetőnél a tető súlya kb felerészben a lábakra kerül, felerészben a falra csavarozott gerendára fekszik. ha ezt a gerendát nem közvetlenül a tartófalhoz csavarozod, hanem a hőszigetelés vakolatához, akkor a tetű súlya nyíró irányú terhelést jelent a hőszigetelésre.
ez azt jelenti, hogy hőszigetelő táblák külső oldalát "lefelé" nyomja majd, amelyek rugalmasan elferdülnek (feltételezem, hogy a gerendát olyan erősen a falhoz csavaroznád, hogy a tapadási súrlódás miatt a függőleges erőt átadná a hőszigetelésre kent vakolatnak).
a nyírószilárdság definíciója valami olyasmi, hogy tg alfa = F / (A * szigma) ahol alfa a nyírással terhelt téglalap "paralellogrammává" torzulásának szöge. A normál homlokzati szigetelések szigmája 100 kN/m2 körül van. legrosszabb esetben kb 3 m2 EPS veszi fel a nyíróerőt (6 db fél négyzetméteres EPS tábla), vagyis 600 kiló terhelés hatására kb 2 mm-t "ereszkedne meg" a táblák külső oldala. szerencsés esetben a hálózás-glettelés nagyobb felületen osztja el ezt a terhelést, akkor esetleg kevésbé.
remélem, túl aggodalmaskodó ez a számolás. én inkább a falhoz csavaroztam a gerendát (vannak fotóim is róla, valamelyik külső hdd-re mentve, a hétvégén talán előkeresem, ha még el nem süllyed nagyon a kérdés).
Na ja, de mondom, minden területen sok az ilyen, nálunk a házkezelő írta ki cetlire, hogy tájékoztat, hogy a szabadságolások miatt csak a sürgős ügyeket jelentsem le náluk, ami így teljes képzavar. (Persze benne van a pszichikai nyomásgyakorlás, hogy nem megkérnek, hogy hagyjam őket békén, hanem ez így lesz és kész.)
vagyis de, asszem már volt róla szó, néhány milliméter műanyaggal "választja el" a belső és a külső fém csavarokat. elektromosan valóban szigetel, de a hővezetésben az a műanyag idom nem sokkal jobb, mintha egy darab saválló csavar menne végig a szerkezetben.
---
a terasz gerendája kapcsán inkább a mechanikai szilárdságon kell gondolkodni. konzolos terasz lesz vagy lábakon álló (aminek a fal felőli oldalát akarod csavarozni)?
egy lehetséges megoldás (én így csináltam): 5x10-es pallót csavaroztam a falhoz, erre ráfektettem a terasz szarufákat, majd polisztirolhabot szabtam az egészre (purhabbal ragasztva). ennyi hőhidat kibírok. ezt a fiser cuccot még nem láttam.
Készülő terasztető 6 méter hosszú tartógerendáját mivel rögzítsem a 10 cm-es szigetelésű ház falához? kivágjam a szigetelést a rögzítésnél és távtartót helyezzek be? vagy találtam horror áron ilyet is :http://toolshopron.hu/thermax-tavolsagtarto-rendszer-fischer.html
Lábazati kezdősín elhagyásakor mivel szokás borítani alulról a hőszigetelést, hogy rovarok ne jöjjenek fel? Kihagytuk anno, hogy ne legyen hőhíd, és drága is volt.
"olyan stílusban és megfogalmazásban, mintha ez valami kötelező szolgáltatás lenne"
Amúgy ez teljesen általános, hogy a szolgáltatói és hatósági szemlélet keveredése furcsa mixet alkot, és egy mondaton belül tudják keverni a kettőt. (Az előbbi ugye megkér, az utóbbi tájékoztat, stb.)
Ezt a műszaki ellenőr dolgot pedig megkérdezem, tényleg, miért is nincs nekünk olyan? Ha vita van, legalább így kilőve az érv, hogy a tulajok hülyék hozzá.
Levettem gyorsan egy redőnyt, valójában csak a hálóval és vakolattal lehet befordulni, mert az ablakkeretek pontosan a fal külső síkjában vannak; a régi fa ablakok is, és az újak is. Hát, érdekes menet lesz. Talán kivágunk egy centit a szigetelésből/vakolatból az ablakok körül, ha másképp nem megy. Aztán ott befordulhat a hálóval.
(Hat lépcsőháznyi lakás (négy szint), és társasházkezelő van, akihez tartozik egy fél város. Túl könnyű lenne nekiesni, de nyilván működnek a rokoni-ismerősi kapcsolatok ott is. Egy helyi ablakos kapcsolata már ki is rakott egy cetlit, hogy a szigetelési munkák alatt ő végzi a redőnyök le és felszerelését, olyan stílusban és megfogalmazásban, mintha ez valami kötelező szolgáltatás lenne. Undorító, amúgy. )
Mi végre megszabadultunk a társasházi lakásunktól, a büdös életbe többet nem kell közös ló. Van nyűgje a családi háznak is, de annak kezelése jórészt a tulajdonoson és anyagi keretén múlik, nem pedig korrupt közös képviselőn, vagy nyugdijas lakókon.
Ha a beforduló hőszigetelés jó állapotú, akkor felesleges még ráfordulni másikkal, mert amennyi kárt okoz a redőny hercehurcával, annyit nem hoz be.
Ha meg eleve szar állapotú a beforduló hőszigetelés, akkor le kell szedetni, és az újjal befordulni.
Azt nem értem, hogy egy ekkora társasház egy ekkora beruházásnál miért sajnál 100-150e Ft-ot arra, hogy felfogadjon egy műszaki ellenőrt, aki tárgyal helyettük, valamint SZAKÉRTŐI szemmel átveszi a munkát, és az ilyen baromságokra nemet mond?
Üdvözlet a fórumlakóknak, kérésem és kérdésem lenne: Négyszintes, kb húsz éves, alagútzsalus társasházon nemsokára a külső hőszigetelést újítják fel. Jelenleg 5 cm szigetelés van fent repedezett vakolattal és kilátszó hálóval. Ezt fent hagyják, dübelekkel és ragasztással raknak fel még egy réteget. (Ez van, a régi leszedését nem vállalta egy vállalkozó sem, állítólag.)
A gondunk az ablakokkal, ill. redőnyökkel van. A jelenlegi szigetelés már kb 4-5 cm-t túlnyúlik a beton kereten, a nemrég beépített ablakok és redőnyök ehhez igazodva kerültek fel, toktoldóval, stb, ahogyan kell. A redőnyöket le kell szerelni, ami még nem baj persze, de a kivitelező azt mondja, valószínűleg le kell vágni a redőnyökből (tokból), hogy elférjenek. Ez a legtöbb ablaknál azt eredményezné, hogy a redőnytok sínjei már az üveg elé kerülnének, amit nyilván marhaság lenne elfogadni.
Nem valami olyasmi lenne a megoldás, hogy az ablakkeretnél a régi szigetelésből/vakolatból annyit ki kell vágni, hogy az új szigeteléssel be lehessen fordulni?
Eredetileg 56-os közökre gondoltam, hogy a félbevágott gyapot paszentosan illeszkedjen, de utána meg a 70-es távolság a gyapot 80/40-es osztása miatt, amit Te is csináltál.