Gratulálok a SZON-nak, ez aztán a minőségi újságírás!Lelopunk egy képet, lebutítjuk az amúgy sem túl terjedelmes szöveget, a forrásnak meg legyen elég annyi, hogy "olvasónktól"...
Kíváncsi vagyok én is. Arra is,hogy lesz-e köztük csuklós. Remélem helyi jártatra jönnek/kerülnek oda is. Szombathelyen láttam őket tavaly, kívülről nem tűntek lehARColtnak. Nem tudod miért selejtezték őket? Különös, hogy ők Euro4-es busztól szabadulnak, itt meg 260-as születik újjá..;)
Ha jól emlékszem, akkor 2 és 4 éve is úgy volt, hogy a személypótlókra a Borsod Volán adott csuklósokat, a és a Szabolcs is pár helyközi kocsit (Credo, C56), az IC-pótlókra és a Nyíregy-Tokaj gyorsjáratokra meg kizárólag a Szabolcs helyköziket. Most a személypótlókon csak borsodos csuklósok vannak, a gyorsjáratokat és az IC-pótlókat pedig a debreceni Yellow Travel magáncég különböző, távolsági kivitelű kocsikkal.
Az MZF-138 lőtávolban leledzik-e még annyira, hogy valaki tudjon rajta nézni egy VIN-végződést?
Mert hogy a jogállása még mindig nem teljesen érthető annak a gépnek, az egy dolog, de az, hogy még mindig nem tudni, melyik luxemburgi kocsi is volt, az már kezd egy kicsit irritálóbb lenni...
ANT-601, ANT-605, aztán a kezdetekben AIH-427, AIH-430. Rendszám nélkül megfordult egy kék-fehér 280-as is rövid ideig 2-2-2-2 ráncajtós (ajtóképletben nem az ajtótagok száma számít). volt 266-os is, 256-osok szerződésesben, ezekhez rendszám nincs. Az F-esek átrendszámozások ahogy előttem is írták.
Ha a kizárólag szerdai munkanapokon közlekedőekre gondolsz,akkor annak nincs állandó gazdája. Ha jól emlékszem 2014. decemberétől, a menetrendváltás óta jár.
HDA-285 fordájában annyi volt, hogy reggel kiment Levelekre, majd vissza. Rásegítő volt. Volt azonban egy pár hét, amikor Gávavencsellőre tették ki, mivel a DUC-689 műszaki vizsgára készült.
MON-064 ha esetleg érdekel titeket, az a Fetázé volt (dorogi maszek), csak aztán feleslegessé vált, és 2014 év vége felé adták el, ezek szerint ők vették meg.
Szerintem ezt a CJC-t láttuk Újfehértón "helyizni" az egyik topictárssal még 2007 környékén, de soha nem találtunk róla semmi infót. Remélem nem vágták szét, elég régi gépnek tűnt.
"Pozitívum"a Volántól, hogy szerdáig tartott rájönni arra, hogy érettségi van a héten és bizony több helyen délre járnak iskolába így a KLH-072 helyett a KUU-269-et küldték (tavaly érdekes módon már hét elejétől jött). Ilyenkor 11 óra körüli/utáni járatokon van nagyobb utasforgalom. A csuklósok persze ilyenkor nem dolgoznak, legalább ezeken a napokon lehetne plussz munkát adni nekik az egyébként nagyon gyenge fordájukhoz.
A két EOR a műhely résznél rohad, nem tartom valószínűnek, hogy már kijönnek forgalomba.
De egyébként néhány éve még nem volt jellemző a Szabolcs Volánra ez a fajta kocsi kiadás. CLD-270 és 263 előfordul helyköziben, nyilvánvalóan azért, mert nincs más, abból kell gazdálkodni ami van. Szvsz még mindíg jobb ez a variáció, minthogy elsem induljon az adott járat. Én kifejezetten örülök, ha egy ilyen busz keveredik felénk, sokkal nagyobb élmény az utazás. :)
De mondok neked jobbat: EVL-428 már csinált Nyíregyháza-Tiszabecs járatot is. Tessék utána nézni a távnak. :)
11:37 Nyíregyháza -Nyírszőlős -Ibrány ( ill. vissza 12:33)
a szokásos KUU-269 vagy JGS-442 helyett CLD-270 jött. Városi buszt helyközibe. Gratulálok nekik.
a szokásos 45-50 ülőhely helyett 19.
ok hogy helyetesítés de egy zajos, büdös régi kicsi városi buszt, aminek a ráncajtaja rendesen be se záródik. szánalmás. legalább valamelyik eor vagy lol is jobb lett volna
A Solarisokon már én is gondolkodtam, hogy miért nem jöttek még át egységesítés néven. De gondolom ennek egyik oka, hogy a kieső gépeket pótolni kellene valamivel. De ez egy esetleges beszerzésnél megoldható lenne.
sziasztok nem lehetne a h.volán moderneb helyi járatos buszait nxiregyre áthelyezni helyi járatnak.pld.a 6db solaris u18,arc187v,és a u12.eseket.mert szerintem jobb helyük lenne nyiregyen mind it helyköziben.
Annak idején azzal az indokkal jöttek ezek Hajdús-Borsodos stb. kohószökevények, hogy egyes buszokat nem éri meg felújítani, rákölteni stb. Ami azonban nevetséges, hogy egy-két Romániába kikerült gépünk még most is különb állapotban van, mint amik jöttek helyette, csak hogy említsek is példát az EOR-ok vagy FGM.
Igazság szerint ezekre a városhatár menti járatokra sokkal jobbak lennének az automata váltós alacsony/fél alacsonypadlós buszok, mint pl. most a Scania Napkoron.
Ki volt az az agyoniskolázott, aki kitalálta azt, hogy az ÉMKK-s matricákat pont az első ülés melletti ablakra kell ragasztani, így hogy pont zavarja az utas kilátását? Nem volt elég hely az oldallemezen?
Jó, hát technikailag igen, de amíg minden buszon ott van nagy betűkkel egy SZABOLCS VOLÁN ZRT. felirat, meg mindenki érti, hogy mit akar a kérdező, addig szerintem ez csak teljesen fölösleges szőrszálhasogatás. Amúgy a GLL-lel mi van?
Nem merném értelmetlennek nevezni, korántsem.
Az, hogy egy busz hova van beírva, és hol találod éppen, na az nem mindig egyezik. Olyantól kezdve, hogy egy éjszakára hol marad egy busz a kihelyezéseken át a félig roncs járművek papíron átállomásításáig ebben az országban bármi elképzelhető.
Kölcsönadások, bérlések tömkelegét néztük végig az utóbbi években, melyek egy részén nemigen tudtunk kiigazodni - joggal merül hát fel a kérdés, hogy pl. egy ilyen összeolvadás során egy átadott buszt az adott helyre könyvelik el, vagy csak kihelyezett jármű lesz papíron.
Csak épp a kérdés értelmetlen - ez volt trizs77 válasza. Hiszen cégen belül vagy véglegesen kerül valahová a kocsi, vagy nem. Ez kb. a kocsi életének a végén derül ki.
Gondolom, az fix, hogy bérleti díjat ezen kocsik után az ÉMKK nem fizet saját magának.
Ugyebár a Szabolcs Volán több autóbuszt is bérelt a Hajdú és Borsod Volánoktól. Viszont ezek a cégek immáron összeolvadtak. Az a kérdése, hogy ezek a buszok az összeolvadással immáron végleg át lettek-e csoportosítva az ÉMKK nyíregyházi üzemigazgatóságához (volt Szabolcs Volán) vagy sem.
Adminisztratív kérdés: most, hogy a Szabolcs, a Borsod és a Hajdú Volán egy cég lettek, vajon a másik két volántól érkezett kocsikat átírják oda, ahol éppen dolgoznak?
Hamar megadta magát, szívesebben látnám helyiben a csuklós Rábával együtt. Mai napig nem értem, hogy miért ne férne el a helyi járatokon (a helyközi is átmegy a városon amin épp közlekedik). Tolócsuklós és 18 méter, de megtörik ezért elvileg kisebb a fordulási íve mint pl. egy Urbino 15-ösé.
Olyat is hallottam, hogy a Scania a Napkoriakhoz fog kerülni.
Igen, én is így tudom. A Scania első ajtaja máris bedöglött, ezért nem lehet még forgalomban látni. Emez hosszabb távon marad, elvileg helyközizni fog. Egyébként mindkettő 'sima bérlemény', mint a korábbiak, nem beszerzés.
Jöjjenek használt gépek, csak végre kezdjenek már valamit ezzel a szín egységesítéssel. Legyen egységesen fehér, vagy sárga, mindegy, csak ne legyen az, hogy az egyik fehér-kék, a másik bordó csíkos, a harmadik zöld-kék stb.
A Mercedest a nyírlugosi járaton láttam közlekedni eddig. Egyébként az is benne lehet a pakliban, hogy ez a két kocsi már ÉMKK-s beszerzés, de nem biztos.
Háát könnyen meglehet, hogy ez sem egymaga lépte át a határt... :)
Egyébként az itteni alacsonypadlós buszok után kicsit különlegesnek tűnik. A középső és hátsó ajtaja lengőajtó. Van benne normális légkondi, és kijelző is. Az oldalfalak belül kárpitozva vannak mint egy turista buszon, a motorsátor pedig olyan keskeny, hogy négy ülés is befért mellé. Tetszik benne az oldalablakok enyhe íveltsége is. A szélvédő szokatlanul kicsi, de a funkcióját bizonyára teljesíti.
Két újabb vendég érkezett a céghez, ezennel egy három ajtós Scania Omnicity, valamint egy MB Integro. A svéd illetőségű vas valami ehhez hasonló nívósabb járgány.
Jó kérdés, én hallotam 5 és 10 percet is. Ez igaz egyébként, de van olyan is, mikor az előző járatról hoz át késést még plusszba. Nekem a kedvencem a 14.35-ös Nyíregyháza-Székely-Mátészalka járat egyik sofőre, mikor már félig elfolyva az ülésen fejét a karfán könyökölve támasztva 20-30km/h-val mutatja be városnézés keretében Kabalást, úgy, hogy legalább 10 perces késése már van. Menetrendszerint 15.01-kor kellene az autóbuszfordulóban lennie, de olyankor az a járat sosem ért oda még.
Egy kérdés. Nem igazán olvasgattam át a jelenlegi szabályzatot, de az lenne a kérdésem, hogy nem áthaladó járatok esetén, azaz az adott végállomásról induló járatoknak, indulás előtt legalább hány perccel kell beállni, és felszállítani az utasokat? Kicsit kezd a hócipőm tele lenni azzal, hogy pontosan induláskor, vagy az előtt 1 perccel kezdi meg a sofőr a beszállítást, s természetesen az ebből adód 3-4 perces késések pedig az egész út során fennmaradnak. :)
A 437 felújításon van a Volánnál, vagy már el is készült. Ha minden igaz, egy másik E95-ösnek pedig Fehérváron kell(ett?) megújulnia, de arról nincs infóm, hogy melyik lehet(ett?) ott. A 438-at sem nagyon láttam kint az utolsó tűzesete óta. Ha valaki többet tud ezek ügyében, megoszthatja itt.
A belső felújítás hiányos, a műszerfalat csak részben festették le, a belső spotlápák csak részben lettek kicserélve, az ülésnél a törött kapaszkodók úgy maradtak, stb., szóval ilyen esztétikai hiányosságok vannak!
Igen. Első alkalommal (kb. 4 éve) a poroltó kiürülése után hógolyókkal oltottuk (emlékszem, ott voltam...) Második alkalommal a mögötte jövő sofőrnek köszönhetően nem égett porrá.
Harmadik alkalommal pedig megint a mögötte jövő sofőr és a szemből érkező kukásautó poroltójának köszönhetően maradt meg.
A 2004-es, legelső szériából. Ezeknek a gépeknek amúgy is mostanság esedékes a felújítása.
(Az a felújítás, amit viszont a Classic-széria egy kocsija sem kapott meg a cégnél tudomásom szerint - ellentétben a Borsod és a Hajdú hasonló gépeivel - , ez pedig vad összeesküvés-elméleteket szül a fejemben az ÉMKK várható beszerzéseivel és azok mennyiségével párosulva. Mókás idők elébe nézünk. :))
Sziasztok! Mint azt néhányan tudjátok, a DERKE készíti a menetrendi adatbázisát az androidos Nyíregyházi Menetrend alkalmazáshoz. Sajnos az utóbbi időben már tudtunk annyi figyelmet fordítani az adatok pontosságára.
Pontatlan, hiányos menetrendet nem akarunk és mielőtt végleg feladnánk megkérdezzük, hogy, van-e köztetek olyan, aki az adatbázis karbantartásában, az adatok ellenőrzésében a segítségünkre tud lenni?
Szvsz. nincs óriási probléma velük, egész napos, két műszakos és tartalékos is egyaránt fellelhető. Ritkán esnek ki. Az első darabok már 10 éve vannak itt, ha jól emlékszem 81 darab van. Hogy mennyi km-t mentek átlagban azt nehéz megmondani, van amelyik eljutott Egerbe, Budapestre is menetrend szerint. Olyan nincs amit SZV szerelő ne tudna megszerelni. :D
Havonta kb. kétszer betéved Nyíregyre, akkor sem azonos időpontokban, Kéken nagyobb az esély kilőni, reggel és délután Kékről átmegy Székelybe és Nyírbogdányba, de megy is vissza.
Elég sok tervezgetés után ezen a héten mennék Kisvárdára és Nyíregyházára, majd valamelyik héten Mátészalkára, Nyírbátorba és Fehérgyarmatra. A kérdésem az lenne: ezek a buszok mely üzemegységhez tartoznak? Ezekről még képet se találtam a neten.
KUU-268 ma a Tiszavasvári-Budapest járaton, a mezőcsáti lehajtónál kigyulladt. A két gkv lélekjelenlétének köszönhető, hogy az autóbusz nem égett ki, a tüzet sikerült megfékezniük a porral oltó készülék segítségével.
Valószínűleg azért élnek tovább a mieink Románban. Itt szerintem teljesen másról van szó. Ez a bérlés dolog és az azért "fizetett pénz" egyik sebből a másikba dolognak tűnik. Viszont az eladott Szabolcsos gépek után megvolt a pénz.
A vonatban az a legszörnyűbb, hogy egy-két valóban fontos fővonal kivételével kizárólag annyi utast hord el, amennyit egy szólóbusz is simán elvinne. Csak épp 10-20-szoros áron. Akkor meg minek?
Esetleg érdemes szót ejteni az Autosanok felújításáról. Jelenleg 3 példány állomásozik Székesfehérváron kiadós(teljes?) vázfelújításra várva. Ezen kívül érdekesség lehet, hogy az egyik 412-es is ott van, mely a BKV-sekhez hasonló megújulásban részesül.
Így van, a buszokkal nem is volt gond az utolsó beszerzésig, évente tudta cserélni a Volán őket újakra.
A vonattal meg nincs mit tenni, abban talán az a borzasztó, hogy ugyanazokon a kocsikon utazunk amikkel már elődeink évtizedekkel ezelőtt, csak mi sokkal drágábban.
Számomra ész nélküli volt a dolog, mivel nem volt biztosítva egyik gép pótlása sem. Ilyennel meg pedálozni, hogy "ha nem jön új busz kidobom a régit" rossz dolog volt, bele is esett a saját gödrébe a Volán. Hülyeség felújítani? Akkor mit keres itt pl. egy JHZ-335 vagy egy BHR-313?
Nem ész nélkül vágtak, dobáltak ki. Egyszerűen kiszámolták, hogy hülyeség, meg drága is felújítani őket hatodszor is! Így akartak nyomást gyakorolni, hogy jöjjenek új buszok... nem jöttek. :-(
Meg is monda a MÁV. Korszerű szerelvények Pest és Pest megyében, és mi kapjuk, ami már ott nem korszerű. Ez már olyan undorító, komolyan nem is tudom. És még csak nem is lelelzik. Gyakorlatilag közlik, hogy ugyanannyiért neked nem jár annyi, mert Szabolcsban laksz. És legyél megelégedve. Legalább a buszoknál nem kellene engedni ezt.
Pár éve tart ez, hogy a Szabolcs ész nélkül elkezdte kifelé dobálni a buszait, eladta, szétvágta. Meg is van a látszatja, össze lehet számolni, hány darab idegen légiós gép tartózkodik jelenleg Szabolcsban. De semmi gond, majd megy a Volán kukázó turára és össze kaparja a hiányzó kapacitást.
Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a Borsod fog felkapaszkodni a másik két Volánon. A Hajdúnál és a Szabolcsnál is szinte folyamatosak voltak az új beszerzések. Az utóbbi időben viszont csak a Borsod tudott új gépekhez jutni. Nem tudom pontosan, hogyan lesz ez az egész de sok jót én sem várok a dologtól.
A MÁV esetében szintúgy, jönnek majd a térségbe a Vác környékéről lecserélt hernyók és azok hozzák a "minőségi" javulást.
Ráadásul ÉMKK szinten ugye az van, hogy a Borsodnak még mindig van vagy 70 db azonnal cserélendő kocsija. Ezek nem kiszolgált EAG-ok, 415-ösök, hanem 266-asok, 260-asok, 280-asok. (Mindenki a 266-asokat fotózza, miközben 260-asból, 280-asból is van, amelyik éppen csak húzza a seggét.) Aztán mondjuk 2 éven belül további 20 kocsit kéne kidobni.
Ahogy látom, a Szabolcs is legalább kell, hogy 50 kocsit kapjon, mert télen már így sem fogják tudni kiadni a megfelelő számú kocsit.
Mondjuk az aggodalom a "mi" részünkről (Hajdú) is felmerülhet, mert a 3 cég közül ugye eddig mi rendelkeztünk a legfiatalabb és a legmodernebb járműparkkal, aztán évek óta ugyanúgy nem jött hozzánk se semmi és ki tudja mit hoz majd a jövő...
Elmebeteg ötletnek tartom ezt az egységesítést, szerintem ennek inkább hátrányai lesznek, mint előnyei, kb egy MÁV-hoz hasonló tohonya, tehetetlen, korszerűtlen valamire számítok végeredményként :/
Sajnos ez így van, úgy gondolják, jó lesz ez a Szabolcsi népnek. Úgy gondolom, az összeolvadás lényege egy egységes szint, egységes fejlesztés, beszerzés stb. lenne. Sebaj, majd vissza hozzuk Románból amit eladtunk...
Mondom, hogy altatnak. Csak ne kezdj el beszélni arról, hogy mi van gyerekek? Ezt hozza a racionalizálás? Selejt lerakat lesz Szabolcs. Igaz is, jó a parasztnak, eszi nem eszi, ez van.
Altatás van. Most írták, hát nem olvastad? "Magas" szinten szolgálnak ki. Múzeumi darabokkal. Csak "lécci" ne vedd már észre, hogy egy roncstenetőre akarnak pénzt költeni, hogy egységes legyen. Egységesen rossz.
Nem festék, csak fólia, aminek a színét gondolom az Ikarus eredeti sárgájához kívánták igazítani, csak sajnos nem igazán jött össze. "Poén", hogy a buszt egyébként a bérbeadás előtt rendberakták, a friss fényezésre ment rá nem sokkal később a ragacs... Egyébként, hogy miért pont ezt az egy szem elbaszott-sárgát kell mutogatni, az előttem is rejtély; dícséretes, hogy megkérdezik az utazózönséget a leendő arculatról, de akkor - illene felvillantani néhány látványtervet, hogy lehessen választani - a másik két társaság felségterülteén élőket se ártana megkérdezni
Hát esküszöm, nem értem ezt a szöveget. Kettő, azaz kettő hónap múlva megtörténik az összeolvadás, aminek kapcsán várhatóan lesz egy arculati módosulás. Leírják, hogy ahhoz majd igazodnak, de azért most befestenek egy, azaz egy buszt olyanra, mint amilyen színű busz nincs a mostani flottában, s amely színről nem lehet tudni, hogy az lesz-e az összeolvadás utáni egyenszín.
Egyetértek. Valamikor azért a Szabolcs Volán is eltalálta a színt, de ez a busz komoly ízlésficam. Szerintem meg semmit sem kellene átfesteni, egyszer csak szemet szúr majd a városvezetésnek, hogy egy román színvonalra romlott géppark ontja a füstöt a városra. Ezt valahogy mostanában senki sem az érdeke.
Arra kíváncsi a SZV., hogy tetszik-e? Ha igazán kíváncsi lenne, akkor talán azt is megmondaná, hogy hol mondjam el. Egyébként nem tetszik. Ilyen ronda sárgát még nem láttam. Az pedig, hogy a helyi volánból egy roncstemetőt csináltak, főleg nem tetszik. Inkább arról kellene már írni, hogy mik a terveik! Fel fogják-e (akarják-e) számolni ezt az országban szerintem egyedül álló katasztrófális helyzetet! Úgy néz ki az utca, mint egy rongyos butik, csak buszokat "árulnak".......
Mármint Nyíregyen. Ez és az ABU-013 van tehát a Tiszások közül. A Körösös kocsik közül CJD-370 Szalkára került, múlt héten láttam, hogy megtankolt a Volántelepen. FKB-492-ről pedig még nincs infóm.
Szóval akkor jelenleg valahogy így áll a helyzet, ha minden igaz. Esetleg van még ezeken kívül, vagy visszaadtak már közülük párat? Vagy a helyközikhez tudunk vonalat?
Én pedig a Körös féle DUD-ot. Nagyon brutálul néz ki 3 ráncajtóval, trilexxel, Szabolcs Volános feliratokkal. Kár, hogy a kijelzőt nem használják benne.
Korrigálni kell magam, ugyanis az Integro 920, nem 921... marad a rejtély, ugyanis nemrég belefutottam egy 13.8 m-es Neoplanba, ami szerintem nem az FJG-299, MCV-s rendszámmal, a 299-től sokkal "frissebb" beltérrel, de láthatóan ez is futott már. Viszont ugyanúgy automata. Hmmm, megpróbálok első kézből informálódni, hogy is van ez.
Hamarosan lesz, vagy már van is nézegetni való, megérkeztek az új 517-esek a pesti járatra, ha minden igaz jövőre a vonalra (Nyh.-Balsa) is kerülnek új buszok.
Találtam egy listát, ahol valóban Neoplan-nak van feltüntetve, de ebben a listában külön szerepel az FLD-202 és az FLX-370, holott ugyanaz a busz, csak át kellett rendszámozni a zseniális eu-s matrica miatt. Viszont hiányzik a listáról az FSJ-845 pl.
Azért a BP-Nyíregy, nehezen hasonlítható össze pl. egy Ózd-Nyíregy járattal (tudom az utóbbi már múltidő). Nem mindegy, hogy két megállóban veszi fel az utasokat, vagy minden második faluban megáll, és 10-20 Km-es útra is igénybe vehető. A bejelentkezés, helyfoglalás sem lenne egyszerű egy utóbbi kategóriás járattal. Olyn, mintha az IC-t a gyorsvonathoz hasonlítanád.
Zsúfoltság a Nyíregy-Bp vonalon? Nem is engednek álló utast! Ez a távolsági közlekedést végző bármilyen volán járatáról ár nem mondható el, na ott, van zsúfoltság.
Van pár pontatlanság cikkben. Kimondottan a pestire 1 419 vn, FLX-954, ezen kívül két másik, -952, -953 a vonalon jár, ha jár. Neoplanból valóban kettő volt, de 12 és 13.8m. Utóbbi FJG-299, előbbi xxx-700(?). Mellesleg jó lenne, ha a "vonalra" is ennyire figyelne Járku "úr" és nem jelennének meg érdekes cikkek a Keletben.... Ők nem késnek, nincs zsúfoltság.... ANYÁD!
Helyközi buszokat igénybe lehet venni helyi forgalomban. Helyi bérlettel valóban nem,de jegyes utazásra van lehetőség. 10km-es jegy ára olcsóbb,mint a helyi (nem a kedvezményes) menetjegy ára,egyéb kedvezményekről (50% ; 90%) nem is beszélve.
Eszerint 25% a városi busz részesedése Nyíregyháza város belső helyváltoztatásaiból.
Az azért furcsa volt, hogy az ábra szerint a helyközi buszok 0%-kal (vasút 1%-kal) részesedik, de a következő nyolc-kilenc oszlop diagramnál végig rákérdeztek a helyközi buszra és értékeltették a mintát adó lakossággal.
Ha nulla % akkor minek rákérdezni ?
Valószínűleg nem nulla, hanem nulla egész valamennyi tized, oly kicsi, hogy kerekítéssel is inkább nulla.
Azért Nyíregyháza illetékes alpolgármestere helyében csak fenékbe billenteném azt a városházi alkalmazottat, aki elfogadni és kifizetni javasolta ezt a munkát úgy, hogy : - nincs benne Nyíregyháza modal splitje, - nincs benne a Nyíregyházara/ról be-kimenő forgalom modal splitje
Az első bekezdésében leírja, hogy a helyzetértékelés külön munkarészben van. Ami nem ez a pdf.
A tanulmány szakmai megalapozásául a teljes városra és annak agglomerációjára, minden közlekedési módra és érintett szolgáltatásra kiterjedően forgalomfelvételek kerültek elvégzésre 2013 novemberében, melynek részletes elemzése és a levont következtetések a Helyzetértékelés (I/1.) munkarészben kerültek összefoglalásra.
Azért Nyíregyháza illetékes alpolgármestere helyében csak fenékbe billenteném azt a városházi alkalmazottat, aki elfogadni és kifizetni javasolta ezt a munkát úgy, hogy :
- nincs benne Nyíregyháza modal splitje,
- nincs benne a Nyíregyházara/ról be-kimenő forgalom modal splitje.
Mintha idegen nyelvet tanítanának valakinek a betűk kiejtésének módja nélkül.
Jó-jó, hogy egy alpolgármester politikus és nem szakember, de azért a kettő modal splitről még neki (abban a székben) is tudnia kell, hogy alap-alap adat.
Igen. De csak merészel. Megmondom őszintén, én már azzal is megelégednék, ha folytatódna a buszcsere. Ez a gagyi sereg, ami itt jár most, rossz a szemek, az utazónak, meg a tüdőnknek is. Nem tudom lesz-e változás, de nagyon csúszunk lefelé. Ez a terv nagyon szép, és drukkolok is hozzá, de a pesszimizmusom egy kissé felül kerekedett. Ott, ahol szó nélkül tűrik, hogy folyamatosan leépüljön a buszpark, attól tartok, csak egy szép olvasmány marad ez a tanulmány. Hát kíváncsi leszek.... (arra is, hogy valaha még egyszer az önkormányzatunk említést tesz-e ennek a tanulmánynak a létezéséről is). Szerintetek??
A konkrét helyszín tömegközlekedéssel való ellátottságát(/elláthatóságát) nem ismerem, inkább csak az első kérdésre próbálok meg válaszolni.
A megyében a nagyobb ipari üzemek kiszolgálást kisebb-nagyobb magáncégek végzik, illetve Nyíregyháza esetén a Volán intézi a helyi dolgozók szállítását. A Volán árban (de jelenleg színvonalban sem) nem rúg labdába (valószínűleg nem is akar) a magánvállalkozók mellett.
Egy példaként a nyíregyházi LEGO-t tudom felhozni, melynek már évek óta egy miskolci központú vállalkozás végzi vidéki a munkásszállítását. 6 járatot üzemeltet a három műszakos rendhez igazítva, beleértve a hétvégéket is. Van néhány olyan csapásirány, amit ez a hat vonal nem érint (pl. Nyírtelek), azokról a helyekről a dolgozók vonattal járnak, az állomáson a helyi járatra átszállva. A buszok a műszakok után óra:15 kor indulnak,valamint kb. fél órával hamarabb érkeznek be. A járműpark nyugatról levett jó esztétikai állapotú,utasterét tekintve változóan leharcolt buszokból áll. Van köztük fapados elővárosi kivitel,de 2+1 elrendezésű bőrfoteles Bova is. A dolgozók utazását nagy részben a munkáltató fizeti, ezen felül néhány ezer Ft ot levonnak a fizetésből is. Vannak a megyében más rendszerek is, például egy nyírbátori multinál az utazást teljes mértékben a vállalat állja. Esetleg össze lehetne szedni a többi nagyobb üzemeket kiszolgáló járatokat,tapasztalatokat,bár ez itt meglehet offtopicnak számít.
Az új céggel kapcsolatban feltételezhetően a vonat lesz az egyik fő közlekedési eszköz, hisz Tiszabezdéd elég közel van egy komolyan vehető vasúti vonalhoz. Buszokat tekintve egy vasútállomás-telephely közti távolságot - kisebb ráfordítással - talán a Volán is be tudna vállalni, amennyiben valóban szükséges buszt közlekedtetni ezen távon. Ha a környező településekről lesznek munkásbuszok, akkor a többi céghez hasonlóan valami olcsó/elfogadható színvonalú magáncéget képzelek el. Aztán meglátjuk, ez csak egy vélemény az itteni infók/tapasztalatok alapján.
Érdeklődnék, hogy idén eddig idén történt e selejtezés vagy felújítás a buszok között? ha igen melyek s milyen mértékben?? Illetve, hogy a 200-as sorozatból helyközibe mely buszok vannak?
Nem vagyok egy Grétsy, de "világbajnok utastájékoztatásnak köszönhetően" ironikus szófordulat nem az a nyugodt, megfontolt TÁRGYILAGOS fórumozó hozzászólás, tetézve a vastagon kiemelt részre, ami ugye kiabálásnak felel meg... Ehhez képest Neked csak telefonálnod kellett volna a toronynak, a MÁV decentrumnak vagy - ne adj isten - a forgalomvezetőnek és tudtad (volna). De nem, Te így írod be a fórumba....
Második beírásodban már személyeskedsz.. "Ne haragudj, hogy ezt kell mondanom, de ez megint mellé duma valahonnan, valakitől..." amire az én iróniám "Nem haragszom, de menj el médiafigyelőnek és kukacoskodj ott" már alap arra, hogy feltételezd "Egyre inkább azt érzem, hogy nem én vagyok az, aki folyamatosan megsértődik...Jó lenne, ha leszállnál végre a Volános múltamról"
NEM mellékesen még mindig nem "emlegetem a beosztásodat és egyéb dolgaidat egy nyilvános fórumon"
És végül, de nem utolsósorban: "nem állítottam konkrétan, minden pontban a Volán felelősségét, hanem a helyzetekért kialakult felelősökről beszéltem" annak fényében, hogy az előző hozzászólásodban még ezt írtad: "Annyira figyeli a tisztelt Volán vezetés azt, hogy ki, mikor, mit ír a Volánról, vagy a város közlekedéséről az írott és elektronikus médiában, csak pont ezt nem olvasta... A másik: Amilyen balesetveszélyes helyzetet sikerült kialakítani itt Sóstóhegyen a tereléssel, azt külön tanítani kellene..." HÁÁÁÁÁT legalábbis megmosolyogtató ellentmondás...
Tényleg utoljára: "még ha önhibáján kívül szerződést kénytelen szegni az közlekedési társáság" igen, jól írtad..
Egyre inkább azt érzem, hogy nem én vagyok az, aki folyamatosan megsértődik...
Jó lenne, ha leszállnál végre a Volános múltamról. Én sem emlegetem a beosztásodat és egyéb dolgaidat egy nyilvános fórumon. ... nem vagyunk egyformák...
Az 1-es pontod első mondatával egyetértek, ugyanakkor nem tudom mennyire olvastad figyelmesen az írásomat, de nem állítottam konkrétan, minden pontban a Volán felelősségét, hanem a helyzetekért kialakult felelősökről beszéltem. Ezt az inget magadra, pontosabban a cégre húztad... Sajnálom...
Bocsánat, hogy a 6480 ft-os bérletemért elváróm, mint utas, hogy, ha már - még ha önhibáján kívül szerződést kénytelen szegni az közlekedési társáság, legalább biztosítson alternatívákat, vagy magyarázatot.
Kimegyek egy buszhoz, ami nem jön. Felmérem a helyzetet, valahol meg is értem. Gondoltam késik, de azt meg sem mertem álmodni, hogy semmilyen mentesítő járat nincs.
Hajnali 5-kor zárták le az átjárót, én a 9.39-essel szerettem volna utazni. Miféle gyorsreagálású egység az, ami 4és fél órán keresztül nem veszi észre, hogy gáz van???
Sok-sok gondolatot leírhatnék még, de azt gondolom, teljesen felesleges....
Nem haragszom, de menj el médiafigyelőnek és kukacoskodj ott... MELLÉ DUMA???
1.,Csak jelezni szeretném, hogy ilyen eljárásoknak jogszabályi keretei vannak.. Örülök, hogy jár Neked a Napló, de a Volánnak NEM onnan kellene megtudnia ezt (és mi van, ha Nekik nem jár??)
Nem mellékesen szakhatóságként is eljáró céget kihagyni???
2., A terelési útvonalat a GHY jelölte ki, amit a NyírVV-nek továbbított.. A Szabolcs Volánnak beleszólási lehetősége sem volt.
Ui:Kedves Györgyúr! Ugye nem kell újra lejátszanunk a ki sértődött meg, mire, és hogyan bosszulja meg játékot??
Ne haragudj, hogy ezt kell mondanom, de ez megint mellé duma valahonnan, valakitől...
Szeretném figyelmedbe ajánlani a Nyíregyházi Napló 2014.04.02-án megjelent LEZÁRJÁK A VASÚTI ÁTJÁRÓT c. cikkét, amiben a következőt olvashatod:
" A MÁV Zrt. beleset-megelőzési és baleset-elhárítási munkát végez Sóstóhegyen, az Igrice utcai vasúti átjárónál május 7-én 5.00 órától május 9-én 21.00 óráig. A munkálatok ideje alatt teljes pályazárra kell számítania az arra közlekedőknek. Kérik a lakosságot, lehetőség szerint kerüljék el ezt az útszakaszt a megjelölt időpontban."
Ez a cikk a város hivatalos lapjának 2. oldalán jelent meg.
Annyira figyeli a tisztelt Volán vezetés azt, hogy ki, mikor, mit ír a Volánról, vagy a város közlekedéséről az írott és elektronikus médiában, csak pont ezt nem olvasta...
A másik: Amilyen balesetveszélyes helyzetet sikerült kialakítani itt Sóstóhegyen a tereléssel, azt külön tanítani kellene...
2008.november 18-án 9.00 és 13.00 között volt legutóbb ilyen lezárás, akkor a hozzáértők egy sokkal praktikusabb és okosabb útvonalat és megoldást jelöltek ki.
Ha gondolod, segítségképpen elküldhetem azt az anyagot!
Az utastájékoztatás elmaradását köszönheted a GHY kft.-nek (kivitelező), aki még mindig nem küldte el a forgalomkorlátozásról az értesítést a Szabolcs Volánnak! A NyírVV küldte át az elektronikus levelet, így tudták meg egyáltalán mi, meddig folyik ott...
A világbajnok utastájékoztatásnak köszönhetően fogalmam sincs hol kell felszállnom a 9.39-es 14F jelzésű autóbuszra, mivel a vasúti átjáró le van zárva egész napra és már a sima busznak is meg kellett fordulnia. Vagy hivatalosan nyitva van, csak nem hivatalosan zárták le??????
Én úgy tudom, hogy a honvédségi volt 78-as és a 3 VB-s gép 79-es (konkrétan pont a pécsi 3 ajtós helyi csuklósok rendszámaival együtt voltak az övéik).
Gondolom kizárásos alapon a 36-67 lehet, mert a 68 első ajtaját átépítették 1,3 m szélességűre, a 69-et meg szimplán szétvágták 1992-ben.
Viszont nálam 1987-es a VB selejtezés, az AVE-hez meg 1989-es állományba vétel van beírva - és ez két év differencia. Kaphatok korrekt dátumo(ka)t ehelyett?
A Szabolcsos helyközi Volánbusz eredetű, a Trans-Touros honvédségi. Képekhez, további infókhoz ebben a topikban kell visszaolvasni évekre visszamenőleg.
Azokra nem emlékszem, nem igazán buszoztam a városban a 80-as években. Viszont helyköziben is voltak 282-esek legalább 2, az egyik a TT-hoz került, a másik hagyományos volánsárgát is sűrűn láttam egy időben. Ezek 1-2-0-2 ajtóval voltak az első 266 mintára. Többször áttúrtam már a netet, de ezekről semmit sem találtam.
Lehet hogy "old" vagyok, de nem hülye. Ezt a kettőt gyakran keverik. Kettővel korábban leírtam, miért gondoltam. Még ha nem is most, és nem ezeket a buszokat. :-(
Akkor nincs más hátra, szagoljuk a bérelt korszerűtlen 200 éves buszokat. Ezek olyan igazi "magyaros" válaszok voltak a részetekről. Megmagyaráztátok, hogy miért is nem. Arra még nem gondoltatok, hogy ez esetleg egy jövőbe mutató dolog is lehetne? (vagy valamely más alternatív meghajtás). A BKK már vagy 450 milliárdot "húzott le" az EU-ról. A pályázatból Szabolcs megye sincs kizárva. Csak mindig elfogadjuk, hogy nekünk ilyen nem lehet. Ahogy most is.
Üzemeltetni, szervizelni, kiképezni/oktatni a személyzetet, külön csarnokot biztosítani a CNG üzem követelményeihez, időszakos vizsgákat elvégezni rajta meg a szomszéd fogja ingyen és bérmentve.
Lett volna a városnak pénze 37 db CNG üzemű típusidegen használt autóbuszra?
Mennyibe fájt volna még pluszba, hogy üzembe állítják őket?
Mennyibe fájt volna még a műszaki háttér kiépítése és a képzés?
Külön flotta üzemeltetés, javítás, karbantartás mennyivel több, mint egy sima dízel üzemé?
Albánál a fehérvári telepen sorakozik 12 LPG üzemű DAB, szerintem olcsón megszámítják bárkinek, bár ülést és kijelzőt senki ne keressen bennük, azok már jórészt az Ik200-asokban találhatóak. Még védik a telep talaját az esőtől...
Ma délután nem hittem a szememnek. Péntek délután 3-kor egy meglepő színfoltot láthattunk a városban. Két Kapena sietett egymás után 12-es jelzéssel a Korányin a Vasúti Aluljáró irányába. Annyira meglepett, hogy nem is volt időm lefotózni. Ügyesen megoldotta a forgalmista a buszhiányt.
Az nem volt kérdés, hogy hibrid busz lesz vagy sem, mivel lényegesen olcsóbb a villamosnál meg a trolibusznál, amit az Unió nem támogatott. A pénzt az Unió adta rá nem a Daimler, talán a pályázati kiírás volt kihegyezve a Mercire, mert ugye ki volt kötve hogy soros hajtással lehet csak indulni, ez meg ugye csak a Mercinél van.
Szerintem semmi tévhit-terjesztés nem volt a mondanivalómban. Nem azt mondtam, hogy csak és kizárólag villamost támogat, de annak kerete és főleg támogatási intenzitása (sic!) jelentősen nagyobb.
Kecskemétről meg röviden annyit, hogy nem véletlenül van akkora Mercedes jel a gyár előtt.. Szerinted milyen hibrid buszt vettek? Szerinted ki adta rá a pénzt? SZERINTED???
Az utolsó 2 mondatoddal mélyen egyetértek.. Csak az a baj, hogy az EU a villamost támogatja, így mindenki nyakra-főre villamost akar
(a csurran-cseppen feltételezéseket meg nyilván kikérem a résztvevők nevében..)
Olyan szavak, hogy financiális egyensúly, rentabilitás, fenntarthatóság, közlekedési rugalmasság meg csak arra valók, hogy a buta mérnökök csapkodjanak vele...
Annyi pénzből, amiből egy troli - főleg egy villamos - felépül, Nyíregyháza teljes járműparkját minimum hibridre lehetne cserélni... SZVSZ
Nem is értem, miért nem trolival kampányolnak? Sokkal több realitása lehetne, mint egy dízel városi vasútnak...Nem is tudom, hol van olyan, hogy dízel városi vasút? Szerintem a gyorsulása még a buszhoz képest is rosszabb, nem is szólva az elektromos járművekhez. Mire felgyorsulna, már kezdhetne fékezni is, a megálló távolságok miatt. Arról nem is szólva, hogy keskeny nyomközűt építeni, kvázi skanzen vasutat? Nagyon parasztvakításnak tűnik ez az egész. Azért rendes az önkormányzattól, hogy ilyen tanulmányokra költ...
Lehet megfognak szólni a témáért, de van mostanság valami hír a kisvasúttal kapcsolatosan? Számomra még van remény, amíg a sínek a helyükön vannak. Sóstóig továbbra is látnám értelmét, nem is beszélve a piacról, ami kedvezőbb lenne a kedves vásárló korosztálynak. Egyébként ma Sóstónál láttam a pályán egy 4 személyes "szekeret" elsuhanni. :)
Múlt hónap közepétől a Volán szerződéses járatot közlekedtet az új LEGO gyárba, melyre csak a dolgozók szállhatnak fel. Áprilistól azonban ezen járat át fog alakulni közösségi közlekedésre hivatott, külterületre kiterjesztett helyi járattá H40L néven. A jelenlegi H40-eshez képest rövidített útvonalon,a belváros érintése nélkül fog kiérni végállomásához,mely az említett gyár lesz.
Jelenleg semmi nem biztos a Volán "életében", egyik napról a másikra változhatnak a dolgok. Lehet visszamennek, lehet nem. Anno. úgy volt, hogy a Hajdús 415-ösökre nem lesz már szükség, ennek ellenére mai napig itt vannak.
Mindegyik kapott. Még az a Borsodos gép is, amely már vissza is ment Borsodba. Ugyanígy volt a két Körös Volános is, de már azok is hazatértek. A Zalás kocsi is meg a Somlós kocsi is csak március végéig maradnak. Ja meg a a Volánbuszos gépek is.
Szerintem csak a LOL-713-ban van benne, és esküdni mernék rá, hogy egy-két hete még nem volt ott.
Más, az lenne a kérdésem, a Volánbusztól mit keres itt helyközi 415-ös? Ma az FGM-285-öt láttam Nyírtelek felé menni. Ez még ezzel van összefüggésben? Meg Zala Volános 256.42-t is láttam, ez is csak ideiglenes? Ezeknél az autóbuszvezető is pl. Volánbuszos?
A Hajdús MAN-ekben benne maradt az EMKE kijelző. LOL-713-ban vettem észre (elől-oldalt-hátul 8-ast mutat). Ezeket miért nem használják (ha már ott van)? Este sokkal láthatóbb/észrevehetőbb lenne.
Köszönöm! Hogy legyen némi on is, nemrég utaztam a TT "új" Setráján, 30 kg, és 150 cm felett nem ajánlom. Az ülések egymás mellé szorítva, két felnőttnek iszonyat kényelmetlen.
Egyben javítanálak, 2 óránként van Nyíregy-Miskolc, kétóránként pedig Nyíregy-Szerencs. A "kritikus" időszakot kivéve 3 kocsi van. Személyvonatoknál. A kör IC-ket ne nézzük. A szerelvényforduló meg nem kaotikusabb a volános fordáknál pl. pláne ma az ütemes baromságban.
Amit küldtem, "Vontatási díjak"című kalkulátort is bárhová felrakhatod, ahol minél többen hozzáférnek.
Lehetőleg ezzel együtt, nehogy vki azt higgye a vontatási költség egyenlő a vonat költségével, mert nem egyenlő.
------------
Sőőőt-2.
Ha nem lennék lusta (de az vagyok) akkor az itt kérdező olvtársunknak kiszámolnám a Nyíregyháza-Szerencs szakasz hasonló költségét és bevételét is.........:-)))
Igaz-e, hogy ezeknek a régi vacak vagonoknak a fékbetéteit igen sűrűn (3-4 naponta) cserélgetni kell?
--------------
Nem.
Ez nem igaz.
Az igaz lehet, hogy pl. Szolnokon, ahol 6-7 kocsis ingákat kell karbantartani ott egy-egy ingához 3-4 naponta hozzá kell nyúlni, de ott se azért mert 3-4 naponta elkopna hanem mert egy-egy ingán van 7x4 tengely, 28x4=112 fékbetét.
Óhatalan, hogy ha nagyon lelkiismeretes az ellenőrző személy akkor négy naponta, az ugye 448 vizsgálat (??) ne találna egy cserélni valót.
Nem tudom pontosan mennyit bír egy-egy Bhv fékbetét, de szerintem inkább két-három hetente cserélik intenzív használatban (100-120 km/h vonalakon, ennél szolídabb vonalakon ritkábban.
Egy vonat költségét így tudjátok kiszámítani: Példa lesz a Miskolc-Ózd
Veszed a vontatási díjak exel táblát.
Abban rákattintasz az M41-re. A zöld téglalapba beírod, hogy 2, mert kettő kocsit vontat. 2 kocsi = 160 ülőhely.
Alulra, a harmadik, legalsó piros téglalapba beírod, hogy 58, mert Miskolc-Bánréve-Ózd = vasúton 58 km.
Ekkor az exel tábla kiszámolja és az M41 sorának jobb szélső rovatába beírja, hogy 65.062 Ft.-
Tehát ennyi a vonat vontatási költsége Miskolcról Ózdra. Ebben benne van minden ami vontatás, a mozdonyvezető költsége is.
Ez még nem a vonat költsége.
Ehhez jön a START költsége ( kalauz bére, takarítás, jegy, stb.) ez 200 Ft.-/km, tehát 58x200= 11.600 Ft.-/vonat.
Eddig 65.062 + 11.600 =76.662 Ft.-
Ekkor már csak pályát kell a vonat alá tenni.
Ennek kiszámítása rendkívül bonyolult, a HÜSZ = Hálózati üzletszabályzat szerint kell csinálni, annyi elég kell hogy legyen, hogy PHD = Pályahasználati díj a vonatatási és Start költség 85-115% szokott lenne.
Esetünkben 76.662 Ft.- a vontatási és start költség, mivel az Ózdi vonal nem hegyvidéki de nem is alföldi, számoljunk a 85%-115% számtani középértékével, azaz 100%-kal. Tehát a 76.662 forinthoz még 76.662 forintot kell hozzáadni.
Ezen a vonalon naponta jár 13 vonatpár, = 13x 306.648 = 3.986.424 forint + 3 pár IP = InterPici ami kevesebb, kb. 3x70.000 Ft + 1 pár betétjárat Bánréve -Ózd között ami
kb.60.000 Ft.
Mindösszesen a vonalon a vasúti személyszállítás munkanapokon körülbelül : 3.986.648 + 210.000 + 60.000 = 4.270.000 forintba kerül.
Körülbelül.
Számoljunk csak napi4.000.000 forinttal.
Ezért a pénzért a MÁV, napi 26 vonaton + 6 IP-n + 2betét járaton elszállít, 1470 utast, átlag 25-35 km-re.
Egy utas elszállítása kb. 2.721 forintba kerül, amiből az utasok kb. 40%-a – szerencsés esetben – megfizet 525 forintot, a többi40% kb. 100 forintot és úgy kb. 20% pedig semmit.
A napi bevétel jó közelítéssel körülbelül (588x525) + (588x100) + (294x0), összesen kb. 367.500, kerekítve talán 400.000 forint is lehet.
A START napi költségének ( 4 millió Ft.-), talán 10%-a is (400.000 Ft.-) befolyik menetdíj illetve visszaosztott bérletár formájában munka- és iskola napokon.
Egy vonat költségét így tudjátok kiszámítani: Példa lesz a Miskolc-Ózd
Veszed a vontatási díjak exel táblát.
Abban rákattintasz az M41-re. A zöld téglalapba beírod, hogy 2, mert kettő kocsit vontat. 2 kocsi = 160 ülőhely.
Alulra, a harmadik, legalsó piros téglalapba beírod, hogy 58, mert Miskolc-Bánréve-Ózd = vasúton 58 km.
Ekkor az exel tábla kiszámolja és az M41 sorának jobb szélső rovatába beírja, hogy 65.062 Ft.-
Tehát ennyi a vonat vontatási költsége Miskolcról Ózdra. Ebben benne van minden ami vontatás, a mozdonyvezető költsége is.
Ez még nem a vonat költsége.
Ehhez jön a START költsége ( kalauz bére, takarítás, jegy, stb.) ez 200 Ft.-/km, tehát 58x200= 11.600 Ft.-/vonat.
Eddig 65.062 + 11.600 =76.662 Ft.-
Ekkor már csak pályát kell a vonat alá tenni.
Ennek kiszámítása rendkívül bonyolult, a HÜSZ = Hálózati üzletszabályzat szerint kell csinálni, annyi elég kell hogy legyen, hogy PHD = Pályahasználati díj a vonatatási és Start költség 85-115% szokott lenne.
Esetünkben 76.662 Ft.- a vontatási és start költség, mivel az Ózdi vonal nem hegyvidéki de nem is alföldi, számoljunk a 85%-115% számtani középértékével, azaz 100%-kal. Tehát a 76.662 forinthoz még 76.662 forintot kell hozzáadni.
Ezen a vonalon naponta jár 13 vonatpár, = 13x 306.648 = 3.986.424 forint + 3 pár IP = InterPici ami kevesebb, kb. 3x70.000 Ft + 1 pár betétjárat Bánréve -Ózd között ami
kb.60.000 Ft.
Mindösszesen a vonalon a vasúti személyszállítás munkanapokon körülbelül : 3.986.648 + 210.000 + 60.000 = 4.270.000 forintba kerül.
Körülbelül.
Számoljunk csak napi4.000.000 forinttal.
Ezért a pénzért a MÁV, napi 26 vonaton + 6 IP-n + 2betét járaton elszállít, 1470 utast, átlag 25-35 km-re.
Egy utas elszállítása kb. 2.721 forintba kerül, amiből az utasok kb. 40%-a – szerencsés esetben – megfizet 525 forintot, a többi40% kb. 100 forintot és úgy kb. 20% pedig semmit.
A napi bevétel jó közelítéssel körülbelül (588x525) + (588x100) + (294x0), összesen kb. 367.500, kerekítve talán 400.000 forint is lehet.
A START napi költségének ( 4 millió Ft.-), talán 10%-a is (400.000 Ft.-) befolyik menetdíj illetve visszaosztott bérletár formájában munka- és iskola napokon.
Igaz-e, hogy ezeknek a régi vacak vagonoknak a fékbetéteit igen sűrűn (3-4 naponta) cserélgetni kell? (Ezt valami vasutas topikban olvastam - s ha igen, akkor pl. baromira nem mindegy, hogy 100 kocsit szerelnek napi szinten, vagy csak 50-et.)
A Miskolc-Tiszalúc közötti szakasz kritikussága éppen annyira top aktuell, mint amennyire rugalmas a vasút-:) Heti szinten járok épp Tiszalúcon, a következőt látom:
- a legkihasználtabb reggeli iskolás járatokra (7 óra körül) szállnak fel kb. 50-en. Ezen a vonaton már az érkező utasok száma is jelentős, tehát összesen lehetnek 150-en is, mire elindul a vonat Miskolcra. Bőcs-Hernádnémeti vá.-n a személyforgalom minimális - hála a jól eltalált földrajzi helyszínnek. Felsőzsolca vá-ról ugyanez elmondható.
Reggeli csúcsban sincs 300 utas a fedélzeten, legfeljebb a fele. (Két csuklós busznyi szám.)
- vissza irányban, Szerencs felé a Tiszalúcra érkező vonaton rendre 20% körüli a kihasználtság (ezt onnan saccolom, hogy általában mindig találok magamnak olyan négyes ülést, amin csak én ülök, ha esetleg nem, akkor olyat, amin csak egyvalaki ül), a felszállók száma 10 körüli. Taktaharkányban még száll fel egy jelentősebb "tömeg", ez 15-30 embert jelent.
Igazság szerint, ezek a számok jelentősen nagyobbak lehetnének, ha előtte 23 perccel nem menne el egy Miskolc-Szerencs (ami aztán 25 perc állás után megy tovább Szerencs-Saújhely járatban). Ezen a "másodrészen" a fentinél valamivel kisebb a kihasználtság.
A 7:14-kor Szerencsről Nyíregyházára tovább induló vonat egy viszonylag jelentős utascsere után kb. 15-20%-os kihasználtsággal megy (ránézésre és hallomás alapján sokan közülük Tokajig mennek diákként).
- az egy órával későbbi vonatok mindkét irányban már kisebb terheléssel bírnak.
Délután kritikus a 15:45 körüli (Nyíregyháza-) Szerencs-Miskolc szakasz. Ezen előfordul, hogy 3 helyett 4 kocsi van, s itt rendre úgy ülök le Szerencsen, hogy valaki (egy fő) van a négyes ülésen. Krumpliszedéskor, mezőgazdasági idénymunkánál még nagyobb tömeg is összeverődik. Itt Taktaharkányig az 50%-ot is eléri, esetenként felül is múlja az ülőhely-kihasználtság.
Egy órával később a Sátoraljaújhely-Budapest fogadja Szerencsen a nyíregyházi csatlakozást. Szerencsen 20-30 utas száll fel, köztük főként Szerencsen dolgozó irodisták (csokoládégyár) és diákok. Nem követek el merényletet a MÁV-Start ellen, ha azt saccolom, hogy 25-nél többen nem szállnak le a csatlakozó nyíregyi vonatról.
A fentieknél jobban érzékelhető a "zsúfoltság", ha kivénhedt I. osztályú kocsikat állítanak ki, hisz azokban kevesebb az ülés.
Összességében:
nem tudok olyan terhelésről, amely akár a 3 kocsis vasúti kapacitást is legitimálná. (Nyilván az extrém vasárnap délutáni, hosszú ünnepek előtti/utáni stb. terhelés más kérdés.) A sokkal-sokkal olcsóbban fenntartható buszokon simán előfordul - egy vonalon naponta többször is - hogy a legkomolyabb csúcsidőben az utasok negyedének állnia kell. Ezen a vonalon a legkomolyabb csúcsidőben, a legkomolyabb terhelésű szakaszon az fordul elő, hogy az utasok felének-harmadának meg kell osztoznia másodmagával egy négyes ülésen...
Tehát vegyünk egy V43 mozdony vontatta 4 személykocsit továbbító szerelvényt Miskolc-Nyíregyháza között = 88 km hosszan.
Ha a vonat 4 személykocsiból (vagonból) áll akkor a továbbítási díj 55.600 forint körül alakul, ha csak két kocsit továbbít, akkor 44.600 forint körül.
Figyelem : ez NEMa vonat teljes költsége az említett útra, ez csak a vontatási költség egy irányba.
Tehát a különbözőség vonatonként és utanként kb. 10.000 forint lenne.
De.
Ahhoz, hogy útközben megbontsd a szerelvényt, ott ahonnan már nem kell a 4 kocsi, oda egy tolató mozdonyt kell telepítened 24 órában, tolató csapattal.
Az pedig drágább mint végig vontatni mind a 4 kocsit ha kell, ha nem.
Itt a megoldás az lehetne (egy változatban) hogy a Miskolcról óránként induló - villamos motorvonattal kiadott - személyvonat Szerencsen szétválna, és egyik fele tovább menne Nyiregyháza a másik Súlyhely felé.
Persze ehhez elébb villamosítani kellene a Súlyhelyi vonalat.
Bár műszakilag ez sem szükséges ugyanis már évtizedek óta működnek oyan, egyforma gyártmányú dízel illetve villamos motorvonatok, melyek egymással kompatipilisek, és összekapcsolódva ugyanúgy vezethetők, irányíthatók, bármelyik rész szerelvényből.
Nem off a vasútról is írni, hisz a topik címe ez ügyben NEM korlátozó.
Tehát ON.
Napközbeni vagy inkurrens időbeni szerelvény hossz csökkentésről.
Lehet, de nem éri meg.
Egy vonalnál, itt példádban Nyiregyháza-Szerencs közötti személyvonatnál a teljes vonalhosszon mért maximális utasszámra méretezik az összes szerelvényt.
Ott hibáztál megfigyelésedkor, hogy Nyíregyháza-Szerencs személyvonatot néztél, holott ezek a vonatok Nyiregyháza -Miskolc személyvonatok.
a vonal kritikus keresztmetszete a Tiszaluc-Miskolc szakasz.
Tehát erre kell méretezni.
Erre a szakaszra kell a 4 kocsi = 320 ülőhely.
Az igaz, hogy Miskolc-Nyíregyháza = 90 km-ből a Miskolc-Tiszaluc= 20 km, csak az érintett szakasz 22%-a, de vasút van annyira rugalmatlan, hogy ha 22 km-re kell 300 ülőhely akkor az egész 90 km-en közlekedteti a 300-320 ülőhelyet.
Ugyanis a 22 km-nél lekapcsolni és visszafelé ismét felkapcsolni a felesleges kocsikat drágább, sokkal drágább mint végig oda vissza vontatni.
A vonalon közlekedő szerelvényeket elég kaotikusan forgatják a vasútnál (szerelvény forduló rendszer) emiatt a le- fel- kapcsolgatás a felmerülő felesleges költségeken felül, más forgalomszervezési problémák sokaságát is felvetné.
Majd mindjárt megkeresem és beírom Neked, ide, hogy mennyibe kerül egy két kocsis vonat továbbítása és egy négykocsis vonat továbbítása a Miskolc-Nyiegyháza szakaszon.