Igen, éppen a magaspart miatt tartják indokoltnak az új nyomvonalat... Az általad leírtak persze igazak...
Amúgy a híd 582,5 méter hosszú, 29 nyílású lesz, némelyik pillér 9 méternél is magasabb; először peron nélkül, majd később kialakítanak egy 300 méteres peront. (Fűtött betonos kerekesszék-rámpa, stb.) A peron egyben gyaloghíd is a 72-es főút felett.
Először a dízelvontatás esedékes, a későbbi villamosításkor félkör alakú, alagútra hasonlító felsővezeték-tartók lesznek kialakítva.
Cél: "A Balatont a fővárosból az eddigieknél rövidebb utazási idő alatt el lehessen érni." Egy másik idézet az előadásból: "A szakasz kiváltaná az állandó veszélynek kitett Balatonkenese környéki, megcsúszásra hajlamos löszfalban vezetett vasutat."
És a fő poén: a hölgytől kérdezték, mennyire reális a terv és egy megvalósításra vonatkozó évszámot kértek; a válasz 2010!
Sv-Hajmáskér 37 km a 20-ason. Kb. 12 km lesz a Hajmáskér-Fűzfő, tehát összesen 49.
Ha végig 120-szal söpör a vonat az új útvonalon (amit amúgy kizártnak tartok) akkor 25 perc Sv - Fűzfő.
Ha a sebesség Battyánig 100, onnan meg 80 a régi nyomvonalon, akkor az 32 perc.
Teoretikus elvi maximum 7 percért ekkora balhé? Amit egy elvert kereszt lenulláz? Ráadásul nagyobb vontatási ktg a több km és nagyobb sebesség miatt? Vagy a nagyobb terhelésre méretezett pálya ennyire számít a Csörgő+ 4-10 kocsinak?
All in all, csak a magaspart teljes leomlása és haználhatatlanná válása indokolhatja az új nyomvonalat, de akkor is meg kéne első körben vizsgálni a nidsz által berakott Csajág - Kenese átkötést. Illetve azt, hogy mennyi pénzből lehetne végleg helyre tenni a magaspartot (mindent lehet, csak legfeljebb nagyon-nagyon sok pénz...)
Kíványcsi lennék mit szólnának ha kihúznák a drótot és kapnának pár jól megtermett szilit, mint pl. a 1221 vagy 2360...:D asszem mégjobban húznák a szájuk:D
Ha jól tudom egyes helyeken már fellázadtak a nyaralók és az ottlakók, hogy ők drótot akarnak, mert zavarja őket a nagy füst és a zaj! Egyébként ők azok akik SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM használlták a vonatot...
Én részt vettem az idei Hídmérnöki Konferencián, és ott az Ecsedi Éva egy nagyon jó előadást tartott az új szakasz bekapcsolásáról Balatonfűzfőn. Eszerint az új megálló egy hídon lenne kialakítva a 710-es út két körforgalma között, de azok felett. A tanulmány szerint a három településrész néhány év alatt összeér, mert a gyártelep már nem bocsát ki annyi füstöt (!) és itt egy új központ létesül. E fölött lesz az új megálló. A kiágazás azért Hajmáskér és nem más (pl.: Csajág), mert a 20-as vonal korszerűsítése után a menetidő erre lesz a legrövidebb, illetve a teherbírása is nagyobb lesz a jövőben.
Egyébként nem értem, hogy a vágányzári értesítőn (pl. ami ki van ragasztva Sv állomáson) hogy merik szájukra venni a Csajág-Lepsény - Bkenese, illetve a Bkenese - Csajág-Lepsény kifejezést... Hogy jön ide a megölt Lepsény-Veszprém vonal???
tudom hogy most a Hajmáskér-Balatonfűzfő átkötés dolog az aktuális, de szerintem van egy másik megvalósítható megoldás is: azt hiszem egy másik topikban már bemutattam, szóval Csajág és Balatonkenese között egyenesen levágni!!Ez annyit jelentene, hogy Csajág kapna egy új megállót a fénysorompók közötti részen, aztán onnan a pálya nem kanyarodna tovább balra ívben a jelenlegi állomás felé, hanem egyenesen át a réten, és valahol ott érné el a jelenlegi pályát, ahol Papkeszi felé a közút elágazik.
nem tudom hogy készült-e már megvalósíthatósági tanulmány, de szerintem nem kerülne többe, mint a másik terv, ráadásul megmaradna Balatonkenesén is a vasút.
Igen, sajnos otthon hervadozik az internet. De a 29-en a múlt héten többször voltam, így néhány hír: csütörtökön a reggeli Batsányi több, mint 100 perccel érhetett Balatonfüredre, ugyanis én ekkor mentem el. A személy Csajágról +5-tel jött és ment. Este mindkét IC késett, a Batsányi +10, a Tihany +15 késéssel érkezett Füredre. Másnap reggel is voltak zűrök, talán Sv volt az oka...
Sziasztok! A ma esti Bp. - Tapolca gyorsot (nincs nálam a menetrend, így számot nem tudok írni) a 2143-as Csörgő vitte! (Fél nyolc után haladt át Sv-Reptéren.)
A susnyás landolás csak addig tűnik hülye viccnek,amíg valaki meg-nem sérül,volt már rá példa.A vádlottak padja lehet elég keményfából is és ott nem szoktak viccelődni.
Gratulálok! 175m hosszú új peron,remélem ezekután nem lesz 7 kocsinál nagyobb vonat,mert akkor gondolni kellene arra is,hogy az egész vonat peronon legyen,vagy ez senkit sem érdekel?
Megtettem, de ott sajnos Bp-től számozódik, és csak km van :-)
Mondjuk sejtettem, hogy a magaspart van a dologban, évről évre kell ott kapirgálni, lehet, hogy egyszer tényleg használhatatlanná válik, és muszáj lesz Hajmáskér felől közelíteni...?