Keresés

Részletes keresés

modellfiu.hu Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2949
Mikor a kiseger minden honapnak mar az elejen kiragja a zsakot es bekovetkezik a magomles beverik egymas orrat es havonta 1x verzik.
Zebra:-Kigyo!
Kriptoman:-Beka!
Ti felveszitek az ilyen aprosagokat?
Igy is van mindannyiunknak eleg baja.
Vagy Cb rádió? fórum téma: Kakasviadal.
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2948
Ja, csak kimaradt valami, hátha nem világos: az 1dB-es csillapítás az teljesítményekre vonatkoztatva ( 10*(log P2/P1) ) azt jelenti, hogy 80%-a megmarad a jelnek. Ez egy nagyon jó érték a gyakorlatban...
Előzmény: Törölt nick (2945)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2947

Lesz itt minden! Menstruáció, meg korai magömlés! Mindkettő gyakori vicctéma találkozókon.

Juhhhéjjj! :-DDD

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2946
"Kinek hány kötekedő hangvételű hozzászólása is van? Ki jár kettőnk közül a megjött a menstruációm c. és még sok, férfiember számára hasonlóan értelmes topicba?"

Mondtam, hogy az ilyeneknek bármi kötekedés, mint amilyen te vagy a bólogatáson kívül, közben te kötekedsz, de nem baj, nem az első vagy, akit ismerek. Kutakodjál szorgalmasan, mit találsz még, férfiember.

Ilyen miatt csesztetni, hogy miért írok a "megjött a menstruációm" c. topikba se semmi, de elárulom, még mindig röhögök rajta, mármint azon, hogy én vagyok ott az utolsó hozzászóló. Amúgy megvolt az oka, mit és miért írtam. És ha ez neked elárul valamit rólam, hát örülj. Én nem fogok utánanézni, hogy milyen hozzászólásod mérhető mihez.

Ennyi.
Előzmény: zebra2 (2942)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2945
"Én akkor is átlátok rajtad."
Min látsz át, ha bárki megtalál néhány Google-ös kereséssel? :-) Három nick? Na és. Mondtam, hogy aki ilyesmivel foglalkozik, azzal valami baj van. Te tudod, hogy én hol lakom, és nem én nem rólad.

"(25m RG213 toldva 5m RG58-al) amatőrködő zsugori barátom."
Nos, az RG213 az ablakon kívül van, és valahogy be kellett hozni a szobába, azért van rajta az RG58. Ez a gyakorlati tapasztalat hiánya, hogy ennyit nem tudsz elképzelni. Kérdezd meg másoktól, pl. a H100-at hogyan viszik be a lakásba. Többnyire sehogy, nem engedi az asszony. Itt csak én nem akartam szétfúrni a falat. Meg nincs is rá szükség.

"Te miről beszélsz? 1 dB/mi? /kisnyúl? Milyen frekin?"
145MHz-en, ahogy le is írtam.

"Az 1 dB-t méterenként olyan 2 giga körül csillapít ez a kábel. 100 méteren meg legfeljebb RH-n."
Itt valamit elírtál, elnéztél, de nagyon. A frekvencia növekedésével növekszik a csillapítás, de nagyon. Tudom, hogy CB-topik, de abban a hozzászólásban, amire reagáltam, 2m-ről volt szó, 145MHz-ről.

Nézz meg néhány linket, az RG58U csillapítása 145MHz-en és 100 lábon, ami egyenlő 33 méterrel = kb. 6dB. A hat méteres darab kb. a 100 láb egyhatoda, ami, bizony, 1dB, mert ez is logaritmikusan számolandó.

Bizonyíték:
Itt válaszd ki, hogy RG58U, írd be, hogy 145 (MHz), és 18 (feet), ki fogja adni, hogy 1dB. Ugyanígy 100 lábnál 5,5dB (a kisebb eltérések a különböző gyártók miatt vannak, ez még kevesebb is 6-nál).

További linkek, találomra:
http://www.universal-radio.com/catalog/cable/2619.html
http://www.bizrad.com/coax/rg58u.htm

Ennyi elég már?
Előzmény: zebra2 (2942)
modellfiu.hu Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2944
Haztartasi rez villanydrotbol milyen antennat lehetne kesziteni?
Erdemes vele foglalkozni egyaltalan?
modellfiu.hu Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2943
Xar az rg58,De a tobbi kabel se vilag csodaja.
Vegfok egeti az ujjam.
Fel meteres kabel vege szinten.
Egy 6 meteresnel mar semmi.
Arrol nem beszelve mennyire rontja a veteli erzekenyseget.
Nem is hasznalok kabelt ha csak lehet,es akkor is a leheto legrovidebbet.
A legjobb 5let lenne a radiot es a vegfokot az antenna vegere szerelni es lenne hozza kulon egy panel mikrofonnal es a kezeloszervekkel.
zebra2 Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2942

"És persze ha nem tetszik valami, akkor jön a "nem neked szólt", ami egy nyílt fórumon eleve vicc."

- Gondolom társas összejöveteleken is kikéred magadnak, ha valaki melletted áll, de egy harmadik személlyel diskurál éppen. Gondolom ott is belekotyogsz, mondván: vicc, hogy egymással mernek beszélgetni. Nélküled. Felháborító.

 

"akik mindig valamilyen nevet kérnek számon, ha következetlenségen kapják. Másik nicket, eredeti nevet stb. stb."

- Nem kérek én rajtad semmit sem számon, csak nem értem a lelkedet. Eredeti neved szintén nem érdekel. Már tudom. Lakcímeddel (a mostanival), egyebekkel együtt. De csak azért, mert a múltkori okoskodásod után érdekelt, kit takar az a három (!) nick. Úgyhogy nyugodtan regelj be még pár nickkel, ha te erre gerjedsz. Én akkor is átlátok rajtad.

 

"Az automatikus feltételezések ("az elméleti tudásod biztosan az enyém felett áll, de...") bosszantók, mivel semmi közük a valósághoz, ...."

- Ha te mondod! ;)

 

"az 1dB, az akkor is 1dB, ha a fejed tetejére állsz, vagy ha 2dB-ről van kozmetikázva, ami nem valószínű, és nem érv."

- Te miről beszélsz? 1 dB/mi? /kisnyúl? Milyen frekin? Az RG58 névleges csillapítása valami 8 dB/100 m. Mármint 28 mega környékén. Ugyanis ez egy CB-s topic, magasan képzett, borzasztóan iskolázott és 20 éve igényesen (25m RG213 toldva 5m RG58-al) amatőrködő zsugori barátom. Az 1 dB-t méterenként olyan 2 giga körül csillapít ez a kábel. 100 méteren meg legfeljebb RH-n.

 

Végül az általad emlegetett kötekedésről:

- Az én hozzászólásaimat nyugodtan össze lehet vetni a törzsasztalon a tieiddel.

Kinek hány kötekedő hangvételű hozzászólása is van? Ki jár kettőnk közül a megjött a menstruációm c. és még sok, férfiember számára hasonlóan értelmes topicba? Te vagy én? Ehhh!

Előzmény: Törölt nick (2939)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2941
Már csak egy javítás: "vagy ha 2dB-ről van kozmetikázva,"
Azt akartam írni, hogy akkor sincs jelentősége ebben az esetben, pedig 100%-nál többet csak nem csal egy leírás (logaritmikusan számolva azt a duplát). Hogy bele ne köss. :-)
Előzmény: Törölt nick (2939)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2940
"a beépíthető Amphenol tövénél"
Bocs, ez azt jelenti, hogy a két kábel Amphenol csatlakozóval van összekötve, amiből az aljzat nem lengő. Helyi átjátszóknak ez is megfelelő, nem URH-zom itthonról, csak az FM csatornákat hallgatom, az APRS-digi is itt van a szomszédban.
Előzmény: Törölt nick (2939)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2939
Igen, ha bárki egy szót is szól, az kötekedő, csak a türelmes bólogatás a menő.

De meg kell mondjam, azok is tipikusak, akik mindig valamilyen nevet kérnek számon, ha következetlenségen kapják. Másik nicket, eredeti nevet stb. stb. És persze ha nem tetszik valami, akkor jön a "nem neked szólt", ami egy nyílt fórumon eleve vicc.

Mi mögé bújok én?? Ez a fő nickem, és a ha5flt-t szoktam még használni, de mióta ilyen az Index, lusta vagyok átkapcsolni, mert macerás. Nézd csak meg, mennyi hozzászólás van ezen a néven, és mióta létezik (amúgy nem érdekel a száma, kerülöm az egysoros benyögéseket). Újabb következetlenség.

Az automatikus feltételezések ("az elméleti tudásod biztosan az enyém felett áll, de...") bosszantók, mivel semmi közük a valósághoz, inkább a gyakorlati oldalhoz van közöm, bár sokkal több is lehetne ennyi idő alatt, az tény, de ami eddig összegyűlt, az sem olyan kevés.

Tudod, kedves (felismerhető nevű, nagy múltú) zebra2, az 1dB, az akkor is 1dB, ha a fejed tetejére állsz, vagy ha 2dB-ről van kozmetikázva, ami nem valószínű, és nem érv.

Nálam a tetőre felvezető 25 méter RG213 végén kb. 5 méter RG58 van (Amphenol csatlakozóval), 2m-en és 70cm-en is tapasztalom a kábelek hatását - ennyit meg arról, mennyire nincs gyakorlati tapasztalatom éppen ebben az ügyben. Vajmi keveset számít az 5m-es toldás, sokkal inkább a lustaságból egyszer feltett, sosem cserélt, nem megfelelő csatlakozók (N-csati kellene mindenhová, kifúj a beépíthető Amphenol tövénél), az is inkább adásnál, megeszi a teljesítmény egy részét.

Sok év után most vettem helyettük H100-at (és N-csatlakozókat), egyszer talán feljutok a tetőre, felrakni a kétsávos kollineárt.

Húsz év rádióamatőrködés után (a munkám is állandó fejlesztés-hibakeresés, ha nem is rádiófrekvenciás ügyekben) van némi fogalmam arról, hogy egy probléma során milyen buktatók lehetnek, jelen esetben mi játszhat bele a problémába a csillapításon kívül. De én vagyok a barom, hogy megszólalok.
Előzmény: zebra2 (2938)
zebra2 Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2938

A hozzászólás, amire reagálsz nem neked szólt. Mégis a lottó ötösöm lenne ilyen biztos, mint amilyen biztosra vettem, hogy valamelyik nickneved mögé bújva meg fogsz kóstolni. Az, hogy mennyire szakszerű a dumám, nem különösebben érdekel. A lényeg, hogy gyakorlati tapasztalatot tükröz. Szintén nem nagyon hat meg, hogy te mit írtál lentebb. Az hogy te az állandóan hangoztatott elméleti tudásoddal mit vélsz tudni, a te dolgod. Ha te még hiszel a kozmetikázott gyári specifikációknak, a te dolgod.

Viszont nem kellene hülyíteni a tapasztalatlanabb rádiósokat. Az RG58 csillapítása sosem volt és nem is lesz egyenlő a 213-éval. Legfeljebb a gyári tabellákon vagy elméletben. A gyokorlatban soha. Ha meg nem sértelek, megkérnélek sokadszor is. Hacsak kimomondottan nem téged szólítalak meg, ne reagálj egyetlen hozzászólásomra sem. Kérlek! Igérem én sem fogok hozzád szólni. Pár oldallal hátrébb, úgy rémlik már kértem tőled valami hasonlót. Az ok nem sértődés, vagy ilyesmi. A mostanában oly kevés szabadidőmet nem szeretném falra hányt borsó jelleggel, a veled folytatott vitákra pazarolni. Elméleti tudásodat természetesen nem vitatom, ha ez neked elégtétel, de a gyakorlati tudásod e téren (már ne is haragudj), nem hiánytalan. Sőt! Tovább megyek. Elméleti tudásod nyilván magasan az enyém fölött áll. Ezt nem vitatom. Ezt csak azért írom le, hogy megnyugodj és legyen már vége a kóstolgatásnak. A fórumtársak majd eldöntik, ha akarják hogy mi nekik a jobb. A segítő szándék, hétköznapi nyelven megfogalmazva, vagy az akadámikusi szinten lenyomott száraz elmélet, ami a gyakorlatban néha semmit sem ér.

Végül egy kérdés: miért van az, hogy az állandó kötekedők több nicket használnak, és azt úgy váltogatják mint más a gatyát? Mi ebben az élvezet? Nem, birom megérteni. Részemről befejeztem.

Előzmény: Törölt nick (2937)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2937
"Ennek megfelelően nem is törekedtek nagyon a veszteség minimalizálására. Ennyi."

Ugye, most írom, hogy mennyire kevés a vesztesége - ezek után az ilyen, hogy "nem erre tervezték" nem túl szakszerű duma. Hiába cseréli, ha nem az a fő probléma, hogy csillapít a kábel - ezért írtam egyéb lehetőségeket. Hat méter egyébként tényleg kicsit több, mint amennyit azzal érdemes levezetni.
Előzmény: zebra2 (2936)
zebra2 Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2936

Nem olyan rosz kábel az az RG58. Csak sokan nem arra használják, amire azt kitalálták. A vékony kábelt mobilba tervezték, oda is gyártották. Max. 3 m. hosszra. Ennek megfelelően nem is törekedtek nagyon a veszteség minimalizálására. Ennyi.

Az biztos, hogy ha lecseréled RG 213-ra (nem a szegedi kábelgyár remekére gondolok), ugrásszerű javulást fogsz tapasztalni vételben.

Ha valakinek kell 213UBX, nekem van még. Új, német.

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2935
Jut eszembe, többféle kivitelben is gyártják ezeket, de az említettnél, az alapkivitelnél inkább csak jobbak vannak. Pl. az RG213, meg a "habos" RG213, bár én még nem láttam olyat közelről. :-)
Előzmény: Törölt nick (2934)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2934
Pedig hat méter RG58-nak elvileg csak 1dB a csillapítása 145MHz-en, ami nem sok. A csatlakozókon is több dB múlik, a bekötésük minőségén is, aztán ha régi a kábel, vagy beázott, megtört valahol, azon is, ezek pedig mind összeadódnak. Ha nincs jól behangolva az antenna (tényleg 50Ohm, kis SWR stb.), akkor is ugrásszerűen romlik az eredmény egy hosszabb kábel végén.

Nézd meg pl. az alábbiakat:
http://www.timesmicrowave.com/cgi-bin/calculate.pl
http://www2.rfsworld.com/RFS_Edition3/pdfs/RGType_Braided_Cable_31-33.pdf
Előzmény: Skodri84 (2932)
Skodri84 Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2933
folytja---> fojtja :))
Előzmény: Skodri84 (2932)
Skodri84 Creative Commons License 2005.10.13 0 0 2932

Én is csatlakozok most már az "RG58-ast szarba se nézők" társaságába!

Csináltam egy 3 elemes yagit 2m-re, feltettem a padra, van a kábelen egy bontható csatlakozás az antennánál, odakötve a rádiót indítom a debreceni átjátszót( ez elég nehezen elérhető innen), de lent a szobában rákötve a rádiót már meg sem nyikkantja. Kb 6 méter koax.Fent a padon szignált csinál az újhelyi átjátszó, lent meg már sistereg....

Na ennnyit az RG 58-asról.

Bele se merek gondolni, hogy a CB Avanti antennámat is mennyire folytja le az a kb 8-10 m RG 58, toldozással ráadásul, és SWR mérés nélkül. Úgy érzem ezért nem hallok meg szólok én messzebre 40-50 km-től...

modellfiu.hu Creative Commons License 2005.10.12 0 0 2931
Eleg erdekes.
Olyan radiot is feltalahatnanak ami 1000ft,50kmre hasznalhato,0,1A vesz fel max es akkor is mukodokepes marad ha szakado esoban autoval hajtanak at rajta.
Előzmény: Züm züm (2930)
Züm züm Creative Commons License 2005.10.12 0 0 2930
Züm züm Creative Commons License 2005.10.12 0 0 2929

Találtam pár antenna&egyéb linket. Lehet hogy mindenki ismeri de nem baj.

 

http://www.silverdagger.hu/

http://home.wxs.nl/~meuls003/gallery/gallery.html

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.12 0 0 2928
Vannak most 20 Wattos moduljaim is PMR v 430-470Mhz-es sávra.(ai9@freemail.hu)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.12 0 1 2927
Nemrég láttam keresni itt AM-CB rádiót.Van 2db AM 40csat.4 wattos rádióm öt'é-öt'ért.Aki hamarabb viszi a kettőt egybe!megkapja hozzá a láth teleszkópos kismágnestalpas antennát is.De nem leszek "rosszul" ha senkinek sem kell ennyi'é,mert kikapom belőlük a HFvégfok-IC-t(most rendeltem  pont 1200 pénzért) a 4Wattos 2sc2166ot,hangszórót,10.24 kvarcot,UR202 kijelzőt.MIDLAND 100M és PC-9
modellfiu.hu Creative Commons License 2005.10.12 0 0 2926
FM-ben a 20 vagy 50W sem zavarna senkit.Ha viszont 50kmre beszelunk akkor keves a 40 csati,3x40 vagy 5x40 kellene.
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.12 0 0 2925
Mint ahogy valaki már bölcsen megjegyezte, az amatőrök zavar nélkül rádióznak 150W-al alig a CB sáv fölött valamivel - talán elférne a 12W a CB sávban is. Ha arra alapozunk, hogy úgyis túllépi valaki, akkor ezen az alapon senki nem rádiózhatna, de mégcsak nem is autózhatna. (boci)
Előzmény: modellfiu.hu (2924)
modellfiu.hu Creative Commons License 2005.10.12 0 0 2924
De legalabb FMben cbzhetunk 4W-tal.
Autobol ez is jo,ha megallit a kozeg mar mutatod is neki es semmi gond.
A Grant a Zetagival jol elfer az ules alatt :)
Aztan tiszta terepen mindent bele.Varosban pedig tenyleg nem nyero ha a szomszed az en beszedem hallja az esti hirado alatt a televiziobol.Ti sem ertekelnetek.Ilyen szempontbol tenyleg jobb az FM.
Az usb-n is ugyanugy tisztan,erthetoen hallatszik a beszed a mas hullamsavu radiovevokben(musorvevo fm egeszen kozelrol)?
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.11 0 0 2923

Erről van szó. Az eset után alig várták, hogy eu normákra, vagy cept-re hivatkozva elkaszálják az összes cb-t.

Meg is történt első alkalommal nemde?

Előzmény: J.Zoli (2918)
modellfiu.hu Creative Commons License 2005.10.11 0 0 2922
Fel kellene eleveniteni...
109cb402 Creative Commons License 2005.10.11 0 0 2921
De jó!valaki még emlékszik a cb-s-totora.
Előzmény: J.Zoli (2918)
109cb402 Creative Commons License 2005.10.11 0 0 2920

üdvözölek belmo

láttam hogy csörögté futottam is a rádióhoz távolról hallotalak benneteket

de gondolom ti nem.összepakoltam a cuccom én is elindultam a Jokai kilátoba

de féluton riasztottak menni kellet melozni.de ami késik nem múlik.......

Előzmény: belmo (2917)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!