Az albán határtól Vlorë-ig nincs az a hajós "nyüzsgés",lehet hogy innentől változik a helyzet,mert érdekesebb lesz a táj.A "bakancslistámon" még sok minden szerepel,köztük egy sikeres áthajózás is Albánián.
Nana! Nagyon sokan látogatják a Karaburun félszigetet! Mind Vlora-ból, mind Radhimë-ból, mind pedig Orikumból sok kishajó, meg motoros gumicsónak megy oda kirándulásra turistákkal, Vlora-ból, meg Radhimë-ból pedig nagyhajók is!
Sokfajta program van, vannak csak a tenger felől megközelíthető strandok, van ugye ez a Haxhi Aliu barlang (más néven Kalózbarlang), ami még kívülről is érdekes (a nagyhajók nem tudnak bemenni), a sziklafalak is tök érdekesek, stb. És ott van a Sazan sziget, de oda kikötési engedély kell, nem mindegyik kishajónak van ilyen.
A Haxhi Aliu barlangban voltam többször is. Bevittek minket motorcsónakkal. Kisebb, kis merülésű szilárdtestű motorcsónakokkal simán be lehet menni, vagy akár nagyobb, 15-20 férőhelyes gumicsónakokkal is.
A többi barlangban nem voltam, szégyen-nem szégyen. :)
Sziasztok, itt vagyunk Durrres mellett, mit ajánlanátok merre érdemes kiránduni, jókat enni, illetve merre van valami nagyobb piac , hely ahol jóféle ruhák beszerezhetőek?
Székesfehérvár, Cece, Szekszárd, Udvar (át Horvátországba), Eszék mellett az elkerülőn lemenni Slavonski Samac (át Boszniába), majd Sarajevo, Brod, Scepan Polje (Brod és Scepan Polje között elég ramaty az út, de kibírható), majd átlépni Montenegróba, Niksic, Podgorica, Hani i Hotitnál Albániába, aztán Shkodra, Durres.
Ez kb Nektek Győrből kb.15 óra minimális pihenőkkel. A legrövidebb út, autópályadíj csak Sarajevo előtt van, de az is fillérek. Viszont kanyargós Sarajevo után egészen az albán határig, cserébe kárpótol a táj, pl. a Piva kanyonban 50 km alatt 54 pici alagút van. :)
Ezen az útvonalon nem szoktak torlódások lenni a határokon, persze ezt megjósolni nem lehet.
Akkor minden úgy történt, ahogy történnie kell itt a dolgoknak. :D
Utaztam én már 9 személyes mikrobusszal kb. 13-adik utasként a csomagtartóban a ronggyal leterített pótkeréken is... :D
(El kellett mennem egy érkező magyar turistabusz elé a montenegrói határ közelébe. Shkodra-ból kellett a Grilë-i körforgalomig, azaz a magyar busszal való találkahelyig utaznom így. :D)
Sikeresen megnéztük Beratot. A kisbusz a Plepáról indult. Negyedórával később indultunk, mint a publikus menetrend, de bő egy óra alatt ott voltunk, mert csak ott állt meg, ahol volt fel- és leszálló. Vicces volt, hogy miután a busz megtelt, a sofőr megjelent még négy utassal. Előszedett egy műanyag hokedlit, egy plüss puffot, illetve egy ládafélét. Az utasok leültek a sofőr mellé, illetve az első sor elé. A negyedik utas ÁLLVA utazott. Érdekes élmény volt, de minden flottul ment. Az utolsó busz vissza Durresbe 15.40-kor jött vissza a menetrend szerint, az meg 10 perccel hamarabb indult. Berat megért egy napot, nagyon különleges hely!
Én úgy tudom, hogy a Durres-i nagy buszpályaudvarról (a vasútállomás mellől) indul néhány busz Berat-ba, de erre azért ne vegyél mérget.
Másik variáció, hogy a Tirana-Berat autóbuszok közül jónéhány megáll Plepa-ban (ez a kisebbik Durres-i buszpályaudvar, Durres és Golem határán az autópálya híd alatt).
Harmadik variáció: bemész Durres-ból Tiranába busszal (nagyon gyakran indulnak buszok, meg furgonok), és onnan a Tirana-i nagy buszpályaudvarról indul egy csomó busz Berat-ba. Ezt a menetrendet itt találod, a 27-est kell nézni:
Remélem, nem minősítik a moderátorok reklámnak (ha mégis, akkor elnézést tőlük), mert tényleg hasznos azoknak, akik Albániába szeretnének utazni.
Annak idején 2005-ben (azaz 17 évvel ezelőtt!) ezen útikönyv első kiadásával a kezemben érkeztem életemben először ide Albániába, az akkori viszonyok között az útikönyv nélkül sokkal nehezebb lett volna. Most meg az ötödik, frissített, naprakész kiadás jelent meg...
Albánia napról-napra változik (szerencsére általában pozitív irányba), így Tibor aktuálisra frissítette az útikönyvét, mint ahogy az előző kiadásoknál is.
Térképboltokban, és ezek webshopjaiban már kapható Magyarországon.
Nis után Prishtina felé ugyan kátyús az út, de javítják. Olyan 70-80 km a rossz szakasz. De nem vészes, sokan járnak arra. Most a javítás miatt néhány helyen lámpával oldják meg a forgalom zavartalan működését az éppen javítás alatt lévő szakaszokon, ez kb. 1 óra késést jelent a normál menetidőhöz képest.
Ha gyorsabban akarsz jelenleg ideérni Albániába, akkor (ha bevállalod a kerülőt, és emiatt a többletköltséget üzemanyagban és autópályadíjban), akkor tényleg jobb megoldás lehet a Szerbia-Macedonia-Koszovó-Albánia útvonal. Az végig jó út, és gyors is. Csak akkor visszafelé sem fogsz tudni menni direkt a Koszovó-Szerbia útvonalon, hanem ugyanúgy menj hazafelé is, ahogyan jöttél.
Sziasztok! Durresbe szeretnénk menni autóval. Melyik útvonalat ajánljátok? Én Szerbia-Koszovó-Albánia útvonalat néztem. Illetve Szerbia-Macedónia-Koszovó-Albánia útvonalat, viszont ez hosszabb az előzőnél. Viszont aggódom, hogy Nis után Pristina felé jó e az út, nem kátyús e. Tud valaki infot adni, hogy milyen az út minősége ott és egyébként végig? Köszönöm!
Shkodra körül Shiroka es Tarabos , utóbbi szép túra.
Városban a belváros, azon kívül Fisi Grill étterem.
Nekem átjött Shkodra hangulata, érdemes este is egy sétát tenni, némely helyeken, minta harmadig világbeli országban járnánk, én szerettem, de van, aki menekül ettől 🤣
Először is ne haragudj a "nyelvtannáciskodásért", de az a város itt Albániában NEM "Dürres", hanem Durrës!
(Az albán ABC-ben az "e" betű fölötti kettőspont, azaz az "ë" betű, a magyar "ö" betűnek felel meg de néha (inkább sokszor) elharapva ejtik, így nagyjából ennek a városnak a nevét magyarul "Dúrsz"-nak kell ejteni, az "r" és az "sz" között egy alig hallható, nagyon rövid "ö" hanggal.)
Tényleg nem bántásból írtam, de az albán sem fog megérteni.
Szállásban kiscsoportnál (néhány főnél) a booking.com szerintem verhetetlen. Ott vannak értékelések, minél több értékelés van, és minél jobbak az értékelések, annál jobb a szállás. Látsz mindegyik szállásról képeket is, meg a térképen látod, hogy hol van az adott szállás. (Az már egy más kérdés, hogy nagy csoportoknak - 25-60 fő - a booking már nagyon korlátozottan alkalmas foglalásra, ott jövünk képbe pl. mi a feleségemmel. Ezek egyedi alkuk kérdése, stb., stb.)
Egy jó tanács: Ha a bookingon nézelődsz, akkor Durrës esetében a kikötőtől délebbre (az első kis mólótól délre) keress szállást, mert az a világ minden tájára igaz, hogy a nagy kikötők környékén a víz nem éppen tiszta.
Ha apartmanban gondolkodtok, akkor az airbnb is szóba jöhet.
Igen, bocsánat, ha lehetett volna szerkeszteni a hozzászólást, megtettem volna, mert kifelejtettem az egyik legfontosabbat... Tengert is szeretnénk látni (talán ezt a legtöbbet), kultúrális látivalót is, és egyáltalán nem érdekelnek kiállítások-múzeumok-templomok (tehát inkább természeti látnivalókat, mint a Kék-szem forrás, vagy Berat).
Mit jelent az autentikus hely? Strandot vagy kulturális látnivalót? Tiranában eléggé koncentráltan vannak a látnivalók, akár több napot is teljesen ki lehet tapétázni, de nyáron (a strand helyett) nyilván ez nem szempont, inkább ősszel és tavasszal. :)
van piacozós a társaságban, úgyhogy valami bazárt mindenképp meg kéne nézni (Tirana, Durres?)
Podgoricában a Mall of Montenegro emeletén, hátul az üvegajtón túl kezdődik Nájkország. Minden hamis és olcsó, mint a szabadkai piacon, csak normális körülmények között.
Kvázi teljesen fogalmatlan vagyok Albániával kapcsolatban, de azért olvasgattam egy keveset már, megpróbálok nem tucat, ezerszer megválaszolt kérdést feltenni:
8 napra szeretnénk menni Albániába, úgy, hogy hazafelé Mostar-ban mindenképp megálljunk 1 éjszakára. Kérdésem, hogy melyik helyeket javasoljátok megnézni mindenképp?
- Autóval leszünk,
- nem probléma a sok séta, de nem túrázós a társaság túlzottan,
- a nagyon zsúfolt helyeket szeretnénk elkerülni (többször olvastam, hogy pl. Ksamil meg Saranda környéke túlságosan tele lett túristákkal),
- inkább az autentikusabb helyeket kedveljük (pl. Lukove?),
- van piacozós a társaságban, úgyhogy valami bazárt mindenképp meg kéne nézni (Tirana, Durres?)
- nem csak Albániában gondolkodunk, ha van Mostar felé Montenegróban valami olyan, amiért érdemes megállni, akkor azt is megnéznénk.
Ha az Általad leírt útvonalon (Magyarország-Szerbia-Koszovó-Albánia) jöttök ide Albániába SZEMÉLYIVEL, akkor a szerbek simán vissza fognak engedni az Általad leírt útvonalon (Albánia-Koszovó-Szerbia-Magyarország).
Nem kell más útvonalat választani, ez a leggyorsabb ide. Simán le lehet vezetni mondjuk Bp. környékéről mondjuk Durres környékére egyhuzamban.
Persze, ha nézelődni is akartok útközben (tájak, történelmi nevezetességek, stb.), meg megszállni is útközben, akkor lehet, hogy más útvonal a célszerűbb, de ez egy másik történet, és számtalan variáció van erre, kérdés, hogy mit akartok látni útközben.
Megérkeztünk Shengjinbe, Hani i Hotit határátkelőn 5 percet kellett csak várni, és volt One telefonos stand is, 15 euróért adta a srác az 1600 lekes SIM kártyát. Skodrai kórház Credins ATM-jéből szedtünk ki leket.
Jó lesz az a parkoló biztosan, az sem baj, ha csak jövőre lesz használható állapotban. Bár, egy murvás (ha mondjuk azt készítik) nem igényel komolyabb talaj-konszolidációt és ha már dolgoznak rajta, néhány hét alatt üzembe is állhat.
Szerintem ami ingyen van, az a legtöbb ember szemében értéktelen, amiért viszont fizetni kell, arra jobban odafigyelnek. Itthon sem volt ez másképp és ez a rendszer bevált javarészt. Jó példa a rossz beidegződésre, hogy a Lidlben (oda járok) a banánt beteszik az ingyenes (átlátszó) zacskóba, ami teljesen értelmetlen, mert a fürt nem gurul szét, a banánhéj pedig nem finom, így meg sem eszik, csak hát az emberi agy mellőzi a formális logikát. Átlag 20 perc az élettartama egy ilyen zacskónak, otthon már kiveszik a gyümölcsöt belőle, különben megrohad, a zacsi meg megy a szemétbe.
Nem volt ez másképp a "nyugaton" sem, csak ott 50 évvel ezelőtt zajlott le. Elég arra gondolni, hogy Monica Vitti és Mastroianni mekkora szemétkupacokon tartották a párbeszédjeiket a Féltékenységi dráma című filmben. Felteszem, az is a tudatos propaganda része volt anno. Szóval, mindenképpen előremutató, hogy meglépték az ingyen szatyrok felszámolását, az idő már itthon (is) igazolta ezt a lépést. :)
Én azzal életemben nem utaztam, a reptér-Tirana transzferbusszal viszont nagyon sokszor. Gondolom a Durres-ba lévő reptéri transzferbusz is hasonló szisztéma alapján működik, azaz végállomástól végállomásig megállás nélkül. (Ha nagyon szépen megkéred a sofőrt, akkor esetleg kitesz valahol útközben, ahol Neked jó.) A reptér-Durres transzferbusz a Durres-i vasútállomás mögötti távolsági buszpályaudvarra megy. Onnan indulnak távolsági buszok sok helyre. Ha pedig a Durres-i, vagy a Golem-i plázsra szeretnél menni onnan, akkor kimész a buszpályaudvarról a mellette található főútra, rögtön ott van egy buszmegálló. A "Plepa", vagy a "Golem" feliratú buszra kell felszállnod, attól függően, hogy Durres-i részen, vagy pedig messzebb, a Golem-i részen van a szállásod.
Ezt őszintén szólva nem tudom. :( A nemrégi felújítás óta nem jártunk ott, csak a sokszor egymásnak ellentmondó albán hírekben olvastunk róla, hogy mi van ott most. Volt közöttük olyan hír is, hogy lehet egy körsétát tenni gyalog.
Az előző hozzászólásomban írtam, hogy a barátaink pár napja voltak ott. Ma felhívtam őket ezügyben, azt mondták, hogy a hídtól befelé begyalogoltak a tűző napon, két kistestű kutyával, már azt hitték, hogy a két kutya ott fog elpusztulni útközben... Aztán ott bent látták, hogy van egy ösvény, amit mondasz, de eszükbe sem jutott megpróbálni, inkább visszamentek azon az úton, ahol jöttek, "járt utat járatlanért..." elv alapján. :) Viszont látták, hogy bent az étterem tulajdonosa máris felfedezett egy piaci rést. :) Neki ugye van autós behajtási engedélye, mert ő üzemelteti az éttermet. Akik a befelé lévő úton kitikkadtak, azokat pénzéért kiviszi a saját kocsijával a parkolóig. :) A barátaink ugyan nem éltek vele, de látták, hogy elég nagy kereslet van erre a szolgáltatásra mások részéről... :D
A felújítás nemrég készült el, és azóta nem voltunk ott, csak az albán hírekben olvastuk, ott meg nem egyértelmű (illetve egymásnak ellentmondó) információk vannak sajnos. Viszont barátainknak van Sarandában apartmanjuk, és most éppen ott vannak, a felnőtt lányaikat néhány nappal ezelőtt vitték el oda. A MOSTANI ÁLLAPOT SZERINT ők be tudtak menni a híd előttig, ott van egy kis parkoló. Elmondásuk szerint viszont már így előszezonban is annyira tömött volt ez a kis parkoló, hogy "kihalásos alapon" tudtak parkolni ott. Ugyanakkor látták, hogy a főút mellett a nagyobb mezőn éppen markoló dolgozott egy nagyobb parkoló kialakításán. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy jelenleg (valószínűleg most még) híre-hamva sincsen a nagy dírrel-dúrral az itteni hírekben beharangozott elektromos, gumikerekes kisvasútnak. Szóval jelenleg a rendes, csicsás, kiépített kerékpárút a hídtól van.
-Ez a nejlonszatyor tiltás már nagyon kellett. A térség két legszennyezőbb országából Albánia elindult a helyes úton.
Nekem személy szerint egy picit más véleményem van erről. Szerintem nem kellene betiltani a nejlonszatyrokat, hanem meg kellene nevelni az embereket, hogy ne dobálják el! Ugyanis most is lehet PÉNZÉRT vastagabb, úgymond többször használatos nejlonszatyrokat kapni, és most is lehet PÉNZÉRT vastag nejlon szemeteszsákokat kapni (kicsit is, meg nagyot is)!
Amíg ingyen volt a vékony nejlonszatyor, addig az átlag albán nem vett a konyhai szemetesbe pénzért szemeteszsákot! (Mi sem vettünk soha, amióta itt lakunk.) Nagy szemeteszsákot is inkább csak költözéskor vett, mert a sok kis nejlonszatyorban szépen elvitte az utcai konténerbe a háztartási szemetét. Most fognak venni vastag szemeteszsákokat, meg mi is fogunk venni, mert nem tehetünk mást. :(
És ezek SOKKAL vastagabbak! Ha összepréselve kiszámítjuk a leendő nejlonszatyor/nejlonzsák hulladékot, akkor saját megérzésem szerint jóval több m3 hulladék fog kijönni mondjuk 1 év alatt, mint régebben, tetejében még többet is kell fizetni érte. :(
-Itthon pont ennyivel nőtt a "reptéri illeték" (különadó), úgyhogy jókor jött a csökkentés.
Igen, ez így van, a véletlen hozta.
Off: fizikális ablak nincs, csak fizikai. :)
Igen, igazad van. :) A feleségem mentségére szólva: Amikor két (bármilyen) nagyon különböző logikájú nyelv között kell gyorsan váltogatni valakinek, akkor néha becsúszik hiba a fordításban, ezúton is elnézést kér a feleségem ezért. :) Albánul ezt az ablakot szó szerint "sportel fizikal"-nak hívják, ezért fordította véletlenül a feleségem "fizikális ablak"-nak. :)
- Május 1-jétől Albániában eltörölték az összes koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddigi korlátozást. Azaz az országba szabadon léphetünk be, és országon belül sincs semmilyen járványügyi rendelkezés.
- Szintén május 1-től bezártak az ügyfélszolgálati irodák az összes állami hivatalban (országszerte csak néhány fizikális ablakot hagytak). A digitalizációs projekt keretében így már minden személyes és vállalkozáshoz kapcsolódó dokumentum igénylése és feltöltése online történik, így pl. cégalapításnál sem kell az itteni cégbíróságnak megfelelő hivatalba menni személyesen.
- Elkészült a Kék-szem forráshoz vezető új út. Az idei szezontól gyalogosan és kerékpárral is kiépített sétányon juthatunk a természeti látványossághoz. Az autóknak, buszoknak új parkolóhelyet alakítottak ki (messzebb a forrástól). A hidakat és a kilátóteraszt is felújították.
- Június 1-jétől betiltották az egyszer használatos nejlonszatyrokat, amiket eddig ingyen adtak a vásárláshoz. Most már csak a vastag nejlonszatyrok elérhetők az üzletekben, pénzért. Néhány évvel ezelőtt már volt egy erre irányuló próbálkozás, de pár hét elteltével visszatértek és újra használatba jöttek az egyszer használatos műanyag szatyrok.
- A Llogara-alagút munkálatai jó ütemben haladnak, a legutóbbi hírek szerint 2 km van készen az 5,93 km-ből.
- Az előzetes bejelentések szerint július 2-án átadják a Kardhiq-Delvinë utat. A végleges határidő 2022. aug. 7-én lenne, de igyekeznek a főszezon előtt megnyitni az utat a forgalom előtt. A 33 km-es út lényegesen lerövidíti majd a Tiranából Saranda-ba utazók menetidejét, mert így pl. a Muzina-hágó kikerülhető lesz.
- A tiranai repülőtéren új terminál építésébe kezdtek. A repülőtér jelenleg 135%-os kihasználtsággal működik, és folyamatosan újabb járatokról érkezik bejelentés. A reptéri illetéket 10 EUR-ral csökkentették.
- Az országos takarítási program keretében látványos a szemétkezelés javulása, a strandok és közterületek sokkal tisztábbak, és a szemétszállítás is tekintetében is pozitív változások vannak. Azt majd meglátjuk, hogy főszezonban hogyan birkóznak meg a problémával.
- A Vjosa-folyót és mellékfolyóit nemzeti parkká nyilvánítják. A napokban aláírt megállapodás szerint a Vjosa továbbra is megmarad Európa utolsó, ember által érintetlen folyójának. A nemzeti park létrehozása érdekében az albán kormány lemondott nyolc vízierőmű építéséről, így egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a Kalivac-nál már félig megépült vízierőműnek.
- Az orosz-ukrán háború okozta áremelkedések itt is jelen vannak, az üzemanyag- és bizonyos élelmiszerek árai jelentősen drágultak. Az üzemanyagárak limitáltak, egy erre létrehozott bizottság hetente kétszer ülésezik a nagykereskedőkkel, az albán állam pedig igyekszik politikai segítséget adni ez ügyben. Ezért Edi Rama albán miniszterelnök az utóbbi időben sok olajat exportáló országban fordult meg személyesen. Így a világpiaci ár függvényében maximálják az üzemanyag árakat a benzinkutakon (a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi ár közötti árrés pedig 12 Lek). Az élelmiszerek tekintetében az étolaj, liszt, cukor és rizs árát maximálták. A szolgáltatások és vendéglátóhelyek árai csak kis mértékben emelkedtek. A helyben termelt zöldségek, gyümölcsök továbbra is nagyon kedvező áron szerezhetők be.
- Az ingatlanok tekintetében is változás figyelhető meg. Egyrészt emelkedtek az árak, másrészt megfogyatkoztak a SHITET (eladó) feliratok az épületeken. Vásárláskor legyetek körültekintőek, még mindig sok probléma van az engedély nélkül épült ingatlanokkal, és a nem tiszta tulajdonviszonyokkal. Az utóbbi időben sok olyan infó futott be hozzánk, hogy egyrészt a piaci árnál jóval magasabb áron vásároltak ingatlant magyar honfitársaink, valamint az adásvételi szerződésen a referencia árnál jóval alacsonyabb ár szerepel. Erre figyelni kell, mert az eladásnál ebből probléma lehet.
És még mindig sok probléma van ingatlan visszaélésekkel hivatali dolgozók részéről is. Ennek egyik legutóbbi példája, hogy Saranda-ban az utóbbi hetekben letartóztatások történtek tulajdoni lap hamisítások miatt. Földhivatali és önkormányzati dolgozókat tartóztattak le, többek között egy Fredi Merkuri nevű 61 éves urat is. :D :D :D (Lásd a mellékelt képet.)
Ha útlevéllel jössz ide Albániába Szerbia-Koszovón keresztül, akkor semmi gond nem lesz abból, ha innen Albániából elmész Észak-Macedóniába, majd onnan Szerbiába. Akkor a szerbek simán be fognak engedni (Észak-Macedóniából).
Van esetleg valakinek tapasztalata arról hogy a Magyarország-Szerbia-Koszovó-Albánia-ÉszakMacedónia-Szerbia útvonalon útlevéllel utazva van e lenne e valamilyen atrocitásnak kitéve az utazó ha útlevéllel utazik?
A bizonytalanságot az okozza hogy a szerbeķ csak a szerb határon elhagyva az országukat és begyüjtve a kilépő pecsétet vélik úgy hogy nem a zöldhatáron át lépett le valaki. Koszovói kilépőt elvileg nem fogadják el és egy késöbbi belépésnél visszafordíthatnak. Csak útlevelünk van és nincs kártyás személyink.
Kérdés, mi a cél? Mindenütt az olvasható, h 1 nap alatt nem teljesíthető a Valbona - Theth útvonal oda-vissza. Mi is így indultunk neki...
Ezért foglaltunk szállást Valbonában. Túráztunk pár napot.. 1 nap ráment. h autóval / Fierza-ból Koman-ig komppal / körbe kocsikáztunk és Theth-ből is felmásztunk ugyan oda.
Lehet megköveznek érte... de Mi megállapítottuk, h gyakorlott túrázók tudják teljesíteni a távot oda-vissza, ha csak 1 kávéra ugranak át. Egyébként van szamár és öszvér járat de az csak a poggyászokat viszi, a túrázó pedig mehet az apostolok lován. Valbona-ból és a völgy végéből (Hotel Margjeka) egyébként a helyi Űberesek 9 személyes Merci buszokkal pár euróért elég közel viszik a turistát a hegy lábához ahonnan már közel(ebb) a Simoni Café.
A külföldön dolgozó de szabadságukat otthon töltő Albánok ezt a túrázási formát válasszák. Oda vitetik magukat a látványosság legközelebbi pontjához ahonnan minimálisat kell csak sétálniuk.
Ha biztosra akartok menni foglaljatok szállást mind 2 helyen, ha nagyon bírjátok a túrát vágjatok bele.
Elmúlt évben voltunk mind 2 helyen. Valbona völgybe sima út, még lakóautóval is. Teth-be pont ottlétünk alatt csinálták az út utolsó szakaszát így már oda is fel lehet menni mindenféle autóval (NEM KELL MAGAS ÉPÍTÉSŰ TEREPJÁRÓ vagy SUV!). Az út kicsit szűkös és kanyargós de már aszfaltos és járható.
Szeretnék érdeklődni, hogy ment-e már valaki lakóautóval a Valbona völgybe? Úgy látom mindenki Teth-be megy, de az lakóautóval megközelíthetetlen. Arra gondoltunk, hogy Ponoshec után mennénk át Koszovóból. Ez járható út? A férjemnek csak útlevele van, ezek szerint csak Koszovón keresztül tudunk újra Szerbiába belépni hazafelé? Vagy mást ajánlanátok?
Hát titkos 4x4-es ösvény sajnos nincs Theth és Valbona között. :(
Úgyhogy két megoldás van csak:
1./ Visszagyalogoltok a kiindulási pontra. :(
2./ Theth-ben is, Valbona-ban is és Shkodra-ban is vannak erre szakosodott kis helyi turistairodák, akik megoldják. Ez Theth-ből, vagy Shkodra-ból a következőképpen megy (Valbona-ból indulva értelemszerűen fordítva): Theth-ből átgyalogoltok Valbona-ba, ott alszotok egy éjszakát, majd másnap egy szervezett kisbusz elviszi a turistákat (azaz Titeket is többek között) onnan Fierze-be, ott komp Koman-ig, majd Koman-ból vissza Shkodra-ba egy másik kisbusszal, és onnan egy harmadik kisbusszal Theth-be a kocsiért, vagy ha eleve Shkodra-ban hagytátok a kocsit, akkor meg ott felveszitek, csak akkor ugye eleve úgy indul a túra, hogy az utazási iroda egyik nap elvisz Theth-be, ott egy éjszaka alvás, aztán a gyaloglás, aztán Valbona-ban alvás, aztán vissza Shkodra-ba.
Egy dolog kattog a fejemben, amiben segítséget kérnék:
Tavaly voltunk Valbonaban és már akkor eldöntöttük, hogy idén végig túrázzuk a Valbona - Theth útvonalat. Vagy fordítva, mindegy. Alig várom:-)
És itt jön a kérdés, szóval nem találtam semmi megoldást arra, hogy hogy is jövünk vissza???
Bármerről megyünk, az autónk a nap végén a hegy másik oldalán lesz. Azaz egy túra nem túra, másnap vissza kell mennünk ugyanazon az útvonalon(?).
Az már annyira nem vonzó. Nem tudom elképzelni, hogy mindenki oda-vissza túrázik, kétszer 6-8 órát, szóval hátha van valami 4X4 transfer a titkos ösvényen, vagy szamárháton vagy valami:-)
Ahogyan az egész világon, így itt is felmentek az élelmiszer árak. De viszonyítási alapként a bolti árak nagy átlagban egy picivel olcsóbbak, mint Magyarországon, kivéve a zöldségeket és a gyümölcsöket, mert azok jóval olcsóbbak.
Az éttermi árak (ugyanolyan színvonalú éttermeket összehasonlítva) kb. a magyar árak 70%-a.
A "Durrestol északra eső rész" eléggé tág fogalom. :)
Legnagyobb része homokos, hasonló, mint Durres (de pl. Velipoja fekete homokos), van köves rész, pl a Shengjin-félsziget, vagy a Rodon-fok, és van lagúna is, pl. a Patok-lagúna.
Viszont szerintem ne kísérletezzetek busszal tapasztalatlanul eljutni ilyen helyekre!
Ugyan van buszközlekedés mindenhova, és én még azt is mondom, hogy elég jó, de a rendszer teljesen más, mint pl. Magyarországon!
Meg kell tanulni!
Busszal itt az közlekedjen (főleg kisebb helyekre), aki vagy ismeri az itteni rendszert, vagy már tömegközlekedett pl. Törökországban, Tunéziában, Egyiptomban, stb. helyeken.
Persze mondjuk két nagyváros között (Pl. Tirana-Durres) a tömegközlekedés egyszerűbb, az könnyebben bevállalható itteni tapasztalat nélkül is.
Sziasztok,érdekelnek a mostani kaja,ital árak, gyümölcsök...Milyen a Durrestol északra eső rész és hogy lehet eljutni busszal? Érdemes,vagy inkább maradjunk Durresben?
Remek, a csomagokat már kinéztem, nekünk a ONE szolgáltató szimpatikusabb, egyértelműen leírják, hogy melyik csomagból mennyi adat használható West Balkan roamingban, a személyi volt a lényeg :)
A SIM kártya a Vodafone boltban vehető, sok ilyen van, ne viszonteladót keress, mert pl. az utazási irodák is árulnak, de csak a legdrágábbat (2.000 lek), persze a vodafonos csaj nekem is ezzel jött elő, de épp előttem volt a tablójuk, bár csak albán nyelven, de kikövetkeztettem, hogy van olcsóbb is. Igazából ha csak google map-ozni akarsz, meg telefonálgatni szállásügyben a legolcsóbb is megteszi. Mi sokszor magán apartmanokban voltunk, azok persze nincsnek kitáblázva, pl. egy épületben több apartman is fut, különböző tulajokkal és nevekkel, amikor foglalsz, megnézed a booking-os térképet, utána ugyanezt a helyet a google maps -on, biztos lesz valami olyan mellette, ami ez ismer (étterem hotel stb.), szépen odavezet, onnan felhívod a szállást, hogy hol vagy és érted jönnek.
Most jöttünk meg Albániából, maradt 8.700 lek és 3.860 szerb dínár, egyben megy, tehát mindkettő darabja 3,5 Ft-ért, ennyiért vettem, és van hozzá egy június 21-ig érvényes SIM kártyám, albán telefonszám, internet és goggle maps (ez jól jött, nagyon ,az utcáknál) bárhol, vagy 7 giga letöltendő, ami amúgy tök felesleges volt, 1.200 lekért vettem (van 800 -ért is, lényegében telefonálni, tájékozódni és sms-ezni a szállásokkal ez is tökéletes, haza meg ott a messenger).
Akit érdekel, viheti, BP.
És aki megesküszik, hogy nem a kormányra szavazott, kaphat kapcsolódó útiolvasmányt is. Aki a kormányra szavazott, az ne menjen külföldre. Élvezze idehaza.
A táblázat 5-ik oldalán két sorban is van Tirana - Saranda járat, abból a második sorban található Olgeno Travel megy a Riviérán.
(Persze nem tudom, hogy mennyire aktuális, mert itt mindig, minden szinte naponta változik, ennek van rengeteg jó, és rengeteg rossz oldala. Mindenesetre ez az albania.al oldalon található, ez már egy valamennyire biztató jel.)
Az autóbérlés árai tényleg elszabadultak itt, tetejében alig lehet mondjuk kaució nélkül autót találni. Ennek az az oka, hogy a sok kis autókölcsönző "túlnőtte magát" a koronavírus előtt, lízingeltek egy csomó új autót, aztán jött a COVID, bérlés nem volt, így bevétel sem, a lízingcég meg elvitte a kocsikat. Most próbálnak "lábadozni".
Mi jónéhány céggel vagyunk kapcsolatban, mert sok embernek intézünk autóbérlést is, de főszezonra, kaució nélkül ilyen 40 EUR körüli napi árakat adnak mostanában, ha egyáltalán van autója az adott cégnek arra az időpontra.
A reptérről Durres-ba való busz menetrendjéhez egy kis pontosítás:
Tegnap este valaki felhívta a figyelmemet, hogy azon az oldalon, amit belinkeltem alább, ott van ugyan a reptér-Durres viszonylatban a busz, de ha valaki átvált angol nyelvre, akkor a listából hiányzik a Durres úticél, holott régebben ott volt.
Ezért ma reggel felhívtam a busztársaságot (Adis Travel) és megkérdeztem, hogy hogyan is van ez. Azt mondta az ügyintéző, hogy változott a menetrend, és ezért törölték ki ideiglenesen a reptér honlapjának az angol változatából, az albán oldalról viszont jó albán szokás szerint elfelejtették... :(
Megkértem, hogy küldje el WhatsApp-on az aktuális menetrendet, amit meg is tett, lsd képernyőmentés:
Az alsó szöveg azt jelenti, hogy a Durres-i indulási időpontok fixek, a reptéri indulási időpontok pedig a busz telítettségétől függenek, ezért van tól-ig időpont.
Viszont, ha Kruja-ba, Tirana-ba, és Berat-ba is el akarsz menni kirándulni tömegközlekedéssel, akkor egyszerűbb Durres-ban megszállni.
Kruja esetében szállj fel nyugodtan a Fushe-Kruje feliratú buszra is (ez a gyakoribb buszjárat, ez Kruja alatt egy kisváros, szó szerint "Kruja Mezeje" a neve), Fushe-Kruje-ból van mikrobuszos csatlakozás Kruja-ba, oda-vissza.
Tiranából mentem egyszer Podgoricába menetrend szerint közlekedő,szép állapotú kisbusszal.Egy bácsi vitt a buszhoz Durres környékéről.Fura is volt,hogy nem lehetett pontosan tudni,hogy honnan indul,és azt sem,hogy mikor,18 óra volt elvileg az indulás.Ha előbb megtelik előbb is elmegy,ha meg van hely,akkor várhat is még akár...
Kiáll az ember a ház elé és leinti a buszt, megálló nincs. Tirana-Kruja útvonalon simán összeszed 15 perc késést emiatt, mivel mindenkit IS el akar vinni, mert abból van pénze. Nincs ezzel baj, csak meg kell szokni. :)
Hát persze... kiragadtál egyetlen példát, ami ott van és nem vizsgálod a körülményeket. Például ott azért van, mert államilag nem megy. Tegyük mellé, hogy ezek a járatok, bocsánat furgonok, akkor indulnak, ha megteltek, mert ez az érdekük. Ha Te időre szeretnél menni valahová, akkor ne számíts a menetrendre, mert bebuktad. A furgonok jórészt leharcolt, nyugatról behurcolt vasak, amibe itthon nem ülnél be, de ott nagyon örülünk neki, mert nincs más. És a sofőr gond nélkül rágyújt útközben, mert a kultúrájuk része. A jegyár nem tartalmaz utasbiztosítást sem természetesen. Kivételes járatok azok, amik jó állapotúak (pl.: reptéri buszok), de ehhez kell a magánvállalkozás intelligenciája és igénye.
Fentiekkel együtt én szeretek ott lenni, közben nem terjesztek olyat, ami nem igaz. Például nem szeretném, ha fele olyan jó lenne, mint ott.
Sziasztok, Albániába készülünk nyaralni repülővel. Tiranából mennénk Durresbe vagy Vlorába. Melyiket ajánlanátok inkább? Illetve Albániában lehet kirándulni helyi közlekedési eszközökkel? Pl. Durresből Kruja vagy Berat elérhető? Tiranát is szeretnénk megnézni. Autóbérlés számunkra nem opció.
Casco biztosításom Genertel-nél van és marhára meglepődtem azon, hogy az nem érvényes Albániában. Az ugyancsak Genertel-nél lévő autós asszisztencia biztosításom sem érvényes itt.
Elásták magukat nálam - ahogy jön az évforduló, váltok is onnan.
(3/4 éve vagyok itt, álmomban sem gondoltam ilyenre.) Ismer még valaki ilyen nyomorult biztosítót...?
Nem tudom, hogy milyen problémára gondolsz. Max a dugó szezonban hétvégenként, merthogy ugye Észak-Macedóniának nincsen tengerpartja, az albán tengerpart meg relatív közel van.
Észak-Macedóniában viszont a belépéstől számított 6 hónapig kell érvényesnek lennie a személyiteknek, vagy az útleveleteknek! Erre figyeljetek, merthogy a többi ország csak 3 hónapot kér.
Autóbérlés:
Ez egy bonyolultabb dolog, nyomatékosan hívjátok fel a kölcsönzős figyelmét már előre, hogy Ti olyan autót szeretnétek, amivel Albániába tudtok menni (ez lehet, hogy drágább lesz).
Nem tudom az észak-macedon kötelező gépjármű felelősségbiztosítás szabályait, de erősen sejtem, hogy olyanok a szabályok, mint itt Albániában, vagy akár éppen Olaszországban, és ezek a szabályok nagymértékben eltérnek a magyar KGFB szabályozásától.
Itt Albániában (vagy akár éppen Olaszországban) kétfajta KGFB-t lehet kötni. Az egyik nagyon olcsó, de csak belföldre szól (az albán KGFB esetén még Koszovóra is), a másik viszont jóval drágább, az külföldre is szól, az ugyanolyan, mint egy magyar megkötött KGFB, tehát a "zöldkártya egyezmény" országaira is érvényes.
Szóval ezért kell még a kocsi lefoglalása előtt tisztázni a kölcsönzőssel, hogy olyan kocsit szeretnétek, amivel kimehettek Észak-Macedóniából Albániába!
Ohrid is megéri, meg az albán oldal is megéri (csak máshogyan), úgyhogy nehéz döntés.
Ohrid városa egyértelmű, hogy miért.
Az albán oldalon Lin egy nagyon hangulatos kis falu, meg fent a domb tetején van egy mozaik is, Pogradec pedig hangulatos kisváros. Lin-ben vagy Pogradec-ben könnyebb Koran-t (tavi lazac) enni, mint az Észak-Macedon oldalon, a macedonok is oda járnak át ezért. Érdemes átmenni Korca-ba is.
A harangtorony a 2019-es nagy földrengés óta van zárva, felújítás alatt, de nem vesztettél vele sokat, hogy nem tudtál bemenni, mert nem volt benne semmi. :)
LEK vásárlásnál, kp felvételekor a kártyatársaság (Mastercard vagy Visa) váltja - azt hiszem - EUR-ra majd ezzel az EUR-ral terheli meg a bakkártyádat. Wise vagy Revolut, kb. ugyanaz. Innentől kezdve ha van EUR a számládon, akkor abból vonja le ha nincs, akkor saját protokollja szerinti 'soros' devizanemből.
Nagyon jó kérdés! Ötletem sincs a nevére vonatkozóan, de odatalálok. :)
Legfelül, a vár fölötti toronnyal egyvonalban, ahová nem lehet bemenni. Már'hogy a toronynak a falon túli (felső) oldalával van szintben, egy kapun kellett bemenni. Hátha a szakács vagy a kandalló segít felismerni:
Sajnos a hagyományos izzók nagyon becsillogtak, bocsi. :)
Utolsó képen Budapest tányér.
Szerintem szállás is, mert zuhanyzó is volt az étteremhez tartozó mosdóban. Angolul nagyon jól beszélt a srác.
Ha kártyáról akarsz pénzt felvenni, akkor elsősorban CREDINS bankautomatát keress, mert az az egyetlen, amelyik nem számol fel komissziót. Itteni OTP-s automata az a legrosszabb, 800 Lek komissziót számol fel, az összes többi valamivel kevesebbet.
A következő hozzászólásodra: Két éjszakát nem töltenék Ktuja-ban, de ha a Sari Salltik sírhelyéhez, meg a Qafe Shtama nemzeti parkhoz (ameddig van aszfalt) is fel akarsz menni, akkor egy éjszaka mindenképp.
Itt "kikirik" a neve. :) (A "kikirik" konkrétan földimogyorót jelent, de használják a népnyelvben a vegyes "rágcsára" is.)
Más:
A következő hozzászólásodban Kruja-ban a kajás kép melyik étteremben készült?
(Nálam többször nem sok magyar ember volt Krujában a turisták miatt, éppen ezért egy csomó étteremben voltam Kruja-ban, de nem jöttem rá a tálalásból, hogy ez melyik étterem.)
Shkodra nekem tetszetős volt, igazándiból, aki Észak-Albániát szeretné felfedezni, annak nagyszerű bázis.
-> Albán-Alpok (Theth)
-> megmászni a Tarabost
-> ellenni a Shkodrai tó partján (Shiroke + a montenegrói határ felé)
-> kis sós levegőt szívni Velipojében, de elsősorban tőle délre a Rrjolli Resorttól a vad partszakaszon
-> Lumi i Jetesben a Buna folyó partján este kajálni egy jót, majd a telihold fényében megmártózni a Bunában
-> sportosabbaknak végigevezni a Drin folyóban egészen Komanig
-> Komantól egy motorcsonakozás a Shala folyóig (+Blini Park)
Természetesen maga Shkodra is megér egy sétát vagy kettőt, van egy nagyszerűen rendebetett belvárosa remek éttermekkel és kávézókkal. Mellette/mögötte maga a város, ahol egymás mellett békésen megfér az S6-os Audi és a lovaszszekér, a palota és a putri :)
Szerintem - és ez csak az én véleményem - Kruja annyit tud, hogy van egy vár, meg persze pár látnivaló a faluban, de ennyi. Nagyon ráálltak a turistákra, akiknek villámgyorsan kell eladni valamit, mert jön a következő busz.
Hétvégére inkább Ulcinj-ba mennék, ott van egy ~15 km-es strand egészen a Buna torkolatig (Ada Bojana), ami már az albán határ, óváros, helytörténeti múzeum, és szuper éttermek (értem ezalatt a kockás terítős, helyi arcokkal teli helyeket). Azaam szól a tengerparton a kicsi (tengerész) mecsetből. Temető, tengerre néző sírhelyekkel, nagyon érdekes. Egy tehénbőgésnyire van Bar, aminek az óváros része nagyon szép (Stari Bar).
Mondanám Shkodër-t, csak még nem voltam (de tervben van a menés), így nem tudom, milyen.
Június utolsó harmadában tervezünk Shengjinben tölteni pár éjszakát, ahonnan pénteken jönnénk el, és vasárnap szeretnék Tiranába érkezni. Prizrenben próbálok egyeztetni egy fotózást, ha összejön, ott töltenénk a Shengjin-Tirana közti hétvégét, de ha nem, akkor szívesen vennék ötleteket, pl. Krujába érdemes két éjszakára menni?
A Wise nem vált LEK-re, ezért érdeklődnék a témában járatosabbaktól, hogyan járhatok jobban, ha forintot tartok a kártyán és így veszek ki LEK-et az automatából, vagy érdemesebb euróra váltani előbb?
A piacon lehet kapni kimérve olyasmit, mint nálunk a mexicorn, csak ebben van mindenféle, nem csak kukorica, hanem borsó, miazmás. Az a baj, hogy csak 2*0,5 kilót vettem, nem pedig 10-et. :D
Nem lehet lejönni róla. Kicsit csípős, kicsit sós, de nagyon finom.
Most a spanyoloknál vettem hasonlót:
Szóval, ha a piacon jártok, olívát és olyan magkeveréket vegyetek mindenképpen, kóstoljátok meg. Talán egyszer a Mogyi is rááll és lesz itthon is.
A másik szuper dolog ugyanott, az édes, kicsit pörkölt golyó, szezámmag van rajta. Ebből jöhetett volna a másik 10 kiló. :)
Az elődje (Tirana Ime) fel volt telepítve a telefonomra vagy 2 évig, de letöröltem anno, mert nagyon nem volt használható, és állandóan lefagyott.
Most a feleségem (VPBA) próbaképpen feltelepítette a saját telefonjára ezt a kettes változatot, megnézte a 8-as buszjáratot, itt legalább jól van jelölve, hogy a TEG-től a központ felé nem megy ki az elkerülőre a busz, és a központnál jelölve van a visszafelé útra a Toptani bevásárlóközponthoz közeli buszmegálló.
Ott, a közelben, ahol a "vár" ikon van a térképen. Egyébként a tiranai vár (falmaradványai) tényleg arra vannak, meg a vár belsejét megcsinálták modernre, kávézókkal, népművészeti boltokkal, stb., stb.
Ennek az a hibája, hogy a TEG-től nem megy ki a busz az elkerülőre (autostrada, vagy más néven Unaza e Re) még egy leágazást sem, hanem végig megy Sauk-on.
A belvárosból kifelé (tehát visszafelé a TEG-hez) a térkép meg ez:
Ennek meg az a hibája, hogy a belvárosban a Toptani bevásárlóközpont melletti buszmegállót nem tünteti fel, pont azt, amit Pó apó fórumtársnak javasoltam arra az esetre, ha a belvárosból akar kimenni busszal Sauk-ba (vagy a TEG-hez).
Ezen a térképen megkerüli a busz Tirana főterét (ez így is van a valóságban is), majd egyre jobban kanyarodik jobbra, jobbra, jobbra. Amikor "kiegyenesedik" az út (dél felé), ott is van egy pici park a jobb oldalon. Na, ott is van egy buszmegálló, ami a térképen nincsen feltüntetve. :(
Pedig ott száll fel a legtöbb ember a buszra, akik Sauk felé, vagy a TEG felé mennek a belvárosból. :(
Amit én találtam az opendata.tirana.al oldalon (és be is tettem ide a képernyőfotót), az a térkép is hibás, le is írtam, sajnos vannak ilyen dolgok Albániában. :(
Viszont a Te képernyőmentésed térképében is van sajnos hiba, pont azt a buszmegállót nem jelzi, (a Toptani bevásárlóközpont mellett), amit Pó apónak javasoltam hogy ott szálljon fel a központban, ha Sauk-ba, vagy a TEG-hez akar menni.
Albánia nem egy tökéletes ország, van ennek rengeteg előnye is, de van rengeteg hátránya is... :)
Osmand-on (mobil app) már elérhetők a buszmegállók és a járatok útvonalai.
Nyugatabbra (akár már nálunk is) a Google maps-en ott van minden megálló, tömegközlekedési útvonal, járatindulás. Idővel majd Albániába is megérkezik ez a feature. :)
Történt tavaly óta valami + változás a Shodkra és Tirana közt futó E762 úttal kapcsolatban ?
Sajnos tavaly júliusban nagyon vontatott volt rajta a közlekedés, dugó-dugó hátán, rettentően nehezen fogytak a kilométerek. Egyik helyen végül a sok várakozást megunva egy párhuzamos utat választottam, ami valamivel jobb volt, de voltak olyan hídak, ahol az út "minősége" miatt 10 km/h-val lehetett biztonságosan közlekedni.
Ha szóban kérdezed az albántól, akkor a "qender" szót "TYENDÖR"-nek ejtsd!!!
- Az albán nyelvben a "Q" betű a magyar "TY" hangnak felel meg (kicsit lágyabban, "cs-sebben" ejtik, de még véletlenül sem a rendes magyar "cs" hang, ami itt az alsó kunkoros "C" betű, azaz ez a betű: "Ç").
- az "E" betű a magyar "E" hangnak felel meg, de:
- az "Ë" betű pedig a magyar "Ö" hangnak felel meg
Ez utóbbinál az ékezetet sokszor lehagyják (meg egyébként a "Ç" betűnél is), mert nem mindegyik billentyűzeten könnyű elővarázsolni.
Szóval elvileg "QENDËR"-nek kellene írni, de sokszor "Qender"-t olvasol, és nagyjából "Tyendör"-nek kell ejteni. :)
A "qender" szó azt jelenti, hogy "központ", vagy "centrum", más idegen nyelveken "center", stb. :)
A TEG-Sauk-Qender busz fordulópontja az "Ish Stacioni Trenit" (a volt vasútállomás).
De ez egy hurok a centrum felé eső részen. Ez egyébként a 8-as buszjárat.
Csináltam egy képernyőmentést a térképéről (zölden van jelölve). A járat TEG felőli (déli) végével ne foglalkozz, mert ott is jelölnek egy hurkot, merthogy "jó albán szokás szerint" nem frissítették a térképet, jelenleg a TEG-től visszafelé is végigmegy teljesen Sauk-on a busz, nem megy ki az autópályára arra az egy leágazásnyi szakaszra sem.
Ez a zöld vonal, de mint mondtam a déli hurokkal ne foglalkozz. Ja, meg ne foglalkozz a mellékágakkal se, (8A, 8B, 8c)
Szóval, ha a TEG-től, vagy Sauk-ból mész be a központba, akkor a "Në Rrugën e Barrikadave, tek 9 Katëshet" ("Barikád utca 9 emeletes épület" :D) állomásnál kell leszállnod. Az út túloldalán lesz egy park, onnan indul pl. a KAMEZ feliratú busz ki a távolsági buszpályaudvarra, de onnan indul a reptéri busz is, meg onnan indul a PORCELANI feliratú busz is pl. a BunkArt1-hez, és a libegőhöz (teleferik).
Az állomásokról is készítettem egy képernyőképet, a jobb oldali táblázatot nézd.
A park túloldalán van az Opera, vagy más néven Pallati i Kulturës (azaz Kultúrpalota) hátulja, azt megkerülve pedig a Főtér (Sheshi Skenderbeu).
Ha visszafelé akarsz menni a központból Sauk-ba, vagy a TEG-hez (a bal oldali táblázat), akkor 2 fajta variációd (buszmegállód) is van a Főtér környékéről ugyanerre a buszra felszállni, mivel a busz megkerüli a Főteret:
1./ Az északnyugati oldalon a "Përbri Hotel Tirana Internacional (15 Katëshi)"
2./ A déli oldalon a "Në Rrugën 28 Nëntori
Én ezt az utóbbit javasolnám, ez a megálló a TOPTANI bevásárlóközpont mellett van, ugyanazon az úton, ahol a busz kitett, amikor a Teg-től ment a belvárosba, csak kicsit lejjebb (délebbre), és természetesen az út másik oldalán.
Azért az autózásnak van egy olyan előnye, hogy a köztes helyeket is meg lehet látogatni, illetve a környéken bármerre el lehet indulni, nincs az ember tömegközlekedéshez kötve. Mondjuk annak semmi értelmét nem látnám, hogy ki se tegyem a lábam a szállodából, mert ahhoz elég Agárdig elkúszni. :D
Durres jó kiindulási alap a Bar-Berat tengely környékét bejárni. Abban igazad van, hogy az összes költséget összevetve már nem is annyira kedvező az ár, de ha nem fértek bele a 20*30*40 centis kofferba, akkor a repjegy sem olyan olcsó, szóval emiatt kár spekulálni, főleg 4 fő esetén. Ha pedig még transzfer is kell, vagy autót kell bérelni, akkor simán előnyösebb lehet a saját autós utazás.
Mivel már korábban 2x utazási irodával voltunk, és akkor jól éreztük magunkat - nem kellett semmitől tartanunk -, de mint ahogy már korábban is említettem, akkor 50 fős volt a csapat, úgy gondoltuk, hogy visszamegyünk egy tengerparti szállodába, és mivel több olyan 4 csillagos szállodát is találtunk, ahol kedvező volt az ALI-, 150ezer forint/fő/7 éj, úgy gondoltuk, akkor hajrá! Néztünk természetesen görög és spanyol ajánlatokat is-, az utóbbi 3 évben a barátokkal repülővel 2 spanyol nyaralásunk volt, tavaly pedig egy görög - a családdal horvátországba megyünk mindig -, jóval többe kerül e két országbeli nyaralás - így jött az ötlet, hogy autóval vágjunk neki!
De már nem is vagyunk annyira biztosak benne, hogy jó ötlet volt!
Szia! Először is ne haragudj, a reggeli sietségben nem vettem észre a kérdésedet.
Ha Tiranában a központ környékén akarsz jót enni, akkor a Pazar i Ri ("Új Piac") környékét javaslom.
Mindenféle sülteket (bárányfejet is!) kapsz a piac Avni Rustemi körforgalma környékén, ha pedig tave dheu-t meg egyebeket keresel, akkor a piac túloldalán van "kockás abroszos" étterem erre (a Zgara të Pazari sültes étterem mellett közvetlen balra). Pluszban az Avni Rustemi körforgalomtól visszább a belváros felé ott van egy mellékutcában az Oda nevű étterem is, ami ugyan nem "kockás abroszos" de bio, és tradícionális ételeket szolgál fel, nem a legolcsóbban, de megfizethető áron.
A vonatot felejtsd el Durres-Tirana viszonylatban, mert nincs. Néhány év múlva majd lesz gyorsvasút a Durres, Tirana, és a reptér háromszögben, de most éppen az a helyzet, hogy a régi síneket is felszedték. Amúgy is csak erősen kalandvágyóknak volt ajánlható. :)
Jelenleg az egész ország komplett vasúti menetrendje ez:
Nem röhögni!!! DDD
Tetejében ebből a Durres-Kashar vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek, merthogy felszedték a síneket.
Busz:
Nem tudom, hogy pontosan hol, melyik részen akartok megszállni Durres-ban. Ha a plázson, akkor be kell buszoznotok Durres központjába, és onnan be Tiranába, de a buszpályaudvar a város szélén van. Onnan a KAMEZ feliratú busszal tudtok bejutni Tirana főtere mögé. Szóval macerás.
Taxi:
Ez a legegyszerűbb opció, de azért ezt meg kell fizetni még itt is.
Kocsi Tirana határáig, majd busz: Az a baj ezzel, hogy ha Durres irányából közelítitek meg Tiranát, akkor nem nagyon van olyan könnyen megközelíthető parkolóhely, aminek a közeléből indulna be busz a központba.
A legegyszerűbb megoldás szerintem így az elkerülőn lejutni a TEG-ig, a TEG-nek van ingyenes parkolója (ha jól emlékszem reggel 9-től este 9-ig, és onnan 10-15 percenként indul a "TEG-Sauk-Qender" feliratú busz a központba.
Épp ezért a javaslatom:
Fordítsátok meg az egészet, szálljatok meg Tirana szélén (pl. Sauk-ban), a szállodában tudjátok hagyni a kocsit, és a TEG-es busszal pedig be tudtok menni a belvárosba.
És szerintem ha nem akartok Durres-be kocsival menni (ott is nagyon nehéz parkolni szezonban), akkor még mindig jobb megoldás, hogy Sauk-ból a TEG-es busszal Tirana főtere mögé, ott átszállni a KAMEZ feliratú buszra, aztán a városhatárban a buszpályaudvaron felszállni egy Durres felé menő buszra, az Durres központjában rak ki, ott van a közelben az összes látnivaló. Aztán fordított sorrendben visszabuszozni mondjuk Sauk-ba. Durres-ban úgyis sokkal kevesebb látnivaló van, mint Tiranában, tehát a buszozással elvesztegetett idő nem számít, mert így is meg tudjátok nézni Durres belvárosát bőven. Persze, ha strandolni akartok Durre-ban, akkor más a helyzet, mert akkor ki kell menni még egy helyijáratú busszal a plázs-ra.
Durresből egynapos Tirana ügyben (hogy nem kelljen ott autókázni, meg szállással bajlódni) mit javasoltok -figyelembe véve az állomások és a látnivalók (Tirana)/városközpont (Durres) elérhetőségét is: busz vagy vonat? A taxi válasz is ér, de indoklással :-) Ahogy az is, hogy meddig érdemes esetleg bemenni saját kocsival, ott nyugodtan (és lehetőleg ingyen) parkolni, majd onnan ami jön...
Szia! Ilyen történetekről már hallottam én is (mármint arról, hogy Szerbiában lévő "nyitott" belépés nélkül átengedtek embereket Koszovóból Szerbiába), de ez valószínűleg csak a szerb határőr jóindulatán, esetleg trehányságán múlt.
De én azt nem írhatom ide, hogy "menjen mindenki nyugodtan így", mert akkor teljesen jogos felháborodás lesz azok részéről, akiket visszafordítanak a szerbek.
Úgyhogy - ha van kedved - próba-szerencse. :)
Mutivode amúgy sem egy fő határátkelőhely, hátha átcsúszol.
Szerbia-Koszovó határ-átlépéssel, kizárólag személyivel történő utazáskor ezzel kapcsolatosan vannak Nekem is most kételyeim, hogy olvasom a hozzászólásokat: tavaly augusztusban, akikkel Albániában voltunk, Ők Bosznián át, Montenegróból léptek be Albániába és Koszovón keresztül Mutivode határnál léptek át Szerbiába, tehát Szerbiába egyszer, a hazafele úton Koszovó felől léptek be. Következő lenne a kérdésem: mi idén június végén Szerbián át, Montenegró felől lépnénk be Albániába, és hazafelé Koszovón keresztül mennénk Szerbiába, onnan Magyarba. Ez így járható a tavalyi példa alapján, de ha Jani haverját olvasom, már nem, mivel Koszovóból csak akkor engednének vissza Szerbiába, ha ott is hagytam volna el, mivel koszovói "határ"nem létezik számukra...
Nem baj... Vagyis baj, de nem baj :-), mert idő mint a tenger, meg lesz nézve mind a kettő. Megpróbáljuk pozitívan, a kutyaszart meg kikerülve. Szerintem menni fog.
Ami pedig a minuszolgatásokat illeti, mindíg meglepődök, de nem azon, hogy vannak olyanok, akik ebben élik ki magukat, hanem hogy ezzel a minuszolgatásokkal egyáltalán törődik valaki. Én elolvasom az infót, és összerakom a többivel, kész.
Elbasannak jól áll a távolság sajnos, ezért is a sok drón-felvétel. Közelről nézve lehangoló a látvány. A kóbor kutyák nem szedik össze maguk után a sz*rt, a pénztelen lakosság nem képes életben tartani a házait, az újgazdag vállalkozókat nem érdekli a vár arculata, így aztán nem egy 4. századi várat, hanem egy 20. századi káoszt találhat, aki oda látogat. Hogy soha nem volt egy városi főépítész, aki az asztalra csapott volna egy hatalmasat, hogy márpedig ezt NEM!?
Lakták és lelakták az albánok. Csatlakozom Jani haverjához: Berat.
Na, most a szerb logika az, hogy ugye az országból nyugodtan kimehetsz. A tavalyi utadnál nem számított az, hogy volt egy nyitott belépésed is, mert Te, amikor Észak-Macedóniából újra beléptél Szerbiába, akkor éppen legálisan "kint" voltál, és egy rendes szerb határátkelőhelyen próbáltál belépni, éppen ezért be is engedtek.
Idén a fordított úton nem fognak beengedni hazafelé Szerbiába, legalábbis Koszovóból direktben nem. Azt tudod csinálni, hogy utolsó éjszakára megalszol Prishtinában, ahogy tervezted, és másnap reggel elindulsz, de nem Szerbia, hanem Észak-Macedónia (konkrétan Skopje) felé. Skopje-től meg haza, Szerbián keresztül. Ez minimális kerülő, és még az út is nagyon jó, és gyors, így időben ugyanott leszel, igaz km-ben valamivel több.
Ne foglalkozz vele, ebben a topicban ez megy. Primitív? Az. Szerencsére nem minden topiclakó ennyire balfék, néhányan tényleg sokat tesznek a közösségért. Rengeteg tippet kaptam én is.
Miért pont Durres? Olcsó szállás mindenhol van, esetleg nem lenne jobb egy másik gombhoz nézni kabátot? Augusztus végén 30 körül van Athén oda-vissza wizzel. Nyilván ez csak az én véleményem.
Durres csalódás volt számomra, pl a római fürdő fölött társasház épült, a part szemetes, nem annyira pihenőhely. Nem muszáj válaszolni, csak érteni szeretném a motivációt. :)
Aktuális, csak a leírás óta Szerbia végig autópálya
Röszke határ kerülendő, gyakran bedugul.
Belgrád elkerülő helyett még mindig a Belgrádon át 4 sávos út a jó. Szerbia egy irányba 2090 dínár autópályadíj összesen, de két részletben fizeted Belgrád előtti és utáni útszakasz.
Nis után Szerbiában az Athén irányt választva később Észak Makedóniában le kell térni Skopje irányába, majd a Skopje elkerülő után még van egy kis autópálya, utána jönnek a hegyi szerpentinek.
Skopje utánig végig autópálya Magyarországról.
Makedónia is fizetőkapus. Sok kis összeg. Első kapunál adsz 10€ és denár-t kérsz vissza. Elég lesz oda vissza.
Augusztusban utazunk autóval Durresbe, először (már mint autóval először) - Budapestről!
Szállodát már foglaltunk, azonban mivel a repülőjegy számunkra elég drágának tűnik - ahogy már előttem is többen leírtátok - 60ezer ft körül mozog csomag nélkül/fő -, úgy gondoltuk, hogy autóval olcsóbban kijövünk négyen!
Útvonal megoldásokat keresünk - azt már tudjuk, hogy Észak Macedónai felé kell mennünk, de az autópályákkal nem vagyunk tisztában-, azt sem tudjuk, hogy egyáltalán meddig van, és milyen díja van!
Mire mi megyünk augusztusban, az itthoni üzemanyagárak is kb 6-700.-Ft körül fognak mozogni! Tehát számolunk "középárfolyamon" 650.-Ft/liter áron!
De mennyire számoljunk az autópálya díjakkal?
Mettől - meddig van autópálya?
Mennyibe kerül?
Mire figyeljünk?
Biztonságos, ha leparkolunk az autóval egy "sima" parkolóban? Meg is fogjuk találni sértetlenül az autónkat?
15 évvel voltunk Albániában először, akkor még nem volt éppen biztonságosnak mondható ország, azonban utazási irodával voltunk 5 éve, akkor már igen, igaz, 50 fővel mentünk! Most csak 4 fővel megyünk!
A szálloda a tengerparton van, 4 csillagos ALI-val, "szinte fillérekért lehet most foglalni", azaz nagyon jó árak vannak, ezért úgy gondoltuk, idén megpróbáljuk magán szervezésben lebonyolítani a nyaralástunkat!
Tavaly nyáron személyivel léptünk be Koszovóba Szerbia felől ( majd Albánia felé tovább ) és Észak-Macedónia felé jöttünk vissza. Ha Szerbiából Koszovó felé el se hagytuk Szerbiát ( szerb értelmezés szerint), akkor É-Macedónia felől nem engedtek volna be bennünket 10 nap múlva ... Személyivel mentünk és nem volt gond beengedtek bennünket Macedónia felől.
A dolog azért érdekes számomra, mert jövő héten újra megyünk csak most fordított sorrendben. É-Macedónia felé lépünk ki Szerbiából ( 1 éj tranzit Szkopje-ben ), majd Albánia és visszafelé Pristinában 1 éj tranzit, majd onnan Koszovó felől Szerbia felé haza. A tavalyi utunk alapján ez sima ügy lenne, de amit Te írsz az alapján nem fognak beengedni Szerbiába így bennünket ?
Ez igaz, csak az emberek egy jó része nem tud rugalmas lenni, általában a munkája miatt.
De mondok egy durvább példát: Egy 30-40-50 fős turistacsoportnál az, hogy odébb tolják 1 nappal a járatot, az kész katasztrófa. Merthogy egyrészt ennyi ember közül egészen biztosan vannak egy csomóan, akik nem tudnak rugalmasak lenni, másrészt meg a lefoglalt szállodánál is baromira nem mindegy, hogy mondjuk 1 nappal előbb jön a csoport, vagy esetleg 1 nappal később megy el. Lehet, hogy az ütközőnapon egy másik csoport van bejelentkezve azokra a szobákra egy másik országból egy másik repülőjárattal, vagy éppen autóbusszal, és a szálloda arra az egy napra nem tud szállást adni a csoportnak. Persze, tudom, erre az a válasz, hogy "utazzon mindenki egyénileg", csakhogy van egy csomó ember, aki mégis csak csoporttal utazik, és ennek számtalan nyomós oka lehet (idős kor, nyelvtudás hiánya, nehezebb mozgás, vagy éppen egy komplett nyugdíjasklub utazik, céges munkatársak a cég szervezésében, stb., stb.).
Pontosan! Ha Szerbiából kilépsz Észak-Macedónia felé, akkor megvalósítottál Szerbiában egy jogszerű belépést a magyar határon, és egy jogszerű kilépést Észak-Macedónia felé. Így ha újra Szerbiába akarsz menni, azt egy ismételt jogszerű belépéssel kell elkezdened. Na, most ez Koszovóból nem lehetséges, merthogy a NATO elzavarta a szerb határőröket a koszovói határról, tehát pl. az albán-koszovói határról is. Mivel a szerbek szerint Koszovó nem független, hanem Szerbia egyik tartománya, ezért jogtalan belépést csinálsz Szerbiába.
Ha Szerbia-Koszovó útvonalon jössz ide Albániába SZEMÉLYIVEL, és ugyanúgy mész vissza is, akkor semmi gond, mert a szerb határőr nem látja, hogy elhagytad Koszovót (a személyiben nincsen pecsét), majd visszamentél Koszovóba.
Egy extrém példa: Idejössz Albániába kocsival a Szerbia-Koszovó útvonalon személyivel. Itt lerakod a kocsit, és útlevéllel továbbutazol sok-sok repülős átszállással Zimbabwébe. Ott eltöltesz 2 hónapot turistaként, majd visszajössz Tiranába sok-sok átszállással repülővel, Tiranából meg kocsival a Koszovó-Szerbia úton haza személyivel. Ha a repülős utaknál az átszállásoknál nem érintetted a belgrádi repteret, akkor teljesen jogszerű a szerbek szempontjából, merthogy te nem hagytad el az ő szerintük gondolt Szerbia területét, és a vízum nélkül lehetséges 90 napon belül vagy. :)
Mi Tirana déli része mellett lakunk egy faluban, a TEG bevásárlóközponthoz közel. A TEG-től már helyijáratú buszok mennek be Tirana központjába 10-15 percenként. Ha így gondolod a szállást, akkor pl. Sauk egy jó választás innen délről, több szálloda, egyéb szálláshely is van ott. Nem mellesleg elutazáskor most már nem kell bemenni Tiranába, ha észak felé mész a környékről, mert nagyjából kész az elkerülő, nincsen dugó, meg araszolgatás.
Nemcsak a jegyárak változnak naponta, de lassan már eljutunk oda, hogy a járatindulási napok is! Én minden hónapban voltam eddig kint idén, de mindig sikerült időben megvennem 10-12e alatt oda-vissza jegyeket. Érdekességképpen egy május 28 - június 1 februárban 13eFt volt oda-vissza, tegnapelőttt u.ez 80eFt , tegnap 50e oda-vissza, most 126e sőt, nekem június 1-re van visszautam, amit most látom, hogy áttettek június 2-re.... Minthogy májusban is a 2. héttől (10-étől) az összes szerdai járat kedden indul...
Igen, 90-100%-os kihasználtság van, ezért ennyi nyáron. Autóval 80-90e 4 főre Szegedtől (magyar + koszovói tankolással). :-)
Köszi! Nagyjából én is erre jutottam, visszafelénél a koszovói ügyre már figyeltem, mert ahogy kiveszem, az hogy Szerbiából Macedónia felé lépek ki, az nem jogosít a Koszovóból való visszalépésre.
Berat pedig ter-mé-sze-tesen (!) szerepel.
Tirana valamikor a vége felé lesz, és valszeg inkább a város külsőbb részein keresek szállást, mert vezetni normál esetben sem szeretek :-(, városi forgalomban pedig még inkább nem, a parkolási mizériát pedig kifejezetten utálom, BP-en sem járok autóval. Majd kereslek, köszi!
Hát szerintem csomag nélküli 65 ezres jegyért nem sokáig lesz dugig. Ez azért már felháborító ár. Pár hete májusra kb. 25 ezres árak voltak. Bécsből jóval olcsóbb, bár onnan Tirana meg éjszakai járat.
Most voltam 04.27-05.01-ig, dugig volt a gép oda vissza. Pedig a nagy airbus volt. Kevés ennyi járat. Rengeteg albán is utazik, főleg ők voltak a gépen. Sajnos a távolsági buszjegyek is drágulnak(Tirana-Korcë +200 lek)
Valaki szeretne repülővel menni? Mi történik a jegyárakkal? Júniusra 60-65ezres árak vannak Pestről. Bécsből viszonylag elérhető áron van Tirana. Kukesi reptérről van vélemény? Oda júniustól repül a wizz Bécsből nagyon olcsón.
Ha Lin nél akarod kezdeni a programot, akkor ne Koszovó felől gyere, hanem a Szerbia - Észak-Macedónia útvonalon, Struga-nál lépj be Albániába!
Berat-ot szerintem ne hagyd ki!
Ha visszafelé Shkodra-ban végzed a körutat, akkor Montenegro felé lépj ki, egyrészt mert az a logikus.
(Aztán utána Montenegróból vagy Szerbia felé, vagy Bosznia - Horvátország (Eszék) felé haza.)
Másrészt meg ha Koszovó felé mennél haza, akkor nem engednének át a szerbek Koszovóból Szerbiába, mert nem azon az útvonalon jöttél (azaz nem lesz "nyitott" belépésed Szerbiába). Szerbia ugyanis nem ismeri el Koszovót, a saját tartományának tekinti. Ezért aztán csak akkor tudsz hazafelé a Koszovó-Szerbia útvonalon menni, ha arrafelé is jöttél, mert akkor a szerb rendszer úgy látja, hogy el sem hagytad Szerbiát (nem látja, hogy Te Koszovóból is kiléptél). Ha viszont bárhogy máshogy jöttél ide, akkor ha hazafelé bemész Koszovóba, és onnan próbálsz Szerbiába menni, akkor a szerb rendszer úgy értelmezi, hogy Te illegálisan léptél Szerbiába, és most éppen az ország közepén vagy! Hülye dolog, de így van. Akkor az lenne a megoldás, hogy Koszovóból átmenni Észak-Macedóniába (Szkopjébe), és onnan menni Szerbián át haza, de az kerülő.
A személyi jó az egész Balkán összes országára.
Majd, ha Tiranában jársz, és van kedved, igyunk meg egy kávét! :)
Kezd összeállni a program, kezdődik Lin-nél, Elbasan, Fier, Gijokaster Saranda, majd visszafelé Shkodrával fejezzük be. Szerinted odafelé inkább Koszovo? És visszafelé, Koszovo vagy Montenegro felé? Személyivel :-)
Május 1-től mindenféle korlátozás nélkül be lehet lépni Albániába, azaz nem kell sem COVID oltási igazolás, se teszt, se semmi, valamint a zenés szórakozóhelyek is nyitva lehetnek 23 óra után is.
Szkopjetól-Albánia (Ohridi tó ) az A2/E65 autópálya építések, hogy haladnak vagy állnak ? Még mindig gyötrelmesen lassú az a szakasz vagy vannak már hosszabb átadott autópálya részek?
Szia ez a három napos (4-én megjelent) cikk ugyan nem az SH20-ról szól, hanem az SH21-ről, de azért tükrözi a jelenlegi környékbeli állapotokat. Arról szól, hogy a lavina után sikerült újra járhatóvá tenni az SH21-et, így most hólánccal járható.
Így, látva az érdeklődésedet, én azt javasolnám Neked/Nektek, hogy az egész albániai kirándulásotokat a legjobb lenne, ha Tiranában, a Bunk'Art 1-ben kezdenétek. Ez az Enver Hoxha atombiztos bunkere a Dajti hegy lábánál, a feleségem blogján tudsz olvasni róla. Abban szobáról-szobára végig van dokumentálva a partizánmozgalom, komplett története, időpontokkal, helyszínekkel stb., stb., meg persze tovább haladva a kommunista Albánia története is. Szánj rá kb. 2,5 órát! Persze végig lehet rohanni 1 óra alatt is, de látom, hogy Te nem az a fajta ember vagy. :)
Jobb híján a netet nézegetem, tehát albánra is, és feltűnt, hogy nemigen találok olyan helyszíneket, amiknél büszkén írogatnák, miként győztek ott az albán partizánok. És -ha el nem kerülte a figyelmemet- a felséged írásai között sem volt ilyen. Amikor felkészültem pl. Bosznia-Hercegovinából, pedig számosat találtam. Valószínűleg a Tito kultusz jobban él még ma is náluk, mint Albániában Hoxha -persze volt is különbség. De végreményben megindokoltad, miért más a Nálatok a helyzet, köszi.
(A magyar ember is sokszor szégyellheti magát a politikusai miatt és csak abban bízhat, hogy egy külföldi talán nem keveri össze a népet a vezetőivel. A volt szoc. blokk országaiban ez könnyebben, Nyugaton ez kevésbé sikerül...)
Nem tudom, hogy milyen idegenforgalmistákra gondolsz.
Magyarra, egyéb külföldire, vagy albánra?
A magyar és egyéb külföldi idegenforgalmisták kb. 90%-a a saját magam véleménye szerint nagyon keveset tud Albániáról. Ezekről a dolgokról meg még kevesebbet, mert az albánok nem mondták el, nem mutatták meg nekik.
Az albán idegenforgalmisták (és az albán átlagember is) pedig azért nem szívesen beszél ezekről a dolgokról egy külföldinek, mert szégyelli egy külföldi előtt, holott ő maga az albán társadalmon belül büszke rá. Ennek pedig az az oka, hogy fél attól, hogy a külföldiek össze fogják mosni a partizánmozgalmat Enver Hoxha diktatúrájával, pedig ő meg tudja, hogy a kettő nagyon nem ugyanaz.
A volt, Tito-féle Jugoszlávia történelme egészen más, a jugoszláv állampolgárok relatív nagy szabadságot élveztek, pl. még nyugatra is elmehettek dolgozni. Azt a rendszert egy volt jugoszláv tagköztársaság átlag állampolgára nem szégyelli, éppen ezért büszke arra is, hogy a Tito-rendszerben partizánemlékműveket is állítottak.
Mi (a feleségem, vagy én) el szoktuk mesélni az ilyen dolgokat is a turistáinknak, de csak azért tudunk ezekről a dolgokról, mert 17 éve ismerjük Albániát, az utóbbi 11 évben pedig itt is élünk folyamatosan, rengeteg albán barátunkkal rengeteget beszélgetünk nap, mint nap, néhányszor az ilyen dolgokról is. Ezt egy átlag külföldi (nem csak magyar) idegenvezető nem tudja megcsinálni, mert vagy nem itt él, vagy ha itt is él esetleg, akkor is ő "expat" módon próbál élni itt, nem pedig félig-meddig albánként.
Köszi! De akkor az az érdekes, hogy az idegenforgalmisták nem jönnek elő ezekkel, legalábbis nem olvasgattam ilyet, szemben pl. a Bosznia-Hercegovina területén levő cuccokkal, amikhez megvannak a maguk nagy csatái is, amikről Albánia esetében nem nagyon tudtam mit találni. Vagy csak Tito ügyeit jobban nyomták?
Itt is van rengeteg partizán csata- és kongresszus-emlékmű, szoborból valamivel kevesebb, "lapidar"-ból (kőből készült emlékmű) rengeteg. Itt sem szégyen az, ha valakinek az apja-nagyapja-dédapja partizán volt, ugyanis egyáltalán nem mindegyik partizán volt kommunista, sőt!, valamint az egy nemzetnek tényleg nagy büszkeség, hogy az olasz-német kettősmegszállókat egyedül kiverte innen, gyakorlatilag mindenféle külső segítség nélkül.
Ezeket a lapidar-okat az Enver Hoxha idején emelték, de máig megvannak, sőt néhányat fel is újítottak.
Ha ilyenekre vagy kíváncsi, akkor bárhol jársz ebben az országban, kérdezd meg a helyieket, hogy hol van "lapidar", egészen biztos, hogy relatív közel tudnak mutatni egyet. :)
Ezek kb. 90%-a partizán-emlékmű, csak a maradék valami más csata, vagy nevezetes történelmi esemény emlékműve.
Úgy veszem észre -de lehet, hogy tévedek-, hogy a második világháborús partizántevékenységeknek közel sincs olyan lenyomata, mint pl. a volt Jugó területén. Ahol se szeri, se száma a partizán-emlékműveknek (más kérdés, milyen állapotban), meg csomó helyen olvashatóak Tito nevezetes csatái (pl. Sutjeska, a filmmel együtt), az albán partizánok népszerűsítése valahogy elmaradt, nem? És még Hoxha idején sem volt ilyesmi tendencia?
A mai esti (nemzetközi) középárfolyam: 122,18 Lek = 1 EUR
Ma (illetve most már éppen tegnap) állítottam ki egy számlát EUR-ban, az albán adóhatóság által megállapított hivatalos árfolyam (tehát amit a számlára kellett írni, és úgy számolni az átváltást) a mai (ill. most már éppen tegnapi) napra 122,5 volt.
Természetesen a valutaváltók nem középárfolyamon váltanak, hanem marzs-zsal dolgoznak (ez a hasznuk), de ez itt Albániában általában kicsi, kb 1 Lek a különbség a vételi és az eladási árfolyam között, tehát nagyjából a középárfolyamtól felfele is 0,5 Lek, meg lefele is.
Kicsit rég néztem be,és olvasgattam az infókat.Babuci én megyek már le is van foglalva a repjegyünk.-(Kicsit fordítva mint szoktam.)-Június 28-án indulunk és Korfura,5 éjszaka ott,utána áthajózunk Saranda,5 nap ott és felbuszuzunk Durresbe,néhány nap és Tiranából haza Júli 10-én.Ha később mentek,akkor friss infókkal tudok szolgálni majd akkor.
De nekem is lenne egy kérdésem,nem annyira aktuális a nyárra vonatkozóan .És csak kiváncsiságból teszem,Jelenleg a mostani helyzetben,mint mindenhol nem lesz mérvadó tudom.De még is.
Akkor ez is megemelkedett sajnos. :( Pedig amikor írtam a javítást a saját hozzászólásomra, akkor előtte a biztonságért még meg is néztem a reptér honlapját. :(
Bocs, a reptéri transzferbusz jegyárát elírtam, nem 500, hanem 300 Lek. Bár most az üzemanyagár növekedése miatt ki tudja mi lesz nyárig. :( Egyelőre az állam kompenzálja a buszos cégeket, de ki tudja meddig. :(
Nagyon régóta ismerem az albán iroda tulajdonos házaspárját, akik a transzfert csinálták. Legutóbbi információm (telefonbeszélgetésünk) szerint nem csinálnak a koronavírus megjelenése óta, és idénre sem tervezik. Mindenesetre meg fogom tőlük kérdezni a nap folyamán, ha véletlenül meggondolták magukat, akkor értesítelek, de ebbe ne nagyon reménykedj.
Szóval busszal a következő a megoldás:
Felszállsz a reptéren a Tiranába tartó buszra, a jegy ára 500 Lek.
Innentől kezdve két lehetőség van:
1./ Ha szerencséd van, akkor ki tudod könyörögni a buszsofőrtől, hogy Tirana bevezető szakaszán a Casa Italia bevásárlóközpont környékén rakjon ki. Ez azért lesz nehéz, mert a volt Sheshi Shqiponja (a "sasos" körforgalom) helyett most alul-felüljárórendszert építenek, nem nagyon tud megállni. Ha mégis ki tud rakni, akkor a Casa Italia-val szemben átgyalogolsz az aluljárón, és szemben van egy széles út. Azon továbbmenve pár 10 m múlva jobb oldalon van a buszpályaudvar, ahonnan többek között Saranda-ba is mennek a buszok. A jegy ára legjobb tudomásom szerint 1.300 Lek, azaz nem változott. A menetrendet itt találod: https://tirana.al/pika-interesi/terminali-i-autobusave-te-jugut-dhe-veriut
2./ Ha nincs szerencséd, akkor a reptéri busz nem áll meg a Casa Italia-nál, hanem bevisz a belvárosba. Ahol kitesz, az egy park lesz. A parknak a főtér felőli oldaláról indul a "KAMEZ" feliratú helyi busz. Arra szállj fel (a buszjegy 40 Lek), és magyarázd el a kalauznak (neki fogsz fizetni úgyis), hogy Te Saranda-ba akarsz menni. Szólni fog a kalauz, hogy melyik megállónál szállj le. Ott lesz a buszpályaudvar, mert a busz az autópálya másik oldalán megy, így nem kell átgyalogolnod az aluljárón. Innentől kezdve ugyanaz, mint fentebb.
Nem tudom, hogy konkrétan mit szeretnétek csinálni Tiranában. Ha az esti tiranai életre is kíváncsiak vagytok, akkor a közvetlen belváros környékén a Sheshi Skenderbeu (ez a Főtér) és a Sheshi Nënë Tereza (Teréz Anya tér) tengely közelében foglaljatok, pl. a komplett Blloku negyed is jó, vagy a Pazar i Ri környéke is. Van rengeteg szálloda olcsóbb, drágább, mindenféle. Nagy távolságok gyalog nincsenek a belvárosban, úgyhogy mindegy, csak a belváros legyen.
Ha Bookingon nézelődsz, akkor csak olyan szállást keress, ahol biztosítanak parkolóhelyet is! Ez lehet ingyenes (ez a jobbik megoldás), vagy ha nem ingyenes, akkor pár 100 Lek-et számolj hozzá, de ők biztosítsanak parkolóhelyet!
Azt meg gondolom nem kell magyaráznom Neked, hogy mit csináljál utána, de a többieknek leírom:
Meg kell nézni, hogy a szállásnak van-e honlapja (sok itteni szállásnak egyébként nincs), vagy Facebook oldala (ez szinte mindegyiknek van). Ezután emailben (erre ritkábban szoktak válaszolni :D), Messengeren, vagy a telefonszám alapján WhatsApp-on (ez itt elterjedtebb, mint a Viber) fel kell venni a szállással privátban a kapcsolatot. :) Persze még így is előfordulhat, hogy a Bookingon olcsóbb a szálláshely, mint direktben, mert éppen akciózik a Booking arra a szállásra, de ez nagyon ritka eset.
Ha találtál valamit, utána hívj nyugodtan Viber-en, vagy WhatsApp-on (a telefonszámomat úgyis tudod), elmondom a véleményemet a szállásról (ha ismerem az adott szállást, de elég sokat ismerünk a feleségemmel), meg a környékről (azt meg biztosan ismerjük).
Természetesen, ha nem a belvárost preferáljátok, akkor tudok természetközeli szállásokat is Tirana közvetlen környékén, de azokat bonyolult lenne ide leírni, hogy melyik részen mi van, úgyhogy ez esetben inkább keress privátban.
A parkolás... A város melyik részén javasolsz szállást? Mondjuk pl. valami olyan szállodához kapcsolva, amit meg lehet nézni a booking térképén. Konkrét szállást ne, mert akkor nekem nem marad:-)
Ebben teljesen igazad van. Annyi a dolog specialitása itt, hogy Albániában eleve elég kevés műemlék épület van a városközpontokban (kivéve Berat és Gjirokastra, de azokra vigyáznak is),
A véleményem többi részét leírtam az előző hozzászólásomban Akos_IKS fórumtársnak válaszolva.
Igen, ebben teljesen igazad van. Azért írtam, hogy kérdés, hogy milyen formában sikerül nekik kihasználni a lehetőségeiket. Néhány éve Edi Rama miniszterelnök azt mondta, hogy meg fogják akadályozni a golemizációt. Ez alatt azt értette, hogy egyrészt nem fogják engedni az engedély nélkül épült épületek fennmaradását (ez ellen ma is tesznek, folyamatosan rombolják le az engedély nélküli épületeket), másrészt nem fogják hagyni, hogy ész nélküli zsúfoltság legyen. Azaz az adott környék terhelhetőségének figyelembevételével adják ki az építési engedélyeket.
A golemizáció példát Edi Rama Golem-ből vette (annak is az északi részéről), de ugyanez érvényes pl. Saranda-ra. 2005-ben, amikor először jártam Albániában, Golem-ben még szinte végig fenyőerdő volt, Saranda-ban pedig az utolsó kész hotel a Hotel Alina volt déli irányban, ott szálltunk meg. Azóta látjuk, mi történt. Főszezonban Saranda-ba, Ksamil-ba szinte lehetetlen pl. nagybuszos csoportot vinni, egyszerűen nincs parkolóhely. Tiranában pl. mikor mi ide költöztünk 2011-ben, még szinte bárhol lehetett parkolni ingyen. Ma már szinte csak fizetős parkolók vannak, és az új épületek nem épülhetnek mélygarázs nélkül. Ezért aztán a parkolási gondok lassanként megoldódni látszanak a belvárosban, igaz, mindezért fizetni kell az autótulajdonosoknak, és egyre többet. Bár magyar szemmel nézve még mindig barátiak a parkolódíjak, pl. Tirana főtere alatt a mélygarázsban 200 Lek 3 óra időtartamig.
Ezek a képek, amiket mellékeltél, a Downtown One (ez lesz Albánia legmagasabb épülete egyelőre, és egy Albánia térkép fog rajta kirajzolódni), vagy a másik az Eyes of Tirana ugyanazt próbálják jelképezni, mint anno az óratorony, ami 1970-ig Tirana legmagasabb épülete volt, és amihez anno régen az órát Németországból rendelték. Hogy megmutassák, hogy Tirana mennyire modern város. Na, most is ez történik. :)
Ha már benéztem ide, én is elmondanám amit tapasztalok a világban. Nagyon nehéz megtalálni az arányt a közérdekű fejlesztések, és a kapzsiság vezette túlfejlesztés között. Az előbbi jómódhoz és szép környezethez, az utóbbi rosszabb életmódhoz, disztópiához vezet.
Nagyon fontos ebben az állam szerepe, hogy mit és meddig enged, és hol tiltja meg a fejlesztéseket. Albániával kapcsolatban én is látok veszélyt, hogy rossz irányba megy, nem elengedően erős az állam ahhoz, hogy megfékezze a túlburjánzást, a tőke meg mindig megtalálja a kiskapukat.
Ausztráliát, és főleg Sydney-t tudom (rossz) példaként említeni. A világ legélhetőbb városa volt. A kínai befektetők mohósága (és valószínű vele járó hivatali megvesztegetések) oda vezettek, hogy a helyi szabályozási terveket simán átírják a befektetők kedvéért. Sydneyben ma van vagy 7 felhőkarcolókkal zsúfolt "city". Bájos gyarmati stílusú városnegyedek tűnnek el, és mindenhol felhőkarcolók épülnek. Rengeteg a pénz, minden ultramodern, fényűzően néz ki, de élhetetlen ÉS megfizethetetlen (egy jó helyen levő egy szobás lakás 200 millió HUF felett van). Eltűntek a kis utcák, kis sarki kávézók, éttermek. A város egyre nagyobbra terjeszkedik, egyre nagyobbak a távolságok, az út és vasút (metro) fejlesztések nem győzik a lépést tartani. 30 évvel ezelőtt Ausztrália 17 millió lakosából mostanra 26 millió lett. Ez mind bevándorló, főleg ázsiai, főleg kínai, akik magukkal hozták a pénz központú mentalitásukat is.
Mindenki nagyon örül a fejlődésnek, az elején. De tudni kell megállni is. Albániában a bevándorlás nem jellemző, de minden a többi veszély fennáll.
Egy csomó pozitív hozadéka van a fejlődésnek, ami nagyon klassz: eltűnnek a légvezetékek, térköveznek, futópályák és kondiparkok épülnek stb., ezek mind-mind szuper dolgok és nagyon jól illeszthetők a környezetbe. Számomra csak az olyan monstrumok jelentenek problémát, amiknek semmi keresnivalójuk ott. Biztosan nem tudom rendesen megfogalmazni: nem csak Albániára igaz, hanem van rá példa bőven itthon is (de akár Montenegróban is jócskán), csak míg itthon már valahogy megszoktuk (inkább hozzászoktunk), ott azért bántó, mert pár éve még nem volt. :(
Grado-t imádtuk régen, szállás szinte csak a Pineta-n volt, néhány km-re Grado-tól. Ma már a városban is hatalmas szállodák épültek, az utcák és a strand megteltek, nyüzsgés van, forgalom, zaj, ami már nem a kikapcsolódásról szól, mert többszöröse lett a város terhelése annak, mint amit képes befogadni. Ez persze csak a mi véleményünk, nem szabad általánosítani. :)
És elég csak megnézni most az autókat az utakon, ami szembetűnő egy turistának is. Mert ugye az egyszeri turista a 10-ből 9 autó Benz korszak után nosztalgiázik. :)
Ami érdekes, hogy kb 4 éve járunk Albániába és a kezdeti sok öreg merci eltünt és sok fiatal, jó állapotú MB jelent meg! Tényleg "szembetűnő" változás!
Tudom, hogy hogy néz ki az emléktábla környéke, hiszen Tirana mellett lakunk, és rengetegszer intézünk ügyeket Tiranában, vagy éppen turistákat vezetünk. :)
A másik dologról:
Értem a példát, amit írtál, de ez csak részben igaz, és kívülről nézve. Az albánok nagyon is tudták, hogy mi van az őserdőn kívül, ezért mentek el a rendszerváltás utáni években tömegével dolgozni külföldre, egy jobb élet reményében. Az onnan hazautalt pénzekből épültek a szállodák, apartmanházak a tengerparton, és jöttek be külföldi cégek anno. És többek között emiatt rengeteget fejlődtek az utóbbi 30 évben. Mi csak az utolsó 17 év változásait, fejlődését látjuk, mert azóta ismerjük Albániát. De az albán barátaim elmondása alapján el tudom képzelni, mi volt itt a 90-es években. Mikor mi végleg ide is költöztünk 11 éve, nem ilyen utak voltak, és mindennaposak voltak az áramszünetek, vízellátási problémák. Nem voltak bevásárlóközpontok, a falusiak közül sokan a porszívót vagy a mikrohullámú sütőt sem ismerték. És elég csak megnézni most az autókat az utakon, ami szembetűnő egy turistának is. Mert ugye az egyszeri turista a 10-ből 9 autó Benz korszak után nosztalgiázik. :) Meg hogy milyen érintetlen, meg olcsó. :) De azért az albánok nem szeretnének rezervátumban élni, és érthető, ha ki akarják használni a természet adta lehetőségeiket. Az, hogy milyen formában sikerül nekik, más kérdés.
Mindenesetre bődületes életszínvonal emelkedést láttam a 17 év alatt, még annak a néhány kéregetőnek az életszínvonalában is.
Az arab befektetők pedig csak egy nagyon kis szeletét adják az itteni gazdaságnak, Albánia meglehetősen sikeresen lavírozik a számára fontos 4 érdekcsoport, az USA, az EU, Törökország és az arab világ (nagyjából ez a sorrend a fontossági sorrend is) között immár 30 éve, ezért van ez a hatalmas és gyors fejlődés, ami egész Európában egyedülálló (persze természetesen volt honnan fejlődni).
Anno Sali Berisha, a 2013 előtti volt albán miniszterelnök az EU parlamentjében azt mondta valamikor régen, hogy Albánia Dél-Európa Svájca akar lenni. Ezt az EU-s parlamenti képviselők megtapsolták, mert nem értették meg a lényegét annak, amit Berisha mondott. 2013 óta a másik fél van hatalmon itt, de a gazdasági és külpolitikai célok nagyjából ugyanazok.
Itt nincsen szerencsére kínai hitel, mint pl. Montenegróban a máig nem létező autópályára, nincsen orosz kitettség (ami most nagyon káros lenne), mint pl. Montenegróban, úgyhogy ez az ország továbbra is fejlődni fog.
Persze ez a fejlődés sok nosztalgiázó turistának nem mindig jó, viszont ez az albán nép érdeke.
Én személy szerint nagyon-nagyon örülök annak, hogy az albán barátaim-ismerőseim sokkal, de sokkal jobb életszínvonalon élnek, mint 17 éve, vagy 11 éve, amióta itt is lakunk.
Ettől függetlenül az érintetlen tájak megmaradnak, csak nem a tengerparton, hanem a hegyekben. Albánia területének a 75%-a hegyvidék, hiába lesz felkapott 1-2 célpont ott a turisták részéről (pl. Valbona, Theth, stb.), marad még bőven. :)
Mi 2018-ban voltunk ugyanott, akkor építették, bementünk a kerítésen, nagyon kedvesek voltak a melósok.
Most így néz ki, ott hátul-középen:
Befejeztem az emléktábla pornót. :D
Van az a sztori a fehér emberről, aki talál egy érintetlen törzset az őserdőben, akik egészen idáig elszigetelten éltek... aztán néhány év múlva a törzs tagjai már az újonnan odaépült szállodák tövében kéregetnek, cigaretta lóg a szájukból, a lakóhelyükből semmi nem maradt, mert minden fehér őket akarta látni. Ilyesmi érzés kezd lenni most Albánia, ahol 60 emeletes épületeket húznak
és nem csak a fővárosban, hanem vidéken is
ömlik be az arab pénz, közben az átlag albán szó szerint legatyásodik. Hamis Nike cipő, mackóalsó és susogós tolldzseki a férfi "népviselet". Az egységnyi sugarú turista, aki szállodában akar lakni, az ebből semmit nem vesz észre, csak a hátizsákos utazók keserednek el nagyon.
Nagyon finom sütemény, csak hát kettőt nem szabad enni belőle. Namost, három is lecsúszik simán és még a negyedikkel sincs baj látszólag.... Tényleg vigyázni kell ezekkel a nagy energiasűrűségű ételekkel, mert nem a földeken dolgozunk hétköznap, hogy az elégetett kalóriát pótoljuk velük. Instant 2-es típusú diabétesz. :)
Bár nemzetgazdasági szempontból jelentős hátralépést jelent a belföldi áruforgalom tekintetében, mégis egyetlen módja a megelőzésnek, ha két személy vesz egy süteményt. Mert amíg névadója a lokum, teljesen őszinte és nyíltsisakos küzdelmet folytat a szervezetünk ellen, addig ez az imposztor csak eteti magát és majd akkor kezdi el kongatni a vészharangot a szervezetünk, mikor már nagyon nagy a baj. :)))
Ma van a Nyár Napja itt Albániában, hivatalos állami ünnep. :)
Ma előjön a tündér a rejtekéből, és elhozza a jó időt, aminek már éppen ideje lenne idén... :)
Ezen a napon ballokume nevű édességet eszünk, amit itt külön erre az ünnepre készítenek.
Piros fonalból font "nyárkarkötőt" kötnek az emberek a csuklójukra, és kívánnak valamit. Mikor megérkezik az első fecske, akkor veszik le, és a fecske elviszi a fészkébe, akkor válik valóra a kívánság. :)
A városokban mindenféle rendezvényeket tartanak ilyenkor, délután mi is megyünk be Tirana belvárosába.
Részletesebben a feleségem (VPBA) blogjában olvashattok erről:
Amúgy tökéletesen szép homokos part volt,kár hogy a csónakban is volt belőle vagy 30 kg.Így utólag belegondolva,jobb lett volna tovább gyalogolni a bejövő patak torkolatáig,és ott keresni menedéket a hullámok elől.Így üzemképes maradt volna reggelre is a csónak...
Béci 72: A Te rendőr ismerőseid valószínűleg Kavaja-ba voltak bevezényelve tegnap. :)
Aki nem ismerné Béci 72 történetét: Tudomásom szerint ő a világon az egyetlen magyar hajótörött, aki Albániában ért partot. :)
Anno én küldtem a segítségére a helyi körzeti megbízottakat áttételesen, telefonon keresztül (innen Tirana mellől), és Spille-től délre meg is találták a parton a mocsaras területen, majd kis félreértés tisztázása után segítettek neki.
Ezért vannak személyes rendőr ismerősei. :)
A történetét itt találjátok a feleségem (VPBA) blogján:
Tüntetés még ma is lesz, ma sokkal nagyobb. Több városban volt eddig is, nem csak Tiranában, ma folytatódik. Az itteni összes falusi rendőrt (körzeti megbízottat) bevezénylik ma Tiranába, tegnap mondta a rendőr haverom a törzskávézónkban, hogy ma nem fogunk együtt kávézni. :D
A dízel és a benzin árát egyelőre 223 Lek-ben maximálták a kereskedőkkel egyeztetve. Így is baromi drága, de legalább történt valami.
Viszont a tüntetők nem csak az üzemanyagok ára ellen tüntetnek, hanem az élelmiszerek, egyéb termékek magas áremelkedése miatt is. Erre véleményem szerint nehéz lesz megoldást találni, mert az egész világban nagy infláció van jelenleg sajnos. :(
A Piramist nem bontják el, sok-sok vita után az a megoldás született, hogy informatikai és technológiai központtá építik át, ezt látod most.
A Hunyadi emléktáblát nem nőtte be a gaz, azok gyógynövények! :D :D :D
Mi 2016 áprilisában ott voltunk az átadásánál, akkor egy gondozott parkban adták át, ahol egy kis terecske is volt az emléktábla előtt. Majd a Főtér átépítésével együtt valaki barom kitalálta, hogy a füves részek helyett legyenek különböző gyógynövények ültetve. Azt se vette észre az ökör tervező, hogy úgy csinált új parkot, hogy a Hunyadi emléktábla csak hátulról közelíthető meg. :(
A gyógynövények meg megnőttek, és elgazosodtak, azért néz ki így a környéke az emléktáblának. :(
Ezúton is "gratulálok" a nagyeszű kerttervező mérnöknek... :D
2016-ban így nézett ki a felavatásakor a környéke:
Szervezkedőnek válaszoltam, mert csak egy előzményt lehet megadni, és ő indította a beszélgetésfolyamot, de a többieknek is szól.
Nekünk nem nagyon érné meg átmenni Montenegróba benzinért, mert a legközelebbi pontja is innen tőlünk 130 km. :(
Itt nagyon felmentek a benzin-, és a gázolajárak. Tegnapelőtt 250 Lek-es árral találkoztam, ez tegnapra valamennyire mérséklődött 240 Lek-re. Tüntettek is napok óta egy csomó városban, így aztán tegnap bejelentették, hogy 48 órán belül feláll egy egyeztető tanács, és valamit csinálnak a benzinárral.
Hogy mit, azt nem tudom, valószínűsítem, hogy a jövedéki adóját fogják csökkenteni.
Albánia ikonikus hágója és történelmében legfontosabb városa kerül most terítékre az Albán kalandok 2 következő részében. A méltán híres Llogara hágó déli szerpentin útja igazi kihívás. Orikum strandja adja a felfrissülést. Illetve Vlora ad egy kis betekintést a független Albán állam történelmébe. Egy kerékpáros túrafilm a nyári negyven fokban. Kihívás, panoráma, történelem és egy kis "katasztrófa" látvány várja a nézőket. Útvonal: Dhermi - Llogara hágó - Orikum - Vlora - Fier Köszönöm mindenkinek a megtekintést és a feliratkozást! https://youtu.be/M4Mqu02H8I0 #Albánia #Llogara #Vlora #Fier #Kerékpártúra
Aktuális. Nekem febr. 1-jén küldtek hírlevelet, hogy megvan az idei menetrend, és online lehet foglalni. A honlapon, amit belinkeltél az ártáblázat alatt ott van, hogy hogyan.
Albánia, tenger, napsütés. Vajon mi kellhet még egy kerékpártúrázónak? Természetesen hullámvasút minden mennyiségben. A Jón tenger adja a csodás látványt és fűszer pedig az Albán Riviéra csodás partvonala. Útközben a tekerés mellett természetesen a strandokat is meglestem lehetőségekhez mérten és a strandolás sem maradhat el. Köszönöm mindenkinek a megtekintést és a feliratkozást! https://youtu.be/U9CCEw2D2zc #Albania #riviéra #borsh #dhermi #himare #Kerékpártúra
Ha Ksamil vagy Butrint a kiszemelt úticél akkor érdemes megtekinteni a lent linkelt kerékpáros útifilmet. Folytatódik az Albán kalandok 2, ezúttal Ksamil és Butrint az úticél és egy tökéletesen elhagyatott partszakasz tökéletes kilátással. Nyár, tenger, romok, kabócák (az tényleg sok) és egy kis pihenés vár rám és persze a nézőkre is. Várok mindenkit egy nyári kiruccanásra, Albánia déli részébe. Köszönöm mindenkinek a megtekintést és a feliratkozást! A film itt érhető el: https://youtu.be/tL1kvx4L8QY #Kerékpártúra #Albania #Ksamil #Butrint
Esti cipő pucoláshoz. Esetleg könnyed délutáni, esti kikapcsolódáshoz ajánlom figyelmetekbe Albán kalandok sorozatom következő részét. Adott a feladat, irány az Albán tengerpart, Saranda városa. Az utat csak Gjirokasra festői városa és egy csodás éjszakai kukoricás állítja meg kis időre. A Muzine hágó leküzdése igazi sport feladat, de a Jón tenger és Korfu no és persze Saranda látványa mindenért kárpótol. A film: https://youtu.be/s0DgosEgLYg Köszönöm mindenkinek a megtekintését és a feliratkozást!
A feleségem (VPBA) tegnapelőtt írt egy összefoglalót a Facebook oldalára (Albánia - mindennapjaink egy nem mindennapi országban) a jelenlegi itteni infrastrukturális fejlesztésekről, gondoltam, ide is bemásolom:
- A napokban elkezdődött a Durrës-Tirana vasútvonal felújítása/építése. A tengerparti várost a fővárossal összekötő vasútvonalon utazva kb. 22 perc lesz a menetidő. Az új vonal természetesen a nemzetközi repülőteret is útba ejti majd, így egy újabb alternatíva lesz a taxi vagy a reptéri buszjáratok mellett akár Durrës, akár Tirana felé. A projekt befejezése 2023-ban várható.
- Tegnapelőtt elkezdődött a Llogara-alagút építése is. Így azoknak, akik a Riviéra-i úton szeretnének utazni, de nem akarják megmászni a Llogara-hágót, a hágón való kb. 1 órás menetidő 7-10 percre fog lecsökkenni az alagúton keresztül. Az 5,9 km-es alagút építése előreláthatólag 36 hónapot fog igénybe venni.
- November 28-án elkezdődnek a Vlora-i repülőtér építési munkái is.
- A Saranda-i repülőtér építése csúszik, mert az előző kiírásra nem volt jelentkező, így újraindult a tender.November 29-én átadják a Rruga e Arbërit-et a forgalomnak. A Tiranát Észak-Macedóniával összekötő út 75 km-es albán szakasza lenyűgöző tájakon halad, festői kanyonokban, hidakon és alagutakon át, Albánia egyik legszebb útvonala lesz.
- Folytatódik a Kardhiq-Delvinë út építése is, mely jelenleg 70 %-ban készült el. Ennek azért lesz jelentősége, mert nem kell majd a Muzina-hágón átkelni, ha Saranda-ba szeretnénk menni Tepelene felől.
- Gőzerővel folyik az építkezés az egykori sasos körforgalom (Sheshi Shqiponja) helyén is. Öt alagút már készen van, és átadták a forgalomnak. Ezzel egyidőben a tiranai nyugati elkerülő (Unaza e Re) építése is halad. Most már olyan gyorsan át lehet jutni végig az elkerülőn és a csomóponton, hogy nekünk a rekord a TEG-től a Durrës-i kikötőig hétköznap napközben háromnegyed óra volt (minden sebességkorlátozást betartva). Ennek elkészülte is 2023-ra várható.
- Azt már biztosan sokan tudjátok, hogy a Bogë-Theth 16 km-es útszakasz aszfaltozása befejeződött, így a zsákfaluba most már rendes úton is bejuthatunk. Aki ennek ellenére kemény terepen szeretne eljutni Theth-be, annak még mindig ott van a Prekal felé vezető másik út.
Az Sh75 út sok utazót gondolkodtat el. Vajon egyszerűbb e erre az út Saranda felé? Nos nyári kerékpártúrám során végig követtem az utat Pogradectől ( az Ohridi tótól) Korca városáig. Az Sh 75 innen kezdődik és végig vezet a Görög határ mentén az Sh4 út felé, Tepelene mellé. Milyen kihívások, milyen látványvilág vár az utazókra? Tartsatok velem, remélem mindenre választ találtok. Köszönöm mindenkinek a megtekintését és a feliratkozást. https://youtu.be/AheYfzjqEho
Ki ne vágyna újra a nyárra, nos egy esti rövid filmre invitálak titeket. Albán kalandok 2. sorozatom következő reszében áttervezés után egy kis időre országot váltok. Felső-Macedoniában a Fekete Drin mellett vezet utam. A Debar és a Globacsica tó mellett az Ohrodi tó is megmutatja a maga szépségét. A Thana hágó leküzdése után - már Albániában - fantasztikusan panorámában vezet utam Pogradecbe. Pazar látványvilág egy kerékpáros szemszögéből. Kerékpáros útifilm nemcsak kerékpárosoknak. Köszönöm mindenkinek a megtekintését és a feliratkozást.
Menjetek le az alagsorba a múzeumába (hátul van a bejárat, de jobb szólni előre, amikor egyáltalán beléptek az udvarba a kapunál), nézzétek meg, és onnan fel tudtok menni magába a tettyébe. Fejenként olyan 200 Lek körül illik adni a dervishnek, vagy a szeme láttára betenni a múzeum belső bejáratánál lévő perselybe.
Ha a belváros környékén vagytok, akkor a Lana déli partján az Uzina Traktoreve feliratú buszra kell felszállni.
- A Pazar i Ri és környéke (főleg este a hangulat miatt)
- A Blloku negyed szintén este, a hangulat miatt
Ennyi jutott hirtelen az eszembe.
A Nagymecset még mindig nem kész, és ki tudja, mikor lesz kész, elfogyott Erdoganék pénze.
Az Iluminatum itt van a falunkban. :) A városból kétféle módon tudsz odajutni:
1./ Kimész Tirana dél-keleti buszpályaudvarára (Terminali i Autobuzeve Juglindje), és ott a következő feliratú buszok lesznek jók Neked: Krrabe, Petrele, Lapidar. Ha nagyon kedves a sofőr, akkor kirak közvetlenül a bejáratánál, bár mostanában ezt a rendőrök nem igazán nézik jó szemmel (romlik Albánia is :( ). Ha nem, akkor előtte a MEMA benzinkútnál szállj le, és tovább kell gyalogolni kb. 5 percet a menetiránnyal megegyezően.
2./ A városból felszállsz bármelyik TEG feliratú buszra (több vonal is jár a TEG-hez), és elmész a végállomásig. Ott a TEG-es busz végállomását útba ejtik a fentebb felsorolt feliratú vidéki autóbuszok és fel tudsz szállni valamelyikre.
A Kapelet-ben nem jártam még, főleg nem tömegközlekedéssel, szerintem a Linze feliratú buszok visznek oda, de erre az infóra ne vegyél mérget.
A Levelek Háza (Shtepia me Gjethe) egy érdekes hely, hasonlít a Terror Házára, de mégsem olyan, nagyon sok korabeli technikai eszköz van kiállítva, amiket a megfigyelésekre használtak, valamint a Sigurimi szervezeti felépítését is elég részletesen bemutatja. Természetesen a megkínzottakról, meggyilkoltakról is van bőven anyag.
Hogy kiből mit vált ki a múzeum megnézése, az nagyon emberfüggő. A saját családi példánkból kiindulva a feleségem esetében elsősorban mély döbbenetet, szomorúságot és megrendülést váltott ki. A fiam esetében és az én esetemben ezeket az érzéseket részben elnyomta a techniaki eszközök iránti érdeklődés, valamint azt is nagyon érdekesnek találtam én személy szerint, hogy hogyan is nézett ki ennek az egész rendszernek a szervezeti felépítése.
Régen, a COVID előtt volt iránytaxi a reptérről Kruja-ba. Hogy mi lesz márciusban, azt nem tudom. :( Majd előtte kérdezd meg még egyszer itt, ha akkor tudok, akkor nagyon szívesen válaszolok. :)
Albán kalandok 2. sorozatom második részét ajánlom figyelmetekbe. Egy még készülő útvonal majdnem kész állapotban. Albániát sokszor megjárt utazók által hallott út ez. A Rruga e Arberit, az Arber út. A Tirana és Klos közötti átjáró már majdnem kész. S feltett célom volt, hogy itt át jussak a Murizit hágón keresztül és még azon is túl. (Sh61, Sh6). Küzdelmes és kalandos út volt, ráadásként egy pazar félig vadkempingel fűszerezve. Sorozatom ezen részét ajánlom most figyelmetekbe. https://youtu.be/eEa-lqRpEiU
Az elmúlt pár napos lázasan ágyban hempergés után most majd sokfelé, sokféle gépszörnnyel jövök- megyek, "szervezkedek".
Ma délelőtt borÁSZ szerepben a pincében ténykedek, majd délutántól szőlÉSZkedek, mert úgy néz ki szüretelünk.
A tengeren sikerült kifogni a nyárzáró őszi időszakot, amikor jót lehetett a parton hemperegni és még a viz is szuper volt.
A visszaúton olyan zéró forgalom volt hogy 300kmt mentünk, mire először az indexkarhoz kellett nyúlni. Útközben eszembe jutott a sok horror történet, amit itt a fórumon vagy a Facebookon olvastam az idén.
Valószínűleg valahol kukáztak egy járatot és az igy felszabadult szemelyzet, gép került ide.
Az a legfrankobb, megoldás, ha nem csak sima Budapest- Tirana - Budapest útvonalat repülnek, hanem valahova még elmegy a gép, mert így ha csak egy elinteznivalod van, nem kell napokat rászánni, hanem ha jól megszervezed, aznap kész. Na de ne legyen telhetetlen az ember! Lényeg hogy ismét van járat!!!!!!
Bizony, és ennek mi is nagyon örülünk VPBA-val, már csak üzleti szempontból is! :)
Viszont most még sokan félnek az esetleges járattörlésektől.
Magánvéleményem/megérzésem szerint ez nem fog bekövetkezni, mert elég nagy csinnadrattával jelentették be.
Sokan azt sem értik, hogy ez a járat miért nem már nyár elején indult újra, tele lett volna minden gép (szerintem is).
Nekik az a válaszom, hogy a WizzAir egy nagy cég, más üzleti szempontjaik is vannak egy repülő kihasználtságát illetően.
Pl. még a COVID előtt úgy volt, hogy felszállt az adott gépük Budapesten, idejött Tiranába, felvett más utasokat itt, és elrepült Dortmundba (Németország). Ott felvette a Dortmundból Tiranába jövő embereket, és visszarepült velük Tiranába. Majd Tiranából felvette a Budapestre utazókat, és elment velük Budapestre, így fejezte be ugyanaz a repülőgép az aznapi programot, és közben ott tankolt, ahol éppen a legolcsóbb volt az üzemanyag. A Wizz-nek pl. ez a kihasználtsági mutató, és nem csak az, hogy hány jegyet vesznek az adott járatra Bp-Tirana viszonylatban oda-vissza.
Mi voltunk a legmérgesebbek VPBA-val, hogy a WizzAir itt Tiranában csinált egy minibázist még a nagy korlátozások alatt, 4 gépet parkoltatott itt Tiranában, amelyek 16 ország 27 célállomására repültek, ja, Budapestre sajnos nem... :( Aztán a minibázist kibővítette, már régóta nem 4, hanem 6 gépe parkol itt Tiranában, 30-nál több célállomásra repülnek innen, de Budapestre azóta sem repültek. :(
Nagyon reméljük VPBA-val, hogy ez a hülye helyzet lassanként megoldódik. Viccesen (de ennek a viccnek is van valóságalapja, nem is kevés, sőt, többé-kevésbé igaz is!) kifejezve:
"Inshallah, ahogy az albán katolikus mondaná..." :D
Na, abban a szakadékvölgyben van valahol a drónom. Kb. három órán át kerestem a szakadékban, de nem lett meg. Az orrom előtt esett le pedig. Szép felvételek lehetnek rajta.
De ha már fel lett hozva! Helyettesítsük be a vajdaságot! Mondjuk 90% lenne a magyar 10% a szerb. A nagyhatalmak is(egy jó erős részük) úgy akarnák és függetlenné válna! Szerinted hány albán mondaná azt, hogy nem ismerem el a függetlenségüket? Én láttam, testközelből, hogy miként élik meg a szerb fennhatóságot a Koszovóiak. Elismerem a függetlenségüket. Éljenek békében sokáig! A szerbek cirkuszolhatnak de sokat nem tehetnek. Ez az ő trianonjuk. Az igazság meg odaát van.
Én sem tudnék igazat tenni, viszont azokhoz tartozom, akik elismerik Koszovó függetlenségét. :) (De tiszteletben tartom azokat is, akik nem.)
Nekem a legnevetségesebb történet az egészben az, hogy az ENSZ azért nem tudja felvenni a tagjai közé Koszovót, merthogy legeslegjobban Kína és Oroszország blokkolja a felvételét. Az az Oroszország, amelyik pont Koszovóra hivatkozva csatolta el a Krímet Ukrajnától... :)
Ezzel be is bizonyosodott, hogy az a (teljesen jogos) kérésed, miszerint ez a fórum inkább Albániáról, és ne a politikáról szóljon, nagyon helyénvaló, és én is maximálisan egyetértek vele!
Azért ez a pite ugyan gőzölög, de nem olyan forró, mint amilyennek látszik (legalábbis egyelőre)! Csak Koszovó észak-keleti határa környékén (Jarinjë, Bërnjak) van nagyobb probléma, pl. Merdare-nál zavartalan a határforgalom. Ursula von der Leyen pedig épp ma volt Koszovóban, ha nagy zűr lenne, biztosan nem ment volna oda.
Pár éve megkérdeztem egy ismerőstől, mi is ez az egész koszovói cirkusz. Ahogy és amit mondott én nem nagyon tudnék igazat tenni, de azokhoz tartozok, akik nem ismerik el a függetlenségüket.
Azonban a politikát ne keverjük ide. Ez a topic a turizmusért, az ország megismereseert éljen!
Szeretném, nem beleokoskodva a dolgodba, felhívni a figyelmedet egy dologra ha már említetted a sokszori hegymenetet! Itthon nagyjából nem téma de Albániában tényleg sarkalatos pont, hogy ne forrjon fel a fékfolyadék. Először is minimum a DOT 4-es folyadék! A másik a lelkiismeretes szerelő. Itthon, márkaszervizben láttam mi a fékfolyadék csere! A tartályból kiszívja az ember a régit egy fecskendővel és feltölti az új folyadékkal. Na ez a szarnak adott pofon esete. Ki kell nyomni a rendszerből lehetőleg az összes folyadékot és így lehet a teljes mennyiséget lecserélni! Nagy meló, 2 ember kell hozzá és egy kicsit szívás a tartálycserés módszerhez képest, mert légteleníteni kell az egész fékrendszert! Ha ezt így megcsinálja a szerelőd akkor az komoly szakember.
A bejegyzésben mind az északi, mind a déli oldalról vannak képek, ez azért lényeges, mert az északi oldal csapadékos, fenyőerdőkkel, a déli pedig száraz, kopár.
Szerb szemszögből felháborító, koszovói szemszögből meg a türelem mintapéldája, ugyanis a szerbek 10 éve nem engednek be RKS-rendszámú koszovói kocsikat, csak a régi szerb KS rendszámúakat...
A Llogarát nálam többször nem sok magyar ember járta meg szerintem, tetejében mindenféle járművel. :)
A nagybuszoktól kezdve különböző mikrobuszok, különböző terepjárók, egyterűek, meg egy csomó fajta személyautó.
A nagybuszoknál értelemszerűen csak idegenvezető voltam, a többinél legtöbbször sofőr, de néha más vezetett.
Szerintem a legtöbbször (kb. 15-ször) egy 1,4 75LE kocsival voltam, legtöbbször 4-5 személlyel, totál megpakolva.
Türelem kell ilyenkor (sok), de semmi vész. Meg lefele kettes motorfék a déli oldal jó részén, hogy ne forrjon fel a fékolaj. :)
Ksamilból a Gjirokastra, Përmet, Leskovik, Erseke, Korca, Pogradec út nagyon szép, de Përmet és Erseke között nagyon kanyargós, és emiatt lassú, kb. 6 óra menetidővel számolj!
Szerintem egy bő fél napos kirándulást iktass be külön egy Gjirokastra, Kék Szem forrás, Lëkurës vára, és vissza Ksamilba külön, mert hazafelé hiába mész Gjirokastra felé, nem lesz időd megnézni ezeket.
Hazafelé inkább nézd meg útközben Përmet-et (hangulatos kisváros), majd nem sokkal utána a Bënja-i gyógyforrásokat, meg Korca belvárosát egy kicsit. Nem tudom, megalszol-e útközben Magyarország felé, én azt javasolnám.
Én nem azt mondtam , hogy meg voltam feküdve , a kocsi nem nagyon szerette 1.4 (100 LE) de valszeg én is kicsit untam már az biztos ..Ekkor már 2 napja jöttem , és addig is volt rendesen szerpentines emelkedős lejtős stb út, Szerbia vége , én Novi Pazar felé jöttem , aztán Kosovo aztán már Albán rész ,Kruja ( na oda is elég fos felmenni) és akkor még jött ez , így már tök sötétben , sokkal jobban belátod nappal sztem , de mindegy hülyeségeken nem fogok vitatkozni, most mondjam azt hogy úgy ment a kocsi , mint egy Ferrari .. ? Akkor meg azért hülyéznének le .. De tudom mindenki haza is ért 12 óra alatt az Albán tengerpartról .. 👍👍👍
Én nem tudom, miért van mindenki "megfeküdve" ettől a Llogara hágótól :) Én átmentem rajta 2x, de semmi rendkívülit nem éreztem, mármint hogy hű de kanyargós rosszulleszek, meg h ne bírta volna a kocsi (1.6 szívó benzin..). Vissza kell váltani akár kettesbe, sőt, egyesbe a hajtűkanyaroknál, aztán megy..
Egyébként az egyik legszebb út amin valaha jártam.
Sztem nem rossz Himara ( nem véletlenül néztem ezt ki otthon ) nem mintha bármit tudtam volna róla, de csak van annyi rutinom : térkép , videók stb alapján , hogy azért kb jól válasszak helyet..
De pl asszonynak nem jön be .. De ez a Llagora hágó borzalmas volt .. De lehet csak azért mert tök sötétben jöttünk . Szerencsétlen kocsi egy két helyen alig tudott feljönni ..Meg utólértem egy német rendszámú kisbuszt .. ami a kanyarokban szinte megállt , így a maradék lendületem is elvesztettem.. persze neki volt ereje, csak a kanyarokban volt lassabb ..Tegnap azért vissza merészkedtünk egy darabig , Palase ig , itt vmit nagyon építettek , gondolom vmi újabb resort .
A végén amúgyis vmi sorompós bejárat volt ..
Mindegy feljebb már nem akartam menni, tudom az egyik legjobb látvány onnan lenne..
Másik iránynban is elmentünk egyik nap, Porto Palermo stb felé, Borsh ig talán..
De ma egyébként tovább állunk Ksamilba..
Áh borzasztó kevés az idő, nem lehet " bícselni" is meg látnivalókat is nézni egyszerre ..
Korcába milyen út visz nagyjából ?
Jó lenne egy valamit még legalább beiktatni hazafelé Ksamilból.. Ami fix ( legalábbis 90%) Hogy hazafelé : Ksamil - Stroga -Skopje és szokásos útvonalun jövünk ..
Erre a vonalra kéne vmit felfűzni ugye ez az útvonal is lehet eleve többfelé ..
Mert mindig elmegyek "valami" mellett , de konkrétan nem érintem így rá kell fűzni valahogy ..
Gondolok : Korca , Berat , Permet,esetleg Gjirokaster ?? Mi az ami tényleg érdemes és/ vagy még könnyen megközelíthető ..
A következő vicc lesz, ne sértődj meg rajta, de nem tudom kihagyni:
Ezek szerint jobban jártál volna, ha meghagyod elöl a sérült rendszámot, azt kisebb valószínűséggel ismerte volna fel a kamerarendszer automatizmusa... :D
Ja meg még egy, mivel van pest megyei matricám , így Lajosmizséig v tököm tudja meddig ugye mehetek , sztem még ez rájátszott ezt nem védekezésnek mondom , de ez is egy kicsit eltereli az ember figyelmét , hogy jó még ráérek .. nem vagyok kényszerítve , hogy rögtön felhajtásnál vegyek ..( meg amúgyis 60p ig vehetsz, ha jól olvastam )
Az összes többi opcionális és menet közben is megoldható "
Igen , eddig "100 éven " keresztül én is így csinàltam , most meg így jött ki ..
Egész konkrétan úgy volt hogy végre mikor elindultunk, szóltam az asszonynak hogy vegyen majd matricát, jó mindjárt azt kb Groupama arénánál már aludt is .. legközelebb az Ásotthalmi határnál kelt fel .. Így én is elfelejtettem .
Már 3 napja itt voltunk , mikor kérdem , vettél matricát ? Nem emlékszem.. Ja mondom akkor biztos nem mivel végig aludtál ..
Persze nem akarom rátolni, csak hát minden xart én csináltam : zöldkártya megigényelni kinyomtatni , utasbiztosítás megkötés kinyomtatása ezekkel még éjfélkor xarakodtam , mikor reggel meg indultunk..Előtte meg tesztelni voltunk Budaörsön , ja igen azt is kinyomtatni..közben meg rendesen pakolt volna az ember ..Jó ilyen xarul még sose indultunk el , 2 nappal előtte még úgy volt , hogy nem is biztos hogy megyünk, még festékkel fújkáltam a kocsi orrát , hogy ne legyen feltűnő ..
( pár nappal előtte megtörték az elejét kissé )
Mindegy , amúgy igazad van persze , de most így jött ki ..
Nem személyeskedés, de józan, gépjárművezetésre alkalmas állapotban hogyan lehet 150km-t vezetni autópályán úgy hogy ne vedd észre hogy nem vettél matricát?!? Szeptember van, az már csak tudatosult ha évi matricád van, (vagy nincs) a 10napos, 1honapost meg gondolom ellenőrizted volna ugyis mielőtt indulsz?!?!
(Forgalmi+zöld kartya vagy repjegy, útlevél, bankkártya, telefontöltő. En ezek meglétét/érvényességét ellenőrzöm indulás előtt. Az összes többi opcionális és menet közben is megoldható!)
Most már késő, a felhajtástól számítva egy órán belül kellett volna venni, most már csak ez van, de 44660-ért nem éri meg: "jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica - a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül történő megvásárlásával rendezheti a jogosulatlan úthasználat időpontja és a vignetta megvétele között keletkezett összes pótdíjas esetét."
Kivi000 fórumtársnak igaza van, 1 hónapra adták meg.
A harmadik sorban van, hogy 2021.szeptember 19-én 17:21-kor léptél be, és 2021. október 19-én 17:21-ig érvényes. Alatta levezetve, hogy netto 11,02 EUR plusz 18% ÁFA, ami 1,98 EUR, így aztán összesen 13 EUR.
Alatta bal oldalon pedig van egy koszovói címerrel kezdődő hosszúkás bélyegző, az pedig azt tartalmazza, hogy ezt a Koszovói Köztársaság kormánya szubvencionálta, azaz kifizette.
Akkor józan ésszel kikövetkeztethetően minden valószínűség szerint legalább szept 30-ig meg fog maradni az ingyenesség, és tetejében nem szept 30-ig lesz csak érvényes az, amit mondjuk szept 29-én köt valaki, hanem egy teljes hónapra.
Ja, észre sem vették , még talán a most ugye hátra felrakott törött rendszámot nézegette az Ásotthalmi határőr , de nem szólt semmit ,ezt is csak azért mert kinyitatta a csomagtér ajtót ..
egyébként 2 kocsi volt csak .. covidrs semmit nem kértek ..utána Novi Pazar , azt valahol átjöttünk Kosovoba .. Itt covid dokument !? felszólításra átadtam a kinyomtatott papírokat , ami fura volt hogy a kocsi forgalmiját is kérték .. (ezekszerint szokták kérni , olvastam hogy vki elhagyta nem rég ). Autó biztosítást ingyen adták ..
Egyelőre Prizren, nem soká indulás tovább Albánia Itt szakad az eső, remélem ott már jobb idő van..
Így a fényképek alapján egyáltalán nem vészes a kocsid, sőőőt! :)
A gyorsteszt viszont kell Neked is, merthogy ha csak egy adag oltást kaptál két hete, az nem elég (kivéve az egyadagos Janssen-t, mert az egyadagos oltás).
plusz átbűvészkedtem a rendszámokat , kikalapáltam és hátra tettem - persze el is van szakadva - de egész jó .. ill előre tettem a normálisat .. így kb nem is látszik hogy balesetes volt a járgány ..
Azért beteszem a kék sárga kárbejelentőt meg mondom már le volt szemlézve márkaszervízben is - csak arról nem kaptam semmit .. ( máskülönben hozzá sem mertem volna nyúlni - amíg a biztosítós nem szemlézi )
Megyünk lollypop tesztre - teljes agyrém ez az egész covid cirkusz .. remélem ezt elfogadják .. de hogy mi merre hány óra - én már teljesen elvesztem - már feladtam hogy megértsem ezt a baromságot ..
Ugye én kaptam egy oltást ( nem pont emiatt - hanem mert kötelezö volt - de mondom akkor legalább jó lesz ide is ) ja persze lassan 2 hete volt , de persze nem jött meg a kártya .. Most próbáltam valami digitális változatot letölteni mobilra .. Így ögyfélkapura is regisztráltam - mert eddeig az sem volt .. valahogy megvoltam nélküle..
Aztán ez mire lesz jó ? passzz.. Órákat bújtam ezt a konzoli szolgálat oldalt .. de nem lettem okosabb ..
Nem tudom, hogy mennyire törött meg a kocsid, és mennyire sérült meg az első rendszámod.
Mindenesetre tényleg rakd át előre a hátsó épet, de ettől függetlenül próbáld meg minél jobban helyrehozni azt a rendszámot, ami megsérült, és rakd hátra!
Még így is nagyon veszélyes, mert törött autókat nem igazán szeretnek látni a határokon (feltételezik azt az adott országban kilépéskor, hogy abban az országban törted meg, és mivel nem tudsz rendőrségi jegyzőkönyvet mutatni, így aztán lehet, hogy cserbenhagyó voltál).
Ha van magyar rendőrségi jegyzőkönyved (vagy bármilyen biztosítási papírod) arról, hogy mikor, és hogyan törték meg a kocsidat Magyarországon, akkor hozd magaddal mindenképpen az útra!
Jahhh köszi hogy mondod - épp erre gondoltam ma egyébként .. :) Úgy néz ki akkor mégis indulunk - annyi hogy egy nap késéssel .. szombat helyett vasárnap .. Annyi még hogy a rendszámom is gyak megsemmisült - Esetleg előre raknám a hátsót - azt hátul meg nem lenne !? Talán .. Vagy ha valamennyire ősszetákolnám akkor felrakom hátra .. de gondolom mindenképp elöl lényegesebb nem ?
Nah , nekem meg isten se akarja , hogy idén eljussak Albániába .. Egyszer már elmaradt az augusztusi indulásom , most meg lezúzták a kocsim elejét ... szombatig tuti hogy nem lesz kész .. ( esetleg marad még , hogy zúzottan megyek ..)
Konkrétan én sem tudom, hogy mennyi ideig lesz ingyenes, szóbeszédből hallottam, hogy szept. 30-ig. Lackalo-ék után, 11-én, azaz 3 nappal ezelőtt jöttek ide mások, akikkel éppen ma délelőtt találkoztunk, nekik is ingyenes volt, és okt. 11-ig, azaz 1 hónapra adták meg.
A hivatalos oldal az ez, táblázattal, mindennel, de nagyon-nagyon nem tükrözi a tapasztalatokat. :)
Elvileg a színes táblázat felső kis, kétsoros táblázatát kellene nézni az autósoknak és a motorosoknak (kivéve bizonyos lakóautók), de hát ugye nagyon nem ez a valós tapasztalat. :)
A táblázat ugyanis arról szól, hogy eltörölték a 15 napra szóló 15 EUR-ba kerülő biztosítást, helyette 30 napra lehet 13 EUR-ért kötni (a régi 30 EUR-os ár helyett). A táblázat alján pedig az van írva, hogy mindez idén július 1-től december 31-ig érvényes. Ehhez képest július 1-től nem kellett fizetni (legalábbis az EU-s polgároknak, így a magyaroknak sem) semmit, és megkapták 30 napra ingyen a biztosítást.
De azt azért érted, hogy nem rajtuk múlik a zöld kártya probléma? Ezért lebuzizni úgy egészében őket civilizálatlan bunkóság. Észak-Cipruson ugyanez van. Nem kötelező oda (arra) menni.
Szia.Azt,hogy meddig ingyenes nem tudom,de mi szept.4-én léptünk be Koszovóba(még Durresben vagyunk) és ingyenes volt. 15 percet álltunk a határon mindössze.
Azt hittem csak nyáron van ingyen. Meddig van nem tudod? Azért szemetsegnek tartom akkor is hogy 1csomo pénzt kell még egyszer fizetni amit már egyszer kifizettel.
Komolyra fordítva: A honlapunkon (alul lehet rákattintani) található zenék azért vannak ott, ill. azért nem másik zenék vannak ott, mert 2007-ben a feleségem (VPBA) megdicsérte a szálloda alatti étteremben éppen akkor szóló zenét nekik, erre kikapták a CD-t a lejátszóból, és nekünk adták ajándékba, minden tiltakozásunk ellenére. :)
Viszont így már kiderült számomra is, hogy tévedtem, nem is 13, hanem 14 éves barátaink. :)
Elvileg még szeptemberben sem kell kifizetni a koszovói KGFB-t, csak meg kell kötni ingyenesen a határon.
(A koszovói állam átvállalja a költségeket.)
Viszont erről a költségről nem Koszovó tehet, ugyanis nem tudnak belépni a Nemzetközi Zöldkártya Egyezménybe, mert az egyezmény tagjai között van egy csomó olyan ország, akik nem ismerik el Koszovót.
Előző kérdésedet "Béci 72" és "szervezkedő" fórumtársunk már megválaszolta, úgyhogy csak erre reagálok.
A legrövidebb út Bp-ről Himarába az a Szerbia-Koszovó út.
Igen, én írtam, hogy Koszovóban nem foglalkoznak a tranzitengedéllyel, sok magyarról tudok, akik megaludtak Prishtinában, vagy Prizrenben, de ez esetleges dolog, ha szerencséd van, akkor nem töltenek ki tranzitpapírt, ha meg nincs, akkor meg nem tudsz ott megaludni, de ha átjössz a határon, akkor pl. Kukës-ban igen, sok magyar aludt meg útközben ott is.
Ha Észak-Macedonia felől jönnél, akkor inkább lépd át az albán határt, és aludj meg Lin-ben (esetleg Pogradec-ben). Több szálláshely van ott a faluban, nekünk a 13 éves barátaink a Hotel Restorant Leza tulajdonosai, de találsz más szállást is ott.
Himara jó hely szerintem, meg onnan könnyen tudsz mind északra, mind délre kirándulgatni az Albán Riviérán.
A Koszovó-Szerbia viszony jogi dolgait nem részletezem, a lényeg az, hogy személyi igazolvánnyal gyere végig (Szerbia-Koszovó-Albánia), és visszafelé is személyivel menjél, akkor egészen biztos, hogy nem lesz baj. Ha viszont azt választanád, hogy Észak-Macedónia felől jössz, akkor visszafelé is arra menjél. (A dolog ennél bonyolultabb, több variáció van még, ezek a legegyszerűbbek, ha ezt betartod, amit írtam, akkor garantáltan nem lesz gond.)
A plasztik kártyával önmagában csak itthon tudsz kezdeni bármit. Ha az oltással van olyan célod, hogy utazz valamerre, akkor célszerű angol nyelvű igazolást is kérni az oltás helyszínen!!!!
Szerintem tajekozodj a lakhelyedhez közeli lehetőségekről. A mi "falunkban" több helyen, pl az Aldi parkolóban is lehet tesztet csináltatni.
A gyorsteszt az olcsóbb,a magyar mellett angolul,vagy németül kérheted az eredményt(amit kb.20 perc múlva a helyszínen közölnek is),és kb.3 óra múlva emailben ki is küldik.Hát,hogy ez mennyire labor,azt nem tudom,időpontra mentem mindegyik alkalommal,és a határokon gond nélkül elfogadták.A mintavételtől számítva 48 óráig érvényes,és 10ezer ft alatt van.
Mi most a legrövidebb út Bp- Himarä között ? Eredetileg úgy terveztem hogy Struga , Ochrid tó állok meg egy éjszakára .. De aztán a topic olvasása közben megtetszett Kosovo mert hogy erre rövidebb is az út elvileg .. pl Prizren- i megálló , beiktatása. .Remélem azt még lehet , úgy értem látom hivatalosan nem ( 5 ó tranzit ) de épp te említetted egyszer hogy érdemben nem foglalkoznak vele ..Mindegy , nem bonyolítanám most túl .. mennék a lehető legrövidebb / leggyorsabb úton 1 egyszeri megállásal ..
Himarä amúgy jó lehet !? Plusz én még mai napig nem értem ezt a Kosovo dolgot..(tudom már sokszor volt )
Kedves Albánia rajongók, érdeklődők. Július végén sikerült egy fantasztikus bringatúra keretében felfedeznem Albánia számomra még ismeretlen részét. Útközben nemcsak fotóztam, filmeztem is,útifilm készült. Így született meg az alábbi linken elérhető zenés előzetes. https://youtu.be/oBtKsFfxTkI Egy 12 részes sorozat veszi kezdetét hamarosan youtube csatornámon, ahol végig kísérhetitek kalandosnak mondható utamat. Egész pontosan jövő hèt pénteken. Néhány rész címe csalogatónak: Ismeretlen úton - Rruga Arberit Az ezer arcú út - SH75 Az Albán Riviéra ...
Ide Albániába a beutazási szabályok szeptember 6-tól megváltoztak. Albánia tavaly június 1-től korlátozásmentesen nyitva volt folyamatosan, azaz több, mint 15 hónapon keresztül, erre büszkék is voltunk VPBA-val, de ez sajnos változott idén szeptember 6-án. :(
Most 6 éves kor felett a következő dolgok egyike (bármelyik) kell a belépéshez:
- Bármilyen oltási igazolás arról, hogy a második oltástól számítva legalább 2 hét eltelt (egydózisú vakcinánál értelemszerűen az egy dózis után 2 hét)
- 72 órán belüli PCR teszt
- 48 órán belüli gyorsteszt (antigénre)
- Igazolás arról, hogy az illető átesett a betegségen, és azóta nem telt még el 6 hónap
Szerintem annak, aki nincs beoltva legegyszerűbb az antigén gyorsteszt.
Az Általad felsorolt másik országok mindegyikében lehetséges a tranzit, Szerbia 12 órát ad rá, Észak-Macedonia 5 órát, Koszovó pedig 3 órát (kivéve, ha busszal jössz, mert akkor 5 órát).
Albániai belépés változatlan ? Tehát minden ( oltás , teszt , etc) nélkül lehet menni ? Ill , igaz az már nem albán topic , de hátha valaki ezt is tudja , hogy a konkrét oda úton sem kell "semmi" ?
Hogy érthető legyen , kinéztem ezt az utat még augusztus elejére ../ akkor nem nem kellett - Szerb- Mac -Kos sem/ aztán különböző okok miatt , úgy volt hogy elmarad ( el is maradt ) de végül átcsúszott szept 18 ra .. kb 10 nap
"SH" jelzéssel a hagyományos értelemben vett utakat jelölik itt, viszont a gyorsforgalmi utakat "A" jelzéssel látják el.
De ez az "A" jelzés sem az "Albania" szóból származik, hanem az "autostrada" szóból, amelyik (ugyanúgy, mint az olaszoknál) nem biztos, hogy autópályát jelent, hanem jelenthet egyszerű gyorsforgalmi utat is.
Pár gondolat egy nem beteg lelkü hozzászolótól az általad emlitett úgyn. nemzeti identitásról szoló vélemény cseréről, ami nem alsó nadrág, amit az ember naponta cserél. A témával kapcsolatban, amit már többen boncolgatnak itt az oldalon, megkell, hogy jegyezzem, de inkább a The Rible, 12086-os hozzászólásodhoz lenne egy két nagyon rövid gondolatom. Hogy szavaiddal éljek, felesleges tovább vinni a témát, mert amit akartál, és elmondtál, már úgy sem segit ilyen beteg lelkü embereknél, mint személyed. Szerintem a célodra, és a mondanivalódra, amit itt fejtegettél a sorokba nem sok köpködő hangú hozzászoló ért eggyet, többek között én sem. Igen primitiv, és gyerekes, gyenge a megfogalmazása. A hozzászólt kommentekből pedig nincs szó semmiféle nemzeti gyalázatról, senki nem gyalázott senkit " se itt, se máshol" . Az egész téma egy felfújt lufi, ami szép lassan leengedett, és nem szólt nagyot. Egy nem beteg lelkü, és nem " köpködő hangú hozzászoló sorait, véleményét olvashattad.
Érdekes lenne megvitatni ezeket a kérdéseket, lenne is válaszom jópár meglátásodra, de mégsem viszem tovább a témát, mert egyrészt már elmondtam, amit akartam, másrészt ez úgysem segít azokon, akiknek beteg a lelke.
A célom általában csak az ilyenkor, hogy ne csak a köpködők hangját lehessen hallani, hogy lássák, nem menő, nincs rendben az amit mondanak, tesznek. Ezzel persze tudom, hogy konfliktus jár, de felvállalom. (és ennek semmi, de abszolút semmi köze a politikához). Úgyhogy számíthattok rá, ha valaki a magyarokat gyalázza, nem fogom hagyni (se itt, se máshol). Szerintem ez a normális egyébként.
(én magam is éltem hosszú ideig külföldön, de a nemzeti identitás nem alsónadrág, amit az ember naponta lecserél)
Egy kicsit békét szeretnék teremteni ezzel az alábbi hozzászólással:
Elsőre leszögezném, hogy sem én, sem a feleségem (VPBA) nem adott Neked mínuszt, a mínuszolókat máshol keresd.
Ennek ellenére megértem azokat is, akik mínuszoltak Téged a 12081 hozzászólásodnál. Ugyanúgy, ahogy Te sem, én sem látom, hogy kik ők, ennek a fórumnak ez a sajátossága, így csak feltételezéseket tudok írni, hogy miért mínuszolhattak.
Most egy felsorolás következik a saját feltételezéseimről, ami korántsem teljes a tényleges helyzetről minden valószínűség szerint.
- Sokakat bosszant Magyarországon, hogy sokszor a futballba belekeverik a politikát manapság
- Sokakat bosszant az is Magyarországon manapság, hogy annak ellenére, hogy a magyar futballba a magyar állam az adófizetők pénzéből szinte megszámlálhatatlan milliárdot beletett, ennek ellenére egy "templom egere" nemzeti válogatott is megverte a magyar nemzeti válogatottat
- A nemzeti identitás kérdése egy bonyolult dolog. A mi példánk az az, hogy a családunkban pl. én 42 éves koromig nagyjából Magyarországon éltem, aztán 10 éve meg itt élek. Én ettől függetlenül magyarnak tartom magam, de mi van azzal, aki pl. vegyesházasságban él, vagy éppen vegyesházasságban született??? Ilyen emberek is vannak itt a fórumon!
- Sokszor van az, hogy egy nagy csalódás mély ellenérzést vált ki emberekben. Egy kisarkított példa: amikor valaki a szeretett feleségét rajtakapja, hogy megcsalja, akkor onnantól kezdve utálni fogja a feleségét. A magyar válogatott (legyünk őszinték) ezen az Albánia elleni meccsen botrányosan játszott, több magyar rokonommal és ismerősömmel, valamint ügyfelemmel beszéltem a meccs óta Viber-en, WhatsApp-on, meg írtak email-eket is. Több közülük azt mondta, hogy ezen botrányos magyar játék után kb. a második félidőtől már Albániának szurkoltak!
- Mindig is volt/van/lesz a különböző fórumokon (ezen is) aki több nicknévvel kommentel (és valószínűleg plusszolgat, vagy mínuszolgat is).
Látom, van ezen a fórumon beteg ember rendesen. Aki a saját nemzeti válogatottja kudarcának örül (legyen az egy sakk válogatott, kézilabda vagy bármi) az bármely ország szégyene lenne. Azt gondolom, hogy egyetlen nemzet, ország se akar ilyen embereket. Az albán sem és mi sem.
Ez a szó, hogy győzelem, már nagyon ismerős, ne keverjük össze a GYőztünk szóval. Örülni, az egy boldog pillanat más szóval, és röviden, és nem egy beteg dolog. És van egy másik szó az ellenféllel szembe, az ELLENSÉG, ez a 2 szó nem összetévesztendő egymással. Sajnos egy valaki nagy ember sokszor szereti használni ezeket a szavakat, és össze is téveszti nagyon sokszor. Ez nem csak a sportra vonatkozik, hanem úgy általában, és megossza az embereket, kettő felé. Csak ennyit akartam mondani, hogy nem gratulálok a vesztesnek, de örülök a gyóztesnek, Gratula.
Csak egy kis jó hir, ma estére. Albánia- Hungary 1:0, szép volt fiuk, hajrá csak igy tovább. szép teljesitmény volt, büszkék lehetünk az arany csapatunkra. SZÉGYEN!!!!!!!!!!
" Tapasztalataim szerint a legtöbb államban nincs a használatban lévő autókra kötelező, rendszeres műszaki vizsga. Elképesztő állapotú kocsikkal találkozom nap mint nap az utakon: olyanokkal, amelyek Magyarországon nem mehetnének a forgalomban. Egy rendőr azonnal megállítaná őket és levenné a rendszámot róluk, itt viszont vígan közlekedhetnek. Olyan gumikkal, amik már teljesen simára koptak. Olyan rozsdás karosszériával, amelynek a lyukain át lehet látni. Egy kimutatás szerint az amerikai autók átlagéletkora 11,8 év."
Ettől függetlenül egy albán állampolgár csak akkor vezethet amerikai rendszámú kocsit, ha van bármifajta tartózkodási engedélye az USA-ban, vagy pedig amerikai állampolgár is!
Horvát szigeteken én is láttam furcsaságokat rendszám ügyekben, főleg a kisebb szigeteken. De azok nem mennek ki a szárazföldre!
Nézd meg mondjuk majd októberben, novemberben, decemberben hogy hány USA rendszámmal fogsz találkozni itt Albániában!
Előre mondom, hogy elenyésző lesz a valószínűsége!
A másik dolog: Nyáron, szezonban a legtöbb külföldi, autós turistát Koszovó és Észak-Macedónia adja minden évben. Ezeknek az országoknak a rendszámokra vonatkozó törvényeit nem ismerem, de ezek a külföldi turisták bárki magyar számára ugyanúgy beszélnek albánul, mint bármelyik albániai albán (számomra nem, mert megismerem a nyelvjárást), szóval akiket egy magyar ember albániai albánnak hisz, azok korántsem biztos, hogy azok!
Az USA rendszámról egy személyes történet:
Mi egy kertes házat bérelünk hatalmas kerttel Tiranától nem messze egy faluban. A bérleti megállapodás úgy szól, hogy mi a házat béreljük, a kertet szabadon használhatjuk, de a kert a tulajdonosé. Azaz mi pl. ültethetnénk mondjuk paradicsomot a szabad helyekre, de nem tesszük, bár a fiunk hobbiból tököt ültetett :).
A tulaj nem ültet paradicsomot-paprikát meg hasonlókat, csak fásszárú növényei vannak.
A tulajdonos gondozza (ill. gondoztatja) a 3 mandarinfát, az 5 db hurmafát (magyarul khakiszilva), a fügefákat, a rengeteg szőlőt, meg az olajfákat. A termés is az övé, de mi annyit ehetünk, amennyit akarunk a kertből (értelemszerűen nem adhatjuk el mondjuk a piacon, csak amit megeszünk az a miénk). A tulaj oldja meg a metszést, permetezést, a füves területek nyírását, stb., stb. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az évi átlag kb. 120 kiló mandarinból mi megesszük kb. a 3/4-ét. :) Viszont a rengeteg szőlőből csak az elenyésző részét bírjuk megenni, a többi megy cefrébe a tulajnak (meg valami elenyésző részt meg is esznek), finom rakit főzet belőle, de az nem a miénk, hanem az övé, minimális mennyiséget ad belőle ajándékba. Füge annyi van, hogy úgysem bírja senki megenni. Az olajfákat pedig értelemszerűen nem mi szüreteljük le. Szóval 2 évvel ezelőtt megjelent a tulajdonos egy USA rendszámos Cadillac-kel, és beparkolt a kertbe, mondta, hogy itt hagyja 1-2 hónapig. Én meg mondtam, hogy semmi gond, a kert úgyis az övé. Mondta, hogy a Cadillac nem az övé, hanem az egyik barátjáé, csak az nem tudja hol parkoltatni, amíg ki nem fizeti a vámot, és le nem rendszámoztatja albánra. Pár hónap múlva elvitték a kocsit a kertből, gondolom azóta albán rendszámmal fut.
Az albán biztosítási csalásos divat pedig 2003-ig volt divat, azóta meg azért eltelt jónéhány év...
Bocs a késői válaszért. Tranzitban nem kér tesztet Észak-Macedonia. 5 óra a tranzit-lehetőség, legalábbis ez van a törvényben, ha a gyakorlatban ez máshogy működik, azaz nem regisztrálnak tranzitra, csak simán beengednek, az szerencse kérdése, de elvileg kifelé is megbüntethetnek, ha nem tartod be az 5 óra tranzitot.
Az öreg autókat három évente, majd évente kell műszakiztatni itthon is. Biztos visszajárnak az USA-ba vele leműszakiztatni.
Ha sok az ilyen autó az utcán, az nem jelent mást, mint, hogy csalnak vele. Lehet ezt magyarázni, hogy Albániában így, meg úgy van, és nem is azért nem íratják át. Pedig de.
Itthon már lehetetlen ilyen autóval közlekedni, de Albániában nyilvánvalóan lehet. Az EU-n belüli külföldi rendszámos autókkal más a helyzet, de az EU-n kívülit nem tudja leellenőrizni az albán vagy montenegrói közigazgatási szerv.
Közönséges autót meg egyszerűen nem éri meg áthozni az óceánon, pláne nem éri meg, ha öreg. Még az európai szerszámok sem jók a javításukhoz (hüvelyk vs. cm)
Én Horvátországban az egyik szigeten is ismerek olyan 30 éves Mercedeszt, amelyik Floridai rendszámmal fut. Biztos oda jár vissza vele műszakira. 15 éve látom ezt az autót rendszeresen, úgyhogy már biztos le kellett volna járni a műszakijának. Nyilván minden helyi tudja, a rendőr is.
Ugye Albániába is sok biztosítási csalásos autó került be a 2000 években. Gondolom ma már nem működik ez a rendszer, de van más okosság mindig.
Montenegróban is hasonló a helyzet. Érdekes, albánok lakta területen láttam több USA (NY, NJ) rendszámú autót. Külföldiek Facebook csoportjából lehet tudni, itt letelepült (de nem itteni származású) amerikaiak egy része is hozza az autót. Van, hogy jobban megéri, mint ugyanolyat Európában venni, és nem a luxuskategóriáról van szó, és nem is újról.
Sokan nagyzolásnak tartják az USA rendszámot, mert MNE-ben sokszor évekig is azzal járnak. Nemrég tudtam meg, miért. Nehéz helyire átíratni, az eltérő szabványok minősítése, bevizsgálása miatt (szélvédőt, lámpákat említették). Albániában ez könnyebb. MNE-ben USA jogosítvánnyal vezethetik. Megvehetik a helyi biztosítást is, 1 EUR/nap.
Az a taxi az minden valószínűség szerint úgynevezett "iránytaxi" volt. Viszont itt az ár FEJENKÉNT értendő! (És értelemszerűen lesznek más utasok is a járműben, vagy már a kiindulóponttól, vagy útközben reménykedik, hogy felvesz másik utasokat is valamilyen rész-távra, valamilyen árért.)
100 EUR-ért Durres-ből Sarandába egy személynek az majdnemhogy üzemanyagár (plusz kocsikopás) lenne. Durres-Saranda távolság kb. 250 km. Az oda-vissza kb. 500 km a taxisnak. Vegyük azt, hogy kocsikopással együtt számolva mondjuk 10 literes fogyasztást nézve az 50 liter benzin, vagy gázolaj ára. Jelenleg egy középáras benzinkúton ennek literje 165 Lek körüli. 50x165 az 8250 Lek. Ez mai napi középárfolyamon 67,56 EUR. Nem tartom valószínűnek, hogy egy taxis, aki beruházott egy autóra, a maradék kb. 30 EUR-ért vezetne kb 10 órát oda-vissza, pluszban neki rendszeresen mosatni-tisztíttatni is kell a kocsiját szinte minden nap, hogy az nézzen is ki valahogy kívül-belül, valamint neki még adóznia is kell. (Persze, ha fekete taxis, az más kérdés az adózás szempontjából... :D )
Engem egyszer Elbasan központjából ide a falunkba (15 km-rel közelebb van Elbasan-hoz, mint Tirana főtere) 2.500 Lek ért hozott el egy taxis, de feketén, taxióra nélkül, és úgy, hogy mocskos módon lealkudtam az árat albán nyelven. Ez mai napi középárfolyamon 20,47 EUR.
Arról sajnos nincsen jelenleg infóm, hogy milyen magyarok melyik kávézóban-étteremben szeretnék nézni a meccset Durres-ban. :(
Persze, ha esetleg lesz, akkor szólok.
Ha nem találsz magyar társat, akkor szinte bármelyik vendéglátóipari létesítményben ez a meccs fog menni a TV-ben, esetleg a kivetítőn, úgyhogy megnézni teljesen biztos, hogy meg tudod.
A két évvel ezelőtti telefonos dologból meg látom, hogy minimum két dolgot, megtanultál (viccből írom a lentebbieket, ne sértődj meg, nem is Neked írom inkább, hanem azoknak, akik félnek az albán emberektől):
Még annyit,a taxi engem Sarandába 100 euroért akart levinni Durrresből juniusban csak próba képpen kérdeztem meg kb.250km..Elbasan fele annyi távolságra van.?
Ilir kérdezte is a napokban, hogy jössz-e. :) Mostanában gyakran telefonálunk Ilir-rel, mert egy nagyobbfajta magyar tulajdonú hajót kell a napokban vízre tenni a szárazföldről (daru, tréler, stb.).
Na mindegy, majd talán jövőre, inshallah, ahogy az albán katolikus mondaná... :D
Ennek viszont szerintem az lesz a hatalmas hátulütője, hogy minden valószínűség szerint nem Ti lesztek az egyetlenek, akiknek ez eszébe jutott, azaz lehet, hogy nem fogtok felférni a buszra (főleg a Tiranába meccs után visszafelé jövő járatokra, mert ugye Elbasan felé korábban, akár délelőtt, vagy délben is el lehet indulni Tiranából, de a meccs vége után már csak korlátozott számban lesznek buszok az este miatt).
Esetleg megoldás, hogy a meccs után megszálltok Elbasan-ban, és csak másnap jöttök vissza Tiranába busszal.
A taxi is egy opció, de az drága, nem tudom, hogy hányan vagytok (ha érdekel Benneteket ez a megoldás, keress privátban, találunk valami olcsóbb taxist, de az sem lesz nevetségesen olcsó a távolság miatt).
Saját magánvéleményem szerint legcélszerűbb kocsit bérelni (feltéve, ha nem akartok 1 éjszakát Elbasan-ban aludni), és azzal menni, ebben is tudok segíteni, hogy aránylag olcsó is legyen, ne kelljen kauciót, meg egyéb marhaságokat fizetni, simán készpénzes, stb.
A rendőrök már nagyon régóta harapnak erre, főleg a KGFB (kötelező gépjármű felelősségbiztosítás) meglétére!
Viszont nyaranta tényleg aránylag sok az amerikai rendszám, de ennek az oka az, hogy az Amerikából hazalátogató albán előre feladja konténerben a levetett kocsiját (de olyan is van, hogy vesz egyet, és azt adja fel), itt nyaralgat vele, majd itthagyja a rokonoknak, akik majd lerendszámoztatják albánra. Ez egy jó üzlet.
Elvileg olyan albán, akinek nincsen USA, vagy kanadai állampolgársága, vagy tartózkodási engedélye ott, az nem is vezethet amerikai rendszámos autót itt Albániában. Ugyanígy van az EU-s rendszámokkal is, csak az az albán vezethet EU-s rendszámú autót, akinek van állampolgársága, vagy tartózkodási engedélye az EU-ban. És ez már legalább 10 éve így van! Sokkal szigorúbbak az itteni szabályok, mint pl. Magyarországon! Nem lehet papírt "gyártani" a kocsihoz, mert börtön lesz a vége!
"Itt, a mi hotelunk parkolójában pl. egy New York - i rendszámú dzsip áll. De többet is láttam, kanadai, amerikai kocsikat, tegnap Tiranában egy Texas - i SUV - t. Képesek áthozni az óceánon?"
Ez a leggagyibb csalás. Veszel az interneten rendszámot és hozzá forgalmit. Nálunk nagyon ment néhány éve a Tuvalu és Cook-island rendszám, főleg méregdrága luxusautókon. Nincs az a közigazgatási rendszer, amelyik le tud nyomozni minden forgalmit a világon, így ki tudja, hogy a texasi, new yorki rendszám és forgalmi valós-e.
Szerencsére Magyarországon rendbe tették ezt, akinek ilyen rendszáma van, azt nagyon hamar kivonják a forgalomból. El is tűntek az utakról a Cook-islandi rendszámú autók (az ráadásul valós regisztráció volt, a Cook-islanden valóban lehetett interneten regisztrálni az autódat, és kapták legális forgalmit és rendszámot postán).
Egyébként elképzelhető, hogy a kinti autója rendszámát hazahozta, és rárakta az albán autójára. Papírt meg gyártottak róla.
Albánoknál gondolom még évtizedekig lehet ezzel simliskedni.
Van persze olyan autó, amit megéri áthozni az óceánon, de az nem egy hétköznapi autó lesz (pl. egy 1956-os Eldorado).
A meccs Elbasan-ban lesz. Még augusztus 13-án jártam bent a tiranai Air Albania (régebbi nevén Qemal Stafa) stadionban, akkor éppen így nézett ki, mint a képen látható. Akkor csodálkoztam is, hogy hogy a fenébe fogják itt megrendezni a meccset, de aztán pár nappal később hivatalosan is bejelentették, hogy az Elbasan Arena-ban lesz.
Nos, lassan végetér a nyaralás. Mintha tegnap érkeztünk volna. Este indulunk haza.
Először jártam Albániában (a legtöbb európai országban már megfordulam). Olvasgattam előtte, ittlétünk alatt erről az országról, népről. Aki ma jár itt, nehezen hiszi, hogy ez az ország egykor Európa - de tán a világ - egyik legzártabb, legelszigeteltebb állama volt. Van a YouTube - on videó a '78 - as Albániáról. Mindenki gyalog, autó alig az utakon. Ma konstans dugó! Jólöltözött emberek, vidám fiatalok, csinos lányok. Minden kapható. Persze nem nyugati a színvonal (sosem voltam Nyugat - majmoló), vannak hiányosságok bőven, (infrastruktúra, sok a szemét stb) de olyan ordító szegénységet sehol nem láttam, pedig vagy 1000 kilométert utaztunk az országban.
Olyan kocsik járnak az utakon, hogy Pesten, de Nyugat Európában is megfordulnánk utánuk. Miből élnek? Sok albán külföldön él, dolgozik. Itt, a mi hotelunk parkolójában pl. egy New York - i rendszámú dzsip áll. De többet is láttam, kanadai, amerikai kocsikat, tegnap Tiranában egy Texas - i SUV - t. Képesek áthozni az óceánon? A medence partján hallottam családokat, akik albánul, de a gyerekek gyakran angolul beszéltek egymás között.
Nagyon sokan tudnak angolul, arra számítottam inkább az olasz lesz a nyerő, de mindent el lehet intézni angolul is. Ha még egyszer erre jövök, jobban felkészülök a helyi nyelvből. Amúgy már kezdünk ezt - azt kivenni belőle.
Tiranában láttuk a most átalakítás alatt álló beton - piramist, voltunk a bunker - múzeumban. Ég és föld, múlt és jelen. A bolond Enver Hodzsa, aki közel milliónyi bunkert építtetett, hogy a hanyatló Nyugat ne rohanja le a tejjel - mézzel folyó, virágzó balkáni gyöngyszemet - Európa legszegényebb országát. Itt, ebben a természeti látványosságokkal teli, hegyekkel, tengerparttal megajándékozott, jó klímájú országban nyomorogtak. Csak a turizmusból megélhettek volna! Én még jártam '90 előtt a szomszédos Jugoszláviában, akkor Albániába szinte beutazni sem lehetett, magánember még autót sem tarthatott. A délszláv államban virágzott a turizmus.
Sokszor olyan Krím - félsziget érzésem volt utunk során, ott voltak hasonló benyomásaim, 2010 - ben nyaraltunk arra. Azt gondolom, hogy ha ez a járvány egyszer tényleg véget ér, komoly potenciál van itt, szép jövő Albánia előtt.
Vannak a cégemnél albán kollégáim, igaz ők koszovói, macedónia albánok, kicsit talán jobban értem most az ő észjárásukat is. Azt látom, hogy a koszovóiak itt gyakorlatilag úgy járnak, mint odahaza, de facto egy ország. Példát lehet venni róluk összetartásból, hazafiságból!
Nos, viszlát Skenderbeu brandy, raki, Elbar sör, grillezett tengeri herkentyűk, fügeillat, kanyargós utak, tenger és napsütés! Mirupafhsim!
Köszönöm mindenkinek a kommenteket, különösen Jani haverjának az értékes információkat!
Na skacok, ilyen gyöngyszemeket még nem is említettem, hogy még odafelé a vermosh-i határon montenegroi volt előttünk, kint állt a kocsi mellett, majd kiszúrta h magyarok vagyunk, heves jó napot, jó napot-ozásba kezdett :) mi meg integettünk. Hazafele, utolsó nap, bementünk bureket venni Beratban az egyik helyi étterembe, kérdem az öreget burek? erre csóválja a fejét, jó mondom akkor gyerünk, aztán mondja h maradjunk van (nyilván nem így, de ez jött le :) ), aztán leesett(tudtam csak elfelejtettem) h fordítva van náluk is a fejcsóva :) Mutattuk h elvitelre kéne, gondosan becsomagolta. Aztán fizetéskor csak 5 ezres volt nálam, volt két vendég, velük váltatta fel, az egyik tudott angolul, megkérdezte honnan jöttünk, mondtam Hungaria, erre nyomott egy köszönöm-öt magyarul :) Adtunk borravalót az öregnek, de nem tudta értelmezni :) Megköszönte,. aztán adott pluszban egy fél literes ásványvizet :) amúgy mindenhol adtunk borravalót, 100-300 lek között, ahogy kijött, nem mindenhol tudták értelmezni elsőre, de aztán megköszönték.
Hazafele macedón-szerb határ (a kisebbik, nem a presevoi az tele volt..), szerb vámosnak kiszálltam, felnyitottam a csomagtartót, erre elkezd eltolni engem a kocsitól, lehajtja a csomagtartót, és mutat a magyar rendszámra, valamit mondott is, én pozitívnak véltem :) Aztán hátsó ajtót kinyitja és vigyorogva beköszön a zasszonynak :D
Ja, még odafele szerb-montenegroi határon a montenegroi határőr is megjegyezte h "madzsar" vagy vmi ilyesmi :)
Nagyon jó útleírás, annyit pontosítanék, hogy a Kék-szem forráshoz nem 200 Lek mindenkinek a belépő (azért írom ezt, hogy nehogy valakik becsapva érezzék magukat, ha többet kérnek), hanem az autóra 100 Lek, és fejenként 50 Lek, gyerekeknek meg ingyenes. Tehát Nektek így jött ki a 200 Lek, de mondjuk ha 4 felnőtt lett volna a kocsiban, akkor 300 Lek lett volna a belépő.
Mint régebben is írtam a google maps nem ismeri a szerb kosovoi határt, így nem tervez át rajta inkább körbevisz. Hagyd figyelmen kívül nyugodtan menj arra. Az ajánlott 10 órára szerintem még legalább számolj 1.2 órát. Mi jövő hétvégén érkezünk majd Ksamilba, ha addig nem lesznek súlyosabb szigorítások.
Ezt a 'határt sem kéne lépni' dolgot nem értem. Át kell menni Koszovón, az de facto egy másik ország, ott határ van. Biztosítást kell kötni a kocsira. Merdare település a határ, mi ott mentünk át.
Lehet, hogy vannak ott kisebb, zergejárta helyi utak, átkelők, de szerintem a Nis, Prokuplje, Merdare, Pristina irány a legrövidebb. Kár tekeregni, szerintem. Nistől a koszovói határig főút, de járható, majd Albániában lehet igazán tekerni a kormányt.
Hogy a GPS mit ír? Tapasztalatom szerint Nyugat Európában kb. lehet vele számolni, a Balkánon kevésbé. Beállításoktól is függ. Összehasonlításképp én tegnap 12 óra alatt vezettem Albániában 500 kilométert, és ahol arra hely volt, nagyon nem tartottam be a kódexet. 12 óra alatt Pestről ideértem Durresbe, pedig dupla távolság.
Most 7.2 - t ír a komputer, nem szoktam hagyományos módon kiszámolni. Városban 7.8 körül, használattól is függ, otthon általában asszony jár vele, de ha én ülök bele hosszabb úton, nem szoktam kímélni.
Szlovéniában sokat tekeregtünk régen, mikor még nem volt pálya. Gorizia felé egyszer ott halt meg egy hungaricamionos kolléga, orral beleesett a szakadékba.
Amúgy Szlovénia is hasonló, kicsi, de hegyes ország, 60 km távolság 2 óra hossza.. 2005ben voltam ott, de emlexem H qrva sokat kellett menni amúgy térképen nem túl távoli helyekre is..
Nekünk 3 helyen volt szállásunk, theth, dhermi, berat :) nagyjából a fontosabb látnivalókat lefedte :) a kék szemet már ezért nem vállaltam be, mert 2 órát írt csak Dhermiből, amiből vélhetően lett volna 3 is sarandai dugó miatt.. az meg, h leállnak az út közepén beszélgetni, nálam előre tudott volt, olvastam róla :)
Mondjuk én úgy nem jartam h ne fertem volna el, de voltak cifra helyzetek, pl a rendőrségnel parkolaskor.. :)
Nekem a llogarai út nem tűnt veszesnek. Ami durva volt a theth-i hegyi úton nyerges szerelvény.. de épp meg bírtam előzni, segített.
Tegnapi nap kicsit túlvállaltuk magunkat. Mondván, ez egy kicsi ország, egy déli túrát terveztem. Indulás reggel 8, Durres. Vlore, reggeli, kis séta, hajde tovább! Itt jönnek a 'bajok', bár én imádom a technikás hegyi utakat, de a kislányom (annak dacára, hogy nemrég töltött egy hetet gokart - táborban) és anyja rögtön tengeribetegek lettek.
Himera felé ez az út igen - igen kanyargós. Megjött a megjósolt rossz idő is, esni kezdett. Szűk, visszafordítós kanyarok, a szélén kell menni, mert belső íven nagy a szintkülönbség. Egy - egy lassabb jármű, lakóautók, előzni kb. annyi esély van, mint egy F1 monacoi futamon.
Nagy gond a parkolás, egy - egy látványosság mellett az albán (de sok külföldi is) úgy áll meg az út szélén, ahogy épp lefullad a verda, aztán, hogy a forgalom hogyan halad tovább, kit érdekel? Gyakran azért állnak meg, mert pl. a haverjával diskurál, hogy most nem férnek el tőle?
Qeparo - a hely neve, ahol a forradalom kitört, és családom közölte, hogy nem vicces órákig tekeregni, és most tegyek csodát, és vigyem vissza őket rögvest a szállásunkra, de még jobb lenne, ha mindjárt a 18. kerületi otthonunk nyugalmába. Közöltem, ez megoldható, amennyiben az autó orrát Vlore és újra a hegyi kaptató felé fordítom. Avagy, megtekintjük a Kék - Szem forrást, s onnan élményekkel töltekezve Gjirokaster felé, simább úton térünk vissza. Ezt választották. Hogy némi boldogság - hormont szerezzünk, a tengerbe vetettük magunkat, szürreális élmény: szemerkélő eső, festőien groteszk viharfellegek, az öböl, közben fürdés, úgy, hogy nem fáztunk! Gyerünk tovább! Nyaktörő utak, az eső alábbhagyott, a távolból Korfu partjai, fügeillat.
A Kék - Szem forráshoz értünk, valami 200 pénz a beugró, poros (illetőleg már sáros) út vezet a tóhoz. Itt bátor ifjak halálugrásokat hajtanak végre a forrás bugyogó és valószínűtlenül kék közepébe. Séta, szelfi, a jéghideg vízbe térdig belemerészkedés stb.
El kéne érni a vacsit a hotelben! 220 kavics, Albániában ez nem kevés. Épp leversenyeztem egy nyerges cementszállítót, mire megállt a sor az Sh78 úton, mint a szög. És sokáig állt. Jövő - menő emberek, rendőrök, tűzoltók, síró asszonyok. Bizony, súlyos baleset történt. Most néztem a híreket, egy furgon zuhant a mélybe, több halálos áldozat.
Végre megindult a forgalom. Egy megjegyzés, javaslat kamionos szemszögből: skacok, ezeken a hegyi utakon egy nyerges szerelvény csak úgy tud egy - egy fordulón átjutni, ha teljes szélességében átmegy a szembe oldalra. Nem fér el másképp. Ezt sokan nem tudják, nem értik, nem érdekli őket, és gyakran ezért áll a sor. Itt is így volt, két nyerges egyszerűen nem volt képes feljutni, mikor én egy forduló előtt hátramaradtam, hálásan intettek a kollégák, hogy végre valaki veszi a lapot. Így gyorsabb mindenkinek.
Sok időnk már nem maradt, az út a völgyben már lényegesen jobb. Egy olasz rendszámú Audival jót versenyeztünk, a lányok eddigre már feladták, hogy tiltakozzanak. Később szürkülni kezdett, idegen út, idegen ország, visszavettem, az Audi győzelmesen suhant tova. Tankolás, ez volt a harmadik, eddig mindenhol elfogadták a Mastercard kártyát.
Immár a hotelben, vacsora közben, a dupla rakimat szopogatva jutottunk a következtésre, hogy bizony jobb lett volna két szállást foglalni, két részre osztani az expedíciót. 500 km Albániában bizony 12 óra vezetés, és engem nem szoktak tötymörgéssel vádolni. Sebaj, ezt is láttuk, és van még három napunk.
Mostarból - ha csak nem az a direkt célod - ne Dubrovnik felé, hanem Trebinje - Herceg Novi felé menj. De rövidebb, ha Sarajevo, Foca/Hum, Niksic, Podgorica irányba mégy. Ez egy kicsit rosszabb út. (Kiemelten a BIH-MNE határ előtti 20km szakaszt, ami botrányos - de végül is azért járható.)
Kedves po apó, én Tőled rengeteg ötletet, javaslatot kaptam az azeri utazásomhoz, amiért azóta is hálás szívvel gondolok Rád.
Elfelejtheted a felmerülő aggodalmaidat, mindent meg megtalálsz amire szükséged lesz, szállás, utazás, étkezés, stb.
Az emberek nagyon segítőkészek, az idősek beszélnek olaszul, a fiatalok angolul.
A helyi közlekedés a "furgon", magyarul mini busz (a távolsági nagy buszok) mindenki tudja az indulás helyét, ott tesz le, ahol akarod és nekünk nagyon olcsó, praktikus közlekedési lehetőség.
Szállásaimat megtalálod az indexen, "Fogadó a fapados utazóhoz" oldalon. Sehol nem foglaltam előre, nálam feltétel, hogy a szobához tartozzon vizes blokk, nem közös zuhany-WC, valahol a folyosó végén.
Mindegyik kifogástalanul tiszta volt, árban megfizethető, jó környékeken.
Ha az időd/pénzed engedi, tölts sok időt az országban, rengeteg felejthetetlen jó élményben lesz részed, tengernyi a látnivaló!
Kérdezz rá whatsappon a szállásnál (google linken az utolsó képen ott vannak az elérhetőségek), plusz ezt a társaságot ajánlott még a shkoderi szállástulaj:
Szia és köszönöm a leírtakat:-) Elviekben ezen a fórumon általában nem szoktam a komplett terveimről irogatni, vagy kikérni a tisztelt utazók véleményét egy olyan útitervről, amiről azért lehet elég infót találni, meg aztán nem is tartom közérdekűnek a dolgot, inkább privátban, így most csak röviden: Még képlékeny a dolog, de úgy tűnik, Shkodrától Ksamilig, majd visszafelé Ohrid érintésével. A tengerpart, inkább ismerkedésnek, mint lubickolásnak, meg ami onnan elérhetető -már pedig onnan elég sok minden elérhető... Az észak-keleti (pl. Valbona) és az dél-keleti (pl. Korce) rész tehát egyelőre kimarad. Theth és Koman azért kezdett részletesebben érdekelni, mert két dologgal kell megküzdenem: nem nagyon szeretek vezetni, de nem nagyon szeretek túl korán sem kelni, és a kisbuszok általában akkor indulnak. Csupa gond az élet!
Azt én is megfogadtam, hogy legközelebb szigorúan elő-, utószezonban.
Hozzáteszem, az Albán-Alpok és Shkoder környéke még istenes volt, de lejjebb Cape Rodon és Golem felé a dugóban álltál és álltál, így a tervezett ezt-azt látogatjuk meg elmaradt.
Csak azért kérdezem, mert mi jó egy hónapja Valbona völgyből kompoltunk keresztül a tavon, és mentünk utána Shkodrába, saját autóval... akkor én is sokat nézegettem az infókat, hátha pont tudok valamiben segíteni cserébe a könyveidért, amelyek oly sok kellemes és vidám percet szereztek korábban :-)
Ő volt két éve a hajótörött a feleségem blogján, de idén valószínűleg újra meg fog próbálkozni, mármint nem a hajótöréssel, hanem a sikeres úttal. :) Mi drukkolunk neki! :)
Rákattintottam a VPBA blogra és úgy vélem te lennél a hajótörött! Nem semmi kaland az biztos. Nekem úgy rémlett ez egy jövő időbeli terv lenne részedről, de akkor félre értettem valamit korábbi eszmecseréinkből. Ha tévedek akkor bocs!(de szerintem nem)
Az első szallasunkon amikor megérkeztünk és a toksotetben vezetett a csávó az ismeretlenbe, nem láttam a ház fényeit, én is megijedtem.. mondom itt vmi nem stimmel.. lehet ki akarnak rabolni.. :) aztán halistennek megláttuk a ház fényeit :)
Nos, tegnap voltunk a Komani - tónál. Durresból a kompot elérni eleve felejtős volt, egy sima motorcsónakos kirándulás lett belőle.
Reggel 8 - kor sikerült elindulni, ez már egy teljesítmény a családdal. Egy dolog biztos: Albániában haladni nem lehet. A dugó gyakorlatilag állandó, nem panaszkodom, csak mint tényt rögzítem. Nyaralok, ráérek, de ezt napi szinten csinálni fárasztó lehet. (Lehet, hogy én vagyok érzekeny, sokat ülök a német dugókban)
Vezetni nem tudnak, ez kiderült, ha akad négysávos szakasz, ott bizony jobbról kell gyakran előzni, mert senki nem sorol ki jobbra.
Aztán Lezha városánál végképp beállt minden. Nincs mozgás, állsz, állsz, néha valaki nem bírja tovább, és tökön - babon, jobbról vagy balról előrefurakodik a sor mellett, és csúnyán megsértődik, ha nem akarják beengedni. A körforgalom küzdelmes, itt bizony az erősebb kutya párzik.
Kipróbáltam egy utat, Lezha városon keresztül, párhuzamosan a főúttal, ez keskeny és kanyargós, de legalább lehetett menni. Itt már szép a kilátás, két teknősbékát is kikerültem, amelyek az aszfalton kívántak átkelni. Haladni itt is bajos, egy - egy traktor, aztán egy tanuló - oktató autó jött, pont azt tanulták, hogy kell NEM elengedni a gyorsabbat, konstans 15 - 20 km/h körül csapatta. Kicsit kísérgettem, aztán hirtelen ötlettől vezérelve az elektromos tükör - behajtó gombra pöccintettem, vissza kettő (egy?) kövér gáz, huss, így már elfért, tükör vissza. Ahol véletlenül jó az út, és forgalom sincs, ott szívesen elengedném a Hondát, de akkor meg a lányok buktatják fel a reggelit, illetőleg elénken tiltakoznak, ha rallizni kezdek.
Aztán jön Vau i Dejes település, onnan az SH25 út vezet tovább. Még kb. 30 km tekergés, itt már a minőség is változó. Nos, sokáig kell zötykölődni, mígnem egy alagúthoz érünk, ahová már be sem lehetett hajtani, okkal, és az alagút előtt sem volt talpalatnyi parkolóhely. Nosza, lentebb, a hídnál volt egy kajálda. Ott ittunk egy kávét, a pincér hölgy jól tudott angolul. Érdeklődésemre elmondta, hogy tud hívni egy csávót, aki elvisz minket az alagút vágyott túloldalára, mi több, hajóra is kelhetünk. Így is lett. Fura társaság ez, napbarnított, rövid hajú fiatalemberek, egy jobb napokat látott tán Renault vitt minket nyaktörő sebességgel az alagúthoz és át azon.
Azon gondolkodtunk, merre van a rengeteg ember, aki autói, sőt, több busz is állt az alagút és az étterem környékén, mivel mi azonnal egy csónakba szállhattunk. Az egyórás út során csak egyetlen másik motorcsónakkal találkoztunk. Hol van mindenki? Hétéves kislányom a szervkereskedelemre és más sötét ügyekre célozgatott.
Mindegy, mi túléltük, a táj vadregényes, szeltük a habokat. Kikötés után volt egy kis zavar, a megbeszélt összeg egy részét előbb a csónakos ember kérte el, majd a Renault - t vezető újra a teljes összeget, mire megkapta a maradékot, a továbbiakban a csónakos kollégájához irányítottam. Ebben maradtunk.
Összegezve: a táj varázslatos, de mindenhova időben kell odaérni. Kicsi ország, de a távolságokat valószínűleg nem kilométerben, mégcsak nem is mérföldben, inkább fényévben, csillagászati egységben stb. érdemes mérni, úgy számolni.
Köszi! Amúgy látom a szállásoknál a közös fürdőket -vagy nem látom a fotókon, hogy mit is értenek "saját fürdő alatt"-, de ha már Boszniától Pápuáig ez sikerült (többnyire), öreg koromra megpróbálom mérsékelten kidolgozott férfitestem naturális látványával nem sokkolni a többi lakót... (Vagy kelteni bennük vad vágyakat?) Amúgy Bosznia mindenképpen megér egy misét; nekem egy 300 oldalas könyvet is megért, de ez off.
Dubrovnik-Trebinje-Niksic-Podgorica-Shkoder ut lett probalva, hataratlepessel semmi gond, utlevelet meg forgalmit kertek, neha csak az utlevelet es jo utat kivantak.
A covid pass senkit se erdekel, max, ha lobogtatod /ha van/.
Bosznia is meger egy-ket napot /v tobbet :) /
Alban arak, helyenkent alatta es a taj sokadszorra is odateszi magat.
Az egy euros gazolaj mindenkeppen :)
Az ulcinji utvonalrol ket het mulva tudok tobbet mondani.
Minden egyes nap mennek tarsasagok, Thethi Alps Travel v vmi ilyesmi volt a nevuk. Biztos megbeszelheto, hogy masnap gyere vissza.
A linkelt helyen csak kaja volt, de a tulaj vegigvezetett , szobak jok voltak, sajna furdot nem tudom, de nem csodalkoznek, ha kozossegi lenne. Sok vendeghazban kozos Albaniaban.
Shkoderbol 1200 lek volt a retour Thethbe. A varosban boven van orzott parkolo, ahol ott lehet hagyni nyugodtan az autot.
En sajat autoval nem mennek, eleg zotykolodos, nagy a por, sok helyutt keskeny es belognak nehol bokrok, igy szinte elkerulhetetlen a karc. Ha regebbi autoval mentek vagy nem felted, akkor hajra :)
Szerintem a legjobb egy 4x4es 98as Toyota 4Runnerrel nekiindulni Albanianak. Vannak ugyan szepen megcsinalt utak, de a fele kb gyalazat, az igazan jo helyek tobbsegere cefet utak vezetnek :) pl Theth, de a Komani to se egy svajci hegyi ut :)
A masik az, hogy te hiaba vezetsz lassan, ha az alban nyomja neki, meg neked a kavicsokat :) Vicces dolgokat lehet latni, pl 20 eves passattal a katyus uton nyelgazon a tag, az egyik katyunal akkorat repult az auto, hogy az Kit a Knight Riderbol is megirigyelte volna :))
Egyebkent az eszaki resz felfedezesehez Shkoder teljesen jo bazis
Koman
Drin
Lumi Shala
Vermosh
Theth
Shiroka
Skadarsko Jezero
Buna folyo es rezervatum
Velipoje
Velipoje es Shengjin kozti sok kilometeres beach napernyocunami nelkul
Tarabosh hegy
meg nyilvan maga Shkoder, Rozafa var es a belvarost nagyon szepen
Megcsinaltak, remek barok, ettermek, kavezok.
A varos tobbi resze balkanos, reszint putris de ejjel is biztonsagos meg a ciganysor is !
Azt írtad, hogy a szállástól kocsival kellett lemennetek a völgybe. Szerinted, hol van az ideális szállás pl. a vízeséshez, Kék szemhez stb., Pl a templomnál, vagy az inf. központnál? Vagy?
Minden esetre az elég megnyugtató, hogy kocsival simán fel tudtatok menni, és ha jól veszem ki, már sötétedett is :-)
Ne haragudj meg a kérdésért, de itt van a Janihaverja nevű meg a párja, kb. itt csüngnek ezen a rohadt fórumon kb. online non-stop, kint laknak a f@szom tudja hány éve, elpofázzák itt nap mint nap nem egyszer, nem kétszer hogy mire számíts Albániában, kb. válaszolnak minden kérdésre ami felmerül, akkor Te mégis mi a f@szért Albániát választottad???
Köszönöm a tájékoztatást, nálam csak július-augusztus játszik a nyári szünet miatt meg addigra már kellemes a tenger hőmérséklete. Gondolom Albániánál is!
A Koman-i tó kapcsán érdemes inkább nem a kompra felszállni, hanem a kishajók valamelyikére, amelyek a tó mellékfolyójába, a Shala folyóba mennek. De akkor is érdemes nagyon korán elindulni, mondjuk reggel 6-kor, mert az út Koman-ig kb. 3 óra, még akkor is, ha nincsen dugó az SH1-en. Értelemszerűen visszafelé is legalább 3 óra. A Shala folyó strandjáig több, mint 1 óra kishajóval, meg visszafelé is. Így az utazás összesen kb. 9 óra oda-vissza, és akkor még nem számoltunk az esetleges dugókkal.
Komanba lehet kocsival is menni, nem vészes az út Koman előtt, bár azt nem mondom, hogy tökéletes. :)
Arra számolj, hogy Koman-ban a kompnál a kikötőben irdatlan kicsi a parkolóhely, úgyhogy az alagút előtt találtok csak valószínűleg az út mellett parkolóhelyet.
Ha a kompot választanátok mégis, akkor azt úgy érdemes, hogy Fierze után elmentek Valbonába, ott alszotok, aztán másnap visszamentek autóúton Durres-be. Ha véletlenül ezt a megoldást választanátok, akkor célszerű előre foglalni a kompra jegyet, főleg, ha az autót is viszitek magatokkal.
Ismerem a parát. Vagy 20 éve próbáltam először Abádszalókon. Hurghadában, Alanyában szintén. Nagyon bejön. Pénzügyileg hasonlóan cselekszem de az olcsóság miatt nem fogok Albániába menni. Görögországban sosem csalódtam, jól ismerem, de azért vágyom mást is megnézni! Lehet, hogy Pargából átnézünk tájékozódási célból Sarandába első blikknek! Meggondolom.
Menjetek skacok, én nem beszélek senkit se le, se rá :) Én nem estem tőle hasra, ennyi :) Menjetek, költsétek a pénzt, a valutabevételek hozzájárulnak a fejlődésükhöz, remélhetőleg :) Én leírtam a tényeket, részben egyedi eset, így jártam, leírtam mi nem tetszett, és hogy egyáltalán nem estem hasra tőle.. Sztem pozitívakat is írtam.
Ha úgy gondolod mások rossz tapasztalatai mentik a te történeteket, hát tévedsz. És igen. Kell nekik a pénz. Nekem is. Neked talán nem? Dehogynem. A civilizációból kivonult remetéknek nem kell.
Apropopó, arról a kompról, hajókázásról a víztározón kit tud valamit? Van guglim, a gond az, hogy ha jól értem, onnan reggel 9 - kor indul a komp, esély nincs, hogy a családot oda felvigyem időben Durres - ból, nekem nem lenne gond, de ők még 10:30 - kor még ráérősen kenegetik a pirítóst a szállodában. Az ide kb. 150 kavics, elég rázós úton.
Úgy tudom, vannak ott más lehetőségek is. Érdemes csak úgy odaesni, aztán majd lesz valahogy?
Meg ilyenekkel is tele van ez a fórum, ezt csak azért választottam ki, mert azóta személyesen is megismertem az illetőt, és konkrétan tudtam, hogy kinek a hozzászólására keressek, hogy gyorsan meg tudjak találni példát.
Hát igen, két évig Görögországba jártam. Párszor ruszki pályán is megfordultam, még az Uralon túl is.
Tegnap parasailingezni voltunk, egy motorcsónak húz egy ejtőernyőt, arra vannak felerősítve az erős idegzetű jelöltek. Nagyon bátrak voltak a csajok, egyszerre hárman ültünk fel, a hétéves kislányom is. Mentőmellény, heveder, minden. Nagy élmény volt.
Holnap kirándulunk, még kitalálom hova. Komani - tó vagy az Ohrid - tó. A hét második felére némi lehűlést mondanak, akkor majd délre megyünk, Sarande környéke.
Eddig jók a benyomásaim. Tudni kell, hogy mikor nyaralok - nyilván bizonyos korlátok között - de nem vacakolok a pénzzel, kerül, amibe kerül, nem vagyok szarrágó. Nem nyaraláskor kezdek spórolni. Ezzel együtt egy kicsit olcsóbb mint Magyarország. Mai példa: kaja a tengerparti sétányon. Két kupica raki, gyereknek kóla, asszony gyümölcskoktél, nekem korsó sör. Halleves, olyan agyagedényben készült bárányragu, casserole, gyereknek penne tészta rákkal, asszony töltött szőlőlevelek. Így 3200 lek borravalóval együtt. Ez nem drága.
Lassan félidőben vagyunk, sajnos egyszer minden nyaralás véget ér.
Balkáni segítőkészség, albánoktól Jugoszláviában a 90-es évek közepetáján. Kamionozok én is mint HakapesziM kolléga csak én idén 30. éve. Stadler Jóska kapcsolatai révén én kelet felé dolgoztam sokáig és néha kellett rezsifuvarokat is csinálni, hogy a vastagok megmaradjanak. Humanitarna Pomoc. Ilyen feliratokkal indultunk lisztel megrakodva Makóról, a blokád, embargó, nevezzük ahogy tetszik sújtotta egyre kisebbedő, Milosevicsi Jugóba. Malisevo. Erre a névre emlékszem mint település. Mivel Jugoszláviában tankolni nem lehetett annyi nyállal kellett kimennünk, hogy vissza is elég legyen, különben ottmarad a kamion! A cseh ipar remeke, Liaz. Mindenki nyerges én egyedül pótos. Ez fontos. Apróbb büntikkel eljutottunk Koszovóba ahol ekkor legfeljebb álmodtak az elszakadásról. Aztán északon elhagyva az utolsó szerbek lakta települést, megkaptam az első féltéglát az ablakba mert nem álltam meg és így egyértelmű volt, hogy az albánoknak visszük a "humanitarna pomoc"-ot. A falu végén persze jugó rendőr, és huss 50maki mert törött a szélvédőm! Visszafelé vár megint egy kilóért! Lepakoltunk és a helyiek vitték volna a traktoraikkal a lisztet de gázolaj nincs. A nyergesek iszonyú béna autók(szerelvények) ha szűk kanyargós az út, úgyhogy 10 kocsi rakományát vittem olyan helyekre, hogy ma is borsódzik a hátam, de 23-24 évesen bátor az ember. Így persze sokkal többet mentem mint a többiek és nem lesz elég a nyál Röszkéig! Hát összeszedték az albánok! Olajkályhából, mezőgazdasági gépből, nem tudom honnan. Szélvédőt is hoztak! Hogy tegyünk valamit mi is leszedtük a pótkerekeket, gumi le mert az is embargós áru volt, végtelenül örültek. Bárányt sütöttek, kurva jó volt. Ezek az idők valószínűleg már nem térnek vissza és aki erre vágyik annak keletebbre kell menni és adni is valamit! Az, hogy bajban vagyok, segíts, van pénzem de barátságból ismeretlenül csináld már meg puszira! Ennél nagyobb prosztóság, nehezen kivitelezhető. Nagy baj, hogy ilyenek külföldön rossz hírünket keltik. Albánia-menni vagy nem menni?? Megvárom a kolléga véleményét a végén és azt is fegyelembe véve döntök. Ausztria Németország nekem csak nagyon ritkán tranzit de nem tapasztaltam soha megvetést részükről. Sőt kimondott csodálkozást, amikor benzinkutaslány segített viszonylati jegyet venni, az első utamkor. Amikor végeztünk kisztihandsönefrau és adtam egy 5€-s bankjegyet. Nagyon csodálkozva nézett és szinte lefagyott amíg leléptem.
20eve, egy német benzinkúton vettem egy papir térképet. A kutas nem mutatta meg rajta, hogy hol vagyunk. Csak legyezett a kezével,.menjek ki a shopbol. Ausztriában pár éve anyanyelvi szinten beszélő ismerősöm nem tudott leszolitani senkit az utcán, mert látták hogy magyar rendszámú.
Sok évet töltöttem eddig német nyelvterületen,mindig magyar rendszámú kocsival járok,de amit írsz,talán egyszer tapasztaltam csak Svájcban.
"...az indulás mellett döntöttünk, péntek délelőtt hazaindultunk. Indulás előtt kerestünk egy műhelyt Beratban, kb az elsőt amit láttunk, normális műhelynek tűnt, csápos emelő, akna.. egy csávó volt ott, elmakogtam neki h váltóolaj szintet kéne megnézni. Aknára álltam, sztem nem volt 10 perc az egész, 2-3 deci olaj belement, a korábban több helyen hallott-olvasott "hatalmas balkáni segítőkészségben" bízva arra számítottam, nem kér semmit (fordítva én egy megszorult turistától biztos nem kértem volna ezért egy fillért sem.. mondtam neki h megyünk haza magyarba..), de ugye megkérdem mennyibe kerül, erre kinyög 15 euro-t.. ööö mondom lek? Volt összvissz 1300 lek-ünk, azt mind elszedte.. de így olcsóbb volt mint a 15 euro.. :D Legalább nem kellett a viszaváltással szenvedni.. Balkáni segítőkészség..."
Nos!
Rengeteget agyaltál az utazás előtt és többeknek átjött már rég, hamarabb mint saját magadnak, sőt mindez még indulás előtt, hogy ez nem neked való. Azt hitted baszogatás hogy én is inkább a csongrádi Körös torokra beszéltelek volna rá.
Írtál egy két nagyon mély megállapítást, amikkel kapcsolatban a saját butaságodat mutatod be.
A legjobb azonban a fent beidézett kaland!
Mivel rossz az autó ezért hamarabb hazamegyünk!
Általában ilyenkor szoktunk inkább később indulni!!!! nem hamarabb, mert megcsinaltatjuk az autot!!!
Kerestünk egy műhelyt, az elsőt amit láttunk! A lakhelyedtől 1000km távolságra 15eurot sem voltál hajlandó kifizetni. Ruppótlan sutyerák stílusban, de itt büszkén előadva meséld hogy a maradékot odaszórtad neki! Neked van egy véleményed a látottakról, de rólad is van vélemény.
Képzeld van olyan szállásadó, aki azt mondja, magyar vendéget nem kér, mert csak a baj van velük és hiába beszél ő is magyarul, de nem!!!!
Attól hogy egy számodra ismeretlen helyen jársz, nem értem mi alapján minősíted pl a szervíz árszínvonalát, segítőkészségét. Gondolom Újpalotán délelőtt begurulsz egy szervizbe, ott azonnal megemelik és töltik az olajat és INGYEN!!!
Mert te ingyen csináltad volna! Ne viccelj már!!!!
Kb 20eve, egy német benzinkúton vettem egy papir térképet. A kutas nem mutatta meg rajta, hogy hol vagyunk. Csak legyezett a kezével,.menjek ki a shopbol. Ausztriában pár éve anyanyelvi szinten beszélő ismerősöm nem tudott leszolitani senkit az utcán, mert látták hogy magyar rendszámú autoval vagyunk, pedig csak egy trafikot kerestünk, hogy vegyünk telefon feltöltő kártyát.
Az illendő díjazás 50euro minden megkezdett óra szinten kezdődik.
+az adott nyelven illendő azt a szót ismerni: KÖSZÖNÖM!!!!! Ezt sűrűn kell mondogatni az 50eurosok mellett!!!!
Ma már a neten rengeteg infót össze lehet szedni. Alaposan fel lehet készülni egy nyaralásra, neked felemás modon sikerült. Amikor én először jártam a Balkánon, még táblák alig voltak, nemhogy wazze és társai... stb stb stb.
Nekem vegyes a kép, asszonynak nagyon nem jött be, leszámítva a természeti környezetet. Ő a rendezett, szabalyozott körülményeket szereti, szabalykövető :) itt meg azért kupleraj van kicsit, szemét, összevissza közlekedes.. Balkán, na :)
Mester, nem sértődsz meg ha azt mondom hogy ez egy közepesen szar nyaralás volt? Toyotával voltál? Egyáltalán hány napot voltatok a tengernél? Meg úgy összesen?
Amúgy lentebb, még talán Boge előtt épült egy új szálloda. Még nincs full kész, de jövőre tuti üzemel már.
Na visszatérve a forgalmira: anyám említette, h pár éve egy ismerősük is volt Albániában, és eltűnt a forgalmija.. De neki tán ellopták (?), felvett valami "helyi idegenvezetőt", aztán eltűnt a forgalmija. Egy lopott forgalmival mit lehet kezdeni? Egyből beugrott h talán az enyémet is megtalálták, csak megtartották..
Nemtom, a google map ezt hozta gyorsabbnak, rövidebbnek. SH20ason akartam menni. Jabuka-nál is valami útfelújítást írtak a Montenegro topikon. Amúgy a google maps egész jól használható volt végig, 1-2x volt h nem stimmelt az út helye, pár körforgalomról nem tudott, és csak egyszer szivatott meg Elbasanban :)
Meg a kereszteződésekben kell nagyon figyelni, ott azért aggódtam picit.. Más: nem tusom értemezni azt a balkáni prosztóságot (szerb, albán..) hogy áll az autósor, és gondol egyet kielőz a semmibe, hogy majd vki beengedi.. ?? Már tompánál ezt játszották a szerbek. Hátravinni, agyonlőni..
Nos igen, Albánia a Balkán része, itt meg kell szokni, hogy minden kicsit más, minden kicsit olyan félig - meddig van kész.
Először járok itt, de mint kamionos, a többi balkáni országgal már van bőven tapasztalatom, így sok meglepetés nem ért. Tegyem hozzá: az összes hátránya ellenére én jobban érzem magam Keleten mint Nyugaton, a falra mászom a németek merevségétől, a sokat emlegetett - és lassan eltűnőben lévő - precízitásától. Hollandia, Belgium, Franciaország stb. egész évben ott tekerem a kormányt.
Ami a vezetést illeti Albániában, engem ugyan nem üt meg, a legtöbb európai országban vezettem, de még Európán is túl, de nem épp stresszmentes. Azt mondanám, logikátlanul vezetnek, lehet valaki gyors, vakmerő (én inkább ehhez állok közel) vagy óvatos, de itt valahogy egyik sem igaz, nehéz alkalmazkodni. Egy idegen országban nyilván nem vadul az ember, valaki megelőz kövér gázzal, egy perc múlva meg 75 - tel tököl előtted. Lehagyod - újra előz. Egy - egy körforgalomban jó, ha látod a saját füleidet, bárki jöhet bárhonnan. A török vezetési stílusra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy Törökország hatalmas, a vidéki utakon gyakran magad vagy, itt meg nincsenek távolságok. Ezzel együtt haladni mégsem lehet, körforgalmak, lámpák, a dugó is gyakori.
Van itt egy fajta aszfalt, Görögországban találkoztam már ilyennel. Hőre keményedik, és csúszik! Nem vicc, 35 fokban meg tud csúszni a kocsi, ha hirtelen eső is esik rá - egyszer majdnem így bicskázott be alattam egy kamionszerelvény Görögországban - mint a jég, úgy csúszik.
Több rendőri ellenőrző pontot láttam, nálunk már kihalt szokás, de itt szorgalmasan villognak szemből, hogy lassan, szervek vannak bevetésen!
Meglepően jó kocsik vannak az utakon, komoly Mercik, BMW - k, Audik stb. Szakadt autót nem sokat látni. Nagy a forgalom!
Szóval át kell venni a helyi stílust, a nyugati európai merev szabálykövetés és udvariasság itt nem működik.
Na skacok, akkor jöjjön az útibeszámoló :) Szóval Tompánál mentünk ki, aztán A1-A2, az A2-ig jól haladtunk, majd Novi Pazar felé, itt dél-szerbián átvergődni agyhalál volt, végig 50-60as sebességgel.. majd Spiljani határ, Montenegro, na itt volt egy nagy szopás, Bac faluban egy útzár talán útépítés miatt, 1 óra 50 perc egyhelyben állás.. Na itt volt az a pont, ahol elbaxódott az út sztem.. Ez miatt csak este, töksötétben értünk fel Theth-re, 9 óra körül. Vermoshnál léptünk be amúgy és SH20 majd SH21 út. Sztem a 21es szebb hegyileg :) Míg a szállást megtaláltuk segítséggel(egy IFA-s srác segített, telefonált), fél 10 lett.. Először rossz házhoz mentünk, a mienk lejjebb volt, eldugott helyen. soha nem találtuk volna meg a sötétben ha nem jönnek ki elénk.. Itt a házhoz menő út olyan volt, hogy nem mertem bevállalni a kocsival, a srác is mondta hogy hagyjam ott. Az öregek váltig mondták hogy lejöhetek vele, de inkább nem erőltettem.. Szóval egy jó 50-100m-ről kellett kicuccolni, jött az ember segíteni, én már ideges voltam kicsit a késés miatt, kapkodtam a pakolással is. A forgalmi az utastérben szem előtt, mondom ne legyen már itt, elrakom zsebre, párom szerint a farzsemebmbe raktam vagy akartam rakni, és itt eshetett ki, vagy házhoz vezető úton. Ugye ha világosban vagyunk, akkor észrevesszük h kiesett, talán.. De persze faxság volt, be kellett volna baxni a kesztyűtartóba.. Ami fura h nappal többször jöttünk-mentünk ott, meg a kocsival is egyszer mentünk, de nem tünt fel hogy ott heverne egy forgalmi.. Pedig én figyeltem is az utat h milyen, hol xar hol nem, le tudnék-e jönni.. lehet elfújta a szél arrébb.. aki geocachingelni akar, megkeresheti.. :) A theti szállásunk atomxar volt, gagyi..a legxarabb szobát kaptuk, a padlás alatt.. Egyik este sem tudtunk aludni rendesen mert a padláson folyamatos motoszkálás volt, egyik este egér is volt a szobában, belemászott a szatyrunkba és rágta az abonettet :D majd pofátlanul kinézett a szatyorból.. itt már úgy voltam vele, másnap elmegyünk innen, és Shkodra-ban keresek vmi szállást 1 éjre.. De maradtunk végül. Harmadik este már rikácsolás volt a padláson, meg nagy szaladgálás (macskák is voltak a háznál). Itt reggelit is kaptunk, házi cucc, jó volt, de 3. reggel már unalmas ugyanaz.. Kávét nem kínáltak reggel, kértem az embertől. Második nap szintén külön kérni kellett, harmadik reggel már hagytam, mondom ha nincs annyi esze h hozzon, vagy legalább megkérdezze.. (persze tudom most majd jól megkapom, hogy mit képzelek én hülyemagyar, az albánok nem isznak reggel kávét, meg amúgyis.. :) ) Na itt első nap lementünk a Theth völgybe kocsival ( a szállásunk a völgytől feljebb volt kicsit), na itt megint félórás útzárba ütköztünk mert aszfaltoztak. Aztán sétálgattunk a völgyben, megnéztük a Grunas vízesést, majd elsétáltunk Nydelysaj-ig. A Thethi kék szemet már nem néztük meg, messze volt.. Másnap lett akkor a fő túra, felmásztunk a Valbona-hágóra, szép volt. Aztán ez lett az egyetlen program az utazáson, ami teljesen teljesült :) Theth után Dhermibe vettük az irányt, a tengerpartra. Kb 7 órás út volt. A párom mondta útközben, a forgalmit nem akarom előrehozni a kocsiba? Mondom biztos hátul van a csomagtartóban valamelyik táskában.. -már ez is hiba volt h indulás előtt nem ellenőriztük.. gondoltam rá h megállok vhol, de végül nem álltam meg, nem találtam alkalmas helyet :) A Dhermi szálláson konstatáltuk aztán, h nincs meg.. Na mindegy, aztán másnap strandolás, majd délután elmentünk a himare-i rendőrőrsre, ahova ugye másnap reggel vissza kellett menni. Elsőként ugye írtam az előző szállásnak h esetleg szétnéznének-e, de nem nagyon törték magukat a kommunikációval, válaszolgatással, gondolom a kereséssel sem.. Itt még tervben volt a Blue Eye megnézése Saranda mellett, de aztán ezt is elvetettem, mert 2 órányi autózás lett volna, és tuti belefutottam volna valami dugóba, és 3 óra lett volna belőle.. Max akkor néztük volna meg ha a himare-i rendőr leküld Sarandába.. Gjipe kanyonhoz sem volt már hangulatom. Így aznap pihenés, sétálgatás lett. A dhermi szállásunk már jó volt, de itt is volt kakas a szomszédban.. Minden szállásunknál volt kakas.. :) Füldugóval kellett aludni. Dhermi nem jött be annyira.. Mármint tetszett a falu, de nincs egy értelmes nagyobb bolt, nem tudtunk jót enni, albán kaját pl egyáltalán nem találtunk, a strand teleépítve szállodákkal, telerakva napágyakkal, a 2 éves google képeken még szűz partszakasz is telerakva, bárral beépítve.. Kb a tapasztalatom, véleményem egybevág ezzel a cikkel: https://index.hu/kultur/eletmod/2017/08/20/albania_nyaralas_saranda_ksamil_alban_riviera_turizmus/ Dhermi után irány Berat. Ez már csak 3 óra autózás, Berat előtt van a Sinec-kanyon, gondoltam megnézzük odafelé. De feladtuk ezt is, mert az aszfalt után még sok földes-kavicsos út lett volna, gyalog, a kocsit lerakni a semmiben, nem tetszett a környék, inkább gyerünk a szállásra, aztán keressünk már egy éttermet.. Másnap Holt-kanyon, ez autóval teljesen megközelíthető, be is mentünk a kanyonba, de sokáig nem jutottunk, mert volt egy mélyebb rész, ahol talán derékig is ért volna a víz. ezt nem vállaltuk be. Aztán mondom, akkor nézzük meg a Sotira-vízesést, ez is felejtős, mert 9 km köves-kavicsos út csak a faluig, terepjáróval járható.. Pár km-t talán elmentem volna rajta, de 9-et nem.. Akkor vissza Beratba, sétálgatás. A szállásunk színvonalas volt, ez volt a legjobb, ár-értékben is, a vár mellett szinte, de ez is xar úton megözelíthető. Megnéztük a várat, sétálgattunk a városban. Beratban már sok étterem van, ahol albán kaját kínálnak, "albán étterem". Itt már tudtunk enni töltött paprikát, fergese-t stb :) De több étteremnél belefutottunk abba, h valamit kérni akartunk, és az most nincs vagy nem tudom mi, de valamit makogott a pincér, nem azt h ok.. Az egyik dhermi étteremben pl "ebédidőben" nem adtak bureket.. Beratban az egyiknél fergese-t nem tudtam enni, a másiknál a párom musaka-t.. Na aztán Beratban a második napon késő délután konstatáltuk, hogy folyik az olaj a kocsiból.. tenyérnyi tócsákat hagy maga alatt.. A motor-váltó közt, először motorolajra gyanakodtam, főtengelyszimering, de aztán a cseppenő olajat "megvizsgálva" váltóolaj.. Na itt volt az a pont, hogy elgondolkodtam, hogy akkor másnap induljunk el haza inkább.. Mert ki tudja, meddig jutunk vele, mennyire folyik, esetleg a kuplung nem kezd-e el nagyon csúszni.. Amúgy az Osumi-kanyon lett volna még az utolsó nap. De végül az indulás mellett döntöttünk, péntek délelőtt hazaindultunk. Indulás előtt kerestünk egy műhelyt Beratban, kb az elsőt amit láttunk, normális műhelynek tűnt, csápos emelő, akna.. egy csávó volt ott, elmakogtam neki h váltóolaj szintet kéne megnézni. Aknára álltam, sztem nem volt 10 perc az egész, 2-3 deci olaj belement, a korábban több helyen hallott-olvasott "hatalmas balkáni segítőkészségben" bízva arra számítottam, nem kér semmit (fordítva én egy megszorult turistától biztos nem kértem volna ezért egy fillért sem.. mondtam neki h megyünk haza magyarba..), de ugye megkérdem mennyibe kerül, erre kinyög 15 euro-t.. ööö mondom lek? Volt összvissz 1300 lek-ünk, azt mind elszedte.. de így olcsóbb volt mint a 15 euro.. :D Legalább nem kellett a viszaváltással szenvedni.. Balkáni segítőkészség.. Hazafele Macedónia-Szerbia. Macedóniába átérve éles a kontraszt az útminőségben az albánok javára :) Szerbia is lepukkantabb mint az albánok.. Aztán óvatosan hazaértünk, Röszkén nagyot szoptunk 4 óra araszolás.. Albánia milyen volt? Vegyes a kép. Azért ez még keményen balkán.. Rettentően szemetes, akármerre nézel szemét, szemét és szemét, a műemlékeknél is, a berati várban, útközben bárhol megállsz pisálni egy random domboldal biztos tele lesz szeméttel (komolyan!).. A hulladékgazdálkodás effektíve nem létezik. Minden kukának az egyik kereke ki van törve :) a kukák körül is full szemét.. Az út mente full szemét, minden tele szeméttel.. Koldusok, kéregető kölkök is akadnak. Amúgy itt vannak cigányok? Beratban 3 igen kokero kölök próbált pénzt kunyerálni.. Shkodrában az utakon koldulnak az autók közt.. Az utak meglepően jók, nem találkoztunk rossz úttal. Meglepett hogy szinte végig 4 sávos úton le lehet jutni a tengerpartra, illetve Vloráig. Az más kérdés, hogy ezek nem igazi autópályák, a "leállósávon" oszladozó kutyatetemek sorakoznak.. De legalább lehet haladni. Sok a rendőr az utakon, szinte mindenhol ott vannak. De nem annyira méregetnek, csak jelen vannak. Városokban mindenhol dugó, kereszteződéseket, körforgalmakat nem tudják használni, sávokat nem tudják értelmezni, és az indexet sem ismerik.. De amúgy nekem nem volt gondom ezzel a rugalmas közlekedési stílussal :) El kell felejteni a szabályokat, és csak autózni :) Viszont nem láttunk egy balesetet sem. Ami még meglepett hogy rengeteg a szép, impozáns családi ház, az eldugottabb helyeken is. Miből?? Vendégmunkások hazautalt pénze? Gyakorlatilag alig láttunk xar házat, az is többnyire tömbház volt. Meglepően sok magyar autót láttunk, 20 körül abbahagytuk a számolgatást :) A legtöbbet a tengerpart közelében láttuk. Ezen kívúl ukránt(!) láttunk még többet, lengyelt, pár csehet, románt. Finn, svéd rendszámot is láttunk. Most a környező országokat nem számolom, meg a német, osztrákot sem, mert azok gondolom albán vendégmunkások. A szerbek jelenléte is meglepett engem. Árak: hát nem olcsóbbak mint itthon, sőt.. Az étteremben a 0.33as cola 150 lek általában. Ez átszámolva 445 ft. Megnéztem otthon egy "menőbb" "mediterrán" ételbárban a belvárosban 350 ft.. Általában a kaják, bolti árak sem olcsóbbak. Benzin is ugye jóval drágább. Talán a szállások olcsóbbak, de ez is változó. Összességében a távolság, megközelíthetőség, EU-n kívüliség, árak, körülmények nem teszik kiugróan vonzó desztinációvá sztem, afféle "szegény ember Görögországa", az épületek, közlekedési kultúra is a görögökre hasonlít. A táj kétségkívül nagyon szép. Pl az Albán-alpok, az egyik legszebb hegység amit láttam, talán csak az "igazi" Alpokban vannak hasonlók. A Llogarai út is az egyik legszebb amit láttam. Szerbiánál, Macedóniánál sztem fejletebb, gazdagabb az ország első ránézésre, de én inkább elugrok Horvátba, Szlovéniéba ha hegyet, tengert akarok, közelebb van és jóval kulturáltabb, még ha drágább is. Szóval nem leszek évente visszatérő vendég. De mielőtt valaki lehurrog: Szlovéniában is csak 2005ben voltam, azóta sem :) De sztem jövőre becélzom. Általában sehova nem megyek évente vissza. Minek ha még van egy csomó ország? :) Albánia majd 10-15 év múlva :) Annyi fejlődés még kell nekik..
Ja, hát vannak ilyen részek, főleg az út elején. De az egész országhoz kell közlekedésileg vezetési rutin, vezetéstechnika, idegek :) Én megúsztam karcolások nélkül, épp tegnap mostam le a kocsit :)