Keresés

Részletes keresés

cucu Creative Commons License 2007.01.19 0 0 214
Úgy emlékszem akkoriban V. Tibor volt a csoportvezető. (Pethneháziban)
Előzmény: xandros (213)
xandros Creative Commons License 2007.01.17 0 0 213
Igen.
Előzmény: cucu (212)
cucu Creative Commons License 2007.01.17 0 0 212

Gizella utca....

Tr. Jánost ismerted?

Előzmény: xandros (211)
xandros Creative Commons License 2007.01.17 0 0 211

A 208-ban amit a 7A- fejlesztésről írtam el lehet felejteni. Megkérdeztem egy kollegát aki ott dolgozott és azt mondta, hogy a DTMF kódok használatát tette lehetővé, meg a hívások lekövetését. (írtam ugye, hogy nem tudom pontosan) De az biztos, hogy miután megtörtént a fejlesztés, egyből mentek a MÉH-be.

 

PCM --> '85-'93-ig Telefongyár. Itt primer, szekunder és tercier PDH betéteket

                mértem be, javítottam kártya ill. betétszinten.

                '93-tól lánykori nevén MATÁV észak- pest PCM csop.

Aztán mostanában AXE + egy kis átviteltechnika, mert átszervezések mindig vannak...

 

Üdv,

  

        xandros.

Előzmény: cucu (210)
cucu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 210

..Hát a telefonos ébresztőt biztosan igénybe vehették...:)

Esetleg a visszahívást is, a földelőgomb használatával, alközpont esetén persze.

Előzmény: xandros (208)
cucu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 209
Hol voltál PCM-es? Helyileg.
Előzmény: xandros (208)
xandros Creative Commons License 2007.01.16 0 0 208

Itt én nem a PCM-re gondoltam, hanem arra /és most lehet, hogy kicsit ködösen és pontatlanul fogom leírni, mert nem voltam 7A-s soha, csak PCM-es :-)/ , hogy a TPV-hez hasonlóan bizonyos kényelmi szolgáltatásokat igénybe lehessen venni a 7A-as előfizetőknek is.

 

 

"Mondhatni elsőre, hogy itt már processzor cserével és újabb szofverrel fejleszthető az egész. De a váz maradhat."

 

Valóban hallani olyan folyosói szintű pletykákat, hogy marad a kapcsolómező, de a vezélő rész más lesz.

De, más is elképzelhető. :-)

A fő jelszó a NGN.

 

Üdv,

        

         xandros.

Előzmény: cucu (199)
xandros Creative Commons License 2007.01.16 0 0 207

Nem beszélve a mikohullámú szakikról, akik kapásból "vízvezetékszerelők".  :-))))))

 

Üdv,

 

         xandros.

Előzmény: cucu (206)
cucu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 206

Üdv

Valóban nagyon speciális az a tudás, amit a Puskásban szereztem. De van egy másik oldala is, mégpedig az, hogy az elektronika területén bárhová be tudsz majd illeszkedni, mert olyan alapozást nyújt. Nekem legalább is. Az is igaz, hogy 12 éves koromtól megszállottként foglalkoztam az elektronika gyakorlati részével. Akik nem így tettek, azok csak a Puskásból nem is tudtak volna megélni. Ezért ezek a srácok egyből továbbtanultak, vagy nagy ívben elkerülték a szakmát. Én kitartó voltam és ma is ebből élek, igaz, mint emllítettem az elektronika és a digitális technika, no meg az informatika keverékéből.

 

A helyzet az, hogy olyan mint "távközlési" szakember nem létezik. Ugyanis akkorát fejlődött a technika, hogy ma már minden az informatikára épül. Gyakorlatilag ezt érdemes kitanulni és mellé aztán lehet szakosodni.

 

Amikor állást kerestem 2000-ben, akkor is azt mondták a fejvadászok, hogy nagyon speciális a szakmám. Dolgoztam üzemeltető, beruházó, fejlesztő területeken és persze mind távközlésben. Gyakorlatilag ugyanaz, csak más sapkában...:)

Ha valahol bizalmat kap az ember, ezzel a felkészültséggel hamar át lehet állni más szakmára. Elég morbidnak tűnik, de a vizes szakma rokon az elektonikával. Az elektronok ugyanis pont úgy viselkednek, mint a víz. Arra haladnak, amerre könnyebb nekik. Régebben pl. egy vizrendszer is elektro-mérnökök terveztek. Szóval ez a szakma nagyon szerteágazó. Hidd el, nem fogod megbánni.

Előzmény: TrogloBoy (205)
TrogloBoy Creative Commons License 2007.01.15 0 0 205
Na akkor újra itt. A NATO témához nemtudok hozzászólni, annyit tudok róla, hogy kb semmit sem teljesítettünk a követelményekből, melyeket a csatlakozásunkkor kiszabtak. Ezért fontolgatják ,hogy kiraaknak minket a szövetségből. Csakhogy a NATO szabályai alapján erre nincs mód, megkéne szavaznia a többi tagországnak ,ha jól tudom:S. Remélem erre nem kerül sor, mert nem kéne.

Azt értem ,amit mondtok. mondjuk én vhogy nemérzem, hogy ebből évekig profitálhatnék. Vagy jó kapcsolatok kellenének, meg jó munkahely ,ahol lehet fejlödni a korral. Szóval nemtudom. Meg nemntom hogy látjátok, de egyre kevesebb távközlési szakamberre van szükség. Azbiztos,hogy többre ,mint amennyien végeznek évente ilyen szakokon. Ja amúgy a kitartás megvan, meg szívós is vagyok, csak szeretek panaszkodni. Sok barátom van akik hasonló OKJ-s szakképzésben tanul. Kb fele ennyi anyagot kell tudniuk, nincs lecke, meg dedós röpdoga, féléves vizsgák vannak. Nálunk Kb mint középiskolában. Felelés meg minden. Nekem csak ez nem tetszik. Ja a barátaim közül az egyik médiatechnológusnak tanul, a másik elektromüszerésznek. Szoval öket irigylem tulajdonképpen:D.

És nagyon kevés szabadidőm van. Szerencsére nem járok sportolni meg semmi délutáni elfoglaltság. Különben tiszta hulla lennék. Bevallm engem ez a 60 srác akikkel egy évfolyamba járok néha mentálisan kikészít:D. Az agyi szinvonal nem üti meg a velünk egykorúak átlagát. Erre nekem az a teóriám ,hogy a lányok hiánya az okozója.
Azévfolyam 40%-nak nem is volt még barátnője. 19 évesen. Gondoljatok bele! Ez nem tetszik. akárki akármit mond ,másképpen szocializáódik az ember ha 4 évig 30 fiúval és 0 lánnyal jár egy évfolyamba. Utólag nem is tudom ,hogy megéri-e. Jó dolog egy szakma de váltani kéne.

JA ÉS EGY VILLÁMHÍR. REMÉLEM ,LEHET NAGY BETŰKKEL ÍRNI MERT FONTOS. EZT CSAK AZ EGYIK MŰSZAKI TANÁRTÓL HALLOTTAM PÉNTEKEN. ÁLLÍTÓLAG 2008-TÓL A TECHNIKUSI KÉPZÉS ÉRETTSÉGI UTÁN + 2,5 ÉV LESZ. A TANÁROK SZERINT ÍGY NAGYON KEVESEN FOGNAK MARADNI A KÉPZÉSEN, HISZEN EZ M,AJDNEM EGY BSC KÉPZÉS IDEJE, AMI AZÉRT MAGASABB KÉPESÍTÉS, MINT A TECHNIKUSI. AZ ELMÉLET 40, A GYAKORLAT 60% LESZ. ÍGY A FINANSZÍROZÁS KÉRDÉSE IS KICSIT A LEVEGŐBEN LŐG. NAGYON SOKBA KERÜLNE A GYAKORLATI KÉPZÉS. 2008TÓL A PUSKÁSBAN MÉDIÁT IS OKTATNAK MAJD, AHOVA VÁRHATÓAN LÁNYOK IS JÁRNAK MAJD. V I S Z O N T LEHET HOGY AZ IMÉNT EMLÍTETTEK MIATT A TÁVKÖZLÉSI KÉPZÉS MEGSZŰNIK. HA VALAKI TUD ELLENÉRVELNI, KÉREM TEGYE MEG. EZT CSAK EGY TANÁRTÓL HALLOTTAM.
cucu Creative Commons License 2007.01.12 0 0 204

Sok vélemény szerint a NATO felbomlása a magyarok felvételével indult el....

Előzmény: feri60 (202)
cucu Creative Commons License 2007.01.12 0 0 203

Én a mai napig a Puskásban szerzett tudásomból tartom el  a családomat!!! Nem csak a konkrét tudásra gondolok, hanem arra a jellemző mentalitásra, amit el kellett sajátítanunk ahhoz, hogy műszaki fejjel gondolkodjunk, éljünk.

Tényleg majd 20 év múlva újból ugyanitt...

 

Szóval ne azért járjunk suliba, hogy tudjanak otthon takarítani addig, hanem a tudásért!

Előzmény: feri60 (201)
feri60 Creative Commons License 2007.01.12 0 0 202
Ja, és akkor a kérdéseidhez néhány adalék:

- Rozsdának Nagy Ferencet neveztük (ha jól emkéxem), mégpedig azért, mert rőtt-vörös haja volt.

- A crossbarr technikának még volt lelke, voltak érzései, lehetett szeretni meg érteni hozzá. Több, mint 20 évig volt szerencsém ARF - ARM technikával foglalkozni, van róla némi fogalmam ;) Aztán jött a digitális izé, ami egy fekete doboz, drótok állnak ki belőle, ledek villognak rajta, és senki sem tudja, hogy mitől működik, mitől áll meg, és mitől javul meg ;-o
Egy ostoba, lélektelen, szerethetetlen, kretén számítógép, ami esetünkben éppen kapcsolásokat végez, de akár reaktort vagy esztergát is vezérelhetne.
Tudom, hogy ez a fejlődés .... blablabla ....... , de attól még nem kell örülni neki.

- Prusit személyesen nem ismerem, de példás, ahogy kiosztotta a nagyokos katonákat ;-))))) 1980 óta közöttük dolgozom - persze civilként - tudom, hogy mit beszélek. Tanusíthatom, hogy más stílust nem értenek. Azt azért nem értem, mit kerestek nálatok, amikor jelengeg a hadsereg teljes lerohasztása folyik. Nemhogy újakkal nem tudnak mit kezdeni - a meglévő szagembereket is teljes erővel rugdossák kifelé :(( Eszedbe ne jusson bedőlni a propagandájuknak, és közéjük állni!!!!
cucu, az angol képviselőnek teljesen igaza volt, de azt már akkor lehetett látni, amikor felvettek minket :-P Valamelyik okos ember (talán Woody Allen) mondta egyszer, hogy "soha nem lépnék be olyan klubba, amely megtűr a tagjai közt". Így vagyunk mi a NATO-val, illetve így van velünk a NATO.
feri60 Creative Commons License 2007.01.12 0 0 201
Szia Boy!

Már többedik alkalommal panaszolod, hogy túl kemény a suli, nagyok a követelmények, és ez milyen szörnyű :(
Ne haragúdj meg rám, de egyszerűen nem értelek.
Szerinted miért jártok iskolába? Azért, hogy eltjeljen a nap fele, fűtés, világítás, tető a fejetek fölött legyen? Vagy esetleg azért, hogy felkészüljetek a továbbiakra, legyen az munka vagy főiskola, egyetem?

Nagyobbik fiam most harmadéves a villanykaron. Ő mondja, nem én, hogy szaktárgyakból még most is rengeteget profitál a Puskásban tanultakból. A sok gimnazista csak les, és vért izzad :-O Lehet, hogy ők tök jól ellébecolták a középiskolát, de most szívnak nagyokat. (Mondjuk a versenyistálókbl kikerülteknek jobban megy a matek, de ezért cserében kétszer annyit tanultak a gimiben - Fazekas, Leöwey és társaira gondolok.)

A másik az, hogy Ti ötödik év után egy használható képesítést kaptok a kezetekbe, amivel akár el is tudtok helyezkedni, ha a továbbtanulás nem jön össze valamilyen okból. Ezzel szemben a négy évig gimiben punnyadók mehetnek pultosnak a mekibe az érettségiükkel :(

Nem akartalak kioktatni meg "felnőttködni", de ha belegondolsz, lehet, hogy az a heti pár óra tanulás mégis valahogy belefér az időtökbe.

Na bírd ki még valahogy azt a fél évet, ami még hátravan, aztán - úgy tíz-tizenöt év múlva jussunk eszedbe :)

üdv

feri60
Előzmény: TrogloBoy (198)
cucu Creative Commons License 2007.01.11 0 0 200
Először kibukna, aztán legalább kettesre menne neki.
Előzmény: TrogloBoy (198)
cucu Creative Commons License 2007.01.11 0 0 199

Nem ugyanaz a kettő.

A csillagok akkoriban másként álltak...)

Az egy óriási változás volt! Elektromechanikából átmentünk TPV rendszerbe ami együtt jár a PCM-el. Mondhatni elsőre, hogy itt már processzor cserével és újabb szofverrel fejleszthető az egész. De a váz maradhat.

A lényeg az elektronikai technológián alapszik. 100 éve is tudtuk, hogy mi lenne a jó, de nem tudtuk megvalósítani, legyártani a szükséges alkatrészeket. Ma már meg tudjuk csinálni. Az elme mindig elöbbre volt -értelem szerűen- mint a lehetőség. Ma már meg tudjuk valósítani a múlt század álmait. Erről van szó.

Előzmény: xandros (197)
TrogloBoy Creative Commons License 2007.01.11 0 0 198
Ezt a bartyizást igazából nem szó szerint értettem. Gondolom ,hogy ti sem söröztetek velük ez csak példa volt. De az biztos ,hogy komolyabban kezeltek titeket. Szerintem. A 100 éves a Puskás- napon volt egy öreg diák. Prusi osztálytársa volt, biztosan sokan ismeritek a zenit meg Budapest tv-nél is dolgozott, a nevét nem tudom meg nem is mutatkozott be. Mindegy. Pár percet beszéltünk és nekem már abból kitünt,hogy régebben másképpen kezelték a diákokat. Pont.

Ja ez a belépőkérdés dolog ez most nincs.:D
Ha lenne ,állitom, hogy az emberek fele kibukna.
xandros Creative Commons License 2007.01.11 0 0 197

OFF

"matávnál renszerbe állított EWSD, AXE központok fejleszthetők tehát sokáig ezek maradnak"

 

A próféta szóljon belőled! De a 7A-kat is fejlesztgették és amikor befejezték nekiugrasztották a flexet.

 

Üdv,

       xandros.

ON 

Előzmény: cucu (194)
cucu Creative Commons License 2007.01.11 0 0 196
Inkább belépő kérdés volt! Nálunk is volt ilyen, jó ötlet volt... :))
Előzmény: xandros (195)
xandros Creative Commons License 2007.01.11 0 0 195

"Közös sörözés a tanárral"

 

Ez nálunk sem volt annak idején. ('85-ben végeztem)

 

"Valahogy mostanában a diákok és a tanárok között nagyon nagy a szakadék. Ha értitek mire gondolok. Nincs közös foci, közös sörözés suli után vagy akármi. Kemény tanulás van. "

Ezt a szakadékot nem nagyon értem, akkor sem bratyiztunk a tanárokkal.

 

A közös foci rajtatok is múlhat.

 

Kemény tanulás -- ez mindig jellemző volt szerintem a Puskásra. Az itt megszerzett tudás nagyon hasznos volt később a főiskolán, pedig érettségi után bő tíz évvel felvételiztem. Pl: Bode diagrammok stb.

Akkoriban a Prusinál úgy zajlott a dolgozatírás, hogy voltak beugró kérdések. Ezekre, ha helyesen válaszoltál kijavította a dolgozatot és leosztályozta 1-től 5-ig.  Ha a beugróra a válasz rossz volt kaptál egy karót (1) és ha a dolgozatod is egyes lett, akkor kaptál két darab egyest, ha egyestől különböző lett a dolgozat, akkor csak a beugróra kapott egyest kaptad meg. Természetesen az órákon mindig jelezve lett, hogy mely téma lesz beugró kérdés. Ezek után, aki így eljutott érettségiig az tuti, hogy lazán vette az akadályt.

 

A főiskolán ezt még tudták fokozni is, de az egyetemekről is halottam jó sztorikat.

Ez a kemény tanulás csakis a TE érdekeidet szolgálja, senki másét. De erre majd te is rájössz.

 

Üdv,

        xandros.  

Előzmény: TrogloBoy (193)
cucu Creative Commons License 2007.01.11 0 0 194

Üdv

A mi időnkben is volt toborzás pilótának. Meg a Zrinyi Főiskolába is ellátogattunk, külön napot tartottak nekünk. Ezek szerint ez most is dívik, bár ma már nincs "hadseregünk" ellentétben korábbi írásoddal. Sőt, ma hallottam, hogy egy angol képviselő javaslatot tett hazánk NATO tagságának felfüggesztésére...

 

A digitális technika az egy külön műfaj, a távközlési hálózatok keretein belül tanultunk valamicskét, amit Rozsda tanított. (Nagy Ferenc tanárúr)

 

Tudtommal ma már sehol sincs cross-bar központ. Én amúgy PCM-technikát tanultam Győrben. A matávnál renszerbe állított EWSD, AXE központok fejleszthetők tehát sokáig ezek maradnak. Bár már jó ideje nem vagyok matávos...

Ha érdekel, mesélhetek róla.

TrogloBoy Creative Commons License 2007.01.11 0 0 193
tök érdekes, amiket írtok (Prusiról), hogy focizott meg kolesz meg ilyesmi. Nincs valami konkrét sztori? főleg koleszból. Szivesen hallanék a koleszos korokból. A vigh engem is tanit, nagyon jó arc. Az a baj hogy Prusi nagyon keveset szokottmesélni az iskola meg saját múltjáról. Úgy vettem észre, hogy szuámára minden pillanat fontos azórából. Például sohasem késik meg mindig 45ig tartja az órákat. Nem nevezhetó egy gátlástalan laza embernek. Értitek mire gondolok. Vigh néha mesél a sorkatonai éveiről ,meg humorizál. Prusi nem nagyon szeret.

Az a baj ,hogy nagyon sok mindne változott azóta, amióta ti a Pusiba jártatok. Őszintén szólva szerintem a ti korotokban jobb volt puskás diáknak lenni. Valahogy mostanában a diákok és a tanárok között nagyon nagy a szakadék. Ha értitek mire gondolok. Nincs közös foci, közös sörözés suli után vagy akármi. Kemény tanulás van.

VÁRJUK A RÉGI SZTORIKAT PRUSIRÓL VAGY AKÁRMIRŐL. ÍRJATOK!
xandros Creative Commons License 2007.01.11 0 0 192

Szia!

 

A Prusi nekem is oföm volt, követelt keményen, de ennek meg is lett a haszna.

Hozzánk lejárt tornaórára focizni (ha nem volt órája), szüreten keményen rámolta a csillékbe a szőlőt. Egy rossz szót sem tudok róla mondani.

 

A katonákat ne nagyon sajnáld, ők is "antiszociálisak" tudnak lenni a saját közegükben, tisztelet a kevés kivételnek. /én meg voltam 1,5 évig sorkatona is, de te megúsztad/

 

A crossbart ne bánd, már kiváltották őket /ha jól tudom/.Az EWSD-nek és az AXE-nak sincs túl nagy jövője már. Mindenki IP-ben nyomulna, meg mobilban.

 

Üdv,

        xandros.

Előzmény: TrogloBoy (190)
Laczy_ Creative Commons License 2007.01.11 0 0 191

(...húdenagyonrégjártamerre...)

 

Sziasztok!

 

Prusira - ha jól értem, kiről van szó - Cucu, Kizoti meg én akár emlékezhetünk is, hisz akkor járt oda negyedikbe, amikor mi mexeppent kis elsősök voltunk. Mióta vezeték nélküli a manyus? Vagy 10 éve a TOK-ban voltam vele egy tanfolyamon. Ha minden igaz, SDH volt és egy Vígh Sándor nevű hihetetlen fazon oktatta.

Prusi egyébként a koleszban is meghatározó fazon volt. Évfolyamtársainak sokhülyeségétől menekített meg minket.

(L.)

TrogloBoy Creative Commons License 2007.01.10 0 0 190
Hú ez nagyon érdekes. Érdi engem is tanít. pont ma kaptam egykettest tőle. Jó fej meg minden. Nagy arc. Heller igazgatóhelyettes, de nem tanít semmit (senkinek). Prusi az ofö és hát nagyoon kemény arc.

azt képzeljétek el, hogy ma volt nálunk a Hadseregtől 2 tiszt, hogy népszerűsítsék a ZMNE-n oktatott műszaki irányú képzéseket. Benn volt a Heller is. Erre bejön Prusi becsöngetés előtt 5 percel. Éppen a pilótaképzésről akart beszélni az őrnagy, "És hát akkor most megmutatom nektek a másik népszerű képzésünket.." Erre Prusi: "-Befejezni" -Micsoda? Hagyjam abba? -Igen de gyorsan- mondja Prusi . Aztán el is mentek. De eléggé hát had ne mondjam ki azt a p betűs szót hogy milyen volt. Egy tisztnek igy beszólni. Nemtom a ti korotokban milyen ember volt de kicsit nagyon hát hogy is mondjam...antiszociális:D.

A Rozsda az ki? Nem a Roska Miklós? Rozsdára nem emlékszem.

A központokról anyit. Hogy crossbart mi láttunk már de tanulni nem fogunk, pedig eléggé sok ilyne van kicsiny országukban még. a Rotary meg 7DU és társairól nem tudunk semmit. Néha megemliti Petya hogy ott ez nem volt meg ilyesmi, de nem anyag. Ami anyag az EWSD. AXE volt a tavalyiaknak de érdekes módon nekünk mintha már nem akarna lenni, vagy nemtudom.

Kérdés: Ti tanultatok digitályis technikát? Pl. PPI-t USART-ot, CTC, ITC és egyéb áramköröket? vagy ez csak pár éve van?

üdv...
cucu Creative Commons License 2007.01.10 0 0 189

Üdv

Nekem az RTV-t Hirling Endre tanárúr tanította. A távbeszt a Pepi, a többi szaktárgyat főleg a Rozsda, átvitelt "Néper" Nóra néni, matematikát Kuti Ági néni. 

Elsőben pedig a fizikát Kis Kálmán tanárúr, alias "Defi", a definícióból rövidítve. Másodikban Fodor József tanárúr vette át a fizikát, hála istennek...:))

A Fantom is tanított (Nagy József tanárúr) de nem emlékszem pontosan.

 

Emlékszem a vakdugaszos LB központra. Azt hiszem az ugyanaz, mint az esőlemezes.

Aztán 7A-1 ill. 7A-2, sőt, a 7DU mint helyközi központ, aztán a crossbar.

Én leginkább a távközlési hálózatokat, az RTV-t és a mikrohullámú technikát kedveltem. Az átvitelt kifejezetten száraznak tartottam, nem is szerettem.

üdv

Előzmény: feri60 (188)
feri60 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 188
Gratula a négyeshez :)
A Prusira sajnos nem emlékezhetünk, amikor mi oda jártunk, akkor Ő még igencsak pályakezdő volt, és nem a Puskásban ;)
Minket Érdi Peti és Karner Judit kapott ajándékba az első éveikben, Hellerrel meg együtt jártunk cucu két, én meg egy évig. Ő negyedikes volt, amikor mi elsőbe ill. másodikba jártunk :)

Telefonból a rotary volt a sláger, crossbarr az újdonság. De még tanultunk esőlemezes LB központot is ;)
Előzmény: TrogloBoy (187)
TrogloBoy Creative Commons License 2007.01.06 0 0 187
Képzeljétek, tegnap négyest kaptam rádiótechnikából! a Prusitól. Nemtom ki emlékszik rá. Nagyon kemény volt, most kicsit elvagyok szállva:))))
Ma meg volt távbesz doga. Jó sok hülyeséggel :) Ti tanultatok T meg S kapcsolóról? Nagyon nemértem a témát;)
feri60 Creative Commons License 2007.01.05 0 0 186
cucu, mehetünk a levesbe :-o
Előzmény: cucu (183)
cucu Creative Commons License 2007.01.04 0 0 185

Olvasgass bele és használd a válasz feliratot!

(77-ben)

Előzmény: TrogloBoy (184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!