Keresés

Részletes keresés

Andreas Creative Commons License 2000.10.13 0 0 83
>Mindenesetre a pontos pólusra állás azért eléggé anyázós lehet, még ha nem is akar az ember fotózni.
A pólusra álláshoz a bólintás szögét (nem tudom ezt hogy nevezik szakszóval) egy csavarral lehet beállítani. Kb. 15 és 80 fok között engedi, ez remélhetőleg elég lesz néhány ezer évig :) Jobbra-balra viszont csak kb. 10 fokot lehet forgatni, a durvább mozgatáshoz az egész állványt kell megemelni és elforgatni.

>Nézd meg alaposabban azt a pöttyöt.Mit látsz rajta ? (Felhősávok az egyenlítő környékén,
foltok ilyesmik...)
Kb. 2-3 párhuzamos sötét csíkot látok rajta, meg körülötte négy holdat.

Egyébként Pesten, kertvárosi részben nézelődök, így a fényviszonyok elég katasztrófálisak. Nem tudom, hogy emiatt lenne fehér színü a Jupiter?
Van itt egy erdő nem messze, amely a közvilágítástól kb. 1 kilométerre van. Érezhetően jobb lenne ha onnan nézelődnék, vagy lelkileg készüljek fel hogy 10-20 kilométereket kell autózni hogy normális eget lássak?

Előzmény: Mijafranc (82)
Mijafranc Creative Commons License 2000.10.10 0 0 82
Hali

PETYUS :

A mechanikája így ránézésre kicsit soványnak tűnik, meg mintha a rektatengely alsó végéről hiányozna egy ellensúly. Mijafranc, te hogy látod?

Hát így a kép alapján nekem is hasonló a véleményem. Bár a súlyról írt adatokat figyelembe véve ez akár megtévesztő is lehet...
Mindenesetre a pontos pólusra állás azért eléggé anyázós lehet, még ha nem is akar az ember fotózni.
Ha meg fotózni akarna , szerintem ahhoz meg tényleg gyengusz lehet, legfeljebb Nap, Hold egy két legfényesebb mélyég objektum jöhet szóba..

Andreas:
Megkerestem a Jupitert, a 101x-es lencsével... háááát gondoltam hogy nem fogja kitölteni a látómezőt, de annál a 2-3 mm-es fehér pöttynél nagyobbra számítottam :)
Nézd meg alaposabban azt a pöttyöt.Mit látsz rajta ? (Felhősávok az egyenlítő környékén,
foltok ilyesmik...)

Szerintem egy kezdőnek nagyon is kiváló műszer, nem kell bíbelődnie vacakolni semmivel csak belenézni és kész.

Andreas Creative Commons License 2000.10.10 0 0 81
Kösz, már fel is iratkoztam.
Előzmény: Dr. Lecter (79)
Andreas Creative Commons License 2000.10.09 0 0 80
>Nekem teccik :-) de a kérdés az, hogy TE mire akarod használni?
Csak úgy céltalanul nézelődni akarok :) Mivel a csillagászati "tudásom" nagyjából kimerül egy-két laikusoknak szóló könyv elolvasásával, azt hiszem megfelelő lesz.

Egyébként nem bírtam magammal és vasárnap meg is vásároltam :) Vettem hozzá egy 9 mm-es (101x) és egy 4 mm-es (228x) szemlencsét meg egy Barlow lencsét. Majdnem egy órás szenvedéssel sikerült nagyjából összehangolni a keresőtávcsővet a teleszkóppal. Megkerestem a Jupitert, a 101x-es lencsével... háááát gondoltam hogy nem fogja kitölteni a látómezőt, de annál a 2-3 mm-es fehér pöttynél nagyobbra számítottam :) Na és ez a földforgás... fel se merem tenni a kétszerezőt, már így is alig bírtam követni a mozgást. Tegnap még vigyorogtam a motor csatlakozási lehetőségen, ma meg már az ára után érdeklődtem :)

Bocs a locsogásért, de most nagyon jó kedvem van :)

Előzmény: PETYUS (78)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.10.09 0 0 79
Az MCSE-nek van egy távcsô nevű levlistája, ott éppen mostanság vesézik a soligorokat (is).
Feliratkozás:
listadmin@mcse.hu címen subscribe tavcso szöveggel
Előzmény: Andreas (77)
PETYUS Creative Commons License 2000.10.09 0 0 78
Nekem teccik :-) de a kérdés az, hogy TE mire akarod használni?
A mechanikája így ránézésre kicsit soványnak tűnik, meg mintha a rektatengely alsó végéről hiányozna egy ellensúly. Mijafranc, te hogy látod?
Ha fényképezni is akarsz vele, akkor nem árt egy nyitható fedelű állandó helyet találni neki, mert a pólusraállítás című játékot minden alkalommal eljátszani kissé nyűgös dolog. Persze ha csak nézel vele, akkor sem hátrány, ha a koordinátákat le tudod olvasni a tengelyekről.
Előzmény: Andreas (77)
Andreas Creative Commons License 2000.10.07 0 0 77
Előre is elnézést kérek az offtopic témáért, de meg tudnátok mondani, hogy 69900 Ft-ot megér-e a Soligor MT-910/4.5" E nevezetü tükrös teleszkóp egy olyan csillagászat iránt érdeklődő embernek, aki szinházi látcsőnél komolyabb optikával még nem találkozott? :)
Mijafranc Creative Commons License 2000.10.03 0 0 76
Haho !

Valószínüleg ua. oda rakom majd fel, de azt hiszem inkább beszkennelem a rajzokat,
mintsem valami rajzprogival szabadkézzel "konvertálom" át rostos papír formátumból jpeg-re.
De egy kis türelmet kérek majd.
A mechanika kb 30 centishez is jó lenne, de én egy 15-ös speciális naptávcsövet szeretnék
építeni, [ ráadásul ikerbe - azaz 2 db 15-ös tükrös lenne beépítve + még az egyikhez egy
tipikus napészlelő szerkli :-)) ]

Előzmény: Alter Ego (75)
Alter Ego Creative Commons License 2000.09.28 0 0 75
Nnna! Ügyesen elrontottam
Előzmény: Alter Ego (74)
Alter Ego Creative Commons License 2000.09.28 0 0 74

Mijafranc! Nagyon köszönöm előre is a segítséget. Azt
hiszem én is valami hasonlóra vágyom :-) A "szokott"
helyre teszed fel?

Régen jártam már erre, de talán még nem késtem el a
"Coronal Mass Ejection" témáról. Ez szerintem is
koronakilövelést jelent. href="http://www.origo.hu/tudomany/real/000915meglepo.html">Itt
található egy animált gif a szeptember 12-i kitörésről fotókból
összeállítva.

A

Előzmény: Mijafranc (73)
Mijafranc Creative Commons License 2000.09.25 0 0 73
Halihó

Elnézést, most nem a magas tudományról lesz szó.
Alter Ego , van egy jó hírem a számodra.
"Kénytelen" vagyok (leszek) építeni egy mechanikát.
Villás parallaktikus, óragépes finommozgatós szerkezet lenne, aminek a tervezése már megvan (tehát papíron már létezik).
Ha érdekel, akkor valamilyen formában felrajzolom a netre méretaránnyal mindennel, persze ehhez egy kis időre lenne szükségem.

Dr. Lecter Creative Commons License 2000.09.16 0 0 72
Nagyon úgy tűnik.
Előzmény: PETYUS (71)
PETYUS Creative Commons License 2000.09.16 0 0 71
És pl. ez egy lefényképezett sarki fény?
Előzmény: Dr. Lecter (70)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.09.15 0 0 70
Az aurora-aktivitás területét mutatja. Ha ez a folt jó nagy, és le is húzódik Európa felé, akkor van némi esély itthonról is sarki fényt látni.
Előzmény: PETYUS (69)
PETYUS Creative Commons License 2000.09.15 0 0 69
Rápillantottam.
Elsőre annyit hámoztam ki belőle, hogy a Nap jelenségeivel, és annak a Földre gyakorolt hatásaival foglalkozik.
De mi lehet az a kerek izé a pólusok körül? Ráadásul nem pont a forgástengelyre szimmetrikusan, hanem ahhoz képest egy kicsit excentrikusan. Talán a mágneses térrel van összefüggésben?
Előzmény: Dr. Lecter (68)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.09.15 0 0 68
Nézz el ide:

http://www.spacew.com/

Előzmény: PETYUS (66)
túrórudi Creative Commons License 2000.09.15 0 0 67
Minden esetre kösz , körül nézek még a hálón is, hátha "fennakadt" valahol valami evvel kapcsolatban.
Előzmény: PETYUS (65)
PETYUS Creative Commons License 2000.09.15 0 0 66
Dr. Lecter! Itt vagy még?
Mit jelent az, hogy "Solar Terrestrial Dispatch"?
Előzmény: Dr. Lecter (61)
PETYUS Creative Commons License 2000.09.15 0 0 65
A "Coronal Mass Ejection" legjobb sejtésem szerint napkitörés, a "cometa" pedig üstökös. A két dolognak ritkán van köze egymáshoz, de azt el tudom képzelni, hogy egy nagyobb üstökösnek a Napba történő becsapódása okozhat napkitörést.
Az östökösök egyébként kúpszelet pályát írnak le a Nap közelében, így a "Melyik csillagkép irányából jön?" kérdésnek egy adott pillanatban van értelme, de egy szög-adat értelmezéséhez két irányt kell definiálni. Gyanítom, hogy az eredeti szöveg valahol valamikor értelmes volt, csak aztán szájhagyomány útján terjedve eltorzult.
Előzmény: túrórudi (63)
túrórudi Creative Commons License 2000.09.15 0 0 64
Valószínű nem kértem volna segítséget, ha ez
számomra világos és érthető lenne.
de azért kösz a hozzászólásaidat s persze Dr. Lecternek is.
Előzmény: PETYUS (60)
túrórudi Creative Commons License 2000.09.15 0 0 63
Szia Petyus!
Ez gondolom nem napkitörés volt , mível ez a kométa a Maryland-i obszervatórium megállapítása szerint 19,5.os szögben áll a Bika csillagképben lévő Naphoz s előtte a Sirius-sal állt 19.5-on.
Előzmény: PETYUS (58)
PETYUS Creative Commons License 2000.09.15 0 0 62
Köszi, már nézem is.
Előzmény: Dr. Lecter (61)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.09.15 0 0 61
Egyébként van egy magyarországi tükör, ahol sok más mellett aktuális SOHO-képek is vannak, lehet üstökösökre vadászni:

http://ajk.elte.hu/std

PETYUS Creative Commons License 2000.09.15 0 0 60
>A kométa 19,5 -os szögben jött a Nap felé az Orionból.

Ezt egy eredeti szövegkörnyezetéből kiragadott és ezáltal süket dumává degradálódott idézetnek érzem. Aki érti, hogy ez így mit jelent, fordítsa le legyen szíves!

Előzmény: túrórudi (57)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.09.15 0 0 59
Aha. Az, hogy a SOHO felvételein utólag találnak üstököst, az sem nem egyedi, sem nem ritka eset. Valószínűleg ezért nem vert fel nagyobb port a dolog.
A kométa 19,5 -os szögben jött a Nap felé az Orionból.
Ennek meg így sajnos se füle se farka.
Előzmény: túrórudi (57)
PETYUS Creative Commons License 2000.09.15 0 0 58
Ezt a kifejezést "óriási korona tömegkilövődés"-nek tudnám silabizálni, ami gyakori jelenség, de teljes napfogyatkozás idején lehet a legjobban vizsgálni.
Előzmény: túrórudi (53)
túrórudi Creative Commons License 2000.09.15 0 0 57
A SOHO által készített fotót a NASA tudósai
vizsgálták és úgy tűnik jó munkát végeztek, mert sikerült titokban tartaniuk ez idáig.
A kométa 19,5 -os szögben jött a Nap felé az Orionból.
Előzmény: Dr. Lecter (56)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.09.15 0 0 56
Még mindig nem tudom, hogy mire gondolsz, de valószínűleg nem volt akkora szenzáció. Hol hallottad?
Előzmény: túrórudi (55)
túrórudi Creative Commons License 2000.09.15 0 0 55
Szia!
Sajnos laikus vagyok a témában, azt írtam, amit eddig sikerült megtudnom.
de, ha valóban történtek ilyen jelenségek, miért nincsenek a sajtók tele evvel a kozmikus csodával???
Előzmény: Dr. Lecter (54)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.09.15 0 0 54
Mibôl gondolod, hogy az egy üstökös volt? Az elnevezése nem erre utal. Ez így elég homályos.
Előzmény: túrórudi (53)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!