A helyzetjelző a szögletes doboz melletti kerek fedél alatt. Nem egyszerű! vékony ujjak és türelem egyébként a lámpát kitudod venni teljesen úgy könyebb.
Viszonylag könnyen ki lehet próbálni a kamera támogatást, ahogy írtam korábban.
Sajna a kódolásban nem tudnék segíteni, régebbi kábelem van, amivel nem szabad MIB2 fejegységet piszkálni.
Más gyári "rádiót" nem egyszerű berakni, mivel mindegyik az adott autóhoz van kódolva (component protection). Állítólag sok pénzért Skoda szerviz ezt meg tudja oldani, de lehet, hogy falakba ütköznél ilyen kéréssel.
Ha hátulra is szeretnél hangszórókat, akkor új vezetékek is kellenek az ajtó kábelkötegébe spéci érintkezőkkel. Tudtommal előkészítés sincs kiépítve. :(
Sajna kiégett a vezető oldali helyzetjelző izzóm (O2)vetten bele rizs izzót mert elvileg az való bele , a lámpát kitudom billenteni de utánna megállt a tudomány tud valaki segíteni hogy mit és hogyan kéne... vagy vigyem inkább szerelőhöz...:) köszi.
Van egy dolog, amit a régi autómba nem szerettem. A lehulló falevek, koszok az ablakról lehulva megállnak a kaszniba az ajtó és a kerék között. Erre tegnap kíváncsiságból néztem, az O3-ban hogyan oldják meg. Hát ugyanúgy behullik a levél kaszniba.
Hogy lehet azt kitakaritani és véglegesen lezárni?
sziasztok, sok-sok éven keresztül octaviások voltunk (2 és 2fl), de most éppen nem, az autót már tavasszal elvitték. de volt, ami itt maradt belőle, és előre is bocs, ha valaki spamnek veszi
Az ablakmosó pumpám plöttyentett egyet, majd nem pumpál azóta. Ha ki kell cserélni a pumpát, akkor ahhoz kell különlegesebb szerszám vagy szakértelem? Első ránézésre csak ki kell húzni a helyéről és benyomni az újat. (Octavia 1).
Köszönöm! Elég a nagy lefogóháló a gyári háló ára agyrém.. Nem tudom, hogy régebbi hálót hol találnék, de a műanyagosra is tudok tenni fém karabínert, ha szükséges. Mondjuk az előző autóban (Hyundai) is műanyag volt, de sosem tört el egy sem..
Nem vettem magamra, csak szóltam, hogy ha már valamilyen szinten korrektséget kérünk számon akkor azt nem éppen így kellett volna... de mindegy!
Az én leírásaim talán arra is jók, hogy a vállalkozó szellemű érdeklődő valahol reális képet alkothat arról, hogy mi is kell a szakszerű beavatkozáshoz. Itt is a fórumtárs csak a mennyiséget kérdezte és azt sem túl egyértelműen, de most már tudja, hogy a szerelőtől azt is meg kell kérdeznie, hogy van-e fékfolyadék leszívója és megfelelő képessége a bajelhárításra ha valami mégiscsak rosszul sülne el.
Azonkívül, ha valaki hozzám hasonlóan több autót tart és/vagy megfelelő alapképzettségei is megvannak, akkor azoknak konkrétan segítség az ilyen leírás.
ne vedd magadra, nem neked szólt hanem a kedves embernek aki köszönetképp kompletten lehülyézi a fórumot (még ha szmájlizik is). mellesleg én is támogatom a szereld magad megoldást, de csak akkor ha a ráfordított idő és/vagy összeg nem aránytalanul nagy ahoz képest amennyiért egy _normális_ (=nem kell fékolyadékot vinni, nem vonogatják a vállukat egyszerű kérdésre, stb) szervízben megcsinálják. a komplett csere kb fél óra és 8000Ft volt és ebben benne van a folyadék is. ezt jó esetben kb 3 évente kell megcsinálni. ehez képest az otthoninál ahogy írtad nem árt egy leszívó tizenezerért + folyadék 1-2-4e Ft + 1 olyan ember aki normálisan tudja nyomkodni a pedálokat. ja és elmegy vele egy fél nap ha netán mégis lelevegősödik. amit írtál gép+folyadék kb 16e Ft bekerülés (az időt ne is számoljuk mert az mindenkinál más értéket képvisel), azaz az első két cserénél (6 év alatt) még egálban van a diy és a szervíz és csak a 9. évben lenne pluszban a diy. ez nekem nagyon nem éri meg. de persze ha valaki nagyon a pusztában lakik ahol az elérhető közelségben lévő autószerelőnek még mindig a harapófogó és a kalapács a legkomolyabb szerszámai akkor az egy más helyzet :)
Imádom a debreceni reggeli csúcsforgalmat: csak néhány perccel tartott tovább beérni kocsival, mint bringával, de legalább 19,8-as fogyasztással megoldottam!
két napja jött meg a kombi tehénkém, de alapból nincs benne csomagtérháló. van esetleg ötlet, hogy milyet/mekkorát érdemes bele venni?
Nem követtem az előzményeket, de ha O3, akkor a gyári hálószettet érdemes megvenni, mert van benne két keresztben álló háló az apróságoknak. Ha csak a csomaglefogó nagy háló kell, akkor keress régebbit, mert az új műanyagcsatos, a régi meg fém. A műanyagcsatnak a kiakasztó füle nagyon hamar eltörik, amitől még használható marad, de azért mégis...
Van gyári kihangosítás (BT), de amiket leírtál nekem még kicsit kínai.. :) Ráadásul a linkelt képeken azért nem kicsit szétvágták a csomagtérajtót a nyitónál a beszereléshez.
Helyesbítés: a 2. generációs (MIB2) Swing úgy látszik, támogatja a kamerát, ha van benne BT.
A konfigurátort is megnéztem kíváncsiságból, az is engedi.
Kérdés, ugyanoda kell-e kötni (valószínű...a csatlakozók egyformának tűnnek), és ugyanazt a bitet kell-e kódolni (erre is van esély...legalábbis Bolero/Amundsen/Columbusnál ugyanaz MIB1 és MIB2 esetén is).
Ha van kéznél újabb VCDS (15.7.3-nál régebbivel tilos a tiedhez nyúlni!!) + fejegység kiszedő kulcsok, nem nagy ügy kipróbálni, hogy támogatja-e. Át kell állítani azt a bitet és rákötni valami NTSC videojelet. Én egy régi digitális fényképezőt használtam erre. :)
Ha nincs gyári kihangosítód (BT), akkor tényleg esélytelen a gyári megoldás, azaz az érintőképernyő használata.
Sziasztok. 4 hónapja vettem egy 2006-os 1.6 102 lovas Octaviát. BSE motorkódra hallgat. Nehéz leírni a hibát, ha hiba egyáltalán mert hallani kellene, de azért megpróbálom hátha van valakinek ötlete. Sajnos egy kuplung szett cserével kezdtem, mert nagyon el volt használódva. Ezt leszámítva rendben van az autó. 3 hete cseréltettem ki a kuplungot, Sachs márkájú ment bele. Azóta 370 km-et mentem vele, és néhány napja egy fura hangra lettem figyelmes mikor váltás közben fogáspontnál megtartom a kuplungot. Nem tudom, hogy csere óta ez első perctől fogva meg van-e ez a hang vagy sem mert mindig bekapcsolt rádióval indulok el és nem figyeltem fel a hangra csak pár napja vettem észre, mert nem kapcsoltam rádiót. Főképp mikor másodikba váltok, engedem a kuplungot és ugyebár megtartom egy kicsit mielőtt teljesen felengedem és ekkor egy ilyen fura tompa nyekkenő hang hallatszik. Harmadikba , és negyedikbe is hallatszik de ott már kevésbé. Néhány km és váltás után ez a hang megszűnik, inkább csak első indulásnál reggel hidegen vettem észre. Ez a hang lehet valaminek az előjele vagy ez akár normális lehet vagy még nagyon új a kuplung vagy mi lehet ez? Valakinek valami ötlete esetleg? Kicsit zavaró egy új kuplungnál de lehet csak én gondolom túl a dolgokat. Ilyen téren elég maximalista vagyok, nem szeretem ha a kocsit nem 100%-os.
Köszönöm a kimerítő választ! A hálókat én is az Ali-n nézegettem, csak a méretben nem vayok biztos. A gumis rész ugyebár nyúlik, csak a háló része nem tudom, mennyire rugalmas. A gyári 17.780,- Ft felárként, ami egy kicsit erős, főleg a 6-8 dodóhoz képest.Ennyiért többfélét is rendelek. Sajna a rádió csak Swing, így a kamera ugrott. :( Esetleg valami saját kijelzőssel még próbálkozhatok...
Bár sokan szoktak privátban megkeresni és a legjobb tudásom és tapasztalatom szerint igyekszem is segíteni nekik, de nem gondolom, hogy ez a téma ne férne el itt! A DIY szerelések híve vagyok, persze bizonyos mértékig. Ha valakinek van hozzá szerszámozottsága és kedve is akkor rengeteg mindent meg tud csinálni maga is, pláne ha kap hozzá rendes leírást. Ez utóbbiban igyekszem segíteni ha tudok, mert szerintem soha nem hátrány ha az érdeklődő ember közelebb kerül a járművéhez és lesz némi fogalma arról, hogy mi és miért történik. Persze ha vannak buktatók és vagy olyan lépések amik gyakorlottságot igényelnek, akkor szoktam tanácsolni, hogy forduljanak szakemberhez.
Itt az lehetett a baj, hogy a topiktársunk csak annyit kérdezett, hogy mennyi "fékolaj" kell bele, de nem részletezte, hogy mihez, ami azért nagyon meghatározza a megfelelő választ is!
- a tartályból le kell szívatni az összes folyadékot és friss olajjal fel kell tölteni!
- a kuplung munkahengerből a légtelenítő csavaron keresztül le kell szívatni 2 deciliter folyadékot a pedál benyomása nélkül, majd pótolni a tartályban a folyadékot!
- a kerekeknél JH, BH, JE, BE sorrendben 2,5-2,5 deciliter folyadékot leszívatni a fékpedál benyomása nélkül, majd legalább egyszer felpumpálni a féket és a hagyományos módon légteleníteni a biztonság kedvéért. Persze minden kerék után feltölteni a tartályt!
Ha az ABS nem levegősödik le akkor nincs szükség diagnosztikai kábelre a folyadék cseréjéhez. Sajnos megadta magát az ElsaWin programom s lustaság fél egészség elvét követve még nem telepítettem újra, ezért abból nem tudok kinyomtatni neked pontos leírást, szóval be kell érjed az emlékezetből készítettel!
(ha szükséges akkor legalább a betétek, vagy csak az elsők cseréjével illik egybekötni a folyadékcserét, és a tartály utolsó feltöltésekor figyelni kell, hogy a betétek kopottsága szerint legyen feltöltve, mert ha tele töltöd és fél év múlva a 2-3 mm-es betétek helyett újakat teszel akkor lehetőség szerint nem kellene kinyitni a tartályt és az sem lenne szerencsés ha a dugattyúk visszanyomásakor orrán-száján ömlene a túltöltött agresszív fékfolyadék)
akkor legközelebb légyszíves kérdezz inkább tőle privátban... vagy esetleg menj el egy olyan szervízbe ahol cirka 2e Ft-ért géppel lecserélik a fékfolyadékotés nem kell vinned semmit.
Háló ügyben pl. itt körülnézhetsz (rendelések száma szerint csoportosítottam). Olvasd el a visszajelzéseket, azt mindig érdemes. Nem tudom, mennyibe kerül a gyári, azt is érdemes lecsekkolni.
Kamera: ha O3, akkor viszonylag könnyen megoldható. Kell hozzá minimum Bolero és gyári BT (kihangosító). Be kell vezetékezni a csomagtérajtótól a kesztyűtartóig, de az sem nehéz, nekem kb. 1-1,5 óra volt. Nem kell szétkapni az autó belsejét hozzá, csak a csomagtérajtó belső burkolata + a C oszlop belső burkolata jön le. A kábellel könnyű lejutni a belső küszöb borításig, én csak simán benyomkodtam mögé. Ha barkács beállítottságú vagy, meg tudod oldani. Van egy jó kamera az Ali-n (nagy látószöggel), ami kis maszekolással berakható. A fejegységet be kell kódolni diag. kábellel (min. 16.8 VCDS a te esetedben), hogy kezelje a kamerát. Az említett kamerát rakta be egy srác az angol fórumon is (#32 hozzászólás).
(A garit elvileg bármilyen módosításért megvonhatják...)
Amire még szükséged lesz: kulcsok a fejegység kihúzásához, érintkezők (terminálok) a fejegységbe bekötéshez. Ezek se kerülnek sokba.
Ja, kár hogy a listában még az autó sem szerepel, ami csak egy kicsit is hasonlít hozzá ott pedig nincs megadva mennyiség!
Octi mindig tudtam, hogy Te vagy itt az egyetlen értelmes, ami újfent be is bizonyosodott. :) Csak ez nekem megint magas. A két évenkénti akármit akarom megcsináltatni, nem tudom, hogy az mit takar az általad felvetettek közül. Igen megkérdeztem a szerelőt mennyit hozzak, az egyik azt mondta fogalma sincs, há mondom azért úgy mégis egy deci, vagy egy kamionnyi, hát ő nem tudja. A másik fél litert mondott, de épp az első google táblázat miatt, ahol nagyrészt 0,8-ak vannak írva gondoltam megkérdem.
Édesistenem, csak az lesz megcsinálva, amit magadnak csinálsz, na meg esetleg az amiben Octi működik közre. :)
Igazából az Alpin4-et néztem - egyenlőre - állítólag jobb, mint az A5.
A TS 850 Vs. TS860-ról meg semmilyen infóm nincs.
Helyileg merre vagytok?
Az Alpin A4 tényleg szuper gumi volt, sok éven át használtam saját autókon. De ebben a méretben sajnos már nem elérhető.
A Contiról nem tudunk még semmit, az első szállítmányok a napokban érkeznek. A gyári prospektus szerint jobb, mint az elődje. De olyan gyári prospektust még nem látott a világ, ami szerint egy gumi rosszabb lett volna, mint az elődje.
Szerintem a legbiztosabb vétel a Brigi LM001 21.990-ért. Nekem is az a téli gumim már második éve.
A műhelyünk Csepelen van (szerelés kedvezményesen 1490 ft/db, új szeleppel, ragasztott súllyal, felnivédő, tömítőpaszta és nyomatékkulcs használatával), de van átvételi pont a Nagyvárad téren is (munkaidőben). Amúgy Budapesten 990 ft/szett áron szállítunk ki, máshová 690 ft/db áron. De ha jól emlékszem, halásztelki vagy (bocs, ha tévednék), és ha így van, át is jöhetsz érte :-)
Nálam nem volt koppanás, hanem fékezéskor mikor már alig gurult az autó akkor rázta az egész kasztnit (O2 2.0 PD). Hogy még mennyit ment volna, nem tudom (szerelő szerint már nagyon lógott a lendkerék), mert meghalt a felső munkahenger, és akkor cseréltettem a kuplungot is.
Ilyen Hankook gumit vettem és is Stevietől. Teljesen meg vagyok vele elégedve, száraz és nedves úton is nagyon stabil. Latyakban nem rosszabb, mint az előtte használt Goodyear UG7.
Nézd meg a Hankook W452-t Tavaj nagyon ment és jók a tapasztalatok vele! Teszteken is jól szerepelt és ebben a méretben Stevie-nél 17900/db áron verhetetlen!
Mihez kell? Üres feltöltéshez egy litert ha cserélni akarod akkor meg két litert! A tartályból leszívatni és feltölteni kell vagy 3 deci, a kuplungból 2 decit, a kerekeknél meg 2,5-2,5 decit kell leszívatni és pótolni!
Már kb. két éve kérdeztem itt és választ kaptam arra hogy hideg indításkor magas alapjáraton már kotyog a lendkerekem. Azóta sem sokat változott a helyzet (ez még elviselhető) és a szerelő is azt mondta hogy még bírja. Viszont mostanában a fékezések alkalmával is szoktam a motortér felől kisebb koppanást hallani, sőt tudok úgy fékezgetni (bólintós), hogy mindig jelentkezzen. Ez is lehet akár a kettőstömegű lendkerék? (2008., O2, 1,9 pdtdi)
Ha már cserélni akarod az emblémákat (bár szerintem butaság), akkor ne hagyd ki az alufelni-kupakokat sem, illetve a FL után a felirat betűtípusa is változott!
ez meg ez volt. de mérd le tólómérővel a mostaniakat és beszéld meg velük hogy az új fajta emblémából kell a lemért méretnek megfelelő. mert itt volt valami hogy az egyik cikkszáma asszem nem jó és mintha mindkettő 80mm-es lett volna. de átmérő alapján meg tudják nézni a cseh nagykernél hogy pontosan melyiket kell rendelniük ha nincs épp készleten. nekem már teljesen ki volt fakulva az első azért vettem volna rá új régi fajtát, aztán akkor láttam hogy van újfajta is akkor meg már miért ne, pláne ha a méret is egyezik.
én simán kicseréltem :) kínaiakat inkább ne, azok ilyen műanyag/gumi vackok. lehet rendelni 6e/db körül eredeti gyárit, hátra ha jól emlékszem az o3-é való előre meg talán a yetié. de igazából méret alapján (talán 60 és 80mm, nem emlékszem már pontosan) rendeltem meg. ragasztva van azzal a kicsit rugalmas/szivacsos fajta szürke ragaccsal a gyári zöld is meg az újfajta is. a hátulra való újfajta csapjai tökéletesen illeszkednek a lyukakba, az elsőnél nem. ott simán egy fogóval le kell törni őket. jelentőségük igazából csak annyi hogy azokkal könyebb nem ferdére rakni őket.
És az emblémákat simán lehet csarélni az ujjabakra? Hogy van feltéve? Csak ragasztva van vagy van valami csap is az illesztéshez? Ebay-en láttam olyan 6000 körűl lenne párban. Szerinted az jó ár érte?
de ha ragasztasz a lökösre piros fényvisszaverő csíkot akkor berakhatod az fl búrát. bár tényleg nem lesz erősebb a hátrameneti világítás, viszont fl-esebbnek fog kinézni :D meg ha nagyon pimpelni akarod akkor már cserélt le a régi zöld skoda emblémákat is a hátsó ajtón meg a motorháztetőn az újfajtára.
Ikertalálkozó? Nálam már a 13-hoz kozeledik a vegyespáros és nagyon nem egyszerű. :)
Az enyémek is közelednek a 13-hoz, bár még most ugrották meg a 9-et! Meg van utánpótlás is, 5 éves, szintén kislány. Mikor asszonypajti másodjára terhes lett, egy pillanatra lefőttem, mi van, ha megint ikrek? Vehetek buszt...
Az ikrekben az a "jó", hogy egyszerre fogzanak, mennek oviba-suliba, meg mindent ugyanakkor. Míg 2 éve egy ismerősöm panaszkodott, hogy egyszem fiára mennyit kell költeni beiskolázásra, én csak csendben mosolyogtam.
De az Octavia a gyereknevelésben is hű társ (hogy autó is legyen a hozzászólásban).
A pre FL előtti O2 -be ugyan úgy bele megy az FL hátsó lámpák?
"pre FL előtti" - az már O1! :-)
Komolyra fordítva, az FL hátsó lámpán azért nincs prizma, mivel leköltözött a lökhárítóra. Viszont kötelezően lennie kell prizmának, így csak akkor cserélheted, ha lököst is cserélsz.
Egyébként nem lett nagyobb a tolatólámpa, mivel a prizma helye ugyanúgy ki van hagyva, csak színtelen műanyag van rajta.
FL előtt az RS-eknek már prizmás a lökös, azon nyugodtan cserélhető a lámpa, a többin nem.
Sziasztok, szeretnék érdeklődni, hogy találkoztatok-e már ilyen problémával:
az autó központi zárja rendesen csak a csomagtartóról nyitható/zárható, onnan nyit/zár minden ajtót, azonban, ha elöl nyitok/zárok valamelyik ajtón, akkor csak azt az ajtót nyitja ki amelyiket nyitottam/zártam.
Ha ezek után ráadom a gyújtást, hallom a kattanást, hogy nyit a többi ajtó is, de mégse lehet őket kinyitni.
Valamint a belső központi zár gombbal is rendesen zárható/nyitható minden.
Nekem van smartgate az Octavia III-asban és rá is tudtam csatlakozni (telemetriai adatok jönnek), de a motorhang app (androidos) elindítás után nem produkál semmilyen hangot. Mit kell még beállítanom, hogy a hangszórókból (Canton) halljam a sportos hangzást?
A "murok" mint sárgarépa ismert tájszó erre az ország keleti részében, főleg a cigányság használja.
Ide a rendszerváltás környékén elég sok erdélyi magyar érkezett meg és telepedett le. A legmegbízhatóbb módszer eldönteni valakiről, hogy erdélyi magyart beszél, ha megfigyeled hogy "susog"-e, azaz az "és" helyett többnyire csak "s"-t használ.
A kulissza az egy zárt házban van, ha kiveszed a középkonzol alsó részét akkor sem férsz hozzá jobban! Egyébként ha majd feloldod a mozgatókötelek állítóját akkor érezni fogod, hogy mennyire könnyen jár a kar... elég komoly összegben mernék fogadni, hogy nagyon laza lesz!
(de csak óvatosan mozgasd olyankor mert a kinyitott állítók könnyen kifordulhatnak!)
A váltó kulissza zsírozásánál merült fel a dolog bennem, hogy csak úgy tudnék hozzáférni hogyha azt a részt kiszedem. Miután írtad, hogy szerinted nem szükséges így egyenlőre nem is bántam, csak ha a későbbiekben szükség lenne rá akkor jó ha tudom, hogy hogyan kell kiszerelni a középső részt, hogy hozzáférjek a kulisszához.
...egyébként a nyelvészeti szabályok szerint az első mondatban történő említése miatt inkább az én tippem a helyes, de ha te nyernél akkor iszom az egészségedre egy sört!
Ez csak akkor sántíthat, ha a márkaszervizben sem a cikkszámos olajat akarják beletenni... Én speciel azért használtam eredetileg Mobil Gearlube VS 200-as olajat mert a márkaszervizben azt javasolták és ők is olyat tettek volna bele... és mivel a reccsenés teljesen eltűnt amikor ezt lecseréltem a még mindig nem cikkszámos Castrol olajra, ebből nagyon úgy tűnik, hogy a Mobil nem egészen volt belevaló... Egyébként mindkét olaj ugyanazt az SAE viszkozitási besorolást tudta... szóval ez sem minden esetben mérvadó!
A hajtóműolajra vonatkozó (egyik) VW szabvány egyébként a VW 501.50 Nekem ez a JCR váltóba megfelelt!
Én most fogok előszőr cserélni ksz olajat az egyik Scoutba, 157ekm-be van, haldex és hátsó difi olaj is fog cserélődni. Az eredeti gyári ksz olajnak olyan 25 eurót mondtak literenként. Nem volt hozzá nyúlva soha, az autó 9. éves. Haldexbe volt cserélve már 2x.
Azért 2-3 deci az nem olyan sok (az ötös váltóba is bele szokták tenni a 2 litert) de 6 deci az már azért nem kevés, nehogy valahol elkezdje kidolgozni...
Megkaptam, köszi. Elég korrekt leírás. Így ezzel már lehet, hogy neki fogok. Elég egyértelmű, az ábrákkal. Ha lesz időm megcsinálom. A középső rész kiszereléséről esetleg van ilyen leírásod, hogy hogyan lehet kiszerelni. Ahol van a kézifék, váltó rész arra gondolok. A hamutartónál látszik, hogy elválik a műszerfaltól tehát gondolom külön ki lehet venni az azutáni részt csak nem tudom, hogy hogyan.
Nekem ilyen 1-ből 2-be reccsenés akkor volt és akkor sem sűrűn amikor a gyári olajat ~120 ezer km környékén lecseréltem Mobil Gearlube VS200-as olajra. Amikor azután kb 150 ezer km után ismét lecseréltem Castrol Syntrans Transaxle 75w90 olajra akkor abbamaradt! Nem ismerem az 1.2 TSI hatos váltóját, de sokallom azt a 3 litert... Az ötös váltókba kevesebb mint 2 liter kell!
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek, kicseréltem a ködlámpában az izzókat fehér fényűre.
A részletes leírás és a video ellenére igencsak megszenvedtem a ködlámpák kiszedésével, jól berakták a helyére :-)
Ha valaki ilyenre készül, akkor legyen nála valamilyen erős műanyag eszköz, amivel kifeszíti a ködlámpát takaró műanyag elemet (fém csavarhúzó elnyomorítja). Egy T25-ös torx bitet tárazzon be a csavarhúzójába, azzal lehet kiszedni a csavarokat, de utána is kell még vele szenvedni, mire kijön a ködlámpa háza.
Viszont innentől 1 perc kicserélni az izzót.
(Olyan gyorsan készen lettem, hogy utána még volt időm az elszakadt gurtnit is kicserélni a redőnyben, igaz, hogy délre körmöm se maradt, meg tele vagyok pici vágásokkal, horzsolásokkal, de az ebéd utáni szunyókálásra nyugodt lelkiismerettel dőlhettem le, mindent elvégeztem, ami erre a hétvégére feladat volt :-))
Szólt a csapágy és kanyarterhelésnél recsegett-ropogott,olyan volt mintha a féltengely lett volna oda! Azt mondta a szerelő,ha megáll akkor szétveri a váltóházat is és akkor vehetek bontott váltót,sokkal drágábban és ki tudja milyen lesz és kezdhetem előröl a felújítást! A kuplungnak nem volt különösebb baja de a kocsiban 350ezer km van/volt,kitudja mikor volt cserélve! A munkadíj a váltó le/fel miatt ugyan annyi maradt,így gondoltam ha már szar akkor legyen jó nagy! :)
Egy másik gondolat ha már a váltóknál tartunk:
A másikban 6seb váltó van (O2 fl 1.2 tsi,szintén 350ezer km)! 1ből-2be ha gyorsan váltottam akkor reccsent,tipikus szinkrongyűrű,gondoltam egy olajcsere talán segíthet rajta! Természetesen kiröhögtek,pláne,hogy nem a gyári olajat vittem,hanem Mannol 75w 90-est amiből 3litert beleöntöttünk! A lényeg,hogy megszűnt a reccsenés,úgyhogy boldog vagyok!
Vannak olyan autók amiket meg lehet kuplungozni a váltó levétele nélkül, de az Octavia nem ilyen...
Egyébként ez a művelet nem egy nagy dolog, egy hobbista is meg tudja csinálni, szóval csak hajrá! Persze ha nem vagy biztos magadban akkor ne csináld, de ezért nem vinném egyből szervizbe s ez lenne az első amit megcsinálnék!
E-mail címem: janyka19@windowslive.com Erre elküldheted, bár szerintem nekem nem fog menni, inkább bíznám egy hozzáértőre.
A váltó még nem volt lent. Csak a kuplung szettet cseréltettem ki. A kulisszára gondoltam, hogy megzsírozom de akkor inkább lehet kérek egy időpontot valamelyik márkaszervízbe és lecseréltetem a váltóban az olajat. Ha friss olaj került bele akkor lesz valamilyen érezhető változás váltáskor, vagy csak annyi, hogy új olaj lesz a váltóban. Mint pl. ha a motorolajat lecseréljük azt sem érezzük csak tudjuk, hogy új olajat kapott. Köszi a segítséget!
...ha publikus lenne az emiled akkor küldenék neked egy leírást ábrákkal a kötelek hosszának beállításához... amit erősen javasolt elvégezni ha lent volt a váltó!
Szinte biztosan nem kell kenni a kulisszát! Próbáld meg lecseréltetni az olajat a váltóban, ez elég gyorsan megvan, szóval még márkaszervizben sem egy nagy költség.
Azután amit még meg lehet próbálni: A váltón a kapcsolókarok mozgató mechanizmusát átnézni, hogy nincsenek-e szétkopva a perselyek, ezeket lehet pótolni ha igen. És nem árt csinálni egy "alapbeállítást" a kapcsolókötelek hosszára.
Ehhez le kell rögzíteni a kapcsolótengelyt, (a váltón, ott ahol bemegy a kapcsolótengely a váltóházba, van egy kis pipa alakú kar, ezt amikor a váltó üresben van kicsit le-fel mozgatva a kapcsolótengelyt elforgatva be kell nyomni, ez lerögzíti a kapcsoló szerkezetet) ezután a kapcsolóköteleken lévő rugós állítókat kell kinyitni, (a rugók végeinél lévő kerek támasztót kicsit elforgatva (?) hátra húzni a rugót összenyomva és kicsit elforgatva megakasztani) majd a váltókart is rögzíteni kell. (a váltószoknyát kipattintva a kulisszánál a karon lévő lukas fület a kulisszaházon lévő luk fölé kell mozgatni és egy megfelelő vastagságú csappal (fúrószár) rögzíteni. Ez a helyzet valahol az 1-2 és a 3-4 fokozatok között van) Ezután a kötelek állítóit vissza kell zárni, feloldani a kapcsolótengelyt és a váltókart.
A váltó olajcseréjéhez, ha magad akarod csinálni, ugyanígy le kell rögzíteni a kapcsolótengelyt és a differenciálműnél lévő jó nagy belső hatszögű leeresztődugót kicsavarni, majd a váltó aljából az egyik kapcsoló villa csapágyat (két egyforma acél lap amit egy-egy torx csavar rögzít az oldalán lévő füllel) is ki kell venni, ezzel a váltótérből is leereszthető az olaj. Amikor kifolyt minden akkor vissza kell tenni a leeresztő dugót és a kapcsolóvilla csapágyat (ezen gumigyűrűt sem árt cserélni, de persze ha nem sérült akkor nem muszáj, én sosem cserélem még) és a váltó oldalán az önindító környékén található dugót kivéve az olaj kicsordulásáig fel tölteni olajjal.
Olajat beszerezni mindenképpen márkaszervizben javasolt méghozzá váltókód szerint cikkszám után! Nem biztos, de talán ez a cikkszáma: G 060 726 A2
Neked mi volt a hiba, hogy végül váltófelújítás is lett, nem volt elég a kuplung csere?
Én Sachs-ot vettem 42-ért plusz a munkadíj 15 ezer volt. A Luk kuplunggal nincs jó tapasztalatom sajnos. Az előző autómnál teljes szettet vettem amibe volt egy lendkerék is 250 ezer ft-ért de sok hibát tapasztaltam vele kb. 20-25 km megtétele után.
Mikor a kuplungot cserélték a szerelőnek mondtam, hogy nézze meg az olajat. Azt mondta, hogy a szint is rendben van és az olaj is. Le biztos nem engedte, szóval nem tudom. Azt javasolta, hogy jobban járok ha azt hagyom benne mivel jó még az olaj, mintha lecserélném mert ami benne van sokkal jobb minőségű lehet mint amit beleöntenék.
"Váltó kulisszához, hogy férek hozzá hol kell bezsírozni"
Ezt nem tudom ,de szerintem váltó olajat is kéne cserélni elsőkörben.....és megnézni a lefolyt olajat pl egy lavorban ,ha spénes színe szürke ( fémpor,reszelék) akkor ott előbb utóbb baj lesz ,valamit darál már a váltó ( csapágyak,letört fogaskerék darab stb )
Vagy még van egy filléres tétel a rükverc és fokozatok között egy ( valamilyen ) fém gyűrű tartja lent a váltót ,ha az elfáradt vagy eltört akkor az 1-es 2-es siralmas van hogy be sem veszi nem lehet berakni vagy lent marad rükvercben ,ha már nagyon oda van ,ilyen is volt a váltómmal ez 12 ezer ft-ből meg lett javítva.
Úgy kezdte hogy hidegen nem akarta a 1-est bevenni vagy mint ha nem lett volna 1-es csak hármas stb.
A leengedett váltóolajból azért sokminden kiderül.
Most volt komplett kuplung cserém. Az 1-es és a rükverc fokozattal volt probléma. Viszont most így csere után nem vagyok teljesen megelégedve az eredménnyel. Arra gondolok, hogy sokat használták így az autót kopott kuplunggal és erőltetve lett ez a két fokozat amit megviselt a váltóban lévő fogaskerekek. De ha hülyeséget mondok javítsatok ki.
Gondolom, hogy elég nyűgös egy ilyen váltó felújítás, és költséges is. Szerencsére kettőstömegűt nem kell cserélnem. Az előző autómnál kellett sajnos, ez volt az egyik ok többek között, hogy benzinesre váltottam. Igaz már sok benzinesbe is megtalállható a kettőstömegű.
Váltó kulisszához, hogy férek hozzá hol kell bezsírozni?
Sziasztok. Váltó kulisszát, rudazattal hol lehet venni? Újat sehol nem találtam csak bontottat. Illetve csak felújító készletet találtam. Még egy kérdésem lenne. Váltó felújítás nagyságrendileg mennyibe kerül. 1-es és a rükverc fokozattal van baj. Ha valakinek van benne tapasztalata akkor kérem ossza meg velem. Köszönöm!
Eladom a 2009. júniusi gyártású Octavia 1,4 TSI Elegance autómat. Mielőtt meghirdetném és kigondolnám az irányárat (mondjuk ezek alapján), érdekelne itt valakit? Esetleg valaki ismerőst?
Röviden az autóról:
- első tulajdonos, magyarországi forgalomba helyezés, cappuccino beige szín - 61.000 km-t futott (igen, ennyit) - a kezdetektől évente szervizelve nem longlife olajjal, minden pecsét a szervizkönyvben - teljes vezérműszett cserélve gyári alkatrészekkel - idén februári Michelin Primacy 3 nyári abroncsok - a szériafelszereltségen felül: 16 collos Crateris felnik, AFS II xenon fényszórók kanyarvilágítással, alsó védőburkolat, CD-s Bolero rádió SD-kártyahellyel, egyedi rablásgátló, első és hátsó tolatóradar, első oldallégzsákok, ESP + visszagurulás-gátló, fűthető és behajtható külső tükrök, fűtött ablakmosó fúvókák, fűtött tükrök, guminyomás-ellenőrző, hátsó napfényroló, kétzónás automata klíma, metálfényezés, multifunkciós bőr kormánykerék, tolatóradar elöl és hátul, ülésfűtés elöl és hátul - patika állapotú kívül és belül
Ha valakit érdekelne, kérem írjon e-mailt magánban. A hétvégén csinálom meg a hirdetést, lesz több kép is.
Cégek flotta autókat úgy veszenk hogy egymás után gurulnak le a sorról X darab ,az egy rossz széria volt.
Tele vannak az utak 3 -szor visszatekert BXE-s golfokkal meg O2-sekkel meg ki tudja még mibe tették bele.
Ha összeszámolnánk az összes eladott BXE-t és abból hogy hánynak tört hajtókara az eredmény elenyésző lenne,de attól még a hiba fenn áll és benne van a pakliban!
Majd egyszer lehet megnézetem a hajtókar csapágyak milyen állapotban vannak (mondjuk akkor már ki is cseréltetném),de nem igazán akarom bolygatni ,meg nem tudom mekkora meló lenne ......
Ja még valami fater SuperB-je is BXE taxizott vele pár évet ,mostanába németbe jár vele 243 ezer km -nél tart annak aztán soha semmi baja nincs kopó-fogyó ,olaj ,üzemanyag mást eddig még nem kért ,most viszi nagyszervízre megnézetni hogy a kettőstömegű milyen állapotban van mert még nem lett cserélve se kuplung ,de még nem csörög annyi hogy a kuplung már azért fentebb fog.
+1 az enyém és talán még egy emlékszem, de elég pörgős topik ez, írták volna mások is. És csillió BXE futott és fut, mert a VAG sok autóba szerelte. Az alap dízel volt vagy 4 évig.
Ezt a négy-öt motort biztos esztelenűl taposták.:)
Én inkább a PD hengerfejére mondom, hogy típushiba. Az is elég nagy feketeleves.
elenyésző az az arány ami behalt ,%-san szerintem mérni sem lehetne
a fórumtárs cégénél 3-ból 3, az jól mérhetően 100%.
ami BXE mostanáig elment, az talán már nem néz ki a blokk oldalán, de mivel ez a hiba garantált motorcsere, ha valakinek nincs sok százezre, amit vész esetén el tud locsolni erre a projektre, az legyen inkább óvatos.
Nekem is ilyen volt és 311 ezerrel adtam el 8 évesen minden különösebb probléma nélkül... De tagadhatatlan, hogy elég sok BXE 1.9TDI (és csak BXE!) pusztult már el úgy, hogy kirúgta a blokk oldalát a hajtókar és ezt a tulajdonságot koránt sem nevezném elpusztíthatatlanságnak!
Szerintem közel 80%-90%-os az arány használtautóban az Octi 2 1.9 BXE a leggyakoribb motor ,elenyésző az az arány ami behalt ,%-san szerintem mérni sem lehetne ....ha az összes BXE-t bele vennénk.
Én mai napig nagyon szeretem ápolom ,karbantartom,felszerelem 271 ezer km van benne 9 éves ,de azért csak ennyi mert ebből az utóbbi 2 évben áll a ház előtt asszony talán néha elviszi a gyereket vele oviba.
Sajnos a hahu-un árultak már megjárták a holdat oda vissza és még mindig mennek :)
Jah, és az 1,6 CR tényleg döglött érzés az 1,9 PD-hez képest, hiába tudja ugyanazt papíron. Egyszerűen nem megy úgy.
A PD egy "nyúlós" motor hozzá képest, mintha mindig egy kicsit többet ki lehetne hozni belőle.
Igen, kerreg, de ez inkább csak alapjárat környékén (városban) lehet zavaró. Mintha egy kis kalapáccsal ütné valaki az alvázat, most is a fülemben van. :)
Én szerettem azt a motort, Golf IV/V-ben volt nekem ilyen. Senki nem hitte el, hogy nincs megpiszkálva, amikor városban odaléptem neki.
A melóhelyen volt 2 db 2010-es Golf VI, 1,6 CR-TDI motorral.
Az egyik kéziváltóval: ebben az EGR szelep halt meg 200e körül, más semmi.
A másik DSG-s: ebben KT lendkereket kellett cserélni 200e környékén, más semmi (volt még pár DPF figyelmeztető lámpa a nagypapi stílusú sofőr miatt, de autópálya 3. fokozatban mindig segített).
250+ ezer km-rel rakták le a kollégák az 5 éves autókat.
Alsó közepesben, ami nem kombi, van csomagtartója, és tágas, nem nagyon van alternatíva.
J Astra vicc, azt inkább hagyjuk. Focus még elmegy mondjuk, és qrva jó az abban lévő 1.6d motor, nem vitás, az talán még szóba jöhet, de abból is csak a kombi lenne jó a csomagtartó méret miatt, de a kombikat meg nem szeretem :)
És valljuk be, Octavia nem véletlenül tartja az árát úgy, ahogy.
Mert jó autó. Nekem meg jó pár évre kellene, szóval nem akarok sok kompromisszumot, bár használt autó mindig az részben ugye.
De cseréltem, kapott gyári újat. És érezhetően sokkal jobban ment az autó. Hétfőn hoztam haza az autót szerdán behalt az EGR. Nagyjából 50 km-ert mentem vele..
2.5 M az nem aprópénz! Javaslom, hogy nézz szét a piacon és ne korlátozd be magad egyből egy márka egy modelljével. Tudom, hogy ezt nem nagyon illik itt mondani, mert mégis csak egy Octavia fórum, meg én is nagyon nagy megelégedettséggel használtam sokáig a sajátomat és a sok remek tulajdonsága mellett azért tudok mondani egyet ami ugyan nem rossz, de neked talán most az. Nagyon magasan van a használt áruk!
Csak nézd meg a HaHu keresőjét. A ~2.5 milliós ársávban bőven vannak még nagy, jó és pláne jól felszerelt autók...
Ha mégis maradsz az Octinál, akkor a 2.0 TDI modelleket sem feltétlenül kell kerülnöd, ugyanis volt egy 110 lovas verzióban is a 2.0 CR TDI motor amit emlékeim szerint a "Family" fantázianevű felszereltségben árultak meglehetősen jó árban.
Köszi! Gondolom az elején te sem voltál túl kipihent, és nem 7-8 órákat aludtál...:)
Ez az 1.6d nem tudom mennyire döglött, de gondolom az 1.3d Astránál nem rosszabb, sőt. Akkor meg nagy baj nem lehet.
Nem a zajosság miatt venném az 1.6-t, hanem mert újabb, és talán kevesebbet is fogyaszt mellé. Ez a PD zajosság amúgy is divat, mint valóban igaz volna, hisz semmivel sem hangosabb motorok ezek, mint a saját korabeli átlag motorok. Pl. 1.7d Isuzu motor, ami az Opelekben is van, sokkal zajosabb az 1.9TDI-nél.
Ami mondjuk az 1.9TDI mellett szól, az a legendás megbízhatósága, kiforrottsága, ez nem is kérdés. Csak ha már kiadok egy ilyen kocsiért 2-2,5 millát, valahogy akkor már az újabbat választanám.
De lehet megnézek azért 1.9d-t is.
Azoknál milyen a vezérlés? Láncos, vagy szíjas? Mennyire szerviz igényes?
Én a jelenlegi Astrám esetében hozzászoktam, hogy olajcsere, aztán kész. Néha persze volt 1-2 apróság (a leírt EGR és kettős tömegűn felül), ami ennyit km-nél (271e eddig) természetes, hogy egy vákuum szenzor elszállt, pár éve, de 15-20e Ft-os tétel volt, meg előtte a turbó nyomás szenzor is hasonló nagyságrendű tétel volt. Vízpumpa is egyszer cserés volt már, de ezek természetes elhasználódó dolgok, maik minden kocsinál előjönnek idővel.
1.6TDI vásárláson töröm a fejem, mert kinőttem a régi, és jól bevált 1.3d GTC Astrámat, mivel ikreim szüklettek :)
Gratula a duplázáshoz! Kemény lesz, de dupla meló-sokszoros öröm! Nekem már 9 évesek az ikerlányaim, szóval nem a levegőbe beszélek!
Ami az autót illeti, a kettes Octavia szerintem is a legjobb választás 2 (-3) gyerkőcnek, nekem ferdehátúm van, de az is mindig elegendő (az iker babakocsi pedig elég sok helyet tud elfoglalni).
Viszont a motor kérdését átgondolnám a helyedben. A 2.0 TDI tényleg nagyon borsos felárral vehető csak meg, viszont az általad megcélzott ársávban még elcsíphető a jóhírű 1.9 PD, ami ugyan zajosabb, mint az 1.6 CR, cserébe érezhetően jobban mozgatja az autót, és ha kifogsz egy részecskeszűrő nélküli példányt, azzal érezhetően kevesebb gondod lesz (tudtommal az 1.6 mind részecskeszűrős).
Én ilyet hajtok 3 éve, kb 76e km, 3 gyerkőccel. A hangja hosszú távon is bőven az elviselhető szint alatt van, országúton 4-5 liter, pályán 6 a fogyasztása. Kiforrott a technológia, és 2009-10-ig tették az O2-be.
Az 1.6 CR sem rossz, fogyasztása biztosan kevesebb, de nagyon "döglött" a motor, bár papíron szintén 105 LE / 250 NM, érzésre nagy a különbség.
Próbálj ki ilyet is - olyat is, aztán lehet dönteni.
Én februárban vettem. Előtte 9 évig egy 1,4 benzines Leon-om volt, ahhoz képest ég és föld. Ez nem egy versenyautó de én sem vagyok autó versenyző, szerintem a mindennapokban szépen használható autópályán is szépen viselkedik. Vásárlás után kb 2 héttel megadta magát az EGR szelep előtte 6 litert fogyasztott azóta 5-öt (vegyes használat).
10 000 km-ert mentem eddig vele nagyon szeretem kényelmes csendes, és szerintem elég jól megy.
Semmi probléma nem volt vele, itt a fórumon rengeteget olvasgattam vásárlás előtt is, azt írták a főbb alkatrészek valószínűleg még nem hasalnak el ( az enyémbe 198 000 km van)de nyilván kell majd rá költeni.
Kicsit féltem a részecskeszűrőtől, de ha mindent úgy csinálsz ahogy itt többször is leírták nem lesz vele baj. Kicsi odafigyelést igényel..
Egyszóval: Nagyon jó vétel volt... Én mindenképpen ajánlom.
az egyik végébe azt amit a fejegységbe forrasztasz be a masik vegébe meg ezt a kábelt ahova a pendriveot teszed. nem értek a colombushoz de van olyan fejegység aminek az oldalán van slot ennek a kábelnek
Felesleges motort alapjáraton járatni, mert lassabban melegszik, és üzemanyag pocsékolás, meg a motor sem a hosszú alapjáratra van tervezve tudtommal, főleg nem hidegen. El kell szépen indulni, csak nem kell tolni neki, hanem 2000 körül tartani a fordulatot, akkor nem terheled, de gyorsabban bemelegszik, és a motornak sem ártasz vele.
Amúgy mióta van 1.6TDI-d? Pont ilyennek szemezek. Mit érdemes tudni róla?
Hu.ezt egészen nem értem. Szóval kell egy olyan csatlakozó is mint amilyet a 69722hsz-ben hirdetnek. Ha igen akkor azt hova kell dugni? Esetleg ha küldesz egy tel.számot emailba akkor felhivnálak és úgy egyszerübb lenne.
Minden VAG gyári alufelni és acélfelni tudtommal ugyanolyan gömbölyű csavarral van rögzítve. Még agyon a hosszuk sem tér el, hiszen az a pár extra mm simán elfér a kerékagy és a csapágy között.
Az utólagos alufelnik általában kúposak! ...méghozzá 60°-kos kúppal ha jól tudom...
és mind a kettő gyári skoda alufelni? jól sejtem hogy legalább az egyik nem az? mert akkor nincs is min csodálkozni hogy nem jó hozzá a csavar. de ahogy Timla is írta a vw csoportos gyári alu és acelfelnikhez ugyanaz a csavar való, legalábbis o2 fl skodáról és 2003-as seatról tudok tapasztalatból nyilatkozni. szóval így nincs ebben semmi furcsa :)
Nekem gyári kf felni van az autón, de a pótkerék acélfelnis. Nem kaptam csavarokat a pótkerékhez. Ezek szerint a gyári kf-hez és az acélhoz ugyanaz a csavar kell.
És akkor már kezelni fogja a pendrivot? Esetleg azt lehet tudnihogy hova kell forrasztani a vezetékeket az alaplapon? És ezt meg lehet barkácsolni a columbuson is szerinted?
Nekem mind a nyári, mind a téli gumi külön-külön alufelnin van.
Ehhez képest már a kétféle alufelnihez is kétféle csavarkészlet kell, mert a szerelő szerint az egyikhez kúpos, a másikhoz meg félgömbfejű csavar kell.
Furcsa lenne, ha egy lemezfelnihez, meg egy alufelnihez ugyanaz a csavarkészlet jó lenne...
Előző offos autómnál mondjuk anya ment a kerékagyban lévő tőcsavarra, de az alufelnihez egy kb 20-25 mm hosszúságú anya volt, az acélfelnihez meg egy kb. 12-15 mm hosszúságú anya volt rendszeresítve.
A VW csoport gyári alufelnieihez nem kell külön csavarkészlet. Próbáld meg fémtartalmú kenőanyaggal kezelni a csavarokat azzal kevésbé szorulnak be és az is fontos, hogy ne legyenek túlhúzva! A meghúzási nyomaték 120Nm, de ha nincs nyomatékkulcsod akkor a gyári pipakulcsot használd a meghúzásra, mert az úgy van méretezve, hogy egy átlagos felnőtt kézzel meghúzva kb. ezt a nyomatékot tudja kifejteni. Ebből következik, hogy csak lazításkor szabad rátaposni a kulcsra! Meghúzni csak kézzel szabad!
Köszönöm a tanácsokat és a videót, a hétvégén vagy redőnygurtnit szerelek (az is leszakadt :-((( ) vagy ködlámpázok.
A H11 cserét egyelőre jegelem, a ködlámpát pont annyit használom, mint a reflektort, szóval a H8 fénye elég (csak már minden izzó ki van cserélve fehér fényűre, a H8-ast is lecserélem fehérre).
A 2008-as Octiba simán passzol, a többiek már leírtak mindent.
A GPS antennát kérd el hozzá, vagy venni kell egyet külön, kb. 10 eFt, így néz ki:
A lényeg, hogy FAKRA csatlakoz legyen a végén (az a kék csatlakozó).
Beszerelni otthon is tudod, a komputernek viszont VAG-Commal "meg kell mondani", hogy most már navigációs fejegység van az autóban.
Azt nem tudom, ez miért fontos, nekem 1 év után állították át a VAG-Commal, de addig is ugyanúgy működött ahogy utána, igaz nekem nem volt multikormányom és nagy kijelzőm a kilométeróra és a fordulatszámmérő között.
nem kell kivenned nincs benne. a swing az egyik leggagyibb. nekem is az van. kellett vennem egy MDI t. es ha minden igaz holnap már játszik pendrive ot.
Le kell pattintani a ködlámpa körüli rácsot, kitekerni 2 torx csavart, majd kihúzható, ha benyomsz egy nyelvet, ami a külső szélén van (elemlámpával kukkants be, hogy lásd).
A rács így jön le: a vízszintes dudornál fogva (ami az autó orrán összeköti őket) kell jól meghúzni, utána már enged. Ha kézzel nem jön össze, a szerszámkészletben van egy kampó, amit be tudsz akasztani a megfelelő helyen.
A zöld csavart ne bántsd, az a magasságállító.
A megfarigcsált H11-el jobban jársz, ha számít a fényerő. :)
A kék üvegű izzó nappal kékes tükröződést fog okozni a lámpában, de lehet, hogy nem lesz annyira feltűnő.
Off autómban kicseréltem a ködös H8 -at H11-re semmi para nagyobb a fénye az viszont látszik,bírja a foncsor is .
Egy fórumon ki is lett pontosan mérve 22 -30 fokkal melegebb a H11 a H8-nál az izzótol 1 cm-re.
Üzemórába dupláját bírja ,fényerőben jóval több H8 :800 lumen H11 : 1350 LUMEN
Üzemóra H8 : 800 h
H11 : 2000h
Nekem egy éve biztos így van ha nem több .
Mondjuk én a sárgát pereferálom :) Nekem Nokya hyper yellow 2500 Kelvin-es H11 -ek vannak benne a tompi meg xenon hatalmas a kontraszt,mindenki meg is nézi ,ha köd van :)
Gondolom ki kell venni ahhoz a rádiót, hogy megtudhassam, van-e rajta sárga USB kivezetés. O2 fl 2012-es Swing-ről van szó, ilyen. Hogyan lehet kivenni?
Passzolni biztos, hogy passzol bele, 4 csavar tartja, az nem varázslat.
Viszont az autó canbus-rendszerét már nyűgös lehet összehangolni a FW-ével, ott lehetnek csapdák. Alapban csak a 2008-asok rendszere ismeri, a korábbiaknál a canbus rendszert is frissíteni kell, és akkor sem biztos, hogy minden működni fog. Nekem a tempomatszerelősök építették be, és a friss FW-t cserélni kellett az eggyel korábbira, mivel nem kezelte a multikormány gombjait! Nekik persze volt polcon mindenféle, így csak +3 órát kellett várnom.
Árban tényleg jó, ha össze tudod hangolni az autód rendszerével.
Egy 2001 -es Skoda Octavia 1.8T 4x4 került a tulajdonomba 2 hete. Az első problémája tegnap jelentkezett, mégpedig: hazaértem, leállítottam a motort, majd kb 5 perc múlva újra el kellett indulnom, de az autó csak egy kis gázadás hatására indult el, és világított az EPC lámpa, az alapjárat pedig 1200 -körül állt stabilan. Leállítottam, újraindítottam, a hiba nem állt fenn, és azóta nem is fordult elő többet, nem tudtam előidézni. Van valami tapasztalatotok, ötletetek, hogy mi lehet ennek az oka? Ja, tegnapelőtt volt vezérlés cserélve az autón, nem tudom, hogy lehet -e összefüggés...
W3W izzó kell bele, előttem már írták, hogy ezek így adják meg magukat. Még azt nézd meg, hogy a foglalat nincs-e kitágulva, találkoztam már olyannal, hogy a két kis érintkező ami közé az izzó megy be kitágul, és finoman (izzó nélkül) össze kell csőrös fogóval nyomni.
Miért ne lehetne a sebességhatárokat betartva közlekedni? Ahol lehetett így is mentem 130-al, de elég sok helyen le van korlátozva a horvátoknál 100-ra, és még a tengerparton, vagy hegyi szerpentinen csak 50-60-as táblák voltak. Érdekes ott betartották a korlátozást, nem én voltam az első a sorban. :)
Egyébként tényleg volt már 5,6 L a fogyasztás egy Balaton parti településre menet :)
Pl. egy 55W H7 izzó is tud ilyet: elhasználódott az izzószál, és el is szakadt. Néha még összeér a rázkódás miatt, aztán össze is forr egy időre, és még világít egy kicsit, stb. Persze ennek aztán hamar vége van.
Azok a szemét 4W-os izzók tudnak ilyet csinálni, (meg az első helyzetjelző 5W-osak is..) cseréld ki és elmúlik! Nem lepődnék meg ha már erősen elhasználtak, esetleg foncsorozott kinézetűek lennének...
Én évente egyszer mindig kicseréltem az izzóimat (az országúti és a ködlámpa kivételével) miután párszor megszívatott ilyen hol van, hol nincs hibával... persze nekem egy év alatt beleszaladt jó pár üzemóra!
Ma szétugrott a váltóm egy erős 2-esbe rakáskor :))) A mechanikában az egyik összekötőkarban (amiben a gömbfej gumiperselyek 90 fokban el vannak fordítva) az egyik gumipersely kitöredezett, gondolom ezért nem tartott. Összenyomtam, hazamentem, megrendeltem a cseredarabot, gondolom nem olyan vészes kicserélni otthon, mindkét végén ilyen gömbfej-csatlakozás van. Ötlet?
tényleg. a képen az rdc-510 van, nem tudom a kínai miért hirdeti akkor a másikhoz is amikor azon nincs. hacsak az rns-315 -ből is távol keleti verzió (valamelyikből van olyan amiben a távol keleti tud usb-t de nincs rds, az európai verzióban meg pont fordítva). ezen a kék ahogy nézem a gps antenna csatlakozója. akkor majd Octi megmondja a tutit nála hogy volt/van.
A sebességhatárokat betartva nekem az 1.6-os MPI O2-es fogyasztása 6,9L-ből kijön.
A nyáron a horvát nyaralás alkalmával a kijelzés szerint 6,8 L-t fogyasztott klímával, mérve a tankolások alapján 6,9 L. 1523km volt az út, ebből kb. 1100km volt autópálya.
Mennyi pénzed van autóvásárlásra? Gondolom, hogy olyan 2-2,5 millió körül lehet...
Ezt abból gondolom, hogy olyan 1-1,5 millió Ft-os árú autókat nézel, amit 5 évig akarsz használni (vagyis rögtön rá kell költeni 1 millió Ft-ot az általad nézett autókra, ha hosszú távon üzemben akarod tartani).
Azt mondom, hogy inkább 2 milliós kategóriában keress, azokra legfeljebb százezreket kell rákölteni, vagyis ugyanannyi pénzből egy újabb, jobban felszerelt, tovább életben tartható autót kapsz.
Az igaz, hogy egy 1.9 PDTDI Skoda tartóssága az "örök élet plusz egy nap", de félek, hogy az általad kinézettek már a plusz egy nap időtartamban vannak :-(
Ha még ráköltesz egy milliót lehet, hogy jó autód lesz.
Az Elegance felszereltségnek nagyon jó volt a karpítja, nekem egy 2oo3-as volt, használtam talán 3 évet, de 232e km-ben semmi kopás nem látszott sehol. A változtatható turbo geometrián kivül soha semmi baja nem volt.
Van a környezetemben pár 2oo3 O1-es, nem is rozsdásodnak.
Az egyikben van vagy 45oe km, első tulaj, vigyáz rá.
Meglepően keveset fogyaszt, de az egy dolog.
Motor is meg lehet javítani, kapcsolószekrényt is. De ha a motor kapott olajat rendesen nem lehet baja.
Lehet, hogy ki kell cserélni egy-két vezérlesi alkatrészt...
Nekem az volt ezzel az O1-sel a benyomásom, hogy nem nagyon van rajta, ami elromoljon.
Minden ami elromlott, azt a szervízbe rontották el, a garanciális szervízbe nem értettek hozzá egyáltalán.
Csak kell egy nagyon komolya szaki, aki rendesen megjavítja és aztán karbantartja.
Menetteljesítményben csak az 1.8T említésre méltó (a sima 1.8 csak 1999-ig volt), ill. a 2.0 sem rossz, de abból alig van itthon, és azoknak a nagy része is külföldről behozott. Választék 1.6-ból és 1.4 16V-ből van, az 1.6 éppenséggel megmozdítja a kasznit, de csodákat nem szabad tőle várni, pályán sokat forog, városban túl hosszú a 2. fokozata, az 1.4 16V nekem nem volt nagy kedvencem semmiben, különösen megpakolva, de ha a kérdést magamnak úgy tenném fel, hogy adott pénzért egy 300-400 ezret futott 1.9 dízel vagy egy 100 ezret futott 1.4, akkor 1.4, nem kérdés, mert az holnap is autó lesz.
Fogyasztást nézd meg a spritmonitor.de oldalon, mégpedig úgy, hogy nézd meg az eddig általad használt autóknak a tapasztalt fogyasztását és azt, hogy az az adott típusnál lévő értékeken belül hová esik (átlag, átlagtól kicsit lefelé, átlagtól kicsit felfelé stb.) és a kinézett új autónak is nézd meg az átlagtól hasonló irányba, hasonló mértékben eltérő értékét.
Ezek közül csakis az O2. Km szempontjából lényegében mindegy, hogy 300 vagy 400, az állapot a döntő, és az O1 egyrészt 2013 közepi rendszámú, tehát nagy eséllyel külföldről hozták már tinédzserkorúként (előélet bizonytalan), másrészt a belsejéről nem tettek fel egy képet sem, ami még sosem jelentett jót.
Nekem 1,6 MPI motoros Octavia II-esem volt. A fogyasztása nagyon vegyesen alakult, volt olyan, hogy egy 200 km-es szakaszon 5,9 literes átlag jött ki. Főútvonal, lakott terület vegyesen, autópálya nem volt benne. Lakott területen, autópályán viszont rendesen tudott fogyasztani. Sokan lomhának tarják ezt a motort, szerintem a váltót ügyesen kezelve lehet vele dinamikusan autózni.
Az O1 egyszerűbb konstrukció, annak minden előnyével és hátrányával. Külső megjelenésre szerintem ma is állja az O1 a sarat, a belsőt tekintve az O2 sokkal kultúráltabb és a hátsó lábtere lényegesen nagyobb.
Az O1-nek kevés típushibája van, az O2 sem egy problémás autó, de vannak olyan jellemző gondjai, amik az O1-nél az egyszerűbb megoldásoknak köszönhetően ismeretlenek (klímarendszer különböző hibái, hideg-meleg levegőállító motor hibája stb.).
Dízelben ez a korosztály szerintem már nagyon nagy lutri, de időnként bele lehet futni pozitív meglepetésekbe.
Amúgy ehhez amit leírtál nem feltétlen kell Diesel. Benzinest olcsóbb fenntartani. És ezek amiket keresel amennyiből azok bizon 400 felett futtattak. Adagoló Turbo kettős tömegű Lendkerék vezérlés Nem 2 Ft
Esetleg próbálkoznak Corolla Wagon 1.4d4d vel hátha....ebben nincs kettős tömegű
Állíts be a használt autón autovadaszt meg a jó fogáson. És ülj a fenekében várj. A legtöbben a nap Hold tavolsag 2xbenne van. Keress maganszemelytol leinformalhato autót. A bxe motorkódöt keress 2006 al bezárólag. Utána bor lemossák lettek. Hajtokarcsapagy meg Csavar probléma. Nem egyszerű de megéri türelmesek lenned. a rendszám L vagy K val kezdődjön. A kereskedő sok általában mind szoporolller.
...bár hozzáteszem, hogy én soha nem használtam a kínai, sőt még a VW gyári RNS-315 USB csatlakozóját sem, illetve a gyári naviét töltésre használom. Vagy BT kapcsolaton, vagy az SD kártyáról hallgatok zenét. A Passatban az USB csak arra van használva, hogy amikor kezd merülni az a telefon ami a WiFi-t csinálja a kocsiba akkor arról töltöm fel!
Igen! Ha van a fejegységeden USB csatlakozó és csak azt akarod megoldani, hogy profin kinéző csatlakozód legyen az utastérben, akkor mindenképpen egy ilyen vakdugó helyére valót vennék és megoldanám, hogy az akármilyen csatlakozó helyett egy sima USB dugó legyen. (bár a színe, a kivitel minősége és az, hogy a váltótól elfér-e majd egy pendrive kérdéses lehet)
Keresek én már mindent. Azért emeltem ki, hogy 77 kW, mert elég sok féle 1.9 PD létezik a konszernen belül. Nem ragaszkodom a motorhoz, de ezt tűnt papíron/tesztek alapján jól fogyasztónak, dinamikusnak. Más is szóba jöhet, nem ragaszkodom semmihez. A régi 1.9 TDI-t kerestem sokáig, a 110 lóerőset. Leggyakrabban ~25 km-eket mennénk vele, meg hosszabb, jellemzően autópályás utazásokra. Hogy mennyit azt nem tudom, mert az újdonsült szűk családom első autója lenne. Eddig kölcsön autóra, kerékpárra, vonatra voltunk szorulva. Ezek közül főleg a kölcsön autót és a vonatot kellene kiváltania, meg szar időben a kerékpárt. Meg be kellene tudni tuszkolni két biciklit is (Focus mkII-ben gond nélkül), mert nem tetőcsomagtartóznánk feleslegesen, de alkalomadtán csak feltennénk a tetejére a tandemünket.
Az O1-et azért linkeltem, mert ránézésre kulturált, erős motorja van, de minél újabb autót vennék, ami kiszolgál legalább 5 évig, hosszú utakon is.
A környezetemben nincs Octavia tulaj. Mire figyeljek, ha O1-et vagy O2-t veszek? Az talán megoldható lenne, hogy elviszek magammal egy megbízható szerelőt, mert nem vagyok egy nagy szakértője a témának.
Na, így sem láttam még leírva, szóval O2 1.9 PD -t keresel? :-)
A két belinkelt közül a második egy O1 (kedvedért mkI), az első akár jó is lehet, bár a képek elég sz*rok, ami általában nem sok jót jelent (nekem pl gyanús a világos belsővel kombinált fekete váltógomb).
Ezek az 1.9 PD-k egyébként elég tartós darabok, ha a minimális szervizt rendszeresen megkapták, a világból kimennek. Egy 10-12 éves dízel kombiban nyugodtan lehet 350-400e km, ritkán vették garázsnak ezeket, az Octavia ráadásul szépen öregszik, nem hullik szét a belseje. Szóval ha nincs szervizkönyv, és az óra 199e km-t mutat, inkább hagyd ott.
Üdv! Adott egy O2 Fl, maxidot nélkül, egy nagyon alap kijelzővel. Elvileg ez az alap kijelző képes megjeleníteni a fogyasztást, az enyém azonban a külső hőmérsékleten kívül nemigen mutat mást. Lehet-e valahogy aktiválni a fogyasztás kijelzést? Köszönöm az építő jellegű válaszokat.
Vagy veszel egy sima USB kábelt és egy kis forrasztással és némi zsugorcsővel megoldod a dolgot. ...de ha a fejet szét lehet szedni akkor még az is megeshet, hogy zsugorcsövezni sem kell...
Mindenféle betegsége lehet a klimának. Én is úgy jártam, hogy vettem egy új kompresszórt (szerintem gyárit), felszerelték, aztán kisült, hogy mégsem működik rendesen.
Nekem végül gariban megcsinálták. De beszereltek egy eredeti kompresszort, egy módósított kondenzártor (aminek cserélhető a szűrője) és ezt a szelepet is lecserélték.
Lehet hogy csak kormány vezérlő modult kell cserélni Cent.elect. nem biztos ,de valahol van egy lista melyik CECM számú mit tud vagy mit lehet még rákötni megtanítani....
Vedd neg nyugodtam a kék kínai H15-öst, lassan egy éve használok egy párost, szép fehér a DRL fény (a refi meg nincs olyan gyakran használatban, hogy zavarjon a kissé kevésbé intenzív fénye).
köszi. pont ezt vettem és tettem bele, de ez is sárgán világít (mármint drl-ben, távfényként fehér). a tompítottban most Osram NBU van, szemezek az új kiadásával, de egyelőre jól bírja a NBU is (igaz drl mellett nem nagyon használom)
A kínai tippeket köszi, egy sárga izzót már vettem e-bay-en, nekem is hasonló tapasztalatom volt vele (azaz teljesen normálisan használható és normális fényt adnak). Ilyenkor jön a minőségbiztosítás, jótállás és hasonló téma (mármint márkás és kínai noname között, azaz az előbbi mennyivel többet ad, a kínainál meg hiába mész panaszra - holott egy egyébként nem teljesen igaz, mert sokszor hamarabb utalja vissza a pénzt, mint a márkás kereskedője):-)
Én most multikormány beszerelésen töröm a fejem,de fogalmam sincs hogy melyik elektronikát kellene beszereznem 2011.02 havi forgalombahelyezésű az octavia. Valami ötlet?
Én viszont ilyet vettem az aliexpressről. Gyengébb a fénye, mint az Osramé, de én is annyit használom a reflektort, mint te, szóval nem gond, hogy kevésbé világít.
(Mivel használom a kínai izzókat, el tudom mondani, hogy nem égnek ki 1 hónap alatt, nem világítanak össze-vissza, nem égetik ki sem a foncsort, sem a műanyag alkatrészeket, nem szorulnak be, szóval a rájuk sütött problémák nem igazak. Gyengébbek, mint az Osram, de ha azokhoz képest ötöd áron azok teljesítményének a
kétharmadát hozzák, akkor nem a kínaiaknak kell javulni, hanem az Osramnak kellene olcsóbbnak lenni :-))
Egy kérdés O3 DRL-lel kapcsolatosan (hátha van itt valakinek ilyen): már pár alkalommal láttam olyan O3-at, amelyek DRL izzója fehéren világított (sima halogén világítás, nem a LED-es változat, azaz ami a távfény+DRL egyben). Az izzó H15, eddig ok, de tud valaki olyan izzót ajánlani, ami tényleg fehér fényt ad DRL-ként (távfényt fénykürtön kívül igen ritkán használok), de nem led-es?
Ötleteket / tippeket várnék a következő problémához.
Adott egy 2-es Octavia (2008) digitális klímával. Idén nyáron engem is elért a klíma kompresszor probléma. Ki is lett cserélve a kompresszor egy gyári újra (2016. július vége) és tökéletesen is működött. De kb. 4 hét után a gáz fele elment, jött a tipikus "szörcsülő" hang a klímából. Visszamentem a szerelőhöz, aki feltöltötte újra a gázzal (tényleg hiányzott a fele valami 250-300 g jött csak le) ez volt augusztusban. Most jötten haza egy hosszabb útról és megint elment a gáz jött a tipikus "szörcsülő" hang és nem is hűtött.
A kompresszor csere óta ~2 hónap mentem kb. 6000 km-et és ez alatt 2x teljesen elment a gáz.
Visszakerestem a fórumon és többen írták, hogy valami szelepet kell cserélni ilyenkor. Mi ennek a pontos neve?
Az autószerelőm nagyon jó szerelő (~10 éve a család összes kocsiját ő csinálja), de nem klímás. Valami támpont a hibával kapcsolatban? Vagy tud valaki nagyon jó klímást BP és környékén.
Előre is köszönöm.
üdv,
U.I.
A 2008-as 1.9 Pd Tdi DSG még mindig nagyon jó kocsi, a klímát leszámítva a mostani utat (~2200km) is hozta kúton mérve 6,1 l -es fogyasztással és a teljes útra vetített 115 km/h átlagsebesség mellett.
Jó segítséggel ,olvasással sok mindent meg lehet oldani,szerencsére VAG csoportos autóknál sok a neten az infó meg ez a fórum a legpörgősebb ,meg itt mindenre van válasz :)
Frissítés sima ügy volt csak " MAP " mappába betettem az új térképeket simán elfogadta még új licens-et sem kért ....
A TPMS meg így nézett ki próba előtt ,csak összedugtam ,próba jó lett aztán tettem a helyére mindent ,egyedül a klíma tekerőt nem sikerült a megfelelő helyre betenni ahonnan ki jött az a hosszú menetes szára ,de majd ,ha átviszem a tűzfalon úgy is ki kell vennem a klímapanelt majd akkor több időm lesz meg keresni.
Azt ha ez rendben van jön a tolató kamera meg radar :)
Mondjuk ez régen volt,azóta gondolom sokkal egyszerübben is be lehet kötni!
Kb. 1995 óta az összes VW-csoportos autó lámpakapcsolójának van TFL (Tagfahrlicht) kimenete (a CAN-buszos világításúakon meg be tudod állítani VCDS-sel).
A ködlámpát kapcsoltasd be ne a tompitottat! Nekem is az van 50%-on megy és úgy működik mint egy normális menetjelző! (messziről jól látszik és ahogy közeledik,úgy halványodik)
Ami még fontos,hogy a kézifék legyen kiengedve mert behúzott állapotban nem világit!
Komfort elektronika,észak amerikai beállítás!
Ha ez a megoldás se tetszik akkor kösd a generátorra az utólagos drl-t! Nekem a régin úgy volt de egy vödör pénzt kifzettem a bekötésre,relék stb. viszont lámpakapcsolásra lekapcsolt!
Mondjuk ez régen volt,azóta gondolom sokkal egyszerübben is be lehet kötni!
Be van kapcsolva. 65%-on megy a tompított gyújtáson helyzetjelző nélkül. Ezt a teljesítményt találtam megfelelőnek. Ez így is több mint 50 W. Az utólagos Osram drl pedig 15 W és nem az utat világítja mint a tompított. A távolsági fényszóró lenne jó 30%-on de azt az én vezérlőm nem támogatja. Amit leírtam előzőleg az blabla egyszerűen nekem tetszik.
Sikerült kösz a segítséget ,majd legközelebb átviszem a tűzfalon az ABS-hez azt az egy vezetéket azt kódolás....egyenlőre össze van tekerve a klíma mögött ,gomb világít helyzetjelzőre a többivel együtt ESP gomb is működik ki be kapcsol és nem dob hibát sem köszi
Pontosan ezért mondom én azt, hogy a rendszer arra van kitalálva, hogy a vizsgázók minél többet költsenek!
De csak hogy szokják az autózást: átírási illeték, regisztrációs adó, eredetiségvizsgálat, teljesítményadó, kötelező bizti, baleseti adó, megyei adó (útdíj), autópályadíj... :)
...nem is beszélve arról, hogy a műszaki kérdések nyelvezete sem kifejezetten egyszerűek, például arra simán rá lehet fogni, hogy azért ilyen, mert így a leghatékonyabb a vizsgázók szívatása!
Pontosan ezért mondom én azt, hogy a rendszer arra van kitalálva, hogy a vizsgázók minél többet költsenek!
Értem, de valakinek az autó működése ugyanolyan érdekes mint neked egy műkörmös céleszköz szárítóval és UV-fénnyel. Ezért mondom azt, hogy a vezetés és az életmentés oktatásában nem lehet kompromisszum, de a műszaki kérdések egyre kevésbé fontosak a user oldaláról, egyszerűen ebbe az irányba megy a technika.
Én megpróbáltam olcsón megúszni a dolgot, rendeltem a kínaiaktól egymás után egy pár szart (egy sem teljesítette a leírt paraméterek felét sem, így a pénzemet mindig visszahisztiztem), így a végén kiderült, hogy a legolcsóbb és sok szempontból a legjobb megoldás az OSRAM termékei a lumenet.hu oldalon. A LED DRL 401 most elég korrekt akcióban van és a cég is korrekt, így a 3 év garancia itt tényleg ér is valamit.
Sziasztok! Mostanába nagyon felkapott lett a nappali menetfény beszerelése olyan autókba amik nem rendelkeznek ilyennel.van egy 2000 es évjáratú octaviam még az első szériás lökössel. Szeretnék én is felszerelni rá nappali menetfényt a lökösön lévő két takaró rácsba. De a hatalmas választék miatt nem tudom milyet érdemes stb. A kérdés az lenne, hogy van-e itt olyan akinek ugyanerre a lökösre már van beszerelve, ha van milyen típusú? Bármilyen segítséget elfogadok.
Nem, az ASR gombon a vezérlő kimenet marad ahogyan van, a +12, a világítás és GND kell. Aztán ezek is mennek vissza, de már az átkötőről.
Összekeverni azért lehet, mert ahhoz hogy a tpms-t ezzel a szettel bekösd, ki kell húzni az asr kapcsoló vezetékeit (hármat), és innentől ugye nincsenek madzagszínek, mert nem ugyanazok a drótok mennek vissza, hanem az átkötők. Hiába rakod a mondjuk a lilát a kékre, ha azután nem a megfelelő lyukba dugod vissza.
Ilyenkor ugye kell emlékezned arra, melyik lyukból milyen színt húztál ki, azt az átalakító hármas dugójának melyik pontjába kell bedugnod és az a pont hova megy a tpms csatiba, plusz azt, hogy az új drótot hova kell visszaraknod az ASR dugóba. És ezzel még csak az ASR kapcsolód van visszakötve valószínűleg jól, még át kell nézned a tpms kapcsoló bekötését is, hogy tényleg azon is ott van-e minden, ahol lennie kell.
(Ez tökéletesen egyszerűen működne, ha gyári színkódokkal kapnád a szettet, de nem, mert a kínai olyan színt fűz be, ami a legközelebb esik a kezéhez az asztalon, időnként még a megfelelő lyukat sem találja el.)
Ha a visszakötéskor a csatlakozók számozását figyeled, és azt, hogy milyen jelnek kell odamennie, és kimérted hogy az a jel melyik dróton van, akkor biztosan jó lesz.
Ha nincs vékony tapipálcád, ráforraszthatsz két kicsi varrótűt a multiméter madzagjaira, a levett gomboknál a testet bedugod az egyik csatlakozó GND lyukába, a másikkal kiméred szépen sorra, hogy gyújtáson van-e +12 ahol kell, világításon van-e 7-12V közötti fesz ott ahol kell, megnézed hogy a két csati közös GND pontjai csipognak-e, aztán a másik csatlakozón ugyanez. A kimenő (ABS) madzag helyét mindkettőn ránézésre elég ellenőrizni (az ASR-éhez jó esetben hozzá sem nyúltál), aztán a tpms kapcsolót rádugva már csak annyit kell mérni, hogy gyújtás alatt gomb benyomáskor kijön-e a hosszún a +12.
Egyenlőre csak összekötni van időm ,az átvezetés majd legközelebb ,így is bőven játszani kell a man.klíma levegőbefuvó ( ablak,lábtér,ablak.láb,vezetőfülke ) tekerő hosszú állítókarjának visszajátszása a helyére nem egyszerü,egyenlőre a levegőben is hagytam mert még úgy is szét szedem ma délután ,megint.
Aztán találtam egymókolt utólagos vezetéket is egy kék színűt bekötve ami egy barnával volt összemókolva ,az összekötésnél ami simán csak csavarva volt és fekete szalaggal átkötve ,szét is jött ( gondolom az antennához lehet köze vagy nem tudom ) mert NAVI beszerelésnél márkaszervízbe volt csinálva azon kívül ott nem volt matatva mostanáig és a rádió antennája ugyan úgy szar sőt még szarabb!
A kapcsoló anélkül is üzemképes. Világítás bekapcsolásakor világítania kell, megnyomáskor pedig az ABS-be menő madzagon +12 jelenik meg, és ennyi. Átvezetni ráérsz, ha ez megvan.
Szerintem ha élvezni is akarod az autót, akkor erősebb motor, és a neked tetsző szín! Ezek közül biztos, hogy valamelyik színeset venném, a szürke lenne az utolsó a sorban. Így is olyan szürke az utcakép, felüdülés egy-egy színes autót látni. Az enyém végül fehér lett, mert a metál felárát túlzásnak éreztem és már nem fért a keretbe, de azonos ár esetén biztosan színeset vennék. Az meg hogy esetleg buksz pár tízezer forintot sok év múlva eladáskor, nem lenne szabad, hogy tényező legyen - magadnak veszed az autót, nem valami ismeretlennek. Emberek sok tíz- meg százezreket költenek használt autókra utólag, hogy személyre szabják, szerintem ennyi bukta simán bevállalható, hogy tényleg tetszen neked az autó. Egy tizenéves használt kocsinál már úgyis az állapot lesz a döntő, nem a színe. Nekem az előző és a mostani kocsim is olyan konfiguráció, amit a vásárlók 0.1% - a választana, de az előzőt is el tudtam adni, meg ezt is el fogom, ha eljön az ideje. Most meg úgy élvezem, ahogy én szeretem.
Sikerült kipróbálni egy 1.6 TDI kombit. Hááát... ez a motor egy harmatos lepkefing. Nem rossz, de elég karcsú ehhez a bódéhoz szerintem. Jövő héten lesz lehetőségem kipróbálni egy 2.0 TDI Suberb-t (csak a motor miatt)
Más:
Egy kis közvéleménykutatást szeretnék a színekről :)
Ha használtan vennétek autót, akkor egy jóállapotú bordó (Rio red) kombit megvennétek-e? Vagy ha azonos állapotban, felszereltségben lenne egy szürke/szürkés és bordó autó akkor melyiket választanátok? És ugyanez a két kérdés az RS kék színnel is :) Nagyon tetszik a bordó, de nem merem megvenni, mert a későbbi eladáskor hátrálató tényező lehet :(
Ezer köszönet akkor szineket ne is nézzek csak PIN-eket...
Akkor az ESP-én mind a 4 vezetéket be kell kötni a TPMS-be az ESP gyári vezetéke nem marad a gyáriba?
Tehát amíg nem viszem át a tűzfalon és nem kötöm be a ABS vezérlőbe addig be sem tegyem ,mert akkor az ESP-t sem lehet gombon keresztül be és ki kapcsolni?
A madzagok színével ne foglalkozz semmit, csak azzal, hogy gombokra rá nem dugott csatlakozók melyik lábán mi van. Mérd ki, melyiken van +12, világítás, gnd, a maradék egy az ABS. Ha valamelyiken nem az van, aminek a rajz szerint lennie kell, akkor keresd meg a hibát. Az ASR dugót is ugyanígy, mert az a TPMS bekötése után az átkötésekről kap mindent, tehát egy rossz bemadzagozással azt is ki lehet ütni.
Összekasíroztam a két kapcsolót egymás mellé, lábszámok és kiosztás is ott van, eszerint vezetékezd.
A TPMS 4 és 6 lábak - mivel az a része kapcsoló - elvileg felcserélhetők, a kínainak az ilyesmi tökmindegy, azért jön neked a 4-en az ABS szál a hatos helyett. Akkor nem gáz, ha a 6.-ra a +12 megy, működik úgy is, de én nem hagynám úgy, megzavarhat most is, később is. Bocs, nem nagyon jártam erre, most is csak beestem egy percre.
Meg jött a TPMS meg is próbáltam bekötni,így kéne bekötni
TPMS ASR 2 -> 6 GND
3 -> 3 világítás
4 -> 4 +12 (gyújtás
Nekem eleve a 4-esen a hosszú narancssárga van ami az ABS-hez megy.
Gyári csatim ESP gomb:
1 - üres
2 - üres
3 - kék szürke
4 - fekete fehér
5 - fekete
6 - barna (test)
Többi 3 szinről nem tudom mi micsoda...12v ,ESP,gyújtás
TPMS:
2 - fekete
3 - szürke
4 - ABS narancssárga
5 - üres
6 - barna
Megpróbáltam bekötni,eredmény műszerfalon mint a karácsonyfa,aztán vissza kötöttem eredetire,akku saru le fel mentem 20 métert kormány végállásra teker jobbra,balra aztán minden hiba eltünt.
Bekötéshez tudnom kéne melyik színű vezeték micsoda a gyári ESP csatin gombon,esetleg ha tudnál segíteni,vagy rajz alapján megnézni nagy segítség lenne.....
O2 2007.10 1.9 pdtdi BXE
A TPMS gomb még csak nem is világított,aztán pár vezeték csere után annyit elértem hogy világított,de ahogy benyomtam az ESP gombot már hibát is dobott....
Sziasztok, DRL-t szeretnék bekötni 2006-os O2-be (1.6 b.) Hol találok olyan kapcsolt bekötési pontot a külső biztosíték táblán, dobozban amit a gyújtáskapcsoló 15 pontja kapcsol. ? (ahol csak tudom felteszem a kérdést :) )
Ha nem automata váltós: Szerintem ha üresben meg van huzatva a motor és utána beveszi az 1-t vagy 2-t akkor kuplung, ha akkor se akkor összekuszálódott a váltó.
Mentem volna egy fontos eseményre, ere a Skoda Octavia TOUR-om azt mondta, hogy NEM... :-/
HIBA leírása:
Elindultam 1-esben, meg kellett állnom, raktam volna vissza egyesbe, kicsi reccsenést hallani, nem veszi be az 1-est, mire azt hitem, hogy sikerült, a hátramenetet vette be.
A végén rájöttem, hogy ha 1-esbe vagy 2-esbe akarom rakni a kocsit, akkor szinte majdnem ugyan úgy kell váltanom, mintha 3-asba vagy 4-esbe raknám, olyan KÖZEL vannak egymáshoz a váltási helyek... Az alap volt régebben is, hogy amikor 1-esbe vagy 2-esbe rakom, NEM szabad teljesen elhúzni balra a váltót váltáskor, mert ott alapon akad (gondolom nem csak nekem).
MI lehet a gond? Nem merek elindulni vidékre, pedig igencsak fontos lenne.
Végül is az is magánügy, ha kizárólag egyesben üveghangon jársz az autóval 45-tel, de azt persze elvárod, hogy a váltásra megtanítsák a gyereked... Technikailag elmegy az autó egyesben is a városban.
Ez már nem arról szól, amiről eddig beszélgettünk.
Nem kell sokat bontani van ott elég vak gumi dugó ahol át lehet vinni a kábelt. Nekem is ott húzták be a tempomatszerelők a kábelt,és én is ott vittem ki az ablakmosó szintjelzőhöz a vezetéket. Holnap megnézem a csatlakozót nekem hogy van. És segítek ha gondolod. Írjál emailbe tel.számot ha gondolod
Az még szerintem láncos, szóval a lánc állapota szerint kell majd cserélni. Az a 160 ezer az elvileg nem sok, persze erősen függ attól is, hogy mennyi és milyen gazdája volt.
Komoly szervizköltségekre még nem kell számítanod. (emlékeim szerint) 60 ezrenként gyertyasor, üzaszűrő, ezen felül csak a szokásos és a kopó alkatrészek! Megbízható, és tartós autó, nehéz kinyírni, de nem lehetetlen...
Szétszedtem és tényleg nem kell átalakító sem erősítő és tényleg az antenna rossz szerintem mert el van görbülve és eléggé szarul is néz ki .....
Visszavezettem gyári kábelkorbácsból jön ....
Közben beraktam a guminyomás ellenőrző rendszer gombját ,de bekötni átvinni a tűzfalon nem lesz egyszerű...egyenlőre fogalmam sincs hol viszem ..ki vettem az akkut is nem találtam semmi kábelvezetést mögötte ami az utastérbe menne ...szerintem sokat kell majd bontanom .
Az ESP gombjába ami megy csati azokból sem tudom hogy szedjem ki a vezetékeket mert nincs a csatin zár ..hanem az be van dugva ki már nem jön ...
Igen megdögölhet az antenna talp2ban is az erősítő! Én így jártam a 2011-es octáviával. Zárlatos lett az antenna, és csak sistergett menet közben a rádió. Csere lett a vége.
Próbáld ki először egy egyszerű méteres drót bedugásával a rádiót, hogy nem abban van-e a hiba. Ha nincs tápfesz az erősítős antennán, akkor az erősítő (és a koax kábel) miatt olyan, mintha semmi nem lenne beledugva antennaként. Tehát nem úgy működik tápfesz nélkül , mintha csak egy normál antenna lenne...
De az is előfordulhat - bár ritka - hogy az antenna talpban lévő erősítő döglik meg, esetleg egy kábelszakadás van valahol...
Hátha valakit érdekel, volna egy a polcomon tengődő Octavia I. 1,6 és még ki tudja hány modellhez jó, zsír új, gyújtótrafóm és egy kormányszervó szivattyúm, japán!! Még skodás koromból maradt nyakamon!
Valószínűleg azért vezetted le a vizsgát, (szerintem helyesen) mert az az óra amúgy is fizetős a Te részedről, legalább addig is gyakorlod a vizsgahelyzetet.... Szerintem nincs ezzel baj.
Addig magánügy, amíg nem várod el, hogy olyan képzést kapj, amiben az eszköz használat is benne van. Végül is az is magánügy, ha kizárólag egyesben üveghangon jársz az autóval 45-tel, de azt persze elvárod, hogy a váltásra megtanítsák a gyereked... Technikailag elmegy az autó egyesben is a városban.
Másik példa: Ha hegedülni tanulsz elvárható, hogy megtanítsák a hangszeredet behangolni, és azt is, hogy hogyan kell gyantázni a vonót.... vagy nem?
Én úgy gondolom, univerzális tudást kell átadnom, volt olyan tanuló, akit elvittem a szervizbe, hogy megmutassam, hogy épül fel egy hidrotőkés szelepvezérlés, és milyen egy kifűzött blokk.... Persze 1000-ből egy van akit ilyen mértékben érdekel, de ezt nem is várom el. Nálam mindenki tankol önállóan legalább egyszer....
Az oktató mondja az irányt a vizsgabiztos ül a bal hátsóban, de a vizsgaútvonalak nem kötöttek, (nem is titkosak, ki van függesztve) azok csak ajánlások, ettől el lehet térni, esetenként muszáj is, mert azért nem adható jogsi, mert 30 percet araszoltál a dugóban....
A VB nem szólhat bele a vizsgába, ha bármilyen kérdése/kérése van, akkor az oktatónak jelez, hogy álljanak félre, vagy diszkréten az oktatónak mondja, hogy milyen jellegű műveletet szeretne látni a tanulótól, és ezt az oktató a tanulóval kialakított - megszokott módon közli.
Az eredményt valóban a VB mondja meg, de semmiképp nem menet közben.
Persze, nem közvetlen ő adta az irányítást, de nálam úgy zajlott, hogy húztam ugye egy vizsgaútvonalat, majd erről az első adandó alkalommal letérített a vizsgabiztos az oktató által. Továbbiakban pedig úgy zajlott, hogy a vizsgabiztos mondta az oktatómnak, hogy merre, ő meg nekem tovább. De facto a vizsgabiztos irányított.
Ami még fura volt, hogy már a vizsga elején nyilvánvalóan megbuktam, mégis levezettette velem a teljes időt, sőt még többet is, nem kellett átadnom az oktatónak volánt
A második forgalmi vizsgánál rendesen az útvonalon haladtunk, ott nem szólt bele a biztos.
Nekem a vezetés előtt nem volt nagy rutinom, 14 évesen vezetgettem földúton, de parkolás, saroktolatás nem nagyon volt meg. Az oktatás idejében sem jártam el külön gyakorolni, csak az oktatóval vezettem.
Félre ne érts, nem mondom, hogy ez jó irány, de ez az irány. A félretankolás szerintem magánügy, ugyanolyan, mint amikor a külföldről hozott 110V-os eszközt bedugja a 220-ba, így járt. Az autógyártók határozott célja, hogy akármilyen hiba esetén az assistance felhívását kivéve az égvilágon semmit ne tudj kezdeni az autóval, ami felé - az EU által megfúrt szakszervizes izzócsere kivételével - jó úton haladnak. 10 év múlva az új belsőégésű autók zöme automata lesz, a villany eleve az, a kuplung csúsztatását a mi gyerekeink még ismerik, de az ő gyerekeik közül már nem mind fogja.
A félretankolás meg nem feltétlenül műszaki kérdés, én is tankoltam egyszer félre, egy jó barátom is egyszer (amikor éppen ott voltam), és egyikünk sem sértődik meg, ha nyakig olajosnak kell lennie a szereléstől.
Én 1973-ban vizsgáztam szem. gépkocsiból. Egyébként tananyag volt az építőmérnöki karon akkor. 2 vizsgáztató volt a kocsiban, oktató az kimaradt. Mindenből elsőre átmentem, igaz nem akkor kezdtem a vezetést. Az egyik vizsgabiztos csak annyit mondott, hogy szokatlan stílusban vezetek (járműkezelés), de nem kifogásolható. A stílusomat nyilván befolyásolta egyéb járműveken szerzett tapasztalatom.
Akkor az első forgalmi vizsgán buktál ugye? Egyébként tudtommal a vizsgabiztos hátul foglal helyet és csak azt közölheti a vizsgázóval ha megbukott! Utasítást nem adhat és az egyébként fix vizsgaútvonalon a J1-ben ülő oktató navigál! ...ez akkor is úgy volt amikor én vizsgáztam a '90-es évek közepén és akkor is amikor a nejem vizsgázott, 2013 karácsonya előtt, meg persze most is!
Nem akartam én is itt offolni, de muszáj hozzászólnom a forgalmi vizsgás részhez.
Mikor én szereztem meg a jogsit, akkor még volt forgalmi és rutin is. Egyiken sem fizettem le senkit. A rutin simán meglett, ott korrekt volt a vizsgabiztos is. A dologhoz hozzátartozik az is, hogy az oktatómat mikor a lefizetésről kérdeztem, akkor azt mondta, hogy nyugodtan csinálhatom, csak őt hagyjam ki az egészből. Azt mondta, hogy menni fog ez lefizetés nélkül is, ha pedig a semmire akarnak megbuktatni, akkor azt ő nem fogja hagyni.
Az első rutinvizsgán keményen megbuktam. Az tényleg az én hibám volt, mert index nélkül húzódtam le, plusz volt még 1-2 hibám. Mondjuk annál a vizsgabiztosnál aznap 4-ből 4 bukás is lett. De nagyon rendes volt, mert kb olyan útvonalra navigált, amiről már neki se volt fogalma, így az oktatóm töltötte be a GPS szerepét. Ő talán nem is a kenőpénzre utazott, hanem szimplán ebben élte ki magát.
A második forgalmi már meglett, de akkor tényleg hibátlanul is vezettem. Az elején szerintem a vizsgabiztos várta, hogy majd kap valamit, de nagyon benézte. Amikor a vizsga végéhez értünk, már a tanpályához tartottunk vissza, akkor ott volt egy kis nézeteltérés az oktatómmal, hogy egy adott helyen, ahol amúgy lehet indexelni, mert kvázi irányt váltasz, de kb senki sem szokott, ő pedig felrótta nekem, hogy én miért csinálom. Aztán az oktatóm kioktatta, hogy plusz információ nyújtásból még ő nem látott balesetet. Persze vizsga végén még osztotta az észt, hogy még parkoló autóban sem szabad a csuklómat a kormányon pihentetni, mert ez oda fog vezetni, hogy az utakat versenypályának nézem meg stb-stb. Lestem is, hogy ennek mi baja :D
Szóval a lényeg a lényeg, hogy meg lehet oldani a jogsit csúszópénz nélkül is, mondjuk nem árt, ha van melletted egy korrekt oktató, nem pedig olyan, aki kiveszi a borítókból a saját részét is. Közvetlen környezetemben még tudok pár hasonló esetről, ahol mindenféle csalás nélkül szereztek jogsit.
Budapesten csináltam a jogsit, első forgalmi előtt vettem + 4 órát, bukás után meg ugye a kötelező 10 (?) volt még.
A leírásban látható, hogy az akku mögött is van egy köteg, az lesz a jó! Az ajtófalcban lévő nyílás nem az igazi, mert egyrészt onnan még az utastérbe ugyanúgy be kell menni és ott azért előfordulhat némi víz is, mégiscsak a kéderen kívül van. Nem is beszélve arról, hogy ha átlyukasztod a dugót, akkor ott már nem csak a vezeték mehet be hanem a víz is...
Azzal nekem az a baj hogy az messzebb van az ABS-től mint egy méter ,ugye a vezetéket vezetni is kell az is vesz le az 1.5 méter hosszúságán ....
Ha látom akkor majd jobban adja magát ,majd lefényképezem a menetét ,hátha valaki még meg akarja csinálni..
Már lenne vevő az autóra pont ma is kérdezték nem eladó e ( ismerős ) mondom mondok egy árat ,ami biztos sok és ugy sem kell 1.8 millio 2007.10 Winter 1.9 pdti 136 LE szoftverrel 271 ezer km ,erre az volt a válasz hogy ha eladom mindenképpen szóljak :O
Basszus még mindig e körül van az ára?
Az a baj hogy ha jobbat akarok venni akkor eléggé zsebbe kéne nyúlni ,asszonynak Peugeot 2008 tetszik ,majd télen meglátom ,hogy lesz e több eladó..
Mondom neki az csak 92 LE-ám nem 140 ... :D meg nincs benne xenon ,azt mondja jaaaa....
Fábia ,rapid stb ezek meg nem adják ,drágák nem érnek annyit fapadosak és műanyag ...
Jobb oldalon nézek még neki valamit ott megy egy kábelköteg amit képen is mutattam azzal vittem a lábtérvilágítást is annak a kábelkötegnek egy része a motortérbe megy ,vagy még megnézem a gázpedál környékén meg max szerintemm 1.5 méter a vezeték ami az ABS -hez megy .......
Az A oszlop külső felén,az ajtókorbács és határoló mögött van ez a gumikarika ahol egy vödör kábelt tudsz ki-be futtatni! :) (nekem is ott vannak kivezetve a blokkoló vezetékei)
Sziasztok, octavia 2 combi csomagtér ajtó teleszkópokról van valakinek tapasztalat? Láttam egy videot egy rugóról, ami átlöki a csomagtartó ajtót a holtponton nyitáskor, és felemelődik. Vettem egy ilyen rugó párt, de szerintem a teleszkópom ereje már nem a régi, a rugó pont a holtpontig nyitja, tehát nem lendül át. Azt olvastam, hogy le kell cserélni a teleszkópot, itt pedig nagy a szórás. 5000-tól 20e-ig. Nem tudja valaki véletlenül, hogy a gyári milyen márka, illetve mik a paraméterei (erő, hossz, stb)? Köszi a választ.
Hát az utángyártott rádió - ha van neki - adja ki a +12v-ot, ha be van kapcsolva. Elvileg a képen szereplő kék kábel fém csatlakozója beletolható a VWAG-ISO átalakító megfelelő pozíciójába, tehát nem kell forrasztani, vagy ilyesmi. (figyelj arra, hogy önzáró a csatlakozópin beillesztése, tehát ha rossz helyre tolod, akkor barkácsolni kell a kivételhez, és lehet, hogy már nem tudod újra jól betolni a helyére.)
Ugye a kábel így jön most
Kábelkorbács >> csatlakozó >> gyári rádió
Utána így:
Kábelkorbács>>VWAG-ISO átalakító>>ISO rádióspecifikus kábelkorbács>>utángyártott rádió
Na itt az átalakító ISO oldalára lehet becsúsztatni a kék kábelt.
Az utánygyártott rádió "motoros antenna - külső amp" vezérléséhez, vagyis egy kapcsolt 12v, hogy ne éjjel-nappal legyen fesz alatt az antennaerősítő....
Kormány (részemről): A kormány felső karéját, szimmetrikusan fogja, legalább a két keze közt legyen legalább kb 20 cm. (persze extrém méretű kormánynál ez minimálisan eltérhet. a Hangsúly a szimmetrián van) Versenysportban is (ahol kerek kormány van) ez a megszokott.
USA KRESZ/oktatás: nem véletlenül van minden USA autó tükrébe belegravírozva: a tükörben látható objektum közelebb van, mint ahogy látszik....Volt olyan delikvens, aki elmondása alapján a Route66-ot végigvezette kint, itt meg szenvedtem vele rendesen...
Hát igen, ez, hogy nem tanulnak rendes oktatótól oda vezet, hogy dinasztiákon át apáról fiúra száll a 11:55-12:05 pozíciójú kormányfogás. Rengetegen mennek úgy, rossz látni.
Az amerikai KRESZ oktatás színvonala elég nagy szórást mutat államok között (3x szereztem amerikai jogsit különböző államokban 12-14 év kihagyással), de többnyire nagyon gagyi.
A legutóbbiban pl. olyan alapvető dolog nem volt leírva a KRESZ könyvben, hogy a dupla sárga záróvonalat keresztezheted-e balra kanyarodáskor. A helyieket megkérdezve a fele ezt mondta, a fele azt, de biztosra senki nem tudta! Valamint meg sem említették a könyvben a sima sárga záróvonal létezését, holott egy csomó helyen az volt felfestve.
Viszont a fiatal jogsisokat nagyon durván büntetik a kihágásokért, és a KRESZ vizsga is tele van erre vonatkozó (mármint a büntetési tételekre) kérdésekkel, hiába vagy már 50 éves és vezetsz 30 éve.
Valóban errefelé megy, (sőt, az önvezető autók felé...) de full elektromoson nem tanulhat (illetve jelenleg nincs konkrétan szabályozva, de ugye nincs klasszikus kéziváltó). Én úgy gondolom, hogy egy ilyen összetett tevékenységnél, mint a vezetés, kellene legalább alapjaiban ismerni az eszközt amit használok. (a takarítónő is tudja hogyan kell porzsákot cserélni a porszívójában)
A Tankolást is alapvetően tanítandó dolognak tartom, nagyon sokszor ez teljesen kimarad, illetve diesel-en tanulva hozzászoktatják a tanulót a - szinte- gáz nélküli induláshoz, aztán a benzinessel a kereszteződés kellős közepén szerencsétlenkedik a lefulladt benzinessel a vizsga után. (by the way, a diesel kettőstömegűjének sem tesz jót a 7-800as fordulaton való indulás)
Hívott már ismerős, hogy a a gyereke - telerakta a diesel kocsit benzinnel, mit csináljon... (szerencsére nem indította be, de így is majd egy százas volt a tanulópénz.... tréler, üa le, tisztítás...)
Hidd el, a mai fiatalok többsége úgy áll a dolgok nagyrészéhez, hogy ő mindent tud, és egyébként sem érdekli amit pofázok... (Z generáció).. Természetesen tisztelet a kivételeknek. Amikor meg félretankol akkor sem ő a hibás...
Sose' értettem, hogy miért egy darab vizsgabiztos van, miért nem 2 fős "bizottság". Csak kevesebb lenne az ilyesmi. És/vagy egy 10e forintos kamerával videofelvétel a vizsgáról, "biztos, ami biztos" jelszóval.
A mellényen régen én is elgondolokoztam, de amióta van ülésfűtés, szükségtelenné vált a dolog. Bár az első 1-1,5 perc nagy hidegben igen kellemetlen, de aztán... Szerintem aki nem garázstól garázsig jár, annak ez az "extra" megfizethetetlen.
Az én privát mérlegem mást mutat 16 év távlatából, de valószínűleg velem van a baj. Én csak tisztességesen elvégzett munkáért várok fizetséget. Sosem keveredtem illetékbélyeges buliba, aki meg ilyen bulit keresett nálam, annak kinyitottam az ajtót, hogy kiszállhasson....
>>Az is igaz, hogy amit csinálok, azt azért csinálom, mert szeretem csinálni, nem a megélhetésem függ tőle...<<
Én azt vettem észre, hogy az a módszer is célravezető, hogy minden esetben a leghosszabb válasz a jó, ha nincs benne nyilvánvaló ökörség, vagy logikai ütközés! 99%-ban biztos megoldás!
A 3 pontos feladatokhoz az alap táblaismeret, a jobb kéz és a kanyarodási szabályok általában elegek! Én arra gyúrtam a srácot hogy a 3 pontos feladatokat nagyon magabiztosan tudja átlátni és megoldani, mert ha abban nem hibázik vagy max benéz egyet, akkor még mindig elég lehetősége van arra, hogy szinte akkor is átmenjen nagy biztonsággal ha csak találgat... Persze nem így engedtem el vizsgázni, hanem átbeszéltük és értelmeztük az összes szabályt ami az utunkba került, meg ami a könyvben le volt írva és hibapont nélkül sikerült megcsinálnia a vizsgát! (olvastad már a magyar KRESZ-t? Na azt biztos nem elég egyszer elolvasni, néha még az értelmezéshez is kevés az egy olvasás...)
Csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy az Urban Legend, miszerint minden második tanulót el kell vágni, alapjaiban nem igaz.
Ez így van, nem minden második tanulót kell megbuktatni, hanem tízből legalább hetet-nyolcat :-(
Az én fiamnak is megvan a jogosítványa, már azelőtt rengeteget vezetett, hogy papírja lett volna, a szükséges minimális óraszám mellett is teljesen biztos voltam benne, hogy levizsgázik.
Aztán jött haza a vizsga után, némileg idegesen, hogy megbukott :-(
Az történt, hogy a vizsgán a vizsgabiztos szólt (nem is lett volna szabad neki beleszólni), hogy a következő kereszteződésnél kanyarodjon balra. A gyerek szép nyugodtan ment tovább egyenesen, mire a vizsgabiztos szólt, hogy álljon félre, megbukott.
A gyerek kérdezte, hogy ugye azért bukott meg, mert nem kanyarodott balra. Erre vizsgabiztos mondta, hogy természetesen.
Erre mondta a gyerek, hogy mindegy, mert akkor is megbukott volna, ha balra kanyarodik, mert abban a kereszteződésben záróvonal van, tilos balra kanyarodni.
Legközelebb vitt magával 20 ezer forintot, érdekes módon sikerült a vizsga.
Szóval a kurva anyját az egész rohadt mocskos tetű bagázsnak.
Telorol irok. Mondok egy biztos tippet ezekre a vizsgakra. A jo valaszok a kerdesekre altalaban szo szerint a torvenybol vannak kiollozva. Kell tudni a jo valaszt es azt ixelni. Nagyon figyelmesen vegig kell olvasni a torvenyt parszor es ki kell jegyzetelni. Nekem 1988 - tol van hajtasim es ketszer kellett vizsgazzak, mert felfuggesztettek a hajtasimat 3 honapra (de a sikeres vizsgazassal visszakaptam 1 honap utan). Eloszor par eve, akkor 70 -bol 3-an mentunk at aznap amikori vizsgaztam, es most az iden picit tobben, de konnyebb volt. Szoval kell tudni a vakaszokat. Nalunk nincs szuloi asszisztencia a vezetes tanulasaban. 17 . Ev betoktese utan, be lehet iratkozni az elmeleti iskolaba, ami 30 ora + belso vizsga. Ha sikerul, akkor johet a 30 ora vezetes. Ezutan kapsz egy bizonylatot, amivel fel tudsz iratkozni a rendorsegi vizsgakra . Ha az elmeleti sikerul ,21 jo felelet 25 kerdesbol, akkor mehetsz a gyakorlati vizsgara. Ott is pontoznak es eleg konnyen elvagnak. Ha az elmeleti vizsga nem sikerul harmadszorra sem, akkor visszakukdenek az iskolaba meg 30 ora elmeletrel uj penzert. A gyakorlati vizsgat tobbszor meg lehet ismetelni, azt is uj penzert.. A B kat. hajtasit csak a 18. Eletkor betoltese utan adnak kezhez. Az egesz buli eleg sok penz, jo masfel fizetese egy munkasnak. A gyermeket, ha mar benott a feje lagya, ugy lehet megtanitani vezetni, hogy hetvegeken elmessz vele egy erdei utra. Nekem a fiammal volt egy 40km - res trasszenk, makadam hegyi ut, kb. 30x vegigmentunk rajta. A kuplung -gazt megtanulta hamar, de pl. a sebesseg tartasat azt nem. Mar szepen kihuzatta a valtas elott, de utanna eltojoskodta a valtast es elvesztette a fordulatot. Amikor meg kellett csinalni a 30 ora gyakorlatot, akkor mar nem voltak alap problemai. A parkolasos manovereket a fiugyermekek altaban erzik, amelyik oviskoraban tud hatrafele menni a pedalos traktorral, az biztos. Sajnos a gyakorlati oktatok nem koserek, hiszen csak egy alapossabb kressz vizsga es sok penz kerdese, hogy oktato lehess. Ezert en meprobaltam megtanitani a fiamat vezetni az en eszem szerint. Nemtom, a gyerek 7. Gimnazista volt (11. Osztalyos) de valahogy atsiklott a sulin is es soforvizsgan is. Amugy orvendek hogy meszabadult a kozepiskolatol, nem szeretem a mostani tanugyi rendszert. A lanyom most kezdi a 9. Osztalyt egy matek info tagozaton, mert csak oda jutott be, heti ketszer 7 re jarnak es haromszor van 15 oraig maradnak. Ezen kivul heti 3 x ket oras edzes, egy ket oras kemia korepetalas es asszem majd fog kelleni romanbol is.
Az amerikai oktatást (ami nem is oktatás- csak felügyelt vezetés) én személy szerint nem tartom túl szofisztikáltnak. Csodálkoztak is amikor mechanikus terepváló + diffizár + kéziváltós autón vittem az amcsi kuncsaftokat...
i) a hátsó utas nem lát ki előre csak ha oldalra hajol
Érdekes, nekem erre még senki nem panaszkodott, pedig elég sokan ültek már hátul. Én meg csak elöl szoktam :).
A hátsó oldallégzsákok és a gyermekülés állítólag nem túl szerencsés kombináció
Az enyémek már kinőttek a kisülésből.
A gyári tolatóradar szerintem jól bírja
Nem bíznék benne, konzervatívan , nagy ráhagyással parkolok, ha nem férek be, inkább máshova állok, és sétálok egy kicsit. Eddig bejött, 30 év alatt egyszer sem húztam meg kocsit.
A multikormányt mindenképpen érdemes megkérdezni, mert szerintem igen hasznos és sokkal jobban néz ki:-)
A Yarisunkban van, de szerintem se én , se az asszony nem használtuk még egyszer sem. Nagy ritkán piszkálok hozzá a rádióhoz, az meg megy odanézés nélkül is.
De tudom, hogy unortodox nézeteim vannak...
Az én fiam csak a kötelező óraszámot járta le és simán levizsgázott elsőre Debrecenben. Mondjuk igaz, hogy az USÁ-ban már vezetett elég sokat forgalomban, mert ott hamarabb el lehet kezdeni. Ott egy bohóc kreszvizsga után egyből vezethet úgy, hogy a szülő melette ül. Elég nagy hülyeségnek tartom, de valahogy működik. Mondjuk az is igaz, hogy nagyon sok balfasz sofőr van. Csak annyi gondja volt itthon, hogy a kuplunghoz hozzá kellett szoknia az automata után.
Mindenkit nem vettünk ki, csak a korruptakat, akik kimondottan a csúszópénzre mennek. Benne maradtak a nem kellően felkészítettek, a túl-magabiztosak, a korán vizsgázni akarók, és a valamit pont aznap elszarók is... (persze ezek aránya sem mindegy)
Csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy az Urban Legend, miszerint minden második tanulót el kell vágni, alapjaiban nem igaz.
a Nagyfalu azért fontos e szempontból, mert az itteni közlekedésbeli tudás a magyarországi etalon. Pl Hatvanban, vagy Jászberényben se 2x4 sávos, se villamos, se troli, se többsávos körforgalom nincs. Azt gondolom összetettségében a pesti forgalom mindenképp bonyolultabb egy Debrecen, Miskolc, Szeged, Győr, stb forgalomhoz képest, és itt is a legtöbben azt gondolják, elég a 29 óra. (pedig az átlag 44-46 óra, illetékbélyeg nélkül.) Aztán csodálkoznak az illetékbélyegesek, amikor az első koccnál 2-300 ezernél áll meg a javítási számla...
Véleményem szerint tisztességes oktatással ezek az első kocc-ok drasztikusan kiküszöbölhetőek, de legalább jócskán késleltethetőek.
Ha publikus lenne az emiled akkor már kaptál volna tőlem egy német nyelvű pdf fájlt amiben képekkel le van írva a beépítés... Ha gondolod írj egy levelet (bár szerintem leveleztünk már, de nem vagyok biztos benne, hogy most pont melyik címen érnélek el...) és válaszban megkapod!
Ergo, Te is kiszűrted a korrupciót, az más tészta, hogy te is beleálltál. Tudod, erre mondják: amíg lószar van , addig veréb is lesz... A rendszer sosem lesz tökéletes...
Nem vitázom, de ha mindenkit kiveszünk a képletből akkor tényleg csak azok a tisztességes emberek maradnak akik tapasztalataim szerint elég kevesen vannak, de akkor pont mindenre alkalmas a képlet csak a valóság leírására nem, és azért ne feledjük azt az apró tényt sem, hogy nem csak a Nagyfaluból áll az ország..
Én néhány évvel ezelőtt szereztem jogosítványt (az utolsó még önálló forgalmi vizsga). Nekem +10 órámba telt a történet, és az oktatóm világosan levezette, hogy "illetékbélyeg" segítségével egyszerűbb lesz a vizsga. Ki is számolta, hogy anyagilag mindenképpen megéri, úgyhogy elfogadtam és le is róttam az "illetéket". A vizsgabiztos, amikor beült mögém, jelezte, hogy megkapta, de felhívta figyelmem, hogy fatális hiba esetén azonnal vége a vizsgának és vissza is fizeti (példaként az előttem levőt hoza fel, aki ugyan befizette az "illetéket", de a stoptábla mellett 40 km/h-val elrobogott). A vizsga sikerült, két olyan szabálytanaságért köhintett diszkréten, amiért elvileg bukás járna, de a pesti forgalomban, pláne dugóban elköveted napjában többször is.
Ezzel nem akarom egyik szereplőt sem minősíteni, nyilván magam is részese lettem a korrupt folyamatnak, de az is tény, hogy a rendszer ezt magában hordozza.
Némi pontosítás: (csak azért, hogy tényszerűek legyünk, nem kekeckedésként):
Nem értek egyet ezzel a mondatoddal: "....de itt nagyon arra megy ki a játék, hogy a próbálkozó megbukjon és próbálkozzon legalább még egyszer!"
Nem mondom, hogy nincs ilyen jellegű próbálkozás, de alapvetően - és most nem a Te gyerekedről beszélek - egy sikertelen vizsga esetén a legritkább, hogy a tanuló belássa: elcseszett valamit. Mindenki hibáás, csak Ő nem. (vegyük ki a képletből a nyíltan , vagy fél-nyíltan korrupt embereket). Ez már akkor nyilvánvaló, amikor majdnem mindenki 29 óra alatt akar pesti forgalomban sikeres vizsgát tenni, noha világosan látható, hogy még esélytelen.
A nem korrupt oktatónak nem érdeke, ugyanis neki tök mindegy hogy egy már bukott tanuló, vagy egy még nem bukott vezet mellette, a pénz ugyan annyi/óra.
A korruptokat meg ki lehet szűrni akár 17 éves tanulóként is.
Elméleti vizsga 16 év 9 hónaposan tehető leghamarabb, és 17. év betöltésével lehet forgalmi vizsgát tenni. (tehát a sikeres elmélet után már vezethet)
Minimum óraszám 29 óra (lássuk be ez k... kevés Pesti forgalomban, persze kis vidéki városban is lehet vizsgázni, de az a jogsi szinte használhatatlan Pesten.)
az 580 km így van a jogszabályban: ... az oktatónak törekednie kell ezen táv elérésére....
Pedagógiai-andragógiai szempontból pont negatív az "otthoni képzés", a jogi részét Te is ismered, abba nem megyek bele.
Az én fiam is kb annyi idős mint a Tied, nálunk is rendes terhelést kapnak az iskolába, ráadásul zenél is, így ismerős a helyzet... :-))
:-)) Egy picit megszólítva érzem magam, bár én a barikád másik oldalán állok...
1, én szvsz nagyon sajnálom, hogy már ennyire minimális szinten mozog a műszaki ismeretek oktatása, régen legalább a motorháztetőt fel kellett nyitni, ma már azt sem. (bár a kerékcsere folyamata tananyag, de már csak elméletben). Találkoztam olyan tanulóval, aki azt sem tudta, hogy az oktatóautóban elöl vagy hátul van-e a motor, illetve diesel, vagy benzines.
2, Sajnos az e-learning leginkább csak arra jó, hogy "relative" csekély erőbefektetéssel a vizsgaszint megüthető, de sem a közlekedés logikája, sem a KRESZ logikája , sem pedig azok a fontos kiegészítő infók sokasága nem kerül még megemlítésre sem, ami az autóban ülve a gyakorlati oktatás során elengedhetetlen. Így ezt a későbbiekben egy lelkiismeretes oktató (akik egyre kevesebben vannak) az autóban ülve "drága" pénzért mondja el a tanulónak. (vagy el se mondja, hiszen nem az Ő gyereke tanul...)
Így aztán nem ritka az olyan tanuló, aki a vizsgán adott kereszteződésben jobbra tökéletesen fordul, mert azt megtanították, mint Pavlov kutyájának, de balra nem mer, mert "ő még balra" ilyen úton sosem fordult.
Nem tudom, hogy nálatok milyen a jogosítvány megszerzésének menete, de itt nagyon arra megy ki a játék, hogy a próbálkozó megbukjon és próbálkozzon legalább még egyszer! Persze értem én a szigorú vizsga értelmét, mert vannak csuda dolgok de azért ez már túlzás. Egyrészt a közlekedési szabályok nagyon keszekuszák mert dugig vannak kivételekkel, vagy a kivételek kivételeivel, másrészt az oktatók és a vizsgabiztosok egy jó része is érdekelt abban, hogy a legtöbbet kihúzza a vizsgázok zsebéből.
Nálunk az a rendszer, hogy 16 és fél éves kortól elkezdhető és be is fejezhető az elméleti tanfolyam és vizsgázhat is a jelentkező, de a vezetés gyakorlását csak a 17.-születésnap után kezdheti el. Itt a minimum óraszám azt hiszem, hogy 26 óra, de nemrég behoztak egy minimum levezetett távot is ami 580km (?) ami azt jelenti, hogy ha rutin, illetve az a rész amit régen rutinnak neveztek, tehát a parkolások, az "Y" forduló, az emelkedőn elindulás és az ehhez hasonló feladatok begyakorlása után a maradékba még a legtehetségesebbeknek sem fér bele a maradék óraszámba. A jobbak 30-35óra után próbálkoznak a vizsgával.
A fiam most kb 12-15 óránál tart és olyan 150km-nél. Én a helyi elhagyatott helyeken (pont úgy mint a nejemmel) elég sokat gyakoroltam vele az A2 essel és a Passattal is, úgyhogy úgy kezdte a tanfolyamot, hogy nem voltak kuplungkezelési problémái és meg tudott már oldani olyasmiket, mint az "Y" és egyívű forduló, jobbra balra tolatásos és szemből beállás és már vagy 100km is volt benne amit egy elhagyott cukorrépatárolón és a helyi (sajnos) forgalom nélküli ipari park útjain tett meg. Szóval mindent megtettem, hogy lehetőleg elsőre meglegyen a jogsi. (a nejemnél sikerült!) Holnap megy elsősegély vizsgára... Sajnos neki az iskolai elfoglaltságai elég vaskosak. Most jár a 10. évfolyamba (7 évesen kezdte a sulit és a középsuliban sem a 9.-kel kezdte hanem egy nyelvi felkészítő évvel) és már most órarend szerint 44 órája van egy héten!!! ...és természetesen ehhez még jönnek a kötelező fakultációk és egyéb iskolai elfoglaltságok, pl.: a helyi színházban szoktak kisegíteni és ilyesmik és akkor még egy pillanatot nem tanultak másnapra és nem csináltak házit stb...
Szóval mióta ismét suli van nagyon belassult a tempó, de remélem idén a kezében lesz a jogsi!
A Dynamic üléssel nekem két gondom van (azt elismerve, hogy jól tart, jól néz ki): i) a hátsó utas nem lát ki előre csak ha oldalra hajol (mondjuk a kölök) és így kicsi klausztrofóbiás helyzetet teremt - én is szeretek kilátni előre, ha hátul ülök; ii) nem tudok a hátuljára tabletet rögzíteni - ez hosszabb utak esetén (ami nálunk hetente-kéthetente adódik), zavarná a gyerkőcömet. Ezek miatt én anno (2015. aug.) nem rendeltem.
A hátsó oldallégzsákok (ne adja Isten, hogy szükség legyen rájuk) minta ez rémlene, biztos nem vagyok benne - és a gyermekülés állítólag nem túl szerencsés kombináció - bár ebben a kérdésben erősen megoszlanak a vélemények (nem is akarok vitát indítani). Én nem kértem, a Manó mindig bekötve, gyerkőcülésben utazik és erősen figyelek, nehogy baj legyen (tudom ez sokszor kevés:-))
A gyári tolatóradar szerintem jól bírja (az előző autóval öt évig egy mukkanásnyi hiba sem volt, pedig eső-hó-sár minden érte).
A multikormányt mindenképpen érdemes megkérdezni, mert szerintem igen hasznos és sokkal jobban néz ki:-)
Kalapban, sapkában nem szoktam vezetni, de van egy ujjatlan mellényem abban igen. Amúgy régebben meg kellett szoknom, hogy szokásostól meglehetősen eltérő szerelékben vezessek. Igaz, az a kezemet, lábamat nem akadályozta a mozgásban.
Szerintem az autó ha nem fűtött garázsban áll akkor hideg van benne. Kabát kell és nem számít, hogy hideg az ülés, a kabát miatt.
Soha nem vezetek egy métert sem kabátban, akkor sem, ha megfagyok, mert nem tudok benne megfelelő sebességgel mozogni (kormányt forgatni stb.), ha gáz van. Így aztán az ülésfűtés nélkülözhetetlen.
Fűtött ablakmosó fúvókák elöl8 890 Ft Szerintem ugyan tök felesleges, de legalább nem drága.
Egyetértek, a VW-csoport ablakmosó-fúvókája kiváló mind az ernyős sugár, mind az elhelyezés (motorháztető alatt) szempontjából, egyszerűen nem fagy el. Sok autónál ma is kint figyel a motorháztetőn, ott indokolt lehet a fűtés.
A fiamnak volt egy 3o órás elméleti felkészítője és 3o órát vezetett is egy tanuló autóval. A vizsga előtt tanult vagy 4 napot, éjjel-nappal. Egy online programmal, amiért kellett fizetni 3 eurót egy hétre.
Vezetni már tudott rendesen, az nem volt gond.
Semmit se magyaráztam neki. A közlekedési szabályokat ismerte nagyából, mert sokat utazgattott velünk.
A műszaki részekhez valamennyit konyít, már vagy 3éve az idősebb haverekkel a garázsba bütykölték a kocsikat, mert van aknánk. Úgy intézte, hogy pont 3 napra a 18.-ik szülinapja után kézhez kapta a hajtásit.
A tavaj tavasszal vizsgázott, most alig tudok utánna menni.:)
Asszem a nyáron levezetett vagy 2oe km. Egyfolytába valahova ment.
Most a szürke Scoutot hajszolja. Leéretségizett és bejutott egy jó műszaki egyetemre, nincs mit szóljak.
De ha ketten vagyunk én vezetek. Nem tűri, ha beleszólok, amikor ő vezet.:)
Tud vezetni. Elvitte az anyósomékat Debrecenbe nyaralni és visszajött egy nap alatt, az 1oookm. És utánnuk is ment.
Hegymenet asszisztens. Teljesen felesleges volt megrendelni, nem csinál semmit. (Elmentem a szervizbe, hogy nincs bekapcsolva. Azt mondták, hogy be van kapcsolva, rendben működik. Mondom, dehát nem csinál semmit. Mondják, hogy ennek így kell működnie.)
A helyedben verném az asztalt...kolléga kézi váltósában utólag aktiváltam, és működik, szépen tartja a féket emelkedőn 2-3 mp-ig.
Ez pontosan így van, hozzáteszem én gyárilag rendeltem bele, de nem volt aktiválva, szólnom kellett érte.
Én is ebben reménykedtem és bejött! Mondjuk az utolsó héten napi 4-5 órában tesztelünk és az már sok volt! Egyébként én tanítottam meg neki a szabályokat (...hát, izé...) mert egy intenzív tanfolyamot csinált és utána autodidakta módszer, de egészen könnyen ment... Mondjuk meg van a véleményem a Kresz-ről és a vizsgáztatásról is! Pl.: ne tudom megérteni, hogy a mai autóknál miért van még egyáltalán műszaki jellegű kérdés, ráadásul olyan nyelvezetben megfogalmazva, amin még én is vakartam a fejemet, pedig tanultam is és láttam is már pár autót szétborítva...
De például hangsúlyosan a biztonságos kerékcsere lebonyolítása nem része a tananyagnak! Azután csodálkozik az ember, hogy annyi bamba úrvezető pingvinezik az út szélén a lepos kerekű autója mellett, meg emelni próbálják az egyébként sem rögzített autót a lazítatlan kerekeivel a laza útpadkán és stb..
Meg ott van az elsősegély:
Íme egy igazi gyöngyszem a könyvből:
Mik a gyógyszer mérgezésre utaló jelek?
.
.
.
(nem fogjátok elhinni!!!)
.
.
A válasz a könyv szerint: (két "utaló" jelet említ...)
- üres gyógyszeres fiola
- búcsúlevél
:-D
(mondjuk egyébként sem értem, hogy mi köze a gyógyszer mérgezésnek a közlekedésben előfordulható elsősegély helyzetekhez)
A Dynamic ülés nagyon jól támaszt oldalról és hosszában is, sokkal jobban mint a normál ülés
Végre ültem pár órát kolléga autójában a Dynamic ülésben. Tényleg jó, mondjuk a hátam már kisebb, mióta hanyagolom a konditermet. :) Anno nyomta felül a hátamat, amikor először próbáltam. Egyébként a gyári ülés is brutál jó, mindenki megjegyzi, aki először ül be. Jól tart, és kényelmes, a deréktámaszt teljesen kitekerve használom. Aki nálam magasabb (186 cm), annak esetleg probléma lehet, hogy nem lehet túlzottan leengedni. Nekem majdnem teljesen lent van.
Hegymenet asszisztens. Teljesen felesleges volt megrendelni, nem csinál semmit. (Elmentem a szervizbe, hogy nincs bekapcsolva. Azt mondták, hogy be van kapcsolva, rendben működik. Mondom, dehát nem csinál semmit. Mondják, hogy ennek így kell működnie.)
A helyedben verném az asztalt...kolléga kézi váltósában utólag aktiváltam, és működik, szépen tartja a féket emelkedőn 2-3 mp-ig.
Tolatóradar. Nekem bevált, két autó közé való beállásnál aranyat ér. Sajna sokszor bejelez a sima járdaszegély miatt is, szóval tanulni kell a használatát.
Így van, ezért jó, ha van kamera is. :)
Gyári riasztó emelésérzékelővel. Még nem kapcsolt be.
Tényleg, még én sem tudom, milyen a hangja.
Viszont, erről eszembe jutott, miért jó még a talajmegvilágítós külső tükör: egyik nap az mentett meg, mert nyitott ajtóval zártam (riasztottam) be az autót. 10 perc múlva megyek vissza a parkolóba (szerencsére bent hagytam valamit a kocsiban), és látom, hogy világítanak a tükrök. Mondjuk, a gyári riasztót sem értem, ilyen user error esetén igazán villogtathatná az irányjelzőt figyelmeztetésképp...
SimpliClever csomag: Az ajtóba tehető kis szemetes is hasznos, de a nagy ász a megfordítható csomagtér betét. Nagyon jól használható, a gumis felével felfelé betéve akár egy vödör halat is vihetsz a csomagtartóban.
A kis kuka teljesen lecsukott fedéllel nekem zörög, majd egyszer megcsinálom. A telefontartóba az iPhone 5S még épp belefér. :)
Akkor sürgősen szólj a gyereknek, hogy el ne menjen még vizsgázni, mert megbukik a KRESZ vizsgán :-)
A 48 §. 7. bekezdés így szól:
(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban - a (8) bekezdésben foglalt kivétellel - 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert a jármű e célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz kell a gyártója által megadott szerelési információknak megfelelően rögzíteni. A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.
Szóval nekem tök egyértelmű, hogy az első ülésen nem tilos gyerekülést elhelyezni, de a menetiránnyal ellentétesen csak akkor szabad használni, ha deaktiválták a légzsákot.
Akkor megadom magam, szerencsére, vagy sajnos ez a téma már amúgy sem érint... A nagyobb nemsokára vizsgázik "B"-re és a kicsinek sem kell már magasító sem! Pedig néha mennyire hiányoznak az idők amikor még picik voltak... :-D
Volt alkalmam összehasonlítani a tolatóradart a tolatókamerával. Szerintem és ismerőseim nagyobb részének az a véleménye, hogy a kamera jobb. Bár ezeknek a tolató bizbaszoknak van hátránya is. Nem mindent lát a radar (ezért jobb szerintem a kamera) és ha az ember megszokja akkor hajlamos a radarra hagyatkozni. Már kétszer e miatt szükség volt a szerencsémre, pedig 41 évig nem volt ilyen a kocsijaimon
A kamera (önmagában) még mindig sokkal jobb, mint a semmi, viszont az nem látja az autó sarkait. Még a gyárinak sincs akkora látószöge.
A gyári radar viszont becsipog közeli akadályokra a sarkoknál is. Tipikus példa, amikor a garázsból tolatok ki, és az autó mögött ugyan nincs semmi, de a kapunyílás széle mellett 10 cm-rel megyek el.
Az O3 radarja nekem 150e km alatt mindössze egyszer jelzett tévesen, amikor télen több mm latyak volt az egyik szenzoron. Akkor is úgy tévedett, hogy folyamatosan sípolt, mintha akadályt érezne.
Egyébként, amikor valami elhagyatott helyen állok félre, akkor már a magasabb fűszálakra is csipogni szokott.
Párom a kínai utólagos radar miatt már tolatott rá falra (esőben), mert az tényleg meghülyült a víztől, és azt mutatta, hogy "mehetsz még"...
Most tanultam újra a kreszt a nagy fiammal tehát biztos, hogy elől csak menetiránynak háttal lehet gyerekbiztonsági berendezés... És emlékszem is egy rádióműsorra, amiben a kresz professzor azon lamentált, hogy e szabály miatt a városi kisautókban, pl.: Smart nem is lehet gyerekülést tenni csak bébihordót!
Tavaly a Style autóm megrendelésekor ezeket az extrákat rendeltem:
Maxi-DOT" színes multifunkciós kijelző. Nem azért mert színes, hanem azért mert jobb a felbontása, mint a monokróm verziójé. Sokkal jobb rajta nézni a kijelzéseket.
Dynamic csomag: A Dynamic ülés nagyon jól támaszt oldalról és hosszában is, sokkal jobban mint a normál ülés. Az anyósülésben is van magasságállítás és állítható deréktámasz. Nagyon kényelmes hosszú távon is, 12-13 óra vezetés meg sem kottyan benne az embernek. A kinézete is nagyon dögös. A Dynamic csomaghoz adták a 3 küllős "Sport" kormányt (az alap is 3 küllős már, de a sport kormánynak jobb a bőrözése és alul le van csapva a karimája. Van hozzá egy parasztvakító fémborítás is az első ajtók küszöb részére.
Nem adták hozzá sajnos, de extraként rendeltem multifunkciós nyomógombokat a kormányra, nekem tetszik.
Acél pótkerék és autóemelő (teljes). Viszonylag sokat járok külföldön, nem hiányzik egy 300 eurós számla a gumijavításról.
Flotta csomag. Erről nem tudok beszámolni, mert nem tudom, hogy nélküle milyen lenne az autó...
Lábtér megvilágítás elöl/hátul. Nagyon dögös, tetszik.
Rádió "Bolero" MP3 lejátszással. Semmivel sem tud többet, mint az alap-rádió, de nagyobb a kijelzője és jobb a kijelző felbontása. Tetszetősebb valamivel, ez tud fényképeket megjeleníteni (csak azt nem tudom, hogy ennek mi az értelme).
Driver mode setup. Sokszor használom, hosszabb távokra bekapcsolom az ECO módot, több decit jelent a benzinfogyasztásban (dízelnél nem tudom, hogy mennyire hatékony). Sport módba ritkán rakom, de dinamikusabbnak érződik tőle az autó, az tuti.
Tolatóradar. Nekem bevált, két autó közé való beállásnál aranyat ér. Sajna sokszor bejelez a sima járdaszegély miatt is, szóval tanulni kell a használatát.
Bluetooth telefonkihangosító. Enélkül nem szabad autót venni! A Skoda megoldása ráadásul remekül működik, megbízható, hangos, tud mindent, amit kell.
Díszcsík az ablakok alsó vonalában. Csak esztétika, jobban néz ki az autó tőle.
Fekete keretes ködlámpa. Csak esztétika, jobban néz ki az autó tőle.
230 Voltos csatlakozó a JumboBox hátulján. Na, erre mindenki elismerően csettint, hogy az már aztán döfi :-)
Gyári riasztó emelésérzékelővel. Még nem kapcsolt be.
SimpliClever csomag: Az ajtóba tehető kis szemetes is hasznos, de a nagy ász a megfordítható csomagtér betét. Nagyon jól használható, a gumis felével felfelé betéve akár egy vödör halat is vihetsz a csomagtartóban.
Nekem is van szellőztetés, az is nagyon kellemes... meg még a masszázs funkció is tud néha jól esni, pedig csak a deréktámaszt mozgatja a végállások között és azt is csak egy irányba. (most így hirtelen nem is tudom, hogy lent kezdi-e vagy fent...)
Az ISOFIX-nél azt is vedd figyelembe, hogy az első ülésen a KRESZ szerint csak a menetiránynak háttal lehet gyereket szállítani. Ez még tovább korlátozza a használhatóságát.
Nem egészen így van. Lehet az első ülésen is (J1), de ha a menetiránynak háttal kötöd be a babahordozót, akkor a légzsákot ki kell kapcsolni. Ha nem lehet kikapcsolni, akkor csak menetiránynak megfelelően lehet bekötni a gyerkőcöt.
Nem azt rakok ki a kijelzőre amit akarok, pl WAZE?
Sajna nem, egy ideális világban ez így lenne (és nem is rendelne senki gyári navit)...
A sötétedő tükrök nem vonzanak, de elgondolkodtató és annyira nem is vészes az ára (34 +17). Mennyire működnek jól a belső és külső tükrök?
Hibátlanul.
Páromnak csak belül van sötétedős, és folyamatosan irigykedik miatta (meg a Xenon-om miatt is). :)
Tolatókamera: biztos jó de közel 90e ft-ot nem ér meg szerintem. 99%-ban én fogom vezetni az autót, tolatni tudok tükörből, a Jaguart sem zúztam össze soha, pedig azon sem elefántfül méretű tükrök voltak, és kicsit több mint 5m hosszú volt. Vagy ennyire rosszul érezni a hátulját?
Semmit sem látni a hátuljából.
A régi Golf 5 kombim jut eszembe, amiben semmilyen parkolási segédlet nem volt, és 5 év (235e km) alatt sem tudtam megtanulni a seggét. Egyszer 10 cm-re, máskor 50 cm-re tolattam rá a falra/akadályra.
Kamerával kombinált csomagtérnyitó gombot tudsz utólag szerelni, kb. 10e Ft anyagköltségből. Kell némi bontás és kábelezés, és utólag aktiválni kell diag. kábellel. Kérdés, mennyire vagy barkács beállítottságú, és rizikózós (gari kérdése).
A vezetői profil, az csak a gázpedál karakterisztikáját állítja? Vagy tud valami más turpisságot is? 34-ért elgondolkodtató, de csak ha a gázpedál karakterét változtaja akkor nem érdekes.
Ha jól tévedek, kézi váltósnál a gázpedál karakterisztika, légkondi erőssége és a kormány rásegítés - ezeket állítja, tudsz saját profilt is menteni.
Fabetét van valakinek? Tényleg fa, vagy csak mintázott műanyag? Ha műanyag akkor mennyire "gagyi" hatású?
Meglepően jól néz ki, elég közelről kell nézni, hogy észrevedd a "pixeleket". Szerintem semmivel sem gagyibb (sőt), mint a mű alumínium, ami az alap.
A neten is biztos találsz képeket, videókat...
Kihangosítót (és mikrofont is) elvileg tartalmaz a Bolero rádió nem? A STYLE felszereltségben meg multikormány van, és vezérelhető arról, vagy nem? A Bolero hangzásvilága milyen? Nem vagyok vájtfülű, de nem szeretem ha bubog meg cicereg és stb. A drágább hifik jobbak? (bár a CANTON hifi árából már nem is rossz rendszert lehetne összerakni...) Vagy az Amudsen rádió jobb/megéri?
A kormány témát tisztázni kéne a kereskedőnél, mert lehet, hogy hibás a konfigurátor. Alapként, meg választható extraként is ugyanazt mutatja a Style-hoz, ha jól látom.
Kihangosító szerintem csak akkor van, ha bejelölöd extrának.
Az Bolero / Amundsen ugyanúgy szól, a Canton a plusz "tuning". Megéri az árát, de többet nem. A mélynyomónak 50 Hz alatt vége van (nem érezni mellkasban a basszust), de a rendszer tényleg jól szól. Basszus van elég, csak nem "dörög". Van a műszerfalon egy extra középsugárzó + a térhangzással is lehet kicsit játszani. Az ajtókba is jobb minőségű hangszóró kerül. A kollégák Canton nélküli autójában a magas se szól olyan szépen. A Conton-osban minden hangszóró külön van bekötve az extra 10 csatornás erősítőbe, az alap verziónál a cicergők csak a szokásos soros kondenzátoros megoldással. Ja, a mélynyomónak nálam 30e km kellet, hogy teljesen bejáródjon, folyamatosan vettem le a basszust. Ha nem találsz Canton-os próbakocsit, szólj...
Az automata tükröket csak az automata világítással engedi együtt betenni... ezt még végiggondolom. Feleslegesen nem akarok pénzt költeni, de azt sem akarom, hogy 2 hét múlva rájöjjek, hogy de jó lett volna bele.
Eddig csak használt régi autóim voltak (a legfiatalabb is 99-ből), ott nem volt ennyi féle "extra", emiatt nem is tudom, hogy mire lenne igényem.
Fabetét volt a Jaguarban abban tényleg fa is volt, szép is volt, nálam az a mérce :) Ha azt megüti akkor jöhet, ha nem akkor marad a fém dekorcsík.
A cég ahol dolgozok és a Skoda között van valami megállapodás, és dolgozóként kapok 20% kedvezményt. Ezért is gondolkozok Skodában. Eddig az új Mazda 3 volt képben (2.0 benzin 120LE 6M Ft), de egy 2.0 TDI Skodát el lehet hozni ~6,5 környékén, akkor nem kérdés. Jobban tetszik a Mazda, de ár/egységnyi autó versenyben a Skoda győz... (nagyobb autó, erősebb takarékos motorral).
Nekem van radarom, de kikapcsolom. Ha bekapcsolva hagyom, néha szégyenszemre ki kell szálljak, hogy megnézzem, hogy tényleg nincs már meg az a 2ocm, amire én gondolok. Olyan kéne ami 36o fokba lát. Annak lenne értelme. Nem sok mindent csertéltem az O2-es Scouton, de parkoló szenzort többszőr is. Beázik, vagy mi a franc.
A SunSet az kb olyan mintha egy közepesebb fólia lenne az üvegen de az üveg anyagában van színezve, szóval nem kell cserélni idővel. A belátást egészen jól korlátozza, a kilátást meg csak éppen.
"Mennyire működnek jól a belső és külső tükrök?"
Nem a tükrök, csak a belső és a bal oldali. Nekem a Passatban ilyen van és nagyon imádom. Egyáltalán nem vakít semmi ami hátulról jön. Gyorsan reagál és kellően elsötétedik.
Az ISOFIX-nél azt is vedd figyelembe, hogy az első ülésen a KRESZ szerint csak a menetiránynak háttal lehet gyereket szállítani. Ez még tovább korlátozza a használhatóságát.
"Automata világítás 65e-ért? Annyiért kapcsolgatom szívesen. Amúgy is mindig felkapcsolom induláskor, nem szoktam ezen gondolkodni."
Ebben már lesz DRL szóval nem nagyon fogod kapcsolgatni és ez egy nagyon rendesen működő rendszer, esőben és sötétebb helyeken is kapcsol és nekem mindig jól esik amikor hirtelen világos lesz, mire észrevenném hogy sötét van, pl mélygarázsban. Tényleg csak ajánlani tudom!
Tolatókamera: Nagy a kuffer az Octaviának! Jó szolgálatot tesz, pláne ha szűk helyre kell beállni pláne ha a radar minimum érzékelésének tartományában kell mozogni, például egy falhoz kell extrém közel állni, vagy van valami alacsony akadó! Nekem az Octiban volt utólagos beépítésben és a Passatból talán ez hiányzik a legjobban, pedig körben van radar!
"Fabetét van valakinek? Tényleg fa, vagy csak mintázott műanyag? Ha műanyag akkor mennyire "gagyi" hatású?"
Vasba nem teszünk fát! ...szokták mondani, amit én úgy javítanék, hogy Vasba nem teszünk fa mintás műanyagot! Vannak olyan fabetétek amik nagyon tudnak tetszeni, pl az AUDI A6-A8 betétei azok nagyon elegánsak, gondolok itt a rétegelt lemez hatású és a fehér hajszálcsíkos ébenfa betétre, a mindenféle cirádás ilyen-olyan gyökér cuccok nem annyira!
A mikrofon általában a belsőtér világítás paneljében szokott lenni de az újabb fejegységek már tudják integráltan és nem kell külön vezérlő mint a kettesben a kihangosításhoz.
A napfénytetőre nekem sem áll fel, mondjuk nem is nagyon próbáltam még, de annyi pénzért inkább DSG váltót vennék, vagy nagyobb motort.
A gyári fejegységek általában nem egy nagy hangminőséget tudnak, bár a Passatban az RNS-315-ös navis fej egészen jól szól... Ki kell próbálni, neked kell hallgatnod jó sokáig, szóval más szubjektív véleménye nem fog sokat segíteni. Multikormányból több is van, van ami csak a rádiót vezérli és van olyan is ami a telefont is, ha van egyébként kihangosító az autóban akkor a multikormány is olyan lesz!
Jó tanács: kérdez rá, hogy van-e még flottakedvezmény őstermelőknek és ha van akkor válts ki egy igazolványt pár ezerért (olyan indokkal, hogy a felesleges gyümölcsöt ami terem a kertben, ha nem a tiedben akkor valamelyik rokonodnál, a jogszabályoknak megfelelően akarod értékesíteni!) Nekem, kicsit több mint egy éve elég komoly kedvezményeket jelentett volna ha nem ugrik elém a Passat és új autót veszek...
Volt alkalmam összehasonlítani a tolatóradart a tolatókamerával. Szerintem és ismerőseim nagyobb részének az a véleménye, hogy a kamera jobb. Bár ezeknek a tolató bizbaszoknak van hátránya is. Nem mindent lát a radar (ezért jobb szerintem a kamera) és ha az ember megszokja akkor hajlamos a radarra hagyatkozni. Már kétszer e miatt szükség volt a szerencsémre, pedig 41 évig nem volt ilyen a kocsijaimon.
Én inkább az automatikusan elsötétülő tükrökhöz és a tolatókamerához és az automatikusan aktiválódó világításhoz ragaszkodnék még... és a vezetői profil választás is jól jöhet ha a spórolós vezetésre gyúrunk!
A sötétedős tükör nagyon jó, refivel is jöhetnek mögöttem, nem zavar. Kicsit zöldessé teszi a fényeket.
Tolatókamera még a radar mellet is jó, utólag szereltem. Ki lehet használni még azt a 20-30 centit is, ahol már folyamatosan visít a radar.
Automata világítás: remek, a kapcsoló mindig AUTO állásban van, le van a gond a világítás kapcsolgatásról. Egyet nem tud: verőfényes napsütésben érzékelni a sűrű ködöt. Mondjuk, közel 150e km alatt kb. 5 esetben kellett beavatkoznom (kézzel kapcsolni a lámpát). Az érzékenysége nálam a minimumra van állítva (a lehető legkésőbb kapcsolja a tompítottat). "Jár hozzá" az automata ablaktörlő (95%-ban teljesen jól működik), és a coming home/leaving home funkció is (ami szintén nem haszontalan).
A vezetői profil választás: kértem, van, de egy kézi váltós, nem xenonos autóban a haszna gyakorlatilag csak annyi, hogy a kormány rásegítést sportosabbra lehet állítani (az meg megoldható máshogy is :)). Az ECO módot 2x kipróbáltam, és soha többet. Annyira érzéketlen lett tőle a gázpedál, hogy borzalom. Megtakarítani max. 1-2 decit lehet vele, de a külföldi fórumon többen inkább némi fogyasztásnövekedést írtak (gyanítom, hogy az "idegből" nyomott gézpedál miatt, amikor az ember gyorsítani szeretne).
SmartLink: HTC 10-et használok, ebben elvileg benne van gyárilag a mirrorlink funkció, úgyhogy mennie kell. Csütörtökön megyek tesztvezetni, majd akkor lepróbálom. Nem azt rakok ki a kijelzőre amit akarok, pl WAZE?
A mirrorlinket nem ismerem, de azt hiszem, hogy nem enged minden alkalmazást betükrözni a fejegységre.
Tolatókamera: biztos jó de közel 90e ft-ot nem ér meg szerintem. 99%-ban én fogom vezetni az autót, tolatni tudok tükörből, a Jaguart sem zúztam össze soha, pedig azon sem elefántfül méretű tükrök voltak, és kicsit több mint 5m hosszú volt. Vagy ennyire rosszul érezni a hátulját?
Nekem a tolatóradar elegendő.
Kihangosítót (és mikrofont is) elvileg tartalmaz a Bolero rádió nem? A STYLE felszereltségben meg multikormány van, és vezérelhető arról, vagy nem? A Bolero hangzásvilága milyen? Nem vagyok vájtfülű, de nem szeretem ha bubog meg cicereg és stb. A drágább hifik jobbak? (bár a CANTON hifi árából már nem is rossz rendszert lehetne összerakni...) Vagy az Amudsen rádió jobb/megéri?
Nem tudom, most hogy van, amikor én rendeltem (május), akkor a Style felszereltséghez a gyári kihangosító és a multikormány grátisz volt. Én nem vagyok egy vájtfülű, nekem jól szól a Bolero. A dízel amúgy is hallatja a hangját, szerintem ott a hangélmény eleve más, mint egy szobában.
Az én autóm denimkék metál, nem macera tisztán tartani. Korábban sosem evett a fene az autóm külső tisztasága kapcsán, de itt pl zavar, hogy a motorháztetőn látom a port már egy-két nappal a mosás után.
Maxi-DOT" színes multifunkciós kijelző29 210 Ft (többet "tud" hogy színes?)
Jobb a felbontása, színes :) és animált (amikor lapozgatsz a kijelzett funkciók között) - youtube-on biztos találsz videót róla
"SmartLink" funkció52 070 Ft
Telefon kompatibilitásnak tényleg utána kéne nézni, és tudtommal csak kábelen keresztül működik
Acél szükségpótkerék, autóemelő,35 560 Ft (teljes értékűt nem engedi kiválasztani)
Ahogy írták a többiek, 16-ost kapsz, nekünk is az került bele a 17" Denom felnit választva. Ránézésre teljes értékű (méretű) vasfelnis kerék, de azért rajta van a sebességkorlátozó felirat
Alsó védőburkolat:15 240 Ft
Támogatom, ahogy már írtam...kevesebb kosz a motortérben, és extra zajcsökkentés is
Flotta csomag15 240 Ft (nagyobb akksi és generátor)
Csak azért kértem, mert még belefért a céges keretbe, értelmesebb extrát már nem találtam helyette
Fűthető első ülések64 770 Ft
Részemről nincs, 99%-ban farmerban vagyok, a jéghideg autóba beülve se fázik a hátsóm, és max. 2 perc alatt átmelegszik az ülés (a pingvinszerkósokat megértem, abban már nekem is fázott egyszer). Ha lenne, azért néha, rövid időre biztos bekapcsolnám
Fűtött ablakmosó fúvókák elöl8 890 Ft
Nekem nincs, nem is indokolt, jól el vannak dugva a fúvókák a motorháztető alatt, sose volt gond a fűtetlennel (de legalább tényleg nem drága)
ISOFIX- gyermekülés rögzítési pont11 430 Ft
Passz, nem kértem
Könnyűfém keréktárcsák "Alaris" (18")185 420 Ft
17" Denom lett a választás, szerintem optikailag kéri az autó minimum ezt a méretet, és ezzel még kényelmes (semmi tapasztalatom egyéb méretekről, mert télen is a 17" mérettel járok)
Lábtér megvilágítás elöl/hátul5 080 Ft
egyszerűen nem szabad kihagyni
Rádió "Bolero" MP3 lejátszással29 210 Ft
Amundsenem van (ami egy Bolero + navi) + Canton. A Canton megéri az árát, kollégáknak nincs, és az enyém ELÉGGÉ jobban és hangosabban szól...ha szereted a hangos zenét jó minőségben, meggondolandó...
Gyári kihangosítót (BT) kérnék bele, egyébként ha valaha utólagos tolatókamerát szeretnél, kell hozzá a gyári BT opció, hogy aktiválni lehessen a képét az érintőképernyőn
SunSet árnyékolás49 530 Ft
Belefért, van, frankó...korábbi autóimban nem volt, most nem forr fel úgy az autó a napon állva
(Utólagos fóliánál nekem nem tetszett a hátsó szélvédő fűtőszálainál látható jelenség.)
Mennyit fogyaszt a 2.0 TDI autóúton/autópályán spórolósan vezetve?
DSG-vel 4,8 és 6,7 között...az előbbi a "nagypapi" stílusú kollégámé (végsebesség pályán is csak 110 km/h), az utóbbi az enyém (fényképkészítős határ alatt pár km/h órával autózva, és szinte mindig parkettán gyorsítva)
Az M0-n hasonló lesz a fogyasztásod a mostanihoz, ha "óvatosan" mész 110-el.
(Miért is kell neked a 2,0, ha spórolósan autózol?)
Huha van infó bőven :) Nem akarok vérre menő vitákat gerjeszteni :)
Az ülésfűtés kell mindenképp az asszony kikötötte :) az ő autójában is van és tényleg jó találmány.
SmartLink: HTC 10-et használok, ebben elvileg benne van gyárilag a mirrorlink funkció, úgyhogy mennie kell. Csütörtökön megyek tesztvezetni, majd akkor lepróbálom. Nem azt rakok ki a kijelzőre amit akarok, pl WAZE?
Az alsó védőburkolatot azért raktam bele, mert itt a fórumon írta valaki régebben, hogy azzal kevesebb a szélzaj, csöndesebb, de lehet hogy félreértelmeztem valamit. Földútra ha nem muszáj, akkor nem akarok menni.
Flotta csomag: nem nagy összeg, és hasznos is lehet, bár az én felhasználási módomnál túl sok értelme nincs tényleg. Pestre csak muszájból megyek be kocsival, ha lehet akkor tömegközlekedve vagy motorral :)
ISOfix: igen a jobb elsőre értendő. Ez sem egy nagy tétel, és nem akarok úgy járni X év múlva, hogy de jó lenne ha lenne és nem spúroskodtam volna... Ha meg nem lesz rá szükségem soha, akkor így jártam :)
18-as kerék: a gyári 16-osok nem szépek... Külön külön rágugliztam a felnikere (a konfigurátor rosszul hozza a képeket) és a 17-es TERON nevű hasonló kinézetű mint a 18-as, úgyhogy inkább azt választom. Mindenki le akar beszélni a 18-asról :) A 17-es olcsóbb is 100e-rel.
Sunset: a kereskedő elmondása szerint hővédő üvegezés
A sötétedő tükrök nem vonzanak, de elgondolkodtató és annyira nem is vészes az ára (34 +17). Mennyire működnek jól a belső és külső tükrök?
Automata világítás 65e-ért? Annyiért kapcsolgatom szívesen. Amúgy is mindig felkapcsolom induláskor, nem szoktam ezen gondolkodni.
A vezetői profil, az csak a gázpedál karakterisztikáját állítja? Vagy tud valami más turpisságot is? 34-ért elgondolkodtató, de csak ha a gázpedál karakterét változtaja akkor nem érdekes.
A napfénytető szép, de ~350e... A Jaguarban volt tetőablakom (nem üveg), néha átmozgattam, hogy ne ragadjon be, meg párszor szellőztetésnél kinyitottam, de nekem hangos volt még bukóra állítva is.
Fabetét van valakinek? Tényleg fa, vagy csak mintázott műanyag? Ha műanyag akkor mennyire "gagyi" hatású?
Szín: meg vagyok veszve a zöldért, de csak az RS-ben van :( borzasztó, hogy csak szürke és szürke és szürkésbarna és szürkésszürke és szürkéskék és a szürke 50 árnyalata van :( de nem csak itt hanem az összes autónál kb. Fekete autóm volt már, az lemosva is koszos. RIO-vörös metállal van tapasztalat? Mennyire nehéz tisztán tartani? Megéri a metálfényezés? (tartósabb, ellenállóbb?) vagy elég az uni is?
Szerintem is hasznos az ülésfűtés az alábbiak miatt:
nem csak télen van hideg, őszi-kora tavaszi reggelek/esték is tudnak ám igen hűvösek lenni és nem mindig garázsból indul az ember fia/lánya.
Kabát: egyrészt én is alapvetően öltöny-nyakkendő kombóban járok dolgozni, itt pedig akkor kabátban beülni, aztán már meleg lesz, álljak meg, vegyem le. Ehelyett kabátban az autóhoz, ott beakaszt, ülésfűtés be és amikor már kellemesen meleg van, akkor kikapcsolom. Szvsz ez egy olyan extra, amit szintén vagy szeret az ember, vagy nem (pl. öcsém nem szereti).
Kabátban vezetni szerintem sem jó, egyrészt összegyűri, másrészt igen kényelmetlen, illetve szerintem az, hogy rajtad van egy kabát a hideg ülésen nem segít semmit, hiszen arra ülsz, nem a kabátra (ok, vannak olyan hosszú kabátok, amelyekre ülsz rá, de akkor lásd a fenti indokokat (gyűrődik, kényelmetlen)).
Én szeretem, ha valaki nem, azt is el tudom fogadni, de ahogy _Yasin_ írta, az, hogy soha ne lenne haszna, in concreto nem igaz.
Ki is az a VCDS Ákos? Érdekelne olyan lehetőség aki vállalná a beépítést és esetleg az ajtók aljába a prizmát is kicseréltetném a világítós megoldásra. Ez a 14USD elég barátságos ár ha nagy bontás nélkül beépíthető lenne az nagyon boldoggá tenne!
...én mg pár hete is bekapcsoltam egy rövid időre, mert kellett. Télen viszont rendszeresen használom, inkább az melegítsen kicsit mint az autóban legyen (nagyon) meleg! ...és télen egy garázsban tartott autó ülése is hideg, én ha megyek, akkor általában üzleti tárgyalásokhoz alkalmas dresszkód van, beülök itthon és sokkal messzebb állok meg. A kabát nem játszik és nem is túl kényelmes!
Peugeot 508 sw 1.64 nm ,télen nagyon jó hangulata van ,meg még a gyerek is csöndbe van hátul :) ez a legközelebbi autómnál is alap lesz.....
Pug 508 sw- nél alapfelszereltség .
Plussz elhuzható elektromos roló több állással attól füg mennyire süssön be a nap,természezesen sötétített belátni nem lehet pl kamion ,buszból felülröl.
Szerintem az autó ha nem fűtött garázsban áll akkor hideg van benne.
Ez csak télen igaz, bár akkor nagyon :-)
Kabát kell és nem számít, hogy hideg az ülés, a kabát miatt.
Azért kabátban vezetni - egyrészt marha kényelmetlen, másrészt hülyén nézel ki, harmadrészt jelentősen akadályoz a mozgásban (kormányforgatás vészhelyzetben és társai...) - semmiképp sem javasolt.
Ha fűtött garázsban áll akkor nem hideg az ülés. Mire a kocsi bemelegszik addigra bemelegszik az ülés is. Tehát egyik esetben sem tartom fontosnak az ülésfűtést.
Egy harmadik, szerintem igen gyakori lehetőség kimaradt: van garázs, de nem fűtött! Annyira nincs benne hideg, mintha a szabad ég alatt állna (és nincs körbefagyva sem), de - különösen dízelmotor esetén - mire a motor termel annyi veszteséghőt, hogy jusson az utastér fűtésére is, arra a pár percre aranyat érhet a fűtött ülés, ami max. fél perc alatt üzemmeleg.
Illetve nem is mindig otthonról indul az ember, a munkahelyemen nincs semmilyen garázs.
Elfogadom, ha valaki nem szereti, de hogy soha ne lenne haszna, az nem igaz.
Nekem nincs, nem kértem. Én azt hiszem, akkor tud többet, ha gyári navid van, akkor oda is kijelzi a haladási irányt.
Kicsit macerás ma még az androidos telefonokkal, de nem nehéz. Nekem gond nélkül működik (korábban leírtam, hogyan), a Bolero fejegységen működik a google maps.
Acél szükségpótkerék, autóemelő,35 560 Ft (teljes értékűt nem engedi kiválasztani)
Arra figyelj, hogy pontosan tisztázd, mi van a csomagtérben
Van, de nem tudom, milyen lenne, ha nem lenne.
Van. A start-stop rendszer miatt szerintem hasznos.
Van, télen baromi jó.
Én nem kértem.
Alap a hátsó és plusz az anyósülésre.
Sztem felesleges.
Jó dolog.
Smartlink miatt kellett, és jó, hogy ilyen nagy méretű, főleg a navinál.
Szerintem az autó ha nem fűtött garázsban áll akkor hideg van benne. Kabát kell és nem számít, hogy hideg az ülés, a kabát miatt. Ha fűtött garázsban áll akkor nem hideg az ülés. Mire a kocsi bemelegszik addigra bemelegszik az ülés is. Tehát egyik esetben sem tartom fontosnak az ülésfűtést. Az enyémben is van, nem használjuk. De társaságban lehet róla beszélni.
Bár már sokan írtak előttem, azért én is hozzáteszem:
Maxi-DOT" színes multifunkciós kijelző29 210 Ft (többet "tud" hogy színes?) - szerintem mindegy, a sima maxi-dot is elég sok infót ad (pl. olajhőmérséklet)
"SmartLink" funkció52 070 Ft - itt a telefon kérdéses. Apple CarPlay esetén szerintem csak akkor lesz értelme, ha pl. google vagy waze navi is futhat rajta, Android auto esetén talán már van navi. Egébként bluetooth tök jó normál zene lejátszásra, telefon kihangosítására.
Acél szükségpótkerék, autóemelő,35 560 Ft (teljes értékűt nem engedi kiválasztani) - itt a kerék mérete lehet a hiba, előttem leírták a megoldást
Alsó védőburkolat:15 240 Ft - előző, O2 Fl-emen volt, értelmét nem láttam, egyszer összetört egy padkán, mivel céges autó volt pótolnom kellett saját pénzből, szerintem felesleges
Flotta csomag15 240 Ft (nagyobb akksi és generátor) - ez a Te használati módod mellett szerintem felesleges
Fűthető első ülések64 770 Ft - egyetértek, a legjobb dolog, ha nincs garázs
Fűtött ablakmosó fúvókák elöl8 890 Ft - előző autómban volt, nem volt rossz, de élni lehet nélküle, viszont nem drága
ISOFIX- gyermekülés rögzítési pont11 430 Ft - ez valóban a jobb első ülésre értendő (szintén előzőben volt, 5 év alatt egy alkalommal használtam), a hátsókon van
Könnyűfém keréktárcsák "Alaris" (18")185 420 Ft - szerintem a 17"-os is elég, de ez ízlés és pénztárca kérdés
Lábtér megvilágítás elöl/hátul5 080 Ft - filléres és tök jó, én nagyon szeretem
Rádió "Bolero" MP3 lejátszással29 210 Ft - mindenképpen (pláne ha pl. bluetooth-os kihangosítót is szeretnél)
SunSet árnyékolás49 530 Ft - 30e Ft-ból minőségi fóliával, szépen körbefóliázva a B osztoptól. Ugyanezt a hatást éred el, lassan egy éves lesz a saját autóm, első utam volt megcsináltatni. Szerintem jobban néz ki az utólagos fólia (fekete oszlopokkal homogén felületet ad), nagyon hasznos nem melegszik fel az autó annyira, és lehúzható a hátsó ablak is (amit pl. a rácuppantós árnyékolók megakadályoznak).
Amit én beletennék (de ez ízlés-pénztárca kérdés):
bluetooth-os kihangosító - multikormány (jó hangminőség, telefon maradhat a táskában/zsebben, akkor is tudsz hívni/fogadni, SMS-t olvasni), fekete ködlámpa (szerintem jobban néz ki) tolatóradar/kamera
SmartLink - Mintha a licencelése miatt nem is működne itthon semmivel. Ennek utána kellene kérdezni. Mindenesetre utólag is rendelhető, mert csak software-esen kell aktiválni.
SunSet - Nekünk nagyon bevált. A másik autónkba is megrendeltük. Amióta van az autón, azóta nem kell árnyékolóval bohóckodni, ráadásul a kíváncsi tekinteteket is kirekeszti.
Pótkerék: azért szükségkerék, mert csak 205/55R16-ig fér be a pótkerék. 17-18-as felnihez szükségkerék van szintén 205/55R16-ban.
Én inkább az automatikusan elsötétülő tükrökhöz és a tolatókamerához és az automatikusan aktiválódó világításhoz ragaszkodnék még... és a vezetői profil választás is jól jöhet ha a spórolós vezetésre gyúrunk!
Támogatom!
Az én titkos tippem még a napfénytető.
Nem vennék új autót napfénytető nélkül. Nyáron kabriós feeling, télen pedig az a kis plusz fény ötven fokot emel az ember hangulatán.
"SmartLink" funkció52 070 Ft Jó eséllyel rögtön vehetsz hozzá új telefont is, és semmi garancia arra, hogy két év múlva (az akkori telefonoddal) is fog majd működni.
Acél szükségpótkerék, autóemelő,35 560 Ft (teljes értékűt nem engedi kiválasztani) B-terv: használt 16-os acélfelni, 1 db 205/55R16 gumi, 1 db emelő: kb 20 ezer forint összesen, és akkor teljes értékű pótkereked van. (Ráadásul megmarad a lötty is, ami ugyan nem sok mindenre jó, de néha hasznos lehet.)
Alsó védőburkolat:15 240 Ft Városi utakra, autópályára felesleges. Csak növeli az összsúlyt, és rontja a két tengely közötti súlyeloszlást.
Flotta csomag15 240 Ft (nagyobb akksi és generátor) Teljesen felesleges. Ez a taxikba való, amik sokat állnak úgy, hogy közben megy egy vagy több fogyasztó, és utána esetleg csak 2-3 kilométert gurulnak a következő motorleállításig. Te nem így használod az autót.
Fűthető első ülések64 770 Ft Muszáj!!!
Fűtött ablakmosó fúvókák elöl8 890 Ft Szerintem ugyan tök felesleges, de legalább nem drága.
ISOFIX- gyermekülés rögzítési pont11 430 Ft Van isofixes gyerekülésed? Ha nincs, tudod, mennyibe kerül? Mondjuk két kis fémkampóért elkérni ennyi pénzt....
Könnyűfém keréktárcsák "Alaris" (18")185 420 Ft Hiúság :-)
Lábtér megvilágítás elöl/hátul5 080 Ft Kell!
SunSet árnyékolás49 530 Ft Értelme kb nulla, szerintem még csúnya is, hogy az első oldalablakokon nincs (mert jogszabályilag nem lehet). Léteznek már olyan fóliák, amik szemre nem túl sötétek, de a hővisszaverő képességük elképesztő. Ezek persze nem olcsók, de ennyi pénzből valóban körbe lehet fóliázni az autót ilyennel is.....
Az van benne egyébként is. Én inkább az automatikusan elsötétülő tükrökhöz és a tolatókamerához és az automatikusan aktiválódó világításhoz ragaszkodnék még... és a vezetői profil választás is jól jöhet ha a spórolós vezetésre gyúrunk!
Nekem egyébként a széria 16"-os kerekekhez sikerült a teljes értékű pótkereket bejelölni, úgyhogy biztosan a 18"-as kerék miatt nem engedi csak a szükségpótkereket!
Maxi-DOT" színes multifunkciós kijelző29 210 Ft (többet "tud" hogy színes?) Nem biztos, az egyszínű is jó felbontású, sokaknak a színes bazári hatású. Nézd meg és dönts magad!
"SmartLink" funkció52 070 Ft Nem biztos, hogy minden telefonnal megfelelően működik, érdemes kipróbálni!
Acél szükségpótkerék, autóemelő,35 560 Ft (teljes értékűt nem engedi kiválasztani) ...talán a teljes értékű benne van felszereltségben, érdemes rákérdezni a szalonban...
Alsó védőburkolat:15 240 Ft ...ha kell jól jöhet, persze nem egy igazi off-road kellék, megvannak a saját határai! Egyébként is burkolt az alja és ha nem jársz rosszabb utakon akkor ne feltétlenül szükséges, de végül is ennyiért nem drága!
Flotta csomag15 240 Ft (nagyobb akksi és generátor) Nem drága, talán alkualap is lehet!
Fűthető első ülések64 770 Ft Mindenképpen ajánlott!!!
Fűtött ablakmosó fúvókák elöl8 890 Ft Szintén jó dolog, nem is drága, de a hiánya sem olyan nagy ügy.
ISOFIX- gyermekülés rögzítési pont11 430 Ft A hátsó üléseken egyébként is lennie kellene mindkét szélső pozíciókban, ez szerintem a jobb első ülésre vonatkozik, érdemes rákérdezni, vagy mérlegelni, hogy valóban kell-e. Nem kerül ugyan sokba de általában nagyon használati értéke, sem eladási értéke sincs! Ha neked kell akkor hajrá, egyébként szinte biztosan csak a végösszeget emeli és egy megfelelő gyermekülés is marha drága!
Könnyűfém keréktárcsák "Alaris" (18")185 420 Ft Nem vennék 18"-os kerekeket semmi pénzért, az okok egy részét lásd lentebb Stevie barátom hozzászólásában és még azt is vedd hozzá, hogy sokkal sérülékenyebbek mint pl egy 16"-os vagy max 17"es! (egyébként 17"-eset sem vennék!) Persze ha neked ez tetszik és a pénzt sem sajnálod rá, akkor...
Lábtér megvilágítás elöl/hátul5 080 Ft Hasznos, elegáns és praktikus extra, feltétlenül ajánlom! Én a saját autómba most gondolkozom, hogy kiépíttetem, sajnos nincs benne... ennél biztosan többe fog kerülni!
Rádió "Bolero" MP3 lejátszással29 210 Ft A SmartLink-hez egyébként is kell szerintem...
SunSet árnyékolás49 530 Ft Ennyi pénzből szerintem körbefóliázható megfelelő helyeken, de a gyári megoldásnak azért nagyobb az értéke!
A SMARTGate funkció micsoda? Ez a funkció azt jelenti, hogy az útvonaladatok (fogyasztás, átlagsebesség stb...) letölthetők WiFi kapcsolattal az autóból.
A fogyasztásról: Nekem egy elméletileg ugyanezzel a motorral szerelt és 2014-es B7-es Passat-om van. (nem kombi!) Most a hazudós szoftver kivétele után rendes pályatempóval (130-140km/h) és országúti tempóval (100-110km/h) óra szerint (!) 5,0-5,2 literrel jártam meg a Szolnok-Szfvár-Komárom-Bécs-Szolnok útvonalat kicsi dugóval, és elég nagy forgalomban. Emlékeim szerint 100-110-es tempónál sík úton, jó időjárási viszonyok mellett és persze tempomattal, 4.0 liter körüli a pillanatnyi fogyasztása! A szoftverfrissítés előtt érezhetően kevesebbet evett, főleg persze pályatempónál, de máskor is!
Az 1.6 TDI sem egy rossz motor, sőt egy DSG-vel meglehetősen sokan dicsérik. Azokra a tempókra amivel te akarsz közlekedni az is bőven megfelelne, sőt!
A regenerálást, mármint a normál regenerálást simán elvégzi úgy hogy észre sem veszed! Pláne így, hogy napi szinte vannak országúti szakaszaid is! Főleg városi használatra nem is ajánlanám a dízelt mert a részecskeszűrős dízelek már nem arra valók!
Az enyémben is van ülésfűtés, egyszer kipróbáltam, egyszer megmutattam egy barátomnak. Kb. 3-5 perc volt egyenként. Többet nem volt bekapcsolva. Az új környezetvédelmi szabványok miatt minden dieselnek nőtt a fogyasztása, a régi előírások szerintivel nehezen összehasonlítható. A Peugeot 1,6 HDI is ugrott vagy 1,5-2 litert.
Ezeket az extrákat gondoltam az autóba az alap STYLE-ra:
SunSet árnyékolás49 530 Ft
A SMARTGate funkció micsoda?
Mennyit fogyaszt a 2.0 TDI autóúton/autópályán spórolósan vezetve? (jelenleg egy Mazda 323 2.0 DiTD-t hajtok, azzal eljárok 4,5-5,0 literes fogyasztás között 100-110-es tempóval a nulláson) Sajnos a munkába járás miatt számít a fogyasztás is, ha tudja azt amit a Mazda akkor elégedett leszek. Mennyit pörög 100-110-es tempónál kéziváltóval? (a regenerálásnak kell a magas fodulat, vagy csak az állandó tempó? Nem akarok beleszaladni DPF hibákba, van a környezetemben bőven elég ilyen hibás autó...)
Az 1.6 TDI-t "kicsinek" érzem a kasznihoz, a 2.0-t tartósabbnak gondolom.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 5 évet Jaguároztam, és a beleborított pénzből vehettem volna már egy új Octaviat is :D, emiatt nem tűnik vészesnek a 18-as kerék 30-35e ft-os prémium gumi ára (a Jaguarra 50-60e Ft/db volt, és csak prémiumot lehetett kapni, mert idióta méret volt) A márkaszervíz által mondott időszakos szervízek díjai is korrektnek tűntek (BARA) ~40-100e Ft között elvégzett javítástól függően.
A 18-as felnit megérni megvenni, nem lesz tőle túl rázós az autó? (jelenleg egy 195/50R16 gumi méretű autót hajtok, annaki is kb akkora a "gumimagassága", és nem érzem kényelmetlennek)
A "gumimagasság" csak egy dolog, két másik tényező jobban számít:
- a kerék saját tömege. Minél nagyobb a rugózatlan tömeg, annál kényelmetlenebb a rugózás. Növeli a fogyasztást, rontja a menettulajdonságokat. (Ha bringázol, biztos ismered az érzést, amikor a kerék telemegy sárral. Akkor nehezebb hajtani, és bután mozog a bringa. Na, ez a rugózatlan tömeg.)
- a gumik ára. Mivel évi 50-et tervezel menni, ez fontos szempont lehet. A gyári alapméretben (205/55R16) idén nyáron 16 ezer körül indult a jó második vonal (Vredestein, Hankook), a prémium 19 körül (Conti, Misi). A gyári 17-es váltóméretben (225/45R17) a második vonal 21-22 ezer volt, a prémium 26-27. A 18-as felnire 225/40R18 gumi való, ezek ára második vonalban 26-27 ezer volt, prémiumban 31-32 ezer.
Mennyire elterjedt, hogy Octavia I-en, hogy elöl nem becsavarós, hanem fix vonószem van? Korábban kerestem, mert az autóban nem találtam, most kérdeztem a szerelőt, neki nincs-e. Volt egy, de nem tudta, milyen, odaadta, próbáljam ki. Levettem a takaróelemet, és akkor láttam, hogy nincs furat, viszont van fix.
Amikor még a Golfom volt, kaptam egyszer csereautónak 1,6 CR O3-at. Kb. az 1,9 PD teljesítményét hozta, élettelenebb érzéssel (lapos nyomatékgörbe) és sokkal csendesebben. A 2,0 CR azért hangosabb, de még mindig sokkal halkabb a PD-nél.
Ezt annyival egészíteném ki, hogy az 1.6 CR érzésre sokkal tunyább, mint az 1.9 PD, nincs "hátbavágás", csak komótos haladás (pedig papíron mindkettő 105/250). Én próbáltam egy Rapidban kézi váltóval, és egy Golf6-ban DSG-vel, mindkettőre igaz.
Viszont, a Golfos kollégám halálosan nyugodt tempóban vezet, amit 4,5 liter körüli fogyasztással hálál meg (pedig kombi) nagyrészt országút - kevés városi használat mellett.
Nyugodt vezetési stílushoz, üzemanyagot spórolni kiváló az 1.6 CR, de ha néha szeret valaki a "lovak közé csapni úgy istenesen", akkor inkább a 2.0 CR (vagy 1.4 TSI, bár az nem volt eredetileg az opciók között).
Gondolom nem gyári megoldás. Ebben már benne van az adminisztrációs költség is? Tolatóradar hogyan reagál ha fent van a horog, de nem vontatsz? Az autó garanciájának utána jártál? Vagy az nálatok taxisoknál eleve máshogy alakul?
A cégnél 1,9 PD-TDI Golfokból ültünk át 2,0 CR O3-ba, mindenki nagyon élvezi a plusz teljesítményt. :) Nagyon szépen viszi az autót, korábbi 140 lovas PD-ket csúnyán ott lehet hagyni vele.
A motorral nincs semmi gond, én 145 ezer km-nél tartok, jobban megy, mint újkorában. A 3 db 2014-es verdából 2-ben már vízpumpát kellett cserélni, szériahiba. Az újabb modellekben gondolom, már a javított verzió van.
Volt még velük egy tempomat kikapcsolgatós probléma (DSG-vel), kijártam az utat, sokszori szervizlátogatással. A Skoda végül csinált új szoftvert, azóta ok.
Amikor még a Golfom volt, kaptam egyszer csereautónak 1,6 CR O3-at. Kb. az 1,9 PD teljesítményét hozta, élettelenebb érzéssel (lapos nyomatékgörbe) és sokkal csendesebben. A 2,0 CR azért hangosabb, de még mindig sokkal halkabb a PD-nél.
A helyedben elvinném kipróbálni mindkét motorral az O3-at, hogy dönteni tudj.
Ha esetleg elég a kisebb motor, akkor a különbözetből ki is jön a DSG váltó, úgy látom.
A bézs szövetkárpit nagyon jól bírja, és sokat dob a beltéren. Kisgyerekekkel azért nem vállaltam volna be. Kb. 50-70 ezrenként kér egy tisztítást, most viszem 3. alkalommal. Ha rendelsz ülésfűtést, akkor meggondolandó, mert akkor gőzzel nem szabad tisztítani.
Kötelező extrák, amik hirtelen eszembe jutnak:
- lábtérvilágítás (fika összeg, sokat dob a beltéren, éjszakai vezetésnél a szemet is kíméli)
- alsó motorvédő (biztos, hogy csökkenti a menetzajt is, van egy vastag szövetréteg a belső oldalán, nem drága)
- hátsó tolatóradar (a seggét nem látod, az eleje hamar megtanulható)
- fa(hatású) dekorbetét, ha bézs belső lesz (jobban megy hozzá, 0 Ft)
- fekete ködlámpa (szerintem sokkal jobban néz ki vele, + 5 ezer Ft-ot megér)
Pl. amikért nem érdemes pénzt adni:
- gyári csomagtér hálórendszer
- kanyarkövető ködfényszóró (utólag aktiválható)
- távolsági fényszóró asszisztens (butácska, sokszor elbambul, az áráért inkább mást...) /Ha esetleg rendelsz lane assist-ot, akkor utólag aktiválható, és a fejlettebb kamerával állítólag jól működik./
Egyéb extrákról esetleg kérdezz, hátha van itt valaki, aki hozzá tud szólni. :)
Mi 17-es felnivel járunk, ezzel még kényelmes, a 18" mérettel nincs tapasztalat.
Szeretnék tanácsot kérni, hátha valaki tud segíteni. Van egy 2008-as Octavia. Az utóbbi időben érdekes jelenség mutatkozik, a csomitartó nyitásakor a műszerfalon a visszajelző lámpa nem világít, illetve ha a távirányítóról nyitom a csomagtartót nem zár vissza automatikusan ahogy ezt kellene neki. Esetleg valami ötlet? Hibakód nincs!
Ha van egy kocsid, aminek vonóereje száraz úton 1o másodperc alatt felgyorsít 1oo-ra, akkor ugyanaz a kocsi havas úton kb. 25 másodperc alatt éri el a 1oo-at.
A hosszanti tapadási surlódási együtthatója egy téli guminak havas úton kb. 1/3-da, a száraz úton mértnek (nem túl hidegbe). Ez a hosszírányú surlódási együttható.
A keresztirányú együtthatónál is kb. ugyanez az arány, bár azt másképp mérik és számolják.
Máskülömben elég érdekel a jelenség.
Gurulsz egy úton, egyenesen, lassan, de állandó sebességgel (a gördülési ellenállást és keresztirányú erőket elhanyagoljuk).
Ilyenkor a kerék kerületi sebessége az úthoz képest ugyanaz, mint az autónak.
Ha gyorsíts, akkor egy kúszási jelenség lép fel, a kerék kerületi sebessége nagyobb lessz mind az autóé (az úthoz képest)- ha fékezel, akkor kisebb.
A kúszási jelenség azért lép fel, mert a gumi elasztikus.
Ez egy arányszám, jele s= (ωr-v)/v , ahol ω a kerék szöksebessége, r a sugara, v az autó sebessége.
A hosszanti tapadási surlódási együttható ennek a kuszúsi arányszámnak a függvénye.
Kb. amikor 2o% nagyobb a szögsebessége a keréknek akkor a legnagyobb a hosszanti súrlódási együttható.
A vónóerő maximum annyi lehet, mind a tapadási surlódási együttható és a kerékre ható (a kocsi súlyából adódó) függőleges erő (visszahatása az útról) szorzata. Ezen felül kipörög a kerék.
Ha a kocsi egyik első kerekén van 400kg a kocsi súlyából és száraz úton a hosszanti surlódási együttható 0.85, akkor 340dN vonóerőnél csúszik meg a kerék. Márha van annyi nyomaték a motorba.
"This CAN BUS GATEWAY is required if you installed RNS510, RNS310, RNS315, RCD510 unit with newer firmware version or even updated your current RNS510 and have functioning issues such as: Battery discharge Unit turns off itself constantly every 30 minutes or other period. Any possibility to add OPS Systems to Can Gateway"
Bekötőkészlet lehet 5E0055316A, 5E0055316, 5E0055204, esetleg 5E0055204A az autó kialakításától függően.
Legrosszabb esetben 150.080 a horog és a bekötőkészlet, ehez jön még pár óra munkadíj, az új műszaki (~18.000) és az új forgalmi (6.000). Gyorsan összejön a 200.000 Ft feletti ár sajnos.
Mivel én friss Style tulaj vagyok, amit biztosan javaslok, hogy fixáld le, mi is van az autó belterében, nehogy aztán meglepetés érjen. (lásd korábbi hozzászólásaim a kombi kapcsán).
Ugyan én végül benzinest vettem, de eredetileg dízelt akartam, de hatalmas merénylet a Skodától, hogy az 1,6-os motort csak ötsebességes váltóval adja (kivétel a Greenline felszereltség). Én kipróbáltam, nekem nem jött be, hiányzott nagyon a hatodik, bár ismerek olyat, aki jól elvan ezzel így is.
Új Octavia kombi vásárlásán gondolkozok, és szeretném a véleményeteket kikérni. Melyik motorral érdmes vásárolni? 1.6 vagy 2.0 TDI ? Van ezekkel a motorokkal már hosszabb távú tapasztalat?
Milyen extrák "kötelezően megvásárlandók"? És melyikeket kell kerülni? (Style felszereltséget néztem pár extrával)
A 18-as felnit megérni megvenni, nem lesz tőle túl rázós az autó? (jelenleg egy 195/50R16 gumi méretű autót hajtok, annaki is kb akkora a "gumimagassága", és nem érzem kényelmetlennek) Az autó munkába járásra kell főképp, napi ~200 km az M0-on körbe, 100-110-es tempóval, persze ezen kívül időnként vannak hosszabb 4 személyes utazások is, összességében évi ~50.000 km-t megyek.
A bézs belsőt mennyire nehéz takarítani? Nagyon könnyen koszolódik?
A zöld fényezést csak az RS-hez lehet kérni?
Ha van ezen kívül jótanácsotok, akkor szívesen várom.
Elnézést a sok kérdésért, de nem volt még Skodám :)
Köszönöm a válaszokat előre is! (~2000 hsz-t már végigolvastam :) )
canbusbgatewayt meg kell nézni mi a kódja mert ha k betű előtti a vége akkor cserélni kell mert elszívja az akksit. Vagy ha aa ab ac stb az is jó. Kb 2008 utaniak jók
En 1,5 éve rakattam gyári horgot az akkor fél éves OIII-ba.
Akkor beszéltem két markaszervizzel és Donival (www.hildep.hu), de mindenki csak a gyárit ajánlotta.
Ezeket az érveket hozták fel:
- Gyári horoghoz a gyári felfogatast hasznaljak, nem kell furkalni az autót.
- Ha tolatóradaros az autó, annak a működét nem befolyásolja a fent hagyott horog.
- Az ESP a gyári horoggal kiegészítve éles helyzetben stabilizalja az utánfutót is.
- Esztetikus. Nincs semmi kilógó alkatrész ha nem hasznalom a horgot. A levett horognak helye van az emelő mellett.
- Ha markaszerviz rakja fel biztosan megmarad a 2+2 év garancia az autóra.
Én végül a Porsche M5-nél rakattam fel a gyári horgot. Vizsgával és papírmunkával együtt 250.000 Ft-ot fizettem érte.
Egy dolgot meg jo ha tudsz. Az OIII-bol leteznek olyan autok, ahol a gyari horog csak nagyobb motorhuto felszerelese eseten rakhato fel ugy, hogy a motorra megmaradjon a garancia.
O2 fl-ből szeretném a swing rádiót átrakni sima O2-be a stream helyére! Azt néztem,hogy méretre ugyan az de a csatlakozója is passzol,illetve kód hiányába mit tudok tenni? Köszi
Már két telet végigautóztam a Conti TS 850-nel, és nekem - ellentétben a mások véleményével - csak jó tapasztalatom van vele!
Korábban használtam Dunlop, Hankook, Goodyear, Uniroyal, Michelin téligumit, de ezek közül messze a Conti volt a legjobb!! A Micheli is nagyon jó volt, de az új gumijukról nagyon rossz tesztek voltak, ezért a TS 850-et vettem meg. Bevált!
Itt Pécs környékén azért vannak hegyek, meredek utak, de soha semmilyen gondot nem okozott akár az elindulás, akár a kanyarodás, vagy a megállás. Soha nem kellett még hóláncot szerelnem, még az erdei meredek utakon sem! Mindent megoldott élből.
Ha leesik az első hó, nálam mindig az az első, hogy felmegyek a Mecsekre, és végigcsapatom a hegyet, hogy visszatérjenek a téli reflexek. A Contival az volt a legnagyobb bajom, hogy annyira kellett provokálnom a hóban, akkora tempót kellett mennem, hogy megcsússzon, hogy már nekem okozott rossz érzést.
Összegezve: csendes, jó a kopásállósága, jó a vonó és fékerő átvitele, jól tart a kanyarokban.
Érdekes, hogy az éveken át tesztgyőztes Alpin A4 mintázat is hasonló és nekem egy szintén ehhez hasonló GoodYear UG-7-es mintával is nagyon jó tapasztalataim voltak...
Gondolom 1.4 benzin 16v ha pirosan villog vagy világít ,nem szabad vele menni ,mert az az olajnyomás és ennél a tipusnál ez előfordul ,gondolom bőven 200 ezer km felett van az autó....
2003-as, BCA motorkódos Octaviája van a bankomnak, és az olajnyomás jelző pirosan villog, sípol. Eleinte csak ha sokat mentem vele, most hogy olajgombát cseréltem, meleg motornál, kis fordulaton gyakrabban csinálja. Olajszint rendben. Valaki rám írna mit tegyek? Köszönöm előre is!
Persze, számtalan ehhez hasonló megoldás van az autóiparban, amikor a "nincs probléma" helyzetből csinálnak egy problémás helyzetet, amit azután jól megoldanak. A lényeg ugyanaz.
Ez akkor lehet, ha nincs dedikált DRL az autóban és így a tompított világítást kell használni erre a célra. Én olyan kanyarfényt még nem láttam ami felkapcsolt világítás nélkül is üzemelt volna...
Biztosítéktábláról leveszed 12V-ot - választhatsz, hogy kapcsolt legyen vagy fix -, az ottani térben bővel van hely betenni egy aljzatot, abba USB aljzatot, abba kábelt, és az "A" oszlop mellett hely is van kivezetni a kábelt.
VCDS progival cserélt már valaki fékolajat? A menetét nagyjából tudom, ABS-vezérlő, Basic settings, 001 csatorna- start. Fékpedál nyomva tartás, majd bekapcsol az ABS pumpa,utána el kell engedni a pedált, megnyitni a légtelenítőt, majd tízszer megpumpálni a pedált a 10. után tartani a padlón(katt a next gombra). Utána légtelenítőt meghúzni. Ez a gép szerint is, ahogy kell, a jobb hátsó fékkel kezdődik. Viszont ha folytatni szeretném és a bal hátsóra szeretnék áttérni, hiába nyomok a next gombra, marad ugyanott a folyamat. A kérdésem az, mit kell átállítani, hogy ugorjon a progi a többi helyre?
2.: Vegyél egy usb (micro toldót...) vagy ahogy írták, egy másik töltőt....
Én egy toldót tettem be amely a hamutálnál megy be és a szélvédő alsó élénél jön ki a műszerfal mögül. Így ha kell, akkor a tölrő kábel hátulról megy be a telefonba, nem lifeg a navi/rádió előtt, nem zavar váltáskor sem.
Ez nem úri huncutság, vagy feltűnési viszketegség. A "műszaki kresz" szerint ha nappali menetfény és az irányjelző távolsága nem haladja meg a 40mm-t, akkor a nappali menetfény teljesítményét 40%-ra kell csökkenteni az irányjelző müködtetésének idejére.