Keresés

Részletes keresés

Annaem Creative Commons License 2022.10.01 0 2 16919

Nem haladok az összeállításokkal, így egyelőre hoztam a régiekből kimaradt képeket;

 

majd utána következzenek azok, amelyeken

 - a kőpuhítással együttjáró 

- savas esők általi

- füstjeles kommunikáció

- vagy egyéb, e felsorolásból kimaradt okok miatti elszíneződés látható. 

 

          

          

          

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.29 -4 1 16918

Silány másolat lehet maximum a franciaországi...

A monumentális,megalitikus,szakrális,Ozireion egy lapra sem vehető vele,még romjaiban sem...

Előzmény: Schenouda (16917)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.29 0 4 16917

 

Heyerdahl volt nekem Robert Charroux konszolidált változata. Heyerdahl is megállt a hajózása előtt, hogy megcsodálja Bahrein és Oman föld alatti vízszállító rendszereit. A francia is képes volt utazásai során megállni olyan emlékeknél is, melyeknek soha semmi köze nem volt a koncepcióihoz, és rácsodálkozni. Ilyenek voltak a régi Franciaország titkos kertjei vagy például Vénérand kútja.

DNy-Franciaország egy apró falucskájában, Vénérandban van ez a kút, amit a történészek 2000 évesre tesznek és a rómaiaknak tulajdonítanak. A francia örök kereső megállt egy percre A világ urainak könyvében ennél a kis francia falunál:

 

Vénérand kútja

 

"Saintes-től néhány kilométerre, Vénérandban egy olyan kutat csodálhatunk meg, amely szebb, mint a római, a viterbói, a lyoni vagy a párizsi Médici-kút. Állítólag római eredetű, ami nem biztos. Képzeljünk el egy földalatti járatokkal teli hegyoldalban egy árnyékos és zöldellő hasadékot, amelyet vízszintes irányban hatalmas fák alatt elhaladva érünk el. Hirtelen a föld egy meredek, útszéles lépcső alatt megnyílik, és megjelenik a kút; egy kettős medence formájában, az egyik a másik alján.

A sziklába vájt kör alakú járat egy barlanggal van összeköttetésben, ahol a forrás látszólag feltör. A hegyoldalról lelógó kúszónövények, mohák és szarvasnyelvek olyan pazar környezetet teremtenek, hogy az embernek egy Châtelet-produkció jut eszébe. Természetesen egy megkerülhetetlen Szűzanya ül a fülkéjében, és keresztényiesíti a helyet, de 2000 évvel ezelőtt egy Minerva, egy Diana vagy egy Epona kellett, hogy legyen a helyén. Az együttes egy kétfenekű keresztelőmedencére emlékeztet, és aligha szolgálhatott más célt; de miféle keresztelést tartottak itt? Nagyon kevés látogató talál rá a festői Vénérand-ra, ami kétségtelenül biztosítja a kedves André Vinet úr boldogságát, akinek kis birtokán át kell kelni, hogy elérjük a kutat." (Le livre des maitres du monde, 1967).

 

 

Érdekes, hogy a kút szisztémája (hogy egy forrás táplálja) és az elrendezése, hasonló, mint Egyiptomban az abüdoszi Ozerioné (amit szintén egy föld alatti vízforrás táplált, amint az már 2000 Sztrabón  is leírta):

Linkvadász Creative Commons License 2022.09.29 0 1 16916

Megkezdték a radarvizsgálatokat Tutanhamon sírjában

 

"Luxorban hozzáláttak azokhoz a radarvizsgálatokhoz, amelyek Nicholas Reeves brit régész reményei szerint megerősítik azon elméletét, amely szerint Nofertiti egyiptomi királyné Tutanhamon sírjának egyik fala mögött nyugszik."

friss fejlemény ezzel az elmélettel kapcsolatban:

TUTANHAMON SÍRKAMRÁJA ELVEZETHET NOFERTITI SÍRJÁHOZ IS

"A Tutanhamon sírjában feltárt hieroglifák felfedezése megerősíti azt a korábbi elméletet, hogy Nofertiti egy rejtett sírkamrában nyugszik a mostohafia sírkamrája mellett. A világhírű brit egyiptológus, Nicholas Reeves szerint a fáraó temetését ábrázoló kártusokat olyanokra festették rá, amelyek Nofertiti temetését mutatják be.

Reeves a Guardiannek elmondta, hogy Tutanhamont utódja, Ay temette el, erről árulkodnak a hieroglifák is, azonban ezek alatt kivehető, hogy Nofertiti temetését is megörökítették a sírkamra falán. Az elméletet az ábrázolt alakok sajátosságai is alátámasztják a szakértő szerint.

Reeves úgy véli, hogy Tutanhamon sírkamrája egy sokkal nagyobb sír része és ebben temethették el Nofertitit is. Ezt a sírkamráról készített nagy felbontású képeken kivehető vonalak szintén alátámaszthatják, ezek ajtónyílások nyomai lehetnek. Szintén erre utal az is, hogy a fáraó sírkamrája szokatlanul apró ahhoz, hogy önálló sír legyen.

z egyiptológus véleményét azonban a korábbi radaros vizsgálatok nem támasztják alá egyértelműen. Épp ezért sok más kutató szerint a felvételeken látható, ajtónyílásnak vélt vonalakra vonatkozó elmélet nem túl meggyőző. A hőkamerás és penészterjedési vizsgálatok ugyanakkor arra adnak okot, hogy Reeves vélekedését tovább vizsgálják.

Reeves elmélete mellett kiáll George Ballard geofizikus, aki épületek radarméréseivel foglalkozik. Szerinte a kamra keleti és északi fala valójában álfalak, amit érdemes tovább vizsgálni. Meggyőződése, hogy a Királyok Völgyében semmi nem épülhetett szándék nélkül, tehát a falak mögött is lennie kell valaminek."

Előzmény: emem (11269)
Annaem Creative Commons License 2022.09.28 0 3 16915

Nagada period; Hierakonpolis, Abydos.

          

          

 

(A gyöngyök különleges metál-allűrökkel bírnak, elemzésük ...folyt.k. )

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.27 0 1 16914

A Nyolcadik Hoax a Vadász

...avagy Alien...

Előzmény: Schenouda (16913)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.26 0 3 16913

Elkészült a nyolcadik hoax-vadászatom, vagyis csak bemutatásom. Egy újabb rejtélyt mutatok, mellyel ufológusok ma is házalnak, előadásokat tartanak, mint ez a békaevő itt ni: https://www.youtube.com/watch?v=nG9ImCUyYd4&list=PLEpr4aa9rk9orud6o2ou3IGpTscL1VRtQ&index=1

 

Legendagyártók, hamisítók és a régészet vámszedői 8:

LÁTOGATÓK A LIGUR-TENGER PARTJÁN

 

http://titkostortenelem.org/archivum/72-legendagyartok-hamisitok-es-a-regeszet-vamszedoi-9

 

1608 augusztusában játszódó eseményekről van szó, melyek, ahogy az ufológusok képzelik, sosem történtek meg. Az egész egy korabeli kitaláció, sci-fi, mese és bűzlik a valószerűtlenség kábító illatától...

Schenouda Creative Commons License 2022.09.26 0 4 16912

Patrice Gaston említi Julius Obsequens 4. századi római szerzőnek a töredékesen fennmaradt Csodák könyve c. munkáját. Obsequens azokat a különös jeleket, természeti jelenségeket, katasztrófákat, égi jelenségeket és bizarr jelenéseket gyűjtötte össze, melyekről Titus Livius írt hatalmas, 142 könyvből írt munkájában. Obsequens munkájából csak az i.e. 191 és i.e. 12 közti időszak tárgyalása maradt meg. Livius és Obsequens feljegyzésiből láthatjuk, hogy a császárkori Róma levéltárai mennyi jelentést, beszámolót őrízhettek az archívumaikban. Ezeket a városi vezetők, tartományi vezetők, consulok, légiók írnokai, stb. küldték meg. És nyilván ez a két szerző csak egy kis szegletét érinthette ezeknek!

 

Például Obsequens az i.e. 91. évről a következő bejegyzést tette:

 

L. Martius és Sextus Julius consulsága idején, a 661. évben (ami Róma alapításától számít, tehát i.e. 91-ben)

 

"Abban az időben, amikor Libius Troson és P. Tarquinius új törvényeket terjesztett elő, és amikor az itáliai háború elkezdődött, Rómában számos csoda történt. Napkeltekor észak felől egy tűzgömb érkezett, félelmetes zajjal az égen. Arretiumban az emberek kenyeret törtek, és azt látták, hogy vér folyik ki belőlük. A vesztinik területén hét napon át kövek és cserepek záporoztak. Aenairában [Ischia], amikor a föld megnyílt, egy láng jött ki belőle, amely felment az égbe. Rhegium közelében földrengés pusztította el a város egy részét és a környező falakat. Spoletium közelében egy arany színű tűzgömb hullott a földre és kavargott körbe-körbe; azután megnőtt a mérete, felemelkedett a levegőbe, és kelet felé haladva eltakarta a Napot. Cumae-ban, a fellegvárban Apollón szobrát látták verejtékezni. Flaminius cirkuszában az akkor már bezárt Kegyesség templomába villám csapott. Asculumban rómaiakat öltek meg a játékok során. Amikor a latinok ökör- és tehéncsordákat hoztak a vidékről Rómába, ezeket az állatokat, miután itt-ott több embert megöltek, olyan düh fogta el, hogy végül egymást tépték szét, és egy olyan csata képét nyújtották, amelyben az ellenségek egymást ölik; az általános rémület közepette ekkor eleredt könnyek előrevetítették az elkövetkező csapásokat."

 

Spoletium egy umbriai város, a mai Spoleto, Itália közepe  táján. Az "arany színű tűzgömb" nem tudom milyen légköri jelenség lehetett, ráadásul a mérete is nőtt közben. Talán gömbvillám, esetleg halo jelenség, de igazából egyikkel sem mutat igazi közelséget. Tűzgömbök feltűntek az újbirodalmi Egyiptomban, mint egyes feliratok vagy a Tulli-papirusz is meséli. Ezek szintén érdekes légköri jelenségek lehettek. Fehér gömbök szálltak le az ókorban Baalbeknél is, azok meg önállóan mozogtak (ha csak nem baalbeki mágusok trükkjei voltak). A közeli Aphaka hasonló égi jelenségeiről már régebben írtam itt:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=104623557&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=91364235&t=9000303

 

Előzmény: Schenouda (16911)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.25 0 4 16911

Patrice Gaston francia franca szerző a Robert Laffont kiadónál jelentette meg a Disparitions mystérieuses: Le cosmos nous observe c. könyvét ("Rejtélyes eltűnések: A kozmosz figyel minket", 1973). https://cdn1.booknode.com/book_cover/578/mod11/disparitions_mysterieuses_le_cosmos_nous_observe-578260-264-432.jpg

A könyv ajánlója ez volt: „Holnap eltűnhetsz egy utasszállító repülőgépen, egy sétahajón, a jachtodon vagy egyszerűen az autódban. Sehol nem vagy biztonságban attól a rejtélyes jelenségtől, amely évtizedek óta emberek ezreit rabolja el, és senki sem tudja, mi történhetett.” Azt gondolhatnánk, hogy ezek mindennapi drámák, szökések, felderítetlenül maradt bűncselekmények, fehér rabszolgaság. Nem az. Ami tudtunk nélkül, minden földrajzi szélességen és minden időben történik, és amit ez a könyv tárgyal, az nem tartozik az emberek világához. Éppen ellenkezőleg, túlmutat rajtuk, és tiltott szférákba vezeti az elmét és a képzeletet... Egy ilyen nyomozás szenzációs jellege ellenére ez a könyv nem említ semmilyen kitalált eseményt. Az ebben a könyvben bemutatott tényeket hozzáértő nyomozók tanulmányozták, anélkül, hogy választ kaptak volna az általuk felvetett rejtélyre.

 

A könyv témája kifejezetten érdekes, Gaston stílusa élvezetes (hasonló John A. Keel munkáira). A témák sokszínűsége itt is Ráth-Végh Istvánra emlékeztet, de az ő iróniáját és kétkedéseit Gastonnál hiába keresnénk. Pedig elkelt volna, például mikor egy arról beszél, hogy Kanadában szőrén-szálán eltűnt egy több tonnás vasdaru meg vasúti sínek is. Ez a 70-es évek Magyarországán valóban értetlenkedést válhatott ki, de a 90-es években már csak legyintést, mikor megjelentek nálunk is a "megélhetési" fémtolvajok, s éppen a vasutaknál garázdálkodtak...

A könyv első fejezete "A TENGER FÉLELMETES REJTÉLYEI"-ről szól, míg az utolsó, a hetedik "A LÁTHATATLAN VILÁGOK"-ról. A könyv ötödik fejezeténben foglalkozik egyébként Crowhurst, Peter Wallin és mások eltünésével a hajókról...

A Galaktika 23. száma 1977-ben magyarul adta a könyv második fejezetét: Eltűnések a kontinenseken, Klumák István fordításában.

Ezt adom alább, de kicsit javítva a szöveg szerkesztése az eredeti szövegnek megfelelően. Valamiért Klumák a fejezet végéből elhagyott néhány bekezdést, nagyjából egy oldalnyi szöveget, ezt hozzátoldtam (amúgy Klumák fordítása nagyon jó).

 

 

II. fejezet

Eltűnések a kontinenseken

 

 

 

Azok a tengerészek, akiknek nyomuk veszett az elhagyottan hánykolódó hajókon, „a sorompó túlsó oldalára” kerültek át, olyan értelemben, hogy valami fantasztikus világ nyelte el őket, s ennek a fantasztikus valaminek mi még a parányi részeit sem tudjuk meghatározni. Olyannyira nem, hogy ama bizonyos „sehol”, ama bizonyos ismeretlen, ahová eltűntek, a valaha is elénk tárt rejtélyek legmegfejthetetlenebbike marad.

 

Azok, akik a fantasztikum beavatkozására alapított legcsekélyebb feltevést is lebecsmérlik, a minket foglalkoztató esetekben rögtön érveink valószínűtlenségét fogják hangoztatni. Márpedig ez az érvelés számos tény és nem kevésbé számos megfigyelés eredménye. Magától értetődik, könnyebb dolog egy ismert jelenséget belekeverni, mint vaksötétben tapogatódzó nyomozásba kezdeni.

A hivatalos vizsgálatot végző közegek kényelmes és megnyugtató magyarázatai és okoskodásai mellett természetesen a vizsgáló bizottságok összefoglaló jelentéseiben és következtetéseiben az olyan tényezők között, amelyek fölött egyszerűen elsiklanak, szerepelnek a tengeri kígyók. De vajon egészen tisztességes eljárás-e rendszeresen és módszeresen elkenni azt, amire nem találnak magyarázatot? Sajnos, ilyenfajta magatartással még napjainkban is találkozunk; valahogyan mintha félnének túlságosan hozzányúlni egy olyan igazsághoz, amely fájdalmat okozhat…

No, de anélkül hogy letennők a fegyvert, könnyebb most egy másfajta vizsgálódásba belevetnünk magunkat, amelynek során felhalmozódnak a hivatalos állításoknak és tanoknak ellentmondó tények. Pontról pontra, fogaskerekekként egymásba akaszkodva, helyreállított összerakós türelmi játékként ezek a tények egy nyilvánvaló valóság gépezetét alkotják.

A tenger a maga rejtelmeivel az a birodalom, ahol a véletlenen múló és a feltevésszerű van túlsúlyban az ott lejátszódó drámák okai között; ezért most a titokzatos eltűnések problémáját semlegesebb, mondhatnánk szilárdabb területre helyezzük oly módon, hogy meglessük azokat a körülményeket és helyzeteket, amelyek között ugyanaz az ismeretlen jelenség folytatja rejtekhelyéről munkáját. Így talán még, újabb elemeket és adatokat kibányászva, elősegíthetjük egy „káderlap” kidolgozását: hiszen olyan egymástól távol eső földrészeken, mint például Új-Guinea és az Egyesült Államok, emberek, egész családok, sőt állatok párolognak el az ismeretlenbe, tűnnek el egy nehezen felfogható cél felé…

 

Egész családok tűnnek el

 

1941-ben, Svájcban egy mentőosztag indult el három alpinista felkutatására, akiknek se hírük, se hamvuk nem volt egy idő óta. Napokon át tartó keserves erőfeszítések után végre a három férfi nyomára bukkantak. Követték a nyomokat, és megdöbbenve állapították meg, hogy azok egy havas síkság kellős közepén hirtelen megszakadnak. Semmiféle hasadék sem nyelhette el őket, ráadásul pedig a hó teljesen szűz maradt. Mindazonáltal a legutolsó nyomoknál – jelentette Jimmy Guieu – három szabálytalan lyukat fedeztek fel, amelyek együttesen egyenlő oldalú háromszöget képeztek, s a háromszög egy-egy oldalának 12,80 m volt a hosszúsága. Az egész olyanforma benyomást keltett, mintha egy támasztószerkezeten nyugvó masinát helyeztek volna ott el… A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a hármas eltűnés körülményeinek tisztázását a tények nem teszik lehetővé, majd az aktacsomót egy fiókban felejtették.

 

Ugyancsak a második világháború alatt, 1943-ban egy jól felfegyverzett japán hadosztály tűnt el minden nyom hátrahagyása nélkül Új-Guineában… Később az emberek kérdéseket intéztek, vizsgálatokat folytattak, a japán kormányzat megpróbált világosságot deríteni a hihetetlen rejtélyre, de hasztalan.

Jó néhány eltűnési eset fittyet hány a felfogóképességnek, és ha legtöbbjük nem is nyit utat semmiféle komoly feltételezésnek, némelyikük tévedhetetlenül egy fantasztikus világ felé vezet.

Annál, hogy két, három vagy tíz ember eltűnik egy természeti katasztrófában vagy egy hajótörésben, mi sem természetesebb. De hogy egy század, hogy egy egész hadosztály így elpárologjon, és itt a jelenség meghökkentő méreteket ölt, ez már a legtermékenyebb fantáziát is felforralja. Ezért a legnagyobb körültekintéssel kell eljárni és kellő megfontoltsággal lépésről lépésre előbbre haladni.

1952. augusztus 14-én Tom Brooke mészáros, a felesége és tizenegy esztendős fia hazaindultak egyik barátjuktól, aki Floridában, hatvan kilométernyire Miamitól, egy bár mellett lakott. Éjszaka 23 óra 40 perckor ültek be autójukba, és mentek tovább.

Másnap reggel 7 óra 14 perckor a rendőrjárőr tizennyolc kilométerre a bártól egy elhagyott autót fedezett fel, Brooke-ék kocsiját, amelynek lámpái még égtek, egyik ajtaja nyitva maradt. A hátsó ülésen Brooke-né retikülje hevert, s benne elég csinos összeg pénzt találtak. A rendőrök észrevették, hogy a kocsitól az út mentén levő mezőig lábnyomok vezetnek. Brooke-ék mintegy tíz lépést tehettek, majd a lábnyomok hirtelen megszűntek, anélkül hogy visszafelé vezettek volna. Mintha csak az egész Brooke család elpárolgott volna!

 

Az ügyet lezártnak tekintették, és Brooke-ékra soha többé nem találtak rá. Közben, tizenegy kilométernyire ettől a helytől, ugyanazon az éjszakán és ugyanilyen körülmények között tűnt el Mabel Twinn, egy vendéglői felszolgálónő. Soha senki sem látta többé ezt a négy személyt.

Hat évvel később, 1958. december 7-én, szintén az Egyesült Államokban az ötvennégy éves Kenneth Martin, a felesége és három gyermekük tűnt el az Oregon államban levő portlandi lakhelyükről, miután bejelentették, hogy karácsonyfát vásárolni mennek… Ugyancsak 1958. decemberben, 29-én, egy Silver Lake-i (Minnesota állambeli) építési vállalkozó, Earl Zrust a feleségével és négy gyermekével együtt úgy illant el, mint a kámfor, anélkül hogy bárki sejthette volna, hová lehettek.

 

Ha ezek a családok a levegőbe párologtak volna el, a rendőrség ugyanarra a következtetésre jut. Egy dolgot azonban le kell szögezni: embereknek ez a sorozatos eltűnése egymástól elszigetelt csoportokban – az Egyesült Államokban, egymástól igen távol eső vidékeken és nagyon rövid időközökben következett be. Itt nem lehet szó egyszerű véletlenekről.

Elvégre ha az Egyesült Államokban minden nyolc percben jelentik is be egy férfi, egy asszony vagy egy gyermek eltűnését, az általunk ismertetett eltűnéssorozatok semmiképpen sem egyeznek a klasszikus rendőri esetekkel.

 

Három év telt el közben, amidőn a brazíliai rendőrség egy emberrablási ügyre vetette magát. Az áldozatot Rivalino da Silvának nevezték. Ebben az ügyben nem volna semmi rendkívüli sem, ha ezen a bizonyos 1962. augusztus 19-én nem lopnak el ugyanebben az időben tizenhét csirkét, hat sertést és két tehenet, a lopás tettese pedig „egy feltételezett Földünkön kívüli gépezet” személyzete…

Az ezekből az esetekből levonható egyedüli következtetésben örömét lelné az OVNI (Objets Volants Non Identifiés = nem azonosított – meghatározott – repülő tárgyak) egy pártolója. Ennek a fantasztikus lehetőségnek támogatására kell megemlítenünk a Brooke-üggyel foglalkozó egyik rendőr furcsa, ötletszerű megfogalmazását: „Szinte azt mondhatnók, hogy a Mars-lakók rabolták el őket!” Az FBI (Federal Bureau of Investigation = Szövetségi Nyomozó Hivatal) ugyanerre a következtetésre juthatott.

Valamelyik út szélén vagy egy hólepte síkságon hirtelen megszakadó nyomok valóban arra a feltételezésre kényszerítenek, hogy azt higgyük: ezeket az embereket légi úton szöktették meg.

Furcsa Télapó lehet, aki a Martin és a Zrust család esetéhez teljesen hasonlóan 1972 szilveszter éjszakáján a Méchinaud családot rabolta el, miközben kocsin Boutiers (Charente megye) felé tartottak… A szilvesztert barátaiknál töltötték, Cognacban, majd hajnali egy óra körül elpárologtak, az alatt a mindössze négy kilométernyi autóút alatt, amely lakhelyüktől elválasztotta őket. Hasztalan volt a leggondosabb vizsgálat, a legcsekélyebb nyomra sem bukkantak.

 

De vajon milyen következtetést von le Jacques Bergier azokból a tényekből, amelyekről egyik munkájában számol be, és amelyek egy egész falu lakosságának eltűnésére vonatkoznak?

1930-ban a kis eszkimó falu, Angikuma mind a harminc lakója szőröstül-bőröstül eltűnt. Kanadának ezen a vidékén az életkörülmények különösen nehezek. Mindössze fél tucat pórázra kötött, éhen veszett kutyát találtak ott.

Még a sírokat is kiásták, és a beléjük temetett emberi hullák is köddé foszlottak… Furcsa viselkedés lett volna ezektől az emberektől, ha azért ásták volna ki halottaikat, hogy magukkal vigyék őket valami ismeretlen rendeltetési helyre, mindent odahagyva, még puskáikat és kutyáikat is, önmagukat halálra ítélve…

 

Felszívta őket az ég

 

Ha folytatjuk vizsgálódásainkat, és csupán az elszigetelt eltűnésekkel foglalkozunk, eljutunk ahhoz az esethez, amelyről Jimmy Guieu számolt be. Ez talán fellebbenti a fátylat, és bepillantást enged azokba a körülményekbe, amelyek között lefolytak az események…

Az egyesült államokbeli, indianai városka, South Bend közvetlen közelében 1890 karácsonyának előestéjén együtt ünnepelt a farm nagy konyhájában Tom Lerch családjával és a szomszédos tanyákról érkezett barátaival. Valamivel este 11 óra előtt Lerchné arra kérte tizenegy esztendős fiát, menjen ki a kúthoz, merjen vizet, és hozza be abban az üres vödörben, amelyet átnyújtott neki. Oliver orrvédőt tett fel, mert dermesztő hideg volt odakint. Tíz másodperc sem telt el azután, hogy betette maga után az ajtót, és Oliver kint ordítani kezdett, segítségért kiáltott de úgy, hogy az egész társaságnak megfagyott ereiben a vér.

Mindenki rögtön arra gondolt, hogy egy farkas támadhatta meg. De kiérkezve farkasnak éppen olyan kevéssé akadtak nyomára, mint a kisfiúnak!… Remegtek a borzadálytól, amikor meghallották a kis Oliver kétségbeesett jajveszékelését, valahonnan az éjszakában, de „a fejük fölött”! A sötét égbolton a gyermek láthatatlan volt.

Oliver üvöltött: „Segítség! Elragadtak! Segítség!”… Az üvöltözés és a segélykiáltások majdnem egy percen át hasítottak bele a levegőbe, de egyre kevesebb erővel, mintha a gyermek egyre feljebb és feljebb szállna… A rémülettől kővé dermedt jelenlevők csak akkor szánták rá magukat végre valamire, amikor a köztük levő lelkész elhatározta, hogy követni kell a kisfiú nyomait. A frissen hullott hóban a nyomok tisztán látszottak, és azt mutatták, hogy a gyermek a kút felé tartott. De mintegy húszméternyire az épülettől és tízméternyire a kúttól „a nyomok hirtelen megszűntek, mintha a gyermeket felemelték volna a földről”. A vödröt két méterrel arrébb találták meg. A nyomozás teljesen eredménytelen maradt.

 

Ez után a rendkívüli eltűnés után nem egy embernek jut eszébe egy ókori legenda; de vajon legenda-e?

„Egy szép napon, miközben Romulus, Róma atyja és alapítója a capri ingoványok környékén beszédet intézett csapataihoz, váratlanul hatalmas mennydörgésektől és villámcsapásoktól kísért vihar tört ki, ezalatt Romulust oly vastag felhőréteg vette körül, hogy az összes jelenlevők elvesztették szem elől; és ettől a pillanattól fogva soha többé nem jelent meg újra a Földön. Ekkor léptették elő Quirinus néven istenné.” Így számol be Julius Obsequens a Csodák Könyvében. (Csak úgy zárójelben említsük meg, hogy Julius Obsequens művében rengeteg megfigyelést közöl az ókor óta megjelent, nem azonosított repülő tárgyakról.) A hivatalos változatokban ezzel az eseménnyel kapcsolatban megfeledkeznek a csoda lehetőségéről, és ezt az eltűnést legendának minősítették, amelynek védelmezői – szerintük – nem érdemelnek hitelt, és nem vehetők komolyan…

De akkor a legendák birodalmába tartozik Mâcon gróf esete is, akit szintén a levegőbe emeltek? A szerencsétlen addig kiabált segítségért, amíg teljesen eltűnt…

 

A körülmények meglepő összejátszása folytán tanúja akadt egy elszigetelt eltűnésnek és az egész folyamatnak, amely alatt lejátszódott.

Brazíliában, Duas Pantasban vagyunk, egy magános tanyán, 1962. augusztus 24-én, tehát pontosan öt nappal Rivalino da Silva ugyancsak Brazíliában történt elrablása után…

Egy kilencéves gyerek reggel hét óra körül kilépett házuk kapuján, s ekkor két, egyenként körülbelül negyven centiméter átmérőjű gömböt pillantott meg a földön, szemben az ajtóval, amelyen éppen akkor jött ki. Azon nyomban kihívta édesapját, aki szintén meglátta a golyókat, és túlságosan közel ment hozzájuk. Abban a pillanatban heves förgeteg tört ki, és porfelhőt kavart fel. A gyermek a förgetegben már nem láthatta apját, azután a förgeteg, egyre feljebb emelkedve, lecsendesedett. De a fiú apja örökre eltűnt.

A vizsgálat lefolytatóinak nem sikerült az apa nyomára akadni, és az esemény oly mértékben zavarba hozta a hatóságokat, hogy a szegény gyermeket azonnal elmeorvosi megfigyelés alá helyezték: rá akartak jönni az okokra, vajon miért találta ki ezt a történetet, amelynek a tényekből ítélve mindazonáltal alapja volt. De vajon nem inkább azért történt az orvosi megfigyelés, hogy eltereljék a túlságosan kíváncsi riporterek figyelmét?…

 

Néhány nap leforgása alatt két nyugtalantó eltűnés ugyanabban a körzetben… A véletlenek furcsa összejátszása…

 

A fantasztikum sohasem húz kesztyűt, amikor jelentkezik, és azok a drámák, amelyeknek forrása, mindig a józan emberi ész rovására következnek be. Ennek szemünk előtt lejátszódó bizonyítékai vannak…

Így tehát az a nyom, amely ezt a vizsgálatot a minden esetben titokzatos eltűnéseket előidéző és a normálistól eltérő jelenséghez vezette, egyenesen egy fantasztikus világba juttat el bennünket. A minket környező világról alkotott elgondolás korlátolt, ennek folytán pusztán ösztönös, a szüntelenül túlhaladott tudásmorzsák pedig képtelenek gettójából kiragadni. Ugyan melyik józan elme nem cáfolná meg mindezekben az esetekben a legnyilvánvalóbb bizonyosságot? Feltételes reflex ez, amelyet egy képmutató kultúra kényszerített a tudatra.

A vizsgálódásnak ebben a szakaszában mindazonáltal könnyűvé tenné a racionalisták dolgát, ha látnák, hogy meghátrálunk, és nem vagyunk hajtandók továbbhaladni a hasonló események tanulmányozásában. Éppen ezért tétovázás nélkül további olyan elszigetelt eltűnési eseteket kell ismertetnünk, amelyeknek anyagi és emberi következményei vitathatatlanok…

 

Autók és utasok

 

1971. egy júniusi estéjén, Aube megyében egy kereskedelmi ügynök felesége hiába várta férje visszatérését. Az asszony végül is értesítette a csendőrséget. Mivel a csendőrök valami szerelmi kiruccanásra gyanakodtak, másnapra, a hajnali órákra ígérték a felkutatás megkezdését.

Minthogy a férj hajnalra még mindig nem tért haza, nekiálltak a keresésnek, de eredmény nélkül. Az ügynök szokása szerint a 77. számú országút szélétől kiinduló mellékútvonalat használta, amely egy fenyőerdőn vágott át (Troyes-tól Chälons-sur Marne-ig megy a 77-es országút), és a csendőrök is ezt az utat vették igénybe.

Az ügynök kocsija, egy valaha acélkék színű Simca-1000-es valóban ott volt, de milyen állapotban! Elolvadt… A kocsi váza körül, mintegy 15 méteres átmérőjű területen a föld véges-végig elszenesedett. A kocsiban megtalálták a negyvenéves Léon Eveillé holttestét. Az áldozat „keresztbe tett karokkal, kinyújtózva feküdt az ülésen, biztonsági övével odakötözve”… Valami ismeretlen jelenség, négyezer Celsius-fokot kétségtelenül meghaladó hőben teljesen elolvasztotta az ablaküvegeket…

Tanúk jelentették be ezután, hogy előző este, körülbelül ugyanezen a helyen egy szerkezetfélét figyeltek meg, amely a földet súrolta.

 

Ez az esemény, amely az értelmet meghaladó anyagi pusztítással is járt, ezúttal egy autóssal történt, és nincs összefüggés nélkül az ugyancsak autóúton levő Vidal házaspár rendkívüli kalandjával. Kocsijuk a Buenos Aires tartományban levő, Chacomust Matfuval összekötő országúton gördült. Mintegy húsz kilométerre lehettek az argentin fővárostól, amidőn sűrű felhőrétegfélébe kerültek. Azon nyomban elveszítették eszméletüket. Mindez 1968. május 3-án történt…

Amikor Vidal úr magához tért, nappal volt, és mivel nem ismert rá a vidékre, megszólított egy parasztot, és megkérdezte tőle, hogy melyik út vezet Buenos Aires felé.

A parasztember nyilván azt hihette, hogy valami megháborodottal áll szemben, mert csendesen felvetette: talán Mexico Citybe akar jutni?… Vidal úr hamarosan rájött a valóságra: Mexikóban vannak, mégpedig negyvennyolc órával ájulásba esésük után! Vagyis, gyorsan kiszámította, körülbelül 7500 kilométer távolságra attól a helytől, ahol kocsijuk abba az átkozott felhőrétegbe került; ez volt az utolsó dolog, amire emlékezett.

Miféle esztelen históriába keveredhettek? Egyszerűen képtelenség, lássuk csak! Ekkor közelebbről kezdte megvizsgálni 403-asát: mintha hegesztőpisztollyal szedték volna le karosszériájáról a fekete festéket. Nagyon magas hő hatásának vethették alá. Cseppfolyósított kocsik?…

Vidalné valamicskével később nyerte vissza eszméletét, de olyan állapotban volt, hogy kis híján idegrohamot kapott: „De hát akkor mit művelhettek velünk két teljes napon át? Miféle teremtések kezei közé kerültünk!?” – üvöltötte.

Miután a házaspár visszaérkezett Argentínába, barátaik megkönnyebbülten felsóhajtottak, mert szerencsétlenségre gyanakodtak. De amidőn a Vidal házaspár elmesélte, hogy milyen kalandot éltek át, hallgatóiknak égnek meredt a haja…

Fizikailag teljességgel képtelenség, hogy Vidalék negyvennyolc óra alatt megtehették volna a Buenos Aires és Mexikó közötti utat: az egész Dél-Amerikán, valamint Közép-Amerikán át kellett volna vágniuk autón, kezdetleges és elhanyagolt országutakon, utakon és csapásokon, ráadásul óránként százhatvan kilométeres átlagsebességgel. Lehetséges tehát, hogy Vidal urat és Vidalné asszonyt autóstul valamilyen ismeretlen szerkezet kapta fel, és két nap múlva hétezerötszáz kilométerrel távolabb rakta le?!… Olyan nyilvánvalósággal állunk szemben, amely kizár minden más feltételezést.

 

De ami a legriasztóbb, az, hogy teljesen hasonló kaland történt 1961. szeptember 19-ének éjszakáján Hills úrral és Hillsné asszonnyal.

Barney és Betty Hills rövid kanadai tartózkodásról érkezett. A White Mountainsen (Fehér-hegységen) át a New Hampshire-ben levő Portsmouth felé haladtak, és Lancaster elé érkeztek. Hillsné asszony egyszer csak egy fényes égitestet pillantott meg nagyon magasan az égen, amint feléjük tartva ereszkedett lefelé. Az égitest hamarosan annak látszott, ami valójában volt: hatalmas, ismeretlen űrhajónak. Miután Hillsék a Cannon-hegyeken áthaladtak, autójuk Indian Headben megállásra kényszerült, és látták, amint a szerkezet tőlük mintegy hatvanméternyire földet ért. Mintha mágnes vonzotta volna Hillséket a szerkezet felé…

Majd emlékezetükben jókora rés támadt. Egyszer csak ismét az úton találták magukat, látszólag minden átmenet nélkül, csendesen gördültek tovább, kábultan, mint az alvajárók. És ekkor egy jelzőtáblát pillantottak meg, ezzel a felírással: „Concord 17 mérföld.” Tehát ötven kilométert robogtak teljesen öntudatlan állapotban! Hamar észrevették, hogy karórájuk megállt, mégpedig véglegesen. Hillsék hajnalban értek haza otthonukba. Itt ingaórájukról megállapították, hogy két órát veszítettek, ez a két éra teljesen kiesett… Ezenkívül mindkettőjüknek kellemetlen volt a közérzete, furcsán „nyúlósan” érezték magukat… Később kocsijukon néhány olyan foltot észleltek, amelyek erős mágnesezéstől származtak.

Ezután az események teljesen véletlen tornyosulásából kiderült, valójában mi történt „az alatt a két óra alatt, ami emlékezetükből kiesett…” Barney Hills gyomorfekélyben szenvedett, és magas volt a vérnyomása, ezért a bostoni Benjamin Simon doktorral kezeltette magát, akit világszerte ismertek hipnotikus és pszichoterápiás gyógymódjáról és e tárgykörrel foglalkozó tudományos munkáiról. Barney Hills esetében is ehhez a kezeléshez folyamodott. Hipnotikus állapotban kérdezte ki mind Barney, mind Betty Hillst, és ezek elmesélték mindazt, ami öntudatlanságuk ellenére a tudatuk alatt beléjük vésődött: egy Földön kívülről érkezett űrhajó belsejében teljes orvosi vizsgálaton estek át, amelynek célja annak megállapítása volt, hogy: „a fizikai fejlődés mely fokáig jutottak el a földlakók, több mint ezer évvel az őket ért természeti kataklizma után”! Egyszer sem keveredtek ellentmondásba, és az elképzelhető legegyszerűbben számoltak be a tényekről, anélkül hogy valami részletet kihagytak volna. Még „elrablóik” arcképét is megadták: nagyon apró termet, rendellenesen nagyméretű koponya, lefelé hegyesedő fej, tágra nyílt és oldalt elhelyezkedő, ferde vágású szemek, vonalnyira keskenyedett száj, alig észrevehető orr.

A józan emberi ész megint csak zavarba jön, különösen akkor, ha megtudjuk, hogy 1957. október 15-én Brazília egy eldugott zugában, a paraguayi határ közelében, ezerötszáz kilométerre a szárazföld belsejében egy olyan személy esett emberrablás áldozatául, akinek emlékezetében a legapróbb részlet is megmaradt. Egy brazil kutató, Olavo Fontes doktor volt az egyetlen, aki feljegyezte kijelentéseit, de nem hozta rögtön nyilvánosságra.

Előfordultak néha különös események, amelyeknek körülményeiről az újságok a legnagyobb körültekintéssel és cseppnyi iróniával számoltak be: az ilyenfajta hozzáállás egyszerű oka az, hogy az emberi tanúskodás nemegyszer hitetlenkedés vagy elvakultság célpontjául szolgál. De akkor, amikor egy esetleges áldozatot hipnotikus állapotban hallgatnak ki, az általa elmondott tények félre nem érthetőekké válnak.

Mindemellett az a hihetetlen történet, amelyről Antonio Villas Boas a feldúltságtól még remegve beszámolt a hatóságoknak, túlságosan is hasonlít „ama bizonyos elemzések elvégzése céljából történt elrablásokhoz”, hogy el ne időzzünk mellette… Ez a Minas Gerais brazíliai szövetségi államban lakó tisztességes és nyíltszívű parasztember 1957. október tizenötödikéről tizenhatodikára virradó éjjel éppen kis földdarabkáján szántott, amikor az égbolton hirtelen egy ismeretlen űrhajó jelent meg, és közvetlen közelében szállt le. Traktora azonnal megállt, és lámpái is azon nyomban elsötétedtek. Vajon őt is elrabolják) Nem. Búvárszerű ruhába öltözött apró lények, szám szerint négyen, léptek ki az űrhajóból, és Antonio Villas Boas megfigyelte, hogy sisakjuk nyitott. Valamilyen folyadékkal spriccelték be, majd a szerkezethez terelték, s itt a mi földművesünk egy meglehetősen szokatlan lénnyel került szembe…

Ez a teremtmény körülbelül kilencven centiméter magas lehetett. Csillogó, fehér, hosszú és selymes hajával nőies benyomást keltett. Nagy kék szemei inkább hosszúkásra nyúltak, mint kerekek voltak, és a halántékok felé irányultak. Azt is megfigyelte, hogy keskeny orra nem volt sem hegyes, sem széles. Antoniót azonban leginkább a lény arcformája döbbentette meg, mert hozzá hasonlót még sohasem látott: „Nagyon erősen kiálló pofacsontjai miatt arca nagyon szélesnek hatott – jelentette ki. – Lefelé azonban egyre keskenyedtek, s az ábrázatot háromszög alakúvá tették. Ajka nagyon vékony és kicsiny volt, éppen hogy látható. Fülei is aprók voltak, de nem sokkal kisebbek, mint némelyik asszonyé, akit ismerek. A két nagyon erősen kiálló arccsont olyan benyomást keltett, mintha alattuk is csont volna, de érintésre rájött az ember, hogy nincs ott semmi…” Antonio nem hárította el a furcsa teremtmény közeledését, és a nemi közösülés megtörténte után a lény elengedte, majd űrhajóstul eltűnt az égen. Antonio történetét később töviről hegyire alaposan megvizsgálták; és nem indítottak ellene eljárást hatóság félrevezetése címén, mert képtelennek tartották rá, hogy önmagától agyaljon ki ilyen hihetetlennek tűnő históriát.

Íme ez tehát röviden összefoglalva az az ügy, amelyet Olavo Fontes doktor a legnagyobb körültekintéssel tanulmányozott, és amely később, mint látni fogjuk, gyanús körülmények között történt eltűnését idézte elő.

 

Hitelt adni olyan eseményeknek, amelyek azt a benyomást keltik, hogy inkább a science fiction, mint a valóság birodalmához tartoznak, meglehetősen merész dolog volna. És mégis… egész sereg tény bizonyítja ezek hitelességét.

Az effajta tények egyébként akkor nyerik el igazi értelmüket, ha tudjuk például, hogy Addlestone közelében, Angliában, 1971. szeptember 6-án egy zöldes színű jégtömb esett le, és esés közben magával rántott egy faágat. A város egyik laboratóriumában végzett analízis alapján megállapították, hogy megfagyott vizeletről van szó… A neves meteorológus, MacDonald cáfolta azt a feltevést, miszerint az ilyen jellegű jégeső repülőgépről származhat. Ez a lehulló folyadék eléggé különös módon hasonlít bizonyos, a múlt század folyamán lehullott folyadékokhoz, mint amilyen az 1800-ban Calabriában észlelt friss véreső, valamint az 1887-ben Kokinkinában lehullott alvadt véreső volt…

 

A Hills és a Vidal házaspárok kalandjától egészen eltérően végződött annak a marokkói munkásnak és négy honfitársának esete, akik 1966 nyarán autón indultak el Liége-ből (Belgium) Franciaországba. Minden nyomozás eredménytelen maradt utánuk, mind Franciaországban, mind Belgiumban, sőt még Észak-Afrikában is. Soha többé nem akadtak rájuk. Ugyanígy sohasem találtak meg egy 1961 végén nyomtalanul eltűnt liége-i üzletembert sem. A liége-i üzleti életben tisztes hírnévnek örvendő férfiú, miután elhagyta a boulevard de la Sauveniáre-en levő irodahelyiségét, beült kocsijába, egy vadonatúj Impalába, amelyet tehát igazán könnyen fel lehetett ismerni, és úgy elpárolgott, mintha sohasem létezett volna.

De ha léteznek Földön kívüli űrhajók, hogyan „rabolhatnak” így el utasostól automobilokat?

Egy vöröskeresztes automobil, amely önkéntes véradóktól különböző városokban vért gyűjtött, 1967. márciusban az Egyesült Államok N2-es országútján, az Ohio folyó mellett robogott el. Hirtelen valami égitestféle – olyanszerű, mint egy űrhajó – ereszkedett le, és pontosan a jármű fölött helyezkedett el. „A kocsi mindkét oldala felé kinyújtotta kar alakú tapogatócsápjait, jóllehet a gépkocsivezető közben teljes sebességre kapcsolt.” Mintha a „karok” magukhoz akarták volna ragadni az autót. Szerencsére az ellenkező irányból gépkocsik jöttek, és kétségtelenül ez késztethette az űrjárművet arra, hogy „karjait visszahúzza”, és bámulatos sebességgel eltűnjék az égben…

 

Nem mindenki képes az annak rendje és módja szerint bizonyított tények ily halmazát – a vizsgálat lefolytatóiban megbízhatunk – teljesen úgy felfogni, ahogyan az ilyen való tényeket természetszerűleg fogadni kellene; márpedig el kell fogadnunk ezeket, még ha fennakadunk is rajtuk.

De mégis, ezek a látszatra józan és értelmes egyének vajon nem álmodtak-e rosszat, nem folytatódott-e álmukban egy olyan film előadása, amelyben egy másik bolygóról érkezett Szörnyek özönlik el a Földet? Akkor hogyan lehet egy egyszerű hallucinációnak hőfejlesztő hatása, méghozzá olyan mértékben, hogy egy autót is megolvaszt?…

Alapjában véve mi bizonyítja, hogy nem valami vaskos beugratásról van szó, amelynek célja az együgyű lelkek megrémítése és a gazdag fantáziájúak felizgatása?

Csakhogy azok számára, akik nem akarják elismerni azt, ami nyilvánvaló, 1965. június 4-én Edward White és James McDivitt űrhajósok, miközben a Hawaii-szigetek fölött haladtak el, furcsa tárgyat fedeztek fel az égbolton, amelynek „mintha nyúlványai vagy karjai lettek volna”. McDivitt még fényképeket is készített róla. Néhány perccel később a két űrhajós a Karib-tenger fölött figyelt meg két másik, hasonló tárgyat…

 

A rendkívüli események krónikái

 

Nem akarunk itt minden repülőcsészealj-jelenséget a dolgokba belekeverni, ezért az olvasóra bízzuk két régi krónika tartalmának megítélését. Ezek különös űrhajókra vonatkoznak, és határozottan összefüggenek a tengereken való eltűnésekkel.

 

Egy novemberi napon földjeikről hazatérő parasztok, mintha az égből jönne – a borús, szürkés égből –, emberi hangon folytatott beszélgetést, utasításokat, kiáltásokat hallottak. Meglepetten megálltak, és az eget kémlelték. Egyszer csak, mintegy ötszáz méternyire tőlük azt látták, hogy a fellegekből egy hatalmas tárgy száll le, amely horgonyfélének bizonyult, és megállt a föld felett. Ezután egy ember ereszkedett le lassan a horgonyláncon, egy darabig tétovázott, majd folytatta a leereszkedést, miközben fölülről egyre hallani lehetett a hangokat. Ekkor a horgonyláncot hirtelen valami lökés rázkódtatta meg, az ember elvesztette az egyensúlyt, és a földre zuhant. A horgonylánc azon nyomban újból felszállt, a fellegek összezárultak körülötte, és ismét csend lett.

A parasztok az imént látottaktól még felindultan odarohantak, és az élettelen test fölé hajoltak. Egyikük torkán kiáltás tört ki: felismerte az emberben bátyját, aki jó néhány esztendővel azelőtt eltűnt a tengeren!… Ennek a krónikának a szerzőjét, Gervaise de Tilburyt általában nem úgy ismerték, mint aki felületes vagy bolondozik.

 

Ha azonban egyesek az ellenkező véleményen volnának, azoknak ne kerülje el a figyelmét, hogy Frank Edwards, a nagy OVNI-szaktudós egy másik, sokkal régibb krónikából, amely a Speculum Regaliban látott napvilágot, az előbbiekhez meglehetősen hasonló tényeket jegyzett fel.

Eszerint Cloera városában, az egykori Írországban az égből egy fémhorgony hullott le, amelyhez hosszú kötél volt erősítve. A vasmacska egyik hegyes körme beleakadt a templom kapuja fölött levő fa boltívbe. Vasárnap volt, amikor a falu apraja-nagyja istentiszteleten vett részt. A hívők rögtön kirohantak, és látták, amint az égen lebegő, mozdulatlan hajóféléből egy ember ugrik ki, és ereszkedik le a horgonykötélen, hogy kiszabadítsa a vasmacskát. Úgy mozgott, mint egy búvár a tenger alatt. A püspök megparancsolta, hogy engedjék szabadon, mert az emberek természetesen rárontottak, hogy elfogják… Az ismeretlen erre gyorsan visszakúszott a légi hajóra, amely eltűnt, miután a kötelet sikerült elvágni. A vasmacska ott maradt, beakadva a templomba, a meghökkentő eset bizonyságául.

Ez a kézirat körülbelül az időszámításunk utáni 950. évben kelt.

 

Az ilyenfajta történeteket mindig bizonyos gyanakvással fogadják. Mindazonáltal hogyan lehet el nem ismerni, hogy két kézirat, amelyek szerzői nem ismerhették egymást, és más-más korban éltek, többről számol be, mint egymáshoz hasonló tényekről; megtudjuk belőlük azt is, miszerint a minket körülvevő világűrben ismeretlen, titkos tevékenység folyik, s ezt a valóságot néhány megfigyelés és számos bizonyíték szemlélteti.

A rendkívüli mindenfajta megnyilvánulásának ellenfeleinél határozottan negatív tulajdonságként esik latba ez a csökönyös tagadás, sőt állíthatjuk, hogy az efféle felfogás még eléggé egyezik a Galilei hóhérait és bíráit fűtő hangulattal írott vagy szóban kifejtett állításaik az idő hatására megsárgult kéziratokhoz hasonlítanak, amelyeket azonban még mindig elég sokan olvasnak, és távol attól, hogy a szellemet felvillanyoznák és sarkallnák, azt évszázadokkal ezelőtti határok közé szorítják.

Azért, hogy – ha lehetséges – még jobban szemléltessük annak a problémának árnyalatait, amelyet az ilyen jelenségek a képzelet előtt felvetnek, érdemes megemlíteni egy Bejrútban, 1971 decemberében megtörtént furcsa esetet.

 

Chapchap úr leánykája macskát szeretett volna tartani, szülei azonban megtagadták kívánságának teljesítését. Karácsony ünnepének reggelén a kislány százharmincnyolc macskát talált kertjükben!… A fákon, a sűrű bokrokon, mindenütt egymás hegyén-hátön cicák. Milyen csoda segítségével jutottak oda? Egy ismert állattenyésztő ugyanakkor azt állapította meg, hogy ketreceiből kétszáztizenöt cicus tűnt el, és nagy részüket az említett kertben találta meg… A leányka egyet megtartott, de egész Bejrút még mindig azon töri a fejét, vajon nem álom volt-e az egész.

A költészetet néha a legkülönösebb események múlják felül.

 

Tilos városok

 

A szárazföldön történt elszigetelt eltűnések máris eléggé szélesre tárták a kutatás terét a vizsgálódó hajlamúak számára ahhoz, hogy a bennünket foglalkoztató jelenségről közelebbi kép bontakozzék ki. Ezek azonban csupán elenyésző részét képezik a jelen mű tárgykörének. Mint már tudjuk, 1943-ban egy egész japán hadosztály enyészett el nyomtalanul, de az Amazonas-vidék áthatolhatatlan poklában tudományos kutatók százai, egész expedíciók tűntek el anélkül, hogy tudnák, mily módon.

 

Habár leggyakrabban a kapzsiságuk által vesztükbe sodort, elszigetelten levő egyének forognak szóban, vagy a saját gondatlanságuk által kárhozatra ítélt expedíciók, 1960 áprilisában megmagyarázhatatlan események egész sora ejtette pánikba a kolumbiai hatóságokat… Az történt, hogy három expedíciónak veszett nyoma a kolumbiai őserdőben, az Andesekben levő Huila és Caquetá járási igazgatóság között.

Az első ezek közül az expedíciók közül huszonkét személyből állt, köztük két amerikaiból, és három hétre elegendő élelemmel rendelkeztek. Hullából indultak el, hogy átkeljenek az Andesek hegyláncán, a Kordillerákon és az őserdőn, és annak az új útvonalnak a kijelölését tanulmányozzák az Amazonas folyam felé, amelynek egy részét az Amazonason át már kialakították. Miután minden kapcsolatot elvesztettek velük, egy második, tizenkét emberből álló expedíciót indítottak felkutatásukra. Néhány nap múlva ennek is nyoma veszett. Ekkor még egy utolsó kísérletre szánták rá magukat. A hadsereg által kiválasztott, hat emberből álló csapatot küldtek a másik két expedíció nyomdokaiba. Ez a csapat is eltűnt!

Akárcsak Fawcett őrnagyot, ezeket az embereket sem sikerült soha többé megtalálni, és senki sem tudta megmondani, mi történt velük, mi lett belőlük. Ezért az Amazonason átvezető útépítés most folyó munkálatait mesterlövészekkel őriztetik ádázul. Sohasem lehet tudni…

 

Fawcett őrnagy, az Amazonas-expedíciók veteránja 1925-ben tűnt el idősebbik fiával együtt a felderítetlen Mato Grosso szívében. Hiábavaló maradt második fia, Brian minden nyomozása, a legcsekélyebb nyomra sem sikerült bukkannia azon a vidéken, ahol ésszerűen tartózkodniuk kellett volna.

Mi történt a két férfival és a három expedícióval? Egy másik ügy is foglalkoztatta a sajtót: három felfedező – két francia és egy amerikai – Peruban bemerészkedett a Madre de Dios őserdejébe. A legendás inka város, Paititi felfedezésére indultak útnak, ahol – úgy vélték – egy ismeretlen civilizáció hatalmas kincseinek kell rejleniük; egyébként arról a törzsről van szó, amelyhez az amazonok tartoztak volna.

Közöttük volt Serge Debru is, akit később, 1972 márciusában, az eltűntek jogcímén az Érdemért rendjellel tüntettek ki. Serge Debru tíz esztendeje folytatott levéltári és könyvtári kutatásokat Peruról és az inka civilizációról. Az volt a meggyőződése, hogy bizonyos inka törzsek a XIX. század eleji spanyol betörés idején inkább behúzódtak az Amazonas menti őserdőbe, mintsem hogy lemészároltassák magukat a spanyolokkal. Ott, az őserdőben építették volna fel Paititit, ezt a bevehetetlen és felülről láthatatlan várost, amelynek monumentális, valóban rendkívüli méretei voltak, és a bármely irányból jövő ostromoknak ellenállni alkalmas védőbástyákkal látták el. Ehhez képest Makupiccsu nevetségesnek, sokkal kevésbé meseszerűnek tűnik. Serge számára Paititi volt az inkáknak, a Nap Fiainak elveszett városa.. Hátrahagyott utolsó magnószalagjára ezeket mondta: „Tudom, hogy hová megyek, és ott még soha senki sem járt. Utazásom titkairól visszatérésünk után rántom majd le a leplet.

Az emberi szem számára repülőgépről ez a vidék kifürkészhetetlen. Az őserdő ott túlságosan sűrű, és megszakítatlan lombsátort képez. Ezen a területen valóban paradicsomi tájék terülhet el, a tudomány által nem ismert állatokkal és egy „aranyvárossal”. Ámbátor egész expedíció indult az apa és fiú felkutatására, tizenhét nap alatt sem akadtak semmiféle nyomára annak, hogy merre jártak.

Egy amerikai felfedező, John Perkins azt állítja, hogy Amazónia szívében van egy folyó; amelynek vize – egy föld alatti szakasz után – csodáktól és rendkívüli dolgoktól hemzsegő völgybe vezet. Szinte véletlenül került oda Perkins, és állapította meg, hogy ott óriási virágok, a mi erdeinkkel vetekedő sűrűségű, kusza sarjerdők, famagasságú füvek nőnek, és a legendák világából kikerült állatok élnek. Valamilyen radioaktív jelenség hatása folytán elváltozott, tyúk nagyságúra megnövekedett, szentjánosbogárszerű foszforeszkáló legyek és sertésméretű óriáspókok alkotják a rovarvilágot… A kevéssé vagy rosszul feltárt területek általában különféle legendák tárgyai, egy ismeretlen világmindenséghez tartoznak, amelyet természetes, félelmetes határ védelmez meg a civilizációtól. Az Amazóniában észlelt megmagyarázhatatlan eltűnések eléggé megerősítik ennek lehetőségét.

Amazóniával kapcsolatban sok-sok tényező marad ismeretlen. Nehezen ellenőrizhető értesülések alapján említés történik róla, hogy különös kapcsolat létesült volna eltűnt személyek tucatjai és családjaik között. Ezek az eltűnt személyek Dél-Amerika különböző városaiban postára adott levelekben adtak volna hírt magukról, nehogy egy tilos területhez vezető nyomra lehessen bukkanni: olyan területhez, amelyről lehetetlen kiszabadulniuk. Jól bánnak velük, életük nem forog veszélyben.

Elképzelés, valóság? A tudományos expedíciókra hárul a feladat, hogy ezt bebizonyítsák.

 

Emberek százai tűnnek el

 

Minden korban tűntek el emberek. Egész családok szívódtak nyomtalanul, megmagyarázhatatlanul fel, elszigetelt egyének párologtak el, expedíciók enyésztek semmivé, házaspárokat raboltak el, autósok váltak köddé. A tényeknek ez a kétségbevonhatatlan felhalmozódása nyugtalanító.

De vajon az eltűnéseket előidéző ismeretlen jelenség megelégszik-e az egyének eme kis csoportjaival? Ne felejtsük el, hogy egy egész japán hadosztályról nem érkezett soha többé a legkisebb hír sem; sohasem akadtak nyomukra.

1707-ben – így számolt be a történtekről Georges Langelaan – Károly főherceg Spanyolország megrohanására készült. Négyezer állig felfegyverzett, háborúra készülődő embere ütött tehát tábort egy este az egyik pireneusi hegyi folyó partján. Másnap hajnalban felszedték sátorfájukat, és gyors léptekkel elindultak a hegyekbe. Senki sem látta őket soha többé, és sem fegyverzetüknek, sem málhájuknak soha senki sem akadt többé nyomára…

Ilyenkor felvetődik az emberben a kérdés: elképzelhető-e, hogy négyezer ember csak úgy, egyszerűen köddé foszoljon, vajon eltűnhet-e egy egész hadosztály ugyanígy, minden nyom nélkül?… Az eddig ismertetett esetek és az utóbbiak között óriási a fokozati különbség, és ebből a tényből megjósolhatjuk, hogy az a bizonyos jelenség rendkívüli módon nyilvánul még meg. Nem lehet ugyan összefüggést találni a hajóeltűnések és emberek ezreinek eltűnése között, és mindamellett… Egy ilyen egészen kivételes eltűnési eset révén talán sikerül magyarázatot találni ezekre a fantasztikus köddé oszlásokra.

1915-ben a Dardanella-expedíció valóban döntő fordulatot jelentett a hadtörténelemben; a szövetségesek kudarcából axióma született: az ellenség által jól védett partot ne támadjuk meg! Főképpen a gallipoli tapasztalat domborította ki a szárazföldi és vízi kombinált (amfibikus) hadműveletek nehézségeit, illetve a partra tett csapatok utánpótlással ellátását. De ugyanekkor ennek az ütközetnek folyamán élte át a hadtörténelem egyik leghomályosabb és legmegmagyarázhatatlanabb fejezetét…

A szövetséges csapatok a Gallipoli-félszigeten harcoltak a törökök ellen. Mialatt dúlt az ütközet, olyan rendkívüli esemény következett be, amely még ma is fejtörést okoz: vajon mi is történt valójában? Mindenfelől záporoztak a lövedékek, a robbanások belehasítottak a levegőbe, és katonákat szedtek ízekre. Eközben egy oszlopnyi katonaság megindult a 60-as magaslati pont felé: ez a hadállás egy kis dombtetőn volt, a suvlai öböltől délre, a félsziget egyik fontos pontján. A megerősítésére küldött ötödik számú norfolki ezredet az Ansac-csapatok támogatására szánták (ez egy vegyes, ausztráliai és új-zélandi katonákból álló hadosztály volt) a nevezetes 60-as pont elleni támadásukban.

Az összesen mintegy ezer katonából álld ezred mindössze kétszázötven emberének sikerült a helyet megközelítenie. A bajtársaikat lemészároló gránátszilánkokat sem vették észre, mert „gomolygó köd vette őket körül. Ez a köd oly módon tükrözte vissza a napsugarakat, hogy a tüzérségi megfigyelőket szinte elvakította a kápráztató fény, és képtelenek voltak tüzérségi támogatást adni. A kétszázötven embert soha többé nem látták, soha többé nem hallottak róluk” – így számolnak be a hadjárattal foglalkozó szakkönyvek, amelyek körülbelül augusztus huszonegyedikére helyezik ezt az eseményt.

Charles Garreau és a Lumiéres dans la nuit (Fények az éjszakában) c. szemle nyilvánosságra hozta az aznap számos tanú által tett megfigyelések részleteit, és ezekből mi is kivonatokat közlünk.

Az új-zélandi műszaki alakulatok első századának harmadik szakaszában szolgáló, matadai (Bay of Plenty kerület) illetőségű Reichart utászkatona két másik tanú jelenlétében és aláírásával megerősítve mondta el a történteket, és további tanúkat keresett, akik szintén jelen voltak a történtek alkalmával. Elbeszélése a következőképpen hangzik: „Derült reggel volt, felhőtlen az ég, kivéve talán hat-nyolc kenyér alakú felhőfoszlányt – teljesen egyformák voltak –, amelyek a 60-as pont fölött helyezkedtek el. Azt lehetett megfigyelni, hogy a hat-hét kilométer óránkénti sebességű déli szél ellenére ezek a felhők nem mozdultak el helyükről, és alakjuk sem változott. Mozdulatlanul lebegések, megfigyelőállomásunkról számított körülbelül 60°-os szögben, mintegy tizenhat méter magasan. Majdnem a föld felszínén, ugyancsak egy helyben lebegve, közvetlenül az előbb ismertetett felhőcsoport alatt egy másik, hasonló alakú, körülbelül 50 méter hosszú, hatvan méter magas és ugyanilyen széles felhő volt.

Az utóbbi felhő rendkívül sűrűnek, majdnem szilárd halmazállapotúnak látszott. Minden az új-zélandi műszakiak alsó századának harmadik szakaszához tartozó huszonkét ember, közöttük jómagam is, a Rhododendron Spur-i lövészárkainkból, körülbelül kétezerötszáz méternyire délnyugatra a föld felszíne fölött levő felhőtől figyelte meg. A levegőben elhelyezkedő, mozdulatlan többi felhő ilyképpen körülbelül ezerkétszáz méter magasan lehetett.

Magaslati állásunk mintegy százméternyire lehetett a hatvanas pont fölött. Miután később helyet változtattunk, a magános felhő teljesen eltakarta egy kiszáradt hegyi patak medrét, és tökéletesen meg tudtuk különböztetni oldalait és széleit. Ugyanolyan világosszürke színű volt, mint a többi felhő.

Megfigyeltük, hogy egy több száz emberből álló angol ezred kapaszkodott felfelé a 60-as pont felé vezető kitaposott úton. Céljuk láthatólag a nevezett ponton levő csapatok megerősítése lehetett. Amikor a felhőhöz értek, tétovázás nélkül belemerültek. De soha többé egyikük sem került ki belőle. Körülbelül egy órával később, miután a sorban az utolsó katona is elveszett a felhőben, a felhő teljes csendben felszállt a földről, és mint bármilyen más köd vagy felhő, lassacskán feljebb és feljebb emelkedett, amíg végül csatlakozott a többi felhőhöz. Újból rájuk pillantva, borsószemekhez hasonlítottak a hüvelyükben. Ez alatt az egész idő alatt a felhőcsoport mozdulatlan maradt, de mihelyt a földről felszálló különös felhő velük egy vonalba érkezett, valamennyi észak felé,. tehát Bulgária irányába indult el. Körülbelül háromnegyed óra leforgása alatt valamennyi eltűnt.”

Az ezredet eltűntnek, vagy megsemmisültnek nyilvánították, és hiábavalónak bizonyult Anglia minden arra irányuló erőfeszítése, hogy az ezred katonáinak hazatérését kieszközölje, Törökország azzal válaszolt: nem tud létezésükről. Mindezt az 1918. évi kapituláció alkalmával.

Ez a félelmetes valóság…

1858-ban, amidőn Franciaország megrohanta Kokinkínát, hatszázötven zuáv harcos tört előre, fegyverrel a vállán, a Saigon előtt elterülő nagy síkságon. Húsz kilométerre sem voltak a fővárostól, és egyszerre csak menetelés közben, minden harc nélkül, a legcsekélyebb lövöldözés nélkül semmi sem maradt belőlük, mintha a föld nyelte volna el valamennyiőjüket. Sohasem találták meg őket! A nem egészen két kilométerrel utánuk előrenyomuló és őket szemmel tartó csapattest semmit sem hallott, semmit sem látott, és már senkit sem talált közülük…

EI kell hinnünk, hogy valami láthatatlan jelenség jött közbe; pontosan ugyanazok között a körülmények között, mint amikor a norfolki 5. ezred tűnt el: emberek százait nyelték el teljesen észrevétlenül, félelmetes eredményességgel.

Nem szabad megfeledkeznünk arról a rendkívüli rejtélyről sem, amely a Li Fu-sien ezredes parancsnoksága alatt levő, háromezer emberből álló hadtest 1939. november 10-én bekövetkezett eltűnését veszi körül. Nanking eleste után ennek a hadtestnek kellett volna a japán előnyomulást feltartóztatni, amikor rádiókészülékeik váratlanul elnémultak. Csak fegyvereket és tábortűznyomokat találtak a helyszínen. A japán katonai levéltár irataiban még csak említés sem történik semmiféle ezred fogságba ejtéséről sem. Az eltűntek családtagjai azóta sem kaptak semmiféle hírt.

 

Más ködöknek is volt már az emberekre ugyanilyen rendkívüli, illetve rettentő hatása.

1881-ben, amidőn az Ellen Austin nevű angol hajó a nyílt tengeren, az Atlanti-óceánon haladt, találkozott egy jeltelen kétárbocossal, amely ide-oda hánykódott a vízen. A kétárbocos láthatólag jó állapotban volt, mindazonáltal…

Az Ellen Austin legénységének néhány tagja átmászott a kétárbocos fedélzetére, de egyetlen lelket sem találtak ott. A hajón egyébként minden a legnagyobb rendben volt, minden a maga helyén, küzdelemnek a legcsekélyebb nyomát sem lelték… A két hajó az Új-Fundlandon levő Saint Jean felé tartva egymás mellett szelte a habokat, de két napig sűrű ködben hajóztak, és emiatt kénytelenek voltak egymástól eltávolodni.

Amikor a köd felszállt, az Ellen Austin legénysége ismét meglátta a kétárbocost, de valamivel távolabb. A hajó mozdulatai azonban teljesen zűrzavarosak voltak. Még egyszer meg kellett állapítaniuk, hogy senki sem tartózkodott rajta… A kétárbocost, érthetően, hamarosan sorsára hagyták, és soha többé senki sem látta.

 

A természet olykor látszólag alaposan megtréfálja az embert, olyannyira, hogy felvetődik a kérdés, vajon ezek mögött a látszólag teljesen jelentéktelen és teljesen értelmetlen, máskülönben meglehetősen titokzatos megnyilvánulások mögött nem rejlik-e bizonyos értelem…

 

Kísértetek járnak körülöttünk…

 

1780. május 9-én sűrű sötétség borította el délelőtt 10 órakor Kanadát, New York keleti és Pennsylvania északkeleti részét…

Az egész úgy kezdődött, hogy északnyugaton köd keletkezett, amely az erős széllel gyorsan továbbterjedt. Minden lámpát meg kellett gyújtani. Délután egy órakor az égbolt olybá tűnt, mint egy csillagtalan éjszakán. Lassanként pánik fogta el a lakosságot, nagy sietve a templomokba menekültek, abban a hitben, hogy elérkezett az utolsó ítélet napja…

Délután öt óra felé már egy mindössze néhány centiméternyire az arc elé tartott fehér papírlapot sem lehetett felismerni. Majd amikor a legmélyebb volt a sötétség, halvány fénysugár tört át rajta. És ekkor minden tárgy valami furcsa, fantasztikus színárnyalatot öltött, miközben zöldes világosság szűrődött át a homályon. Csak másnap éjjeli egy óra körül kezdett valamivel világosabb lenni. Végre kibukkant a vérvörös színű hold. Azután megpirkadt, és újra megjelent a nap, mintha mi sem történt volna…

A jelenségre nem találtak semmiféle magyarázatot. A tűzvészt kísérő leghevesebben gomolygó füst vagy a legsűrűbb köd sem válthatott ki ilyen mély sötétséget, méghozzá akkora területek fölött. Az emberek szeme elé leengedett átláthatatlan fátyolnak talán az volt a rendeltetése, hogy eltakarjon előlük „valamit”? Nem esik nehezünkre ebben a hitben leledzeni, és az ezután ismertetendő tények alapos okát adják eme hitünknek.

 

Az idő tájban, amikor 1965. november 9-én az Egyesült Államok északkeleti részében, New Yorktól Maine-ig harmincmillióan, valamint Kanadában még néhány millióan munkahelyükről hazafelé tartottak, hirtelen arra döbbentek rá, hogy megszűnt az áramszolgáltatás!…

Minden fény pontosan abban a pillanatban aludt ki, amikor éjszakai homály borult az érintett területekre. Tizenhét óra huszonöt perckor egész városok süllyedtek sűrű sötétségbe és teljes bizonytalanságba. Amerikaiak százai maradtak bezárva a metrószerelvényekben, mások a menet közben megállt felvonókban. Odakint, szerencsére, ragyogott a hold.

A televízió, lámpák, távközlő berendezések és radarkészülékek megszűntek működni. Minden előzetes ígérgetéssel ellentétben a jelenség még a katonai támaszpontokat is érintette. Csupán a gépkocsilámpák vetettek tétova fényt a homály borította övezetekre; a repülőgépek a gépkocsisorok fényszórói közül az éjszakában csak azokhoz igazodhattak, amelyek a repülőterek felé irányultak.

Az áramhiány a Niagara mindkét oldalán négy perc leforgása alatt átterjedt Buffalóig, Rochesterig, Rome-ig, Siracusáig, Uticáig, Hamiltonig, Kingstonig és Torontóig, vagyis az Ontario-tó partján elterülő vagy vele szomszédos városokig.

Majd a Mohawk völgyében és a Hudson völgyében levő városokra, Saratogára, Troyra, Schenectadyra, Albanyra került sor. Az áramszolgáltatási zavar átterjedt Pennsylvaniára, New York államra, Massachusettsre, Connecticutra, New Hampshire-re, Vermontra, Maine-re és Ontarióra. Tíz perc elegendő volt hozzá, hogy az áramhiány kilenc államot sújtson, és elérje New Yorkot. Bostonnal, Augustával, Portlanddel, New Havennel, Providence-szel, Hartforddal és annyi más helységgel együtt majdnem az egész Új-Anglia sötétségbe borult, éppúgy, mint Pennsylvania több nagyvárosa.

Szorongás lett úrrá az összes érintett tájon. Láthatatlanul mindenütt ott lebegett a veszedelem a negyedmillió négyzetkilométer kiterjedésű terület fölött. Azután így mesélte el az egyik tanú az eseményeket: „Nem volt már ugyanaz a világ. Az volt a benyomásom, hogy kísértetek járnak közöttünk…” Másnap hajnalig ezer meg ezer tanú figyelte meg azokat a furcsa fényeket, amelyek fel-felvillantak az égbolton, miközben a legteljesebb csend honolt. „Tűzgolyókat” láttak a magasfeszültségű vezetékek fölött, és kékes meg narancssárgás tárgyakat figyeltek meg az ég különböző pontjain, azokon a helyeken, amelyek a homályba borult területet elhatárolták.

Kísértetek járnak közöttünk…

 

Az ezután következő hetekben semmiféle kielégítő magyarázatot nem tudtak adni a közönségnek. A sajtó, a polgári és a katonai személyiségek megpróbáltak ugyan magyarázkodni, de sikertelenül.

De még ha feltételezzük is, hogy valamiféle műszaki zavar keletkezhetett, vannak olyan tények, amelyek megdöntik ezt a feltevést. Számtalan beszámolót írhatnak erről a gigantikus méretű defektről, mind megannyi logikus magyarázatot is tartalmazhat; de a nyilvánvaló igazsággal egyik sem tud szembeszállni…

Ugyanabban az időben ugyanilyen természetű áramszolgáltatási zavarok fordultak elő Mexikóban, majd Új-Mexikóban és Texasban… Az 1965. november 9-ét követő hónapok folyamán további hatalmas arányú zavarok keletkeztek az Egyesült Államok különböző vidékein, valamint Dél-Amerikában. De a kézzelfogható bizonyosságoknak ezzel még nincs végük.

Valamicskével később Európára került a sor. Nevezetesen Stockholmban, utána pedig Hollandiában keletkeztek majdnem hasonló arányú zavarok, ugyanazokkal a jellegzetességekkel!

 

A november kilencedikei áramszolgáltatási csődről nagyon szép elméleteket gyártottak, jóllehet ezek meglehetősen kétes értékűek. De ugyan hogyan lehet a lehető legkomolyabban tanulmányozni ezt a jelenséget, az okokat, amelyek létrehozták, ha figyelmen kívül hagyják és nem vonják be a vizsgálatba a többi olyan jelenséget, amely majdnem ugyanabban az időben következett be, és ugyanolyan természetű?

Áramzavar keletkezhet nagyon kiterjedt övezetben, amint ez 1965 novemberében történt, de a minket érdeklő esetekben csak kétségtelen tények összességébe beágyazva lehet róla ítéletet mondani. Ha erre az áramkiesésre ésszerű magyarázatot akarunk találni, akkor nem előzhették volna meg más áramkiesések, illetve nem folytatódhatott volna másutt további áramszünetekkel. Ebben az esetben nem „kerületi áramzavarról” van szó, hanem egy egész nagyvárosra kiterjedő, általánossá vált, sőt nagyjából egy egész kontinensre, ha éppen nem több kontinensre kiterjedő, habár csupán egyes övezetek körülhatárolt területein beállott áramszünetekről.

Nyugodtan elhihetjük, hogy néhány hónap folyamán a földkerekség olyan rendkívüli jelenséget élt át, amelyet senki sem láthatott előre, és amelyet lehetetlenség volt elhárítani. De vajon miféle fantasztikus jelenség lehetett az, amely az egész földön óceánoktól elválasztott hatalmas területeket képes volt így sötétségbe borítani?

Határozott következtetést semmiből sem vonhatunk le, hacsak az égbolton megfigyelt világtó gömbökből nem…

De hát miért? Ha tudomásul vesszük a jelenséget úgy, amint az bekövetkezett, szabadjára kell engednünk képzeletünket, hipotéziseket kell felállítanunk, amelyek, még ha szélsőségesek és erőtlenek is, mégis magyarázatul szolgálhatnak.

 

Túl sok erőlködésre azért nincs szükség, hogy megérthessük a dolgokat. A Tracers Company, egy eltűnt személyek felkutatásával megbízott társaság jelentése a következőket szögezi le: „1965-ben négymillió amerikai távozott lakhelyéről anélkül, hogy új címét hátrahagyta volna. Nagyrészt tisztes emberek, mégpedig olyanok, akiknek nyilvánvalóan nemigen nyomta semmi különösebb a lelkiismeretét…”

 

Jól olvasták: az Egyesült Államokban négymillió ember tűnt el 1965-ben.

Ez a szám több szempontból is elrémítő. A világ különböző rendőrségeinek viszonylatában, amelyek minden esztendőben körülbelül kétmillió eltűnést tartanak számon, az arány csak az Egyesült Államokban alaposan eltérő, mégpedig kétszerese a ténylegesként nyilvántartott létszámnak! Így azután, összefüggést keresve a világ egyik legerősebb nemzete által valaha is tapasztalt legnagyobb áramkiesés és a négymillió eltűnés között, nyugtalanítóak a kilátások. Valószínűleg nem mi vagyunk az egyedüliek, akik ilyen kapcsolatba hoztuk az okot az okozattal, mert mind az ok, mind a hatás önmagukban zavarba ejtenek, és szembekerülnek a felfogóképességgel.

A magunk részéről nem kockáztatunk semmiféle pontos becslést a Dél-Amerikában, Mexikóban, Új-Mexikóban, Texasban, Stockholmban és Hollandiában az egymást követő áramzavarok folyamán bekövetkezett eltűnésekre vonatkozólag, de a Tracers Company adatai önmagukban is elgondolkoztatóak.

 

Egy hónappal a november kilencedikei áramkiesést követően, pontosabban a december negyedikéről ötödikére virradó éjszakán „valamilyen tárgy” ütközött Frank Borman és James Lovell űrhajó-kabinablakának… A két ifjú űrhajós alig tért magához első ijedségéből, egy különös tárgyat pillantott meg a Gemini-7 közelében, amelyet fluoreszkáló részecskék vettek körül. A Gemini-7 ekkor óránként 28 ezer kilométeres sebességgel haladt, a földi talaj fölött 160 és 205 kilométer közötti váltakozó magasságban…

Az égen szikrák villantak még…

Hány eltűnést jegyeztek fel a Görögországot 1972. július 23-ika után, majd néhány héttel később Korzika északi részét megbénító áramzavar után?

 

A fekete napok

 

Kétségtelenül sohasem fogjuk megtudni, mi okozta azokat a sötétséghullámokat, a történelem ama híres fekete napjait, amelyek 1763 augusztusában és 1780 májusában következtek be Londonban; még áthatolhatatlanabb volt a sötétség, mint az 1748. évi napfogyatkozáskor.

1886-ban Wisconsinban, a nappal kellős közepén, általános megdöbbenésre olyan tökéletes sötétség keletkezett, mintha éjfél lenne. Az emberek eszüket vesztve futkostak összevissza. Ugyanez a jelenség következett be 1904 decemberében a Tennessee államban levő Memphisben délelőtt tíz órakor, és meglepő tapasztalatra adott alkalmat: mindössze egy negyedóra hosszat a legtökéletesebb sötétség uralkodott, és egyes kerületekben, mint Louisville-ben (Kentucky) általános pánikot keltett; félóráig tartó hatalmas jégzápor és vihar után egyszerre úrrá lett a rémület.

Humboldt számos hasonló esetet tanulmányozott A történelem Fekete Napjaiban. F. G. Plummer a maga részéről kijelentette, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában beállott tizennyolc elsötétedésre a füst egymagában nem ad magyarázatot, oly ijesztően elhomályosultak lettek a nappalok.

 

Milyen magyarázattal szolgálhatunk manapság, amidőn egész nagy területeken alszik ki a villanyvilágítás? El kell hinnünk, hogy szándékosan kapcsolták ki, valószínűleg azzal a céllal, hogy megkönnyítsék ama bizonyos rejtélyes tevékenység kifejtősét, amelyet valaha régebben – hiszen akkor még nem létezett villanyvilágítás – elegendő volt átlátszatlan fátyollal burkolni.

Kísértetek vannak közöttünk… Milliószámra tűnnek el emberek… Zöldes fény szűrődik át… Az égen halvány fények.

 

A történelem fekete napjai között azonban egy olyant találunk, amely mind az utána észlelt következményekkel, mind a kísérőjelenségekkel felkelti figyelmünket.

1755. november 1-én földrengés pusztította el Lisszabont, amelynek erejét hárommillió négyzetkilométeren érezték. Mivel az épületek mindenütt összeomlottak, és ötvenezer áldozatot temettek a romok alá, a város lakóinak ezrei kerestek menedéket a kikötőt szegélyező, tömör kőből épült új rakparton. Mintegy tízezren gyűltek ott össze, és amidőn újabb, második földlökés következett be, látniuk kellett, mint omlanak össze otthonaik.

Egy perc telt belé, és a rakpart már nem létezett. Egy tengerész kapitány, akinek hajója a Tajo torkolatánál horgonyzott, beszámolt róla, hogy miután a tömeg leírhatatlan pánik közepette zsúfolódott össze, a Tajo vize hat méter magasra emelkedett, és mire a vizek visszahúzódtak, sem a vízen, sem a víz alatt nem maradt egy ember sem. A rakpart a rajta levőkkel együtt hirtelen eltűnt. Mintha feltúrt hangyabolyban tartózkodókat szedtek volna össze kiűzetésüket követően…

Az eltűnések előtt azonban sűrű sötétség lepte el a kikötőt és a várost, olyannyira, hogy a kapitány csupán felvetette, mi az, ami logikusan bekövetkezhetett. Ettől eltekintve, ha a rakpartok beomlottak, mégiscsak különös, hogy soha, de soha sem merült fel egyetlen holttest sem a víz felszínére, de még csak a legkisebb ruhafoszlány, deszkadarab vagy a legapróbb csontszilánk sem…

Minden úgy párolgott semmivé, mint hogyha előtte sohasem létezett volna.

Lyell felveti azt a lehetőséget, miszerint rés nyílhatott a folyó ágyában, és ez nyelhette el a rakpartot és az embereket, majd utána bezárult zsákmánya fölött. De az esetet követő napok alatt nem maradván a legcsekélyebb nyom sem a víz felszínén, nehéz ezt a feltevést elfogadni, noha eléggé tetszetős…

Rakpartok foszlanak köddé…

 

Léteznék-e tehát ekkora teljesítményre képes jelenség? Mindebből erre kell gondolnunk. A kanadai Hamilton rendőrsége is osztaná ezt a nézetet. Valóban, 1957 végén olyan esettel találta magát szemben, amely felülmúlja a képzeletet, és alaposan zavarba ejtette.

A város bejáratánál levő vashíd szőrén-szálán eltűnt! A húsz méter hosszú, sok száz tonnát nyomó híd úgy elillant, nyomtalanul, mint a kámfor…

Ha hozzávesszük, hogy 1973. március elején hatvantonnányi vasúti sínekből és hét váltóból álló vasmennyiség párolgott el egyetlen éjszakán a Meurthe-et-Moselle megyében levő Piennes mellett folyó vasútépítésről, jogosan vethetjük fel a kérdést: vajon nem valamiféle űrmozdonyvezető tevékenykedett-e arrafelé? Főképpen, ha megemlítjük, hogy a következő hónapban Haute-Loire területén egy háromméteres billenőszárnnyal felszerelt, nyolc méter magas, több tonna súlyú daru tűnt el.

 

Földünk kétségtelenül olyan ismeretlen jelenségek talaja, amelyekkel még nem vagyunk teljesen tisztában, amelyeket megnyilvánulásuk közben még senki sem tudott megfigyelni és kielemezni.

Mindazonáltal néhány kiválasztott személynek alkalma nyílt valamit látni, de pontosan mit?

1897 áprilisában egy tehetős kansasi gazda eskü alatt tett nyilatkozatban jelentette ki, hogy egy üszőjét ismeretlen, egészen nyilvánvalóan Földön kívüli masina ragadta magához.

Minthogy barmai szabad legelőn táboroztak, a gazda az éjszaka kellős közepén felkelt, és kiment az állatokat megszemlélni. Ekkor egy körülbelül száz méter hosszúságú, farmja fölött lebegő szerkezetet pillantott meg. Egy kábelfélét ejtettek ki belőle, amely körülfogta egy keservesen bőgő és kétségbeesetten szabadulni akaró üsző nyakát.

Földön kívüli masina és üsző villámsebesen eltűntek az égben: mintha csak álom lett volna az egész. Számos személy, akit kikérdeztek a gazda szavahihetősége felől, szavatolta annak kifogástalan elmeállapotát.

Ez az „elrablás” magyarázná a Kentucky egyik falujára 1876-ban hullott esőt, amely alaposan megrémítette a falusiakat.

Jókora földsávon, a derült égből – írja 1876. márciusi számában a New York Times öt-tíz négyzetcentiméteres marhafoszlányok estek le nyílegyenest a földre és a fákra, és mindez egy száz méter hosszú és ötven méter széles földsávra korlátozódott.

Az angliai Wotherbyben néhány évvel ezelőtt egy Pimplebody nevű gazda érthető módon meglepődve tapasztalta, hogy az éjszaka folyamán a tanyája egyik falát elmosta a víz... A fal előző nap 130 láb hosszú és 4 láb magas volt. Ez emlékeztet a Norvégiában történt esetre, amelyről Randal Lemoine számolt be. Néhány útépítő munkás, mint minden reggel, munkába indult, de amikor megérkeztek a helyszínre, életük legnagyobb meglepetése érte őket... Egy ötven méter hosszú útelterelés teljesen eltűnt. Három teherautó is eltűnt...!

1971 szeptemberében Svédországban már teljesen eltűnt egy vasútvonal, egy nyár alatt, az ország déli részén. A svéd vasúti tisztviselők csak azért jöttek, hogy megvizsgáljanak egy használaton kívüli pályát: nem volt ott egyetlen sín, egyetlen talpfa sem, nem is beszélve a régi vagonokról és mozdonyokról. A rejtély kulcsát a helyi lakosság megkérdezésével találták meg: ismeretlen ócskavas-kereskedők teherautókkal szállították az egészet.

De kinek állt érdekében eltávolítani (...) azt a telefonfülkét, amelyet a «Pacifie Telephone C°» vezetősége 1973 áprilisában hiába keresett egy San Franciscó-i rakparton? A Társaság észrevette, hogy az egyik nyilvános fülke az említett területen már több napja nem továbbítja a hívásokat. Elküldtek egy szerelőt, hogy megnézze, mi a hiba, és ő azt találta, hogy a fülke és minden felszerelése eltűnt...

Itt-ott valószínűtlen dolgok tűnnek el, anélkül, hogy bárki tudná, hogyan és miért. Akár autókról van szó, akár nem, a mindennapi élet tele van apró furcsaságokkal: a Kentet és Essexet Dartfordnál összekötő Temze-alagút üzemeltetési osztályának vezetője, Leslie Milns úr azóta értetlenkedik, mióta 1972-ben elolvasta az alagút forgalmáról szóló statisztikai jelentést. E jelentés szerint, míg a Kent-Essex irányban 4.878.092 jármű használta az alagutat, addig az ellenkező irányban csak 4.761.321 jármű... Számomra ez egy teljes rejtély” – mondta Milns úr. Hozzátette, hogy „elméletileg” az egyik irányban elhaladó járműnek vissza is kellene térnie... Hogyan magyarázható tehát 25.771 autó eltűnése? Lehet, hogy az alagutat áttörték?

Az újság különféle rovatai néha lenyűgözőek, ha nem is különösek, és néha elgondolkodunk azon, hogy bizonyos szokatlan események valóban megtörténtek-e ezen a jó öreg Földön, amelyet olyan jól ismerünk, vagy nem nyílt-e valahol egy hasadék a téridőben, amely elnyelte a lényeket és tárgyakat…

 

VÉGE.

 

Előzmény: Schenouda (16909)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.25 0 0 16910

Hétköznapi Bermuda-háromszöges sztorik... könyökünkön jönnek ki...

Előzmény: Schenouda (16909)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.25 0 3 16909

Magyar lapok is jelentették 1969 júliusában, hogy Donald Crowhurst 36 éves brit vállalkozó és amatőr hajós eltűnt a Teignmouth Electron nevű hajójáról az Azori-szigetektől délnyugatra. Crowhurst 248 nappal korábban magányosan indult útnak, hogy megnyerje a Sunday Times kitűzött díját, ami egy magányos hajósnak szólt, aki körbehajózza a Földet és sehol nem köt ki közben. Crowhurst hajónaplójából (ilyet kettőt vezetett: egy kamut és egy valódit) azonban kiderült, hogy el sem indult a hajóútra, hanem összevissza hajókázott az Atlanti-óceánon és közben hamis rádiójelentéseket adott folyamatosan. Az 5000 fontos díjból a vállalkozását akarta megmenteni a csődtől.

Ebből az újságok azt sütötték ki, bizonyára megőrült és a tengerbe vetette magát ill szégyenében lett öngyilkos. A kutatás is sikertelen volt utána...

https://content.api.news/v3/images/bin/560d1653e0ca79216347b3f03a83c220

 

Nos, Crowhurst nem az a szégyellős típus volt, hogy csak úgy öngyilkos legyen, ráadásul felesége és négy gyereke is volt. Ha annyira szégyellte volna, miért nem semmisítette volna meg a két hajónaplóból azt, amibe a valódi pozícióit irkálta? Más részt mibe őrült volna bele, hiszen még Argentínában is kikötött, hogy a hajójához alkatrészeket vegyen (ez önmagában tilos lett volna!)? Arról nem is beszélve, hogy eltűnt a nagy értékű fényképezőgépe. Most ki az a hülye, aki egy fényképezőgéppel ugrik a vízbe, hogy öngyilkos legyen? A karóráját viszont megtalálták a hajón (akkoriban még mindenki karórát hordott)...

 

Most a legfurább, hogy ezen kitűzött díjas versenyen utána nem sokkal egy másik versenyző is eltűnt:  Oscar Wallin, akinek Vagabond nevű vitorlását az Azori-szigetektől délnyugatra találták meg. A jacht teljesen ép volt. Felszereléséből sem hiányzott semmi, éppen csak utasa tűnt el nyomtalanul. 1969 júliusa érdekes lehetett, mert Lloyd biztosító iroda közölte, hogy az elmúlt tizenkét napon nem csak ezt a 2 hajót, hanem még két másikat is találtak az óceánon, üresen hányódva. Mind a négy hajó az Azori-szigetektől délnyugatra, mintegy 400 kilométeres körben hányódott — ugyanott, ahol 98 évvel ezelőtt a Marie Celeste hajót találták meg épen, de emberek nélkül.

Patrice Gaston francia író "Rejtélyes eltűnések" (1973) c. könyve elején ezt az ajánlót írta: "Ezt a könyvet Donald Crowhurst emlékének ajánljuk, aki 1969 júliusában rejtélyes körülmények között tűnt el a tengeren."

Annaem Creative Commons License 2022.09.25 0 2 16908

          

          

Annaem Creative Commons License 2022.09.25 0 1 16907

          

          

          

 / A perui Martin Chambi fotói /

Schenouda Creative Commons License 2022.09.23 0 4 16906

Olyan hogy "vallások és egyházak" történelemhamisítása manapság már kevés lehet (de valóban van), mert főleg az állami, hivatalos (!) elméletekre gondoltam. Ilyenbe három fő helyen ütköztem: Dél-Afrika (Zimbabwe), Új-Zéland és a Szentföld. Vannak valódi, alap nélküli konteók, melyeket nyilvánvalóan nem fognak elismerni a tudomány képviselői és ezek nem is üldözött, afféle eretnek tanok, hiába nyafognak a képviselői (mint pld. az olyan hamis tanok, hogy a magyarok a sumérek esetleg amerikai indiánok utódai vagy éppen a Mu Földről jöttek, Jézus szkíta volt, Ádám magyar/cseh/németül/román/francia stb. nyelven beszélt, vagy - s ez a legundorítóbb - a zsidók csak kitalálták, hogy a nácik bántották őket).

Baigent és a mások könyveiben lehet olvasni a szentföldi ásatásokról, melyek nagy részét keresztény kötődésű egyetemek felügyelnek (sőt azt is, hogy mások ne is kapjanak engedélyt erre), s azt is felügyelik, mit lehet a korai keresztény korszakból nyilvánosságra hozni...

A bantukról pedig már írtam egy két jó szót régebben: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158346400&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154711877&t=9000303

 

Előzmény: Törölt nick (16904)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.22 -1 4 16905

A maori Kupe, akit Új-Zéland felfedező hajósának tartanak, manapság afféle megkérdőjelezhetetlen nemzeti hőse Új-Zélandnak. Korábban azt hitték, hogy a véres martalócait 950 körül vezette a szerencsétlen Új-Zélandra, mára bizonyos, hogy ez 1280 és 1350 közt volt valamikor. Nemcsak az a wellingtoni szobor mutatja vadbarom mivoltát, hanem számos kép, film, ünnepség, és ami kell Új-Zélandon. Itt egy óriáspolippal küzd Kupe: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/40058917_1025158397666369_4170655081139535872_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=0debeb&_nc_ohc=-8g9BXPx4BMAX_Dg49g&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AT9veN8LwhH5enTUV3-WenVUnVkifo8wW_ZxkzaYb5LFDw&oe=6352FF11

 

16901-ben említettem az új-zélandi Kaimanawa Fal-at. Freddy Silva is meglátogatta új-zélandi útján. A könyvében van egy rész az ősi falról. Ez is jellemzi, hogy a maorik mennyire kényesek a saját semmitmondó múltjukra (kőből ők soha nem építkeztek), így mások nagyságát is nehezen viselik. Silva írja a könyvében:

 

   "Mivel számos bizonyíték támasztja alá a megalitikus építkezési kultúra létezését a Csendes-óceán egész területén az özönvíz előtt és után, joggal merül fel a kérdés, hogy vajon Új-Zélandon is létezik-e a megalitikus építkezések műve.

    A Taupo-tótól keletre, egy erdő közepén található egy rejtélyes építmény, a Kaimanawa-fal, amely vulkáni kőből - egy kormányzati geológus szerint ignimbritből - készült négyszögletes tömbökből áll, egyenként négy tonna súlyúak. A tömbök szabályos alakja, simított felületeikkel és szögletes sarkaikkal nem egyeztethető össze az ignimbritre gyakorolt időjárási hatással.

    A fal feltárt része két szinten egymásra rakott tömböket mutat, és a felhalmozódott humusz és a fák gyökerei ellenére a forma egy ahu vagy talán egy csonka piramis csúcsára utal. A legtöbb piramishoz hasonlóan az építmény is az északi rácshálóhoz igazodik.

   A Kaimanawa fal meglátogatása előtt a Waitaha vének megkeresték a Tuwharetoa-t, a regionális maori törzset, akik közölték velük, hogy a köveknek nincs jelentőségük számukra, sőt kívül esnek az elfogadott hagyományos maori határokon.

   Lehetőségem nyílt arra, hogy Gary Cook ókortörténeti szerzővel és lelkes társaimmal "eltévedt turisták" fedőnéven felkeressem a helyszínt, olyan okokból, amelyekről majd később még beszélni fogunk. A rétegzett tömbök valóban szimmetriát mutatnak, és nagyrészt olyan jól illeszkednek, mint bármelyik megalitikus építmény, amelyet eddig láttam, annak ellenére, hogy hosszú ideig ki voltak téve az időjárás viszontagságainak. A domb tetején állva olyan érzés, mintha elektromos áram futna végig a gerincünkön, egy olyan érzés, amellyel gyakran találkozunk, amikor aktív szent helyek mágneses gócpontjai közelében állunk.

   További hat lábnyi talaj eltávolítása egy harmadik, alsó réteget hozott felszínre, amely nagyobb megalitokból áll, aprólékosan vágva és csiszolva, mintha egy modern gyárban megmunkálták volna őket, és alig vagy egyáltalán nem látszanak rajtuk az időjárás viszontagságai. A padlót megtisztították a talajtól, és egy tökéletesen sima és sík kőplatformot tártak fel, amely legalább hat lábnyira húzódott a faltól. Beugrottam a téglalap alakú lyukba, és a lábamat a legváratlanabb hang fogadta: alulról dübörgő visszhang, mintha a platform valójában egy nagy, lezárt kamra mennyezete lenne.

   A terület erősen vulkanikus jellege miatt a területet több mint kétszáz méter mélyen hamurétegek borítják, de aligha ez az oka annak, hogy az anomális szerkezetet ne lehessen feltárni és elemezni. Miután felfedezték a kövek alsó rétegét, ami egy jelentős jelentőségű leletre utal, a maori tanács egyik napról a másikra megváltoztatta a hangnemét, és a hely kulturális jelentőségűvé vált, ami lehetővé tette a tanács számára, hogy hivatalos rendeletet adjon ki a további ásatások betiltásáról. Mindezt annak tudatában, hogy a maorik soha nem dolgoztak kővel, és nem is építettek kőből szent helyeket. Elsdon Best új-zélandi történészt idézve: "A maorik soha nem emeltek semmit templom formájában. Meg sem próbálták rituális előadásaikat bármilyen mesterséges építmény segítségével lenyűgözőbbé tenni, sőt, erős előítéleteket tápláltak az ellen, hogy a rítusokat máshol végezzék, mint a szabadban. Tudomásunk szerint a tapu-házak, amelyekben a törzsi hagyományokat tanították, voltak az egyetlen olyan épületek, amelyekben fontos rítusokat végeztek. A maorik inkább a szabadban, nem tető alatt, és minden mesterséges építménytől távol végezték ezeket a feladatokat... Mivel a tuahu vagy tapu helyek, ahol a bennszülött papok szertartásokat végeztek, ilyen egyszerű vagy primitív formájúak voltak, ebből következik, hogy nehézséget okozhatott az ilyen helyek felismerése, amikor meglátták őket. Egyes esetekben látszólag semmi sem jelezte őket, csupán egy kis nyitott térről volt szó... Néhányat egy vagy több megmunkálatlan kő, vagy egy kis faoszlop jelölt. Néha egy kis, durva, cölöpökre emelt, tiepa-nak nevezett faplatformot emeltek, amelyen áldozatokat helyeztek el... Különös és érdekes tény, hogy a maorik Új-Zélandon soha nem építettek olyan marae-t vagy kőpiramisokat, mint egykori otthonukban, Kelet-Polinéziában. Azt gondolhatnánk, hogy ezek az építmények viszonylag modern koriak, azóta emelték őket, hogy a maorik ősei elhagyták azokat a részeket, de a néhai Gudgeon ezredes feljegyezte azt a tényt, hogy a maorik megőriztek némi tudást róluk. Egy idős bennszülött arról tájékoztatta őt, hogy ezek a marae-k vagy lépcsőzetes, csonka piramisok vallási szertartások helyszínei voltak... Ha a maorik nagy munkaráfordítással építették Tahiti nagy kőpiramisait, akkor miért és hogyan tett szert Új-Zélandon ilyen erős ellenszenvre minden olyan dologgal szemben, mint egy bonyolult oltár?"

    A geológusok a maorikkal vicces ellentmondásban azt állították, hogy a tökéletesen négyszögletes kőtömböket a forró ignimbrit természetes törése hozta létre, amikor lehűl - annak ellenére, hogy hasonló példát nem lehet produkálni, mert az ignimbrit megszilárdulatlan természete nem teszi lehetővé, hogy tökéletesen sima és szimmetrikus, kilencven fokban elforduló sarkokkal rendelkező lapokat alkosson. További zavarukra, amikor a falból vett mintát egy aucklandi laboratóriumban elemezték, kiderült, hogy az nem ignimbrit, hanem egy másik vulkáni kőzetfajta, a riolit, amely a természetben csak a Taupo-tótól tíz mérföldre nyugatra fordul elő, ami azt jelenti, hogy a fal alapanyagát fizikailag kellett a helyszínre szállítani.

   Antediluviális vagy poszt-diluviális? A természetvédelmi minisztérium régészei egyszerűen leleplezték a lelőhelyet, nehogy ellentmondjanak annak a politikailag elfogadott paradigmának, hogy Új-Zélandon nem létezett kultúra a maorik Kr. u. 1200-ban történt megérkezése előtt, annak ellenére, hogy a Kaimanawa-falat a Taupo-tó egyik szellőzőnyílásának Kr. u. 232-ben történt kitöréséből származó törmelék borította, amely hat láb vastag hamuréteget borított a térségre.

   Ami a Waitahát illeti, ők azt állítják, hogy az a fal szintén nem az övék, megelőzte a kultúrájukat." (2019).

 

A Waitaha vének azt állítják, népük 1900 éve jött Új-Zélandra, s ha ők már itt találták a Kaimanawa Fal-at, az azt jelenti természetesen, hogy ettől is régebbi. Ahogy David Hatcher Childress írta, legalább 2000 éves. Waitaha vének szerint ők sem voltak első betelepülők, őslakosok a két nagy szigetén Új-Zélandnak, mert itt találták a "Kő Népé"-t, akikhez az ország megalitikus emlékei kapcsolhatok. Silva szerint vannak a két szigeten megalitikus emlékek, csillag megfigyelőhelyek, melyek korát eszméletlen végre, 10-16 ezer évre teszi. Ezeket fényképeken is bemutatja a könyvben.

https://john-mills.medium.com/the-mysterious-kaimanawa-wall-70390ce176b2

https://www.ancient-origins.net/ancient-places-oceania/kaimanawa-wall-new-zealand-00153

Természetesen én nem akarom eldönteni e fal természetes vagy mesterséges eredetét, mások szemére vagyok hagyatkozva. Vannak, akik nem értenek egyet a falról szőtt spekulációkkal:

https://skeptics.nz/journal/issues/41/a-new-age-myth-the-kaimanawa-wall

Ráadásul nekem sem tűnik, hogy a fal egy piramis-forma része lett volna, ahogy eredetileg Brailsford állította (később ezt a véleményét átfogalmazta). A fal természetes vagy mesterséges eredete semmi esetre sem mentesíti a maorik hozzáállását. És válasz sincs a kérdésekre, mert hiába írják ez utóbbi weboldalon, hogy nincs "semmilyen érdemi régészeti bizonyíték arra, hogy az országot a maorik polinéziai elődein kívül bárki más" is lakta volna, mikor ők megérkeztek, ha egyszer Silva és mások épp ezen "régészeti bizonyítékok" eltüntetésével vádolja a hivatalos szerveket! Ha egyszer ezeket megsemmisítették, hogy lehet ilyen szemtelenül ezek hiányára hivatkozni...?

 

Előzmény: Schenouda (16903)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.22 -2 0 16904

Bizonyítékokat, ősi leleteket semmisítenének meg az éppen arra hivatott "őrök"??? Igen, ez így van! Régóta hazudnak, különféle okokból sok esetben a történelmünkről. Csinált történelmünk van. Éppen az ősmúltból, mert minden nép szeret álmokat kergetni, magát valamiféle civilizátornak vagy éppen "első lakónak" képzelni. Van egy hivatalos álláspont, és a szerint lelnek vagy tárnak fel ősi leleteket.

 

Igen! Ezek a sunyi erőszakos hazug aljadékok a vallások és egyházak, mai napig a hatalom körül őgyelegve... ill vadkeleten nem is kell nekik, mert középkori szinten rekedt deszekularizált állapotok vannak... (amit nálunk is az orbánmaffia erőszakol vissza aljas arrogéns sunyi hazug pitiáner módon)

Előzmény: Schenouda (16903)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.22 -1 4 16903

A maori mítoszok ismernek uru turehu, turehu és patupaiarehe nevű természetfölötti lényeket, akik Új-Zélandon éltek, amikor ők idejöttek. Csak éjszaka vagy ködök idején mozogtak, mert a napfényt nem bírta a bőrük.

A bőrük világos, a hajuk szőke vagy vörös volt. Egyes törzseik valóságos óriások voltak, mert legalább kétméteresre nőttek. Tudtak beszélni a maorikkal, de mások szerint csak szellemek voltak. Természetfeletti lényekről más polinéz szigeteken is beszéltek (mint Hawai), így meglehet nem többek, mint az európai mesékben a manók vagy tündérek, de...

https://teara.govt.nz/files/ps-11074-nzp.jpg

A maorik szerint ezek a lények értettek a zenéhez, amivel elbájolták őket (egyfajta furulya-szerűn játszottak: Lásd fentebb egy bélyegen). A szövést és hálókészítést is megtanították a maoriknak. Mai szemmel nézve egyes patupaiarehe-k tündérekre, mások az ogrékre hasonlítottak, de sok egy kaukázusi fehér fajtára...

Az 1900-as évek eleje óta hirdetik tudományosan azt az álláspontot, hogy a maorik voltak Új-Zéland első lakói. Ez a hivatalos álláspont, s ennek érdekében a tudomány állami képviselői minden ellentétes véleményt elnyomnak, leletet megsemmisítenek. Ez azután alakult ki, hogy a 19. század végén a britek és maorik közt normalizálódott a viszony, szerződések születtek.

Charroux beszélt az európai őstörténelem kapcsán hasonlókról, hogy régészek megsemmisítenek, eltűntetnek, múzeumok titkos szobáiba zárnak olyan leleteket, melyek ellentétesek a hivatalos elképzelésekkel.

Azt is mesélik, hogy a békés Waitaha nép közel 1900 éve jött Új-Zélandra, de már ők is itt találták a Kő népét. Teljesen hasonló az eset az Azori-szigetekkel, ahol a portugálok ragaszkodnak görcsösen az első betelepülő címéhez, s ott is kimutatták a vizsgálatok korábbi lakók jelenlétét. Új-Zélandon a szén- és pollen-kormeghatározási technikákkal végzett tudományos kutatások az emberi beavatkozást és a termesztést 2500 évvel ezelőttre teszik. Hol voltak ekkor még a maorik???

 

Bizonyítékokat, ősi leleteket semmisítenének meg az éppen arra hivatott "őrök"??? Igen, ez így van! Régóta hazudnak, különféle okokból sok esetben a történelmünkről. Csinált történelmünk van. Éppen az ősmúltból, mert minden nép szeret álmokat kergetni, magát valamiféle civilizátornak vagy éppen "első lakónak" képzelni. Van egy hivatalos álláspont, és a szerint lelnek vagy tárnak fel ősi leleteket. Gondoljátok, ha a román régészek Bukarest (!) mellett magyar fejedelmi sírt találtak régebben, azt nyilvánosságra hozták volna? Pedig az is a miénk volt...

 

Freddy Silva szerző, utazó könyvének egyik fejezetéből adok egy hosszabb részt. A könyv nemrég jelent meg: The Missing Lands: Uncovering Earth's Pre-flood Civilization, 2019. https://www.goodreads.com/book/show/45188001-the-missing-lands

Silva nagyon jól leírja az állapotokat a jelenlegi Új-Zélandon, amit maga is bejárt. Ebből még az is kiderül, hogy jelenleg is él egy 10 ezres kicsiny népcsoport Új-Zélandon, akik állításuk szerint jóval korábban érkeztek, mint a maorik. Őket ezek az ördögfiókák hanyagul irtották ki, vagy kiváló bujkálók voltak...

 

 

 

AZ ISTENEK SZÜLŐHELYE

 

   Már gyerekkoromban is természetellenes vágyat éreztem arra, hogy Új-Zélandra látogassak, talán azért, mert a világ másik felén fekszik, mint ahol születtem, és ezért titokzatos és elérhetetlen volt, vagy mert valami lappangó általános ösztönzés motivált. Tizenéves koromban a vulkanológia iránti szenvedélyem is kialakult, de soha nem követtem ezt a hivatásomat, mert nem tudtam elképzelni, hogy a kitörő magma tanulmányozása hogyan vezethetne ahhoz, hogy lányokkal randizzak, legalábbis olyanokkal, akik érdekeltek. Végül is ez az 1970-es évek elején volt, és még három évtizedbe telt, mire a kockafejűek divatba jöttek.

   De a türelemnek megvan a jutalma. A lehetőség, hogy elutazzak abba a távoli országba, végül 2005-ben kínálkozott, miután bestseller-író lettem, és ez az újonnan szerzett státusz lehetővé tett egy négyhetes túrát. Új-Zélandot - az ottani anyanyelven Aotearoa - természetes paradicsomnak találtam. A sors iróniája, hogy ha valaki egy hosszú tűt szúrna a földbe a szülőhelyemen, az Aotearoa északi szigetén bukkanna elő, a szent Taranaki hegy mellett, amely egy fenséges vulkán, és amely futólag hasonlít a Fujiyamára. Az istenek így szórakoznak a halandókkal. Természetesen megmásztam a csodálatos kúpot, és azóta is el vagyok ragadtatva a tájtól.

   Azért is voltam Új-Zélandon, hogy kutatást folytassak. Érdeklődtem a legkorábbi telepesek története iránt, amelyről a legtöbb helyi keveset tud, nemhogy a külvilág - beleértve magamat is -, egészen addig, amíg egyik vendéglátóm meg nem ajándékozott egy könyvvel.

   Az Új-Zéland európai betelepülése előtti időkről keveset tudunk a maorik révén, akik valamikor a XII. század környékén hajózhattak partjaira, miután Polinéziából ide vándoroltak. Érkezésükkor kiszorították a már az Északi-szigeten élő embereket, köztük a békés waitahákat, akik elkerülhetetlenül a még elszigeteltebb Déli-szigetre vonultak vissza, ahol számuk a mai 10 000 főre csökkent. Nem tudtam megállni, hogy ne hasonlítsam össze őket a hopikkal - akik hasonlóan békések, hasonlóan kiszorultak a bevándorló idegenek által, és akiknek a száma ma már alig haladja meg a 13 000 főt. Mindkét kultúra rendelkezik népmesékkel, amelyek az árvíz előtti, alatti és utáni eseményeket írják le.

    Az 1990-es évek elején egy Barry Brailsford nevű helyi történészhez fordultak a visszavonultan élő waitahai vének, és engedélyt kapott arra, hogy közzétegye szóbeli hagyományaikat, és végre tisztázza Új-Zéland valódi őstörténetét, és a nemrégiben közzétett hopi próféciákhoz hasonlóan figyelmeztesse az emberiséget a földdel és az éggel való harmóniátlan élet következményeire. Ahogy más független tudósok, akik olyan tényeket mutatnak be, amelyek megdöntik a győztesek által írt és az önelégültek által támogatott történeteket, Brailsfordot is egyforma arányban dicsérték és gyűlölték.

   Itt összetett politika van a háttérben: a maorik nem őslakosként való bemutatásával Új-Zélandon azt kockáztatjuk, hogy a törzsi tanácsuk szemében elveszítik a britek által odaítélt kedvező szerződéses jogokat, miután a britek ironikus módon kiszorították a maorikat; nem is beszélve a maori őslakosok jogairól az Egyesült Nemzetek Szervezetében. A tét a büszkeség megkérdőjelezhetetlen kérdése is. Pedig a maorik történelmében feljegyzett tény, hogy a korai bevándorlók már letelepedett embereket találtak Új-Zélandon. A korábbi generációk maori öregjei elismerték a Kiri-puwheru (vörös bőrű kőépítők) létezését az ő érkezésük előtt. A hagyományok szerint óriások éltek az Északi-szigeten, az egyik ilyen volt egy Kiharoa nevű ünnepelt hős, aki a Tokanui Pa-ban élt, amelyet a mai napig óriás sírjaként emlegetnek. Egy Matau nevű óriás a Wairaka folyó feletti dombon élt, és minden beszámoló szerint tizenegy láb magas volt. Egy másik óriás 1875-ös felfedezése, aki hét láb mélyen a homok alatt volt eltemetve egy Timaru-i gerincen, arra késztetett egy riportert, hogy 1999-ben újraindítsa a nyomozást. Nem csoda, hiszen az illető állítólag huszonnégy láb magas volt, és a helyi óriások Te Kahui Tipua nevű törzséhez tartozott, akik még a XVIII. században is léteztek. Több száz maradványukat tárták fel, mindegyikük rejtélyes módon eltűnt - az említett riporter munkahelyével együtt, miután kapcsolatba lépett egy helyi lakossal, aki bizonyítékként és szuvenírként is megtartotta az egyik óriás alsó állkapcsát.

   Hasonló sorsra jutottak az Új-Zéland északnyugati partvidékének kanyargós nyakánál, különösen Port Waikatónál és Raglannál található barlangokban talált óriások maradványai is. Az ottani lakosok legalább az 1920-as évek óta számoltak be a leletekről, és a csontokat a hatóságok minden alkalommal elvitték, és soha többé nem hallottak róluk. Kivéve egy esetet, amikor az ásók egy óriási csontvázra bukkantak, és utasítást kaptak, hogy robbantsák fel. Az ilyen drasztikus intézkedéstől megdöbbenve megmentették az állkapocscsontot, és a Kao Kao-i múzeumnak adták. Hasonló helyzetben Raglan közelében, a Karioi-hegy (szó szerint a Vöröshajú Óriások Hegye) közelében egy  sütőtök nagyságú emberi koponyát tártak fel útépítési munkálatok során. A leletet eltávolították, és azóta sem hallottak róla. Eközben egy közeli barlangot, amelyből több tucatnyi óriáscsontváz került elő, némelyikhez még vörös haj is tapadt, felrobbantottak, a csontokat átadták a maori tanácsnak, és ott állítólag porrá zúzták.

   Mintha Új-Zéland őstörténete nem is lehetne még furcsább, számos régészeti beszámoló igazolja az emberi jelenlétet jóval korábban, mint ahogy azt a történészek hajlandóak elfogadni, aminek következtében hivatalos iratok tűntek el, könyveket töröltek a könyvtárakból, sőt közokiratokat is titkosítottnak nyilvánítottak és hetvenöt évre a nyilvánosság számára hozzáférhetetlenné tettek. Nem meglepő: 1874-ben Aucklandben egy csatornát szerelő munkások tizennégy láb mélyre ástak agyag, homok és két lávafolyam rétegén keresztül, mielőtt egy nagy manuka fa elszenesedett csonkjára bukkantak, amely mellett egy adse, egy ősi baltatípus feküdt. A mérnök, aki rajzokat készített a leletről, megjegyezte, hogy a megmaradt ágakon egyértelműen látszanak a kőeszközzel végzett aprítás nyomai. A jelentés valóságtartalmát a földmérési felügyelő is elismerte. A különböző üledékrétegek datálása után arra a következtetésre jutottak, hogy ezen a dombon i. e. 30.000 körül egy ember fakivágással volt elfoglalva.

   Egy brit törvényszéki patológus által a régióban található egykori waitahai lelőhelyekről származó csontvázmaradványokon Noel Hilliam, a Dargaville Múzeum néhai kurátorának felkérésére végzett kutatás a DNS-üket Walesbe, i.e. 2500 körüli időre vezette vissza. Akárcsak az adse és a facsonk esetében, az eredmények robbanásszerűek voltak, és ez megmagyarázza, miért kérte Hilliam, hogy a vizsgálatokat titokban végezzék el az új-zélandi kormány és az akadémikusok azon csoportja elől, akik könyörtelenül tisztára mossák az ország maorik előtti történelmét, beleértve mindazok lejáratását, akiknek a bizonyítékai ellentmondanak az eseményekről alkotott szentesített képüknek.

Új-Zélandon független őstörténet-kutatókkal beszélgetve azt mondták nekem, hogy a téma nem volt mindig ilyen ellentmondásos. Néhány évtizeddel ezelőtt még szabadon lehetett beszélgetni a maori vénekkel Aotearoa őskori népeiről. A téma aligha volt tabu. Manapság az ilyen beszédet a fiatalabb törzsi tanács tagadással és gúnnyal fogadja, amint azt David Rankin, a Ngapuhi maori törzs főnöke szemlélteti: "A maorik nem Aotearoa őslakosai. Már jóval Kupe [első maori vezető] érkezése előtt is sok más faj élt itt. Én az ő közvetlen leszármazottja vagyok, és a 44 generáción keresztül továbbadott szóbeli történelmünkből tudom. Úgy vélem, ezt tovább kell vizsgálni, mert minden maori közösség beszél Waitaháról, Turehuról és Patupaiarehe-ről. Ez kéz a kézben jár a többi kutatással... 2002-ben Tajvanon részt vettem az Austronéziai Vezetők Konferenciáján, és a tajvani őslakosokkal való hasonlóságokról beszéltünk. Nyomon követtük a származásunkat és a maori és polinéziai kapcsolatot Kínával. Az összes vezető, mint például én és Matiu Rei, az aboriginek, a Salamon-szigetekiek, a Rapa Nui és a hawaiiak mind érdeklődtek a korai betelepülés elméletei iránt. Rengeteg írás született az egész ősi kapcsolatról."

   És hogy ismét Rankint idézzem: "Kik voltak ezek a vörös hajú, világos bőrű emberek, akik üdvözölték a wakáinkat [kenuinkat]? Nem tagadhatod meg a szájhagyományodat. Ha maoriként megpróbáljuk, akkor valójában megtagadjuk a történelmünket."

Hilliamnek tehát oka volt arra, hogy konzultáció nélkül cselekedjen, és végül a DNS-eredmények őt igazolták. Jean Dausset immunológus hasonló független tanulmánya a Húsvét-szigeteki lakosok genetikai eredetéről szintén megállapította, hogy DNS-ük közel áll a walesi néphez, az amerikai őslakosokéhoz és az észak-spanyolországi baszkokéhoz, egy olyan néphez, amelynek rejtélyes a saját eredete.

   A walesi kapcsolat egy érdekes megfigyelést vet fel a maori tetoválás gyönyörű művészetével kapcsolatban, amelynek spirális mintái egyes maori művészek szerint egyáltalán nem őshonosak polinéz szülőföldjükön, hanem csak az Új-Zélandra vándorlás után alakultak ki. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a korai tetoválóknak egy másik, már ilyen művészetet gyakorló kultúrával kellett találkozniuk, amely tisztán és egyértelműen kelta eredetű. Ezenkívül a Taranaki-hegységtől délkeletre fekvő Oahi-barlangokban és azok környékén sziklákon domborművön vágott kettős spirálokat fedeztek fel, amelyek jobban hasonlítanak a Tiahuanacóban faragottakra, mint bármely ismert maori művészetre. Ahogy W. J. Phillipps történész megjegyezte, "csak a dél-amerikai kontinensen találunk olyan rendezett spirálsorozatot, amelyet össze lehet hasonlítani a maorikéval." E spirálok stílusa a máltai Tarxien templomával is közös, így a kérdés az, hogy mivel a régebbi maorik soha nem dolgoztak kővel, pontosan ki faragta a kőfaragványokat?

   Ez a háttértörténet.

 

Az első maori hajónak, Kupénak, a bennszülöttek a fehérekkel állíttattak egy szobrot a főváros, Wellington tengerpartján: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/Statue_of_Kupe%2C_Wellington_Waterfront.jpg

 

Amúgy teljesen bizarr, hogy britanniai kelták vagy pre-kelták már sokkal a maorik előtt, még az ókorban eljutottak Új-Zélandra. Hogy keveredhettek ide? Ilyen messzire?

Ha bebizonyosodna, hogy a maorik letelepedésükkor a 14. században szisztematikusan kiirtottak egy kelta törzset, úgy milyen kártérítés járna nekik ezen kelták újkori rokonaitól?

Sajnos az a régi tapasztalat, ha már irtassz, irts teljesen. A spanyolok a guancsokat teljesen kiirtották, úgyhogy mivel nem maradt mára élő guancs, így nem is tud kártérítést kérni... Akár az igazi dalmátok esetében...

 

Előzmény: Schenouda (16901)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.22 -1 1 16902

Schenouda Creative Commons License 2022.09.21 -1 3 16901

Kondratov Óceánia 30 ezer évvel ezelőtti benépesülése elég furcsává teszi Új-Zéland sajátságos esetét.

A magyar wiki: „A maorik előtt nem éltek emberek Új-Zélandon, legalábbis a jelenlegi kutatási eredmények szerint, így az első emberek a szigeteken a maorik voltak.https://hu.wikipedia.org/wiki/Maorik

Nemcsak a magyar, de a többi wiki is ezt állítja! https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_New_Zealand

 

A - nem éppen megnyerő - maorik i.sz. 1280 után érkeztek Új-Zélandra. Az európaiak megjelenése (17. sz.) után is súlyos és véres törzsi háborúkkal voltak elfoglalva. A fehérektől az átengedett területekért puskákat kértek, hogy a más törzsek tagjait tudják mészárolni ill. megenni.

https://hamuesgyemant.hu/media-library/maori-emberek-torzs-uj-zeland.jpg?id=26726613&width=1200&height=800&quality=85&coordinates=0%2C0%2C0%2C0

1835-ben két maori harcias törzs átkelt a Chatham-szigetekre, puskákkal, ahol a moriorik éltek: „Egyenlőtlen összecsapásokra került sor, majd a maorik szisztematikusan, rituálisan legyilkoltak és kannibalizáltak mintegy 300 helyi férfilakost, a többieket pedig a rabszolgájukká tették. A tengerparton mérföldeken át lángoltak a máglyák, ahol a maorik a legyilkolt moriorik testét megsütötték, majd elfogyasztották.” 1862-re a moriorik 90%-át kiirtották ezek a fenevadak. https://index.hu/techtud/2020/02/14/uj-zeland-oslakos-kihalas-moriori-nepcsoport/

A betolakodó európaiakkal is hosszú és súlyos harcokat vívtak a 19. században.

Négyszáz évvel korábban érkeztek az európaiaknál, ez elég is volt arra, hogy leamortizálják Új-Zélandot (úgy a földjét, mint az élővilágát). Elégették az erdőket https://mult-kor.hu/megvaltoztatta-uj-zeland-legkoret-a-maori-telepesek-megerkezese-20211008

Új-Zéland a madárvilág paradicsoma volt a maorik érkezéséig. A Moa madarak nagyon régen, sok millió éve Új-Zélandra repültek. Itt telepedtek le, elvesztették repülési képességüket, és mire az emberek megérkeztek, legalább tíz különböző fajjá fejlődött belőlük. Egyes fajaik elérték a 250 kg-ot is. A maorik mind a tíz fajt kiirtották. De rajta kívül még közel negyven madárfajt, hattyúkat, sólymokat és közte a földbolygó legnagyobb méretű sas faját is! (ilyennel egyébként más népek is „büszkélkedhetnek”, nem maori sajátosság, közte az európai fehérek is!).

https://i2.wp.com/animaljournal.ru/articles/top/vimershie/moa/bolshie_moa.jpg

Jelenleg a maorik ősiségi alapon számos kedvezményt kapnak a fehérekkel szemben, pld halászati jogot. A maorik közt manapság leginkább az iszlám hódít (ami a természetüknek talán leginkább megfelel). Követelik, hogy nevezzék át az országot és városait maori nevekre (az ország 3%-a beszéli a maorit!).

A maorik ma a brit és új-zélandi történelemkönyvekben, mint "őslakók" vannak megjelenítve (ugyanaz a történelemhamisítás folyik irányukba, mint a dél-afrikai bantuk esetében). A hivatalos vélemények szerint vad spekulációnak, összeesküvés elméletnek számít, ha valaki megkérdőjelezi a maorik elsőségét. Szinte már olyan, mint amikor a kommunizmus alatt Romániában elvárták ill. parancsolták az ottani magyar újságok szerkesztőinek, hogy rendszeresen írjanak cikkeket az őslakó román nemzetről, annak géniuszáról, Decebal királyról (meg a többi ujjból szopott "nagy tettükről" és "hősükről" az oláhoknak). Ráadásul már rasszistának is kikiáltják azt a tudóst, aki egyáltalán feszegeti a maori témát (szóval államilag fizetett tudós kilőve ezzel).

Holott régebben még a maori mítoszok is beszéltek arról, mikor az első maorik idejöttek Tahitiről itt alacsony termetű, sötét bőrű embereket találtak (ilyet ma már nem mondanak a maorik).

https://www.ancient-origins.net/sites/default/files/field/image/kaimanawa.jpg

https://teara.govt.nz/files/large_images/p-1603-nzh.jpg

Aztán ott van a viszonylag ismertebb Kaimanawa Fal, ami egy megalitikus építménynek tűnik, de a kormány geológusai szerint természetes képződmény. D. H. Childress és Barry Brailsford 1996-ban vizsgálták a falat, s szerintük legalább 2000 éves. Ez kiverte a biztosítékot a maoriknál, és a kormánynál tettek panaszt. Ugyanis magukat mindenképp Új-Zéland első lakóinak állítják ma már be (az európaiak által elkobzott területekért kártérítést kapnak). Brailsford szerint azt állította, hogy a „Waitaha vének” szerint a fal a megérkezésük előtt épült.

David Rankin maori legendákra hivatkozik, hogy a betelepülő polinézek egy fehér bőrű, aranyhajú és zöld szemű törzset is talált Új-Zélandon.

Inkább az a biztos, mikor az első brit telepesek a 18. században itt megjelentek, Új-Zélandon kizárólag csak maorikat találtak. Ha voltak is itt korábbi etnikumok, azokat a harcias maorik egyszerűen kiirtották.

 

Előzmény: Schenouda (16899)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.21 -1 4 16900

A Monte Albán föld alatti járatairól és figuráiról valóban többször írtam.

Először Charroux egyik könyvében olvastam arról, hogy ezek feltehetőleg törpéknek szánt járatok lehettek. De máshol is foglalkoztak ezekkel (mint Childress), hiszen a terület hagyományaiban mesélnek az aluxnak nevezett törpefaj jelenlétéről...

Itt írtam erről: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161370539&t=9000303

A vége felé, hogy miként lehet ez a törpéké kérdése, ha egyszer már az építésük idején nehéz azt képzelni, hogy itt is éltek. Erre én sem találtam magyarázatot (még). A legjobb "fogás" a pozo moroi rémfigura itteni felbukkanása.

És még: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156268634&t=9000303

Előzmény: Annaem (16898)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.21 -1 4 16899

Már többször adtam Alekszandr Kondratov szovjet-orosz szerző könyveiből részleteket. Kondratov egész munkássága csodálatot vált ki belőlem. Nyelvész volt eredetileg, de főként az ősi kultúrák érdekelték. 52 könyvet írt abban az időben, amikor nem ment simán a nyugati irodalom beszerzése. Mégis hatalmas volt a tájékozottsága. Atlantisszal is sokat foglalkozott (Zsirov a jóbarátja volt).

Magyarul egy könyve és 4 cikke jelent meg (mind 1989 előtt).

https://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Kondratov

Magyar lapok 1971-ben adták hírül Kondratov új elméletét Óceánia benépesüléséről, ami jóval korábbra tette ennek időpontját, mint az addig uralkodó tudományos elméletek. Itt van két korabeli lap cikke:

 

     ELSÜLLYEDT HIDAK A CSENDES-ÓCEANBAN

 

   Alekszander Kondratov szovjet kutató rendkívül érdekes elméletet ismertetett a szovjet etnográfusok értekezletén. Szerinte a Csendes-óceán óriási kiterjedése nem akadályozta meg az ősidőkben az embereket, hogy ellepjék a megszámlálhatatlan szigetet és benépesítsék azokat. A víz alatt ugyanis sok hatalmas földnyelv «földhíd» húzódott, amelyek a tektonikus erők hatására időnként fölemelkedtek, majd ismét elsüllyedtek. Az antropológiai, oceanográfiai és nyelvészeti kutatások alapján a fiatal leningrádi tudós arra a megállapításra jutott, hogy a világtengerek vízszintje a jégkorszak előtt mintegy 300 méterrel alacsonyabb volt, mint most és ennek következtében a Csendes-óceán mai hatalmas szigetei és korallzátonyai vagy «egybeépültek», vagy pedig csak keskeny csatornák választották el őket egymástól. A negroid törzsek voltak az első telepesek ezeken a szigeteken: mintegy 30.000 évvel ezelőtt a Szunda-szigetekről indultak el délkeleti irányban, primitív tutajokon és összekötözött fatörzseken. Az időszámításunk előtti tizedik évezredben ezek a törzsek a Salamon-szigeteken, az Új-Hebridákon és Új-Kaledóniában telepedtek le és később egybeolvadtak a bevándorolt népekkel. A tudósok megállapították, hogy Kondratov elmélete kiindulópontja lehet a csendes-óceáni népek származásával kapcsolatos új kutatásoknak. (APN)

(Déli Hírlap, 1971. 08. 04)

 

 

           ÓCEÁNIA REJTÉLYE

 

   A Szovjetunióban a közelmúltban véget ért etnográfiai kongresszuson Alekszander Kondratov leningrádi tudós ismertette új elképzelését a csendes-óceáni szigetvilág benépesedéséről.

        Az ősember útja?

  – Óceánia a Csendes-óceán több tízezer szigete Ausztrália, Kelet-Ázsia és Amerika között. Területe egymillió 260 ezer négyzetkilométer, elosztva mintegy 70 millió négyzetkilométernyi vízterületen. Négy nagy térsége: Indonézia, Melanézia. Mikronézia és Polinézia. A szigeteken ezernél többféle nyelven beszélnek az őslakók. A tudományos világ eddigi ismeretei szerint a szigetek benépesülésének kezdete mintegy 18 ezer évvel ezelőtt lehetett. Ekkor hagyhatta el az ősember ázsiai – valószínűleg kínai – hazáját. Dél felé vándorolva elérte először Ausztráliát, majd Új-Guineát és más melanéziai szigeteket. Útját könnyítette: a jégkorszakban Ázsia délkeleti részét a mai Szumátrával, Jávával és Borneóval összefüggő föld kötötte össze.

       Honfoglaló pápuák?

  – Az emberek először Ausztrálián keresztül Tasmániában telepedtek le, majd Ausztráliát foglalták el őslakói. Ezután következett a pápuák és a pigmoid (alacsony termetű) népek „honfoglalása” Új-Guineában és egyes melanéziai szigeteken. S az időszámítást megelőző évezredben jutottak a polinéziaiak a szétszórt polinéziai szigetekre. A régészeti adatok és a nyelvészeti bizonyítékok ellentmondanak minden, az ázsiai eredetet tagadó felfogásnak. Sőt, a régészeti leletekből még a vándorlások útvonala is rekonstruálható.

      30 ezer év?

   – Alekszandr Kondratov 1971-es megállapítása: a világtengerek vízszintje a jégkorszak előtt mintegy 300 méterrel alacsonyabb volt, mint ma. Ezért a Csendes-óceán mai hatalmas szigeteit valamikor keskeny csatornák választották el egymástól. Lehetséges az is, hogy egybeépültek. A szovjet tudós szerint az első negroid törzsek a szigetvilágban 30 ezer évvel ezelőtt éltek.

(Esti Hírlap, 1971. 07. 26.)

Annaem Creative Commons License 2022.09.20 0 2 16898

A következő kép a Ramalingeshvara templom déli gopurájának tövében található szobrászati ​​részletről Tadpatriban, Andhra Pradeshben a (Fényképek Dél-India ókori építészetének illusztrálására c. gyűjteményből, Edmund David 1868.)

 

Sri Bugga Ramalingeswara Swamy templom. Ez egy nagyon ősi templom, amit Rama szentelt fel. Azt tartják, hogy ez a templom azon a helyen épült, ahol Visnu hatodik inkarnációja élt és meditált. Ennyit a mítoszok részéről; 

 

Becslések szerint 1490 és 1509 között építették.

"A templom a kiterjedt, bár sérült domborművekről is nevezetes, a Rámájána és a Mahábhárata jeleneteivel.

... A felső rész részben lebontottnak tűnik, és helyben úgy vélik, hogy vagy véletlenül hiányos, vagy a 17. századi muszlim pusztítás és megszentségtelenítés maradványa. Egy másik figyelemre méltó jellemzője egy föld alatti patak, amely átfolyik a szikla fölött. (Gyógyhatású és benne mosakodván még a bűnöktől is megtisztít.)

Ezt a földalatti vizforrást a helyi teluga nyelven Buggának hívják, innen ered a templom neve. 
"A templomnak hét kis független pillére van a Visnu szentély előtt, és amikor megütik, „saptaswara” (a hét hangjegy) keletkezik.

A templom gopurámjai befejezetlenek, és James Anderson építészettörténész „csodáknak” nevezte őket."

          

          

 

A harmadik képen Monte Alban kövei, ezeken a sztéléken ábrázolt alakokat a testtartásuk miatt nevezték el "táncosoknak", manapság már arra is gondolnak, hogy ezek akár a meghódított népek vezetői is lehetnek, és a vésetek megkínzott, megcsonkított testeket is mutathatnak.

 

A népek nagy átjáróháza volt itt is, a helyet elfoglalók közül a zapotékként definiálható csoporthoz kötik az építményeket, de itt fedeztek fel egy nagyon híres régészeti leletet: egy mixtec méltóság sírját is. Az ittteni hegyekben arany, ezüst, urán, gyémánt és ónix található. Ez talán lényegtelen információ, de tekintve a világválságos időszakot...

 

Schenouda elméletei között is vannak Monte Albánra utaló részletek. 

 

          

          

          

 

https://ecochac.wordpress.com/2016/01/12/los-binigulazaa-constructores-de-monte-alban/

 

Előzmény: szenyor Lopez (16892)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.18 0 5 16897

Omán: "Legértékesebb területe a Maszkattól északra fekvő síkság, a Batinah. Lakói már régi idők óta fejlett technikával művelik a földet. A hegységekben víztartókban tárolták a vizet, aztán alagcsövekben vezették a melegben tikkadt alsóbb földekre. A „feledj“-ek, ezek a föld alatti vízvezetékek, Iránhoz hasonlóan, a kevés csapadékot kapó tájakon is lehetővé teszik a földművelést." (Vécsey Zoltán, 1957)

"Csakhogy e könyvben most nem a tudományos tét ragadott meg. Hanem — mint részben Thort magát is eltérített az, amit az expedíció útközben látott és megélt. A tiltott, majd mégis megnyílt Ománból sem a titokzatos romok, a fantasztikus, ősi föld alatti vízvezetékek, sem az ókori rézolvasztók milliótonnás salakhányói — a sumérok innen, tengeren túlról importálták egész civilizációjuk megalapozó nyersanyagát: a bronzot! —, hanem egy éppen addig épített út végén Al Hamra, az időtlen város." (Lázár István, 1982)

Lázár Thor Heyerdahl Tigris c. könyvéről (1982) beszél, én is abban olvastam ezekről elsőként. Heyerdahl először Bahrein szigetén, a sumérek Dilmun-án figyelte meg ezeket a vízvezetékeket. Ki is csapta nála a biztosítékot:

"Az ősi idők mérnökei a sziget közepén álló hegyek lejtőin, mélyen a sivatagi homok alá rejtett vízvezetékeket építettek. Ezeknek falait kőlapokkal fedték be, és húsz láb (6 méter) mélységben vagy még mélyebben, mérföldeken át húzódtak a föld alatt, s a valaha megművelt földeken értek véget. Mintegy ötven méterenként kerek kő-aknák, mint eltemetett kémények emelkedtek a föld alatti csatornákból a felszínre. Meglehet, hogy a karbantartást szolgálták; nélkülük semmit sem tudnánk az ősi csőrendszerek létezéséről és útvonaláról. Bibby és kollégái nem tudták megfejteni a mesteri technikával kivitelezett létesítmények rejtélyét. Vajon a talaj felszínébe építették a kőbe ágyazott vízvezetékeket, és a kéményeket lassanként emelték egyre magasabbra, ahogyan a szél hordta homok rárakódott? Vagy eredetileg is föld alatti csatornákként épültek? Ez számomra is rejtély maradt addig, amíg néhány hét múlva, egy másik legendás sumer föld látogatása során a véletlen világos utalással nem szolgált nekem és kísérőimnek."

 

(Geoffrey Bibby angol régész egy Bahreinben dolgozó dán régészexpedíció ásatását vezette.)

 

Az a másik legendás sumér föld, amit Thor említ: Omán, ahonnan a rezet vitték Sumérba.

 

 

"Ezenkívül föld alatti vízvezetékeket talált, és Omán hegyei tele vannak kőtornyokkal. Ezek a Bahreinban ezerszámra látottakkal azonos korú sírdombok.

[...]

Az ókori ománi leleményesség tanúbizonyságai közül egy sem nyűgözött le annyira, mint a föld alatti falaj. Egy, a látóhatár végéig terjedő, végtelen homok- és kavicssivatag talajában levő nyitott lyukhoz vezettek el bennünket, szinte visszahőköltünk tőle, mert feneketlennek tűnt. A kövekkel körülvett, legalább harminc láb (10 méter) hosszú, függőleges akna koromsötét mélységbe veszett. A mélyből kitermelt földdel és kövekkel kráterszerűen képezték ki a talajt a nyílás körül. Ha körülnéztünk, hasonló kis krátereket láttunk egyenes vonalban, meghatározott távolságra egymástól – a sivatagi látóhatár egyik végétől a másikig. Megtudtuk, hogy ezeket az aknákat mélyen a föld alatt vízvezeték köti össze egymással több mérföld hosszúságban, s olyan pontosan felfektetve, hogy a víz a hegyektől és egyéb terepegyenlőtlenségektől függetlenül, egyenletes lejtéssel folyt tova.

A forrás közelében az ilyen falajnak a talaj szintjén vagy valamivel fölötte kellett futnia, hogy elérje a megkívánt lejtést. Elállt a szavunk az egyik felszíni vízvezeték láttán, amely egy folyó felett futott le a hegyről, azután a folyó alatt vezetett tovább, és a túlsó parton folytatta útját. A keresztezésnél kéményszerű kőtoronyba zubogott le a víz, azután a folyó medre alatt futott tova, és a túloldalon, valamivel alacsonyabb toronyban került a felszínre. Azután a föld felszínén folyt le egy másik hegyoldalon a napszítta síkság irányába, ahol megkezdte hosszú és hűs utazását mélyen a föld alatt. Elmondották, hogy némely falaj több mérföld hosszan fut, hihetetlen mélységben sivatagok és kanyonok alatt. Néhányat mind a mai napig gondoznak az arabok, van amelyet talán ők is építettek, de ennek a példátlan technikai tudásnak és tömegmunkának az eredete a legrégibb történelmi korokba nyúlik vissza. Bárki is építette őket első ízben, az őskori Omán falajai logikus magyarázatot szolgáltattak a Bibby és munkatársai által Bahreinon felfedezett ősi vízvezetékekkel kapcsolatos talány megfejtéséhez. A dilmuni vízvezetékek is mélyen a föld alatt futottak, és ott is ugyanilyen „kőkémények” emelkedtek ki a talajból bizonyos távolságra egymástól. A dilmuni vízvezetékeket – éppen úgy mint a maganiakat – minden valószínűség szerint tudatosan a föld alatt építették, nem utólag fújta be őket a homok."

(a lényegesebb részek aláhúzva tőlem)

 

Ezek korát Ománban az iszlám elé helyezik, i.sz. 500 körülire, de vannak jelek, hogy 2000-2500 évesek némelyike (viszont régészetileg ezek gyakorlatilag nem voltak vizsgálva!). Hiszen az ősi Perzsiában is készültek hasonlók, és a megjelenésüket ott akár i.e. 3000 évre teszik bizonyos régészek. Mintha a földműveléssel együtt jelentek volna meg ezek a bonyolult renszerek. A babilóniak azt mesélték egy titokzatos kétéltű lény, Oannész mutatta meg nekik az ősidőkben a csatornázás tudományát.

 

 

Itt még vannak képek: https://ancientwatertechnologies.com/2019/02/19/aflaj-in-oman/

Előzmény: Schenouda (16896)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.17 0 4 16896

Nagyon jó ez az összeállítás a Sigiriya újra felfedezéséről.

Érdekes, hogy itt is vannak a szikla tetején vízművek, vízmedencék, melyek rejtélyesek. Itt sem világos, hogy biztosították a vizet (ahogy a tiahuanacói Akapana építményénél, hogy "vízesésben" állt a lépcsős építmény).

A régiek nagyon sokat tudtak ezekről a hidrológiai rendszerekről.

Ceylonon is találtak ilyeneket, ráadásul olyan óriásiak romjait is találták, amire nem adhatott okot az ókori lakosságszám. Ezekről vagy 2,5 éve volt itt szó:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153532665&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153543656&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153547301&t=9000303

 

Mintha már a történelem kezdetén ezek a civilizációk úgy léptek volna fel, hogy tudták volna, hogyan kell föld alatti vízvezetékrendszereket építeni, mert Egyiptom, Anatólia, Mükéné, Mezopotámia ezek maradványai találhatók, s igen komoly mérnöki munkának tűnnek.

Amire Omanban és Bahren szigetén bukkantak, az meg egészen elképesztő. A látványuk sem utolsó!

Annaem Creative Commons License 2022.09.17 0 3 16895

Kezdjük a mellvéddel:   Sigiriya,  (Sky Palace) amelyről úgy tartják, hogy kb. 1600 évvel ezelőtti fénykorában olyan lehetett, mintha egy csillogó fehér felhőn lebegne a fák tetején. 

"Az egész csúcsot a szikla széléig épített vaskos téglafal vette körül, melynek lábazata ma is jól látható. Ez a fal védelmet nyújtott a nagy szél és a monszun eső ellen. Fehérre festve, mint a szikla többi része, az alatta álló személynek úgy tűnt, mintha maga a szikla meghosszabbítása lenne.

. . . A komplexum közepén márvánnyal burkolt sétány fut végig. A lépcsők és átjárók burkolására mindvégig mészkövet és kvarctömböket használtak. Világos színük és fényességük kiegészítette az élénk fehér falakat. Azt mondják, ragyognak a holdfényben.

 

Csak a mancsok és a lépcsőház maradtak meg az egykor kolosszális kapuházból, amely egy szfinxszerű oroszlán alakjában épült. Ez őrizte az egész komplexum legbelső szentélyének végső bejáratát: az istenkirály égboltját a csúcson.

Az Oroszlánlépcső harmincöt méter magas, huszonegy méter széles volt, és tizenegy méterrel kinyúlt a sziklafalból. Az embermagas körmökkel rendelkező óriás mancsok maradványai egyértelműen jelzik eredeti méretét. Élénk színű, lángoló szemekkel és tátott szájjal, úgy tűnt, készen áll arra, hogy lenyeljen mindenkit, aki hozzá közel merészkedik."

          

 

A kérdezett képhez a következő színes leírás (Reginald Farrer, In old Ceylon c. könyvéből) tartozik:

Ameddig a szem ellát, az erdő nyugodt óceánja húzódik. Távolabb délen, a szaggatott, szép körvonalak tartományában emelkedik a kék Kandyan-hegység. Dambula púpos fekete sziklakupolája távolinak tűnik, mint egy bálna háta, amely éppen a tengerből emelkedik ki. És a dzsungel, távol a naplemente felé, mély smaragdzöld, tömören úszik a vörös fényben. Ebből a magasságból a szem kiveheti a kultúra ragyogó foltjait, és az egykor a király idejében művelt mezők és területek eltörölhetetlen nyomait, még a vad erdőben is. Aztán kifelé kelet felé a dzsungel szakadatlanul nyúlik messzire, egészen addig, amíg egy ezüst villanás meg nem mutatja Minneri vizét. Azon túl pedig ismét egy tompább zöld folt jelzi a lótuszokkal teli Topavewa-t, amelynek partja mentén a dzsungelben hevernek a halott Polonnarua királyi város romjai.

És ott, közvetlenül Ritigala utolsó nyúlványa fölött, ott pislog és hullámzik a túlsó kék horizont legmélyebb pontjain, egy parányi kék pont, olyan halvány, olyan mikroszkópikus, mintha alig lenne pont, inkább csak egy alig észrevehető folt. Mégis, ahogy nézed, a dolog elkerülhetetlenné válik – semmi üres képzelgés. Messze azon a meghatározatlan síkságon van egy szilárd valami, ami még ezeken a táguló mérföldeken túl is látható. És ez a valami a legnagyobb az összes nagy dagaba között, Abhayagiriya Dagaba, őrködik és védi a legnagyobb szent várost, Anuradha-purát. Valójában innen körbetekintve az ember láthatja Sri Lanka egész történelmét;

  

A hely újra felfedezésének története, korabeli képekkel:

 https://www.archaeology.lk/archaeological-milestones-in-sri-lanka-part-02/

 

        

A helyi legendák egy ősi helyre emlékeznek, majd egy nagy királyra, betolakodókra, végül buddhisták jöttek, itt meditálva ráleltek a megszabadulás útjára,  megismerték a valóság végső természetét és ismeretlen helyre távoztak. 

A régészek szerint 5000 évvel ezelőtt is éltek már itt emberek. Mások 10-15 ezer évekről suttognak. Újabban felröppentek kósza találgatások holmi barlangok, kamrák jelenlétéről a sziklában. Ezt nem hiszem el, egy georadar vizsgálat azért itt sem ártana.

Előzmény: szenyor Lopez (16892)
Schenouda Creative Commons License 2022.09.16 0 5 16894

Henri Lhote francia etnográfus fedezte fel 1957-ben ezeket a bura-fejű emberszerű lényeket mutató rajzokat a Szahara közepén, a Tasszili-hegységben (amit a hellenisztikus korban a görögök még Atlasz-hegységnek neveztek, s csak később helyezték át a nevet Marokkóba).

Ráadásul épp ezek a legrégibb sziklarajzok, vagy 8-10 ezer évesek. Lhote az 1958-ban megjelent könyvében À la découverte des fresques du Tassili-ben leírta, hogy elképzelhető, hogy ezek űrlényeket ábrázolnak. Más etnográfusok szerint ezek rituális maszkok.

 

Előzmény: Annaem (16891)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.16 -3 1 16893

szenyor Lopez Creative Commons License 2022.09.16 0 1 16892

Fantasztikus képek! A 3.-ról (mellvéd), 8.-ról (faragott kapu) és 10.ről (lejárat kőlapokkal) tudunk valami közelebbit?

Előzmény: Annaem (16889)
Annaem Creative Commons License 2022.09.16 0 3 16891
Annaem Creative Commons License 2022.09.15 0 3 16890

  

https://pueblosoriginarios.com/textos/olmeca/cabezas.html

  

A The National Geographic Magazine -ban 1940 szeptemberében megjelent cikk 

részlet:

 

"Mi késztette a lakosságot arra, hogy elhagyják ezt az ősi várost? Szinte az összes nagy kőoltárt és emlékművet jelentős erőfeszítések árán összetörték és megrongálták. Nem véletlenül történt, és nem is indokolt azt gondolni, hogy az eredeti készítőik tették. Valószínűnek tűnik az a feltételezés, hogy valami hódító csoport rombolta le őket, hogy elpusztítsa az itt élők és isteneik emlékét is.

 

Amikor eljött az indulás ideje, minden konyhai edényünket és tartalék felszerelésünket Ubaldóra és feleségére hagytuk vendéglátásuk jutalmául, a csákányokat és lapátokat a dolgozóinknak adományoztuk. Miközben felpakoltuk a megmaradt készleteinket, nagyon elégedettek voltunk az elért eredményekkel, rövid időn belül fontos új fejezetet tártunk fel az amerikai őstörténetben."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!