Keresés

Részletes keresés

Alter Ego Creative Commons License 2000.07.17 0 0 15
Alkatrészbeszerzési forrásnak mit tudtok ajánlani?
Ha tudtok ajánlani valamilyen vázlatot, vagy méretezési alapelvet, akkor abból talán meg tudom csinálni a testreszabott műszaki rajzot.
A forgácsolási munkákat valószínűleg meg tudom csináltatni a munkahelyen. Csupán lencsékre, és egy tükörre lenne még szükség.
PETYUS Creative Commons License 2000.07.17 0 0 14
Fényképezni óramű nélkül is lehet. Kell hozzá egy erős nagyítású vezető távcső megvilágított szálkereszttel, és jól működő finommozgató szerkezet, no meg rengeteg figyelem és türelem.
Előzmény: Alter Ego (12)
PETYUS Creative Commons License 2000.07.17 0 0 13
A segédtükörnek is csiszolt felületűnek és "elöl fényezettnek" kell lennie, vagyis a fénnyaláb nem hatol be az üvegbe, hanem az aluminiumrétegről visszaverődik. Az üvegnek itt csak merevítő szerepe van. Tükör helyett segédprizma is szóbajöhet, ez esetben nem kell aluminiumozni, mert 45 fokos belső beesési szögnél már teljes visszaverődés van.
Egyértelmű, hogy parallaktikus szerelés kell. Ezen belül lehet villás, német, vagy angol szerelés. Az angol olyan, mintha két villa lenne a villás végénél összehegesztve, vagyis egy forgatható keret, amelyik mindkét végén csapágyazva van. Stabil rendszer, de a pólus környéke nem vizsgálható.
A német szerelésnél a pólusra irányított rektaszcenziós tengely körül fordul el az arra merőleges deklinációs tengely, melynek egyik végén az arra merőleges távcső, másik végén egy ellensúly van.
Előzmény: Alter Ego (12)
Alter Ego Creative Commons License 2000.07.17 0 0 12
Köszi a segítséget!
Mint említettem, már vagy tíz éve vettem a tükröt, és a pontos adatait nem tudom. Emlékeimben úgy él, hogy 16-os az átmérője, a fókusza kb 130 cm. De majd pontosítom ha szükséges. Segédtükör még nincs.Valószínűnek tartom, hogy ehhez szintén csak jó minőségű, háztartási boltban nem kapható tükör kell :-)) Sajnos a kiegészítő optikai elemek (okulár) is hiányoznak még! Ezeket hol lehet beszerezni?
Newton rendszerű távcsőre gondoltam, a szerelési módokkal kapcsolatban feltett kérdésed azonban megfogott. A villás gondolom a legegyszerűbb. A parallaktikus az, amikor az egyik forgástengely a Föld forgástengelyével párhuzamos? A német szerelésről még nem hallottam. Tehát vagy a második, vagy a harmadik szerelési mód lenne megfelelő nekünk.
Egyelőre csak vizuális megfigyelésre használnánk, de talán később óraművel is ellátnánk, és akkor hosszú expzíciós idejű fotókat is lehetne készíteni. Feltéve, ha a kettő megfigyelési mód(vizuális, fotografikus) a szerelés szempontjából nem zárja ki egymást :-)
Előzmény: Mijafranc (10)
PETYUS Creative Commons License 2000.07.14 0 0 11
Hogy egy bolygó oppozícióban van-e, azt legkönnyebben a látszólagos helyből és a dátumból lehet kitalálni. A dátum ahhoz kell, hogy a nap geocentrikus ekliptikai koordinátáit meghatározd (pontosabban csak az egyik koordináta - a hosszúság - érdekes, mert a másik közel nulla), a bolygó látszólagos helyét pedig megkeresed egy csillagtérképen, és szintén leolvasod az ekliptikai koordinátákat. Itt is a hosszúság érdekes, noha ez esetben a szélesség sem nulla. Akkor van oppozíció, amikor a két irány ekliptikai hosszúsága közötti különbség éppen 180 fok.
Az nem érdekes, hogy ez éjfélkor van-e, mert az oppozícióra jellemző megfigyelési helyzet napokig fennáll. Arról is fel lehet ismerni a "közel" oppozíciós helyzetet, hogy ilyenkor a bolygó epiciklus pályán, látszólag visszafelé mozog a csillagos háttérhez képest.
Mijafranc Creative Commons License 2000.07.14 0 0 10
Persze!

Hol tudnánk "foncsoroztatni"? Foglakozik ezzel még valaki?
Persze
Keresd Kürti Imrét az Uránia Bemutató Csillagvizsgálóban (ha még ott van)
Vidd el hozzájuk, ha néhány aluminimozni való üveg összegyűlik, akkor valahova a Budafoki útra viszik. Kb 1 hónap alatt megvan. Utoljára kb 3-4 éve aluminiumoztattam a tükrömet (15-ös), ez segédtükörrel együtt kb 1000 pénzbe volt...

Neten hol van az az irodalom ?
Építésileg most /pillanat nem tudok konkrét tanácsot adni.
Először is mekkora a tükör átmérője, fókusza ? Milyen rendszerű lesz (gondolom Newton),mekkora a segédtükör mérete ?
Milyen szerelést akartok (villás, parallaktikus , német szerelés stb) mire kellene (vizuális,fotografikus észlelés)

Na hirtelen ennyi.

Előzmény: Alter Ego (9)
Alter Ego Creative Commons License 2000.07.14 0 0 9
Mijafranc

Hosszú évek után kb egy hónapja találkoztam azzal az ismerősömmel, akinek egyszer odaadtam a 16 cm-es tükrömet, hátha tud vele kezdeni valamit. Nem tudott. Viszont most a segítségemet kérte egy távcső építéshez, de nekem sajnos nincsenek tervrajzaim. Tudnál segíteni nekünk terveket, vázlatokat, számítási útmutatókat találni a neten?
Találtam ugyan némi angol nyelvű irodalmat, de a tükrök befogását, állítását nem igazán értettem meg belőle.

Másik kérésem: A tükröt még 10 évvel ezelőtt vettem, és sajnos már eléggé matt az üvege.
Hol tudnánk "foncsoroztatni"? Foglakozik ezzel még valaki?

Előzmény: Mijafranc (8)
Mijafranc Creative Commons License 2000.07.14 0 0 8
Bocs csak most akadtam erre a topikra...

MJano :
Oppozició-nál a bólygok láthatósága a legjobb ,de vajon ilyenkor a legnagyobb méretben látható?
PL: a Saturnus??

Ez csak szükséges feltétele.Pl a Szatyort akkor látnád a legnagyobb méretben ha a perihélium argumentuma egybeesne a Földével és mindketten a perihéliumátmenet időpontjában lennének.
Ja és ha nem lenne felhős az ég.

Távcsövet készen akarsz venni, vagy csak optikát és a mechanika selfmade lesz ?
Tizes tükrök kb 5 - 15.000 ft közt szoknak lenni.Építéshez anyagok megtalálhatók pl csapágy szaküzletekben, vastelepeken . Tükörtartót viszont inkább esztergáltatni érdemes...

Előzmény: MJano (6)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.13 0 0 7
SARKI FÉNY! (mielőtt elsűllyed a topic)

Nagy esély van rá, hogy sarki fényt láthatunk. A Nap tevékenységének erősödése kapcsán mondják, hogy nagy rá most az esélyünk. Szóval érdemes nézni az északi égboltot, mert ha szerencsénk lesz lehet, hogy ott valami csodálatos dologban gyönyörködhetünk! Állítólag Budapesten múlt hét péntek hajnalban lehetett már látni, úgy 2-3 óra körül!!!!!!!!!

Kopancsi

MJano Creative Commons License 2000.03.10 0 0 6
Oppozició-nál a bólygok láthatósága a legjobb ,de vajon ilyenkor a legnagyobb méretben látható?
PL: a Saturnus??
Apropo: Mennyibe kerül manapsag egy 110/1000 es házilag gyártott Newton távcső??
Vagy az épitéshez hol lehet az anyagokat beszerezni??Mert eddig egy orosz 10X50 Binocularral kémleltem az eget.

Udv:Jano

Előzmény: Darazs (5)
Darazs Creative Commons License 2000.01.30 0 0 5
Az oppozició az amikor a Nap - Föld - X Égitest egy vonalban helyezkedik el.
Idézek: Oppozició, szembenállás: akkor következik be, amikor az égitestek 180 fokra állnak a Naphoz, tehát a Földről nézve a Nappal szemközt vannak. A bolygók megfigyelésére ezek a legmegfelelőbb időszakok, mert oppózició idején éjféltájt delelnek.

Ezzel csak az a problémám, hogy ez nem biztos, hogy az én megfiygelési helyemről nézve éjfélkor következik be.

Előzmény: sallustius (2)
kaviat Creative Commons License 2000.01.30 0 0 4
pontosabban +3m

.kav]4t r.e.b.

kaviat Creative Commons License 2000.01.30 0 0 3
bocs ha az eredeti témához off leszek, de a minap került a kezembe az új Meteor és olvastam előzetest benne a C/1999 S4 (Linear) üstökösről, mely a jelek szerint nyáron szabad szemes lesz, szóval mindenkinek ajánlom /előre láthatólag júliusban lesz komoly cucc, vár6ó fényessége +3m /

.kav]4t r.e.b.

sallustius Creative Commons License 2000.01.28 0 0 2
Elképzelhető, hogy marhaságot fogok kérdezni, de mihez képest van az oppozíció? A Földhöz képest, vagy egy másik bolygóhoz képest?
Előzmény: Darazs (-)
Darazs Creative Commons License 2000.01.28 0 0 1
Ennél azért bővebben, ha lehetne. Igaz nem jó irányban kutakodsz.... :-)
Előzmény: ShaReRe (0)
ShaReRe Creative Commons License 2000.01.28 0 0 0
0pp0zíci0ban ? Ha nem lát0d a Napt0l, akk0r 0tt van.
Előzmény: Darazs (-)
Darazs Creative Commons License 2000.01.28 0 0 topiknyitó
Kérdésem az lenne, hogy milyen módszerrel lehet megállapítani egy naprendszerbeli égitestről, hogy éppen oppozicióban van?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!