a kerdesedre egyetlen szoban lehetne valaszt adni: minosegbiztositas.... illetve annak hianya....
szoval az a helyzet, hogy nem "egyseges" a muszerek/gepek beszerzese M.o-on. A kulonbozo gepek eseten pedig "gyarilag" adnak egy referenciatartomanyt, tehat nem a laboros fogja megadni a referenciaertekeket, hanem a gyar ajanlasa alapjan fogjak alkalmazni azt. Ennek megfeleloen "kisebb" elteresek lehetsegesek. A tankonyvek sem egysegesek tekintetben, sot az ido elorelhaladtaval egyes "normalertekek" valtozhatnak is (nem tul gyakran, es attol fuggoen, hogy az egyes tudomanyos testuletek milyen nemzetkozi ajanlasokat fogalmaznak meg...)
1. szerintem inakbb az a kerdes, hogy mennyit mertek nalad mindket esetben
2. a tobbi laborerteket is erdemes megnezni ilyenkor, diagnozis csak az osszes lelet egyuttes ertekelesevel lehetseges.
viszont a "party"-t addig nem ajanlom, mertogy ha elszalltok, akkor a baratodat nem kell meg bevinned a rendelesre sem, mert masok mar beszik helyetted, elotted....
Komancs
Cáfolnom kell, hogy eddig nem volt orvos itt az SOS-ben.
Kettőről tudok (biztosan van több is), aki segít, már elég régóta - mégsem hallgatnak rájuk a fórumtársak.
Ha nem ismerted őket eddig, most mondom a nick nevüket:
Senor, Afintha
Teletabiii
Köszönjük, hogy beszállsz a segítésbe, tanácsadásba!
Milyen időközönként jutsz ide?
Heti hány alkalommal számíthatunk Rád?
Kedves teletabiii, a következő lenne a kérdésem: Teljes vérkép készítésénél csinálnak-e drogtesztet? Illetve egy "sima" vérvételnél van-e ilyen, vagy csak indokolt esetben?
A srác(akinek érdeklődőm) cukorbeteg-gyanús volt, de kiderült, hogy nem az, ez pedig egy kontroll-vizsgálat lenne, azt hiszem.
Ettől függ, hogy megyünk-e majd akkortájt partizni... ;)
Itt van a kezemben két vérvizsgálat lelet, mindkettő szépen számítógépen kinyomtatva:
Mindkettőn ott van a mért érték, és mellette a referencia tartomány.
A két lelet (minkettő az enyém) két különböző laborból való és másfél hónap eltéréssel készültek.
Ami a furcsa és a kérdés:
Miért van az, hogy az egyes értékek eltérő mértékegységekben vannak megadva?
Miért van az, hogy a referencia-tartomány (e közé kell esnie a normál értéknek?) más értékeket tartalmaz?
Pl: Heamoglobin:
egyik leleten a normál érték 12.0 - 17.5 g/dl,
a másikon 110 - 160 g/liter "GGT": egyiken 6 - 60 U/l, a másikon: 10 - 49 között normális.
Ez talán érthető lenne, ha a referenciatartomány értékénél figyelembe vennék a nemet és kort, de én az elmúlt két hónapban sem a nememet nem változtattam, és a korom is csak két hónappal nőtt!
Köszi...
Dél Pesti: csak az üldözési mániám miatt kérdeztem. Az ex diabetológusom egy eléggé szám.tech. közeli úriember és mindig félek, hogy egyszer itt akadok össze vele ;-))))
(azért ex, mert... no mind1... szóval többek közt azért, mert nem szeretem, ha valaki 1x megadja az e-mail címét, utána meg ha valami bánatom van és megírom, akkor nem válaszol :-( )
Az érdeklődés azt takarja, hogy az osztály, ahol dolgozom diabetológiai profilú, de persze minden más is előfordul.
Köszi a linket, már be is írtam magam. A Dél Pesti Kórházban egyébként még sohasem voltam.
Semmi gond, csak az a helyzet, hogy ilyenkor sokkal többet párologtatsz a bőrödön, mint egyébként, ezért tűnik el a víz a szervezetből.
Egyébként is, a vesebetegek kezdetben inkább többet pisilnek, csak hónapokkal, évekkel utána kevesebbet.
Kedves Teletabiii!
Az SOS rovatban vannak orvosi témájú felvetések, de soha nem tévedt még oda orvos aki válaszolna, csak a sorstársak tanácsolgatnak ezt-azt.
Ha van kedved bekukkantani örömmel várunk!
Nekem most lenne egy új kérdésem: Ebben a dögmelegben literszán nyelem a folyadékot, viszont a WC-n 2-3 deciket csurgatok. Normális ez? Hova lesz a sok lé? Nem fáj semmim, ezért nem akarok orvost zavarni vele.
Köszi előre is.
Ez egy olyan topik szeretne lenni, ahol orvosok nyújtanának szaktanácsot a kérdezőknek. Éppen ezért várom ide a különböző szakterületek képviselőit, akik hajlandóak némi időt áldozni erre. Természetesen nem lehet távgyógyítást folytatni, ezt senki se tegye, de kellően pontosított kérdés esetén talán tudunk valami hasznosat mondani. Magam belgyógyászként leszek itt, elsősorban diabetológiai érdeklődéssel. Időm véges, ráadásul nemsokára szabadságra is megyek, ezért is lenne jó, ha minnél több válaszoló lenne. Mindenki sgítségét köszönöm.
Ui. tudomásom szerint nincs ilyen témájú topik, ha már van, elnézést kérek.