Itt felénk nem sok jót találni a gyári RAW konverterről, de azért ez túlzás, ott valami nem stimmel. Egyből valami másra kellene rászokni. Én speciel a Lightroom-ot használom, de sokan esküsznek a Rawtherapee-ra.
A teljes felbontású jpg 8-9 MB, ha jpg, illetve RAW+ állásban készül. Ha RAW fájlt már a számítógépen konvertálok át (a gép saját szoftvere), akkor nagyon kevés: 1-3 MB.
Viszont ismét tettem próbát: ha mindjárt ŐPentaxsága készít jpg-t (értsd: fájlformátumként az van kiválasztva), akkor ez a "szétesés" nem jelentkezik.
Hm.
Egyébként mindenféle felbontási, illetve tömörítési paraméterként a maximális van beállítva.
Az első kép olyan, mintha kicsi lenne a színmélység, a második meg mintha a 14Mp-es képet azonos pixelméret mellett 100kB-ra tömörítenénk. Tényleg, mekkorák a teljes felbontásu JPG-k?
Hm. Ez furcsa. "A RAW képet nézve" – ezen nem tudom, mit értesz, de amit a PC-s képmutogató programok vagy maga a váz mutat, amikor megnyitsz egy RAW lépet az a fájlban lévő előnézeti JPG, ami elég erősen tömörített JPG. Esetleg fel tudnál tenni valahova egy ilyen RAW képet? Akkor látnánk a teljes EXIF-et, elő tudnánk hívni mi is stb.
RAW-ban lettek lőve, és utána a gépen átkonvertálva. De egyébként a RAW képet nézve is ugyanez a helyzet. (Jpg minőséghez pedig a ****-ot választottam ki.)
Lehet, hogy - ismét - csak az én hozzá nem értésem derül ki, azonban felvetnék két problémát a K20D-vel kapcsolatban!
Az első kép egy 928x566 pixel nagyságú része egy képnek. A gondom, hogy az ég (illetve máshol is előfordul a probléma viszonylag nagy, aránylag homogén felületnél) színátmenetei, szóval nem igazán tökéletesek, mint ezt a képről látjátok is.
A másik kép szintén egy kinagyított részlet, 929x583 pixel méretű. Ezen látható, hogy a kép gyakorlatilag 8x8 pixeles négyzetekből áll össze, ami viszont már nem csak a homogén felületeknél lehet zavaró, ha egy kicsit ránagyítok.
Mindkét kép ISO100-on készült, és minden eddigi objektívemmel készült képnél jelentkezik a gond.
Kérésem, hogy nézzetek utána legyetek szívesek, hogy ez a probléma nálatok is felmerül-e, vagy az én gépemnél van valami baj! (A K200D-nél még a legerősebb nagyításban sem volt semmi ilyesmi tapasztalható.)
OFF avagy ki hitte volna esete: Múltkor asszonkával vótunk a lidliben oszt nézem, hogy szűretlen búzaser 169 Ft. Na, gondoltam, biztos olyan is lehet, azért egyet beledobtam a kosárba. Másnap meg szépen visszakocsikáztam egy zsugornyiért, mert b*szott finom ám :)
Na igen - pixinforól ennyit: a K20D tesztben leírják hogy a hosszú idős hotpixel-szűrést nem lehet kikapcsolni, ezzel szemben rögtön a szöveg után betéve néhány kép hotpixel szűrés nélkül és szűréssel. :-)) http://pixinfo.com/cikkek/pentax_k20d.6
Bocs nem tudom a K20D-ben mik a menüpontok lehetőségek a zajszűrés kikapcsolására (és őszintén megmondom most nem is érek rá megkeresni, de majd csak benéz ide egy K20D-s), de én nem konkrétan a hosszú záridős szűrés kikapcsolására gondoltam, hanem egyáltalán a zajszűrés kikapcsolására. Tehát a normál képek szűrését is kapcsold ki.
A hosszú záridős zajszűrést (dark frame subtraction) a K20D-n nem lehet kikapcsolni. Valószínűleg a Samsung szenzor különösen zajos/hotpixeles képet produkál ilyenkor, ezért a Pentax nem engedi kikapcsolni, a K-7-nél sem. Ez régi szívfájdalma a pentaxosoknak, a K20D/K-7 ezért csillagfotózásra nemigen alkalmas, legfeljebb több, rövid expóval (a K20D-n beállítható, hogy egymásra exponálja a képeket, még szoftver sem kell hozzá).
Az a gondom, hogy a hosszúidős zajcsökkentésnek két fokozata van: az egyik a "Be" állás, a másik az automata, amikor a gép dönti el. hogy akar-e zajt szűrni, vagy sem. Nos, az enyémre a legkisebb rosszindulattal sem lehetne mondani, hogy lusta, mert mindig akar szűrni... A "Ki" menüpont teljesen hiányzik.
Próbáltam, csak az a baj, hogy akár már 10 másodpercnél is szűr automatikusan minden esetben, és hát ugye amíg szűr, addig nem lehet exponálni a következő képet... :(
Ha nem lehet kikapcsolni és zavar a hosszúexpós zajszűrés, akkor próbálj meg sok rövidebb záridejű képet csinálni (fél perc mittomén) és szoftveresen összerakni egy képpé.
Valószínűleg volt már szó róla a topikban, úgyhogy ne haragudjatok, hogyha mégegyszer felhozom a kérdést: ONtopik géppel tényleg nem lehet a hosszú záridős zajcsökkentést kikapcsolni, vagy csak még én nem jöttem rá?
(Pl. csillagjárás-multiexpós képek elkészítése ezek szerint lehetetlen, vagy van valami trükk?)
Pentax K20D váz Garanciális 2010 március 30.-ig! 8000 expóval tökéltessen megbecsült tiszta darab. Magyar vásárlás dobozában minden megvan. + csak ehhez a géphez használt San Disk 8 Gb extreme III kártyát adok . 170000Ft
Pentax K10D 18-55 kittobjektivell Nagyon megkímélt tökéletes darab. Magyar vásárlás a dobozában minden megtalálható. A géphez adok egy pótakkut és 1 db 1 Gb és 1 db 2 Gb és 1 db 4 Gb SanDisk kártyákat amik csak ebben a gépben voltak használva! 12000Ft
Pentaxhoz METZ 58 AF-1 Digitál Vaku tökéletessen megbecsült állapotban és hozzá való metz metzabunce lágyitó előtét egyben dobozában eladó. 85000Ft
Pentax 360FGZ Vakú dobozában eladó. A kihuzható fehér fényterelő lapka nincs meg de a kihuzható látószöget szélesitő előtétt használható. A vaku tökéletessen müködik, keveset használt darab! 50000Ft
Pentaxhoz TAMRON SP-AF17-50 F/2,8 XR Di II LD optika, erősen megkimélt, karc és pormentes darab dobozában eladó. 80000Ft
Úgy az egész vaku anyagával szemben vannak kifogásaim, olyan olcsó műanyagos, és bár nem tört le, de az elemfedél rögzítési módja valóban hagy kivánnivalókat, ahhoz képest amennyibe kerül a vaku. Győkeres ellentéte a gép igényes kidolgozottságának.
Semmi gondom az 540FGZ -vel, Ready2go akkukkal használom. Mindent tud, amire szükség lehet, teszi a dolgát... Ügyetlen kezekkel azért bármit el lehet törni.
Nekem még csak két éve van meg, erről a hibájáról nem hallottam, csak hogy rászorulhat a gépre, ha a rögzítő pöckét mozgató műanyag letörik (garancia lejárta után kiszedtem a pöcköt, a tekerő része teljesen jól rögzít). Nem szeretek különösebben vakut használni, de jó pár képet lehet készíteni egy garnitúra eneloop vagy hasonló elemmel, szóval elemet nem túl sokszor cseréltem. (De ha kell, én nem a gép vakuját szoktam használni.)