Keresés

Részletes keresés

tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9358

Az 50 m az indítás helyének a pontossága volt. Sok ilyen apró sebészi pontosság - nagyban az időjelzőké -  eredményezte a rakéta sokszáz méteres eltérésű - de még mindig elegendő pontosságú szórását.

Friss időjárásjelentés nélkül tilos volt az indítás még atommal is, mert nélükle néhány száz méterről néhány ezerre nőtt a szórás. Ti a METEO-44 -et állítottátok össze, ez kifejezetten rakétáknak készült. Talajmenti hőmérséklet, légnyomás, és a röppálya ún. szabványmagasságaira (64 km magasságig) szélirány, szélsebesség, levegőhőmérséklet adatokat tartalmazott. Ezeket egyrészt direkt, másrészt átalakítva használtuk, pl. a szélirány (és sebesség) és az indítás irány alapján vektorosan lő és oldalirányú összetevőkre bontottuk.

De az ördög továbbra is a részletekben öröklakik.

Előzmény: Törölt nick (9356)
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9357

Nem áll rendelkezésemreadat, de ha technikailag helyesen is alkalmazták a rakétát, harcászatilag az eredményessége hagyományos fejjel közelít a nullához. Ott inkább a politika kétségbeesés váltotta ki az indítási parancsot (Dögöljön a zsidó tehene is) valamint a remény, hogy ha Izrael válaszul belép a buliba, akkor a többi arab felfüggeszti az USA támogatását és indul a dzsihád.

Előzmény: stihl guru (9355)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9356

Abszolút messze esik tőlem a tüzérség tudománya, de azt hiszem, hogy egy olyan méretű és hatású rakétánál a potosság nem igazán cél. Az 50m-es szórás az már ez esetben sebészi potosság. Főleg, hogy az előadásokban a rendszer tűzhengerként való használatáról is esett szó annak idején, amihez valószínűleg már csak a dőlésszögön kellett változtatni.

Kellett volna. Szerencsére sosem kellett.

Én inkább a meteorológiai körülmények módodsító hatására lennék kiváncsi. Engem ugyanis először a meteó századhoz soroltak be. Az úgy tetszett is, mint technika. Aztán csak másfél hónap után derült ki, hogy mégsem :-((

Előzmény: tuzer (9354)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9355

Azért nem kis dolog,hogy GPS nélkűl is néhány méter pontossággal tudtak mérni.Az eszköz eredményességét úgy értettem,hogy harci helyzetben mit mutatott.Elérte-e az eszköz a korlátainak megfelelő módon a célját?Egyáltalán hozta azt a pontosságot,amit elvártak tőle?Első öböl háboruban ugye voltak ellene Patriotok,de ha akkor atommal,vagy vegyi fejjel lettek volna szerelve/szerencsére ugye nem voltak azzal szerelve/,akkor sem lett volna eredményes?Szerintem már az is nagy dolog volt tőlük,hogy odáig elrepültek.Ugye tudjuk,totális légi fölény,szárazföldi kommandósok,műholdas figyelés,mégis tudtak inditani.Persze a Patriotok dolgoztak,de ha nem lettek volna ott,a becsapodás kb mennyire volt/lett volna/a limitnek megfelelő?Meg persze itt a szoszédban is volt azért némi rakétás aktivitás/jugo háborura gondoltam/.

Előzmény: tuzer (9354)
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9354

Önök által használt bemérő technika pontossága hogyan mérhető a mai műholdas rendszerek pontosságához?

A követelmény 50m a koordinátákban és hat szögperc az irányzásban. De képesek voltunk és rendszeresen biztosítottuk (idő függvényében) a 3-5 métert a koordinátákban és a 2 szögpercet (ezt mindig) a tájolóirányhoz. Ez éjjel vagy/és erdőben kemény meló volt.

Önnek mi a véleménye a valós háborus körűlmények között használt Scud rendszer hatásosságárol/persze még szerencsére csak normál töltettel használták/?Mennyire hozta azt,amire tervezték?

Semennyire. Ez szigorúan tömegpusztító eszköznek lett tervezve, 90%-os megbízhatósággal (Gauss szóráselméletére alapozva). A pontatlanságot a kT egyenérték korrigálta és együttesen tették az eszközt félelmetessé.

Előzmény: stihl guru (9347)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9353

1991 késő tavaszán-kora nyarán Tapolcán,a rakétás laktanyában hiradós autókat vettünk át.Két r-137-et,VK vezérlőkocsit,Csepel postaautót.Átadó egy magas,bajuszos főhadnagy volt,nevét már nem tudom.Ő mesélte a következő történetet.Rádiogyakorlat,titkosito géppel.A titkosito gép használatához szükséges kis "bigyók" eggyike a gyakorlat végére elveszett.Keresik összevissza,mindenfele,nincs megna ebből nagy balhé lesz.Elháritók,hiradofőnök,főbelövés,akasztás,felnégyelés.Akkor valaki megnézte a vacsorára hozott tányér alját,hát oda volt ragadva a kis alkatrész.Aki ismeri a titkositót,az tudja,mi az a kis "bigyo".Én nem ismerem,nekem csak cipelni kellett,meg őrizni,ha bennt volt a kocsiban.Kérdezném,ez igaz,megtörtént eset,vagy csak legenda?/a történetet probáltam kicsit tömöriteni,valóságban sokkal hosszabb volt./

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9352

Én az éjszakai locsolást vállaltam önként.

Előzmény: Törölt nick (9351)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9350

Mizu felétek?

Előzmény: Törölt nick (9348)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9349

Úgy van cimbi, veled együtt :-D

Előzmény: Törölt nick (9348)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9347

Tisztelt Tüzér!A C pontban leirt számitásokat én is igy gondoltam,ezek azért kivűlálló számára nem annyira érdekes dolgok,ezért irtam,hogy nem érdekel/het/nek.Nagyon fontos a start helyének pontos bemérése.Önök által használt bemérő technika pontossága hogyan mérhető a mai műholdas rendszerek pontosságához?Önnek mi a véleménye a valós háborus körűlmények között használt Scud rendszer hatásosságárol/persze még szerencsére csak normál töltettel használták/?Mennyire hozta azt,amire tervezték?Persze csak szigoruan szakmai szemmel nézve az eredményességet.Előre is köszönöm!

Előzmény: tuzer (9345)
jatekkatona Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9346
(9337)
Itt a web-oldalon a letöltést Trójainak nézte a vírusirtóm.
Egyébként 300 km lőtávolságnál 303 másodperc volt a rakéta röpideje.
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9345

A c. pont bárkit érdekelhet, akit érdekel a fizika, a kémia, a geodézia (egy kis gömbháromszög megoldással fűszerezve), a geofizika, a meteorológia és a ballisztika, a szóráselmélet és a valószínűségszámítás.

Nincs benne semmi titkos, sok könyvtárnyi irodalma van. A konkrét rakétára vonatkozó lőtáblázati együtthatók voltak titkosak, pl. hogy +10 fok töltési hőmérséklet, vagy az indítóállás földrajzi szélessége hány métert változtat a rakéta csak geodéziai alapon számított lőtávolságán.

Előzmény: stihl guru (9343)
tuzer Creative Commons License 2012.03.11 0 0 9344

Pontosan már nem emlékszem, kb.5,5 perc.

Min. lőtáv 50 km, légi robbanást esetleg. Tengeren kb. 70 km. a horizont, szárazföldön a domborzat ennél drasztikusan közelebb hozhatja.

Előzmény: stihl guru (9342)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9343

Majdnem elfelejtettem,hogy minket "civileket"a C pontban levő részletek nem érdekel/het/nek!

Előzmény: tuzer (9341)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9342

Tisztelt Tüzér!Inditás után kb mennyi idő volt a becsapodásig,max lőtávot feltételezve?Esetleg,legerősebb töltetet feltételezve,az inditás személyzete láthatta a csomaguk robbanásának fényét?Sorkatonaként tanitották nekünk az atomcsapás erejének,távolságának,stb mérését,régen volt, ,már nem emlékszem ,milyen távolságból látható az atomvillanás.

Előzmény: tuzer (9341)
tuzer Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9341

a., Irányzás stimmel.

b., A rakéta MINDIG függőlegesen emelkedett, cca. 64 mp-ig. Ekkor 45 fokban a cél felé fordult, és így addig működött a hajtómű, amíg a cél távolságához szükséges volt. Vagyis a hajtó- és oxidálóanyag fel nem használt része "bónuszként" a célban landolt.

c., Az ördög a részletekben lakozik.

Előzmény: stihl guru (9335)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9340

MN 1480-nál voltál hirados katona?Mert van egy ottani érdekes hiradós történetem,amiről nem tudom,igaz vagy mese.

Előzmény: Törölt nick (9338)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9339

Legfeljebb a modik érezhették másképp, mert 2x ugyanazért kizártak, szinte azonnal. Nem kísérletezem.

Előzmény: Hpasp (9337)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9338

Ahhoz nem értek, híradó voltam. De azt láttam, hogy a MOM műszerei a technika akkori csúcsán voltak.

Előzmény: stihl guru (9335)
Hpasp Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9337

Nincs itt már nagy titok.

Ha érdekel a célpontlista, hatóerő, stb, akkor olvasd el ezt:

http://www.mediafire.com/file/watv1dk702vxdam/1965_Hadijatek.pdf

Hpasp Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9336

Kedves Hpasp!

Jól értelek? 2x48 db 8K11-hez való fejrészről beszélsz?

Nem, 24db fej lehetett a Tapolcai dandár 8 indítóállványa számára betárolva.

A többi, a két elsőlépcsős (dunántúli) Luna osztály felszerelésére lehetett betárolva.

(ez persze csak találgatás...)

Előzmény: R 118 (9325)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9335

Beszéljünk inkább technikai ügyekről!Érdekelne engem az irányzás.Meg van adva a cél és a kilövés helyzete,ez alapján matematikai módszerekkel kiszámolják a megfelelő értékeket.A forgatható talpazattal egy alapirányhoz képest megfelelő mértékkel elforgatva a cél felé a rakéta.A lőtáv az hogy jön ki?Inditás után a rakéta emelkedési szögéből?Esetleg kikapcsol a hajtómű egy idő után,vagy megy amig van benne üzemanyag,aztán magasabbról zuhan le a célra?Mert ha úgy nézzük,ilyen "primitiv"irányitó szerkezetnél 300 km után nem is rossz az a leirt szórás.

Előzmény: Törölt nick (9334)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.10 0 0 9334

Erre sajnos nem lehet megfelelő választ adni, még ma sem. Megpróbáltam, de ismét ugrott a nick meg a hsz. is.

Előzmény: stihl guru (9332)
stihl guru Creative Commons License 2012.03.09 0 0 9332

Szerintem jó irányban gondolkozol.Valaki válaszolt is az általam feltett kérdésre,akkor nen volt módom elolvasni,később meg eltűnt a hozzászólása/9329sz.hozzászolás/.Haggyuk is ezt a témát,nehogy valakinek baja legyen belőle.Kár pedig,hogy nem lehet beszélni róla,nekem az egész ,index forumon,itt-ott fellelhető történet nagyon tetszett./Semmi közöm nem volt a MN 1480-hoz,sorkatonaként is csak egyszer voltam náluk,de már nem voltak ott a nagy rakéták akkor./

Előzmény: köszörűs XXI Che (9331)
köszörűs XXI Che Creative Commons License 2012.03.09 0 0 9331

szerintem a régi stratégiai pontok, most is olyan fontos pontok. Tévednék,?

Előzmény: stihl guru (9323)
HM13-44 Creative Commons License 2012.03.05 0 0 9330

Tisztelt Fórum tagok!

Gondolom itt sem szentségtörés nyilvánosságra hozni, hogy Simó Attila nyá. alezredes, aki a rakéta dandárnál, illetve a sorozatvető ezrednél, azaz végig a Dobó laktanyában szolgált betegség következtében elhunyt. A fórum ht. résztvevői már bizonyára értesültek róla, de a volt sorkatonáink közül bizonyára sokan még nem. Főleg az 1. rak. o. állományában szolgált egykori sorkatonák figyelmébe ajánlom. Emlékét kegyelettel megőrizzük

stihl guru Creative Commons License 2012.03.04 0 0 9328

Tisztelt Tüzér!Köszönöm,hogy kérdésemre válaszolt.Lényegében kaptak egy "csomagot",meg egy cimet hozzá,önök dolga volt a "kézbesités".Hihetetlen titkolózás megy még ennyi idő elmultával is,ismertem sorkatonát,aki önöknél szolgált,még mindig titokra hivatkozik,ha kérdezem.Kár,mert ezek a dolgok már rég elavultak,megváltoztak/vagy esetleg nem?

Előzmény: tuzer (9326)
andora58 Creative Commons License 2012.03.04 0 0 9327

IGEN azok a zalai dombok, meg a zalai borok de finomak voltak 1981-ben.

A szölöhegy-re települtünk ki a relé kocsival mert csak onnét volt ök!

10-cm hó .  -10 fok hideg.

Előzmény: tuzer (9326)
tuzer Creative Commons License 2012.03.04 0 0 9326

A dandár minden szempontból végrehajtó volt. Nem tervezett és nem ellenőrzött csapásokat, célokat sem derített fel.

Feladata a csapások végrehajtása és az ehhez szükséges összes technikai, logisztikai, humán feltétel biztosítása, valamint a dandár ennen túlélőképességének biztosításában merült ki.

Atomcsapásokat minden esetben más atom- és tűzeszközökkel összehangolva terveztek, tömeges, csoportos vagy egyes csapások formájában, ebben a sorrendben. A célok felderítése és kijelölése min. a hds. törzsben, egyeztetve a front és VSZ vezetésével történt, nyilván az elsőre az engedélyt Moszkva adta.

A dandár céljai a szemben álló hds. hadműveleti elemei voltak, általában: tömrgpusztító eszközök, azok raktárai, hadosztály- és magasabb vezetési pontok, repülőterek, légvédelmi rakétaütegek és osztályok, gépesített és hk. zászlóaljak.

A feladatot szabó törzs szerezte be a cél koordinátáit, határozta meg, hogy melyik üteg, honnan, hány kT-val milyen robbanási móddal (földi vagy valamilyen légi), mikor csapjon és hova menjen a csapás kiváltása után. Az ő dolga volt az eredményesség megállapítása is.

A dandár a hds. hadműveleti elemeként annak arcvonala mögött 50 km-re foglalt körletet, amely 30-40X30-40 km nagyságú volt, és 1-3 naponként állást váltott, ha nem volt csapás, akkor is. Gyakorlatokon a dandár Hortobágytól a Bakonyon keresztül Zaláig mindenhol járt, körletei mindig titkosak voltak és csak éjszaka mozgott. Indítani bárhonnan lehetett, ahol az állvány alatti talaj a vízszintetól +- 2 foknál jobban nem tért el, majdnem 360 fokos szögben. Lapátoltunk is eleget emiatt, főlege a hegyes-dombos vidékeken. Magam a dunántúli erdőkben vagy 100 különböző előkészített állás adatait gyűjtöttem össze annak idején, hogy adott helyen a régit felújítva ne kelljen műszaki munkát végezni (ha véletlen újra arrafele vinne a sors).

Előzmény: stihl guru (9323)
R 118 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 9325

Kedves Hpasp!

Jól értelek? 2x48 db 8K11-hez való fejrészről beszélsz?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!