Keresés

Részletes keresés

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1413
Helló, Laci!
Van több ilyen gázszolgáltató (Primagáz, Totalgáz, Shellgas, Mol) aki gáztartályt telepít a kertedbe. Csak ott szokásos ez a módszer, ahol lesz vezetékes gáz, csak még nem ért oda, viszont az építkező belül már kiépítette a gázvezetékeket. A tartály újratöltése valamivel drágább, mint a vezetékes gáz.

Kétféle tartályos gáz van: földgáz és PB-gáz. Ha fűtőberendezést (Kazán, konvektor) akarsz róla üzemeltetni, akkor a földgáz a jobb, ha csak kisvízmelegítőt és tűzhelyet, akkor inkább a PB-gáz.
Ha a vezetékeid egyébként is földgázra vannak kiépítve, akkor nem kell semmi pótlólagosat beszerelni, a szolgáltatók a rácsatlakozást kiépítik.
Árinformációm sajna nincs.

Kivitelezőt a Tacsával való egyetértésünk alapján nem ajánlunk, nem utolsósorban azért sem, hogy aztán ne ránk haragudj.

Laci Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1412
Helló megint Hacsek,

azt szeretném megkérdezni, hogy tudsz-e te valamit az ilyen nagy gáztartályok bérlési lehetőségéről? Illetve, hogy szerinted megvalósítható-e az, hogy ilyen (TI-gáz vagy micsoda) dologról menjen cirkó, és amikor beérkezik a gáz a telekre, akkor csak a csatlakozást kell kicserélni, és megy minden rendesen.

És még egy: tudtok ajánlani egy jó, megbízható, nem túl drága kőműves brigágádot, aki vállalja a burkolást is? (nem az evésre gondoltam :))

És még egy: vannak esetleg tippjeitek, hogy hol lehet a különböző lakásfelszerelési cikkeket (padlólapok, hajópadló, fürdőkád, csaptelepek, csampék, stb.) jó áron , jó minőségben beszerezni?

Köszi,
Laci

TTT1 Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1411
6. Tájolás. Még szaklapokban is meglepoen sok "rosszul" tájolt házat látni. Azért használok idézojelet, mert ez valóban szubjektív terület. Bár nehéz megérteni, hogy miért jó egy déli fekvésu hálószoba...

Folyt. köv.

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1410
Kész, vége, TTT1?
Nos hát vannak nagyon jó ötleteid és tapasztalataid, de azért akadnak szubjektív (nem általánosítható) dolgok is.

Először is abból indulsz ki, hogy a pusztaság közepén akármekkora beépített alaptrerület megvalósítható. Ezzel szemben sok építtető azzal küzd, hogy kicsi a telek, és a beépíthető rész.
Másodszor: több generációs család esetében általában jó a több lakószint, de ezt hadd döntsék el maguk!
3. Hogy a konyha vagy étkező legyen e nagy, ez családfüggő. 3-4 tagú családnál valóban az egyterű nagy konyha jobb, de 3 generációnál vagy 4-5 gyereknél a külön étkező észszerűbb.
4. A teraszra a nappaliból kimenni legalább annyira fontos, mint az étkezőből. Mennyivel jobb a kosz az étkezőben, mint a nappaliban?
5. Nem látom a 4. pontodat, pótold!
6. Mi van, ha én nyáron a hűvös követ szeretem meztélláb.
Tévedés, hogy a "laminált" tévedés. A Laminat szó eredetileg a laminálással létrehozott külföldi termékek márkaneve, tehát a laminált egy szabályos magyar befejezett melléknévi igenév. A Laminat tehát laminált lap.

LitleBee Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1409
stoki
Írtam neked emilt.
rizo Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1408
sziasztok!
TTT1: a 2 pontot, kicsit bovebben legyszi.
mi a helyzet a spejz/spajz-al?

Rizo

TTT1 Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1407
5. Burkolatok és futés. Erosen összefügg. A nappaliban a legrosszabb burkolat a kövezés. A legtöbben azért választják, mert a padlófutéshez az javallt. Valóban nagyon kellemes télen a talpat melengeto padló, de van 6 hónap amikor nem futesz. És ilyenkor bizony hideg a ko. Még kánikula idején is. Nincs rosszabb, mint percenként rászolni a gyerekekre, hogy vegyenek már fel papucsot. A zokni a kerti ki-be hancúr miatt nem jöhet szóba. Szonyeg pedig gyakran nem kerülhet oda és úgy, ahogy kellene.
Akkor mi legyen? Parketta. Ha van sok pénzed és nincs gyereked. Ellenkezo esetben a laminátos (tévesen: laminált)parketta, padlólap. Ismerem az ellenvéleményeket (nem igazi fa, mu, stb.), de ezek eltörpülnek az elonyökhöz képest. Különösen az figyelembe véve, hogy a parkettát is lelakkozod, vagyis egy mu(anyag) felületen jársz.

Folyt. köv.

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1405
Üdvözöllek TTT1,
kíváncsian várjuk a folytatást.
De ha megengeded, majd vitatkozunk is veled, hátha a te tapasztalataid nem lesznek általános érvényűek.
TTT1 Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1404
Folytatom. Nemcsak a saját több házban és lakásban gyujtött tapasztalat, de az igen széles ismerosi kör véleményének összefoglalója ez.

2. A külön (kis) konyha, mellette nagy étkezo (esetleg nappali-étkezo) nem válik be. Az amerikai konyhás változat is visszaszorulóban van. A leghasznosabbnak a méretes konyha-étkezo helység bizonyult.
3. Terasz. Legyen minél nagyobb fedett rész. Legyenek nagy ablakok a nappaliból, de a kijárat az étkezo-konyhából legyen. Ennek 2 oka van: egyrészt a kosz nem egyenesen a nappaliba kerül (ki-be járkálás), másrészt mind gyakoribb a teraszon étkezés. Ilyenkor hasznos a rövid távolság.

Folyt köv.

TTT1 Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1403
Elso hozzászólásként egy hosszabb összefoglaló. Mostanság fejezem be a házam építését. Sok a tanulság...
1. Ha van elég hely és lehetoség, akkor földszintes (egyszintes) házat kell építeni. Sok év tapasztalata szerint nem praktikus sem a pince (hacsak nem borospince), sem az emelet. Általában az emeletre szorulnak a hálószobák (ahol többnyire meleg van és az nem jó alváshoz), ami álmos reggeleken és fáradt estéken nagyon macerás. Ha gyerek is van, akkor pedig veszélyes is.

Folyt köv.

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1402
A Törzsasztal-buliknál úgy megy a jelentkezés, hogy aki jönni akar, az szól, a szervező pedig listát közöl pl. kétnaponta, hogy eddig ki jelentkezett. Aki már jelentkezett, de még nincs rajta a listán, az meg reklamál.
tacsa Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1401
Például ide kéne egy profinak tenni egy jelentkezési lapot valahogy, vagy valahová!
tacsa Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1400
Kedves Mindenki!
Azt hiszem , leginkább a nagyérdeműtről függ, akár pl. 1-2 héten belül is lehet, hétköznap du.-késő délután, vagy hétvégén, kisebb kirándulással és a Csobánkai építészet megtekintésével kombinálva. Adjatok egy javasolt időpontot és létszámot.

Üdv
tacsa

tacsa Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1399
Kedves saca!
Ha én írtam, ha nem, a kartácsszeg a következőképpen írható le nagy vonalakban: többféle méret van hosszban és átmérőben ,amíg nem rozsdázik el, olyan kékesfekete, kb. max.1mm vastag, és kb. 0,5-0,8 cm hosszú. A legfontosabb, hogy a "feje" az átmérőhöz viszonyítva nagy,lapos, tehát ezért alkalmas arra , hogy "fogja" a textilt, kárpitot. Legtöbbet pont ezért a kárpitosok használják.

Üdv
tacsa

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1398
Saca,
Ismétlem, nem az én asztalom a vízgépészet, de úgy tudom, hogy a termosztátos csaptelep is csak akkor működik, ha a melegvíz forrása (bojler, távvezeték) konstans hőmérsékletű és nyomású vizet biztosít, és ehhez keveri a megfelelő mennyiségű hidegvizet. Ha nem így lenne, akkor egy fedélzeti komputernek kellene lenni a csaptelepben, ami pillanatonként számítja a nyomás-hőmérséklet-fluxus függvényt.
DE a lényeg az, hogy ha átalányt fizetsz, akkor nincs értelme külön vízmelegítőt sem beszerelni.
hóember Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1397
És mit csensz, Magnumot?
hóember Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1396
Kedves Saca!

Szegény Rémusz bácsi már napok óta elszigeteltségben él. Nincs internetes kapcsolata, levelezni se tud. Én szoktam felhivni telefonon, azt mondta rettenetesen hiányzunk Neki és majd megőrül, hogy újra legyen vonala. Mindenkit üdvözöl, és ahogy rendbejön, azonnal felül az asztal közepére és mesél.

A csinált konyhabútort én javasoltam Neki, mi is azt csináltuk és negyedannyiba került, mintha bebutoroztuk volna a konyhát. Persze ehhez kell egy elképzelés, megfelelő beletörődés, egy jó asztalosmester és el kell menni néhány boltba körülnézni.

A Paffaniról annyit, hogy mi valami végkiárusitáson vettünk konyhait, ami zuhanyos is, fürdőbe kagylóhoz és fürdőkádhoz. Nagyon meg vagyok velük elégedve. Az egy marhaság, amit sokan mondanak, hogy termosztátos meg egyéb csilingelő vascsicsergő kell egy fürdőbe. Nekünk a sima csapteleppel a 2 éves lányom se forrázta le magát. Igaz másfél éves volt, amikor megmagyaráztuk, hogy középre kell állitani a kart és akkor pont jó a viz hőmérséklete.

üdv:hóember

Saca Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1395
Hacsek:
Hogy központi melegvíz van-e egyedi mérővel ?
Annyira központi, hogy nem a lakásban melegítődik, és a lakásban nincs mérő felszerelve.
De ettől függetlenül nem értem, amit válaszoltál:

.... akkor a vezetékben lévő vizet nem tudod szabályozni szaniter eszközzel.

Most halál hagyományos, két tekerős csap van.
Kinyitom a hideget, hideg jön, kinyitom a meleget, meleg jön.
Az én elképzelésem szerint ezt lehetne szabályozni, hogy amikor mongyuk kisebb a meleg nyomása, akkor azt jobban megnyitom.
Nem ezt csinálja a termosztátos csaptelep, vagy legalábbis olyan dolgot, aminek ugyanez a végerdeménye, nevezetesen, hogy konstans hőmérsékletű víz jön, a hideg-meleg víz bizonyos határok között maradó nyomásváltozásától függetlenül ?
Vagy valami kimaradt a gyerekszobámból .... :)
Amúgy ez ott lenne, ahová költözünk (újpesti panel, ujjé !), de ott van mérő a lakásban.

Saca

stoki Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1394
LitleBee
Az én tolókapu verziómat elküldtem 2 részletben emészd egészséggel !!!
Hacsek Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1393
Saca!
Nem szakmám a vízgépészet, de azért kérdésem van:
Gazdagréten központi melegvíz van egyedi mérővel?
Ha igen, akkor a vezetékben lévő vizet nem tudod szabályozni szaniter eszközzel. Viszont elvben a hidegvízvezetékre felszereltethetsz átfolyós vagy hőtárolós bojlert, az pedig már elég hőstabil vizet ad.
Ha viszont átalányt fizetsz a melegvízért, akkor ez nem jó, mert a nulla fogyasztásodra is kifizettetnék veled az átalányt.
Saca Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1392
LitleBee:
Tudom, mi az egykaros csap, de nekem az nem segít. Az 'aránylag azonos hőmérséklet'-tel van baj. Egy adott karbeállítás mellett a vízhőfok nálunk (gazdagréti ltp. 4. em.) egy zuhanyozás során (éjfél körül) kb. 30 C foknyit ingázik. Szóval ezt kellene stabilizálni egy kicsit.

tacsa:
Megtaláltam, te írtad a kartácsszeget. Mi az ?

Művész Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1391
hóember!
És én még csenben vagyok.(hogy jól érezzétek magatok.)
Saca Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1390
OFF
Rémusz bácsi !
A 'varga@omaa.huninet.hu' címed nekem nem műxik, így ide teszem be a levelem:

Olvastam, hogy te is kész konyhabútor helyett
csinálsz/csináltatsz egyedit.
Én szintén ezt fogom, csak a másodikat, mert nincs barkács készültségem.
Kész van már a tiéd?
Van valami megszívlelendő tanácsod ?
Tudsz még jó fás boltot a Zatik-on és a Dévai-Szántóföldön kívül ?

Szia
Saca
ON

Hacsek Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1389
Ha itt van a közelben, igencsak várom whiskys barátunk beszámolóját a "tekercsben kapható betonlap szigetelőanyagról". Hétfőre ígérted!
hóember Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1388
Na látom itt az architekt úr, már kezdem jól érezni magam.
Hacsek Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1387
Bocsáss meg, Obi, de akkor mire mondtad, hogy a gerendák jó állapotban vannak?
Egyébként ilyen fellógatást ma már többnyire csak a csaposgerenda födémeknél alkalmaznak (ebben az esetben a fagerendák nem 80-90 cm-enként, hanem szorosan egymás mellett vannak).
Tudniilik a borítottgerendás födémet egyszerűbb lekapni, és egy új erőset tenni a helyébe (a budapesti födémcserék 90%-a ezt jelentette). Ekkor ugyanis többnyire lehetővé válik a tetőtér hasznosítása, ami a függesztéses megerősítésnél lehetetlen.
Obi wan Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1386
Hacsek!
Köszi az infót. Gondoltam, hogy régi a ház, de hogy ennyire azt nem. Egyébként már nálunk is meg van erősítve a födém. A teherhordó falakra keresztbe van fektetve több vastag acél "I" gerenda és erre merőlegesen olyan 30cm*30cm-es fagerenda csatlakozik, amelyhez vastag acélcsavarokkal van rögzítve az összes eredetileg teherhordó fagerenda.
architect Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1385
Na de hát azért már ez mégiscsak...

Egy fél órát kell scrollozni, hogy valami ontopicot találjon az ember!
Türtőztessétek magatokat!!

Hacsek Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1384
Tacsa!
Mikorra gondoltad a topic-találkozót?
Mert ha kibírom addig a petrával való privát sörözés nélkül, akkor egybe lehetne kötni a kellemetlent a haszontalannal (:-))
rocher Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1383
Re: talika, én a Tacsa-félére gondoltam, az általam javasolt ase volt kétszemélyes, de ha kétszemélyesre akarod, az is megoldható lenne. Csak architect ne hallja, és aztán Tacsának is tudjunk valami elfogadható magyarázatot adni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!