Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 615
Pedig volt, csak nem emlékszel. Viszont volt egy taktus jelző lámpa is, és azt kellett figyelni.
Előzmény: Hpasp (612)
rali Creative Commons License 2005.03.03 0 0 614
Valami fogalmam van, MiGeket repültettem.

De ez a rakétás világ teljesen ismeretlen nekem.
Előzmény: Hpasp (608)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 613
Egyrészt arra szolgáltak ezek a gombok. Ám a berendezés hülyesége volt, hogy ha szétlőttük a célt, a rakéták már régen felrobbantak, de az elektronikus vezérlés még mindig ment. Tehát ha megint valamit csinálni akartál, akkor először vissza kellett hívni - magyarán egyszerűen ki kellett kapcsolni - a vezérlő csatornákat. Tény és való, hogy ha a rakéta a levegőben volt, és még nem volt meg a mellérepülés, akkor a visszahívás gomb hatására a rakéta értelmezte és végrehajtotta a MAX FEL parancsot.
Előzmény: Hpasp (610)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 612

A három jelölt gomb az "Indítás" (ПУСК) gomb

Ha hat másodpercenként lehetett indítani, honnan tudták stressz alatt, hogy már eltelt, és mehet a következő rakéta?

Stoppert nem láttam sehol.

Előzmény: Volt tüzér (606)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 611
Majdnem így van. Mert az első ilyen eszközt valóban az ötvenes évek végén fejlesztették ki, és fő vonalaiban maradtak is ennél. Legalábis ami az alkatrészeket illeti. Ám ami magát a berendezést illeti, azt folyamatosan korszerűsítették, és a hetvenes évek végére már egy egészen jól használható eszköz lett belőle. Hogy szemre nem változott benne semmi? A látszat néha csal.
Előzmény: Hpasp (608)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 610

Alatta a csatorna visszahívás gomb van.

Ha önmegsemmisíteni akarjuk a rakétát?

Előzmény: Volt tüzér (606)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 609
Mi ennél sokkal jobbat is kidobtunk. Mi mindent kidobtunk. Illetve én ezt kikérem magamnak. Mert én nem szoktam kidobni semmit, és ezt a kollégáim időnként a pofámba is vágják. Ezt helyettem dobták ki mások.
Előzmény: rali (604)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 608

Azt a műszertornyot kérdeztem.

Abból képzelj el vagy 15-20db-ot egy tanterem falán végig...

Ezt nekem el kell menni megnézni, ha a fene fenét eszik is

http://www.bjkmf.hu/tanszekek/lerak/Welcome.htm

Amúgy az 50-es évek végének szupertitkos katonai csúcstechnikájára készülj lelkileg:

Előzmény: rali (605)
rali Creative Commons License 2005.03.03 0 0 607
Igen - napok óta olvasom a topicot, láttam a honlapot is.
Előzmény: Volt tüzér (603)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 606

Nem. Más nézetből jobban látszik. A három jelölt gomb az "Indítás" (ПУСК) gomb. Alatta a csatorna visszahívás gomb van.

Előzmény: Hpasp (602)
rali Creative Commons License 2005.03.03 0 0 605
Azt a műszertornyot kérdeztem.

Ezt nekem el kell menni megnézni, ha a fene fenét eszik is.

Köszönöm a választ.
Előzmény: Hpasp (601)
rali Creative Commons License 2005.03.03 0 0 604
És ezt mi kidobtuk?Anyám, borogass...
Előzmény: Volt tüzér (584)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 603

HPASP kollégával a közelmúltban jártunk a Nemzetvédelmi Egyetem főiskolai karán, a volt légvédelmi rakéta tanszéken. Ott két tanteremben ki van terítve egy Volhov komplexum, Aminek a képen az egyik eleme látható. Ez a rávezető kabbinban az a pult, amivel a rakéták vezérlését felhasználását lehetett irányítani. Ez volt az OP pult. Felette meg a lövő parancsnok APP (Automatikus Indító Múszer) kijelző egysége látszik. Ez eredetileg nem így van.

Nemrég feltettem ide egy linket, abbann a főiskola légvédelmi tanszékének honlapja van. A kiállítás látogatható, csak előtte be kell jelentkezni.

Előzmény: rali (599)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 602

Jól gondolom, hogy a középső piros gomb volt a Volhovon a "ravasz"?

Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 601

Ez micsoda?

A rávezető tiszt műszerfalának egy kapcsolója.

3 van belőle, ami a 3 (rakéta) csatornára utalhat.

Előzmény: rali (599)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 600
Ezek valóban azok. A kérdéses mód meg a Hárompont I-87 alapján.
Előzmény: Hpasp (598)
rali Creative Commons License 2005.03.03 0 0 599
Ez micsoda?

Az látszik rajta, hogy nagyon meg csinálva.
Előzmény: Hpasp (576)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 598

Az И-87В azt hiszem, az Automata Indító Műszer típusa volt.

Az micsoda?

A 3-as csatornán van:

И-87В T/T

УПР

T/T

K

IIIK УПР

IIIK T/T

Azt hittem, hogy ezek a rávezetési módok?

Előzmény: Volt tüzér (597)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 597
Nem. Az И-87В azt hiszem, az Automata Indító Műszer típusa volt. Ha jól emlékszem.
Előzmény: Hpasp (596)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 596

A rávezetési módok között a И-87В (T/T) nem a televíziós rávezetést jelenti?

Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 595

Úgy van. A berendezés azért volt, hogy bizonyos dolgokat elvégezzen. Nekem nem kellett a repülő után szaladnom a mérőszalaggal, hogy távolságot mérjek, a sebesség meghatározáshoz sem kellett a repülő mellett loholnom, hogy lássam a kilométer órát. A komplexum azért volt. És ezeket az adatokat meg is mérte a tőle elvárható pontossággal.

Közbevetőleg megjegyzem, hogy elektro-mechanikus számítógép a PUAZO-4 volt. A komplexum SZVK (parancskidolgozó) berendezése elektronikus gép volt. Igaz ugyan, hogy analóg számítógép, és nem digitális, de egy szem fogaskerék sem volt benne.

Az általam ismert komplexumok közül először a Vegában jelent meg a digitális számítógép. (ЦВМ) (Na mit szólsz?)

Előzmény: Hpasp (594)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 594

Közeledő vagy távolodó testhez csak akkor tudsz sebességet mérni , ha tudod a mozgó tárgy sebességét. ha nem, akkor nem jelentheted ki, hogy közeledőhöz 1000m/s, távolodóhoz meg amannyi.

A kézi követők befogták a célt, az elektro-mechanikus számítógép meg kiköpte a cél sebességét. (egy analóg műszeren, ami 1100m/s -ig van skálázva)

Előzmény: Eburafako1974 (593)
Eburafako1974 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 593
Közeledő vagy távolodó testhez csak akkor tudsz sebességet mérni , ha tudod a mozgó tárgy sebességét. ha nem, akkor nem jelentheted ki, hogy közeledőhöz 1000m/s, távolodóhoz meg amannyi.
Előzmény: Hpasp (586)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 592
Köszönöm. Hiába na. Mindig tanul valamit az ember.
Előzmény: Hpasp (590)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 591

Bocs, elrontottam. Az OP-tól balra.

A parancsnoknak? Az esze. Meg a tapasztalata. Na meg az, hogy kívülről fújta a szükséges szabályzatokat, és az abban előírtakat tudta alkalmazni a kabinban különféle helyekről származó információkkal. Vagyis a rutin. A szabályzatoktól egyébként nem volt szabad eltérni.

Mije volt még. Hát az, hogy ő egy kis magaslaton ült, és mindent látott. Látta az indikátorokat, látta a műszereket, és látott a háta mögött egy tervtáblát a saját lokátorokról, meg vele szemben egyet az általános légihelyzetről.

Egyébként annak idején rohadt sokat szívattak a lőszabályzattal. Először is addig nem is léphettél szolgálatba, amíg kívülről nem fújtad. Ügyeletes rávezető tisztnek sem, pláne ügyeletes parancsnoknak nem. Aztán időnként a parancsnoknak eszébe jutott, hogy "de régen is baszogattam az állományt", hát fogta magát és tartott egy előre be nem tervezett vizsgáztatást. Isten ments, hogy azon valaki nem felelt meg. Képzeld el, hogy ha valamelyik ügyeletes parancsnok nem felelt meg, azonnal vissza lett minősítve segéd rávezető tisztté. Ez meg egy parancsnoki beosztású tisztre nézve nagy égés volt.

Előzmény: Hpasp (588)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 590

Nem tudok beszúrni sem cirill, sem görög betűket. Kínait meg pláne.

OFF

XP esetén Start - Programs - Accessories - System Tools - Character Map

Innen a Times New Roman -ban van (Select - Copy - Paste):

ščď αβγ абв אבג وىي אַקּﮏﮏ

Előzmény: Volt tüzér (570)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 589
Az én emlékeim szerint 800 - 900 m/s körül volt, de Veres Miska biztos jobban emlékszik.
Előzmény: Hpasp (586)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 588

Én arra emlékeztem, hogy a műszerek az OP-tól jobbra, egy kis asztal felett voltak. Arra nem emlékeztem, hogy a tanteremben hogy van. Egyébként a két dolog független egymástól, az egyik az egyetlen kabinos kannibál pultja, a másik meg a parancsnoké.

És mi volt még a parancsnoknak? Ez a három műszer, vele szembe a VIKO, ésmég?

Előzmény: Volt tüzér (577)
Volt tüzér Creative Commons License 2005.03.03 0 0 587
Kösz a segítséget.
Előzmény: Hpasp (585)
Hpasp Creative Commons License 2005.03.03 0 0 586

A Volhovval 420 m/s sebességig

Távolodó célra? Közeledőre meg 1000m/s ugye?

Előzmény: Volt tüzér (579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!