Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Egyrészt arra szolgáltak ezek a gombok. Ám a berendezés hülyesége volt, hogy ha szétlőttük a célt, a rakéták már régen felrobbantak, de az elektronikus vezérlés még mindig ment. Tehát ha megint valamit csinálni akartál, akkor először vissza kellett hívni - magyarán egyszerűen ki kellett kapcsolni - a vezérlő csatornákat. Tény és való, hogy ha a rakéta a levegőben volt, és még nem volt meg a mellérepülés, akkor a visszahívás gomb hatására a rakéta értelmezte és végrehajtotta a MAX FEL parancsot.
Majdnem így van. Mert az első ilyen eszközt valóban az ötvenes évek végén fejlesztették ki, és fő vonalaiban maradtak is ennél. Legalábis ami az alkatrészeket illeti. Ám ami magát a berendezést illeti, azt folyamatosan korszerűsítették, és a hetvenes évek végére már egy egészen jól használható eszköz lett belőle. Hogy szemre nem változott benne semmi? A látszat néha csal.
Mi ennél sokkal jobbat is kidobtunk. Mi mindent kidobtunk. Illetve én ezt kikérem magamnak. Mert én nem szoktam kidobni semmit, és ezt a kollégáim időnként a pofámba is vágják. Ezt helyettem dobták ki mások.
HPASP kollégával a közelmúltban jártunk a Nemzetvédelmi Egyetem főiskolai karán, a volt légvédelmi rakéta tanszéken. Ott két tanteremben ki van terítve egy Volhov komplexum, Aminek a képen az egyik eleme látható. Ez a rávezető kabbinban az a pult, amivel a rakéták vezérlését felhasználását lehetett irányítani. Ez volt az OP pult. Felette meg a lövő parancsnok APP (Automatikus Indító Múszer) kijelző egysége látszik. Ez eredetileg nem így van.
Nemrég feltettem ide egy linket, abbann a főiskola légvédelmi tanszékének honlapja van. A kiállítás látogatható, csak előtte be kell jelentkezni.
Úgy van. A berendezés azért volt, hogy bizonyos dolgokat elvégezzen. Nekem nem kellett a repülő után szaladnom a mérőszalaggal, hogy távolságot mérjek, a sebesség meghatározáshoz sem kellett a repülő mellett loholnom, hogy lássam a kilométer órát. A komplexum azért volt. És ezeket az adatokat meg is mérte a tőle elvárható pontossággal.
Közbevetőleg megjegyzem, hogy elektro-mechanikus számítógép a PUAZO-4 volt. A komplexum SZVK (parancskidolgozó) berendezése elektronikus gép volt. Igaz ugyan, hogy analóg számítógép, és nem digitális, de egy szem fogaskerék sem volt benne.
Az általam ismert komplexumok közül először a Vegában jelent meg a digitális számítógép. (ЦВМ) (Na mit szólsz?)
Közeledő vagy távolodó testhez csak akkor tudsz sebességet mérni , ha tudod a mozgó tárgy sebességét. ha nem, akkor nem jelentheted ki, hogy közeledőhöz 1000m/s, távolodóhoz meg amannyi.
A kézi követők befogták a célt, az elektro-mechanikus számítógép meg kiköpte a cél sebességét. (egy analóg műszeren, ami 1100m/s -ig van skálázva)
Közeledő vagy távolodó testhez csak akkor tudsz sebességet mérni , ha tudod a mozgó tárgy sebességét. ha nem, akkor nem jelentheted ki, hogy közeledőhöz 1000m/s, távolodóhoz meg amannyi.
A parancsnoknak? Az esze. Meg a tapasztalata. Na meg az, hogy kívülről fújta a szükséges szabályzatokat, és az abban előírtakat tudta alkalmazni a kabinban különféle helyekről származó információkkal. Vagyis a rutin. A szabályzatoktól egyébként nem volt szabad eltérni.
Mije volt még. Hát az, hogy ő egy kis magaslaton ült, és mindent látott. Látta az indikátorokat, látta a műszereket, és látott a háta mögött egy tervtáblát a saját lokátorokról, meg vele szemben egyet az általános légihelyzetről.
Egyébként annak idején rohadt sokat szívattak a lőszabályzattal. Először is addig nem is léphettél szolgálatba, amíg kívülről nem fújtad. Ügyeletes rávezető tisztnek sem, pláne ügyeletes parancsnoknak nem. Aztán időnként a parancsnoknak eszébe jutott, hogy "de régen is baszogattam az állományt", hát fogta magát és tartott egy előre be nem tervezett vizsgáztatást. Isten ments, hogy azon valaki nem felelt meg. Képzeld el, hogy ha valamelyik ügyeletes parancsnok nem felelt meg, azonnal vissza lett minősítve segéd rávezető tisztté. Ez meg egy parancsnoki beosztású tisztre nézve nagy égés volt.
Én arra emlékeztem, hogy a műszerek az OP-tól jobbra, egy kis asztal felett voltak. Arra nem emlékeztem, hogy a tanteremben hogy van. Egyébként a két dolog független egymástól, az egyik az egyetlen kabinos kannibál pultja, a másik meg a parancsnoké.
És mi volt még a parancsnoknak? Ez a három műszer, vele szembe a VIKO, ésmég?