Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ha meg akartok lepődni, tegyetek egy ilyen óra közelébe egy GM számlálót. A normál háttérsugárzás több mint százszorosát fogja mérni a radioaktív világító bevonat miatt.
A topicot egyébként én is nagyon élvezem és köszönöm a sok érdekes új információt!
Hát ezen nem lehetett csodálkozni, hiszen az övék volt. Becsületükre legyen mondva, hogy a Varsói Szerződés összes technikája sorra került, és nem is soká. Az viszont tény, hogy a módosítás annak idején először mindig Vietnamban, majd Egyiptomban jelent meg, és csak utána terjesztették el. Ha valami új dolog volt, az egy éven belül midenhol elterjedt.
Ilyesmi technikája volt Jugoszláviánnak, Indiának, Finnországnak, stb., de ott csak akkor csinálták meg a korszerűsítéseket, ha előtte fizettek érte. Nálunk mindig megcsinálták, és utólag fizettünk. Ugye micsoda különbség.
Milyen nagybátyád van Neked? Kétmillióból még egy szar repülőgépet sem tud megtervezni? Nahát!
Képzeld el, annak idején egész Sztálinvárost a Vasművel együtt egymillióból akarták felépíteni. Nem tudom, végül mennyiből jött össze végül, pedig itt lakom.
Ha érdekli a Tisztelt Fórumozókat, elregélem a magyar lopakodó történetét.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar katonai mérnök, aki történetesen a nagybátyám volt.
Egy napon jött az utasítás, hogy tervezzen lopakodót. Pontosabban egy olyan robotrepülőgépet, amelyik alacsonyan, terepkövető üzemmódban berepül Ausztriába és harcászati-hadműveleti felderítést végez. (Olyasmit, mint a Predator.)
Ehhez ugye meg kellett volna terveztetni a sárkányt, a hajtóművet, a vezérlő elektronikát stb. A nagylelkű magyar honvédelmi minisztérium teljes kétmillió forintot szánt a projektre. A nagybátyám a következő, örökérvényű kommentárral küldte vissza az utasítást: "kétmillió forintból nem lehet lopakodót építeni". Meglepő, hogy nem tábornokként szerelt le?
A felső kis számlap start stopper volt. Ha lejárt a beállított idő, akkor ugatott. A kis számlap alján látsz egy kis világos négyszöget. Abban a jobb oldalon lévő gombbal lehetett színeket, ezáltal üzemmódokat változtatni. Volt vagy háromféle lehetőség. A Takt lámpa meg ott van valahol. Majd egyszer megkeressük.
Az F-117-esnek még mindíg sok adata titkosítva van.
Minden forrás szubszonikusnak tartja, 0,9 Mach végsebességgel, ami kb. 1100 km/h. Ez már egyébként papíron transzszonikus (0,9-1,1M), bár azt inkább azokra a gépekre mondják, amelyek képesek átlépni a hangsebességet (a MIG-17 pl. elvileg képes volt rá süllyedés közben).
Az F-117 nem vadászgép, így a terhelhetősége is kb. egy könnyűbombázóé lehet. A lopakodókat egyébként sem manőverezésre tervezik, mert a burkolat kialakítása olyan, hogy szórja a radarsugarakat (ezért olyan randa szögletes). Ha aktívan manőverezel, akkor megnövekedhet a radarkeresztmetszeted, és véged van. Így az F-117 nem aktív manőverezéssel fogja "lerázni" a rakétát.
Az F-117 nem véletlenül Nighthawk, mert éjszaka repül, nehogy vizuálisan észleljék. Sokáig tervbe volt véve, hogy a lopakodók ellen infravörös szenzorokat telepítenek, mert jól kiegészíti a radarokat. Nem tudom, hogy a ruszkik végül megcsinálták-e, mert írtó drága.
Az F-117-esnek nem véletlenül nincs utánégetője: a lángcsóva fény- és hőhatása elárulná.
A B-2 lopakodó technológiája valószínűleg sokkal korszerűbb, mint az F-117-é, legalábbis az eltérő formája ezt sugallja.
Nem bántottál meg. Csak amikor ezek a dolgok eszembe jutnak - amik egyébként az életem része volt 17 évig - és eszembe jut egyesek maximális dilettantizmusa, akkor bizony egy kicsit morogni szoktam. De nem Rád, hidd el. Itt egyébként is csupa RENDES EMBER van. Így nagy betűvel és vastagon.
Na most képzeld el amazt úgy, hogy sem súly, sem méretkorlátozás nem volt. Illetve volt, hiszen a mikrohullám miatt a hullámhossz nagyon pontosan meghatározott minden méretet, ami csak vele kapcsolatba került. Egyébként képzeld el, hogy az én lokátorom antennák nélkül volt 11 tonna, telepítve meg 14.
Egyrészt arra szolgáltak ezek a gombok. Ám a berendezés hülyesége volt, hogy ha szétlőttük a célt, a rakéták már régen felrobbantak, de az elektronikus vezérlés még mindig ment. Tehát ha megint valamit csinálni akartál, akkor először vissza kellett hívni - magyarán egyszerűen ki kellett kapcsolni - a vezérlő csatornákat. Tény és való, hogy ha a rakéta a levegőben volt, és még nem volt meg a mellérepülés, akkor a visszahívás gomb hatására a rakéta értelmezte és végrehajtotta a MAX FEL parancsot.
Majdnem így van. Mert az első ilyen eszközt valóban az ötvenes évek végén fejlesztették ki, és fő vonalaiban maradtak is ennél. Legalábis ami az alkatrészeket illeti. Ám ami magát a berendezést illeti, azt folyamatosan korszerűsítették, és a hetvenes évek végére már egy egészen jól használható eszköz lett belőle. Hogy szemre nem változott benne semmi? A látszat néha csal.
Mi ennél sokkal jobbat is kidobtunk. Mi mindent kidobtunk. Illetve én ezt kikérem magamnak. Mert én nem szoktam kidobni semmit, és ezt a kollégáim időnként a pofámba is vágják. Ezt helyettem dobták ki mások.
HPASP kollégával a közelmúltban jártunk a Nemzetvédelmi Egyetem főiskolai karán, a volt légvédelmi rakéta tanszéken. Ott két tanteremben ki van terítve egy Volhov komplexum, Aminek a képen az egyik eleme látható. Ez a rávezető kabbinban az a pult, amivel a rakéták vezérlését felhasználását lehetett irányítani. Ez volt az OP pult. Felette meg a lövő parancsnok APP (Automatikus Indító Múszer) kijelző egysége látszik. Ez eredetileg nem így van.
Nemrég feltettem ide egy linket, abbann a főiskola légvédelmi tanszékének honlapja van. A kiállítás látogatható, csak előtte be kell jelentkezni.