Egy topiktúra már engem is érdekelne,csak ne nekem kelljen szerveznem!Oláhtamás ebben úgyis profi!:-)
És milyen hatással van az emberre egy kis kedvcsináló beszélgetés:ma a házunk mellett lévő térképboltban megvettem az AK füzetkét...belegondoltam hogy nagyon dícséritek,meg nincs is messze,és biciklivel nem is tűnik olyan soknak.
Próbáltam arról a 2006-os eseményről is keresni képet, de már olyan régen volt, hogy az itteni gépemen nincs róla kép.
Ez az erdőtakarítás igazán szép gondolat a részedről! Tetszik.
Mivel nincs mindenki képben, leírom, hogy nálam a gyaloglás csak a bringázás után következhet. Ez átlagosan a november - február közötti időszak lehet. Ami viszont az utóbbi időkben jött adalék az pedig, hogy minél kevesebb utazás legyen a túra megközelítésében. Ha már utazni kell, akkor inkább külföldi akciók jöhetnek szóba (BIG mozgalom). Ennek függvényében vagy anyósoméktól megyek túrázni (Börzsöny, Pilis) vagy itthon (Karancs-Medves, Mátra) esetleg ahová a munkám visz. Ez idén Külső-Somogy, Debreceni nagyerdő stb. voltak. Magyarul ott túrázok, ahol éppen van szabadidőm, ezért külön nem indulok neki az országnak.
A Gerecse még részemről beleférhet, de az idei (téli) túratervbe a BKT második teljesítése van kinézve (egy nagyon kedves barátommal) ill. még ez.
Pár héttel ezelőtt morfondíroztam, hogy felvessem-e a topictúra lehetőségét, de aztán elvetettem.
Sajnos, friss információm nincs, de nyár elején jártam a Koldusszállás - Somlyóvár szakaszon, és szomorúan tapasztaltam, hogy elvadult az országút és és Tornyópuszta közötti rövid erdei szakasz.
Arra gondoltam, hogy egy Tarján - Tornyópuszta (eddig busszal) - Koldusszállás - Tarján (K+) túra keretében be lehetne illeszteni egy kis takarítást.
Tarján alkalmas arra is, hogy ha autóval mennénk, akkor ott parkoljunk, és a SZIGET vendéglőben együnk.
Baromi jól főznek, és nem túl drága.
Ez volt a terv, de a "hagyományos" október 23-a idén vasárnapra esett, és mint utóbb kiderült, nem is volt jó idő aznap.
Az ötlet továbbra is élő, ha esetleg mást is érdekel...
Nekem még hiányzik a Szárliget - Koldusszállás szakasz, a jövő héten, ha összejön beiktatom, akkor már többet tudok az erdei út állapotáról.
Egyetértek a magányos túrázás előnyeire vonatkozóan (pl. saját tempó, bármikor megváltoztatható cél és útvonal, stb.), de néha szívesen alkalmazkodnék másokhoz (pl. egy ilyen topikos túra ürügyén). Az itt írók közül egyedül Téged ismerlek (telefonon beszéltünk és látásból is), a többieket csak fényképről (max.). (További kivétel még Jazzkedvelő, de ő már szintén régen járt errefelé.)
Nagyon sok embert ismertem ott meg ill. találkoztam régiekkel is. Sajnos a közösen túrázást már én is nagyon ritkán tudom megvalósítani. Igazából - ha már szervezkedni van lehetőségem - a szakosztályi túrákon dolgozom. Amúgy a túráim 90%-a magányos, aminek azért vannak előnyei is.
Pont eszemben volt a 2006. novemberi Partizán-túra, merhogy október 16-án jártunk Hangonyban, többnyire jelzetlen utakon ill. az Északi-zöldön, felmentünk a Barát-fő geotornyába is, elképesztő kilátás volt: havas csúcsokkal a Liptói- és a Magas-Tátra, látszott körben a Bükk, a Kékes, Fülek, Ózd, Aggteleki-karszt, csuda volt.
Jól emlékszem, hogy az egy topiktúra volt? Kár, hogy mostanában már ritkulnak az ilyen találkozási lehetőségek. Ha gyakrabban lennének, talán még én is részt tudok venni egyszer. Jól meg tudnánk beszélni pl. Hobobobo-val a félreértéseket, stb. :-))
Eredendően semmibe sem tervezek belevágni, az 5. OKT "hab a tortán".
Talán egyszer erről is írok.
Az valóban érdekes probléma, hogy ha terveznék túrát, akkor miért nem az RP-DDK lenne, és az is fontos, hogy miért "lombozódtam le".
A második OKT után elkezdtem a 2. AK-t, megyei teljesítések formájában, Hajdú-Bihar megye kivételével meg is van minden megye, a Békés megye kétszer is:-)
Nekem az tetszett a legjobban, szüleim az AK útvonal menti falvakból származnak, ott töltöttem gyermekkoromat, na és a gáttúra!!!
Akkor kacérkodtam a gondolattal, hogy kéne egy második FULL "kör" is, de nem tudtam, miért?
Sok-sok idő, sok-sok szervezés, mire az ember a terepen elindul...
Az Őrség nagyon tetszett, vannak szép emlékeim, de az egész újra?!
Kapóra jött a jövő évi szervezett túra.
Az egyik, nehezen leküzdhető akadály a szállás.
Sátor, szivacs, szóba se jöhet.
A fürdőszobás szállás nekem minimum feltétel, a pénz nem a legfontosabb, de a saját szoba WC-vel, és fürdőszobával egyfajta minimum.
Némi szervezéssel ez is megoldható, ha nagyon akarnám.
A másik probléma a teljesítőképesség.
Próbálgattam a több napos túrákat, de nagyon megerőltető, kell legalább egy nap a regenerálódáshoz.
Nem döntöttem el véglegesen, hogy nem megyek, de kicsi az esély.
Van egy harmadik ok is, az meglehetősen szubjektív, túl nagy a nyilvánosság, és nem szeretnék senkit megsérteni.
Ha már válaszoltam, írok az állapotomról is.
Sok-sok gyógyszert kell szednem, és az orvosok nem is tanácsolják a megerőltető testmozgást.
Saját felelősségre megyek, ha elfáradok, befejezem.
Vannak jobb napok, de vannak keserves állapotok is.
Kontroll van folyamatban, várom az eredményt, ha minden OK (a paraméterek alapján nem romlott az állapotom), akkor folytatom.
Függetlenül az én hozzáállásomtól, azt javaslom, hogy vágj bele!
Az Öröm-hegyen a helyi turistákkal feltétlenül össze kell jönni, azok baromi jó fejek, és a pálinkájuk...
Nekem az Őrség tetszett a legjobban, szállás Őriszentpéteren, és három nap alatt Ivánctól Zalalövőig.
Azok az erdők!
Sajnos, az "öreg" időközben meghalt, nekem még sikerült beszélnem Vele.
Ha Zebegény felől eléritek úgy a patakot, hogy az rátok merőlegesen fut (tehát át kell kellni rajta), akkor az átlépés után egy nem túl vastag fa jobb oldalán keressétek. Valószínűleg Törökmező felől érkezve, jobban észrevehető.
Én nem állítok fel sorrendet, de azt biztosan álíthatom, hogy az AK bejárása nekem benne van az eddig túráim álltali TOP5-ben. Az is igaz, hogy csapatban mentünk (7-14 fő), egyben csináltuk (10 nap) és bicajjal mentünk, ami nekem a nagy kedvencem.
Az Alföldről nekem olyasmi képeim voltak, hogy hosszú út, körbe semmi, valahol a messzeségben egy templomtorony vagy víztorony. Nos, a bejárás után mindenkinek lelkendezve mesélek az AK-ról. Annyi csodás erdőt, amelyeket ott láttam és a sok-sok kedves ember.
Miután befejeztük az RP-DDK-t, nekikezdtünk az OKT-nak. Az első szakaszunk képeiből készítettem egy kis összeállítást, ha van kedvetek itt tudjátok megnézni:
Az előző hozzászólásokban felvetett gondolatmenethez csatlakozva számunkra éppen a DDK adott olyan "töltést", hogy egyből elkezdtük az OKT-t, és elhatároztuk, hogy miután befejezzük azt, ismét a DDK-t akarjuk újra végigjárni. Hiányoznak a - talán még a "turista-társadalomban" is - ismeretlen helyek, falvak, jelzéshiányos ösvények, elkavarások... - tudom, ez megvan máshol is, de nekünk nagyon sokat adott a kevésbé ismert, a nem "felkapott" DDK.